Morkkis, kuinka sitä hallitaan?

Mitä on moraalinen krapula?

Nykypäivänä olemme saaneet lukea iltapäivätabloideista, että nuorison alkoholin käyttö / muiden aineiden käyttö alkaa olemaan entistä humalanhakuisempaa. Humala poistaa meistä tiettyjä estoja, tulemme tehneeksi asioita, joita normaalina arkipäivänä joko piilottelemme alitajunnassamme tai asioita joita eivät normaalisti edes juolahdakkaan mieleemme. Aika ajoin nämä asiat saattavat johtaa posiitiviseen lopputulokseen, mutta usein tapahtuu myös juttuja, jotka alkavat kaduttamaan alkoholin / muiden aineiden käyttöä seuraavana päivänä. Tätä kutsutaan moraaliseksi krapulaksi (Morkkis, day after etc.).

Piikkilanka

Miksi morkkista esiintyy?

Meillä jokaisella on omat käyttäytymiskoodimme. Normaalitilassa ne tulevat automaattisesti, mutta kun päihdyttävää ainetta nautitaan riittävästi, alkavat nämä koodit löystyä, ja tulemme tehneeksi asioita, jotka sotivat arvomaailmaamme vastaan. Morkkista tarkasteltaessa, voidaan ihmiset jakaa seuraavanlaisiin kategorioihin:

  1. Maanisdepressiiviset henkilöt - tähän ryhmään kuuluvilla henkilöillä mielentila saattaa vaihtua hetkessä iloisesta epätoivoiseen
  2. Masentuneet yksilöt - Näitä ihmisiä on elämä koetellut kovalla kädellä
  3. Väsyneet yksilöt - Näissä ihmisissä ei henkisesti ole mitään häikkää, mutta heidän elämäntapansa turruttavat heidät kelailemaan kaikenlaista soopaa
  4. Välttelijät - Nämä ihmiset välttävät hintaan mihin hyväänsä tilanteita, joissa he voisivat nolata itsensä, monissa yhteyksissä puhutaan myös ns. ilonpilaajista (eng. partybooper).
  5. Uskonnollisesti orientoituneet - Kertovat kaikille, että heille elämä itsessään on parasta huumetta, mutta tosiasiallisesti he saavat vakaumuksestaan niin paljon nostetta, että alkoholin nauttimista ei enää koeta tarpeelliseksi (Vrt. valaistuneet, hurmoksessa eläjät, korotetut). Tämä ryhmä ei tunnista/tunnusta itsessään morkkiksen oireita.
  6. Harjaantumattomat - Tälle ryhmälle tippakin saattaa olla liikaa, yksilön tunnistaa yleensä siitä, kun muut vasta aloittelevat, hänellä on jo täysmeno päällä. Morkkismahdollisuus erittäin suuri
  7. Morkkishakuiset - Tähän ryhmään kuuluvat, eivät opi ikinä. Yleensä oikein pahojen tunarointien jälkeen, tahti hidastuu viikoksi tai kahdeksi, mutta sen jälkeen vedetään taas sata lasissa. Tilanteet joissa morkkiksen syntyminen on todennäköistä tuntuvat seuraavan tämän ryhmän yksilöitä
  8. Ei enään koskaanlaiset - Tähän ryhmään kuuluvat lupaavat joka kerta tenukeikkansa jälkeen: "Ei enään koskaan". Tähän ryhmään kuuluvat ovat erityisen altiitta kaikenlaiselle morkkista edistävälle toiminnalle, mutta he myöntävät avoimmesti mokanneensa.
Piikkilanka

Miten morkkista käsitellään?

Jokainen tietää, että itsesääli on hyödytöntä ja se ei pitemmän päälle voi olla terveellistä. Aika-ajoin tulee kuitenkin tilanteita joissa itsesääli saattaa olla jopa erityisen mukavaa, varsinkin jos tuntuu siltä, että tästä toilauksesta mä en ikinä selviä -olotila on lähestymässä.

Kokeneet koomailijat oppivat tietoisesti hallitsemaan tuntojaan morkkiksessa, tiedostamalla, että olotila on ohimenevää. Tämä tarjoaa loistavia mahdollisuuksia itsetutkiskeluun ja nautintoon, jota eri asteisten tietoisuuden tilojen penkominen itsessään tuottaa. Morkkiksen pystyy kääntämään kasvattavaksi ja opettavaksi kokemukseksi eräänlaisen depersonalisaation avulla.

Kun krapula-aamuna herätessäsi morkkis alkaa kaivertaa mieltäsi, pysäytä tilanne. Selvitä itsellesi, että tämä on nyt sitä mistä Kooma-Verkossa puhuttiin. Anna morkkiksen edetä, mutta pidä itsesi ikäänkuin ulkopuolisena tarkkailijana. Tarkkaile morkkis-prosessin edistymistä mielessäsi. Mieti minkä asioiden muisteleminen pahentaa tunnetta, ja mitkä asiat taasen etäännyttävät sinua ahdistuksesta. Mieti lisää asioita jotka ovat kipeitä, ja hekumoi olotilalla. Et voi tehdä mitään muuta kuin potea. Täysin varmaa on, että ajan kanssa morkkis hälvenee ja asiat eivät ole lähellekään niin pahasti kuin sumentuneet aivolohkosi sinulle yrittävät uskotella.

Jos yhteiskuntamme vähät välittäisi siitä mitä muut ajattelevat meistä, ei morkkista todennäköisesti edes olisi. Koska laumautumisen halumme on ajanut meidät betonilähiöihin joissa kaikki tuntevat toisensa, on häpeän tunne mokailun jälkeen yleensä suuri.

Piikkilanka

Mistä morkkis syntyy?

Piikkilanka

Kuinka opin sietämään morkkista?

Tahdon takaisin Kooma-Verkon aloitussivulle

Tahdon oppia rähinöimään, jotta saisin mahdollisuuden kokea miltä morkkis tosielämässä tuntuu.

Tahdon terapia-ryhmään keskustelemaan toilauksistani.

Piikkilanka 1