J. C. Beker, Paul the Apostle

 

Capitolul 2:

SPECIFICUL ÎNVĂȚĂTURII LUI PAVEL

 

Traducere: ALINA BĂICAN

 

La acest punct ar fi de ajutor să discutăm într-un mod preliminar specificul învățăturii lui Pavel. Eu sunt de părere că acest specific este marcat de cele două componente ale sale – coerența și contingența – și interacțiunea lor.

CONTINGENȚA

Hermeneutica lui Pavel nu poate fi separată de stilul gândirii sale deoarece el leagă adevărul universal afirmat direct în epistole de situația particulară căreia îi este adresat. Hermeneutica lui constă într-o interacțiune constantă între ideea centrală coerentă a epistolei și interpretarea ei din punctul de vedere al eventualității, probabilității.

Abilitatea hermeneutică a lui Pavel iese în evidență când luăm în considerare natura acestei interacțiuni. Am putea argumenta pentru moment că Pavel impune conținutul obiectiv al epistolei variatei sale audiențe, și că predica apostolică este de fapt o monstruoasă repetare a “doctrinei Paveliene” căreia trebuie să-I dăm o aprobare din punct de vedere intelectual sau, am putea argumenta contrariul, și să pretindem că el adaptează evanghelia la “ceea ce se cumpără pe piață”, deci punctele marcate față de sentimentele contradictorii sau intuitive sunt mult mai importante față de integritatea evangeliei.

Interpretarea evangheliei de către el poate fi simplu o pronunțare dogmatică care este valabilă pentru toate situațiile sau poate fi o expunere incoerentă a gîndurilor întâmplătoare, oportune și compromițătoare care variază de la situație le situație. Într-o remarcabilă scriere, S.Kierkegard, pare a înțelege într-adevăr natura chemării apostolice a lui Pavel și a evangheliei sale.

“Dacă se poate spune despre un om că este absolut teologic, atunci acesta este un apostol.Doctrina ce I-a fost încredințată nu este o sarcină ce I-a fost dată doar pentru a medita la ea, nu I- a fost dată doar de dragul lui; ci dimpotrivă, el este implicat în misiune și trebuie să proclame această doctrină și să folosească autoritatea.Ca ți un simplu om, trimis într-un oraș cu o scrisoare, el nu are nimic de a face cu conținutul ei,el trebuie numai să o livreze.El nu este responsabil de conținutul mesajului ci el trebuie numai să-l comunice, să-l redea bine; tot așa, un apostoltrebuie să fie credincios în slujba lui și să-și ducă la bun sfârșit sarcina ce I-a fost dată.

Aici se află esența vieții de autojertfire a unui apostol (chiar dacă el nu a fost niciodată persecutat) și anume în faptul că deși el este sărac, totuși îi face pe mulți bogați, în faptul că el niciodată nu îndrăznește să-și facă timp să fie lipsit de griji, pentru a se îmbogăți.

Din punct de vedere intelectual vorbind, el este asemeni unei soții care trudește neîncetat și care de abia are timp să manânce; atât de ocupată să pregătească mâncarea pentru ceilalți, și deși el la început poate a sperat să aibă o viață lungă, viața lui până la sfârșit va rămâne neschimbată pentru că întotdeauna vor fi noi persoane cărora să le proclame doctrina.

Deși o revelație este un factor paradoxal care depășește înțelegerea (priceperea) umană , cu toate acestea una poate fi înțeleasă : aceea că un om este chemat printr-o revelație să iasă în lume, să proclame cuvântul, să sufere, să aibă o viață cu o activitate neîntreruptă ca și mesager al lui Dumnezeu. Dar faptul că un om ar fi chemat printr-o revelație să stea și să se bucure nederanjat de posesiunile sale, aceasta ar fi ceva asemănător cu blasfemia. Autorul liric este preocupat numai de activitatea sa, îi face plăcere s㠓producă”, de multe ori poate numai după durere și efort, dar el nu are nimic de a face cu ceilalți…”

Insistența lui Kierkegaard asupra conținutului obiectiv al evangheliei și descrierea teologică a sarcinii lui Pavel , sunt convingătoare (persuasive).Totuși, interacțiunea între conținutul coerent și contingența (probabilitatea) situațiilor este aici greșit interpretată. Pentru c㠓doctrina” este într-adevăr o sarcină dată apostolului s-o îndeplinească și autoritatea apostolică nu este aceea a unui om care “nu are nimic de face cu conținutul ei, ci doar trebuie să o distribuie”.

Expresia apostolic㠓in order that” este chiar motivul, sursa probabilității și a coerenței epistolei.Deoarece apostolul scrie “in oder to bring about something” atunci epistola lui este neapărat probabilă; și deoarece epistola însăși conține “in order that” în legătură cu venirea triumfală a lui Dumnezeu are un miez, centru coerent.

Păreri similare cu caracterizarea “noncontingent” a lui Kiergaard apar frecvent în peisajul învățăturii lui Pavel, aceasta se întâmplă ori de câte ori teologii înlătură sau minimalizează contingența (probabilitatea) situațiilor istorice sau argumentelor în favoarea doctrinei sistematice a lui Pavel sau Lehrbegriff. Totuși Pavel nu este nici un dogmatic raționalist, nici un Mishnaic tradițional, nici un compromițător oportun sau un carismatic nepăsător (egoist). Mai degrabă el este capabil să facă din evanghelie un obiectiv, țintă pentru nevoile speciale ale bisericilor fără măcar să compromită conținutul ei de bază sau să-l reducă la un concept pietrificat.

COERENȚA

A doua componentă a gândirii lui Pavel constă în centrul ei coerent. Deoarece nu putem celebra contingența hermeneuticii lui Pavel pe seama conținutului specific al epistolei sale, este necesar să explicăm ce vrem să spunem prin “centrul coerent” al lui pavel.Dacă epistola lui Pavel nu este nici un sistem doctrinar, nici o “esenț㔠selectivă, nici o “kerygma” nespecificată, atunci cum am caracteriza conținutul gândirii sale?

Căutarea unui centru doctrinar

Natura învățăturii lui Pavel a preocupat teologii chiar începând cu lucrarea lui Ferdinand Christian Baur ce se referea la investigarea istorică asupra epistolelor lui Pavel, la acea dată învinsese în mare măsura concepția Reformei. Aceasta caracteriza învățătura lui Pavel drept “doctrin㔠și-I focaliza centrul în dezbaterea anti-iudaică, aceasta justificată de credință.

În vreme ce Baur răspândește învățătura lui Pavel în termenii unei esențe doctrinare, școala istorie religiilor efectua temporar o profundă mișcare.Pentru un timp “religiosul Pavel” l-a înlocuit pe “doctrinarul Pavel”. Richard Reitzenstein îl caracteriza pe Pavel ca pe “cel mai mare dintre gnostici”. William Heitmuler și Wilhem Weinel, Gustav Adolf Deissman și alții s-au focalizat pe “misticul Pavel”. Totuși esența doctrinei a ieșit la suprafață într-o nouă manieră: învățăturii lui Pavel I s-au atribuit centre fie “mistice”, fie “doctrinare” sau o combinație a lor.

Precedat de Heinrich Julius Holtzmann, Otto Pfleiderer și William Wrede, Albert Schweitzer a formulat problema ce era controversată într-o manieră clasică ce preocupă și astăzi teologii. Schweitzer a localizat centrul învățăturii lui Pavel în misticismul său escatologic; el a respins doctrina justificării a lui Pavel ca fiind esența sa, ce a fost opțiunea predominantă începând de la reformă, și în schimb susține o schemă cu două cratere, în care cel mai important , misticismul escatologic, e opus celui de-al doilea, formele învățăturii juridice pe care Pavel le-a folosit doar ca pe o armă polemică împotriva Iudaismului.

Astfel, neprihănirea credinței a fost redusă la “supraviețuire” în favoarea misticismului escatologic.În aceste linii a continuat căutarea unui centru doctrinar.Cu toate acestea, întraga evanghelie a lui Pavel nu putea fi explicată cu această metodă selectivă.Pavel a trebuit să fie “truncated”, cum a făcut Marcion în al doilea secol, sau, cel puțin, câteva din scrisorile sale trebuiau încadrate la craterul secundar. Schweitzer a considerat Romani 1-5 și porțiuni din Galateni ca periferice la adevărata substanță a lui Pavel. Și astfel dezbaterea a continuat între selecțiuni “rabinice” sau “elenistice” ale învățăturii lui Pavel.

Noi perspective

Bultmann a deschis o nouă perspectivă ce părea a asigura o soluție pentru impasul dintre variatele centre ale gândirii lui Pavel, prin corelarea teologiei lui Pavel cu antropologia sa. Distincția lui între “kerygma” și expresia sa teologică I-a permis să nege faptul c㠓kerygma” are un conținut specific.

Deoarece “gândirea teologică a lui Pavel doar crește, ridică cunoașterea inerentă în credința însăși la claritatea cunoașterii conștiente”, poziția de bază a lui Pavel ne este o structură a gîndirii teologice. Într-adevăr, “înțelegerea teologică își are originile în credință”. Deși Bultmann a fost capabil să se îndepărteze de un centru doctrinar căruia îi trebuie dat acordul intelectului, accentul său pe “kerygma” ce pe un act de predicare la care credința răsounde în tremenii unei noi auto-înțelegeri, neglijează conținutul “kerygmei” și introduce deci o ruptură în “kerygma”, între actul și conținutul predicării, o ruptură, împărțire pe care Pavel nu a intenționat să o facă niciodată.

Azi este larg recunoscut că învățătura lui Pavel nu poate fi înțeleasă în termenii unei esențe doctrinale sistematice.teologii moderni au reacționat împotriva unei definiții conceptuale limitate a învățăturii lui Pavel, și au definit-o în termenii unui cadru mai larg, mai cuprinzător în care falsele dihotomii sunt înlăturate.Totuși, aprecierea, recunoașterea sa produce deseori ambivalență și “obfuscation” a condus rareori la intuiții, înțelegeri creative. Aceasta manifestă o privire asupra confuziei ce decurge din varietatea de termeni ce sunt utilizați pentru a caracteriza și clarifica învățătura lui Pavel.

Doctrina lui pavel este descrisă în cuvinte precum “kerygma”, “miez, centru”, “esență”, “Pavelinism”, “misticism”, “participare escatologică”, “Glaublenslehre”, Lehrplan”, “motive și perspective”, (Keck), “modelul religiei” (Sanders), “doctrine fundamentale” (Whiteley) și “gândire coerent㔠(Sanders).

Centrul învățăturii lui pavel este localizat fie în justificarea prin credință (Wendland, Kummel, Kasemann) sau în participarea sacră (Schwetzer, Davies) sau în ambele (Sanders); alții îi localizeaz㠓quintesența”în efeseni (Bruce) sau în “identificarea Domnului înălțat cu Mesia cel cricificat, Isus” (Dahl).Alții resping ideea prezentării lui pavel ca pe un gânditor “mai mult un om al rugăciunii decât un exeget învățat” (Deissmann).

Ernst Käsemann are dreptate când se plânge de caracterizarea frecvent necesară a gândirii lui Pavel : “Înclinația din cele mai vechi timpuri de a-l vedea pe pavel ca pe primul creștin dogmatic a alunecat în cealaltă extremă. I se recunoștea onoarea de a fi cel mai important teolog meditativ din Noul Testament dar azi ar fi negat în general faptul că el a dezvoltat un sistem (Bornkamm) au că a posedat o metodologie fermă (Luz, Vielhauer). Ambele opinii ar putea fi corecte. Dar aceasta n înseamnă că centrul dominant al învățăturii teologice a lui Pavel ar trebui negat de asemenea.

Deși el nu a compus o “Summa Theologica”, s-ar putea merge probabil prea departe dacă s-ar pune în locul ei o colocție de idei legate de întâlnirea dintre Dumnezeu și om, ce cele mai generale teorii despre “judecată și har” (Bornkamm). Aceste afirmații sunt atât de generale încât ele nu mai permit ieșirea la iveală a caracterului specific al teologiei paveliene, un caracter care pur și simplu nu poate fi trecut cu vederea și care- distinge pe Pavel de toți ceilalți ai Vechiului Testament”.

Într-adevăr, motivele unei terminologii particulare ce caracterizează centrul învățăturii lui Pavel, sunt adesea neexplicate sau așezate în contextul unei discuții asupra naturii și limbajului lui Pavel. Totuși, la această părere sunt câteva excepții importante.

O NOUĂ METODĂ

Prezența unui centru coerent în gândirea lui Pavel nu poate fi negată. Totuși, avem nevoie de o metodă ce ne va da posibilitatea să descriem și să înțelegem mai clar acest centru. Obiceiul nostru constând într-o gândire denotativă și semnificativă în termenii unor unități conceptuale restrictive a sugerat prea des alternative false ca atunci când teologii se opun “doctrinei” și propun “misticismul” din cauza detestării unui Pavel “rațional”.

Centrul, esența lui Pavel nu este o afirmație care este ulterior este aplicată la evenimentele sociologice probabile; nu este o tradiție înghețată ce necesită o explicație dezinvoltă, întâmplătoare pentru cazuri concrete . Într-adevăr, evanghelia nu este o structură legală sau un produs final al învățăturii care premite o piramidă a deducțiilor.

Mai degrabă, centrul, esența coerentă a lui Pavel trebuie văzută ca o structură simbolică în care experiența promordială, de început (chemarea lui Pavel) este pusă sub forma cuvintelor într-un mod particular, specific.

Structura simbolică cuprinde limbajul prin care Pavel exprimă evenimentul-Cristos. Acest limbaj este, pentru Pavel, limbajul apocaliptic al iudaismului în care el a trăit și a gândit. Structura simbolică este apoi rezultatul traducerii experienței primordiale a lui Pavel în limbajul său de bază și constituie pentru el interpretarea obligatorie, necesară a evenimentului-Cristos.

Experiența de început a evenimentului-Cristos crește, se intensifică și modifică limbajul apocaliptic tradițional al lui Pavel. La acest sens mă refer când vorvesc despre centrul coerent al evangheliei lui Pavel ca fiind o structură simbolică: este o structură Cristică a gândirii derivată dintr-o structură a experienței primordiale și descriind evenimentul-Cristos în înțelesul său pentru împlinirea apocaliptică a istorie, care este, în înțelesul său pentru triumful lui Dumnezeu.

Este necesar totuși să facem anumite distincții clare în cadrul structurii, “for unless” facem distincția între un nivel primar și unul secundar al limbajului, de asemeni identificăm ușor un simbol specific, particular cu întreaga structură simbolică. Mă refer la categoria de simboluri precum neprihănire, justificare, împăcare, libertate, înfiere, a fi în Cristos, a fi cu Cristos, glorie și așa mai departe, care, în ansamblul lor constituie structura simbolică a lui Pavel dar în particularitatea lor explică evanghelia în concordanță cu cerințele probabile ale unei situații particulare, specifice.

În consecință, limbajul primar al structurii simbolice sau “structura adâncă”, denotă, semnifică evenimentul-Cristos în înțelesul său pentru împlinirea apocaliptică a istoriei, în timp ce limbajul secundar al structurii simbolice sau “structura de suprafaț㔠semnifică interpreatrea contingentă a apocalipticului creștin al lui Pavel într-o situație specifică. În acest fel, bifurcarea selectivă a gândirii lui pavel, ce împortă o concepție rigidăîn ea, poate fi depășită și unitatea învățăturii sale să fie respectată în cadrul diversității sale.

Căutarea unui simbol dominant, “concept” sau “esenț㔠trpdează eroarea atât a unei falsități conceptuale cât și a unei “concretion” nepotrivite.

TEXTURA APOCALIPTICĂ A

ÎNVĂȚĂTURII LUI PAVEL

Căutarea unei înțelegeri mai cuprinzătoare a esenței lui Pavel caracterizează școala modernă. În plus, mulți teologi localizează esența în textura apocaliptică a doctrinei lui Pavel.

Rudolf Bultmann, Hans Georg Conzel sunt tipici în această privință: apocalipticul lui Pavel este fie demitologizat într-o autoînțelegere esențială (Bultmann), fie considerat a fi periferic la interpretarea sa a crezului (Conzelmann), fie dezvelit în termenii unei dezvoltări psihologice a doctrinei sale (Dodd).

Ernst Käsemann și elevul său Peter Stuhlmacher în mod clar înclină spre o abordare diferită. Käsemann a demonstrat că apocalipticul este “mama teologiei creștine” și l-a făcut pe Pavel martorul cheie pentru această afirmație.

Totuși este necesar să insistăm pe teoriile, tezele lui Käsemann, în special pe distinția lui între regnum Christi și regnum Dei. Apocalipticul nu este numai o Kampfeslehre paveliană împotriva entuziasmului creștin-elenistic, mai degrabă, el constituie inima evengheliei lui Pavel, deoarece ceea ce este afirmat despre Cristos se referă la acel proces al salvării care va ajunge iminent la apogeu în regnum Dei.

În plus, Kaasemann îmbină astfel tema neprihănirii prin credință cu apocaliptul pe care el îl caracterizează drept simbol al “neprihănirii” ca fiind tema învățăturii lui Pavel: “Pavel nu a dezvoltat metodă exegetică fixă sau un sistem dogmatic ănchis. El are, totuși, o temă care domină întreaga sa teologie, adică doctrina justificării.

Astfel, Kaasemann identific㠓o” temă ca fiind “tema” și nu distinge limbajul primar, de bază al structurii simbolice (evenimentul-Cristos în înțelesul său apocaliptic) de “varietatea” simbolurilor pe care le interpretează. Astfel, neprihănirea trebuie văzută ca “un” simbol printre “altele” și nu ca unicul centru al învățăturii lui Pavel.Cel mai impresionant aspect al învățăturii lui Pavel este hermeneutica sa, care este interfața între contingență și coerență. Am numit centrul coerent al lui Pavel ca fiind o structură simbolică ce conține o structur㠓adânc㔠a apocalipticului creștin și o structur㠓de suprafaț㔠a unei varietăți de simboluri.

Structura de “suprafaț㔠se deschide ca un câmp interactiv ce mediază între centrul coerent și relevanța sa la situațiile contingente, adică, adevărul autentic vizează relevanța în legătură cu necesitatea situației dialogale. Astfel, evanghelia este pentru Pavel atât “adevăr” cât și “cuvântul eficace”: este verificat nu numai prin conținutul său ci de asemenea prin “roadele” sale. Pe lângă acestea, așa cum centrul coerent participă la experiența primordială a lui Pavel (chemarea lui Pavel), tot așa el dă naștere din nou la o nouă experiență primordială în care puterea simbolică a evangheliei este capabilă să evoce răspunsul credinței la ascultătorii săi.

Interfața între coerență și contingență atunci seamănă cu un centru militar de comandă ce trimite, expediază materialul necesar în funcție de nevoile variatelor unități militare. Simbolul “neprihănirii” de exemplu, este specific pentru situația din Galatia și Roma, dar nu este necesar în Corint unde “înțelepciunea” îl inlocuiește.acestei analogii îi lipsește totuși, elementul reciproc și dialogal al hermeneuticii lui Pavel. Această remarcabilă interacțiune între centrul, miezul coerent și diversitatea contingenței voi încerca să o demonstrez în cele ce urmează.

 

 

 

OBIECȚIA LA APOCALIPTIC

 

O observație finală: tema mea coerentă este contrar esenței poziției lui Bultmann. Bultmann demonstrează că centrul, “kerygma” trebuie debarasată de coaja lui perimată, perspectiva mitologico-apocaliptică a lumii lui Pavel, numai dac㠓kerygma” este demitologizată, esența evangheliei nu poate vorbi în mod autentic unei persoane moderne.

În plus, Pavel însuși – după Bultmann și-a inițiat deja sarcina hermeneutică ce a fost îndeplinită mai adecvat de Ioan. Totuși, ceea ce este “husk” pentru Bultmann, aparține centrului, miezului evangheliei lui Pavel, deoarece interpretarea existențială a apocalipticului deformează adevărul evangheliei. Din punctul meu de vedere, Pavel localizează centrul coerent al evangheliei în interpretarea apocaliptică a evenimentului-Cristos.

Învățătura, gândirea lui Pavel este greșit interpretată când această afirmație centrală a lui eset deformată, ignorată sau “collapsed” în evenimentul-Cristos.Obiecția la apocaliptic “runs deep” în venele noastre teologice. Indicativ la acest lucru, este faptul că termenul “escatologie” a fost larg înlocuit cu termenul peiorativ “apocaliptic”. Există cel puțin două motive pentru acest lucru.

În primul rând, apocalipticul sugerează rigiditatea sectariană, particularitatea egocentrică, pasivitate etică și o aderență la o imagine perimată a lumii și un limbaj înșelător ce nu poate și nu trebuie a fi readus la viață. În al doilea rând, există o obiecție profund teologică la tema apocalipticului. Dacă harul mântuitor al evangheliei este condiționat de acceptarea intelectuală a unei perspective specifice, particulare a lumii, un sacrificiu al intelectului și “intellectual “works”-righteousness jeopardizes the liberating power of our stance in faith”.

Deși nu este locul potrivit pentru a discuta această problemă controversată, ar trebui făcute trei observații. Prima, Pavel nu separă centralitatea morții și învierii lui cristos de coordonatele sale apocaliptice, și nu pune pe picior de egalitate perspectiva apocaliptică a lumii cu orice altă perspectivă a lumii. În al doilea rând, nu putem destrăma apocalipticul în scrierile lui pavel și să sperăm apoi să reținem înțelesul evenimentului Cristos. În al treilea rând, este o greșeală inacceptabilă să punem pe picior de egalitate apocalipticul lui Pavel cu o filosofie a istoriei, o speculație neîntemeiată, pasivitate etică și să evadăm din lumea creată.

Pentru Pavel, deci, apocalipticul este înțelesul, sensul indispensabil pentru interpretarea sa a evenimentului –Cristos. Și interacțiunea între centrul coerent și interpretarea contingentă e în concordanță cu tema speranței ce este inerentă în apocalipticul său creștin. Spre deosebire de teama grecilor în ceea ce privește realitatea divină, în care timpul va fi în cele din urmă înghițit de eternitate, Pavel îl vede pe Dumnezeu ca pe cel ce trebuie să vină care a venit deja în persoana lui Cristos.

În alte cuvinte, Dumnezeu este persoana istorică-contingentă ce intervine într-un proces ce – în modalități ascunse și contrare – deja manifestă iminența gloriei și triumfului său final, prezența sa vie în Cristos și în Duh – acum vizibilă numai prin ochii credinței – va ajunge la apogeu în prezența sa publică în fața “vederii” noastre (2 Cor.5:7).

Astfel, pare a fi o legătură de bază între cele două componente ale învățăturii lui Pavel, întrucât natura centrului coerent este în așa fel încât caută realitatea istorică contingentă. Pentru a fi siguri, interfața între coerență și contingență caracterizează evanghelia în sine, și nu parea se bizui pe o definiție “specific㔠a coerenței adică pe descrierea apocaliptică a evangheliei .

Se aplică de asemeni pentru moment – dacă nu mai bine – la o definire a centrului coerent al lui Pavel ca fiind prezenta dar ascunsa dumnezeire a lui Cristos, pentru aceea că dumnezeirea caută în mod necesar expresia sa contingentă a evangheliei indic㠖 implicit sau expicit – triumful cosmic iminent al lui Dumnezeu.

Într-adevăr, după evenimentul Cristos, triumful apocaliptic iminent al lui Dumnezeu își dezvăluie deja prezența în istorie, prin ochii credinței, prin puterea Duhului și astfel prevestește manifestarea sa publică în glorie, când “Dumnezeu va fi totul în toate lucrurile” (1 Cor.15:28).

1