Beker, Johan Cristiaan, Paul the Apostle

Fortress Press, Philadelphia, 1924. Pag. 235-254 (cap 11).

Traducere: Nicolae Andraș

 

ENIGMA LEGII - INSTRUMENTUL LUI DUMNEZEU SAU SERV AL PĂCATULUI?

Problema Legii a fost dezbătută anterior în contextul cărților Galateni și Romani (vezi mai sus cap.4 – 6 ). Totuși, ea merită să fie tratată mai amănunțit pentru că,în gândirea luiPavel, ea pare să constitue o enigmă. Enigma este următtoarea: Pavel menționează că Leegea este instrumentul lui Dumnezeu, dar uneori afirmă că ea este slujitorul Păcatului. Legea constitue voia sfântă a lui Dumnezeu, care cere supunere ca o condiție pentru viață. Deasemenea, Dumnezeu a dat Legea pentru ca prin ea păcatul să fie înmulțit, cu scopul de a acuza caracterul lui mortificator. In paginile următoare voi căuta să țin seama de caracterul contextual al gândirii lui Pavel. Totuși, în afară de diferitele argumente pe care le dezvoltă Pavel pot fi intuite foarte ușor impulsuri oportunistice, care, pentru a putea fi înțelese trebuie să fie prezentate într-un model inteligibil, constintent, cu accentul pus asupra gândirii lui Pavel.

FUNCȚIA DUALĂ A LEGII

Limitele discuției

Deoarece problema Legii este extrem de complexă interpretul trebuie să evite deopotrivă atât un exercițiu în regionalisme, care sunt definite inteligibil, cât și un tip de analiză care simplifică elementele de regionalisme în tratamentul pe care Pavel îl aplică Legii. In demersul nostru trebuie să ținem seama de patru probleme principale: 1.Contextul discuțiilor. Bizuindune doar pe argumentul contextual al gândirii lui Pavel nu putem face un rezumat coerent al Legii, și prin urmare o doctrină sistematică a Legii, în termenii afirmațiilor logice, trebuie să fie exclusă. De exemplu, argumentul lui Pavel în Romani diferă de cel din Galateni, pentru că el are de-a face în fiecare epistolă cu o problemă diferită și cu o audiență diferită (vezi mai sus cap. 6 ). Chiar în cadrul general al cărții Romani, contextul lui Rom.1:13 are un accent și un sens diferit de acela din Rom.10:1-10, și iarăși Rom.7 diferă de amândouă. Noi nu putem să aducem pur și simplu argumente din Rom.10:-3, sau Filip.3:9 pentru a aborda tema mândriei, și totodată să urmărim propria lor naprihănire în exegeza lui Rom.7.

2.Intrebarea călăuzitoare în contextul particular afectează postura sau perspectiva din care argumentează Pavel. De exemplu, se identifică Pavel pe sine cu o postură de Iudeu descrisă în Rom.2, și astfel cu punctul de vedere că el este învins, sau argumentează logic din noua lui perspectivă creștină?Dacă da, atunci o face el totdeauna în aceeași manieră? 3.Chiar dacă Pavel argumentează donsistent dintr-o perspectivă creștin㠖așa cum pare a fi cazul- , totuși, cum este desprinsă această perspectivă dintr-una bazată pe Lege, care este proprie iudaismului? Această desprindere pare confirmată de poziția lui Pavel ante și post convertire, regăsită în Gal.1:14 și Filip.3:7, având tema de simchat hattora ( bucurie a Legii ) dezvăluită. Inseamnă aceasta că acolo nu este o continuitate, sau nu sunt baze comune de argumentație între Pavel și Iudaism? Impune Pavel ( creștinul ) Iudaismului un punct de vedere care conduce la o înțelegere greșită și la o denaturare a Iudaismului (Schoeps)?

Sau, dacă el nu înțelege greșit Iudaismul, noua sa supunere față de Cristos îl obligă să excludă poziția iudaică? Totuși, acuză Pavel pe iudeu pentru o greșită străduință firească în împlinirea Legii (Bultmann)? Acuză el iudeul pentru faptele lui păcătoase (Wilkens)? Sau deducem pur și simplu din poziția lui sub domnia lui Cristos, că credința exclude în mod logic Legea (Sanders)?

4.Deoarece afirmații enigmatice despre Lege, care par a înfrunta în mod sistematic ciclul hermeneutic, sunt în mod special evidente în demersul nostru, istoria interpretării joacă un rol uimitor. Originalul și traducerea se combină perfect în istoria gândirii creștine pe această temă, mai ales când luăm în considerare influența universală a conștiinței introspective a vestului și manifestarea ei cu putere în interpreți ca Augustin, Luther și Calvin. Climatul teologic contemporan adesea prejudiciază discuția. De exemplu perspectiva noastră asupra relației pe care o are Legea cu Evanghelia (sau asupra scopului al treilea al Legii), este predeterminată de felul în care suntem angajați într-un dialog plin de semnificație cu iudaismul, în unul polemic cu iudaismul și creștinismul iudaic, într-o dezbatereluterano- calvină, sau într-un dialog despre etica socială. In ciuda acestor presiuni exegetice, problema exegeticăă crucială este dacă Pavel argumenteazăăă pentru abrogarea Legii, sau pentru o continuitate justificată a Legii în Evanghelie?

Vom schița relația Legii cu Evanghelia într-o manieră virtuală dualistică ( Bultman ), într-o manieră regională ( Kasemann), sau într-o manieră continuă (Wilkens )? Sau vom opta pentru două modele de religie diferite, care se deplasează pe două piste greșite ( Sanders )?

 

Legea și convertirea lui Pavel.

Nu trebuie să uităm faptul că în acest context este nevoie de direcționare spre o înțelegere clară a chemării sau a evenimentului convertirii lui Pavel. Aversiunea savantă modernă spre portretele psihologice ale lui Pavel în sec. 20, și către o aventură în psihanaliză ca acelea ale lui Richard L.Rubenstein , a fost determinată de o punere în umbră a importantei chemări a lui Pavel. Intr-adevăr, noi trebuie să facem distincție între text și pretext și nu ne putem reântoarce la speculațiile despre psihicul lui Pavel, care se ascund în spatele textului. Speculațiiledespre întâlnirea lui Pavel cu un impuls rău ( yetzer harah ) după inocența sa tinerească, sau după a lui bar mitzbah și frustrarea lui ulyerioară în urma luptei cu Legea sunt nelegitime, Si nici nu au justificare în text

Cu toate acestea, neînțelegerea abundă când funcția chemării lui Pavel în discuție, în mod special atunci când este asociată cu viața lui anterioară de iudeu. Adoptarea unei teorii trăznet pare săa prevaleze. Pavel se dedică lui Cristos într-un fel și într-o manieră total neașteptată. Ceea ce este important aici totuși, nu este elementul de surpriză, ci efectul asupra istoriei vieții ulterioare a lui Pavel. Cum ar putea să fie cristofania așa de traumatică și așa de radicală dacă nu a luminat și nu a răspuns unei căutări tainice din sufletul lui?

Va fi necesar să ne alegem o cale între (1)o descriere psihologică a trecutului de iudeu a lui Pavel, care se angajează în speculații nelegitime, și (2) o expunere teologică pură a poziției de creștin a lui Pavel. Tot așa va trebui să decidem dacă Pavel este angajat pur și simplu într-un tratat de teologie dogmatică când vorbește (ca în Rom.7 ) despre existența umană sub Legea exterioară, sau sunt doar referințe la experiența lui personală sub Lege? Când cercetătorul se concentrează doar esupra expunerii teologice a Legii facute de Pavel, se omite distincția dintre credință și expresia ei teologică, și astfel se omite tiparul teologiei lui Pavel despre Lege în experiența lui proprie. Motivul pentru care Pavel îl adoptă pe Cristos este în exclusivitate localizat în fenomenul cristofaniei, efectul ei asupra convingerii fariseica a lui Pavel rămâne obscură.

Metoda tiparele religioase a lui E. P. Sanders dovedește un exemplu clasic de o pură apropiere teologică de concepția lui Pavel despre Lege. El compară religia iudaismului cu religia lui Pavel și arată că după acceptarea lui Cristos de către Pavel a cauzat o înțelegere a Legii, care a avut puțin sau deloc asemănare cu propria înțelegere iudaică a funcției Legii. Această apropiere preîntâmpină socoteli peiorative dese a iudaismului ca inferior, legalistic, meritoriu, și așa mai departe. Dar prețul plătit pentru acest tratamant pașnic este că noi suntem preîntâmpinați de întrebări, care sunt vitale în a-l înțelege pe Pavel. Intrebările care se ridică sunt acestea: Care a fost de fapt granița dintre avel fariseul și Pavel creștinul? De ce cristofania a deșteptat o asemenea criză în viața lui, acela care și-a întors credința anterioară cu susul în jos Si a provocat o viziune a Torei care diferăa considerabil de aceea a fraților lui creștini iudei? Chiar cnd Pavel compară chemarea lui cu aceea a profeților, neasemănarea depășește asemănarea. Pentru că, deși chemarea profetică a provocat o reinterpretare radicală a tradiției lui Israel, acești profeți nu au răsturnat tradiția în măsura în care a făcut-o Pavel. Intenția mea nu este să dau o explicațe psihologică a cristofaniei, ci să interpretez înțelegerea sa traumatică pentru Pavel.

Legea și Romani 7.

Ne vom concentra asupra lui Rom.7, ca text care clarifică cel mai bine scopul înaintemanționat. Rom. 7 arată în primul rând natura contextuală a argumentului lui Pavel despre Lege. Deasemenea, dovedește înțelegerea fundamentală a convingerii lui Pavel despre Lege. Rom.7 nu este o descriere a vieții creștinului, nici nu este în primul rând o autobiografie a vieții de fariseu a lui Pavel. Mai degrabă aici este un creștin care, într-o nouă înțelegere, privește la starea iudeului sub Lege și descrie condiția lui obiectivă de disperare. Adâncimea descrierii pe care o face Pavel sugerează că o interpretare creștină a existenței iudeului sub Lege, este subiectul principal din Rom.7. El descrie coșmarul persoanei nerăscumpărate, care spre oroarea lui trebuie să admită că este captivul unui trup de moarte ( Rom.7:24 ) și o victimă a păcatului. “Cel mai lăuntric loc din mine însumi își găsește plăcerea în Legea lui Dumnezeu” (v.22), pentru că demarcația dintre “voinț㔠și “acțiune” (vv.15-20) indică faptul că Legea este bună (v.16). Totuși păcatul este semnătura existenței mele (v.20); el locuiește înlăuntrul meu și mă stăpânește pe deplin. Rezultatul este disperarea (v.24), pentru că sunt într-o situație făra ieșire. Legea, care este bună, este folosită de păcat pentru scopurile sale demonice de moarte, pentru că păcatul, asemenea lui Satan, folosește Legea pentru a mă ispiti (v.8), pentru a mă acuza (v.9), și pentru a mă ucide (v.10). Legea “care a promis viața” (v.10) se dovedește a fi moartea mea. “Pofta mea de viaț㔠care mă impulsionează să respect Legea, se dovedește a fi o experiență de moarte, pentru că Legea descoperă pofta mea ca un inamic interior (v.7) și mă condamnă pe mine pentru ea. Este interesant faptul că în versetul 7 porunca Legii nu are obiect specific: “Să nu poftești”. Nonspecificitatea sa nefirească îmi descoperă pe cineva care este deja prins în poftă, pentru că înainte porunca o aduce la iveală (v.8).

În ce sens este atunci Rom.7:7-13 o apologie a Legii? Versetul 13, versetul cheie ne furnizează răspunsul: Legea constrânge păcatul să-și arate adevărata față, așa încât să nu se ascundă în spatele Legii. Rudolf Bultmann interpretează fraza: “păcătos peste măsur㔠(kath hyperbolen hamartolos, v.13) ca fiind ingenuitatea demonică a păcatului, care caracterizează Legea ca instigator al păcatului, mai degrabă decât ca detector al său. Această iterpretare este eronată. In v.13 Legea detectează păcatul și mă face conștient de starea mea disperată. Astfel, Pavel sfârșește apologia Legii (vv.7-13) în versetul 13 prin reîntoarcerea spre începutul afirmației (cf. întrebării similare și răspunsului în vv.7 și 13). Cu siguranță, această cunoștință nu este terapeutică sau preventivă, ci o cunoștință spre moarte, care îmi pecetluiește destinul.

Argumentarea contextuală.

Romani 7 ne permite să tragem câteva concluzii specifice.

1. In primul rând este o mărturisire creștină în înțelegerea ulterioară a vieții creștine sub Lege, pentru că numai o percepție nouă, creștină a Legii este abilă să descopere profunzimea legăturii dintre păcat, Lege și moarte.

2. Contextul pentru dialog este apologia Legii, care este necesitată de declarația radicală din v.5: “în timp ce locuim în carne, pasiunile noastre păcă toase trezite de Lege, au fost la lucru în mădularele noastre ca să aducă roade pentru moarte”. De fapt Rom.7:7-24 însumează aluziile la Lege din capitolele anterioare (Rom.2:12,13; 3:20,21,31; 4:15; 5:13,20; 6:14,15), care cer o expunere deplină. Contextul arată că subiectul central al discuției în Rom.7 nu este lauda de sine, mândria, sau persoana care este prinsă în iluzii, ci mai degrabă aici se ridică întrebarea cum ar putea Legea sfântă în existența ei cauza un asemenea dezastru în viața umană? Răspunsul lui Pavel este că, contravențiile Legii demonstrează robia noastră în păcat.

3. Este, de aceea, eronat să introducem elemente de strădanii personale și de neprihănire personală (Rom.10:3; Fil.3:9; cf.Rom.3:27;) în acest context, pentru că Pavel nu susține că intenția de împlinire a Legii este greșită, ci că iudeii și-au pecetluit destinul efectiv din cauza contravențiilor lor.

4.Această interpretare este verificată prin faptul că Pavel face uz de Gen.3 în Rom.7:7-11, texte pe care le împletește împreună cu porunca din Exod 20:17 (Rom.7:7). Decepția din Rom.7:11 nu este aceea a Legii, ci aceea a patului, care asemenea șarpelui din Gen.3 se folosește de poruncă pentru a-mi stârni pofta (Rom.7:7). Cu alte cuvinte, Legea însăși în primul rând nu mă amăgește spre eforturi personale, neprihănire proprie și iluzie , ci mă convinge și mă condamnă. Astfel că interpretarea lui Bultmann referitor la Lege nu se aplică la Rom.7:

“Calea lucrării Legii și calea harului și credinței sunt total opuse. Dar de ce

stau așa lucrurile? Pentru c㠓efortul omului în a se mântui ținând Legea”

sfârșește tot în păcat, și chiar efortul însuși “este deja păcat” Este perspectiva pe

care a realizat-o Pavel în natura păcatului, care determină învățătura lui despre

Lege. Această perspectivă a lui Pavel cuprinde două idei. Una este că păcatul este

“străduința prin propria putere a omului” spre ridiculizarea propriei lui existențe

în neglijența existenței lui de creatură, spre procurarea mântuirii lui prin propria

lui putere. Această străduință își găsește expresia ei extremă în “lăudăroșia” și

“încredere în carne”. Cealaltă este că omul este deja un păcătos, care, căzut în

puterea păcatului, “este totdeauna într-o orientare greșită a înțelegerii existenței

lui”. Motivul pentru care omul nu va trebui și nu va fi “îndreptățit” prin lucrarea

Legii, este că nu trebuie să fie permis ca el să-și procure mântuirea prin propria

sa putere; pentru că el poate găsi mântuirea numai când se înțelege pe sine în

dependența lui față de Dumnezeu Creatorul.”

5. Tema aroganței (mândria și neprihănirea personală) este cu siguranță prezentă în Rom.10:3 și Fil.10:9 (cf. probabil Rom.3:27). Totuși, acest nivel de argumentare funcționează numai după ce Pavel a avertizat iudeul în actuala sa încălcare a Legii (Rom.7). Astfel că Rom.10:3 și Fil.3:9 abordează statutul iudeului după ce evanghelia I-a fost predicată. Acesta este iudeul care a refuzat evanghelia și persistă într-o stare care I-a fost arătată a fi zadarnică. Aici Pavel dezvoltă un nivel al unei noi perspective: lauda de sine este o formă de iluzie, pentru că iudeul este prins în iluzia că lucrările Legii sunt plăcerea lui Dumnezeu.

Mai mult, deși abordarea Legii în Romani este asemănătoare cu cea din Galateni, contextul este din nou total diferit. Pasul principal al argumantului din Galateni este înțelegerea noii domnii a lui Cristos pentru Neamuri: Legea este o realitate depășită și nenecesară pentru Neamuri, pentru că ea nu a fost concepută pentru ei (Gal.3:6-14) și pentru că ea reprezintă trecutul lor de robi ai “învățăturilor începătoare ale lumii” (Gal.4:3). Numai în acest context primar argumentează Pavel că iudeii încalcă Legea (Gal.3:10). Cu alte cuvinte baza lui Pavel pentru acuzarea Legii este aici noua domnie a lui Crisros, și nu în primul rînd starea jalnică a iudeului sub Lege, ca în Romani 7.

Un element autobiografic?

Prezența unui element autobiografic în Romani 7 nu poate fi negat. Capitolul nu permite o autobiografie creștină a lui Pavel (vv.14-25), ci mai degrabă descrie o perspectivă creștină asupra vieții de iudeu (vv.4-6). Totuși doar un element autobiografic poate explica Tipătul de mărturisire însuflețită din versetul 24.a. Mai mult, versetele 14-25 par inexplicabile dacă ele descriu ceva care a fost din toate punctele de vedere străin experienței de iudeu a lui Pavel, și pe care el acum o repetă dintr-o altă perspectivă, creștină. Se pare că elementul autobiografic în Romani 7 constă într-o schimbare perceptuală, care aduce la lumină mai mult ca oricând un conflict lăuntric – un conflict pe care numai cristofania l-a demascat și l-a rezolvat. Inconștiența încălcării Legii (Rom.7), ipocrizia (Rom.2:17-29), și lăudăroșia (Rom.2:16, 3:26), atunci sunt componente într-un câmp care numai în Cristos este perceput ca o condiție a existenței de “vândut sub puterea păcatului “ (Rom.7:14).

O eliminare a tuturor elementelor autobiografice din Romani 7, face capitolul, din punct de vedere teologic, neinteligibil și nerelevant pentru conflictul lui Pavel cu Iudaismul. Dacă domnia lui Cristos este pur și simplu o revelație cu totul neașteptată, acest lucru a fost fără precedent în experiența lui Pavel în viața de iudeu, și a devenit de neânțeles cum și de ce înlătură Cristos Legea. Pentru că, dacă Pavel a fost un iudeu pe deplin fericit înainte de întâlnirea cu Cristos, descrierea înălțătoare creștină a vieții de iudeu devine neautentică, deoarece acolo nu este nici un sprijin pentru această fericire în propria lui experiență.Cum a putut Pavel face mărturisirea c㠓Cristos a murit pentru păcatele noastre” dacă problema păcatului vis-à-vis de Lege nu a fost în nici un caz relatată în descrierea experienței lui? Dacă afirmăm că pentru Pavel domnia lui Cristos este incompatibilă din punct de vedere dogmatic cu domnia Torei, atunci reflecțiile lui Pavel asupra Torei sunt doar o acțiune de ariergardă împotriva iudaismului, și mai degrabă produsul raționalizării logice, decât produsul convingerii din experiență. Cu siguranță, anxietatea lui Luther despre viața sub Lege nu are să fie introdusă în dezbatere. Luther este în mod evident greșit când citește Romani 7 ca o confesiune despre viața în Cristos. Totuși, se pare că Rom.7:7-25 face aluzie la experiența autobiografică a lui Pavel iudeul. Noi putem fi în stare să înțelegem logica situației lui Pavel de dinainte și după evenimentul întâlnirii cu Cristos, dacă vom face distincție între o inconștiență subiectivă a unei persoane și condiția sa obiectivă. In Romani 7, Pavel are în vedere, în retrospecție, condiția obiectivă a vieții lui de iudeu de odinioară, o condiție care nu a fost o chestiune de reflecție conștientă în timp ce era fariseu. Pentru că un fariseu nu operează cu un model de îndreptățire, în “împlinirea Torei”, care îl duce la disperare când eșuează în atingerea perfecțiunii. Fiecare iudeu știe despre sine că este vulnerabil la atacurile “impulsurilor rele”, dar el știe deasemenea că mijloacele ispășirii și iertării sunt valabile pentru el în condiția lui sub Tora. Pavel nu ar fi putut scrie Rom.1:18 – 2:29 lipsit de cunoștința că iudeii sunt întradevăr conștienți de păcat și laudă de sine. Când el acuză iudeul de păcat sau pentru laudă de sine, în timp ce devine conștient de călcările lui (de exemplu pentru păcatul ipocriziei), el trebuie să fi avut cunoștință despre amândouă în propria lui viață de iudeu. Romani 7 devine inexplicabil în intensitatea sa, dac㠓ego” – ul nu arelegătură cu viața lui Pavel însuși. Cu siguranță, gradul și profunzimea condiției lui sub Lege a fost ascunsă lui Pavel, fariseul, și astfel adevărata condiție a iudeului este cunoscută doar în retrospecția creștinului. Sesizările încălcărilor Legii și a aroganței au fost fără îndoială aduse la lumina deplină a zilei de către Cristos, care în moartea și învierea Sa deopotrivă a ispășit pentru delictele noastre și a distrus puterea păcatului și Legea care a condus la înfumurare. Intradevăr, caracterul nefast al interrelației dintre Lege și păcat, este necunoscută unui fariseu iudeu. In această măsură descrierea Legii în Romani 7 este portretul unui creștin. Alianța dintre păcat și Lege, descoperirea poftei ca lege a existenței mele, decepția adusă de faptul că păcatul se folosește de Lege pentru a-mi trezi dorințele la viață (v.10), și drept urmare condamnându-mă la moarte,sunt toate puncte de vedere creștine. Dar acest lucru nu exclude prezența unui element autobiografic în descriere. Faptul că credința în Cristos a determinat viziunea lui Pavel asupra condiției umane sub Lege nu înseamnă că analizele lui despre condiția umană sunt doar o consecință dogmatică a soteriologiei sale. Acuzarea Legii nu este doar o necesitate dogmatică din moment ce Pavel a acceptat domnia lui Cristos. Accentul lui Sanders pus pe prioritatea domniei lui Cristos este corect, dar trebuie balansat de un alt element din gândirea lui Pavel. Pentru că mișcarea dinspre cristologie/soteriologie spre antropologie este balansată de o mișcare dinspre antropologie spre cristologie/soteriologie. Cea de-a doua este prin Romani 1-5, unde nevoia umană de răscumpărare precede inițiativa divină în Cristos. Acest lucru indică că existența iudeului sub Lege trădează o slăbiciune înnăscută, la care acțiunea lui Dumnezeu răspunde în Cristos. De aceea Pavel nu argumentează în Romani 1-5 că o viziune creștină exclude Legea în mod necesar. Mai degrabă, el știe că iudeii pot fi abordați în termenii încălcărilor lor efective. El nu meditează aici la probleme pur teologice, ci de fapt încearcă să stabilească un dialog cu iudaismul, adică unul inteligibil pentru ei, pe propriul lor teren. Claritatea argumentului lui Pavel. Ințelegerea fundamentală a punctului de vedere a lui Pavel asupra Legii constă în evidențierea pe care o face Pavel poziției iudaice în legătură cu “pofta” si păcatul. In timp ce pentru Iudaism păcatul poate avea legătură cu sistemul lui sacrificial, pentru Pavel o faptă păcătoasă conduce la robie sub puterea păcatului, care este din punct de vedere uman “fără ieșire”.(cf.Ioan 8:34). Această radicalizare a păcatului –schițată în Qumran- este consecvența cristofaniei, unde crucificarea lui Mesia a fost revendicată de Dumnezeu ca Domn și ca inaugurator al unei noi ere. Deoarece Cristos a ispășit pe cruce pentru păcatele noastre comise sub Lege, El nu numai că a demascat păcatele asemenea puterii păcatului, ci deasemenea a învins această putere a păcatului în moartea și învierea Lui. De acum funcția Legii sfinte a lui Dumnezeu ridicată și absorbită de Cristos, în care “cerința dreaptă a Legii a fost împlinită”(Rom.8:4), și funcția ei de moarte sub păcat a fost abrogată. Cristos a fost deopotrivă și împlinitor și sfârșit al Legii (Rom.10:4). FUNCTIA LEGII IN ISTORIA MANTUIRII Am făcut anterior aluzie la rolul lui Rom.7:13 ca apogeul Legii făcut de Pavel. Totuși funcția Legii în istoria mântuirii cere o analiză mai atentă. Dacă Legea servește și execută puterea păcatului, cum poate ea să aibă un rol pozitiv în istoria mântuirii? Pe lângă Rom.7:13, Pavel tratează această chestiune în Rom.5:20, Gal.3:19-25, și Rom.11:32. S-a afirmat adesea că Pavel localizează caracterul pozitiv al Legiiîn funcția ei de pedagog sau tutore pentru evanghelic. Această expresie este eronată, deoarece Legea este custodele care ne ține în robie (Gal.3:23,24; vezi mai sus cap.4). Pavel dezminte că Legea este dată pentru a acorda viață (zoopoiesai, Gal.3:21) și pare să contrazică Rom.7:10 (“Porunca care mi-a promis viața” ) Totuși, din punctul de vedereal “istoriei mântuirii” (cf.Gal.3:119-25), Legea are funcția divină de a activa ca un instrument negativ necesar pentru a “spori păcatul” (Gal.3:19; Rom.5:20). Intradevăr, a fost planul lui Dumnezeu să ne asigure răscumpărarea la limita de jos a istoriei mântuirii, care se găsește la punctul unde Legea sigilează situația noastră fără ieșire înaintea lui Dumnezeu. La acest punct Dumnezeu trimite pe Cristos “la plinirea vremii” (Gal.4:4) și a schimbat cursul istoriei mântuirii pentru a ne adopta ca fii ai lui (Gal.4:5), și ne transferă pe un tărâm al credinței (Gal.3:25) și al Duhului (Rom.8:1-17). Așadar, Pavel este uimit de planul misterios al lui Dumnezeu: “O, adâncul bogăției, înțelepciunii si științei lui Dumnezeu! Cât de neânțelese sunt căile Lui!”(Rom.11:33). Pavel accentuează caracterul întrerupt al evenimentului Cristos în conjuncțiune cu planul lui Dumnezeu continuu în istoria mântuirii. Ințelegerea ulterioară a credinței percepe că tocmai dubla tiranie a păcatului și a Legii, trebuie să dea rezultat în atingerea scopului de mântuire al lui Dumnezeu (Gal.3:24; Rom.5:20-21), așa că tocmai “slujba aducătoare de moarte , scrisă pe scrisori de piatr㔠a avut o strălucire a ei însăși (2Cor.3:7,10). In lumina acestei percepții, Pavel mărturisește “pentru că Dumnezeu a închis pe toți oamenii în neascultare, pentru ca El să poată avea milă de toți” (Rom.11:32; cf.Gal.3:22). Legea, în acest caz nu este restrânsă pe o suprafață idealistică, tot așa, dacă dragostei nu-I place Legea ca o virtute înaltă. Deși Legea este dată după promisiuni (Gal.3:16,19; Rom.4:14) și succedă realității păcatului(Rom.5:13,20), ea are o funcție pozitivă în istoria mântuirii, nu numai pentru că face păcatul răspunzător înaintea lui Dumnezeu (Rom.4:15; 5:13), ci deasemenea pentru că ține întregul șir al istoriei împreună în planul lui Dumnezeu. Această unitate în trecutul istoriei mântuirii este documentată în Scriptură (Gal.3:22) și demonstrează că păcătoșenia noastră trecută nu este pur și simplu ignorată sau uitată, ci este inclusă în cuprinderea scopului mântuitor al lui Dumnezeu. Soren Kierkegaard comentează referitor la acest lucru următoarele: “Iertarea prin Cristos este învățătorul blajin care nu are inima să reamintească iertarea, dar o reamintește suficient încât să zică:”amintește-ți totdeauna că ești iertat. Nu este uitat, ci este uitat în iertare. Tot timpul amintește-ți de iertare; atunci ești iertat, dar când tu uiți iertarea atunci nu ești uitat și atunci iertarea este negaran- tată.” Gnosticul este întradevăr unul care celebrează noua identitate în uitarea de sine, deoarece el disociază eu-l în mod radical din neexistența și ignoranța trecutului lui. Pavel elimină un astfel de dualism.Deși trecutul păcatului întradevăr, nu mai este în Cristos, nu este niciodată cuprins de misterioasa pedagogie a mântuirii lui Dumnezeu. Legea nu este o greșeală supranaturală sau o fisură tragică, pentru că face păcatul răspunzător față de Dumnezeu: “Acolo unde nu este lege nu este nici călcare alegii.” (Rom.4: 15; cf.3:19; 5:13,20). Totuși, scopul Legii nu este în primul rând să condamne, ci să demonstreze voia lui Dumnezeu spre mântuire. “După cum păcatul a stăpânit dând moartea, tot așa și harul să stăpânească dând neprihănirea, ca să dea viața veșnic㔠(Rom.5:21). Si deci Legea confirm㠖 funcția ei negativă nefiind statornică - unitatea istoriei mântuirii. Acum Pavel vede unitatea istoriei mântuirii din punct de vedere escatologic și nu protologic. Contrar lui Efes.1:4 , unde planul protologic al lui Dumnezeu este localizat în alegerea noastr㠓înainte de întemeierea lumii”, Pavel deduce alegerea și predestinarea lui Dumnezeu din a sa justificare escatologică (Rom.8:28-30). “Scopul lui Dumnezeu, preștiința lui Dumnezeu (Rom.8:29), și “scopul alegerii” (Rom.9:11) nu este o speculație despre hotărârea veșnică a lui Dumnezeu înainte de crearea lumii, ci este văzută de la sfârșitul istoriei, ca manifestare anticipativă în Cristos (cf.Rom.8:29). Funcția Legii în unitatea istoriei mântuirii, este dedusă din “plinirea vremii” escatologică în Cristos (Gal.4:4, cf.Rom.8:29); este văzută în mod retrospectiv mai degrabă decât în perspectivă.

Lucrarea Legii și lucrarea credinței.

Atacul lui Pavel împotriva “lucrărilor Legii” este adeseori neânțeles ca idealism romantic. Leo Baec, de exemplu caracterizează pe Pavel ca prototip al religiei romantice, pe care îl opune religiei clasice a iudaismului.

“In scrierile Pauline, ca în orice religie romantică, -componentul credinței și revelației,

al entuziasmului și extazului- este luată din realizarea religiei, pentru credința fundamentală

și perfecțiune… Credința lui rămâne pur și simplu pasivă, nu este o credință în schimbare

dominând Legea lui Dumnezeu, ci doar în darul harului divin… Cineva ar putea caracteriza

religia paulină în juxtapuneri exacte: dependență absolută ca opusă poruncii, sarcina realizării

libertății… Este credința care nu merge înaintea ei însăși, care nu este o sarcină a vieții; ci doar

un “tu trebuie” și nu un “tu va trebui“

Totuși, atacul radical al lui Pavel împotriva lucrărilor Legii nu este pur și simplu opoziția credinței și lucrarea sau celebrarea motivației intenției peste faptele actuale. Dimpotrivă antropologia ebraică a lui Pavel este marcată de axa intenție acțiune a existenței umane. El laudă pe tesaloniceni pentru “lucrarea credinței” lor (ton ergon tes pisteos) și “osteneala dragostei” (kopos tes agapes, 1Tes.1:3); el avertizează c㠓lucrarea fiecăruia va fi dată pe față : ziua Domnului o va face cunoscut, căci se va descoperi în foc.Si focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia.” (1Cor.3:13); și el reamintește romanilor c㠓nu cei ce aud Legea sunt neprihăniți înaintea lui Dumnezeu, ci cei ce împlinesc Legea aceasta, vor fi socotiți neprihăniți” (Rom. 2:13; cf.2:27). Doar astfel Pavel integrează mai degrabă decât contrastează judecata tracută cu justificarea prin credință, astfel că el nu pune în opoziție credința cu faptele. Pavel ar putea fi în acord cu protestul lui Iacov: “arată-mi credința ta fără fapte” (Iac.2:18).

Pavel acuză faptele în contextul “Legii” (mizwoth). De exemplu în Rom.10:4-8 Pavel argumentează c㠓Cristos este sfârșitul Legii, pentru ca oricine crede în El, să poată căpăta neprihănirea”. Motivul pentru această afirmație este antiteza dintre Lev.18:5 și Deut.30:14: “împlinirea Legii” (Lev.18:5) versus “cuvântul este lângă tine, pe buzele tale și în inima ta” (cf.Deut.30:14), pe care Pavel îl interpretează ca și “cuvânt al credinței Rom.10:8). Antiteza dintre credionță și “împlinirea” Legii, este așa de pronunțată pentru el încât nu ezită să folosească Deut.30:14, LXX, în contrast cu înțelesul propriului său text. Punctul culminant al lui Deut.30:14, “așa că tu poți s-o faci”, este pur și simplu ignorată (cf.LXX: auto poiein). Pavel stabilește o oarecare opoziție între “împlinire” (Lev.18:5) și credință (Hab.2:4) în Gal.3:11-12, nu din cauza că el respinge “împlinirea”, ci pentru că el respinge împlinirea în contextul Legii. In ambele cazuri Pavel, cu îndrăzneală, citează Scriptura împotriva ei însăși cu scopul de a crea antiteza dintre “lucrarea Legii” și “credinț㠖 neprihănire”, și prin aceasta el elimin㠓împlinirea Legii” din ptopriul canon al Scripturii.

O frecventă interpretare greșită la acest punct trebuie evitată. Pavel nu opune motivul sau țelul cu împlinirea Legii; el nu reclamă iudaismul pentru aderarea la o pretinsă exteriorizare a împlinirii Legii “prin fapte, mai degrabă decât cercetând impulsul interior al inimii, și el nu psihoanalizează efectiv greșeala iudeului (cf. Bultmann). Mai degrabă el opune “faptele Legii” în primul rând, deoarece sistemul iudaismului a ajuns la sfârșit în noua slujire a lui Cristos. Noua supunere a lui Pavel la Cristos este ridicarea lui inițială din poziția lui față de Lege, și aceasta este o postură nouă, care îl face să spună că faptele Legii aduc condamnare înaintea lui Dumnezeui. Faptele Legii nu sunt în mod propriu greșite pentru faptul că sunt fapte; ele sunt greșite în primul rând pentru că în noua dispensație a lui Cristos, s-a arătat clar că ele nu au fost împlinite de iudei.

“Implinirea” și “faptele” în contextul Legii sunt negate în Cristos, pentru că Legea este acum ca fiind un indicator greșit, și un instrument emăgitor al păcatului (Rom.10:2: iudeii “au râvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere”). Intradevăr,Legea mă înșală, pentru că atunci când aud imperativul și îl înfăptuiesc, mă descopăr pe mine însumi ca un călcător al Legii, sau ca un amăgit de Lege. Cu alte cuvinte, Legea mă informează despre imperativele mele, “Fă aceasta și vei trăi” (Lev.18:15; Rom.10:5), dar nu despre evidența în ceea ce mă privește, “sunt carnal, vândut rob păcatului” Rom.7:14). Așadar, chiar înainte de a asculta, eu sunt deja într-o stare de păcat.

Legea pretinde ascultarea mea, dar nu rezolvă starea mea de existență, care este identificat cu statutul de urmaș al lui Adam (Rom.5:12). Implinirea mea este, atunci, înțeleasă greșit, deoarece faptele mele pot doar confirma cine sunt eu. Din cauza greșitei mele orientări primare, toate faptele mele, în mod tainic sau fățiș, mă direcționează spre mine însumi. Deși din punct de vedere confesional și al zelului public sunt angajat în serviciul lui Dumnezeu și al aproapelui, eu în taină lupt pentru propria mea neprihănire (Rom.10:3). Persoana care se află sub Lege, este din punct de vedere al domniei lui Cristos, “homo incurvatus in se” (Luther). Toate faptele lui promovează încercarea de a-și asigura existența înaintea lui Dumnezeu.

Rom.3:27 demonstrează aceasta într-un mod puternic (vezi mai sus cap.5). Pentru că tema din Rom.3:21-26 are legătură cu puterea păcatuluiși înfrângerea lui de către Dumnezeu în Cristos, noi așteptăm să auzim: “unde este atunci, puterea păcatului?” Totuși, auzim întrebarea pusă de Pavel iudeilor: “atunci, unde este lauda?” (Rom.3:27). Cu alte cuvinte, neprihănirea lui Dumnezeu în Cristos exclude faptele Legii (3:27b), deoarece, de atunci actul neprihănirii lui Dumnezeu în Cristos, fălirea iudeului cu Legea arată că iudeii sunt inconștienți de condiția lor reală. Ei se mândresc cu Legea și nu pricep că ei nu au reușit să îndeplineasc㠓faptele Legii”, și sunt astfel robi ai păcatului.Credincioșii în CRISTOS TRăIESC PRIN CREDINțA În actul eliberator al justificării lui Dumnezeu. Ei trăiesc viața unui “eu nedivizat” care se manifestă în unitatea intenției și faptei. A fi “crucificat cu Cristos” înseamnă a fi mort față de Lege și față de lucrările ei (Gal.2:16-20), dar mai înseamnă a trăi în “noul domeniu al Duhului” (Rom.6:7). Credința mă transferă într-un domeniu unde eu sunt eliberat de preocuparea de sine, și astfel liber fatță de semeni. Libertatea credinței este, așadar, inseparabilă de lucrarea credinței. Totuși, lucrarea credinței este de o altă calitate. Apelurile frecvente ale lui Pavel de “a face” (poiein, prassein, ergazomai, kopian, perisseuein) demonstrează că el nu respinge fapta ca o faptă etică. Ce este în joc este înțelegerea lui Luther: “Faptele bune nu fac un om bun, ci un om bun face fapte bune.” (cf.Kierkegaard: “puritatea inimii este să vrei un lucru”).

La acest punct noi suntem tentați să spunem că Pavel nu este interesat de cantitatea faptelor ci de calitatea lor. Totuși, faptul acesta sugerează o alternativă falsă, așa cum, dacă iudeul lucrează pentru o cantitate de merite, de fapt Pavel nu este preocupat de fapte concrete ci numai cu motivația lor..

Cu toate acestea, deoarece Cristos este împlinitor al Legii (cf.Rom.8:4) și “dragostea este împlinirea Legii”(Rom.13:10; cf.Gal.5:14), faptele sunt acum definite dintr-o altă perspectivă. “Legea lui Cristos” (Gal.6:2, cf.1Cor.9:21) este întradevăr legea dragostei care face lucrarea creștinului evidentă scopului mântuitor al lui Dumnezeu. De aceea, Pavel niciodată nu folosește pluralul “fapte” (cu excepția contextului iudaic în (Rom.2:6) sau fraza elenistic㠓fapte bune” (kala erga; cf.Tit2:14; 3:8,14; 1Pet.2:12). Mai mult decât atât, adjectivul “bun” (agathos) este rar asociat cu “lucrare” (Rom.2:7; 2Cor.9:8; Fil.1:6; dar cf.1Tim.2:10; 3:1; 5:10,25; 6:18; 2Tim.2:21; 3:17; Tit.1:16; 2:7,14; 3:1,8,14).”Lucrarea creștină este acum șablonată dup㠓lucrarea”, “munca” și “greutățile” apostolului (ergon, copos, mochtos; cf.1Cor.3:8; 15:58; 2Cor.6:5; 10:15; 11:23,27; 1Tes.1:3; 2:9; 3:5). Deoarece aceasta înseamnă munca intensă pentru evanghelie, calitatea lucrării este judecată de transparența ei. Este o lucrare “în Domnul” sau “a Domnului” (cf. “împreună lucrători cu Dumnezeu” [synergoi, 1Cor.3:9; 2Cor.6:1]; cf. deasemenea expresiei “imitatori” ai lui Cristos [1Cor.11:1; cf.1Tes.1:6; 2:14; 1Cor.5:16] ). Astfel, “munca rodnică”(Fil.1:22) înseamn㠓că în mine poți să ai o mare pricină de laudă în Cristos Isus, din pricina reântoarcerii mele la voi” (Fil.1:26). “Lucrarea credinței” (1Tes.1:3) este - easemenea “roadei Duhului Sfânt”(Gal.5:22) – rezonanța dragostei răscumpărătoare a lui Dumnezeu în Cristos, în lume și în Biserica locală (Gal.6:4).

De aceea există în mod esențial o singură manifestare în toate expresiile ei variate; dar ca “roada (singular) Duhului” este contrastată de “faptele (plural) cărnii”, așa c㠓lucrarea credinței” este în antiteză cu “faptele Legii”.

Legea în Biserica primară exceptându-l pe Pavel.

Profilul lui Pavel asupra Legii ajunge la punctul când noi îl comparăm cu tratamentul ei în biserica primară. Dacă evanghelia proclamă neprihănirea lui Dumnezeu prin credința în Cristos, de ce neprihănirea lui Dumnezeu survine “aparte de Lege” (Rom.13:21)? Este de-a dreptul neiudaic să pui în contrast pe Mesia cu Legea,deoarece în acord cu gândirea iudaică Mesia va învăța Legea pe națiunile adunate în Ierusalim, și o va pune în inima lor. DeSi noul legământ va da lui Israel o inimă nouă (Ier.3:31-34), el nu va aboli Tora, ci o confirmă, pentru că un “nou legământ” este posibil în iudaism, dar o nouă Tora “este de neconceput”.

Astfel, nu este surprinzător că iudeii creștini din jurul lui Pavel nu au tras aceeași concluzie despre incompatibilitatea Torei în raport cu Cristos. De ce de fapt, ar trebui să fie acolo o conexiune intrinsecă între mărturisirea lui Cristos și abolirea Torei, și de ce Pavel nu a urmat teologia iudeo – creștină cu corelările între Tora și Cristos? Sau de ce el asemenea lui Moise, nu vede pe Cristos ca pe un nou interpret al Torei? Matei face distincție între centru și periferie în Tora: “Vai de voi, farisei și cărturari fățarnici! Pentru că voi dați zeciuială` din izmă, din mărar și din chimen, și lăsați nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila și credincioșia; pe acestea trebuia să le faceți, și pe acelea nu trebuia să le lăsați nefăcute” (Mat.3:23). Matei nu atacă așa de mult Legea în sine, ci împlinitorii ei fățarnici: “Cărturarii și fariseii șed pe scaunul lui Moise. Deci din toate lucrurile, pe care le spun ei să le păziți, păziți-le și faceți-le; dar după faptele lor să nu faceți. Căci ei zic dar nu fac.”(Mat.23:2,3). Intr-o situație asemănătoare, el arată: “Să nu credeți că am venit să stric Legea sau Proorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc.”(Mat.5:17). Acest punct de vedere concordă cu atitudinea strictă a lui Matei vis-à-vis de respectarea sabatului (Mat.24:10). De fapt, fiecare creștin este esemenea unui cărturar convertit, care “se aseamănă cu un gospodar, care scoate din vistieria lui lucruri noi și lucruri vechi”(Mat.13:52). In acord cu Matei Isus radicalizează dar nu abolește Legea; El este ca un nou Moise, care pe un munte nou a radicalizat și a redat

Tora. Deci Cel înviat își însărcinează ucenicii s㠓facă ucenici din toate neamurile, botezându-I în Numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt. Si învățăți-I să păzească tot ce v-am poruncit Eu”(Mat.28:19-20). Deși evanghelia după Matei este pentru neamuri, aceasta conține o versiune amplificată a vechii Tora.

Pavel un revoluționar?

Viziunea revoluționară a lui Pavel în ceea ce privește împlinirea Legii i-a adus epitetul de apostat. Dar este cu adevărat revoluționară concepția lui Pavel? Pavel a fost, după toți, nici primul apostol către Neamuri, nici primul care a descifrat legătura dintre Evanghelie și Tora. Alții i-au precedat în amândouă domeniile. Biserica din Antiohia, care a originat dintr-un grup din jurul lui Stefan și Barnaba (Fap.8:4-8; 11:19-26), deja au condus misiuni printre Neamuri în Antiohia și au abolit ritualul Torei. Nu numai că Neamurile netăiate împrejur au acceptat statutul de “prozeliți creștini”, ci deasemenea a permis o distincție între părțile secundare și cele cu greutate din Lege. Matei, Evanghelia care a originat în Siria (de ex. vecinătatea Antiohiei), ne poate da o foarte bună imagine a teologiei din Antiohia. Pare foarte probabil că Biserica din Antiohia a separat Legea cultică de Legea morală și a pretins numai ritualurile legilor “Noehiene”(legi date lui Noe – n. trad.) pentru credincioșii dintre Neamuri (conform hotărârii apostolice [Fap.15:21; 21:25] ).Pavel este un revoluționar în sensul că el a radicalizat problema Legii și a Evangheliei:

Neamurile fără Lege sunt membri deplini ai poporului lui Dumnezeu numai prin credință. Pavel rupe conexiunea dintre Tora și Cristos atât de hotărâtor încât viața iudaică este invalidată (iudaizein; cf. Gal.2:14). El interpretează aderarea la Lege în toate formele ei ca o “rezidire” a “acelor lucruri pe care le-am dărâmat” (Gal.2:18). Acest radicalism trebuie să-i fi cauzat lui Pavel probleme în câmpul de misiune, pentru că, cum a putut deosebi în “ținerea-Torei”așa cum se cuvine, comportamentul etnico-cultural de elementele religioase vitale? Cum poate cineva să rămân㠓în starea în care a fost când a fost chemat”(1Cor.7:20) și totuși tăgăduiesc consecvența religioasă a acelei stări, având în vedere faptul că în cultura iudaică principiile sociale și religioase sunt împletite cu grijă.

Totuși, pentru Pavel, ruptura dintre Tora și Cristos stabilește egalitatea dintre iudeu și cel dintre Neamuri, pentru că în Cristos “zidul despărțitor” al Torei (Efes.2:14) este dărâmat. Acel “un singur Dumnezeu” din mărturisirea din Shema lui Israel (Deut.6:4) este întradevăr Dumnezeul tuturor popoarelor: “Sau este Dumnezeu numai Dumnezeul iudeilor? Nu este și Dumnezeul Neamurilor? Da, este și al Neamurilor, deoarece Dumnezeu este unul singur și El va justifica prin credință pe cei tăiați împrejur, și tot prin credință și pe cei netăiați împrejur.”(Rom.29:30).

Pavel în Perioada Post Paulină.

In Biserica din secolul 20, epistolele lui Pavel sunt în mare parte ignorate și învățătura despre Tora nu este prea bine înțeleasă, și de aceea a fost neutralizată. Isus devine dătătorul “noii Legi” (Barnaba) sau Logosul sau Nomosul (apologeții). După apologeți, Logosul ca și principiu ordinator divin al universului, S-a revelat pe Sine în Isus Cristos, care reprezint㠓nova lex”(Nomos)a împărăției lui Dumnezeu. Tora este eliminată ca o particularitate etnică și acomodată la “legea naturii” specifică stoicismului (lex natural; nomos physeos) , valabilitatea ei fiind răstrânsă la legea morală.

De când creștinismul a devenit o religie a Neamurilor și iudeii creștini o minoritate, efortul lui pavel cu Tora ca revelație unică a lui Dumnezeu către Israel este chiar uitată, sau este argumentată pe baze diferite (Iustin Martirul). Afirmația lui Pavel că Tora este divină în mod ontologic, dar este ostilă Evangheliei nu este înțeleasă prea mult. Mai mult decât atât, lupta împotriva gnosticismului amplifică căderea învățăturii luiPavel despre Tora, pentru că acum Legea este apărată împotriva lui Marcion și a gnosticilor, care au adoptat cu înflăcărare extremitatea ostilității lui Pavel împotriva ei. Mai mult, tradiția Evangheliei și acceptarea a patru Evanghelii de către Biserică a facilitat o vedere a lui Isus ca un nou învățător al Legii. De aici înainte coexistența Legii și Evangheliei va caracteriza Biserica catolică primară.

Cartea Faptelor minimalizează învățătura lui Pavel despre Lege. Faptele înfățișează pe Pavel ca pe un adevărat fiu al Ierusalimului, care taie oameni împrejur (Fap.16:3), respectă jurămintele Templului (21:23), și se declară pe sine că este un fariseu – chiar ca și creștin (23:1). Deși Tora este “un jug pe gât” (15:10), și un obstacol greu spre mântuire (13:39), o paret minimă de lege este cu toate acestea cerută de conciliul apostolic în hotărârea apostolică (15:20; 21:25). În-tradevăr distincția dintre aspectul cultic și cel moral al Torei, care mai târziu devine o metodă importantă în a afirma legea morală și abroga legea cultică ceremonială a Vechiului Testament, este deja pe cale în Fapte. De asemenea, epistolele pastorale proclamă c㠓Legea este bună dacă cineva o întrebuințează bine, căci știu că Legea nu este făcută pentru cel neprihănit, ci pentru cei fără de lege și nesupuși, pentru cei nelegiuiți și păcătoși, pentru cei fără evlavie, necurați, pentru ucigători de tată și ucigători de mamă, pentru ucigători de oameni” (1 Tes 1:8-9). De fapt Scriptura însăși este privită ca o Tora pentru viață (2 Tim 3:16). În plus epistola lui Iacov integrează Legea și Evanghelia și ignoră antiteza dintre “fapte și credinț㔠facută de Pavel. Autorul proclamă că Avraam a fost justificat “prin fapte și nu numai prin credinț㔠(Iac 2:24). Iacov egalizeaz㠓Legea împărătească, potrivit Scripturii” (2:8) cu “legea slobozeniei” (2:12) și înțelege Evanghelia ca fiind o interpretare creștină a Torei. Totuși el contrazice interpretarea făcută lui Pavel textului din Geneza 15:6 deoare ece el nu o interpretează ca și credință versus fapte (Rom 4:3-8). În scimb el interpretează Geneza 15:6 prin mijlocul lui Geneza 22:9 - Avraam îl sacrifică pe Isaac – și istoria lui Rahav, ca să-și confirme teza că credinTa este completată prin fapte (Iacov 2:20-26). Concluzia pare garantată prin faptul că oriunde priceperea lui Pavel în ceea ce privește credința umană înaintea lui Dumnezeu în Cristos este degradată și neutralizată, convingerea lui desprre lege este degradată și neutralizată mai bine cu rezultatul pe Evanghelia harului liber a lui Dumnezeu – dincolo de lege – este privată prin înălținea ei.

LEGEA ȘI SCRIPTURA

Deși relaționarea Legii la Scriptură este complicată la Pavel aceasta demonstrează un punct de pornire pentru o hermeneutică creștină a Scripturii specific creștina. Î cuda faptului că Scriptura în toate părțile ei este documentul autoritar inspirat al revelației lui Dumnezeu către Israel, Pavel face autoritatea ei subiect spre Cristos ca și cheiei hermeneutică la Scriptură: “ până astăzi când se citește Moise rămâne o mahramă peste inimile lor. Dar ori de c+te ori vreunul se întoarce la Dumnezeu, mahrama este luată. Căi Domnul este Duhul și unde este Duhul Domnului acolo este slobozenia” (2 Cor 3:17; vezi mai sus cap 7). Cristo este canonul în canon, așa că Pavel în contexte anumite face distincție în Scriptură între literă și duhul (2 Cor 3:6-7; Rom 2:29 [?] ), între Lege și Scriptură (Gal 3:21-22) și între promisiune și Lege (Gal 3:15-21). El poate chiar cita Scriptura împotriva Scripturii când contrastează faptele de lege la credinț㠖 neprihănire (Rom 10:5-9; Gal 3:11-12). Este imposibil să atribui lui Pavel consecvență dogmatică în interpretarea Scripturii pentrucă situația contextuală dictează mișcările sale hermeneutice. Iudaismul și Pave împart câteva tehnici hermeneutice, dar ele diferă în mod profund în principiile hermeneutice. Pentru că Iudeul, “Tora” sau Pentateuhul este miezul central al Scripturii, înconjurat de “profeți și scrieri”, care interpreteaz㠓Tora” și sunt interpretate prin ea. Ele figurează foarte ușuratice comentarii la Tora pecând “halakah” accentuează interpretarea și elucidarea “Torei” și devine întruchipată în [halakik midrashim]….

Pavel dimpotrivă tinde să interpreteze “Tora” în mod escatologic prin profeți (Rom 1:2, 3:21b;

cf. 16:26), ca de obicei folosește (vezi mai sus cap 7). Cu riscul de a simplifica putem spune că scriptura este interpretată esențial ca “promisiune” de Pavel, tot așa cum este Tora pentru Iudeu. Dumnezeu “a promis mai dinainte” evanghelia “în Sfânta Scriptur㔠(Rom 1:2), așa că Scriptura a predicat Evanghelia înainte de Avraam (Gal 3:8). Scriptura atunci poate fi pusă pe picior de egalitate cu promisiunea (Rom 15:4); 3:21b) sau este acceptat faptul că conține promisiunea (Gal 3:17-25). În-tradevăr Legea (codul legal) ajunge pe scenă 430 de ani după promisiune și nu o poate anula (v 17). Dar va protesta un iudeu – de ce Legea o pune mai degrabă decăt să confirme și sancționează promisiunea ? Nu este Tora însăși documentul promisiunii ? La acest punct Pavel se desparte de ceea ce iudeul leagă. Și Pavel face așa pentru că Cristos este cheia Scripturii. Cristos ratifica promisiunea prin renunțarea Legii din scenă (vezi mai sus cap 7). Libajul lui Pavel trădează tensiunea inerentă în noua lui cheie hermeneutică. Câteodată el identific㠓Scriptura” (graphe) și “Legea” (nomos); câteodată face distincți între ele. Doar așa face el diferență între “promisiune” (epanghelia) și “lege” (nomos), el poate de asemenea diferenția “Scriptura” (graphe) de “lege” (nomos). Oricum el nu îmbină ușor “promisiunea” cu “Srcriptura” dar afirmă c㠓Scriptura” le conține pe ambele: “legea” și “promisiunea” (Gal 3:8, 22). Această terminologie produce inevitabil confuzie pentru că cum poate “Legea” fi sinonimă cu “Scriptura” ca și întreg și încă opuse față de promisiune ? Dac㠓promisiunea” este caracterul esențial al Scripturii (cf. ta logia tou theou în Rom 3:2), cum poate “Legea” fi opusă față de promisiune și totuși să fie o parte cu autorități indivizibile a scripturii ? Pavel operează cu o hermeneutică discriminatorie (kelsey), deși el nu este întotdeauna conștient pare a fi clar totuși că Scripura este un termen fluctuant deoarece manifestă planul de mântuire a lui Dumnezeu, din potrivă promisiunea și legea (Gal 3:8: graphe proidousa; Rom 1:2 :graphai hagiai). Pentru că cum poate Pavel susține unitatea “Scripturii” (=“Legea”) și altă discrepanț㠓Scriptura” (=”Legea”)aparte în “promisiune”și “Lege” și chiar opune Scriptura la “Scriptur㔠(Gal 3:11, 12). Și cum mai poate “Legea” să se refere la totalitatea “Scripturii” dar altădată la codul legal sau porunci (entote) în Scriptură (cf. Rom 7:7; 13: 9; 1 Cor 9:9)?

În contextul istoriei mântuirii din Galateni, Pavel accentuează distincția în Scriptură dintre “promisiune” și “lege” pentru a atribui Legii propria ei funcție în Scriptură care este, astfel negativă dar componentă necesară a istoriei mântuirii (Gal 3:8-22). El face o mutare similară în Romani. În Rom 3:21-4:25, “Scriptur㔠(Rom 4:2 [graphe]; conform “așa este scris” (Rom 4:17); cf. de asemenea 4:23) este din potrivă identificat cu “Legea” ( Scriptura; Rom 3:19, 12b, 31) și mai mult distingându-se de ea (Rom 3:21a, 28; 4:13; ex. lege = cod legal).

Așa dar 2 Corinteni 6:7 contrastul nu este între “promisiune” și “Lege” (Gal 3:15-18) ci între “liter㔠(gramma) și “spirit” (pneuma); cf. de asemenea Romani 8:29). În acest context antiteza dintre lege (gramma) și spirit (pneuma) pare așa de categorică încât unitatea Scripturii (conținând ambele; legea și promisiunea) amenimță să se spargă într-un mod separat. Aici “litera” ucide pur și simplu în timp ce “spiritul” dă viață (2 Cor 3:6; cf. deasemenea Rom 7:6; “vechea dominație a literei” versus “noua dominație a Spiritului”). Totuși 2 Corinteni 3:14-16 sugerează c㠓litera” (Vechiul Testament vs14) poate deveni “scriptur㔠când în Cristos voalul este dat la o parte din mintea îngreunată a Iudeilor.

“Litera” (gramma) nu este aparte de Romani 2:27 – niciodată împletită cu “scriptura” (graphe). Aceasta pare cuurios pentru c㠓Legea” – care este de regulă asiciată cu “Scriptura” – este deasemenea sinonimul “literei” Totuși mișcarea hermeneutică de bază a lui Pavel este identică în ambele instanțe; doar așa “legea” ca și cod legal este opus㠓promisiunii” în “Scriptură”, astfel “litera” este opus㠓spritului”. “Litera” atunci este un termen extrem de peiorativ. Se referă la o interpretare a Scripturii care aparține “erei vechi” și provoacă moarte și condamnare. Putem vedea atunci că deoare ce “scriptura” (graphe) se referă în principal la promisiunea din Scriptură, care moartea și învierea lui Cristos descoperă adevăratul ei miez, “promisiunea” are numai o relație negativă cu “Legea” ca și cod legal. În această ordine de idei evenimentul Cristos acordă Scripturii (legea) funcția ei cuvenită așa că legea și evanghelia pot fi deosebite în Scriptură.

1