Hackås kyrkas målningar
 
 
I absiden finns de äldsta kalkmålningarna från medeltidens Jämtland. Målningarna är utförda på 1270-talet och har sin närmaste motsvarighet i samtida framställningar i England. De skildrar legenden om den heliga Margaretas martyrium. En kvinna som i unga år omvändes till kristendomen och som gick i döden för sin tro år 304. Ursprungligen har sviten av målningar börjat på korets nordvägg, fortsatt in i absiden och avslutats på korets sydvägg. Idag finns i koret endast obetydliga spår efter framställningen då den delvis täcks av senare tiders målningar. 
 
 
 
 
Foto: M. Broberg.
Den heliga Margaretas martyrium.
 
 
Väggmålningarna i långhuset och koret (nuvarande sakristian) är utförda år 1601 av Jonas Olai och Olaus Erici. De scener som skildras är hämtade ur Gamla och Nya Testamentet. Målningarna i koret har tillhörande text på latin, medan målningarna i långhuset har texter på danska.
 
 
 
 
Foto: M. Broberg.
Bröllopet i Kana.
 
 
På en av scenerna i långhuset skildras bröllopet i Kana. Där kan Jesus ses sitta vid ena långsidan av bordet, bredvid brudgummen som är framställd som en herreman. Lägg gärna märke till sällskapets huvudbonader, vilka är påmålade vid ett senare tillfälle.
 
Förutom ett konstvetenskapligt värde har målningarna också stort kulturhistoriskt värde, genom att de berättar om 1600-talets klädedräkt. I samband med ombyggnationerna i Hackås kyrka på 1770-talet överkalkades målningarna från 1601. Målningarna i koret och absiden lämnades dock till största delen orörda. De överkalkade målningarna framtogs och återställdes i sitt ursprungliga skick vid restaureringen av kyrkan 1923. 
 
Tillbaka till första sidan
1