PAVEL CA EVREU

 

Traducere: MARTIN CLAUDIA

 

În ultimii ani a avut loc o schimbare importantă în domeniul studiilor pauline. În prima jumătate a secolului XX școala dominantă a "istoriei religiilor” a pus accentul pe o abordare elenistică a vieții lui Pavel: se credea ca Pavel este un iudeu elenizat din diaspora. De exemplu R. Bultmann și adepții lui credeau că iudaismul sincretistic al diasporei și filosofia populară a timpului constituiau contextul gândirii lui Pavel. Totuși, astăzi, studiile asupra Noului Testament (NT) găsesc tot mai multe dovezi în ceea ce privește iudaismul din viața și gândirea lui Pavel (vezi Pavel și interpreții săi). Într-adevăr, această schimbare este parte a unei mișcări generale în învățătura creștină pentru a redescoperi rădăcinile iudaice ale creștinismului. În același timp, învățătura iudaică arată un interes crescând îndrepta învățătura despre caracterul iudaic la Isus sau Pavel. În consecință următorul studiu subliniază dimensiunea iudaică a vieții și gândirii lui Pavel.

Mare parte din prezenta accentuare a caracterului iudaic al lui Pavel se concentrează pe viața lui socială. Își propune să pătrundă dincolo de gândurile și cuvintele lui înspre aspecte de viață și ale comportamentului. De exemplu, Pavel împărtășește speranța apocaliptică a creștinismului primar: ce însemna aceasta în termenii vieții de zi cu zi, în termenii unui grup care trăia în afara mersului vieții în Imperiul Roman? De vreme ce studiul social asupra vieții lui Pavel este un studiu în sine, nu este posibil aici să realizăm o dreptate deplină în ceea ce privește acest aspect al învățăturii pauline (vezi Abordări social-științifice).

Totuși, un studiu recent aparținând lui J.Neyrey, demonstrează cum antropologia culturală aduce lumină asupra scrisorilor pauline și a lui Pavel ca evreu. Conform spuselor lui Neyrey, educația timpurie a lui Pavel sau socializarea lui spre a fi un evreu fariseic își pune amprenta asupra perspectivei lui despre lume și realitate. În consecință, Pavel a avut o preocupare plină de pasiune pentru astfel de categorii ale ordinii, ierarhiei și limitelor în probleme de puritate (vezi Puritate și necurăție). Preocuparea lui Pavel pentru aceste categorii s-a păstrat în perspectiva lui din perioada de după convertirea lui. (vezi Convertire și chemare). Astfel Pavel nu era în întregime o persoană nouă după convertirea lui: trecutul lui iudaic a continuat să-l influențeze. Mai departe, acest lucru va fi ilustrat în mod continuu în următoarele discuții.

1. Afirmații autobiografice ale lui Pavel

2. Educația formală în iudaism a lui Pavel

3. Perspectiva apocaliptică asupra lumii a lui Pavel

4. Înțelegerea de sine a lui Pavel ca evreu

5. Misticismul lui Pavel

6. Pavel și Tora

1. Afirmații autobiografice ale lui Pavel

Un punct de pornire potrivit în studiul vieții lui Pavel ca evreu sunt propriile lui afirmații autobiografice. Cel mai pertinent pasaj autobiografic este Filipeni 3.4-6. Este un pasaj polemic în care Pavel, în mod explicit, pune accentul pe propriile lui argumente ca evreu: "Dacă altul crede că se poate încrede în lucrurile pământești, eu și mai mult; eu, care sunt tăiat împrejur a opta zi, din neamul lui Israel, din seminția lui Beniamin, Evreu din Evrei; în ce privește Legea, Fariseu; în ce privește râvna, prigonitor al Bisericii; cu privire la neprihănirea, pe care o dă Legea, fără prihană“. În acest pasaj Pavel subliniază că atu-urile sale iudaice și râvna sa pentru religie pot fi atinse de puțini alți evrei sau evrei creștini.

Deși se întâlnesc des cu o falsă dihotomie între iudaismul palestinian și cel din diaspora, mulți învățați paulini refuză să ia astfel de afirmații autobiografice ca adevăr în sine. Învățătura unei generații anterioare a susținut un iudaism pur, centrat pe Tora pentru Palestina și un iudaism elenistic, sincretistic pentru diaspora. +i din moment ce Tars era localizat în diaspora, Pavel era inclus în categoria unui iudaism elenistic sincretistic.

În contrast cu vechea perspectivă, recente descoperiri arheologice și literare au demonstrat diversitatea bogată în iudaismul palestinian atât în respectarea strictă a Legii cât și în vorbirea altor limbi decât aramaica (vezi Elenism). Mare parte din aceiași diversiatate este valabilă pentru iudaismul din diasporă, deși greaca era limba predominant vorbită. În timp ce greaca era limba vorbită de evreii din Alexandria și Egipt, situația limbii în Siria era diferită; ulterior Siria a produs literatură aramaică. Din punct de vedere geografic Tars este foarte aproape de Siria. De asemenea Jerome expune faptul că părinții lui Pavel erau originari din Gischala din Galileea. Dacă Jerome are dreptate, Pavel ar fi putut foarte bine să fi vorbit acasă ebraica sau aramaica.

Totuși, Filipeni 3:4-6, afirmă pe departe mai mult despre iudaismul lui Pavel decât faptul că el ar fi pretins identitate iudaică. De exemplu el se pretinde a fi un beniamit. Mai precis, ceea ce Pavel a declarat prin această afirmare cu putere nu este clar. Totuși, următoarele ar fi putut fi implicate în "lauda” lui Pavel. Ierusalimul și Templul erau localizate pe teritoriul beniamiților. În separarea dintre împărăția de nord și Iuda, Beniamin și Iuda au rămas loiali regilor davidici. După exilul babilonian, Beniamin și Iuda erau centrul unei noi comunități.

În continuare Pavel afirmă că este "evreu născut din evrei”. Din nou certitudinea în definirea acestei fraze este evazivă. (2 Cor 11.22). El ar fi putut afirma că sângele lui era pur și că nu avea strămoși dintre Neamuri. Mai mult ca probabil, el se punea în contrast cu evreii eleniștisau vorbitori de limbă greacă. De aceea, el spunea că a fost învățat să vorbească ebraica acasă. Conform lui R. N. Longenecker, această interpretare câștigă în gradul de probabilitate, dacă Filipeni e citit în lumina versetului din 2 Cor 11.22. Acolo Pavel pune față în față însușirile lui cu ale altor evrei sau evrei creștini: "Sunt ei Evrei? +i eu sunt!- Sunt ei israeliți? +i eu sunt! Sunt ei sămânță a lui Avraam? +i eu sunt!”

Ca și o următoare cauză pentru "lauda” sa în Filipeni, Pavel afirmă a fi Fariseu. Aici termenul a fost definit cu precizie. Expresia "în ce privește Legea, Fariseu” , se referă la Legea orală. Saducheii susțineau că doar Legea scrisă era obligatorie, în timp ce fariseii credeau că Dumnezeu S-a revelat atât în Legea orală cât și în Legea scrisă. În Galateni 1.14 Pavel scrie că"însuflețit de o râvnă nespus de mare pentru datinile strămoșești”. Termenul grec pentru datină este o expresie tehnică (paradosis) pentru Legea orală. Același cuvânt grec apare în Marcu 7:5 unde evanghelistul vorbește despre "datina bătrânilor”. Conform lui E.Rivkin, Pavel s-a înțeles pe sine ca fiind parte a clasei învățate care deținea această lege cu două sensuri. Spunând că fariseii "șed pe scaunul lui Moise” (Matei 23.2), Isus a arătat faptul căei erau învățători autoritari ai Legii. În consecință, fariseii au pretins convingerea că erau adevăratul Israel care știa voia lui Dumnezeu pentru lume.

O altă credință fariseică de bază a fost învierea din morți. Dacă un membru al comunității (un Evreu) sau unul convertit dintre Neamuri, asculta de legea orală și scrisă, acea persoană putea anticipa învierea lui la o viață veșnică.

În rezumat, Pavel spunea că el era un interpret vorbitor de limbă ebraicăși învățător al Legii orale și scrise.

Un alt argument ar trebui adus făcând referință la afirmația lui Pavel "cu privire la neprihănirea, pe care o dă Legea, fără prihan㓠(Filipeni 3:6). Conștiința tulburată, împovărată de vină a vestului, așa cum o vedem în mod particular la Martin Luther și la cei din vremea lui, nu ar trebui citită în sufletul lui Pavel (vezi Stendhal). Anxietățile unei vârste nu sunt aceleași pentru alta. Afirmațiile biografice ale lui Pavel sunt cel mai bine luate ca adevăr în sine- asemeni fariseilor în evanghelii el s-a văzut pe sine ca fiind plin de râvnă și fără prihană. (vezi Gelozie, râvnă).

2. Educația formală a lui Pavel în iudaism

Conform versetului 3 din Faptele Apostolilor 22, Pavel a avut parte de o educație formală îm iudaismul timpului "la picioarele lui Gamaliel”. Acest celebru Gamaliel era fiul sau nepotul renumitului Hillel care a jucat un rol esențial în întocmirea metodelor exegetice (middot) prin care Scriptura ar trebui studiată. Recent, câțiva învățați au pus sub semnul întrebării afirmația că Pavel ar fi fost învățat sub îndrumarea lui Gamaliel. Dezbaterea nu poate fi rezumată aici, dar o scurtă considerație a educației iudaice în zilele lui Pavel aduce lumină asupra cadrului din primii ani ai lui Pavel.

În perioada elenistică timpurie avem descrierea celebrului Ben Sira despre școala lui a cărei intenție era să îi învețe pe tinerii bărbați din clasa dominantă înțelepciunea. Cândva mai târziu și chiar în perioada elenistică a luat naștere o mișcare care să inițieze întreaga populație în Lege. Acest curent avea ca și scop să ferească iudaismul de asimilarea învățaturii grecești și de asemenea a limbii grecești. Mai târziu, chiar încercarea de a instrui întreaga populație a devenit scopul prim al fariseismului. În generația lui Pavel o rețea de școli primare preda Biblia ebraică, în special Pentateuhul, băieților care au început școala la vârsta de 6 sau 7 ani. Mai multe școli avansate învățau tinerii bărbați să interpreteze textul din Biblie și să explice contradicțiile și problemele descoperite în textul respectiv. Metodele exegetice întocmite de Hillel au fost aplicate atât în interpretarea textului Bibliei cât și în aplicarea legilor din Pentateuh, în funcție de nevoile contemporane ale societății iudaice.

O privire în cadrul educației formale a lui Pavel se obține luând în considerare aptitudinile sale exegetice într-un pasaj ca și Romani 9:6-29, unde Pavel utilizează Scriptura ebraică, tehnici midrash și tradiții exegetice specifice vremii lui (vezi Vechiul Testament la Pavel). În acest pasaj Pavel se framântă cu o problemă cu care se confruntă creștinii primari: De ce majoritatea iudeilor și-au respins propriul Hristos? El expune această problemă în Romani 9:6: "Dar aceasta nu înseamnă că a rămas fără putere Cuvântul lui Dumnezeu”. Apoi se întoarce spre Pentateuh pentru cele mai timpurii pasaje care se referă la această problemă. Textul inițial la care face apel Pavel este Genesa 21:12 "din Isaac va ieși o sămânță, care va purta cu adevărat numele tău.” (Rom.9.7). Un al doilea text suplimentar este citat din Genesa 18:10 "La anul pe vremea aceasta mă voi întoarce negreșit la tine și iată că, Sara, nevăstă-ta va avea un fiu” (Rom 9.9). În argumentul care urmează Pavel citează alte texte auxiliare din VT. Aceste citate auxiliare sunt legate de textele inițiale și secundare prin intermediul a trei cuvinte cheie: "samânț㓠(sperma, versetul 29), "numit” (kaleo) și "fiu” (huios; vezi Adopție, Calitatea de fiu). E.E.Ellis a accentuat modelul folosirii Scripturii în următoarea manieră:

Rom. 9:6-7 Tema și textul inițial din Genesa 21:12

Rom. 9:9 Un al doilea text suplimentar : Genesa 18:10

Rom. 9:10-28 Expunere conținând citate suplimentare (Rom. 9:13,15,17, 25-28) și legate de textul inițial prin cuvintele cheie : kaleo (nume) și huios (fiu) (Rom 9:12, 24-26,27)

Rom 9:29 Un text final făcând referire la textul inițial prin cuvântul cheie sperma (urmași, copii/ sămânță).

Pavel a întrebuințat o serie de tehnici midrash care alcătuiesc acest element. Folosirea unui text paralel, secundar pentru a suplimenta și elucida textul inițial este găsită frecvent în midrash-ul clasic de mai târziu. De asemenea este obișnuită folosirea unui termen cheie atât în textul inițial cât și în concluzia scrierii, alcătuind astfel o corespondență între începutul și finalul unei discuții (inclusio). Este cunoscută de asemenea foarte bine folosirea unor cuvinte cheie pentru a face trimitere spre alte pasaje din Scriptură. În scrierile lui Pavel cuvântul cheie nu se găsește întotdeauna în textele care au fost citate. Astfel, cuvântul cheie este întotdeauna găsit în contextul citării dacă nu în citarea în sine. În mod similar, rabinii de mai târziu nu citau întotdeauna cuvântul cheie.

Alte elemente ale metodei midrash găsite aici sunt introductive sau formule de citare pentru Scriptură, breaks in thought caused by dealing with an incorrect inference or an imaginary opponent (also found in the diatribe), și folosirea în expunere a cuvintelor din textul inițial.

Probabil cel mai semnificativ în această metodă midrash o constituie folosirea tradițiilor exegetice contemporane de către Pavel care sunt păstrate pentru noi mai târziu în scrierile rabinice. Un exemplu în afara pasajului din Romani 9:6-29 se găsește în 1 Corinteni 10:4 unde Pavel scrie :"pentru că beau dintr-o stâncă duhovnicească ce venea după ei...”. Narațiunea biblică nu conține nici un indiciu că acea stâncă ar fi fost mobilă. Cum știa Pavel acest lucru? După cum afirmă Conzelmann (Conzelmann, 166-67), Pavel se folosește de o tradiție hagadică iudaică care apare într-o lucrare u;terioară.

În Romani 9:6-29, Pavel sugerează că textul inițial (Genesa 21:12) a fost folosit în două moduri diferite de lucrările rabinice de mai târziu. În primul rând Talmudul Babilonian citează Genesa 21:12de mai multe ori. Următorul pasaj din Sanhedrin 59b este caracteristic:

Tăierea împrejur a fost pentru prima dată poruncită doar lui Avraam... Dacă este așa nu ar fi trebuit să fie obligatorie și peste copiii lui Ismael (fiul lui Avraam)? Căci "în Isaac vei avea o sămânță care-ți va purta numele”. Atunci copii lui Esau nu ar trebui să fie legați să o practice? - În Isaac dar nu în întregime Isaac. ( ediția Soncino).

Atât Pavel cât și Talmudul Babilonian folosesc același text ca să arate cine aparținea Israelului și ambii asociau pe Esau cu acest text. Totuși, spre deosebire de Pavel, Talmudul leagă fraza "în Isaac” de descendenții de ordin fizic din părinți evrei.

Dar ce este și mai uimitor este felul în care atât Pavel cât și Rabbah Genesa de mai târziu fac exegeză pe acest text. Aici un alt factor în plus față de descendenții de ordin fizicse asociază cu fraza "în Isaac” (ca să înțeleagă următorul pasaj cititorul trebuie să știe că în primul secol literele ebraice aveau câte un corespondent numeric: de vreme ce beta este a doua literă din alfabet, era de asemenea simbolul pentru cifra doi). În Genesa 53.12 Midrash Rabbah citim astfel:

+I DUMNEZEU I-A SPUS LUI AVRAAM: S{ NU FIE ÎNTRISTARE ÎN PRIVIREA TA... PENTRU C{ ÎN ISAAC S{M~N|A TA VA FI NUMIT{. (XXI,12): R. Judan b. Shilum a spus: Nu este scris "Isaac”, ci "în Isaac”. R ‘Azariah a spus în numele lui Bar Hutah; beta (ÎN) denotă doi, de experiență. (sămânța ta va fi numită ) în el care recunoaște în mod clar (judecățile lui Dumnezeu ): că oricine nu crede în existența a două lumi va fi numit "sămânța ta”, în timp ce cei care resping această credință în două lumi nu vor fi numiți "sămânța ta” (ediția Soncino, 471).

În midrash-ul de mai sus, adevărații descendenți ai lui Avraam cred în existența a două lumi. Acesta este în mod sigur punctul de vedere al lui Pavel în Romani: descendent de ordin fizic nu este suficient; cei care au o anumită convingere sau un anumit gen de credință sunt copiii lui Avraam. Comentând pe Romani 9:6-29, Pavel scrie următoarele în Romani 9:30-32:

"Deci ce vom zice? Neamurile care nu umblau după neprihănire, au căpătat neprihănirea și anume neprihănirea care se capătă prin credință; pe când Israel, care umbla după o Lege, care să dea neprihănirea, n-a ajuns la Legea aceasta. Pentru ce? Pentru că Israel n-a căutat-o prin credință.”

Perspectiva lui Pavel asupra credinței este foarte apropae de ceea ce am observat în Midrash Rabbah. Ca și fariseu, Pavel a crezut în existența celor două lumi, care nu se manifestă numai aici ci și în înviere- în lumea care urmează să vină. Când Pavel L-a întâlnit pe Hristos Cel înviat, pe drumul Damascului el L-a interpretat/înțeles pe Hristos ca și pe "primele roade” ale unei învieri generale care urma să vină. Din acel moment, credința lui într-o înviere generală s-a concretizat într-o persoană specifică prin care el a experimentat împăcarea cu Dumnezeu și tot ceea ce termenul "credinț㔠ar fi putut însemna pentru el.

Înainte să tragem orice concluzie, totuși trebuie adăugată o altă parte la acest tablou. Genesa Rabbah nu este numai o scriere rabinică de mai târziu în care credința în două lumi este asociată cu Genesa 21.12. O interpretare apropiată se găsește de asemenea în talmudul de la Ierusalim, Nedarim 2:10. Aici beta de asemenea înseamnă "doi” și îndreaptă atenția spre un evreu care crede în existența a două lumi.

Aceste două ultime surse palestiniene ridică posibilitatea existnței unei tradiții exegetice palestiniene care asocia credința în două lumi cu Genesa 21:12. După cum am văzut, Talmudul Babilonian nu cunoaște această tradiție și interpretează Genesa 21:12 ca având semnificația doar de ordin fizic.

Totuși rămâne întrebarea: Cum a putut Pavel și această tradiție exegetică (dacă era așa), descoperită în surse "publicate” sute de ani mai târziu după Pavel, să interpreteze același verset într-o manieră similară într-un mod surprinzător? G. Vermes ne îndreaptă atenția spre o soluție (Vermes, cap.6). În primul rând respinge diferite posibilități : că NT ar depinde de Talmud și Genesa Rabbah (ele nu existau în timpurile NT); că tradiția exegetică de mai târziu a fost învățată de la Pavel; și că similaritățile sunt pure coincidențe (există prea multă coincidență). Mai degrabă, el lasă deschisă posibilitatea că NT și tradiția exegetică rabinică de mai târziu, au avut ambele o sursă comună, și anume, învățătura tradițională ebraică. Tradițiile exegetice "au dăinuit” sute de ani. Aici Vermes ar spune că Pavel știa tradiția exegetică asociată cu Genesa21:12. Această tradiție "a dăinuit” în școlile din Palestina și mai târziu a ieșit din nou la ivealăîn Talmudul de la ierusalim și în Genesa Rabbah. +I, desigur, aceasta deschide posibilitatea că o tradiție exegetică palestininană a fost una din sursele doctrinei lui pavel despre justificarea prin credință.

În plus, o altă tradiție exegetică a fost aparent asociată cu cel de-al doilea text al lui Pavel: "La anul pe vremea aceasta mă voi întoarce și Sara va avea un fiu”. Genesa 18:10 și personajul Sara în sine au fost asociate cu tema statorniciei lucrării lui Dumnezeu în Genesa Rabbah și în alte locuri (vezi Stegner, 47)

Faptul că Pavel a folosit Scriptura, tehnici midrash și tradiții exegetice contemporane în Romani 9:6-9 a realizat o scriere de un nivel de complexitate ridicat. Nu ar fi putut fi produsul unei minți needucate. Dacă nu ar fi fost învățat de Gamaliel, atunci a fost educat de alți învățați iudei. În orice caz, este clar că Pavel a primit o educație formală în iudaismul vremii respective.

3. Perspectiva apocaliptică a alui Pavel asupra lumii

A constituit perspectiva apocaliptică (vezi Apocalipticism) a lui Pavel asupra lumii un laitmotiv în gândirea și teologia lui? Pentru a răspunde la această întrebare unii învățați încep uneori prin a defini termenul, apoi potrivesc definiția lor cu pasajele lui Pavel și, de aceea, ei concluzionează că apocalipticismul a constituit sau nu un punct central în gândirea lui. Totuși, de vreme ce definițiile diferă de la un scolastic la altul, este mai potrivit punctul de plecare de la centralitatea credinței lui Pavel în învierea lui Isus pentru ca mai apoi să ne îndreptăm spre analiză.

În mod cert, W. Pannenberg are dreptate când arată că în iudaismul primului secol învierea putea fi exprimată numai în limbajul tradiției apocaliptice (Pannenberg, 96). ÎNtr-adevăr, credința într-o înviere era parte a speranței apocaliptice și a perspectivei asupra lumii. De exemplu, ucenicii trebuiau deja să înțeleagă învierea înainte să descopere mormântul gol al lui isus și dovezile unei învieri. Sutele de osuare (locuri în care se păstrau oasele celor morți) descoperite de arheologi în împrejurimile Ierusalimului pot fi dovezi fizice a acestei speranțe iudaice a primului secol într-o înviere viitoare.

Este un adevăr axiomatic faptul că învierea era un element central în mesajul lui Pavel. Numai 1 Cor 15 ilustrează acest fapt +i Pavel din nou și din nou menționează învierea: moartea mântuitoare a lui Hristos și învierea par să fie punctul central al predicării lui.

Mai mult, învierea lui Isus reprezintă primele roade (vezi Primele roade) care prevestesc și autentifică învierea tuturor celor care-I aparțin (1 cor 15.23). Această înviere va implica o transformare ca și transformarea pe care a suferit-o trupul lui Isus în mormânt. Pavel arată acest lucru în Filipeni 3:20-21: " așteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Hristos. El va schimba trupul stării noastre și-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-+i supune toate lucrurile”. În spiritul apocaliptic Pavel vorbește de o înviere a trupului și transformare astfel încât se poate vorbi de trup spiritual în loc de trup. (vezi Imortalitate).

Mai departe, învierea lui Isus ca prim rod al escatonului a intensificat așteptarea pentru învierea generală la sfârșitul acestui veac și însoțirea transformării întregii creații (vezi Escatologia). Astfel, Pavel a crezut că sfârșitul acestui veac era foarte aproape. Conform versetelor din 1 Tesaloniceni 4:13-18, Pavel aștepta să fie în viață (1 Tesaloniceni 4:15) ca să Îl vadă pe Isus întorcându-Se. Atunci două evenimente relatate ar avea loc: în primul rând "cei morți în Hristos vor învia” și, în al doilea rând, cei vii vor fi schimbați (1 Corinteni 15:51). Această înviere a celor morți și schimbarea celor vii va fi însoțită de o transformare a naturii și a întregii creații: "ca și ea va fi izbăvită din robia stricăciunii, ca să aibă parte de slobozenia slavei copiilor lui Dumnezeu” (Romani 8:21). Acest lucru are în mod clar un caracter apocaliptic.

Pavel a împărtășit credința apocaliptică în două veacuri: acest veac rău în care trăim va fi schimbat printr-o acțiune a lui Dumnezeu într-un veac care va veni, sau Împărăția lui Dumnezeu (vezi Împărăția lui Dumnezeu). Astfel Pavel spune că "toată firea (creație în engl.) suspină și suferă durerile nașterii” (Romani 8:22) și așteaptă "cu o dorință înfocată descoperirea fiilor lui Dumnezeu” (Romani 8:19).

Poate ingredientul cheie în apocalipticism era categoria revelației. Majoritatea scrierilor apocaliptice revelează viitorul. Pavel de asemenea descoperă viitorul.

Descriind scopul lui Dumnezeu pentru viitor, Pavel, ca și alți scriitori apocaliptici, folosește cuvântul taină (mysterion, experiență Rom.11:25). Folosirea termenului taină (mister) de către Pavel are în spate atât contextul evreiesc cât și apocaliptic. În general vorbind, apocalipsele iudaice ilustrau scopurile lui Dumnezeu pentru istorie cât și apropierea sfârșitului acestui veac. Ei foloseau termenul taină/mister ca să indice un scop sau secret al lui Dumnezeu care nu putea fi cunoscut de mintea omenească, dar trebuia revelat de Însuși Dumnezeu.

Conform "tainei” pe care Pavel o descoperă, Dumnezeu și-a format un nou poporîn Hristos și necredința poporului evreu a determinat ca evanghelia să fie propovăduită Neamurilor. Totuși, la sfârșitul veacului, "întregul Israel”, probabil cei dintre evrei care nu au crezut în Hristos, va fi condus la credința în El de Dumnezeu”.

Mulți interpreți ajung la concluzia că Pavel vorbea de un secret sau revelație pe care a primit-o de la Dumnezeu. Alții nu sunt siguri. Indiferent de modul în care Pavel a primit "taina” /mister, acest termen era terminologia uzuală a limbajului apocaliptic.

Cu toate acestea ,în folosirea limbajului tradițional apocaliptic și în reprezentări există o diferență între Pavel și alți apocalipticiști. La Pavel separarea aspră dintre acest veac rău și veacul care urmează să vină lipsește. Învierea lui Isus, mai specific crucificarea și învierea lui, au introdus un nou factor în ecuație. Există o suprapunere între cele două veacuri: veacul nou este prezentă în mod anticioator în lucrarea lui Hristos de reconciliere. Într-adevăr schimbarea credincioșilor are loc în ei într-un mod misterios: "și noi toți... suntem schimbați în același chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului” (2 Cor 3:18).

4. Propria înțelegere de sine a lui Pavel ca evreu

Discuția anterioară asupra termenului "tain㓠și contextul în care apare din Romani 9-11, introduce o altă dimensiune a iudaicității lui Pavel, și anume propria lui înțelegere de sine ca evreu. Romani 9-11 ne permite să intrăm în propria înțelegere de sine a lui Pavel ca evreu, mai bine decât orice alt pasaj paulin.

În începutul discuției în Romani 9:2-3 el împărtășește sentimentele lui pentru "frații lui”, "rudele lui trupești”. El suferă pentru necredința evreilor numai cum un evreu ar putea s-o facă (vezi Israel). Tulburat de respingerea generală a evreilor "a Hristosului”, Pavel respinge posibilitatea ca "Cuvântul lui Dumnezeu să fi rămas fără putere” (Rom 9:6). În Romani 11:1 Pavel de asemenea respinge afirmația că Dumnezeu și-ar fi "respins poporul”. Soluția este simplă: necredința evreilor a cauzat ca evanghelia să fie predicată Neamurilor, care în schimb au crezut. În timp ce Pavel era un "apostol al Neamurilor” (Rom 11:13), el nu își putea uita poporul. Într-adevăr întoarcerea Neamurilor la Hristos a cauzat gelozia în evrei: "Întrucât sunt apostostl al Neamurilor, îmi slăvesc slujba mea, și caut, ca, dacă este cu putință, să stârnesc gelozia celor din neamul meu, și să mântuiesc pe unii dintre ei”. (Rom 11:13-14). Forța cu care Pavel urmărea apostolatul între neamuri i-a determinat pe unii interpreți să creadă că el intra în scopul escatologic al lui Dumnezeu de a salva întregul Israel. Pavel nu numai că avea o povară neîncetată pentru cei "din neamul” lui, dar el s-a dăruit pentru mântuirea lor, o latură a lucrării lui între Neamuri fiind convertirea evreilor.

În acest moment, învățătura din ultimul timp a tins să ia direcții diferite. Unii susțineau că Pavel lua apărarea a două categorii de oameni ai lui Dumnezeu: Neamurile care se apropie de Dumnezeu prin credință, în timp ce evreii se apropie deEl prin Tora (Gaston, Gager, Stendahl). Cu siguranță, majoritatea scolasticilor Noului Testament au dreptate în a susține că orice abordare a unui "legământ dublu” se bazează pe Romani 10 (vezi Israel, lege).

Cum va aduce Dumnezeu la îndeplinire ca evreii să fie mântuiți prin credința în Hristos? Pavel știe că alegerea evreilor rămâne aceiași (Rom. 11:28-29), și el cunoaște planul secret (taină/ mister) al lui Dumnezeu ( observați elementele unei înțelegeri proprii care sunt sugerate aici). După ce "va intra numărul deplin al Neamurilor”, "atunci tot Israelul va fi mântuit” (Rom 11:25-26). Oare gelozia pe "numărul deplin al Neamurilor” îi va întoarce pe evrei la credință? Oare revenirea lui Hristos va cauza o astfel de credință? Pavel expune scopul final al lui Dumnezeu cu privire la Israel, dar fără detalii. Pavel a continuat să se privească pe sine ca pe un evreu (care credea în Hristos), ca parte a planului lui Dumnezeu.

Chiar și noțiunea de seceriș al Neamurilor la sfârșitul veacului era parte a moștenirii iudaice a lui Pavel. În unele scenarii apocaliptice Neamurile s-ar fi convertit și ar fi făcut un pelerinaj la Ierusalim (vezi Strângere/ Collection). Această expectanță a secerișului Neamurilor pare că stă în spatele versetului 25 din Romani 11. Totuși, în acea "tain㓠pe acre Pavel o împărtășește, Dumnezeu a rânduit ca evreii creștini și Neamurile să devină un nou popro al lui Dumnezeu, în Hristos. După cum am văzut, necredința poporului evreu a determinat ca evanghelia să fie predicată Neamurilor.

5. Misticism la Pavel

Învățătura contemporană de abia începe să analizeze misticismul la Pavel (vezi Viziuni, experiențe extatice). Misticismul lui Pavel este un misticism ebraic și derivă din iudaismul palestinian. Trebuie definit cu grijă.

Misticismul lui Pavel se definește la fel de bine prin ceea ce nu este la fel cum se poate defini prin ceea ce este. Încercarea unei generații anterioare de a-l identifica pe Pavel cu religiile misterioase (vezi Religii) ale unei lumi elenistice, pe baza folosirii termenului grecesc mysterion (taină) a constituit un eșec (vezi Pavel și interpreții săi). Mai mult, vechea discuție asupra "misticismului în Hristos” a lui Pavel, datorată folosirii repetate a frazei "în Hristos” (vezi În Hristos; misticism), nu este problema/chestiunea la care scolasticii contemporani să facă referire. Mai degrabă, misticismul lui Pavel este cel mai bine definit de : 1) experiența pe care el o descrie în 2 Cor 12:1-4 și 2) cunoasșterea planului lui Dumnezeu (descris mai sus în legătură cu termenul mister/taină ). În 2 Cor 12:1, Pavel se laudă cu "vedeniile și descoperirile Domnului”. El continuă în a descrie "răpirea sa la al treilea cer” (2 Cor 12:2) apoi "în rai” (2 Cor 12:4, vezi Cer, ceresc, rai ) unde a auzit cuvinte care nu se pot spune ( 2 Cor 12:4).

Ce se află în fundalul unei astfel de experiențe? Un punct de vedere scolastic care a apărut poziționează misticismul Merkabah (asociat cu viziunea lui Ezechiel despre scaunul de domnie, sau merkaba, a lui Dumnezeu) ca și context pentru experiența lui Pavel ( vezi de experiență Bowker, Segal ). G. Scholem asociază misticismul timpuriu Merkabah cu anumite cercuri fariseice, și în mod special cu Johanan ben Zakkai, care a fost în culmea gloriei în jurul anului 70, d.Cr. și cu Akiba de mai târziu.

Astăzi scolasticii datează misticismul Merkabah mai devreme decât a presupus Scholem. Printre manuscrisele de la Marea Moartă (vezi Qumran și Pavel) au fost descoperite fragmente din Liturghia angelică (4Q400-407 ș 4QShirShab). Aceste fragmente descriu scaunul de domnie divin- o temă centrală a misticismului iudaic timpuriu. Această descoperire arată că Pavel ar fi putut cunoaște misticismul Merkabah, mai ales că a fost contemporanul lui Johanan ben Zakkai.

Acest misticism ebraic timpuriu era centrat mai mult în Palestina și și-a găsit exprimarea în literatura apocaliptică ca și tradiția Enoh (de experiență. 1 Enoh 70-71; 2 Enoh 22; 3 Enoh). Anumite cercuri fariseice și-au concentrat atenția asupra primului capitol din Ezechiel care vorbește despre scaunul de domnie (merkaba) al lui Dumnezeu. Scholem de asemenea afirmă că literatura timpurie vorbește de o "ascensiune spre Merkabah” (Scholem 1961, 46).

Această formă a misticismului ebraic timpuriu merge împreună cu afirmațiile autobiografice ale lui Pavel. În Filipeni 3:5-6 Pavel ne spune că a fost un fariseu plin de râvnă și fără prihană "cu privire la neprihănirea pe care o dă Legea” . În 2 Cor 11:22 (un pasaj care precede descrierea viziunilor lui), Pavel accentuează ideea de a fi sămânță a lui Avraam :"Sunt ei sămânță a lui Avraam? +i eu sunt!” Misticismul iudaic timpuriu era practicat în anumite cercuri fariseice. Totuși, nu oricărui fariseu i se permitea să studieze Ezechiel 1 datorită pericolului implicat (cf m.hag 2:1). Dacă exegetul ar vedea din nou viziunea scaunului de domnie și nu ar fi într-o stare de curăție, ar putea muri :" Fața nu vei putea să Mi-o vezi, căci nu poate omul să Mă vadă și să trăiască!” (Ex. 33:20). Din acest motiv Johanan ben Zakkai a învățat contemplările sale mistice numai pe "elevii săi preferați”. J.W. Bowker a accentuat importanța unor atu-uri ebraice pe care exegetul trebuie să le dețină, ca de exemplu descendența directă din Avraam (Bowker). Pavel a îndeplinit aceste cereri.

Totuși, chiar mai importante decât avantajele pe care le deținea Pavel pentru a se stabili o legătură cu misticismul Merkabah, sunt cuvintele pe care le le folosește în 2 Cor 12:1-4. Trei expresii ies în evidență: "a fi răpit” (harpazo), "al treilea cer” (tritos ouranos) și "rai” (paradisos). J.D.Tabor a arătat că aceste cuvinte aparțineau vocabularului misticismului ebraic și citează "Viața lui Adam și Eva” (25:3) din primul secol, ca și ilustrație:

+i am văzut un car ca și vântul cu roțile de fier. Am fost răpit în raiul celor neprihăniți, și am văzut pe Domnul stând și înfățișarea Lui era ca un foc arzând, de nesuportat și mii de îngeri erau la dreapta și la stânga carului. (OTP 2.266-8).

În acest pasaj misticul nu ne vorbește despre viitor, ci de domnia lui Dumnezeu în rai, poate în al șaptelea cer. Alte viziuni asociază raiul cu al treilea cer.

În încheiere, cartea Faptelor consemnează că Pavel a experimentat viziuni. Deși viziunile nu sunt similare, coincidența în vocabular plus atu-urile lui Pavel arată că viziunea din 2Cor 12:1-4 era una asociată cu misticismul Merkabah. În continuare, perspectiva apocaliptică asupra lumii a lui Pavel și termenul termenul său de "taină/mister” (ca descoperire a planului viitor al lui Dumnezeu) sunt indicatoare adiționale ale orientării sale spre misticism.

Există o fascinantă interacțiune între aspectele privitoare la Pavel ca evreu pe care le-am studiat până acum. Afirmațiile sale autobiografice dezvăluie fariseismul, râvna și neprihănirea lui sub Lege. Scrierile lui arată îndrăzneala sa exegetică și însușirea tradițiilor exegetice cu ajutorul cărora el a interpretat pasajele din Septuaginta. Aceasta este dovada educării lui formale în iudaismul contemporan lui. Desigur, această educare formală constituia o precondiție necesară pentru instruirea lui în misticismul Merkabah. Mai mult, misticismul lui și perspectiva apocaliptică asupra lumii a lui Pavel merg mână în mână. După cum descoperirea planului lui Dumnezeu cu privire la viitor era un element esențial în apocalipticism, astfel una depinde de cealaltă.

Două observații remarcabile reies din sumarul de mai sus. Prima se referă la cât de bine își găsește Pavel locul în iudaismul (palestinian) al primului secol, dinaintea anilor 70 d.Cr., lucru pe care îl știm din alte surse. De exemplu, același fel de râvnă pentru Lege, perspectiva apocaliptică asupra lumii și misticismul caracterizau sectarii Qumran. Deși nu era un Essene, Pavel rămâne mai departe ca un fariseu religios devotat al acelor timpuri. A doua observație remarcabilă este cu privire la cât de bine se potrivesc piesele împreună ca un întreg într-un mod armonios. Până acum Pavel a fost privit ca o personalitate marginală, trăind într-un mod neconfortabil în două lumi- cea elenistică și cea iudaică. Până acum Pavel a fost privit ca un om caracterizat de scopuri conflictuale și contradicții interioare serioase. Nu aceasta este însă și imaginea care decurge din studiul de mai sus.

Acum suntem pregătiți să studiem elementul care risipește unitatea sintezei dinaintea convertirii lui- relația lui cu Tora. Totuși, nimic mai convingător nu îl descrie pe Pavel ca și evreu decât preocuparea lui continuă pentru Tora. Pe de-o parte, el nu poate respinge Tora întru totul și, pe de altă parte, nu o poate accepta așa cum o făcea înainte.

6. Pavel și Tora

Literatura existentă pe subiectul Pavel și Tora este vastă. Scopul nostru aici nu este să realizăm o recapitulare a acstei literaturi (vezi de experiență. Dunn, Sanders), dar să scoatem în evidență problemele semnificative în dezbaterea contemporană (vezi Lege; Faptele Legii). Într-adevăr, o nouă perspectivă asupra lui Pavel și asupra Legii devine punctul focal al dezbaterilor contemporane.

Dilema pentru scolastici reiese din afirmațiile aparent contradictorii ale lui Pavel cu privire la Lege. Pe de-o parte, Pavel pare să aibă o perspectivă pozitivă asupra Legii: "Așa că Legea, negreșit este sfântă, și porunca este sfântă, dreaptă și bun㓠(Romani 7.12). "Deci, prin credință desființăm noi Legea? Nicidecum. Dimpotrivă, noi întărim Legea”. (Romani 3:31). Pe de altă parte, Pavel a scris și într-o manieră negativă despre Lege și se pare că a atacat însăși Legea: "pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii” (Gal. 2:16). "Căci Hristos este sfârșitul (în sensul terminării) Legii, pentru ca oricine crede în El, să poată căpăta neprihănirea” (Rom 10:4). Se contrazice pavel pe sine?

Conform perspectivei tradiționale Pavel a adus lumină în mod radical cu ajutorul perspectivei pozitive vechi-testamentare asupra Legii. Pavel a respins Legea și L-a văzut pe Hristos ca sfârșitul Legii. Perspectiva tradițională este foarte bine exprimată de R. Bultmann și alți exegeți germani luterani. Evreii se supuneau Legii ca să obțină merit pentru ei înșiși și astfel să obțină mântuirea. Într-adevăr, fariseul era mai păcătos decât majoritatea pentru că farisel exemplifică cel mai bine încercarea omului de a deveni independent de Dumnezeu și de a fi liber de a mai depinde de harul lui Dumnezeu.

E.P.Sanders a pus sub semnul întrebării această interpretare tradițională a Legii în numele of covenantal nomism. După o examinare exhaustivă a literaturii iudaice din acea perioadă, Sanders a pus la îndoială modul în care înțelege Bultmann iudaismul primului secol: Bultmann vedea conflictul lui Luther cu catolicismul ca având origini în primul secol. Legământul, Legea, statutul special de oameni aleși ai lui Dumnezeu (hence the term covenantal nomism) erau toate daruri ale harului lui Dumnezeu față de Israel. Evreii nu trebuiau să-și câștige ce deja aveau: Legea era pur și simplu mijlocul de a-și păstra statutul obținut prin legământ.

Ce anume acuza Pavel când vorbea de "faptele Legii”? Pentru a răspunde la acestă întrebare, J.D.G.Dunn, care acceptă felul în care Sanders înțelege iudaismul primului secol, și duce argumentarea chiar mai departe decât Sanders. Dunn scoate în evidențăcă expresia "faptele Legii” apare de trei ori în Galateni 2:16. +i mai important, este chestiunea părtășiei la masă dintre creștinii Evrei și creștinii dintre Neamuri: în acest context Pavel se opune creștinilor evrei care insistă pe ideea respectării Legii cu privire la mâncare (vezi Mâncare). Punctul central al acestei chestiuni este includerea Neamurilor în comunitatea mesianică pe picior de egalitate cu creștinii Evrei. Creștinii Evrei, pe de altă parte, vroiau ca Neamurile să devină Evrei înainte să poată avea părtășie la masă cu iudeii creștini care respectau Legea. Astfel chestiunea nu se axa pe neprihănire bazată pe merit, cât pe excluderea rasială. Conform lui Dunn, problema pentru Pavel erau cei ce respectau Legea care îi separau pe Evrei de Neamuri.

Pentru Dunn, chestiunea pusă de Pavel, nu era cum ajungea o persoană să fie mântuită: problema era de natură sociologică. "Faptele Legii” le constituiau tăierea împrejur, curăția și legi cu privire la mâncare, respectarea sabatului. În vechime scriitorii păgâni priveau aceste practici ca fiind specifice evreilor. Aceste "fapte ale Legii” demarcau "granițele celor din legământ” (Dunn, 193). Pavel spunea nu Legii atâta timp cât punea limite pentru cei incluși în legământ. Astfel Pavel spunea atât nu cât și da Legii, în același timp. Conform lui Dunn, spunea nu Legii atunci când întărea naționalismul iudaic și exclusivismul, dar spunea da Legii atunci când exprima voia lui Dumnezeu.

Cum putea Pavel evreul să facă acest lucru? Cum putea spune nu unor măsuri ale Legii și da altora? Răspunsul pare să se găsească în perspectiva apocaliptică asupra lumii a lui Pavel. A avut loc o schimbare de la vremea veche la noua vreme în Hristos. Legea sau Tora a fost înlocuită de Hristos. Afirmația lui Pavel din Romani 10:4 este de o importanță crucială: "Căci Hristos este sfârșitul Legii, pentru ca oricine crede în El, să poată căpăta neprihănirea”. Pavel nu vorbea de "sfârșitul Legii” în sensul terminării ei, dar ca și scop sau împlinire a Legii. În timp ce Legea încă definea voia lui Dumnezeu, ea nu mai funcționa însă din punct de vedere salvific. A sosit o altă vreme și Legea a fost înlocuită de noul dar al lui Dumnezeu: Hristos. Astfel Pavel poate să scrie în 1 Corinteni 15:20-22:

Dar acum Hristos a înviat din morți, pârga celor adormiți. Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit și învierea morților. +i după cum toți mor în Adam, tot așa, toți vor învia în Hristos;”

Noua perspectivă care a fost întâi promovată de Sanders și mai apoi înaintată de Dunn, nu răspunde tuturor întrebărilor cu privire la Pavel și Tora. Dar totuși răspunde unora. Se pare că aceasta rezolvă așa numita atitudine contradictorie a lui pavel în ceea ce privește legea, așa cum s-a arătat mai sus. Această nouă perspectivă de asemenea permite existența unei continuități între atitudinea pozitivă în general în ceea ce privește Legea în VT și atitudinea lui Pavel. Pavel se opunea acelor părți naționalistice și exclusiviste ale Legii pentru că noua acțiune pe care a întreprins-o Dumnezeu în Hristos a extins legământul și înspre Neamuri: harul a înlocuit ritualul și aspectele rasiale.

Observația lui Dunn că Pavel aprobă Legea atnci când exprimă voia lui Dumnezeu este în mod surprinzător confirmată de cercetările recente ale lui P.Tomson. De exemplu, în 1 Corinteni 5:1-5 Pavel scrie despe un om care "trăiește cu nevasta tatălui său”. Conform cărții Levitic 18:1-18 această chestiune este o relație sexuală interzisă (vezi Sexualitate). Pavel spune bisericii să excludă din biserică pe acest om. Tomson descoperă punct cu punct un acord între discuția lui Pavel și tradiția legală ebraică de mai târziu care lămurește pe larg problema relațiilor sexuale interzise. Acesta este numai un exemplu în ceea ce privește continuitatea dintre învățăturile etice ale lui Pavel și tradiția legală ebraică.

În cele din urmă, această nouă perspectivă ne permite să-l vedem pe Pavel într-un mod și mai clar ca un evreu al primului secol. Scolasticii evrei au dezbătut multă vreme fatul că Pavel a înțeles în mod greșit iudaismul și că perspectiva lui asupra Legii era diferită de cea a majoritatea evreilor din primul secol. De fapt, conform lui Dunn, portretizarea lui Pavel german-luterană era problema. Pavel era un evreu autentic al primului secol; nu exista o discontinuitate gravă între Pavel și trecutul său în iudaism. El era un fiu al lui Avraam care s-a opus limitării legământului doar la națiunea iudaică: Avraam trebuia să fie o binecuvântare pentru toate familiile pământului (vezi Universalism).

Printre alte întrebări care încă se ridică și rămân este cea referitoare la învățătura lui Pavel îndreptată spre creștinii evrei. Cerea oare Pavel evreilor creștini să renunțe la punctele de demarcație ale Legii în practica lor? ÎI învăța el oare că ar trebui să înceteze a-și mai tăia împrejur fiii și să nu mai respecte legile cu privire la mâncare? Sau vorbea el despre părtășie între creștinii evrei și creștinii dintre Neamuri în locuri ca și Antiohia sau alte comunități mixte? Întrebarea poate fi pusă și mai la subiect: A renunțat Pavel în întregime la punctele de delimitare ("faptele Legii”) în propria lui viață? Sau a continuat să le respecte mai departe atâta timp cât nu erau o piedică în apostolatul Neamurilor? În acest punct, se pare că nu este un răspuns clar la acestaă întrebare.

Doar puține glasuri creștine-iudaice au supraviețuit ca să ne spună cum a reacționat creștinismul iudaic la punctele de vedere ale lui Pavel în ceea ce privește Legea. Nu știm dacă acele glasuri supraviețuitoare sunt reprezentative pentru grupurile de variate care alcătuiesc evreii creștini. Totuși, aceste puține glasuri, în timp ce accentuau caracterul iudaic al lui Isus, îl priveau pe Pavel ca pe un răufăcător. (Flusser, cap.13). Unii creștini evrei îl priveau pe Petru ca lider al lor, în timp ce alții îl preferau pe Iacov ca și lider al bisericii în Ierusalim.

Oare aceste glasuri creștino-iudaice puține și înăbușite constituie ultimele pronunțări în ceea ce-l privește pe Pavel ca și evreu? Sperăm că nu. Odată cu redescoperirea scolastică a iudaismului din timpul lui Pavel, poate câteva glasuri ebraice contemporane cu Pavel, vor oferi o evaluare mai pozitivă a lui Pavel ca evreu.

1