|
LinkExchange Member | Free Home Pages at GeoCities |
Τι είναι το Παιχνίδι Υπόδυσης Ρόλων (ή Role-playing Game ή RPG);
Είναι το παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες υποδύονται χαρακτήρες που δημιούργησαν οι ίδιοι, και τους οποίους κινούν χρησιμοποιώντας τους κανόνες και τη φαντασία τους, ώστε να φέρουν σε πέρας κάποια αποστολή.
Τι χρειάζεται για να παίξει κανείς ένα τέτοιο παιχνίδι;
Μόνο τη φαντασία του, κέφι και κάποια γνώση των κανόνων του παιχνιδιού.
Με πόσα άτομα παίζεται;
Το λιγότερο με δύο άτομα, τα οποία μπορούν να φτάσουν το δέκα, είκοσι ή και παραπάνω.
Δηλαδή;
Υπάρχουν δύο ειδών παίκτες σε κάθε παιχνίδι υπόδυσης ρόλων. Ο ένας είναι ο Αρχηγός του Παιχνιδιού (Game Master) και όλοι οι υπόλοιποι είναι οι παίκτες που κινούν τους φανταστικούς χαρακτήρες τους. Για να παιχτεί το παιχνίδι είναι απαραίτητοι ένας Αρχηγός και τουλάχιστον ένας παίκτης. Από κει και πέρα οι παίκτες είναι τόσοι, όσοι χρειάζονται για μια περιπέτεια. Αυτό σημαίνει ότι αν το σενάριο που παίζεται απαιτεί πέντε παίτες, θα συγκεντρωθούν συνολικά έξι άτομα (μη ξεχνάτε τον Αρχηγό!). Υπάρχουν περιπέτειες που προβλέπουν ρόλους για δύο, τρία, ή και δέκα, δεκαπέντε και παραπάνω παίκτες.
Πόσοι τύποι παιχνιδιού υπάρχουν;
Οι βασικοί είναι τέσσερις. Μπορείτε να παίξετε ένα RPG στο μεγάλο τραπέζι του σαλονιού του σπιτιού σας, με την παρέα σας. Μπορείτε επίσης να το παίξετε μέσα από το πρόγραμμα διακίνησης του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (mailer), ανταλλάσοντας καθημερινά μηνύματα με τον Game Master και τους άλλους παίκτες. Αυτές είναι οι pbem περιπέτειες (Play by E-mail) στη γλώσσα του Internet. Υπάρχει το παιχνίδι στο IRC (Internet Real Chat) όπου παίζετε ζωντανά μαζί με τα υπόλοιπα άτομα μέσα από το κομπιούτερ σας. Τέλος, υπάρχουν τα Live Action Games, όπου παίζετε ακόμη πιο ζωντανά, στους δρόμους της πόλης σας, ο καθένας προσπαθώντας να ολοκληρώσει το δικό του κομμάτι της περιπέτειας. Δύσκολο, αλλά πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό! Σ' αυτή τη σελίδα αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στο πρώτο είδος παιχνιδιού, αυτού που παίζεται σε κλειστό χώρο. Φιλοδοξία μας όμως είναι μέσα από την Greek Amber Mailing List να οργανώσουμε στο μέλλον pbem περιπέτειες βασισμένες στο μεταφρασμένο Amber Diceless Role-Playing Game. Κάντε λίγη υπομονή!
Πώς ξεκινά ένα παιχνίδι;
Ο Αρχηγός του Παιχνιδιού έχει από πριν καταρτίσει την περιπέτεια (τη διάβασε κάπου, ή τη δημιούργησε μόνος του). Οι παίκτες δε γνωρίζουν τίποτε γι' αυτήν. Ο Αρχηγός μαζεύει τον αριθμό των ατόμων που χρειάζεται (ας πούμε πέντε άτομα). Τους δίνει κάποιες γενικές πληροφορίες για την περιπέτεια ώστε να επιλέξουν το είδος του χαρακτήρα που αρμόζει στο ύφος της και προχωρούν στη δημιουργία χαρακτήρα.
Πώς γίνεται αυτό;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι δημιουργίας χαρακτήρα, ανάλογα με το είδος του παιχνιδιού που αποφασίζει να παίξει η παρέα. Για παράδειγμα, στο ADRPG (Amber Diceless Role-Playing Game ή Παιχνίδι Υπόδυσης Ρόλων Χωρίς Ζάρια, 'Αμπερ) γίνεται πλειστηριασμός όπου ο κάθε παίκτης ποντάρει τους πόντους που θέλει σε κάθε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά (attributes) μέχρι οι πόντοι αυτοί να εξαντληθούν. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος δημιουργίας χαρακτήρα είναι το μοίρασμα κάποιων προκαθορισμένων πόντων σε κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ιδιότητες που συνοδεύουν και ρυθμίζουν το χαρακτήρα του παίκτη.
Οι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν. Μετά τι γίνεται;
Ο κάθε παίκτης δίνει στον αρχηγό το χαρτί του όπου πάνω έχουν σημειωθεί οι βαθμολογίες του στα χαρακτηριστικά και ιδιότητες που χρειάζονται για το παιχνίδι, μια σύντομη περίληψη για το παρελθόν του χαρακτήρα, εξωτερική περιγραφη και ό,τι άλλο κρίνει ο παίκτης σκόπιμο να αναφέρει. Αυτό ήταν! Η περιπέτεια είναι έτοιμη να αρχίσει!
Μα πώς παίζεται τέλος πάντων αυτό το παιχνίδι;
Ο Αρχηγός του Παιχνιδιού κάνει ένα σύντομο πρόλογο, προκειμένου να βάλει τους παίκτες στο κλίμα της περιπέτειας. Κατόπιν ξεκινά να μπάζει τους χαρακτήρες των παικτών έναν-έναν ή όλους μαζί, αν βρίσκονται στο ίδιο μέρος, στην περιπέτεια.
Παράδειγμα:
Ο Φίλιπ, γιος του Τζούλιαν, πρίγκηπα του 'Αμπερ, βρίσκεται στη σκιά-Γη και πίνει τον καφέ του στο διαμερισμά του. Ξαφνικά ακούει ένα έντονο χτύπημα στην πόρτα. Για να δούμε πώς θα το παρουσίαζε αυτό ο Αρχηγός του Παιχνιδιού στο Βασίλη που διάλεξε να υποδυθεί το ρόλο του Φίλιπ (ο Αρχηγός αποκαλείται Α και ο Βασίλης Β για συντομία):
Α: Είναι 11 το πρωί. Μόλις έχεις ξυπνήσει από μια νύχτα γεμάτη κραιπάλη. Το κεφάλι σου πονάει από το αλκοόλ και ξέρεις ότι σου χρειάζεται ένας καλός, βαρύς καφές για να συνέλθεις! Επιστρέφεις από την κουζίνα με τον καφέ στο χέρι, όταν ακούς ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. Τι κάνεις;
Το RPG είναι παιχνίδι επιλογών. Ο Α προσφέρει πάντα παραπάνω από μία επιλογές από τις οποίες μπορεί να διαλέξει ο παίκτης. Η περιπέτεια εξελίσσεται με βάση τις επιλογές των παικτών στις προκλήσεις του Αρχηγού.
Αν θεωρήσουμε ότι ο Φίλιπ δέχεται να ανοίξει την πόρτα, η σκηνή θα μπορούσε να διεξαχθεί κάπως έτσι:
Β: Ο Φίλιπ αφήνει τον καφέ στο τραπέζι, πηγαίνει προς την πόρτα και ρωτά: "Ποιος είναι;"
Α: Το χτύπημα επαναλαμβάνεται αλλά δεν ακούς ούτε λέξη απ' έξω. Τι κάνεις; Θ' ανοίξεις;
Β: Ναι, τι έχω να φοβηθώ; Ο Φίλιπ ανοίγει την πόρτα. Τι βλέπει;
Α: Βλέπεις τρεις μεγαλόσωμους τύπους με καμπαρτίνες να σε κοιτούν βλοσυρά. Ο ένας απ' αυτούς λέει: "Συλλαμβάνεσαι για το φόνο της Ανίτα Γουέιν. Ψηλά τα χέρια, γύρνα προς τον τοίχο με ανοιχτά πόδια." Τι κάνεις;
Ο Φίλιπ έχει εδώ πολλές επιλογές. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να κλείσει ξανά την πόρτα, να παραδοθεί, να διαμαρτυρηθεί, να τραβήξει το πιστόλι του (αν έχει), να δοκιμάσει να το βάλει στα πόδια πηδώντας από το παράθυρο. Το τι θα επιλέξει να κάνει, μπορεί να αλλάξει την πορεία ολόκληρης της περιπέτειας.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το παράδειγμα για ατέλειωτες σελίδες, μια που για κάθε κίνηση του χαρακτήρα του παίκτη εμφανίζονται διαρκώς νέες επιλογές του.
Τι υπάρχει στην ελληνική αγορά από τέτοια παιχνίδια;
Δυστυχώς η ελληνική αγορά είναι πολύ φτωχή σε επιλογές. δεν υπάρχει ούτε ένα παιχνίδι υπόδυσης ρόλων μεταφρασμένο στα ελληνικά, ή γραμμένο από 'Ελληνα συγγραφέα. Μόνο κάποια εισαγόμενα παιχνίδια στα αγγλικά, με εκατοντάδες κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν ο Αρχηγός και οι παίκτες, με ατέλειωτους πίνακες αποτελεσμάτων, μια που αυτά τα παιχνίδια χρησιμοποιούν πολύπλευρα ζάρια για να κρίνουν το αποτέλεσμα κάθε επιλογής και γενικά είναι δύσχρηστα σε βαθμό που χάνεται η απόλαυση και η δημιουργική διάθεση του παίκτη από την πολυπλοκότητά τους.
Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα η ελληνική αγορά θα έχει το δικό της Παιχνίδι Υπόδυσης Ρόλων στη γλώσσα μας, βασισμένο στους άπειρους κόσμους-Σκιές των "Χρονικών του 'Αμπερ", χωρίς την ενοχλητική χρήση ζαριών και βασανιστικών πινάκων αποτελεσμάτων. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι η φαντασία του και η γνώση πολύ λίγων κανόνων λειτουργίας του παιχνιδιού, που κι αυτούς ακόμη μπορεί να τους παρακάμψει!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα "Χρονικά του 'Αμπερ", την κυκλοφορία στα ελληνικά του ADRPG καθώς και γενικότερες απορίες στο θέμα των Role Pleaying Games που είναι ανεξάντλητο, μπορείτε να εγγραφείτε στην Ελληνική Λίστα Μηνυμάτων του 'Αμπερ ( ). Είναι δωρεάν και έχει πολύ πλάκα!