BARRET PICAT 118,  EL RACÓ VERD

 
ELS OCELLS DE LINYOLA

LA FOTJA I LA POLLA D’AIGUA

Tal com vam començar a parlar en el capítol passat, en aquest continuarem parlant sobre els ocells del medi aquàtic que podem trobar a Linyola. Els ocells que vénen a continuació tenen dos estatus diferents al nostre poble, tot i que els dos són igual de coneguts. La fotja és un ocell difícil de veure al nostre poble, en canvi, la polla d’aigua és un ocell més fàcil de veure. Tot i això, les dues es veuen afectades per la destrucció dels seus hàbitats naturals, dessecació de llacunes i estanys, casos del Clot de la Llacuna, els Prèstims o bé l’Estany d’Ivars; també per l’entubament de sèquies i reguers, i la gran contaminació i destrucció d’aquests.
 

La fotja vulgar (Fulica atra) // fotja

És un ocell completament negre, excepte el bec i el front que són blancs. Té les potes llargues i els dits lobulars i no palmípedes com els ànecs.

Aquesta au té una mida mitjana, entre 36 i 38 cm i una figura arrodonida.

Trobem la fotja en basses i llacunes, amb abundant vegetació. La fotja no cria al nostre poble, tot i això fa un niu entre la vegetació aquàtica que envolta les basses.

La fotja és vegetariana, s’alimenta de plantes aquàtiques i petits invertebrats aquàtics que troba tot submergint-se.

Podem veure fotges a Linyola en èpoques de migració, sobretot a la tardor. Els llocs on es podia veure fotges a la nostra vila era al Clot de la Llacuna, ara ja desaparegut, i al pròxim Estany d’Ivars el qual era una zona molt important pel que fa a la població de fotges de les Terres de Ponent. Actualment, podem veure fotges en una bassa que hi ha vora l’antic Estany d’Ivars, tot i això repetim que és difícil veure-la. Seria d’esperar que amb aquesta moda de l’”ecologisme” institucional que pretén recuperar l’Estany d’Ivars, es fes alguna cosa per les basses circumdants a aquell, com ara el Clot de la Llacuna o Prèstims.
 

La polla d’aigua (Gallinula chloropus) // gallineta d’aigua, polla d’aigua

Aquest ocell comú a les zones humides de Linyola, té gairebé totes les plomes del cos negres, excepte les ales que són marronoses i la cua que és blanca. Les potes són verdes, amb els dits grans adaptats a caminar per entre la vegetació. Un tret important que caracteritza la polla d’aigua és el seu bec, té punta groga i des de mig bec fins al front hi té una taca d’un vermell intens.

La polla d’aigua habita basses, llacunes, estanys, reguers, canals i rius amb un mínim de vegetació a les vores. Aquest ocell cria al nostre poble en qualsevol bassa de reg amb un mínim de vegetació. S’està tot l’any a la nostra vila.

La seva alimentació és molt àmplia, pot alimentar-se tant de vegetals com de petits invertebrats o insectes, també menja ous.

A Linyola, podem observar les polles d’aigua als reguers, als Prèstims, al Pantà del Blanc, a la Bassa de la Torre Calbet i la de la Torre Neral, també a la basseta de l’Estany d’Ivars, al Canal Vell, etc. En tots aquests llocs se l’ha trobat criant. Aquest és un ocell comú a Linyola i que juntament amb el seu hàbitat, hem de conservar.
 
 
 
 
 
 

Jordi  Soldevila  i  Roig
 

Dibuixos extrets del llibre Els ocells de Po-
nent, J. Estrada  i  dibuixos de D. Olivera,
“La Mañana”.

 

Josep M. Folguera Bonjorn

 
Pàgina anteriorPàgina inicialPàgina següent
1