FLESH - Carnea
Traducere: Rares Remus
Exegetii au recunoscut o complexitate in uzanta lui Pavel a cuvantului grec “sarx”
, frecvent tradus in engleza prin “carne”, iar lingvistica moderna a revarsat mai multa lumina asupra naturii acelei complexitati. Cu toate acestea, exegetii lui Pavel sunt inca inclinati sã vorbeasca despre “privirea lui Pavel despre carne”. Dar pentru a face astfel, trebuie sã ne punem intrebarea dacã prin carne vrem sã spunem:Optiunea (1) este bineinteles a fi respinsa, cat timp aceasta implica faptul ca Pavel a scris ca ºi un vorbitor al englezei sec XX. In orice eveniment nu poate exista nici o corelare consistenta intre aplicatiile variat
e ale termenului englez carne ºi ale grecescului sarx precum Pavel le-a folosit. Obtiunea (3) este o alegere mai buna cat timp recunoaste ca, chiar intr-o singura limba un cuvant poate avea numeroase “intelesuri”, unele in mod reciproc fara legatura. Pentru a vorbi despre “privirea lui Pavel despre carne” vom determina selectia unui inteles sau a unui “camp semantic”, din seria din care sarx apartine. Aceasta, oricum, ridica intrebarea: “care dintre ele?”. Asa o selectie va necesita un titlu diferit pentru acest articol (“umanitatea” sau “rebeliunea umana”) ºi va implica studiul altor termeni apartinand de campul ales (Ex: lume, corp, uman, pacat, duh, promisiune). Obtiunea (2), apoi, este aici cea mai buna, asigurand accesul la toate campurile la care apartine termenul paulin sarx. Unii se intreaba dacã exista ºi alte concepte pentru care Pavel ar fi folosit sarx in scrierile lui, dar din anumite motive nu ar fi fãcut-o:Pavel foloseste sarx in cel putin sase aplicatii diferite:
1.2. Corpul uman. Prin sinecdoca sarx in 1 Cor. 6:16 intruchipeaza intregul trup “nu stiti ca cine se uneste cu o curva devine un singur trup (soma) cu ea? Caci este scris ‘cei doi vor fi un singur trup (carne - sarx)’” (NRSV) citat din Gen. 2:24).(cf. Ef. 5:29-30; Col. 2:1, 1:22?; 2:11?; SIR 25:26; vezi Sexuality). Aisi sarx este plasat paralel cu soma, ºi posibil de asemenea cu melos “madular” (1 Corinteni 6:15), ºi in contrast cu pneuma - duh (1Cor. 6:17). In acest mod soma il impinge pe sarx in sfera lui (contrast 1 Cor 15:38-39, din 1.1 de mai sus).
Sub aceasta categorie noi ar trebui sã includem 2 Cor. 7:1, unde Pavel poate contrasta carnea ºi duhul ca ºi definirea unei persoane in aspectele exterioare ºi respectiv interioare (cf. Col 2:5, ºi cu
dianoiai, Ef. 2:3 vezi Psychology).Sarx ca ºi trup uman este de asemenea supus starilor fiziologice (vezi Healing, Illness) ºi ritualurilor religioase.
Pavel a predicat prima data in Galatia avand unele neputinte trupesti (di’asthenean tes sarkos, Gal. 4:13-14; vezi
Weakness), iar oponentii lui, acolo doreau sã-i taie imprejur pe credinciosi pentru a se mandri cu starea trupului lor (hina en te hymetera sarki kauchesontai, Gal. 6:13, acea stare fiind in contrast cu crucea lui Cristos Gal. 6:14). Folosirea lui Pavel in 2 Cor. 7:5 “sarx - ul nostru nu s-a odihnit” ar fi mai bine clasata in cap. 1.3. (vezi paralela in 2 Cor. 2:13-14, unde stare de singuratate interioara lui Pavel este exprimata ( cf. Ps. 62:2; LXX 63:1)1.3. Persoana umana, rasa umana. In imitarea folosirii Septuagintei, pasa sarx “toata carnea” in Gal. 2:16, 1Cor. 1:29 (amandoua echivaleaza expresia cu o fiinta umana), ºi in Romani 3:20, se refera la intreaga umanitate, sau poate la un individ (Mat. 24:22). Mai ambiguu este Romani 8:3b “Dumnezeu ºi-a trimis Fiul intr-un sarx asemanatoare cu a pacatului”), care ar putea fi citit ca “in asemanare cu umanitatea pacatoasa”. Referirea lui Pavel la intrega natiune iudaica ca ºi “carnea mea” (Romani 11:14) se ridica probabil din o anume folosire listata sub cap. 1.4. (vezi Israel)
1.4. Sfera morala neutra. Formand un grup sub aceasta rubrica obtinem acele pasaje care se refera la relatia umana bazata pe procesele naturale de nastere. Toate aceste pasaje sunt preocupate intr-un anumit fel de Israel, cu traditia ºi descendenta ei (1 Cor. 10:18, Rom. 1:3, 4:1, 9:3, 5, 8). Din aceste referinte, contrastul dintre sarx ºi pneuma in Rom. 1:3 este intre existenta natural, umana a lui Cristos “din samanta lui David”, pe de o parte, ºi starea divina pe de alta (1 Tim. 3:16, Filipeni 2:9-11). In acest caz o umbra negativa nu este aruncata pe sarx precum este cazul in alt loc ( vezi 1.6. mai jos: Natura umana rebela).
Cazurile din Gal. 4:23, 29 sunt oricum mult mai ambigue. Pavel il pune in contrast pe Ismael, fiul “femeii roabe” care a fost nascut “prin fire” (kata sarka), cu Isaac, fiul “femeii slobode” care a fost nascut “prin promisiune”. Dacã Pavel il vede pe primul fiu al lui Avraam, Ismael, ca nascut prin necredinta rebela a tatalui sau, sarx va avea un sens mai mult in linie cu folosirea lui descrisa in sectiunea 1.6. (natura umana rebela). Contrastul ulterior in Gal. 4:29 dintre cel nascut kata sarka ºi cel nascut kata pneuma (= Duhul Sfant?) are tendinta sã confirme aceasta.
La aceasta categorie de asemenea, apartine referintele la cursul natural ºi conducerea problemelor umane: Gal. 2:20, Filipeni 1:22,24 ºi probabil 1Cor. 7:28 unde este creionata o paralela cu kosmos - ul (“lume” 1Cor. 7:31). In Filimon 16 relatia lui Onisim cu Filimon se spune ca are o dimensiune sociala (en sarki, “in the flesh”) in contrast cu dimensiunea crestina specifica (en Kiro - “in Domnul”). “carnea noastrã supusa mortii (te thnete sarki hemon) in care viata lui Cristos este manifestata (2 Cor 4:11; cf. Col 1:24), se poate referi la trupul uman (vezi 1.2. deasupra; cf. paralela cu soma, 2 Corinteni 4:10), dar mai mult asemanatoare este referinta la viata pamanteasca naturala a lui Pavel. Folosirea lui Pavel in Romani 6:19 (“vorbesc in termeni umani din cauza slabiciunii carnii voastre”, astheneian tes sarkos; contrastul Galateni 4:13 in 1.2. de mai sus) implica mai mult decat slabiciunea trupeasca (cf. NRSV, “limitari naturale”). In 1 Corinteni 9:11 ºi Romani 15:27 Pavel proclama ca cei care impart binecuvantarile “spirituale” au un drept la ajutor fiscal (sarkikos).
1.5. Sfera negativa morala. Aici ne referim la folosirea lui Pavel a lui sarx ca aplicandu-se “lumii”, sistemele de valori ale umanitatii asa cum stau in opozitie cu ale lui Dumnezeu. In Filipeni 3:3-4, care prefateaza o buna descriere a unui sistem de valori a culturii de baza evreiesti, ºi Galateni 6:12, care o presupune. Pavel caracterizeaza totul ca fiind “en sarki” (see Jew, Paul the). Un alt sistem de valori, bazat in cultura elenista, dar tot asa de pervers ca ºi primul, este subiect de discutie in 1 Cor 1:26. Aici Pavel poate caracteriza “intelepciunea” (sophoi; vezi Wisdom) ca kata sarka, pe care el o pune in paralela cu “lumea” (kosmos) in 1 Corinteni 1:27 (2 Corinteni 1:12). Pavel este acuzat ca ia decizii ºi i-ºi traieste viata dupa aceste valori (kata sarka, 2 Corinteni 1:17, 10:2). Aceasta el o neaga; cineva poate trai in mijlocul unui astfel de sistem fara ca sa-si modeleze metodele dupa el (2 Corinteni 10:3-4). Oamenii, chiar ºi Cristos insusi, pot fi evaluati din aceasta perspectiva falsa (kata sarka, 2 Corinteni 5:16), ºi bineinteles, mandria fara sens este consecinta naturaala a acesteia (2 Cor 11:18).
1.6. Natura umana rebela. Cea mai caracteristica folosire a cuvantului sarx
de catre Pavel, ºi care-l foloseste cel mai frecvent, este aplicatia sa la cuvantul sarx, la natura pacatoasa umana (vezi Sin). Mai bine de jumatate din aceste cazuri se intalnesc in Romani, ºi cel mai mult in Romani 8. Toate celelalte inafara de una (1 Corinteni 5:5; cf. deasemenea in 1 Corinteni 3:4) apar in Galateni. In mod corespunzator, in peste doua treimi din multe contrasturi dintre sarx ºi pneuma, sarx se refera la natura umana cazuta. Multe dintre acestea se gasesc in Galateni 5 ºi 6 ºi in Romani 8; altele (Galateni 3:3; Romani 5:5; 1 Corinteni 5:5), Galateni 3:3 este aproape programatic pentru intregul grup (vezi 4 mai jos).1 Corinteni 5:5 (“dati pe acest om pe mana Satanei pt. nimicirea carnii (sarx), pt ca duhul lui (pneuma) sa fie mantuit in Ziua Domnului” NRSV) este distinct in faptul ca foloseste pneuma pt duhul uman, altfel sarx acolo nu se refera la trup (vezi Discipline). Depinzand de cum cineva dateaza epistolele catre Galateni si Tesaloniceni, (vezi Chronology), aceasta aplicatie este aproape o dezvoltare tarzie a lui Pavel. El nu recomanda aici boala sau moarte ci nimicirea rebeliunii, un efect sinonim cu crucificarea carnii, scopul Duhului fiind sa se lupte impotriva ei (Galateni 5:24, 17).
Pt. Pavel alternativa inacceptabila a credinciosilor este de a oferi oportunitati acestei rebeliuni prin a fi indulgent cu dorintele ei (Galateni 5:13, 16, 19-21; 6:8; Romani 13:14). Cine traieste in natura rebela nu are nimic bun, si prin ea acela serveste legii pacatului (cf. Sarx in Romani 7:5, in contrast cu legea, si codul scris; Romani 7:18, in paralel cu egoul lui Pavel insusi; Romani 7:25, in contrast cu “mintea” noastra). Precum am mentionat mai sus (vezi 1.4. deasupra), in Galateni 4:23, 29, contrastul este fie intre cel nascut prin nerabdarea rebela a tatalui, fie prin procesul normal de reproducere umana, pe de o parte, si cel care a fost nascut prin interventia Duhului in acel proces, pe de cealalta parte. Contrastul in Galateni 4:23 dintre sarx si epanghelia (“promis”) sugereaza rebeliunea partii lui Avram. Romani 8:1-14 este pasajul clasic pe acest subiect, unde sarx-ul aflat in rebeliune si viata inradacinata in ea sta in contrast cu viata in Duhul (vezi 4. Mai jos).
Folosirea lui Pavel a lui sarkinos in 1 Corint
eni 3:1 suna ca ºi criticism a gnosticizarii credinciosilor ad hominem la Corint, ºi probabil inseamna mai degraba “imatur” decat “rebel”.Mai multe corelatii intre structurile formale gramaticale º
i “alocarea campului semantic” sunt de remarcat:3. Comparatia cu alte scrieri iudeeo-creºtine.
In LXX se pare ca termenul nu este niciodata folosit, nici intr-un sens moral negativ (vezi 1.5 deasupra) ºi nici ca ºi o indicare a rebeliunii umane impotriva lui Dumnezeu (vezi 1.6. deasupra). Aceasta se contrazice cu Pavel, pentru care aceste doua sensuri inseamna jumatate din folosirea cuvantului sarx. Cea mai apropiata paralela cu modul in care Pavel foloseste sarx in acest sens este 4 Macabei 7:18. Dar in timp ce acel document este contemporan cu Pavel, folosirea cuvantului in acel pasaj este mai mult in linie cu dualismul etic elenist a lui Filo, decat a folosirii lui Pavel.
Totusi “carne” (gr. Sarx sau ebr. Basar) este folosit in scrierile de la Qumran (ex., 1 Qs 11:7?, 9?, 12; 1 Qm 4:3) si apocaliptica evreiasca (ex. T. Iuda 19:4; T. Zeb. 9:7) prin a se referi la umanitatea cazuta sau la o sfera cosmica rea. In mod neobisnuit, Parintii Apocaliptici sunt aproape in linie aici cu LXX. Chiar ºi restul N.T. nu altereaza aceasta imagine prea mult: este folosit o data (?) pentru negativitate morala (Ioan 8:15) ºi de 5 ori ca ºi rebeliune (mai mult in 2 Petru ºi Iuda; cf. 1 Ioan 2:16). Intrebuintarea lui sarx, apoi, sã indice umanitatea decazuta ºi sistemul lumesc rau de valori este un fenomen categoric paulin, cu radacini in apocaliptica iudaica. Posibil este imitata, dar nu adoptat in intregime de nici un alt scriitor crestin timpuriu.
4. Probleme teologice
Pentru implicatiile teologice a acestor informatii, campurile 1.1.- 1.4. ºi 1.5.- 1.6. formeaza doua grupe distincte: prima indica un aspect natural al creatiei ºi cea de-a doua o opozitie impotriva lui Dumnezeu.
4.1.
Carnea ca ºi aspect natural al creatiei. Folosirea termenului sarx in 1.1.- 1.4. (adica, problema fizica, trupul uman, persoana/rasa umana, sfera neutra morala), ºi mai ales sfera neutra in care viata pamanteasca este traita (cf. Romani 1:3), implica faptul ca Pavel continua sã impartaseasca legea iudaica cu o atentie pentru creatie. Dualismul ontologic al ganditorilor elenisti este eliminata din vederea lui Pavel, cat timp trupul carnal, ºi umanitatea in general, sunt slabe ºi deschise degradarii, ele fiind totusi recuperabile ºi expuse invierii. Pe de alta parte, sugestia lui Pavel ca ambele, atat carnea cat ºi duhul (uman) pot fi degradate, (2 Corinteni 7:1) probabil inseamna ca el nu ia in considerare dualismul etic intre cele doua naturi inalta ºi joasa coexistand impreuna, ºi in mod natural unei persoane. Aparenta atitudine negativa exprimata in 2 Corinteni 5:1-10, dintre “trup” ºi existenta pamanteasca, nu poate fi luata ca sã implice asa o privire dualista.4.2.
Carnea ca ºi oponenta cu Dumnezeu. Jewett a aratat cum dezvoltarea variatelor conflicte ale lui Pavel aseaza scena pentru aceasta, ºi explica inconsistenta in folosirea lui a termenului in 1.5. ºi 1.6. (sfera negativa morala ºi natura umana rebela).Urmatoarele remarci pot fi facute. Galateni 3:2-3 intr-un mod clar lamureste dualismul care caracterizeaza folosirea neobisnuita a cuvantului sarx de ca
tre Pavel. Este un dualism intre carne ºi duh in sensul carnii ca si o incredere independenta pe realizarile proprii a cuiva si impotriva unui spirit de dependenta de D-zeu si supunere fata de legile Lui- Romani 8. In controversa cu noomisti din Galateni 3:2-3 aceasta se traduce intr-un contrast dintre lucrarile legii si auzirea prin credinta.Dependenta de sistemul uman de valori ºi de institutii pentru asigurare puterii si pozitiei cat si pt. indulgenta personala libertibna ca mijloc de a obtine viata, sunt deasemenea manifestari a independentei rebele de proviziile de viata promise de Dumnezeu ºi meritul personal in credinta in Cristos. Intr-un mod ironic, apoi, prin increderea in “carne” obtii nu viata ci moartea.
Aceasta, de fapt, este un dualism apoca
liptic care intr-un mod anticipator arata crestinul regenerat ca deja fiind “in Duhul” ºi sub conducerea lui Dumnezeu prin credinta, timp in care traieste inca o existenta “carnala” in era prezenta.Solutia la aceasta tensiune creata este opunerea continu
a la moarte a carnii ºi lucrarilor ei. Dar “moartea carnii” este contrara naturii unei persoane ºi poate fi indurata doar prin valoarea promisiunii lui Dumnezeu, in a inzestra deja umanitatea cu viata inviata in Cristos (Romani 5:12-21). A suferi aceasta moarte ºi a te “imbraca “ cu Cristos, inseamna a te plasa din nou, precum o data, in Eden, sub protectia ºi asigurarea lui Dumnezeu, in a deveni dependent ºi increzator. Ea se manifesta in continuare prin dragoste pt. alti oameni, care se naste din siguranta securitatii proprii a persoanei in Cristos (Galateni 5: 22-26).SFARSIT
Traducere Remus Rares
Profesor Dr. James McGrath