Josep M. Folguera Bonjorn
 BARRET PICAT 131 - NOTÍCIES LOCALS
 

GRUP L’ESPENTA

El dia 22 de febrer a la Sala Pau Casals, el grup independentista l’Espenta reuniren a diferents col·lectius socials i polítics de la vila, per plantejar la recuperació immediata de la excaserna de la guàrdia civil, per dedicar-la a diferents grups socials per a que hi facin activitats culturals.

En els darrers dies de març s’han començat a recollir signatures per la recuperació de l’excaserna.
 


CONCENTRACIÓ PARCEL·LÀRIA

Les Juntes rectores de les col·lectivitats n. 5 i 20 presentaren als seu regants, el projecte de concentració parcel·lària que ha redactat el departament d’Agricultura. L’obra suposarà un cost de 186,31 euros per Ha, per a la canalització a peu de finca i la instal·lació de nous sistemes de regadius.

Els regants hauran d’amortitzar durant els primers 25 anys el 18% de l’obra, el 15% l’aporta la Generalitat a fons perdut i el 67% restant l’aportarà el govern central. Aquesta aportació l’hauran de començar a amortitzar l’any 2026, sense preus i a preu de l’inici de l’obra.

Per a tirar endavant el projecte, hi ha d’estar d’acord el 51% dels propietaris o el 75% de la superfície regada.
 


LA VARIANT DE LINYOLA

El 18 de març de 2002, s’eliminaren dos revolts que teníem a un parell de kms de Linyola i on hi havia hagut al llarg de la seva història, centenars d’accidents.

Diuen que per la Festa Major de maig, estarà acabada la variant, que tindrà 4 Kms., amb 2 rotondes obertes, 3 de tancades i un pas elevat per accedir a uns trossos.

Creiem que Linyola hauria de fer una festa gran per celebrar aquest avenç, que ens deslliurarà del pas de centenars de camions i d’una bona colla de conductors que no respectaven les senyals de trànsit, com els stop, i tots hi guanyarem en tranquil·litat.

De totes maneres els conductors que passaren per dita via el dia 3 d’abril –pluges– es van poder recordar de la vella carretera i renegar amb arameu, davant dels clots que hi havia a un Km. de Linyola, en direcció Mollerussa.
 


DIADA DE LA DONA TREBALLADORA

Adoli, convocà a les associades a celebrar el dia 9 de març la Diada de la Dona Treballadora, a les 7 de la tarda al poliesportiu, on es féu una conferència “Igualtat d’oportunitats, un repte a través de l’educació”, i després feren un berenar de coca amb xocolata.
 


ADOLI

L’associació més activa de Linyola, va fer el dia 23 de març, una excursió a Montblanc-Montferri, en què feren una visita a Montblanc, dinar, visita al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat i visita a les Caves de Vila-rodona.

Pel mes d’abril iniciaren un curset de rebosteria amb el cuiner de Balaguer, Pepe Daza.

I per acabar un curset sobre La Història de la Dona a Catalunya, que està previst fer en vuit sessions.
 


SETMANA SANTA

El diumenge 3 de març es confirmaren més d’una trentena de nois i noies de Linyola, amb l’assistència del bisbe auxiliar de la Seu, i amb una missa cantada excel·lentment per la Coral Flor de Lli.

La setmana santa a Linyola, començà com cada any amb la processó al voltant de l’església de la canalla amb palmons.

Però els actes centrals d’aquesta setmana, les processons, es vegueren deslluïdes per la pluja. El divendres sant al matí, es féu la processó, que va arribar fins a la fi del carrer Llibertat i davant d’una fina pluja que queia, es decidí tornar endarrera. Per la nit, després d’una tarda plovisquejant, es va fer la processó de la nit, amb una assistència més reduïda que els altres anys, degut a la pluja.

Com és habitual durant aquesta setmana, el jovent marxen un parell o tres de dies, o els passen fora de casa. Els llocs de vacances, platja i muntanya estaven plens. El dissabte, diumenge i dilluns a migdia va fer calor.
 


DILLUNS DE PASQUA. ADÉU A LA GRANJA....

L’Any 2001, fou el darrer any de celebració de la “mona” a la Granja per part de molt jovent de la vila. Estigueren gairebé sols. Aquest any solament hi acudiren unes colles de despistats. I tirant llarg, no hi anaren més d’un centenar de persones a menjar la mona. Sabem que gent que hi anaren, al veure els jardins deserts, feren camí cap a d’altres llocs, com el Castell del Remei, Camarasa o el Pilar d’Almenara...
 


... I BENVINGUDA SIGUI LA SERRA

Aquest any el jovent ja va anar a acampar a la Serra de Mollerussa, que és el nou lloc, que ja a partir de l’any passat s’emportà a la gent de l’Urgell. A la nit hi hagué l’actuació de la Banda de Santi Arisa i La Salseta del Poble Sec, i es reuniren entre 4 i 5.000 persones i a l’endemà fou el lloc on joves i grans menjaren la mona. Cal dir que el lloc reuneix grans extensions de terreny, per passar una bona jornada, amb pàrking, barbacoes, i les condicions higièniques mínimes per passar-hi una jornada. L’ajuntament de Mollerussa, ha “picat” fort, per aconseguir reunir el jovent, per menjar la mona, fet que fins ara es feia a La Granja i apart “vendre” –donar a conèixer– el lloc per fer-hi noves trobades durant l’any. La gent va sortir satisfeta d’aquesta experiència.
 


LA PLUJA

Després d’uns mesos de sequera, finalment el dia 3 d’abril va ploure de “sementer”, que és el que agrada al pagès, doncs aleshores s’aprofita tota l’aigua. I a partir d’aquest dia ha anat plovent tots els dies “Pluja d’abril val per mil”.
 


A MONTSERRAT...

Totes les comarques catalanes, tenen dedicada una llàntia a la Verge de Montserrat... però la comarca del Pla d’Urgell no en tenia, pel que el dia 7 d’abril, la gent de la comarca, comandada pel Consell Comarcal, els ajuntaments, les parròquies i les Corals del Pla d’Urgell, tots anaren a Montserrat a ofrenar la llàntia i a fer una excel·lent festa.
 


ESCALA EN HI-FI

Els alumnes de l’IES de Bellcaire d’Urgell vingueren el diumenge 14 d’abril a mostrar el seu espectacle d’Escala en Hi-fi, que fou seguit per un nombrós públic.
 


FESTA DE SANT JORDI

En una jornada marcada per un esplèndid sol, es va celebrar la Diada de Sant Jordi, que va comptar amb les parades de llibres i amb diferents llocs de vendes de roses per a que tots els linyolencs/ques poguessin comprar el seu llibre o la seva rosa. Fou una jornada molt bonica.
 


CONCERT DE SANT JORDI I SETMANA CULTURAL A L’ESCOLA DE MÚSICA

El passat dissabte 20 d’abril per la tarda es va celebrar el Concert de St. Jordi dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Linyola. L’audició que va tenir lloc a la sala d’actes de la mateixa escola de música va reunir prop d’un centenar d’oients. Els “aprenents de músic” demostraren els seus coneixements en piano, flauta, Guitarra, violí, cant i percussió, interpretant des de cançons de Brahms, Mozart o Bizet fins a Mecano o Operación Triunfo, passant per un ampli repertori popular català.

Al marge, els dies 24 i 26 d’abril, dins dels actes de la “Setmana Cultural”, els alumnes de P-5, Primer i Segon del Col·legi Públic “El Sitjar” de Linyola, visitaren l’Escola de música per conèixer els diferents instruments que s’ensenyen. Piano, flauta, guitarra, violí, trombó i petita percussió; i a través d’un conte introduirse i immergir-se en el llenguatge musical.
 


VISITA DEL CONSELLER DE MEDI AMBIENT

El Conseller de Medi Ambient Ramon Espadaler, va visitar Linyola el dia 26 d’abril i a la Cooperativa va presentar davant d’un nombrós grup d’agricultors el programa de recollida d’envasos fitosanitaris. Quan els agricultors hagin usat aquests productes podran tornar-los a la cooperativa i aquest els dipositarà en contenidors especials. A partir del mes de juliol, els fabricants de fitosanitaris s’hauran de fer càrrec del cost de la recollida. Tot sigui perquè la terra no estigui tan contaminada.
 


REUNIONS PER FER OBRES A CARRERS

Els veïns dels carrers Domènec Cardenal i Pau Claris han estat convocats per l’ajuntament per arreglar els seus carrers, els més malmesos del poble.
 


PERSONATGES

Aquest cop no destacarem persones sinó, senzillament, el descobriment d’uns camps de concentració –molt durs– que va muntar la República, durant la guerra de 1936-1939, durant uns mesos, prop de Linyola. D’un total de 7 camps, el tercer ubicat en principi a Omells de Na Gaia, fou un camp de treball, atansant-se a l’estil nazi i on els presos s’ho passaren més malament. Més tard aquest camp fou traslladat a Vilasana.

El camp n.4 en principi estava a Concabella (Segarra) per passar després a Barbens.

El camp n.5 passà d’Ogern a Anglesola.

El camp n.6 passà per diferents camps per acabar a Arbeca.

És el moment en que els historiadors estan reescrivint tota la postguerra: els camps de concentració –algun d’extermini– franquistes, els “esclaus” del règim, i tantes histories que estan sortint a la llum, a mesura que es van obrint arxius.
 

correu electrònic
Pàgina anterior
Pàgina inicial
Pàgina següent
1