1 Timotei 2: 11- 15

 

INTRODUCERE

Mulți bibliști au considerat pasajul 1 Tim. 2: 11- 15 drept unul dintre cele mai ofensatoare pasaje din scrierile lui Pavel (dacă nu din întreg Noul Testament) adresate femeilor. El s-a numărat cu siguranță printre textele care au provocat obiecțiile feministe din cauza atât a limitărilor severe pe care acesta le impune asupra implicării femeilor în lucrarea publică, cât și a faptului că încurajează perpetuarea unei conduceri bisericești patriarhale.

Pasajul ridică o serie de dificultăți exegetice cum ar fi: un vocabular neuzual (autheneo, hesuchia), conexiuni gramaticale ciudate (legătura dintre versetele 14 și 15), aluzii la Vechiul Testament (Gen. 2, 3), probleme teologice fundamentale (sensul termenului sozo), și o (aparentă) fragmentare a argumentului. Prezența acestor dificultăți exegetice a generat, în mod inevitabil, o serie de probleme de interpretare, dovadă fiind multitudinea de interpretări existente.

Problema hermeneutică este favorizată și de natura ocazională a epistolei. Textul a fost scris pentru a se adresa unor probleme ridicate în comunitatea creștină din lumea greco-romană a secolului I iar cititorul sec. 20 abordează textul într-un cadru total diferit, prin prisma propriilor întrebări și motivat de așteptări care tind - și cel mai adesea reușesc - să depășească intenția pasajului. Considerăm esențială la începutul acestui capitol, precizarea următoare: sfaturile lui Pavel care vizează femeile nu au fost elaborate pentru a răspunde întrebărilor actuale, ci problemelor de conduită în adunările creștine din secolul I. Prin urmare sarcina noastră constă în a descoperi dimensiunea transculturală a textului biblic. Înțelegerea acestei dimensiuni va arunca mai multă lumină asupra rolului femeii în biserica de azi din perspectivă scripturală.

Vom porni în abordarea multitudinii de interpretări în funcție de afinitatea acestora pentru una din cele două direcții majore (deja cunoscute) descrise în continuare la modul general. Pe baza faptului că textul este un document ocazional adresat unei situații specifice, egalitarienii consideră că el nu este normativ și autoritar în problema contemporană privind accesul deplin al femeilor în lucrarea bisericii. Prin urmare, afirmațiile din 2: 11, 12 sunt instrucțiuni ad hoc oferite cu intenția de a răspunde unei situații specifice generată în Efes de propagarea unei învățături false care viza femeile. Aceste afirmații nu trebuie înțelese ca principii universale înregistrate într-un “manual de ordine bisericeasc㔠suprasituațional care limitează implicarea femeilor în lucrare oriunde și oricând. Instrucțiunile sunt orientate mai degrabă împotriva femeilor care, captivate de învățătura falsă, abuzează de oportunitățile obișnuite pe care le aveau femeile în cadrul bisericii de a învăța pe alții și de a exercita autoritate.

Complementarienii consideră că acest pasaj impune anumite restricții permanente cu privire la lucrarea femeilor: să nu dea învățătură și să nu exercite autoritatea peste bărbați. În ciuda naturii ocazionale a scrisorii baza pentru aceste prohibiții nu este la rândul ei ocazională nici temporară, ci se întemeiază pe ordinea stabilită de Dumnezeu în creație: calitatea de conducător a bărbatului și datoria femeii de a se supune. Aceste restricții sunt permanent valabile și autoritative pentru biserica din toate locurile, timpurile și în toate circumstanțele, atâta timp cât bărbații și femeile sunt descendenții lui Adam și ai Evei.

Poziția pentru care vom argumenta în continuare se situează în tabăra complementariană. Considerăm că poziția egalitariană, prin faptul că reduce caracterul normativ și absolut al textului, se face vinovată de diminuarea autorității biblice - cel puțin în practică dacă nu în intenție. Identificarea unor circumstanțe locale sau temporare care au ocazionat și cărora li s-a adresat textul, nu conduce cu necesitate la concluzia că acesta ar fi limitat în aplicabilitatea sa. Scrierea întregului Nou Testament a fost cu siguranță determinată circumstanțial dar acest lucru nu înseamnă cu necesitate că ceea ce a fost scris se aplică numai situației vizate. Putem afirma că circumstanțele au generat anumite învățături dar nu le-au limitat.

Abordarea textului pornește de la încadrarea textului în contextul larg al epistolei și al capitolului, după care va urma analiza fiecărui verset, în cadrul căreia vor fi evaluate interpretările principale oferite termenilor cheie. Vom arăta că în cazul fiecărui termen analizat, interpretarea cea mai plauzibilă ne conduce înspre o interpretare echilibrată a textului, ferită de interpretările tradiționaliste rigide, precum și de cele noi prea inovatoare.

 

CONTEXTUL PERICOPEI 1 Timotei 2: 11-15

 

Contextul larg

Pasajul din 1 Tim.2: 11- 15 face parte din scrisoarea pe care Pavel i-o adresează tovarășului său de slujbă, Timotei, care rămăsese să continue lucrarea începută de Pavel în biserica din Efes. Scopul scrisorii este anunțat în 3: 15 “să știi cum trebuie să te porți în casa lui Dumnezeu ...”. Prin urmare, întreaga scrisoare poate fi citită ca un set de instrucțiuni date unui episcop cu privire la felul în care trebuie să conducă viața bisericii creștine. Alături de 2 Timotei și Tit, 1 Timotei poate fi considerat primul dintre “manualele de ordine bisericească”, un gen de scrieri care include Didahiile, Didascalia Apostolorum, etc.

Motivul scrierii scrisorii este enunțat în 1:3. Biserica fusese asaltată de învățători falși care propovăduiau o învățătură diferită de doctrina creștină întemeiată pe Evanghelia lui Cristos. Timotei este avertizat cu privire la prezența acestor învățători falși în comunitatea creștină și îndemnat să fie atent la felul de învățătură pe care îl permite în comunitate.

Locul lui 1 Timotei 2: 11- 15 în curgerea argumentului

Desfășurarea argumentului lui Pavel este în acord deplin cu scopul enunțat în 3: 15 unde își exprimă în mod explicit intenția de a-l instrui pe Timotei cum să coordoneze lucrarea în biserică în vederea unei dinamici sănătoase. Prima parte a capitolului 1 detaliază într-o anumită măsură motivul pentru care Pavel scrie această scrisoare. Prin accentul deosebit pus în această parte pe respingerea învățăturii false, Pavel subliniază importanța unei baze doctrinare temeinice, dar mai ales sănătoase, în comunitatea creștină din Efes. Această nevoie a bisericii impune lui Timotei, în calitate de lider al bisericii locale, să dea dovadă de vigilență doctrinară începând cu el însuși. Asigurarea ortodoxiei comunității trebuie să fie însoțită de o organizare bisericească atentă. Capitolele 2 și 3 includ instrucțiuni practice în vederea unei bune desfășurări a serviciilor de închinare, precum și criteriile de evaluare ale persoanelor alese pentru a-i conduce pe credincioși. Cea de-a doua parte a cărții (capitolele 4- 6) se constituie ca un manual al lucrătorului creștin și cuprinde sfaturi specifice în vederea unei relaționări corecte la diferite categorii de oameni prezente în biserică.

Contextul apropiat al pericopei

Spațiul vizat de instrucțiunile lui Pavel din 1 Tim. 2: 1- 15 este închinarea publică; acest punct de vedere este susținut de mai mulți interpreți ai acestui pasaj. Această presupunere este întemeiată și pe fraza en panti topo - în orice loc, făcând referire, probabil, la biserici din localități diferite ori la locuri diferite de închinare a creștinilor din Efes - biserici în case.

Pavel începe prin a explica necesitatea rugăciunilor publice pentru toți oamenii, în special pentru persoanele aflate în poziții de guvernare, astfel încât biserica să aibă asigurat contextul potrivit pentru desfășurarea unei vieți pașnice și liniștite (2: 1- 2). În contextul rugăciunii publice, folosind tot tema rugăciunii ca punct de plecare, Pavel se adresează unor probleme din închinarea bisericii. Astfel, Pavel tratează atitudinea corectă a bărbaților în rugăciune (“mâini curate” - v. 8) și ținuta corespunzătoare a femeilor în timpul rugăciunii (îmbrăcarea “în chip cuviincios”) v. 9, 10.

În 2: 8 Pavel îi instruiește pe bărbați cu privire la atitudinea interioară necesară pentru ca rugăciunile pe care au fost îndemnați să le înalțe să fie demne de primit (2: 1- 7). Rugăciunea cu mâinile ridicate era un obicei evreiesc (1 Regi 8: 22; Ps. 28: 2; etc.) dar practica a fost preluată și de creștini. Pavel își focalizează atenția nu spre actul fizic, vizibil ci spre atitudinea interioară a inimii. Expresia “mâini curate” servea ca figură de stil pentru o conștiință curată, purificată, se pare, de orice “mânie și îndoială”. Conținutul îndemnului lui Pavel sugerează în acest caz că bărbații din Efes aveau un duh certăreț, fapt care trebuia subliniat pentru a fi evitat în mod conștient. Dispoziția spre ceartă era probabil efectul impactului învățătorilor falși în biserică, (certuri și dezordine 6: 4- 5).

Termenul hōsautōs ('de asemenea') care deschide secțiunea cu instrucțiunile pentru femei din v. 9 și 10 indică legătura cu versetele anterioare (1- 8). Datorită absenței verbului 'a se ruga' din textul grecesc nu se poate stabili cu precizie dacă v. 9 trebuie înțeles în mod specific ca o instrucțiune privind ținuta femeilor în timpul rugăciunii sau ca o instrucție generală privind îmbrăcămintea și împodobirea femeilor, cu toate că a doua variantă pare mai probabilă. Oricare dintre cele două variante ar fi corectă, contextul este biserica. Pavel îndeamnă femeile să se îmbrace decent, cu modestie, cu “fapte bune”, mai degrabă decât cu haine ostentative sau cu coafuri care ar atrage atenția. Acestea ar denota un stil de viață asemănător cu stilul de viață păgân care ar fi total nepotrivit pentru poporul lui Dumnezeu. Literatura extrabiblică arată că în cultura evreiască, cât și în cea greco-romană, era favorizată modestia; îmbrăcămintea costisitoare, coafura extravagantă și podoabele în exces erau respinse. Mai important, în aproape toate textele evreiești și păgâne, respingerea împodobirii exterioare era parte a supunerii față de soțul ei și o recunoaștere a poziției ei față de bărbați în general. Folosirea podoabelor exterioare indica două trăsături care nu erau apreciate, prin urmare nici căutate în vremea respectivă: extravaganță materială și infidelitate sexuală.

Există două motive posibile pentru care Pavel a dat aceste directive. Primul dintre ele a fost amintit anterior: felul de îmbrăcăminte discreditat de cuvintele lui Pavel ar reflecta stilul de viață păgân care intră în contradicție cu modul de comportare al celor ce locuiesc în “casa lui Dumnezeu”. Al doilea motiv ar putea fi dorința anumitor femei de a scoate în evidență statutul lor social superior prin ținuta lor. Indiferent care ar fi motivul din spatele acestor sfaturi, Pavel arată clar că nu împodobirea exterioară a unei femei este prioritară în ochii lui Dumnezeu. Ceea ce El apreciază este o atitudine duhovnicească și blândă.

 

DIRECȚIUNI PRIVIND ROLUL FEMEII

Versetul 11 Γυνη εν ησυχια μανθανετω εν παση υποταγη “Femeia să învețe în tăcere, cu toată supunerea”.

În analiza exegetică a versetului 11 vom aborda trei probleme: (1) sensul termenului gune în acest context; (2) sensul lui mantano și (3) felul învățării (en pase hupotaghe, en esuchia).

Termenul grecesc gune poate fi tradus atât 'femeie' cât și 'soție', alegerea între cele două poate fi făcută numai pe baza contextului. Respingem afirmαțiile celor care susțin că Pavel se adresa doar soțiilor pe baza următoarelor argumente: a) Pavel se adresează în 2: 8-10 bărbaților (andros) îndemnându-i să se roage, și femeilor (gunaiκas) îndemnându-le să se îmbrace potrivit. Deoarece este puțin probabil că aceste direcțiuni să se limiteze doar la soții și soți, considerăm că este la fel de improbabil ca versetele 11- 15 să se limiteze doar la soții. b) În acest context Pavel se adresează bărbaților și femeilor în calitatea lor de participanți la închinarea creștină și nu de membrii ai unei familii. c) Dacă s-ar fi referit la relația soț-soție ar fi de așteptat să folosească un articol definit sau un pronume posesiv înaintea lui andros, v. 12, ca, de exemplu, în Efeseni 5: 22- 25. Dacă Pavel ar fi avut în vedere pe soții când a scris aceste directive, exprimarea lui ar fi fost mai specifică.

Cuvântul mantano ales de Pavel poate avea următoarele sensuri: ‘învățarea prin experiența practică’, ‘învățarea prin instruire’ (2 Tim. 3: 7) și ‘învățarea prin întrebări’ (1 Cor. 14: 31). Se poate referi în același timp și la studierea scrierilor rabinice (Ioan 7: 15). Verbul mantano este folosit de șapte ori în pastorale, conotația în fiecare dintre contexte este ‘învățarea prin instruire’. Folosirea modului imperativ sugerează faptul că autorul înțelegea și susținea importanța educației și învățăturii în viața femeii. În general, o asemenea practică aplicată femeilor nu era încurajată nici în rândul evreilor, nici printre neamuri. De exemplu, Talmudul babilonian susținea c㠓bărbații vin să învețe, femeile vin să audă.” Faptul că Pavel dorea ca femeile creștine să învețe este un aspect important al gândirii lui, dar accentul în acest verset nu cade pe actul învățării ci pe maniera învățării. Prin urmare, concepția egalitarienilor că Pavel ar introduce o idee progresistă și radicală pentru secolul I prin imperativul pe care îl dă este nejustificată datorită accentului intrinsec diferit al textului.

Facem astfel trecerea înspre cea de-a treia problemă pe care ne-am propus să o abordăm, modul în care trebuie să învețe femeia. Mai întâi, învățarea trebuie să fie en hesuchia. Cuvântul hesuchia și formele înrudite apar doar de 11 ori în Noul Testament. Sensul cuvântului folosit de Pavel se extinde de la 'tăcere' în sens absolut (F.A. 2: 22) până la ‘pace, liniște, odihnă' (1 Tes. 3: 12; un cuvânt înrudit, hesuchios, apare în 1 Tim. 2: 2). Părerile sunt împărțite cu privire la sensul pe care-l ia termenul în acest context. Cu toate că Douglas Moo este de acord că Pavel era preocupat ca femeile să învețe în liniște, fără dispută sau critici (“discipoli înțelepți” - Spencer), el sugerează că traducerea cea mai potrivită în acest context este tăcere în sens absolut, în virtutea intenției autorului de a sublinia opusul activității de învățare (v. 12).

În urma unei analize amănunțite a folosirii acestui cuvânt în Noul Testament, Stephen Clark pledează pentru sensul de 'liniște' ca fiind cel mai adecvat în acest context din două motive: a) era normal pentru femei să vorbească în închinare publică (1 Cor. 11: 5, 14: 26) și b) cuvântul grecesc în 1 Timotei nu este același cu cel folosit în 1 Cor. 14: 33 - sigaō, care desemna o tăcere absolută. 'Liniștea' în 1 Timotei se referă probabil la o dispoziție, o stare necesară celui care este dispus să învețe și să recepționeze instrucțiunile.

Considerăm că sensul dat de Clark cuvântului hesuchia este cel mai potrivit în acest context. Hesuchia este legată îndeaproape de subordonare și poate fi un cuvânt care desemnează o stare corespunzătoare supunerii adevărate, o stare de pace, încredere, receptivitate.

Pavel poruncește femeilor să învețe în toată supunerea.

En pase upotaghe - 2 Cor. 9: 13; Gal. 2: 5; 1 Tim. 2: 11, 3: 4

Hupotaghe și termenul înrudit cu acesta, hupotasso, sunt folosite în Noul Testament cu referire la supunerea credincioșilor față de Dumnezeu Tatăl - Evr. 12: 9, supunerea tuturor lucrurilor față de Cristos - Fil. 3: 22, supunerea reciprocă între creștini - Ef. 5: 21, și, mai specific, o atitudine potrivită a unei persoane care se află sub autoritate - 1 Cor. 16: 16; 1 Pt. 5: 5; Tit 2: 9, 3: 10. Același termen este folosit în special cu privire la relațiile dintre soț și soție - Ef. 5: 22- 30; Col. 3: 18.

Problema care se ridică în versetul 11 este lipsa oricărei precizări privind obiectul supunerii. Au fost avansate mai multe posibilități. Unii au sugerat că se referă la supunerea față de Cristos, dar se pare că Pavel a avut în minte un obiectiv mai specific. O altă părere este că supunerea se referă la relația dintre soț și soție. Întrucât acest adevăr a fost subliniat în alte părți mult mai specific (Efes. 5: 22; Tit 2: 5; Col. 3: 18 ), acest sens este nepotrivit aici deoarece accentul cade aici pe bărbați și femei ca închinători. În al treilea rând, unii au considerat că femeile trebuie să se supună învățăturilor sănătoase. Uzanța termenului în Noul Testament subliniază faptul că supunerea este o atitudine manifestată în relația cu o persoană, și nu cu o învățătură sau cu o instituție.

O ultimă soluție avansată este că femeia trebuie să se supună bărbaților din biserică aflați în poziții de conducere sau prezbiterilor. Faptul că versetele 9- 10, precum și 12- 14, sunt orientate doar spre femei și se centrează pe relația bărbat-femeie ca închinători, ne face să înclinăm înspre o supunere față de conducătorii bisericii. Deoarece învățătorii falși conduceau pe credincioși pe cărări doctrinare diferite de calea Evangheliei, se poate ca supunerea față de episcopii bisericii să fi fost parte a soluției lui Pavel la această problemă.

Clark surprinde spiritul în care trebuie să se manifeste supunerea atunci când afirmă c㠓supunerea trece dincolo de ascultarea unei porunci și include de asemenea respect și receptivitatea față de o îndrumare.”

În concluzie, putem spune că în v. 11 femeile participante la închinarea publică trebuie să primească învățătura cu o atitudine de receptivitate totală și de supunere. Accentul nu cade aici atât de mult pe tăcerea literală ca opus al învățării, cât pe o atitudine interioară în care duhul este în supunere față de învățătorii din adunare.

Pe baza unor texte antice Spencer argumentează c㠓scopul acumulării de cunoștințe era pregătirea cuiva în vederea învățării (predării)”, prin urmare, implicația textului ar fi că femeile trebuiau să învețe în eventualitatea folosirii învățăturii asimilate în lucrarea de predare. Răspunsul lui Douglas Moo subliniază în mod legitim că pregătirea nu duce întotdeauna la învățare. Toți bărbații evrei erau încurajați să studieze Legea, dar nu toți deveneau rabini. În mod asemănător, toți creștinii sunt încurajați să studieze Scripturile dar Pavel limitează activitatea de învățare la un număr restrâns care au darul învățării (1 Cor. 12: 28- 30). Activitatea de învățare avută în vedere nu este învățarea privată (de exemplu, Priscila) deoarece aceasta este deschisă tuturor creștinilor. Încurajarea de a învăța adresată femeilor nu ne dă nici un indiciu să credem că ele vor fi fost angajate de asemenea în lucrarea de predare a adevărurilor biblice față de bărbați.

PROHIBIȚII REFERITOARE LA ROLUL FEMEII

v. 12 Διδασκειν δε γυναικι ουκ επιτρεπω ουδε αυθεντειν ανδρος, αλλ’ ειναι εν ησυχια. “Femeii nu-i dau voie să învețe pe alții nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere.”

Versetul 12 a devenit punctul central al discuției din acest pasaj deoarece în acest loc Pavel interzice femeilor din Efes să se angajeze în anumite lucrări rezervate bărbaților. Majoritatea interpreților sunt de acord că textul conține două prohibiții adresate femeilor din Efes, problema care se ridică este legată de normativitatea acestor interdicții pentru femeile creștine de azi. În funcție de poziția adoptată față de valabilitatea acestor prohibiții astăzi, interpretările pot fi grupate sub cele două direcții majore deja cunoscute, complementarienii și egalitarienii.

Complementarienii identifică în acest verset o interdicție istorică permanentă, oprind toate femeile din slujba de învățare oficială a bisericii sau slujba de conducător al închinării. Instrucțiunea lui Pavel este întemeiată pe ordinea divină a creației enunțată în versetele 13 și 14 care este un principiu teologic inalterabil.

De partea opusă, egalitarienii consideră că porunca lui Pavel nu are valoare permanentă. Ei argumentează că Pavel s-a adresat unei probleme de natur㠓feminist㔠din Efes unde anumite femei, fie învățau doctrine false în întâlnirile bisericii, fie au fost înșelate de ele. Pentru a limita propagarea ereziei Pavel interzice temporar femeilor din Efes să-și aducă aportul vocal în întâlnirile bisericii prin predicare, învățare sau discuții.

Cele două poziții interpretează în mod diferit sensul fiecărui termen din v. 12. În cele ce urmează, considerăm că este necesar să facem o analiză exegetică a acestui verset, luând fiecare termen în parte pentru a putea decide care este sensul cel mai potrivit în acest context. De asemenea, vom aborda, unde este necesar, și alte probleme legate de anumiți termeni din acest verset, pe lângă analiza pur exegetică.

Există patru probleme specifice de care ne vom ocupa în acest verset: (1) sensul termenului epitrepo (a permite) care este la timpul prezent; (2) sensul termenului didaskein (a învăța pe alții) și alte probleme care se ridică în interpretarea acestui termen; (3) sensul termenului authentein (a avea autoritate); și (4) conjuncția oude și relația dintre cele două infinitive pe care le conectează.

(1) epitrepo - a permite

Pe baza faptului că a ales indicativul prezent mai degrabă decât imperativul, egalitarienii consideră că Pavel fie nu a rostit o poruncă permanentă ci o directivă limitată în spațiu și timp, aplicabilă într-o situație specifică, fie a prezentat preferința sa (personal, eu nu permit), iar preferințele nu sunt normative. Payne expune destul de clar acest punct de vedere:

“Având în vedere faptul că Pavel a folosit în 1 Tim. 2:12 o formă verbală consacrată pentru a-și expune preferința personală (pers. I, sg., prezent, indicativ activ) și nu a pretins că poziția sa ar fi de la Domnul, nici că aceste restricții s-ar aplica în toate bisericile, ar fi mult mai natural să citim epitrepo din 1 Tim. 2:12 ca fiind răspunsul personal al lui Pavel la o situație particulară din Efes, fără a fi necesar să o considerăm aplicabilă în toate locurile și timpurile”.

Dacă Pavel ar fi dorit să lase o regulă atemporală, el ar fi folosit expresii cu valoare universală ca: “în orice loc” sau “pentru toți” (1 Tim. 2: 1, 2: 8).

Un alt argument oferit este lipsa oricărei uzanțe a verbului în Septuaginta sau Noul Testament la acest timp (indicativ prezent) cu scopul de a da o poruncă continuă și permanentă. Această formă verbală sugerează mai degrabă o interdicție specifică (Genesa 39: 6; Estera 9: 14, Iov 32: 14).

Epitrepo transmite într-adevăr directive temporare dar aceasta nu limitează valoarea formei verbului la atât. Sunt mai multe exemple în ce privește folosirea unor verbe sub aceeași formă gramaticală, care nu restrâng cu necesitate acțiunea la ceva temporar, ele putând implica permanența. De exemplu, Rom. 12: 1 “aduceți-vă trupurile voastre ca o jertfă vie…” , 1 Cor. 4: 16. Fraza “eu nu permit” nu implică faptul că autorul ar fi exprimat aici o regulă proprie, la fel cum fraza “Evanghelia mea” din 2 Tim. 2: 1- 18 nu implică faptul că apostolul ar avea o evanghelie personală pentru propriile lui Biserici. Mai potrivit este să considerăm faptul că apostolul folosește pers. I pentru a reafirma folosindu-se de propria sa autoritate un obicei deja acceptat (ex. 1 Cor. 11).

Considerăm că nu se poate deduce nimic concret din acest cuvânt. Doar pe baza folosirii acestui termen nu se poate afirma nici că prohibiția este temporară și limitată, nici caracterul universal și normativ al acesteia. Contextul va fi criteriul final care va avea ultimul cuvânt în alegerea dintre cele două.

(2) didasko - a învăța (didaskein)

Înainte de a trece la discutarea acestui termen din punct de vedere exegetic vom expune câteva argumente ale egalitarienilor legate de acest cuvânt urmând să le răspundem atât în partea care precede analiza exegetică cât și în partea de exegeză a acestui termen.

În primul rând, egalitarienii consideră c㠓învățarea” sau activitatea de învățare nu trebuie redusă la o slujbă particulară din biserică ci este pentru toți credincioșii în general. Priscila este citată ca exemplu de femeie funcționând ca învățător. Al doilea argument, într-un fel legat de primul, este extras din învățătura lui Pavel cu privire la darurile spirituale. Învățarea este un dar spiritual (1 Cor. 12: 28- 29; Efes. 4: 12) și nu există nici un indiciu că femeile ar fi private de acest dar. Toți creștini au datoria să se învețe unul pe altul (Col. 3: 16) și să împărtășească cu comunitatea ceea ce au învățat (1 Cor. 14: 16). În al treilea rând egalitarienii susțin că, în scrierile lui Pavel, profeția nu trebuie izolată de învățătura autoritativă. Prin urmare, dacă femeilor le era permis să profețească (1 Cor. 11) înseamnă că li permitea și să învețe.

 

 

Analiza critică

Percepția egalitarienilor că activitatea de învățare era deschisă tuturor credincioșilor trădează o înțelegere greșită a naturii acestei activități în Biserica sec. I. În primul secol învățarea implica mai mult decât o transmitere de informații. Derivată din modelul evreiesc al învățării, în creștinismul primar aceasta cuprindea mai mult decât simpla împărtășire de date sau puncte de vedere diferite. Profesorul dădea direcțiunile lui personale și își exercita autoritatea asupra ascultătorilor. El se aștepta ca studenții să-i accepte învățătura. Autoritatea profesorului asupra elevului provenea în același timp din relația existentă între cei doi. Învățătorii erau fie conducători de comunitate, fie maeștrii care își luau discipoli. Învățarea era însoțită de corectarea tuturor celor care nu urmau învățătura acceptată (1 Tim. 4: 11; 4: 16- 5: 2; Tit 2: 15). Jungkuntz prezintă modul în care trebuie înțeleasă activitatea de învățare în Noul Testament. El spune că învățarea nu era o transmitere de informații ci o expresie a autorității, “era o funcție de guvernare care avea loc în cadrul unei relații dintre cap și supus, însoțită de corectarea indivizilor care nu urmau învățătura acceptată”. Referindu-se la statutul învățătorului în sec. I, Liefeld arată că acestora li se acorda mare onoare în iudaism și în lumea greco-romană. Învățătorii erau apreciați și în biserica primară deoarece lor le revenea responsabilitatea de a transmite mai departe tradițiile lui Isus și ale apostolilor. Prin urmare învățarea era o funcție concretă a bisericii primare investită cu autoritate, necesitând daruri spirituale specifice; ea nu era accesibilă tuturor credincioșilor. Unele funcții ale învățătorului din perioada Noului Testament au fost preluate de către catehist odată cu răsândirea tot mai mare a Scripturilor. Vom aborda mai târziu în lucrare problema sursei autorității învățătorilor creștini și a măsurii în care mai există această învățătură și astăzi.

În ce privește exemplul pe care îl aduc egalitarienii prin Priscila, femeia învățător, este dificil să descoperim din Faptele Apostolilor măsura în care Priscila a învățat pe Apolo, deoarece ea este numită alături de soțul ei, Aquila. Mai mult, cuvântul folosit pentru “învățare” în Fapte 26: 26 este diferit de cel folosit în 1 Tim. 2: 12. În Fapte avem cuvântul exethento, ‘a explica’ iar în 1 Tim. 2: 12, didasko, ‘a învăța’, care se referă în mod aproape exclusiv la instrucția publică sau la învățarea în grup. În 1 Tim. 2:12, termenul se referă la instrucția publică în timp ce în Fapte învățătura dată de Priscila se petrece într-un cadru diferit de cel din 1 Tim. 2.

Al doilea argument se întemeiază pe doctrina despre universalitatea darurilor spirituale. Pe baza lui putem afirma cu certitudine că femeile pot avea și au acces la toate darurile spirituale fără nici o restricție, aceasta nu implică însă că nu există nici o limitare în ce privește exercitarea publică a unora dintre ele (al conducerii și al învățării) de către femei. Accentul cade pe faptul că ele trebuie să-și exercite acest dar în primul rând printre femei. Concluzia extrasă din învățătura apostolului Pavel cu privire la darurile spirituale că nu există nici o limitare pentru exercitarea lor de către femei este dovada unei hermeneutici deficitare și părtinitoare.

Alături de alți comentatori (D. Hill și D. Auve), Scholer consideră că rostirile profetice și profeția funcționau ca învățătură autoritativă în biserica lui Pavel. Definiția pe care Pavel o dă profeției în 1 Cor. 14: 3, alături de întregul argument din 1 Cor. 14: 1- 25, prezintă profeția ca echivalent funcțional al învățăturii autoritative. Prin urmare, ei folosesc acest argument, împreună cu permisiunea lui Pavel conform căreia femeile au voie să profețească, pentru a indica faptul că femeile aveau autoritatea să învețe în Biserică.

Cu toate acestea există dovezi că profeția și învățarea erau înțelese ca fiind două activități distincte, atât în lumea seculară antică cât și în creștinism. Nu putem să pornim de la ideea că profeția ar fi echivalentă cu lucrarea de învățare, nici măcar în aspectul ei instructiv, sau că ar fi investită cu o autoritate similară. Această presupunere ar fi incorectă din următoarele motive: (1) Pavel distinge adesea profeția de învățare; (2) edificarea este într-adevăr menționată ca fiind unul dintre efectele profeției (1 Cor. 14: 26) dar nu este nicăieri prezentată ca scop principal nici ca funcție primordială a acesteia. (3) Profeția rostită în Biserica corintenilor putea fi judecată de ceilalți, dacă ar fi fost vorba de învățătura autoritativă această evaluare n-ar fi avut loc. (4) Pavel s-a simțit liber să nu îngăduie profeției lui Agab să-i afecteze decizia (F.A. 21: 10- 16). (5) Cu toate că profeții au devenit personaje importante în Biserica primară învățătorii erau aceia care transmiteau tradițiile doctrinare în perioada nou-testamentară (după cum dovedește și Didahia).

Grudem arată că ceea ce distinge profeția de învățătura autoritativă este prezența unei apocalypsis (descoperire). Profeția nu este echivalentă cu revelația dar este dependentă de primirea revelației. Profeția trebuie distinsă de predicare nu atât de mult în scop (edificare, încurajare) cât în sursă (profeția - expresia unei revelații care vine asupra unei persoane).

Ben Witherinton identifică existența unei zone de suprapunere între învățare și profeție fără ca acestea să poată fi confundate sau să se poată substitui reciproc. De exemplu, învățătura poate implica o exegeză nouă și inspirată a unor texte vechi (Rom. 11: 5; 1 Cor. 9: 8) în timp ce funcția ei rămâne instruirea. Profeția poate revela chiar un mister al credinței, împărtășirea unui adevăr nou, nu numai explicarea unuia mai vechi. Accentul în profeție cade pe spontaneitate, în timp ce învățarea subliniază ideea expunerii revelației deja primite.

Statutul deosebit al învățătorului în secolul I, dublat de importanța care I se acorda în cadrul comunității creștine demonstrează că funcția de învățător nu era accesibilă fiecărui credincios. De asemenea, am arătat că universalitatea darurilor spirituale nu implică cu necesitate exersarea acestui dar indiferent de cadru și de persoană. În timp ce acesta nu constituie un argument în favoarea poziției pentru care am argumentat el nu poate fi folosit nici ca bază pentru pretențiile egalitariene. În ultimul rând am demonstrat că învățătura nu poate fi identificată în mod deplin cu profeția, deci și acesta este un argument invalid pentru a arăta că femeile aveau autoritatea de a învăța în Biserica timpurie.

Vom porni în analizarea cuvântului didaskein de la presupoziția că femeilor le este într-adevăr interzisă învățarea și vom studia în continuare câteva întrebări legate de aceasta.

Ce anume interzicea Pavel? După părerea celor mai mulți învățați, învățarea la care se referă Pavel aici constă în instrucțiunile doctrinare ale grupurilor creștine incluzând “o transmitere atentă din generație în generație a tradiției cu privire al Isus Cristos și proclamarea cu autoritate a voii lui Dumnezeu în lumina acestei tradiții”. În epistolele pastorale sensul învățării se restrânge întotdeauna la instrucțiunile doctrinare autoritative. Prohibițiile lui Pavel cu privire la învățare privează prin urmare femeile de la slujirea ca episcopi sau prezbiteri, dar este nejustificat să limităm aria de aplicare a aceastei restricții la o slujbă oficială, deoarece Pavel folosește un limbaj funcțional (învățare) mai degrabă decât unul oficial (episcop).

Problema aplicației nu poate fi evitată. Care dintre funcțiile din Biserica contemporană sunt echivalente cu învățarea vizată de interdicția lui Pavel?

În comunitatea creștină primară sursele autorității învățătorului erau două. Mai întâi, (așa cum am arătat înainte) în lumea greco-romană, ca și în cea evreiască, autoritatea era atașată în mod direct funcției de învățător. Învățătorul avea autoritate pentru simplul fapt că era învățător. Bineînțeles, personalitatea învățătorului întărea sau diminua această autoritate. În cel de-al doilea rând, în calitate de mediatori între tradiția apostolică, respectiv tradițiile lui Isus și comunitate, învățătorii creștini aveau parte de o formă de autoritate specială. Aceasta era la rândul ei una dublă, fiind derivată din autoritatea cu care își investea Dumnezeu mesagerii și din autoritatea kerygmei apostolice pe care o propovăduiau și o predau.

Două observații asupra celor două surse ne vor ajuta să înțelegem relația dintre învățătura creștină și autoritate în zilele noastre. Mai întâi, diminuarea autorității inerente funcției de învățător este evidentă în zilele noastre, personalitatea celui care învață dobândind un rol tot mai proeminent în relația dintre învățare și autoritate. Autoritatea dobândită prin personalitatea învățătorului este absolut esențială pentru ca acesta să fie ascultat, accentul s-a mutat astfel de pe autoritatea conferită (în virtutea funcției) pe autoritatea dobândită. Astfel, dintre sursele autorității învățătorului creștin din perioada nou-testamentară rămâne valabilă pentru învățătorul creștin contemporan ca sursă stabilă, “obiectivă”, doar cea de-a doua.

În al doilea rând, în secolele de istorie a bisericii care au urmat perioadei creștine primare a avut loc stabilizarea doctrinelor creștine esențiale și adunarea textelor normative într-un canon unic. Întrebările care se ridică în mod automat în urma celor două observații sunt următoarele: mai există în acest caz vreo formă de învățare autoritativă (în sens nou-testamentar) astăzi? În ce măsură învățarea actuală mai are atașată de ea autoritatea din perioada nou-testamentară având în vedere apariția Scripturii, autoritatea finală în materie de credință și practică creștină.

Dacă cea dintâi sursă a autorității s-a relativizat, sursa principală a autorității rămâne chemarea lui Dumnezeu pentru mesager (validată de comunitate) și Sfânta Scriptură. Observația lui Moo este esențială aici împotriva celor care susțin că odată cu apariția Bibliei a dispărut necesitatea învățăturii autoritative în biserică, prin urmare a dispărut această dimensiune a funcției învățăturii. El afirmă c㠓Scripturile ar trebui înțelese ca substitut al apostolilor, care au scris Scriptura, și nu al învățătorilor care o expuneau și o aplicau.” Prin urmare existența Scripturii nu privează învățarea creștină de autoritate. Concluzia la care ajunge Moo o considerăm de asemenea validă, fiind în acord cu demersul nostru până în acest punct: “orice autoritate pe care o are învățătorul este derivată, [ea] rezidă mai degrabă în proclamarea adevărului creștin decât în persoana învățătorului.”

Pe baza aceleiași concluzii la care ajunge Moo, implicațiile practice pe care noi le tragem sunt diferite de ale acestuia. Pentru Moo, formele de învățare actuale care intră sub incidența interdicției lui Pavel din 1 Timotei 2: 12 din punctul de vedere al autorității sunt predicarea și învățarea Scripturii și a doctrinei în biserică, în colegii și în seminarii. Preocuparea lui în 1 Timotei se limita la închinarea publică a bisericii. Rugăciunea publică care este enunțată în v. 8 are loc în cadrul unui serviciu de închinare, iar cuvântul “de asemenea” din v. 9 indică faptul că activitatea femeilor are loc în aceeași sferă. Deoarece autoritatea învățătorului este una derivată, ea nu poate fi nicidecum atașată în mod absolut funcției, cu atât mai puțin sexului. Prin urmare, ținând cont de relația dinamică dintre funcție, personalitate, chemare validată de comunitate, context social, precum și de diferența dintre spațiul eclesial și spațiul extra-eclesial, concludem că prohibiția din 1 Timotei 2: 12 se aplică predicării și învățării autoritare a doctrinei în biserică.

Interzice Pavel femeilor să învețe pe toată lumea sau numai pe bărbați? Cuvântul “bărbat” (andros) care este în mod evident obiectul verbului authentein, poate fi înțeles și ca obiect al verbului didasko. Această construcție este posibilă din punct de vedere gramatical și se potrivește cu contextul (în care Pavel fundamentează prohibiția din v. 12 pe diferențele dintre bărbat și femeie care rezultă din creație(v. 13)). De asemenea, există dovezi biblice că femeilor li se permite să învețe pe copii și fii lor (2 Tim. 1: 5; 3: 14, 15; F.A. 16: 1) iar în Fapte 18: 25, 26 se aprobă efortul în echipă al lui Aquila și Priscila.

Putem trage concluzia cu privire la poziția pe care se situează Pavel în pastorale: femeilor li se permite să învețe alte femei (Tit 2: 3- 5) dar li se interzice să-i învețe pe bărbați.

(3) authentein

Verbul apare doar aici în Noul Testament (hapax legomenon) și nu este folosit niciodată în Septuaginta, deci nu avem nici o bază scripturală care să ne ajute în interpretarea sensului său. Termenul authentein este tradus în mod variat ca : ‘a avea/ a exercita/ a uzurpa autoritatea’. Cuvântul poate însemna ‘exercitarea autorității’, dar potrivit etimologiei sale este posibil ca autoritatea să aibă o conotație negativă transmițând noțiunea de exercitare a autorității pe cont propriu (fără autorizație) sau în proprii termeni (arbitrar sau autocratic).

Sensul întregului pasaj diferă în funcție de traducerea termenului authentein: ‘exercitarea autorității’, ‘uzurparea autorității’ sau ‘a domina’. Dacă sensul este doar ‘exercitarea autorității’, atunci pasajul interzice orice fel de exercitare a autorității peste bărbați de către femei. Dacă termenul înseamn㠑uzurparea autorității’ există două interpretări posibile. Conform primeia authentein indică faptul că de fiecare dată când o femeie exercita autoritate asupra unui bărbat, ea uzurpa autoritatea deoarece își asuma un rol investit cu autoritate și necesitând o autoritate pe care nu o avea. O altă interpretare posibilă a ‘uzurpării autorității’ susține că pasajul interzice femeii să uzurpe autoritatea asupra bărbaților, prin abordarea acesteia într-un mod nepotrivit. Astfel, conform acestei interpretări femeii îi este îngăduit să ocupe o poziție de autoritate asupra bărbaților dacă acest lucru se face în mod adecvat.

Cel de-al treilea sens al termenului authentein, ‘a domina’ generează o ultimă interpretare. Exercitarea autorității de către o femeie asupra bărbaților este interzisă dacă modul de exercitare este unul autocratic. Egalitarienii fac apel la etimologia cuvântului (autheneo – ‘a comite o crimă’) și concluzionează faptul că în acest context cuvântul ar denota o situație negativă de ‘exercitare a voinței proprii sau un comportament arbitrar’. Un alt argument adus în vederea susținerii sensului negativ al cuvântului este folosirea unui termen neuzual mai degrabă decât verbul comun pentru exercitarea autorității, exouziazo. Trebuie să recunoaștem că raritatea acestui verb și a celor înrudite cu el face dificilă sarcina de a găsi indicii certe privind sensul său în Noul Testament.

Cu toate acestea, sensul neutru, ‘a exercita autoritatea’ este de preferat celui negativ, deoarece “cele șase uzanțe clare ale cuvântului citate de Knight susțin acest sens.” El demonstrează că acesta era sensul legitim pentru cuvântul authentein la data scrierii Noului Testament. Lexiconul lui Bauer permite sensul ‘dominator’ ca sens posibil, dar ‘a avea autoritate’ este prioritar. Chiar dacă este acceptat sensul de ‘a domina’ el nu poartă cu necesitate o conotație negativă. Apelul pe care îl fac egalitarienii la etimologie pentru a înțelege sensul cuvântului este folositor, dat fiind numărul limitat al aparițiilor cuvântului, dar această metodă rămâne o bază precară pentru a trage concluzii.

Faptul că Pavel a folosit un termen neuzual în locul unuia obișnuit ca exouziazo, nu constituie o dovadă suficient de puternică pentru a opta în favoarea sensului negativ. Este bine cunoscut faptul că vocabularul în Pastorale este distinct față de vocabularul paulin din alte epistole. Prin urmare, considerăm că sensul neutru ‘a avea/exercita autoritate’ este cel mai potrivit în acest context.

(4) oude- O prohibiție sau două?

O altă problemă este legată de natura construcției gramaticale care articulează cele două infinitive (a învăța și a exercita autoritate) prin conjuncția oude (nici sau ori). Include versetul 12 o singură poruncă în două părți sau cele două infinitive reprezintă două porunci separate? Dacă considerăm că Pavel dă o singură poruncă, cele două infinitive formează o hendiadă al cărei înțeles poate fi ‘a învăța cu autoritate’ sau ‘a învăța (pe un bărbat) într-un mod dominator’.

O analiză a exemplelor din Noul Testament în care oude leagă două infinitive revelează faptul că sunt vizate două idei separate în ciuda apropierii lor ca sens. Învățarea, în sensul dat de Pavel aici, este autoritativă în și prin ea însăși, dar nu toate felurile de exercitare a autorității în biserică sunt prin învățare. Mai mult, Pavel prezintă cele două sarcini( a învăța, a exercita autoritate ) ca două lucrări distincte (în 1 Tim. 3: 2, 4: 5; 5: 17) când discută lucrarea episcopilor în biserică. Considerăm că în 1 Tim 2: 12 cele două idei sunt strâns legate între ele, dar ele denotă mai degrabă două activități decât una.

În versetul 12 Pavel arată că femeilor nu le este permis să îi învețe pe bărbați, nici să își exercite autoritatea peste ei în cadrul închinării bisericii. mai degrabă, după cum am arătat deja în versetul 11, ele trebuie să primească învățătura cu o atitudine blândă și supusă.

 

v. 13, 14 BAZA PENTRU ACESTE PROHIBIȚII

Αδαμ γαρ πρωτος επλασθη, ειτα Ευα. και Αδαμ ουκ ηπατηθη, η δε γυνη εξαπατηθεισα εν παραβασει ουκ ηπατηθη “Căci întâi a fost întocmit Adam, și apoi Eva. Și nu Adam a fost amăgit, ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.”

Pavel continuă discuția anterioară furnizând în aceste versete baza pentru prohibițiile date în v. 11, 12 cu privire la învățare și exercitarea autorității. Pavel apelează la două argumente din Geneza pentru a justifica regula dată anterior. Mai întâi, Adam a fost creat înaintea Evei; în al doilea rând Eva, și nu Adam a fost amăgită și a păcătuit. Este posibil ca primul motiv adus de Pavel bazat pe ordinea creației să fie cel mai important atât din cauză că este dat primul, cât și datorită faptului că a mai fost utilizat și în alte locuri. Cel de-al doilea argument apelează la relatarea căderii; el n-a mai fost utilizat de Pavel și a generat o serie de dezbateri considerabile.

Discuția este introdusă prin conjuncția gar (‘întrucât, căci’). Părerile în ce privește sensul conjuncției gar în acest context sunt împărțite, deoarece ea poate lua atât valoare cauzală cât și valoare explicativă. Egalitarienii sugerează că gar are menirea de a introduce un exemplu (“de exemplu”). Conform acestei interpretări versetele care urmează (13, 14) au fost scrise cu intenția de a ilustra printr-un precedent istoric cele afirmate cu scopul de a învăța pe femeile din Efes să nu o urmeze pe Eva ci să adopte mai degrabă comportamentul conturat în v. 15. Deși este posibil din punct de vedere gramatical ca gar să aibă atât funcție explicativă cât și cauzală, ultima este preferabilă din două motive: (1) folosirea lui gar ca “de exemplu” este rară și ar fi nevoie de dovezi contextuale solide pentru a susține un sens exemplificativ, dovezi care nu sunt furnizate de contextul nostru. (2) în scrisorile pauline este un lucru obișnuit ca gar să introducă cauza, când urmează după un verb sau o idee care transmite o poruncă sau o prohibiție. Numai în epistolele pastorale gar urmează unei idei imperative de 21 de ori și are în mod evident un sens cauzal.

Conjuncția gar semnifică prin urmare faptul că afirmația care urmează furnizează baza pentru porunca anterioară. Sensul cel mai potrivit pentru gar este cel cauzal.

Referința la Gen. 2 și 3

În versetele 13 și 14 Pavel face referire la relatarea creației și a căderii umanității înregistrate în cartea Genesei. Acest lucru este evident atât din conținutul fiecărui verset cât și din legăturile verbale specifice cu versiunea LXX. Cuvântul eplaste (format, făcut) din v. 13 corespunde lui eplase(n) din Gen 2: 15. În 1 Tim 2 : 14 cuvântul epatethe (înșelat) corespunde cuvântului epatethe din Gen. 3: 14.

Scholer consideră că Pavel a citat selectiv din Gen. 2 și 3 alegând doar acele date care se potriveau cu argumentul său privind înșelarea femeilor din Efes. Femeile care cădeau pradă învățătorilor falși din Efes erau înșelate și păcătuiau asemenea Evei. Acest lucru este un indiciu că Pavel nu a vrut să folosească ordinea creației ca bază pentru prohibițiile date anterior. Prin urmare prohibițiile lui Pavel sunt ad hoc și ocazionale, nu reprezintă un comentariu “atemporal” despre femei. În ambele cazuri Pavel avertiza împotriva învățătorilor falși și a învățăturii false.

Cu toate acestea, este important să observăm faptul că Pavel, citând doar acele versete, nu s-a referit doar la versetele respective din Gen. 2 și 3. Mai degrabă, el a folosit metoda rabinică obișnuită cunoscută sub numele de “citare sumară”.

El a folosit o afirmație-rezumat în 1 Tim 2 cu scopul de a sugera cititorului întregul pasaj care descrie creația bărbatului și a femeii (Gen. 2: 4- 24) iar în 1 Tim. 2: 14 el face referire la întreaga pericopă privind căderea (Gen. 3: 1- 25). Pavel nu își concentrează atenția asupra a două gânduri specifice sau izolate ci, mai degrabă conduce la două narațiuni complete. Prin urmare, Pavel aduce ordinea creației ca bază pentru prohibiția sa.

 

v. 13 Prioritatea cronologică

“Adam a fost creat întâi și apoi Eva”

Secvența temporară este marcată foarte clar prin protos și eita – ‘primul … apoi’ . Protos este folosit aici ca adjectiv predicativ care indică atât prioritatea absolută a lui Adam în cadrul creației lui Dumnezeu cât și, prin punerea lui în contrast cu Eva (eita Eva) prioritatea bărbatului față de aceasta. Folosind metoda rabinică Pavel face o aplicație analogă bazată pe textul din Genesa. El afirmă că, în acord cu relatarea din Genesa 2, Adam a fost creat întâi, și implicația priorității cronologice a lui Adam în creație este autoritatea cu care este el .

Unii egalitarieni se opun acestei interpretări afirmând că nu este necesar ca celui care a fost creat întâi să i se atribuie calitatea de conducător (superioritate). Ei indică adesea spre părți ale narațiunii primei creații în care omul este menționat după animale. Accentul lui Pavel nu cade pe cronologie ci pe implicațiile care decurg din această cronologie. Pavel face aluzie la înțelegerea vechi-testamentară a dreptului celui dintâi născut, la statutul celui mai vârstnic, căruia I se acordă anumite responsabilități specifice și autoritate în familie. Apelând la prioritatea cronologică a lui Adam el afirmă că aceasta îi conferă lui Adam anumite responsabilități și autoritatea primului născut.

Principiul important pe care vrea Pavel să îl transmită atât în acest pasaj cât și în 1 Cor. 11: 3-10, este următorul: prioritatea bărbatului în ordinea creației este un indiciu al calității de conducător pe care bărbatul trebuie să o aibă spre deosebire de femeie. Faptul că femeia a fost creată după bărbat, ca ajutor potrivit pentru acesta, indică poziția de supunere intenționată de Dumnezeu pentru relația dintre bărbat și femeie. Supunerea ar fi violată în cazul de față dacă femeia ar preda doctrina sau și-ar exercita autoritatea peste bărbat.

Pavel nu folosește ca bază pentru prohibiția sa o situație locală sau circumstanțială ci însăși ordinea creației. Menționarea celor dintâi ar fi fost eficientă în crearea contextului problemei, dar nu ar fi fost în stare să ofere motivul prohibiției. Ordinea creației, în schimb, prin prezentarea relației dintre rolurile create, oferă temeiul permanent al interdicțiilor lui Pavel, fapt care le conferă acestora permanență.

Putem concluziona afirmând că aceste prohibiții sunt normative atâta timp cât temelia amintită de Pavel – ordinea instituită de Dumnezeu în momentul creației - rămâne validă.

Versetul 14

“Și nu Adam a fost amăgit ci femeia, fiind amăgită s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.”

Folosirea amăgirii ca argument în justificarea interdicțiilor lui Pavel a fost considerată problematică de cei mai mulți. La o privire superficială acest argument pare să plaseze întreaga vină pentru cădere asupra femeii. De aceea, în tradiția iudaică Geneza 3 a fost în general înțeles ca o accentuare a culpabilității Evei în privința păcatului și a morții. Tradițiile iudaice vechi susțineau că predispoziția spre înșelare este inerentă naturii feminine. Implicațiile acestei perspective asupra femeii pot fi identificate în statutul inferior al femeii și subordonarea lor față de structurile de autoritate patriarhale.

Alți interpreți pun accentul pe faptul că 1 Tim. este direcționat împotriva învățăturii false din Efes. Prin urmare, potrivit acestei interpretări, v. 12 se adresează doar femeilor care au fost înșelate de învățătura falsă, cu scopul de a le interzice să învețe și să propage aceste doctrine. Cei care adoptă această interpretare se bazează în special pe v. 14. Pavel citează aici pe Eva ca prototip feminin care întrupa tendințele femeilor din Efes. Acestea învățau doctrina falsă. Asemenea lor, Eva l-a învățat pe bărbat să mănânce din pom, aducând astfel ruina căderii în păcat. Din acest motiv femeile din Efes nu trebuie să repete greșeala Evei propagând învățătura falsă și aducând astfel ruină în biserică. Această argumentare eșuează datorită gradului mic de probabilitate.

Referirea pe care Pavel o face la căderea Evei este dificilă de interpretat, însă există totuși două accente puse de Pavel în acest verset care trebuie luate în considerare pentru în vederea unei interpretări adecvate. Accentul acestui verset cade în primul rând pe relația dintre bărbat și femeie, și în al doilea rând pe înșelare. Cel de-al doilea accent sugerează că exemplul Evei nu este avansat ca un prototip pentru femeile din Efes care învățau falsa doctrină ci ca un prototip pentru femeile din Efes care au fost înșelate de doctrina falsă. Mai mult, în epistole nu există nici o dovadă a faptului că femeile învățau doctrina falsă.

Interpretarea existentă în tradiția iudaică conform căreia femeia este mai înclinată spre înșelare este susținută și de unii complementarieni. Dacă problema bisericii ar fi înșelarea, implicația acestei înțelegeri sunt evidente: Pavel a spus că femeile pot fi mai ușor înșelate decât bărbații și, prin urmare, ele nu trebuie să le dea învățătură. Această interpretare este puțin probabilă din mai multe motive. Dacă Pavel ar fi considerat că femeile, spre deosebire de bărbați, au o înclinație naturală înspre a fi înșelate, el nu le-ar fi permis să învețe pe alte femei și copiilor. În plus, Pavel nu a a folosit expresia “femeia este ușor de amăgit”, ci “femeia a fost înșelată”, prin urmare 1 Tim. 2 nu este preocupat de predispoziția femeii spre a fi înșelată, ci cu simplul fapt că femeia a fost înșelată. Privitor la învățătura falsă adusă de către femei se ridică următoarea întrebare “dacă problema era învățătura falsă, de ce nu interzice Pavel și bărbaților să învețe doctrina falsă?” Atât Scriptura cât și mărturia istorică, au arătat în mod repetat ușurința cu care atât bărbații cât și femeile au fost înșelați, în special cu privire la doctrină.

Considerăm că versetul 14 nu afirmă faptul că femeia poartă responsabilitatea principală pentru cădere ci mai degrabă afirmă că fiind înșelată, a avut rolul ei în cădere. Învățătura de bază a lui Pavel plasează responsabilitatea principală asupra lui Adam și nu asupra femeii – Romani 5: 12, 15 ,17, 18.

În versetul 14 Pavel apelează la cădere ca la un eveniment care demonstrează în modul cel mai dramatic consecințele drastice ale inversării rolului de conducere. Versetul 14 demonstrează, prin exemplul negativ oferit, importanța păstrării rolului stabilit de Dumnezeu în crearea lui Adam și a Evei ca prototipuri ale rasei umane. Aceasta adaugă la v. 13 (“și”) un exemplu mai degrabă decât o bază separată pentru argumentul lui Pavel. Astfel, Pavel nu argumentează din creație și cădere, ci argumentează din creație, iar apoi ilustrează acest argument în mod negativ din cădere.

Pavel nu și-a întemeiat învățătura despre supunere pe consecințele căderii ci pe ordinea creației. Dacă Pavel ar fi dat o regulă cu privire la rolul bărbatului și femeii invocând ca bază ultimă blestemul rezultat în urma căderii, atunci regula ar fi fost abolită prin lucrarea lui Cristos care s-a făcut blestem pentru noi îndepărtând astfel blestemul. Ceea ce vrea să spună aici Pavel este că inversia rolului care a cauzat asemenea dezastru la origini nu trebuie repetată în biserică.

Înainte de a trece la discutarea v. 15 considerăm că este necesar să luăm în considerare una dintre obiecțiile ridicate de unii comentatori egalitarieni. Scholer consideră c㠓un argument extras din relatarea Genesei nu conferă în mod necesar validitate universală interdicției pauline.” Aluzia din 1 Cor. 11 : 7-9 la Gen 2 indică faptul că pot fi aduse argumente din așa numitele ordinanțe ale creației de către Pavel pentru a sprijini o interdicție cu limite istorico-temporale evidente (calitatea de cap a bărbatului și acoperirea capului la femei în timpul închinării). Chiar un apel la creație nu implică faptul că prohibiția ar fi permanentă.

O mică distincție ne va ajuta să răspundem acestei obiecții. În 1 Timotei 2 “principiul nu poate fi separat de forma de manifestare” aceasta fiind legată în mod direct de însăși esența principiului. Spre deoasebire de acest text, forma prezentă în 1 Corinteni 11 reprezintă o contextualizare a principiului, prin urmare validitatea formei este condiționată cultural.

Concludem că apelul lui Pavel la relația dintre rolurile stabilite de Dumnezeu în creație care corespund bărbatului, respectiv femeii, este valid și întemeiază o “form㔠permanentă a relației bărbat-femeie. Aceasta este baza care conferă normativitate interdicției lui Pavel din 1 Timotei 2: 12 care se referă la învățarea autoritativă și exercitarea autorității în cadrul eclesial.

v. 15 σωθησεται δε δια της τεκνογονιας, εαν μεινωσιν εν πιστει και αγαπη και αγιασμω μετα σωφροσυνης “Totuși ea va fi mântuită prin naștere de fii, dacă stăruiesc cu smerenie în credință, în dragoste și în sfințenie.”

Majoritatea interpreților clasifică versetul 15 drept unul dintre cele mai dificile pasaje din Noul Testament. Pentru unii, dificultatea derivă din faptul că interpretează versetul ca reducere a destinului femeii la nașterea de copii. Alții l-au etichetat drept eretic interpretând că femeia va fi mântuită prin naștere de fii nu prin lucrarea răscumpărătoare a lui Cristos. Considerăm că interpretarea acestui verset nu este decisivă pentru înțelegerea versetelor anterioare. În calitate de concluzie la pasajul precedent, v. 15 ar putea să arunce o lumină asupra întregului. Cu toate acestea, interpretarea acestui verset nu este în stare să modifice în mod esențial interpretarea versetelor anterioare. Din aceste motive nu am pus un accent deosebit pe analiza versetului 15, prezentarea lui fiind făcută mai mult de dragul completitudinii și din convenție. Au fost avansate o serie de interpretări pe care Ann Bowman le sintetizează în modul următor. (1) Femeia va fi salvată (fizic) prin naștere de copii (Moule, Ironside, Simpson); (2) Femeia va fi salvată (spiritual) în ciuda faptului că trebuie să dea naștere la copii (Scott); (3) Femeia va fi salvată (spiritual) prin nașterea Pruncului (adică, nașterea lui Cristos) (Kent, Oliver, Buswell); (4) Femeia va fi salvată (spiritual) prin împlinirea rolului dat de Dumnezeu în familie, la fel ca bărbații prin împlinirea rolului lor public de conducători în biserică (White); (5) Femeile vor fi ferite (salvate) de tendința de a-și asuma rolul bărbaților în adunările de închinare prin împlinirea rolului rezervat de Dumnezeu în cadrul căminului (Jebb); (6) Femeia va fi salvată (spiritual, cu accent pe salvarea escatologică) ca prin credincioșia ei față de rolul corespunzător, exemplificat prin rolul de mamă (Moo, Fung).

Analiza meritelor acestor interpretări depășește scopul acestei lucrări. Pasajul este dificil și probabil nici una dintre aceste interpretări nu poate fi stabilită definitiv. Considerăm totuși că interpretarea ultimă este cea mai probabilă. Versetul 15 desemnează astfel circumstanțele (aluzie la dia, “prin”) în care femeia creștină va experimenta salvarea (Fil. 1: 22 – să-și “ducă mântuirea până la capăt”) menținând toate rolurile cheie pe care Pavel le-a amintit în celelalte locuri din Scriptură: să fie credincioasă, un “ajutor potrivit”, să crească copii, să fie gospodină (1 Tim. 5: 14; Tit 2: 3-5). Prin această interpretare mijlocul salvării nu este redus nicidecum la “nașterea de copii”. Menționarea nașterii de copii este de fapt o referire la un rol esențial pentru a desemna Femeile cărora li s-a adresat Pavel în acest pasaj erau majoritatea căsătorite, astfel că atunci când el face referire la nașterea și creșterea copiilor el se referă la acestea ca la un mod de a desemna rolul cel mai potrivit pentru o femeie. Interpretarea pentru care am optat se armonizează cu contextul imediat al capitolului din care poate fi dedus modelul biblic al femeii creștine prezent implicit în text. Modestia din îmbrăcăminte și podoabe (v. 9, 10), supunerea și reținerea de la tendințele de ocupare a unor poziții inadecvate în biserică (v. 11, 12) cu concentrarea credincioșiei asupra acelor roluri date de Dumnezeu în mod special femeilor (v. 15) sunt trăsăturile femeii credincioase amintite aici.

Concluzie

Concluzia primă la care am ajuns prin studiul pasajului 1 Tim. 2: 12-15 este că aceste versete se adresează tuturor femeilor deopotrivă și vizează comportamentul acestora din timpul serviciului de închinare. Acest comportament începe printr-o atitudine interioară potrivită în timpul procesului de învățare, atitudine manifestată prin calm și supunere care asigură dispoziția necesară pentru înțelegerea. De asemenea, o atitudine lăuntrică adecvată se manifestă și într-o ținută vestimentară decentă. Interdicția lui Pavel din versetul 12 impune femeilor tăcere permanentă. Cu toate acestea, aria de aplicare a interdicției este limitată. “Tăcerea” este o regulă valabilă în orice timp, dar nu se aplică oricărui spațiu și oricărei funcții. Aplicarea ei se limitează la spațiul eclesial și la funcția de învățare care implică propovăduirea doctrinelor esențiale ale creștinismului. Inversarea rolurilor în acest cadru prin învățare și exercitarea autorității de către femei ar însemna violarea ordinii stabilite de Dumnezeu în creație.

 

 

Douglas Moo, “What Does it Mean Not to Teach or Have Authority over Men, 1 Timothy 2: 11- 15” în Recovering Biblical Manhood and Womanhood, A Response to Evangelical Feminism, John Piper and Wayne Grudem (eds.), (Wheaton: Crossway Books, 1991).

2 Scholer se opune premisei că scopul principal al epistolei este exprimat la mijlocul cărții (3: 15) și afirmă că scopul principal este acela de a se opune ereziei. În Alvera Mickelsen (ed.), Women, Authority and the Bible, (Bashingstoke: Marshall Pickering, 1986), p. 199- 200.

3 Stephen Clark, Man and Woman in Christ, Servant Books, Ann Harbor, 1980, p.

4 Pozițiile lui Moo și Lightfoot sunt prezentate de Wayne House, “The Speaking of Women and the Prohibition of the Law”, Bibliotheca Sacra (145, nr. 579, July-September, 1988), p. 311

5 Ann Bowman, “Women in Ministry: An Exegetical Study of 1 Timothy 2: 11- 15”, Bibliotheca Sacra, (aprilie-iunie, 1992), p. 196

6 Scholer, op. cit., p. 201 - 202

7 idem, p. 201- 202

8 Alan Padgett, “Wealthy Women at Ephesus: 1 Timothy 2: 8- 15 in Social Context”, Interpretation (41, nr. 1, ianuarie, 1987), p. 125

9 Bowman, op. cit., p. 197

10 Kelly citat de Bowmann, op. cit, p. 197

11 Moo, op. cit., p. 188

12 BAG, p. 491

13 idem, p. 490

14 George W. Knight III, The Pastoral Epistles, A Commentary on the Greek Text, NIGTC, (Grand Rapids: Eerdmans, 1992), p. 138

15 Moo, op. cit., p. 183

16 Bowman, op. cit., p. 198

17 Moo, op. cit., p. 183

18 Clark, op. cit., p. 195

19 Knight, op. cit., p. 138- 139

20 Grenz, op. cit., p. 129

21 Clark, op. cit., p.

22 idem, op. cit., p. 92

23 Moo, op. cit., p. 183, 184

24 Philip Payne, citat de House, op. cit., p. 312

25 John Toews și Payne citați de Stanley Grenz, Women in the Church: A Biblical Theology of Women in Ministry (Downers Grove: IVP, 1995), p. 130

26 Moo, op. cit., p. 185

27 Clark, op. cit., p. 200

28 Payne citat de House, op. cit., p. 312

29 Thomas Schreiner lansează problema prin “The Valuable Ministries of Women in the Context of Male Leadership, A Survey of Old and New Testament Examples and Teaching” în Recovering, Piper and Grudem, p. 212

30 Scholer, op. cit., p. 207

31 Clark, op. cit., p. 196- 197

32 Jungkuntz citat de House, op. cit., p. 314

33 Liefeld, în răspunsul oferit lui Scholer în aceeași Women, Authority and the Bible, Alvera Mickelsen (ed.), (Bashingstoke: Marshall Pickering, 1986) p. 222

34 Roy B. Zuck în Bowman, op. cit., p. 200 arată că numai 3 din 100 de apariții ale cuvântului se referă la învățarea individuală.

35 Schreiner, op. cit., p. 218

36 Scholer, op. cit., p. 207

37 Liefeld, ca răspuns la Scholer, op. cit., p. 221

38 Grudem, The Gift of Profecy in the New Testament Today, (Crossway: Westchester, 1988), p.

39 Ben Witherington III, Conflict & Community in Corinth, A Socio-Rhetorical Commentary on 1 & 2 Corinthians, (Grand Rapids: Eerdmans ), p. 94, 95

40 Moo, op. cit., p.185

41 Knight, op. cit., p. 141

42 Moo, op. cit., p. 186

43 Susan Foh, Women and the Word of God, A Response to Biblical Feminism, (Phillipsburg: Presbyterian and Reformed Publ. Co.,1979), p. 125

44 Wayne House consideră că luarea cuvântului andros ca obiectul lui didasko nu este necesară (deși denotă o legătură posibilă din punct de vedere gramatical), deoarece femeilor nu li se permite să învețe pentru simplul motiv că acest lucru le-ar fi dat autoritate peste bărbați în cadrul comunității.

45 Knight, op. cit., p. 141- 142

46 Clark, op. cit., p. 197

47 Clark, p. 197

48 Ben Witherington spune c㠓pentru a corecta abuzul din Efes, Pavel afirmă că femeia nu trebuie să fie conducător sau nu trebuie să joace rolul de despot deasupra bărbatului.” Kroeger studiază cultul fertilității ca sursă primară și consideră că sensul lui authentein ar fi cel mai bine exprimat în traducerea : “Eu nu permit femeilor să se prezinte pe ele însele ca fiind cele din care își trage originea bărbatul”. Timothy Harris îl traduce prin ‘a folosi puterea pentru a domina’. Payne susține că termenul înseamn㠑a domina’ sau ‘a stăpâni peste bărbați în biserică’.

49 Ann Bowman, op. cit., p. 201

50 BAG, p. 121, col 1

51 Moo, op. cit., p. 186

52 Hurley, respectiv Payne citați în Ann Bowman, op. cit., p. 201- 202.

53 Analiza făcută de Payne acestui termen, deși folositoare, nu compară exemplele de construcții gramaticale de felul inf.-oude-inf. Această construcție este rară în Noul Testament. Ea apare doar în F. A. 16: 21, și 1 Tim. 2: 12. O construcție identică este și în Apocalipsa 5: 3 în care este folosit însă oute în loc de oude. În ambele versete infinitivele sunt înrudite dar nu sunt identice. În F.A. cele două infinitive conectate prin oude sugerează că acceptarea obiceiurilor, sau cunoașterea și aprobarea lor, și practicarea acelor obiceiuri sunt două lucruri diferite. Deschiderea cărții în Apocalipsa și căutarea pe filele ei sunt două activități separate. La fel și în 1 Tim. 2 : 12 ideile de învățare și exercitare a autorității sunt înrudite, dar denotă două activități mai degrabă decât una.

54 Bowman, op. cit., p. 203: Robertson este singurul care atribuie ca sens primar al lui gar altul decât cauzal. Dana și Mantley, Blass și DeBrunner consideră că sensul primar este cauzal. Gramaticienii Bauer, Arndt, Gingrich, și Danker oferă doar câteva exemple în care gar nu este cauzal. Moo adună informațiile majorității gramaticienilor cu privire la folosirea lui gar și consideră că sensul cel mai potrivit este cel cauzal.

55 BAG, pg. 151

56 Scholer, op. cit., p. 209- 210

57 Bowman, op. cit., p. 204. Dacă Pavel s-ar fi concentrat asupra acestor versete specifice selectate din narațiunea Genesei, cap. 2, 3 el ar fi citat sau ar fi parafrazat versete specifice și ar fi folosit probabil una din furmulele mai obișnuite pe care le-a utilizat în altă parte ex. 1 Cor. 15: 45 “după cum este scris”, “după cum spune Scriptura” 1 Tim. 5: 18.

58 Bowman, op. cit., p. 204. Avem un exemplu de afirmație singulară care implică întreaga narațiune Luca 17: 32 “amintiți-vă de soția lui Lot”. Pentru ca cineva să înțeleagă implicațiile avertizării lui Pavel era necesar ca să își amintească circumstanțele care au cauzat căderea Sodomei (Gen .18 :22- 19 :11), de fuga lui Lot și a familiei lui din oraș (19: 12- 25) și păcatul soției lui Lot și consecințele sale (v. 17- 26).

59 BAG , p. 725, col. 1

60 Knight, op. cit., p. 143

61 Boman, op. cit., p. 205

62 Grenz, op. cit., p. 135

63 În VT, primul născut avea un număr de privilegii specifice. În primul rând el era succesorul tatălui său în funcția de cap de familie și liderul închinării din familie – deuteronom 21: 15- 17. El primea o porție dublă din moștenire (v. 17).Hurley și de Vaux citați de Ann Bowman, op. cit., p. 205

64 Moo, op. cit., p. 190

65 Unul dintre textele mai cunoscute, Sirah 25.24 afirmă : “într-o femeie și-a avut păcatul începutul și din cauza ei murim cu toții”). Philo spune că șarpele vorbește femeii deoarece ea “este mai predispusă înșelării decât bărbatul. Ea se deschide ușor și este furată de falsități plauzibile care seamănă adevărului.” Alvera Mickelsen, p. 210.

66 Grentz și Alvera Mickelsen, op. cit., p. 210

67 Moo, op. cit., p.

68 Exemple de avertizări date credincioșilor împotriva înșelării de către învățătura falsă sunt date adesea credincioșilor împotriva înșelării de către învățătorii falși, ex. Rom. 16: 17, 18; Efeseni 5: 6; Col. 2: 8; 2 Tes. 2: 3.

69 Knight, op. cit., p. 143

70 Clark, op. cit., p. 202

71 Scholer, op. cit., p. 208

72 Moo, op. cit., p. 191

73 Cele două surse de dificultate sunt menționate de Stephen Clark, p.

74 Scholer folosește acest verset ca și cheie hermeneutică pentru interpretarea întregului pasaj. Cu toate acestea, considerăm că metoda lui nu este validă. Interpretarea unui pasaj controversat prin prisma celui mai confuz verset al lui este (cel puțin) ciudată dacă nu chiar absurdă. Interpretarea pasajului destinat să îndeplinească rolul de cheie hermeneutică este făcută de pe o poziție definită anterior care determină calea aleasă prin multitudinea de interpretări disponibile la fiecare din cei patru termeni cheie ai textului.

75 Bowman, op. cit., p. 206- 207

76 Scholer, op. cit., p. 195- 202, și Moo, Robert Falconer de asemenea.

1