"Wisdom", Dictionary of Paul and his Letters, pp. 967-973

Traducător: Bogoșel Codruța

 

ÎNȚELEPCIUNEA

Pavel a recunoscut că predicarea lui nu stătea în "cuvintele înduplecătoare ale înțelepciunii", dar el și-a numit proclamarea Evangheliei "înțelepciunea lui Dumnezeu" întrucât Hristos Însuși este "înțelepciunea lui Dumnezeu" (1 Cor 2:5,7; 2 Cor 1:24,30). Căutarea înțelepciunii la Pavel începe cu E. Grafe (1892) și din anii 1960 (de la A. Feuillet) a luat proporții considerabile ca un rezultat al interesului crescut în ceea ce privește tradiția de înțelepciune a Vechiului Testament și a Iudaismului timpuriu.

1.Criteriu pentru determinarea "înțelepciunii"

2.Domeniul înțelepciunii în tradițiile pauline

3.Cristologia

4.Evanghelia

5.Etica

6.Escatologia

1.Criteriu pentru determinarea"înțelepciunii"

Pavel s-a referit la înțelepciune (sophia) mai mult decât orice alt scriitor al Noului Testament (44 din 71 de referiri). Noțiunea de înțelepciune nu se restrânge la conținutul termenului înțelepciune.

Echivalentele care alcătuiesc câmpul semantic al cuvântului

"înțelepciune" (Heb hokmâ, hakam; Gk sophia sophos) includ synesis ("ce este înțeles", "înțelegere", "cunoștință", "inteligență"); phronesis ("plan gândit", "mod de gândire", "punct de vedere", "capacitate de înțelegere", "înțelepciune"); episteme ("abilitatea de a înțelege și evalua", "inteligență", "înțelegere"); gnosis ("informare", "cunoștință", "conținutul a ceea ce este cunoscut", "știință", "percepție", "înțelegere", vezi Gnosis); aisthesis ("capacitatea de a percepe clar și de a înțelege"); boule ("plan", "intenție", "scop"); paideia ("educație cu scopul de a forma obiceiuri potrivite de comportament", "educație conform cu reguli potrivite de purtare și comportament", "disciplină"), cu alte cuvinte apărând în relații sintactice strâns legate de "înțelepciune", cum ar fi "învățătură" (didasko/didake/didaskalia, katecheo, noutheteo, paradidomi, paralambano, paradosis) "prudență" ( sophrosyne, sophos), "plan" (thelo/thelema, protihemai/prothesis, gnome) "sfat" (symbouleuo, paraineo, symbibazo) "percepție" (figurativ harao/ophthalmos; noeo, syniemi/synesis) și "succes" (euodoomai, teleo/teleioo, pleroo, plerophoreo, opheleo).

Înțelesul actual al cuvântului înțelepciune în contextul Vechiului Testament și al Iudaismului timpuriu poate fi împărțit în trei aspecte ale gândirii, discursului și acțiunii (von Lips):

(1).Gândire. Este un act al perceperii înțelepciunii, centrat pe dobîndirea cunoștinței și pe înțelegerea vieții și realității. Aceasta include observații pshiologice tot așa de bine ca observații ale atitudinilor și a dispoziției sufletești; relațiile umane includ milă, lipsă de pace, răzbunare și calomnie, relații sociale implicând regalitatea, familia și clanul, probleme economice și legale incluzând bogăția și sărăcia, observații asupra condiției omului și femeii ca și creaturi evidente ale lui Dumnezeu, de exemplu în mortalitatea lor; poziția altor națiuni; natura cu viață și fără viață, și rânduielile creației.

(2).Discurs. Înțelepciunea este comunicată centralizându-se pe predare, pe povățuire și pe evaluarea comportamentului. Între experiență și revelația lui Dumnezeu care duce la înțelepciune, la învățătură și educație, sunt alte mijloace majore pentru dobândirea înțelepciunii (Prov 13:20; 19:20; 23:19; Iov 33:33; Înț 6:10; Sir 6:18; 39:1).

(3).Acțiune. Înțelepciunea poate fi privită ca o acțiune cu centrul pe comportament, ca o consecință a perceperii corecte, a purtării corespunzătoare în viața de fiecare zi și a puterii de muncă. Povestirile adesea evidențiează stăpânirea limbii, capacitatea de a rămâne tăcut la timpul potrivit, autocontrolul în fiecare zi (stăpânirea mâniei, modestia contra mândriei, cumpătarea în băutură, cumpătarea sexuală), prudența în comportamentul zilnic (hărnicia contra leneviei, evitarea răului) și solidaritatea familială. Astfel înțelepciunea a fost definită ca fiind

"căutarea argumentată pentru căile specifice în vederea asigurării bunăstării și punerea în aplicare în existența zilnică a acestor descoperiri" (Crenshaw).

Un element remarcabil al tradiției sapiențiale este personificarea înțelepciunii (Prov 8; Iov 28; Sir 24; Înț 8-9), în special a funcției sale ca mediator al creației. Înțelepciunea este prima născută (Prov 8:22-31); înțelepciunea a fost creată "din eternitate până la începuturi" (Sir 24:9); înțelepciunea a fost prezentă când Dumnezeu a creat lumea (Prov 8:27-30; Înț 9:9); Dumnezeu a întemeiat pământul prin înțelepciune (Prov 3:19; 8:30); înțelepciunea este "implicată în cunoștința lui Dumnezeu și în lucrările Sale" (Înț 8:4). Savanții obișnuiesc să considere această imagine a înțelepciunii ca un exemplu al substanței, ca atribuire a existenței materiale sau spirituale unui concept. Mai recent s-a dovedit că această înțelepciune divină câteodată numită Înțelepciunea Dame, nu trebuie înțeleasă ca o existență intermediară între Dumnezeu și creație, când înțelepciunii nu-i este dat statutul unei entități independente. Înțelepciunea "de deasupra" este mai degrabă o clară personificare poetică exprimând apropierea, acțiunile lui Dumnezeu și chemarea personală a Sa.

Dacă luăm în considerare întrebarea cu privire la influența înțelepciunii la Pavel sunt patru linii de investigare: (1) citatele directe din literatura de înțelepciune a Vechiului Testament și a Iudaismului timpuriu, recunoscând că aluziile la textele tradiționale de înțelepciune nu constituie automat o influența sapiențială, și că legăturile cu gândirea înțeleaptă au nevoie să fie determinate pe baza contextelor relevante;

(2) folosirea genurilor care derivă din tradiția sapiențială, ținând cont de faptul că descoperirea "stilului înțelept" este problematică din pricina definițiilor imprecise; (3) analiza istorico-religioasă a terminologiei temelor, motivelor și conceptelor sapiențiale și (4) analiza istorico-tradițională a originilor și transmiterea tradiției sapiențiale.

2. Materialul de înțelepciune în tradițiile pauline.

2.1. Înțelepciunea Vechiului Testament. Textele canonice de înțelepciune sunt: Proverbe, Iov, Qohelet, anumiți Psalmi (ex. Ps 37; 39; 49; 73) și anumite accente de înțelepciune care au fost găsite în Isaia (cf. Is 9:6; 11:2, 9; 28:23-29; 31:2), Amos, Mica, 2 Samuel și 1 Regi (ordinea narațiunii), Genesa (povestirea lui Iosif) și în alte cărți. Genurile și formele înțelepciunii includ: imnuri, dialoguri, proverbe, ghicitori, îndemnuri, alegorii, enumerarea substantivelor, povestiri didactice și povestiri autobiografice.

Pavel citează din Iov (Rom 11:35; 1 Cor 3:19), din psalmi de înțelepciune (2 Cor 9:9), din Proverbe (Rom 2:6; 12:20; 2 Cor 9:7) și din Qohelet (Rom 3:10; vezi Vechiul Testament la Pavel). În ceea ce privește genurile de înțelepciune Pavel folosește proverbele și aforismele (ex. Gal 4:16, 18; 5:9; 6:7) precum și îndemnurile (ex. Rom 12-13), apoi de asemenea folosește pilda (Rom 5:12-21; Gal 4:22-31), discursul instrucțional (ex. Rom 7:7-25; 13:1-7; 1 Cor 10:1-13), imnuri instrucționale (imnuri cristologice din Filip 2:6-11 și Col 1:15-18), dialogul (Rom) enumerarea (vicii, virtuți, reguli de familie, daruri ale Duhului, roade ale Duhului și binecuvântări (Rom 4:6-8; 14:22; 1 Cor 7:40).

Familia lexicală a cuvîntului "înțelepciune" poate fi observată în contexte diferite în cele mai multe din epistolele lui Pavel: în percepția sapiențială (Rom 1:14; 11:33; 1 Cor 1:19, 21; 2:6, 8; 2 Cor 11-12; Col 1:9; 2:3), în înțelepciunea comunicată (1 Cor 1:17; 2:1, 4, 6, 13; 6:5; 12:8; Col 1:28; 3:16; 4:5-6; 2 Tim 3:15) și în înțelepciunea legată de practică (Rom 16:19; 1 Cor 1:30; 3:10; Efes 5:15-20; Col 1:9-11; 3:16; 4:5).

2.2. Înțelepciunea Iudaismului timpuriu. Textele de înțelepciune ale Iudaismului timpuriu sunt Baruh (3:9-4:4), Sirah și Înțelepciunea lui Solomon, și pasajele numeroase din literatura apocaliptică și din literatura de la Qumran, precum și din Philo.

În privința citatelor despre înțelepciune din epistolele lui Pavel, 2 Timotei 2:19 a fost luat în considerare(Sir 17:26). Aluziile sunt mai numeroase: Nestle-Aland observă douăzeci și șase de aluzii la Sirah, trei la Baruh, treisprezece la Testamentele celor doisprezece patriarhi, patruzeci la Înțelepciunea lui Solomon (pe lângă asta șapte în discursul din Areopag, din Fapte 17:22-31; vezi Atena) și aluzii la alte scrieri iudaice care arată influența sapiențială.

2.3.Motivele sapiențiale. Temele despre înțelepciune sunt numeroase în epistolele pauline, cuprinzând etape variate ale vieții și universului, de la fenomenul creației la ființele umane, în ceea ce privește comportamentul lor personal și interpersonal și relațiile sociale.

Exemple din Romani sunt: Romani 1:19-21 (revelația creației); Romani 1:21-25 (perceperea greșită a lui Dumnezeu din creație , cu idolatria și imoralitatea drept consecințe); Romani 2:6 (răsplata dupa fapte); Romani 2:14-15 (perceperea voii lui Dumnezeu cu conștiința); Romani 5:3-5 (lanțul argumentelor); Romani 10:6-7 (cuvîntul/înțelepciunea este aproape); Romani 11:33-36 (slăvirea înțelepciunii lui Dumnezeu); Romani 12:3,16 (judecata trează contra îngâmfării); Romani 12:8 (dărnicia); Romani 12:10 (îndemnul la cinste); Romani 12:11 (avertizare împotriva lenei); Romani 12:12 (virtutea perseverenței); Romani 12:13 (ospitalitatea); Romani 12:15 (împărtășirea bucuriei și a necazului cu alții); Romani 12:17-20 și 14:19 (efortul de a trăi pașnic); Romani 13:1-7 (respect pentru puterea politică și structurile sociale; vezi Autoritatea civilă).

2.4.Înțelepciune duală? Contrastul dintre carne și duh (vezi Duhul Sfânt) care determină existența ființei umane înaintea lui Dumnezeu (Rom 7:7-25; 1 Cor 15:35-38; Gal 5:16-26), a fost explicată în contextul înțelepciunii "dualiste" ebraico-elene reprezentată de Philo (Brandburger). Concepția fundamentală a lui Philo , dualismul lui Dumnezeu și dualismul lumii este considerată a fi baza antropologiei și a eticii sale : spiritul uman este o emanație divină întrucât Dumnezeu a suflat Duhul Său asupra omenirii (Philo Det. Pot. Ins. 22); trupul uman este închisoarea în care spiritul divin este limitat, el este sursa întregului rău(Philo Leg. All. 3.14); păcatul este înnăscut în om deoarece toată senzualitatea este rea (Philo Vit. Mos. 2.29). Cel mai înalt principiu etic este renunțarea radicală a plăcerilor, determinarea distrugerii poftei și pasiunii. Acestea arată înrudirea evidentă cu eticile stoicismului.

Oricum există întrebarea dacă este de folos să se explice elementele de bază ale antropologiei lui Pavel, în contextul întoarcerii la înțelepciunea dualistă ebraico-elenă a lui Philo (von Lips): (1) tradiția sapiențială iudaică include elemente duale și de asemenea caractere diferite (învățătura despre cele două spirite în T. 12 Patr.); (2) contrastul dintre carne și duh implică concepții ale unor obârșii diferite, incluzând, de exemplu, o interpretare a Genezei 1-2; (3) asumarea reconstruirii originilor în cadrul dualismului în înțelepciunea iudaică este dificilă; (4) Pavel poate cuprinde o varietate a elementelor sapiențiale (cf. 1 Cor

1-2), care nu pot fi adunate sub eticheta de "înțelepciune duală". Astfel antropologia lui Pavel nu poate fi analizată în termenii unei înțelepciuni duale.

2.5.Tradiția lui Isus. Legătura dintre tradiția de înțelepciune și Pavel nu este doar una directă. A fost mediată și prin afirmațiile lui Isus (vezi Isus, afirmațiile Lui, Isus și Pavel). Aceasta este evident în citatul din Fapte 20:35 (cf. Lc 6:30), care adapteză un proverb grec (Thucydides 2.97.4; Plutarchus 2.173d). Unele îndemnuri pauline care sunt de asemenea cunoscute în tradiția sapiențială (T. Jos. 18:2; T.Ben. 3:6; Prov 3:4; T.Ben. 5:1) pot fi considerate ca fiind influențate de afirmațiile lui Isus: îndemnul de a binecuvânta mai degrabă decât de a blestema dușmanii (Rom 12:14; cf. Luc 6:28), sfatul de a răsplăti răul cu bine (Rom 12:17-21; cf. Mat 5:38-42) și îndemnul de a trăi în pace cu toți, dacă e posibil (Rom 12:18; cf Mat 5:9; Marc 9:50).

3.Cristologia.

Isus însuși și-a descris misiunea Lui, chiar dacă nu persoana Lui, în termenii tradiționali ai înțelepciunii divine: încredințat cu secretele lui Dumnezeu, revelându-le oamenilor și fiind respins de mulți, dar fiind acceptat de săraci și de cei neînvățați (Mat 11:19 par.; 11:25-30 par.). Astfel nu este surprinzător (Hengel, Gese) să vedem faptul că Pavel pune accent pe importanța persoanei și misiunii lui Isus Hristos în termenii înțelepciunii (recunoscută de munca lui Windisch).

Nu este imposibil să presupunem că Pavel a ajuns la această identificare a înțelepciunii divine și la Isus Hristos, ca un rezultat al revelației de pe drumul Damascului, când s-a produs convertirea lui (vezi Convertire și Chemare): întrucât el l-a văzut pe Isus ca Domn înălțat de Dumnezeu și stând la dreapta Lui (vezi Înălțare), el a ajuns să realizeze faptul că Isus a fost Fiul lui Dumnezeu (vezi Fiul lui Dumnezeu), nu doar în sens mesianic dar și în sensul existenței unei relații profunde cu Dumnezeu de la început, fiind imaginea lui Dumnezeu și agentul Lui în creație, iar acum în salvare (Kim).

3.1.Hristos și Înțelepciunea în 1 Corinteni 1-4. Aceste capitole acordă cea mai mare atenție grupului de cuvinte sophia/sophos din scrierile pauline (douăzeci și șase de referiri). Doar în acest pasaj Hristos este numit în mod explicit sophia (1 Cor 1:24,30). Formularea lui Pavel nu este o reacție polemică împotriva unei cristologii gnostice, (Wilckens; vezi Gnosis, Gnosticism), nici o reacție împotriva înțelepciunii centrate pe Tora, predicate în Corint (Davis; vezi Corinteni), dar ar trebui probabil înțeleasă în contextul discuției sale cu susținătorii înțelepciunii speculative a Iudaismului-Elenistic (Wilckens 1980). Este neclar dacă limbajul lui Pavel referitor la înțelepciune reflectă vocabularul și concepția oponenților săi sau dacă e ales în mod independent.

Pentru a păstra unitatea bisericii, primejduită acum (1 Cor 1:10-13), Pavel a stabilit faptul că formarea grupurilor în interiorul bisericii nu are nici o bază în lucrarea lui ca fondator al bisericii și nici în Evanghelie. El i-a botezat doar pe câțiva din corinteni (1 Cor 1:14-17; vezi Botez) și predicarea lui nu a fost învățătura înțelepciunii lumești unde un învățător poate fi superior altuia. Dimpotrivă, el a vestit Evanghelia (1 Cor 1:18-2:16)-proclamată de el însuși și de apostoli, care nu au fost decât slujitorii lui Hristos, răspunzători înaintea lui Dumnezeu (1 Cor 3-4). Pavel a pus în evidență deosebirea dintre semnificația crucii și "înțelepciunea vorbirii" (1 Cor 1:17; vezi Crucea, Teologia ei), care este "înțelepciunea lumii" (1 Cor 1:20), "înțelepciunea umană" (1 Cor 2:5), "înțelepciunea veacului", care este înțelepciunea pământească a "conducătorilor veacului" (1 Cor 2:6)-apropiată de "înțelepciunea umană" (1 Cor 2:13).

Dacă Evanghelia este combinată cu o astfel de înțelepciune, ea este golită de putere. Înțelepciunea umană fie ea îndemânare retorică (vezi Retorica), fie ea înțelegerea umană ca stăpânire speculativă a realității, anulează crucea lui Hristos în ceea ce privește înțelegerea morții Sale, ajungând un simbol al unui adevăr universal sau o scenă trecătoare în drama salvării. Astfel moartea lui Hristos este dezbrăcată de unicitatea ei și în cele din urmă de eficiența ei (Weder). O cristologie în ceea ce privește crucea în cazul unei matrice înțelepte, nu este o lipsă centrală cu privire la referința fundamentală la istorie. Se pierde punctul culminant al istoriei salvării, revelația misterului lui Dumnezeu (1 Cor 2:1,7-10). În logica înțelepciunii umane crucea lui Hristos este nebunie (1 Cor 1:18), dar în realitate aparenta slăbiciune a lui Dumnezeu este o demonstrare a puterii Lui (1 Cor 1:24-25).

Într-o notă pozitivă Pavel a folosit expresia "înțelepciunea lui Dumnezeu" pentru a descrie planul lui Dumnezeu și a lui Hristos de salvare. Dumnezeu în înțelepciunea Sa a aranjat în așa fel lucrurile încât să nu poată fi înțelese de înțelepciunea omenească (1 Cor 1:21). Un Dumnezeu provenit din înțelepciunea umană este o sursă a mândriei și devine Dumnezeu numai pentru oamenii învățați. Înțelepciunea dumnezeiască a fost personificată în Hristos, care este pentru umanitate "înțelepciunea lui Dumnezeu" (1Cor 1:24) și "înțelepciunea de la Dumnezeu" (1 Cor 1:30). Hristosul crucificat este întruchiparea lui Dumnezeu în planul de salvare a Lui și este adevărata măsură și expresia înțelepciunii și puterii lui Dumnezeu (Dunn). De aceea mesajul Evangheliei este "înțelepciunea lui Dumnezeu" (1 Cor 2:7), înțelepciunea divină provenită de la Creator, al cărui plan de salvare anticipat și ascuns, a devenit realitate prin crucificare.Astfel proclamarea Evangheliei lui Hristos, care este înțelepciunea lui Dumnezeu, are puterea să conducă la credință și la acordarea darului Sfântului Duh.

3.2.Hristos și atributele Înțelepciunii. Pavel îi transferă lui Hristos atributele înțelepciunii care vorbesc despre existența și natura ei. Noi observăm acest transfer în imnurile de slavă ale lui Hristos din Filipeni 2:6-11 și Coloseni 1:15-20, unde teologia înțelepciunii iudaice a fost recunoscută ca parte a contextului hermeneutic (Prov 8:23-25; Sir 1:4, 24:9; Înț 7:26; 9:4, 9:10).

Desemnarea lui Hristos ca fiind "în forma lui Dumnezeu" și fiind "egal cu Dumnezeu"(Filip 2:6)duce la gândul că înțelepciunea fiind aproape de Dumnezeu coexistă în natura lui Dumnezeu înaintea creației. Modelul umilire-exaltare și conceptul preexistenței sunt evocatoare pentru înțelepciunea lui Solomon.(Ecl 2:12-20; 5:1-6; 6:18-19; 9:4-10)

Descrierea lui Hristos ca fiind ''chipul Dumnezeului nevăzut'' , '' cel întâi născut din toată zidirea'' , ''începutul'' , și locuința '' întregii plinătăți''(Col 1:15,18,18), de asemenea are în vedere atributele înțelepciunii personificate: Fiul este manifestarea lui Dumnezeu în creație, El se bucură de întâietate atât în grad cât și existența deasupra creației, El este prezența efectivă a puterii divine a creației, și este manifestarea perfectă a atributelor și acțiunilor lui Dumnezeu.

3.3. Hristos și rolurile înțelepciunii. Alături de atributele înțelepciunii, Pavel transferă de asemenea rolurile acesteia înspre Hristos când descrie lucrarea Lui. Odată cu mărturisirea că Isus Hristos este Domnul ''de la care vin toate lucrurile și pentru care trăim și noi ''(1 Cor 8:6), Pavel a accentuat convingerea lui că Hristos este mijlocitor atât al creației cât și al salvării(ca și o nouă creație). În teologia iudaică referitoare la înțelepciune, înțelepciunea divină a fost descrisă ca fiind intermediară a creației și ca având un rol soteriologic(Sir 24:8-12; Ecl 10:15-21).

Midrașul lui Pavel despre tradiția exodică din 1Cor 10:1-4 se îndreaptă decisiv spre literatura înțeleaptă și spre Philo (vezi V.T. la Pavel). În Înț 10:17-18, 11:4 norul care îi conduce pe israeliți în pustie a fost identificat cu sophia (și cu Logos; Philo Det. Pot. Ins 115-118), și interpretarea spiritală a pâinii și a apei ca daruri ale înțelepciunii este de asemenea sapiențală (Prov 9:1-6; Sir 15:3).

Astfel expresia: ''au băut aceeași băutură dintr-o stâncă duhovnicească ce venea după ei, și stânca era Hristos"(1 Cor 10:4) implică faptul că Hristos este preexistent și este înțeles în termenii înțelepciunii divine, atât ca și mediator a lui Dumnezeu care este salvatorul vieții cât și ca revelator a istoriei lui Israel.

Funcția înțelepciunii ca mediator al creației și ca lucrător pentru Dumnezeu (Prov 8:27-30; Sir 1:4; 24:9; 43:26; Philo Rer. Div. Her. 189,199; Fug 112; Quaest. in Gen. 2.118) a fost transferată lui Hristos în Coloseni 1:16: ''prin El au fost făcute toate lucrurile'', aceasta înseamnă că Hristos este sfera înlăuntrul căreia creația are loc; toate lucrurile au fost făcute prin El'', aceasta presupunând faptul că Hristos este cel prin care se realizează creația; ''toate lucrurile au fost create pentru El'' , aceasta presupunând faptul că Hristos este ținta creației și prin urmare a istoriei(cf. Ef 1:10, vezi Creația și Noua Creație).

3.4. Pre-existența și Înțelepciunea. Pavel vorbește deIsus Hristos ca fiind pre-existent(vezi Pre-existența) și ca fiind salvator. Legătura dintre pre-existență(Habermann) și lucrarea salvării devine înțeleasă pe baza tradiției referitoare la înțelepciune.

3.4.1. Mijlocitorul creației și mântuirii. Hristosul pre-existent este mijlocitorul creației iar Hristoul încarnat este mijocitorul mântuirii (1 Cor 8:6; Col 1:15-20). Această corelație a creației și a mântuirii rezumă întemeierea cosmologică a salvării în ceea ce privește tradiția înțelepciunii. Imnul cristic din Coloseni 1 este cu deosebire relevant: asa cum înțelepciunea este descrisă ca fiind "imaginea lui Dumnezeu" (Înțel 7:26; Philo Leg. All. 1:43), Pavel îl numește pe Hristos "chipul Dumnezeului celui nevăzut" (Col 1:15 vezi Image), după cum înțelepciunea a fost prima creație sau "cea dintâi născută" (Prov 8:22-29; Sir 1:4, 24:9; Înț 9:9; Philo Quaest în Gen 97; Virt 62), Pavel îl numește pe Hristos "cel întâi născut din toată zidirea " (Col 1:15), după cum înțelepciunea a constituit puterea creativă a lui Dumnezeu în facerea lumii (Prov 8:27-30; Sir 1:4; 24:9; 43:26;Philo Rer. Div. Her.189,199; Fug 112), Pavel evidențiază faptul că "prin El au fost făcute toate lucrurile" (Col 1:16) și "toate se țin prin El" (Col 1:17). Astfel și Hristos este pleroma, prezența cosmică a lui Dumnezeu (Col 1:19; cf. Prov 8:12-14; Bar 3:38; Sir 24:4-11; vezi Fulness).

Obiecțiile lui J. D. G. Dunn pentru punctul de vedere conform căruia afirmațiile cristologice ale lui Pavel din Coloseni 1 presupun pre-existența sunt contrare dovezilor. Chiar dacă luăm expresia prepozițională "în El " (en auto) într-un sens instrumental (construcțiile similare cu dia în Col 1:16, și comparația cu 1Cor 8:6 și In 1:3; vezi Lhose) sau într-un sens general, ca indicând "sfera" în interiorul căreia a avut loc creația (Bruce), Pavel afirmă în Coloseni 1:16 faptul că actul creației (aorist ektishe) depinde cauzal de Hristos, o afirmație care nu are sens dacă Hristos nu a fost prezent la creație.

3.4.2. Încarnarea. Pre-existentul Hristos s-a umilit pe Sine Însuși devenind ființă umană (Fil 2:6-11). Noțiunea de încarnare poate găsi un punct de contact cu tradiția de înțelepciune în Asemănările lui Enoh (1 Enoh 48:1-7) unde mesanicul Fiu al Omului căruia îi este oferită trăsătura înțelepciunii pre-existente, este pus să instaureze domnia regească a lui Dumnezeu pe pământ (Schimanowski).

3.4.3. Trimiterea. Noțiunea trimiterii Fiului în lume (Gal 4:4-5, Rom 8:3-4) este comparată cu motivul sapiențial a lui Dumnezeu de trimitere a Înțelepciunii pre-existente de la tronul gloriei Lui (Schweizer). În Înțelepciunea lui Solomon 9:10 scriitorul cere ca înțelepciunea să fie trimsă înainte (exaposteilon) "din sfintele ceruri" și corelează dăruirea înțelepciunii cu trimiterea Sfîntului Duh "de sus" (Înț 9:17). Pavel utilizează exapostelo doar în Galateni 4:4,6 unde, de asemenea, avem de-a face cu trimiterea Fiului legată de trimiterea Duhului. Așa cum Înțelepciunea lui Solomon 9:10 descrie înțelepciunea locuind cu Dumnezeu înainte de creație, tot astfel Pavel presupune în mod evident existența Fiului în prezența lui Dumnezeu înainte de venirea lui în lume.

3.5.Hristos, Înțelepciunea și Legea. Este sugerat faptul că identificarea lui Isus ca mijlocitor al salvării, cu înțelepciunea pre-existentă a înlocuit identificarea tradițională a Legii.

La baza teologiei cărții Deuteronom (cf. Deut 4:6-8; 30:11-14; 33:14)și a anumitor psalmi de înțelepciune (Ps 1:19; 119), tradiția cu privire la înțelepciune a Iudaismului timpuriu a identificat Legea (Tora) cu înțelepciunea. Ben Sira, savant al Torei și învățător al înțelepciuni a formulat și a făcut aluzie la această corelare în mod repetat (ex Sir 15:1; 17:11; 19:20; 21:11; 24:23). Legea și înțelepciunea sunt una prin faptul că ambele sunt darul lui Dumnezeu pentru Israel.

Atât obiectivul Legii cât și cel al înțelepciunii sunt în supunere față de voința lui Dumnezeu, amîndouă rezumându-se în conceptul de "frica de Domnul". Acestea păstrează poruncile practice de înțelepciune și ascultarea înțeleaptă de Lege. Atât Legea cât și înțelepciunea se concentrează pe călăuzirea individului și a națiunii spre o viață evlavioasă și plină de succes în prezența lui Dumnezeu, în contextul unei lumii create de El. Atât Legea cât și Înțelepciunea descoperă voia lui Dumnezeu pentru umanitate și amândouă sunt comparate cu lumina care oferă călăuzire (Sir 24:32; 45:17). Copistul ca soper ("învățat") și hakam ("înțelept") studiază și învață ambele tradiții ale Legii și ale înțelepciunii (Sir 38:24-39:3).

Pare neplăcut oricum, faptul că identificarea lui Isus Hristos cu Îâînțelepciunea, făcută de Pavel, astfel stabilindu-se pre-existența lui Hristos, a fost derivată din corelarea Legii cu înțelepciunea din Iudaismul tradițional. Pavel niciodată nu-l descrie pe Hristos în termenii Legii (observăm cum el elimină toate referirile la Tora în momentul în care utilizează Deuteronom 30:12-14 pentru a descrie prezența lui Hristos în Romani 10:6-8). Mai degrabă Pavel descrie și definește Legea în termenii lui Hristos: Legea vine sub domnia lui Hristos (Gal 6:2; 1 Cor 9:21; cf Rom 3:27; 8:2). Pavel în mod aparent, încearcă să evite înțelegerea greșită conform căreia Hristos, ca și întruchipare a voii lui Dumnezeu, a adus o nouă Tora, pe care oamenii trebuie să o împlinească înlocuind astfel Tora veche. Deoarece Hristos a îndeplinit Tora în moartea și învierea lui "pentru noi", rolul soteriologic al Torei (cf. sacrificiile) ca o cale spre neprihănire a ajuns la sfârșit. De când Pavel a afirmat faptul că odată cu moartea și învierea lui Hristos, Tora și-a pierdut întreaga importanță pentru mântuire, este îndoielnic că el ar fi transferat funcțiile soteriologice ale Torei spre Hristos și astfel L-ar fi corelat pe Hristos cu Legea (Schnabel). A fost posibil pentru Pavel să transmită funcțiile înțelepciunii divine spre Hristos fără să introducă legătura înțelepciunii cu Tora.

 

4.Evanghelia.

4.1. Evanghelia și Înțelepciunea în Romani 10:6-8. Citând versetele din Deuteronom 30:12-14, unde Israelului îi este spus, că nu trebuie să urce în cer pentru a descoperi voia lui Dumnezeu și nici nu trebuie să meargă dincolo de mare sau să coboare în abis pentru ca Dumezeu să se aplece pentru a-și releva voia Sa în cadrul Legii, Pavel a interpretat pasajul cu ajutorul metodei pesher. Unde citatul vorbește despre Lege, Pavel vorbește despre Hristos. Savanții au observat legăturile dintre exegeza lui Pavel și motivul esențial al înțelepciunii adînci și al imposibilității urcări și coborâri de la cer (Iov 28; Prov 30:4; Bar 3:29-30; Sir 1:3, 6; 24:3-7; 51:19). Ceea ce Moise spusese despre Legea divină și ceea ce tradiția Iudaică a interpretat în termenii înțelepciunii, Pavel spune despre Hristos. Înțelepciunea lui Dumnezeu nu este mai accesibilă Torei decât în Evanghelie, scopul Torei, ea este acum disponibilă la nivel universal prin credința în Hristos. Deși Hristos nu locuiește pe pământ el nu este ascuns sau inaccesibil; El este prezent în proclamarea Evangheliei, neprihănirii prin credință.

4.2.Planul revelației. Subiectul lui Pavel cu privire la misterul lui Dumnezeu, care în trecut a fost ascuns dar acum a fost descoperit în Evanghelia lui Isus Hristos (1 Cor 2:6-14; Ef 3:4-11; Cor 1:26-27; Rom 16:25-26; 2 Tim 1:9-11; Tit 1:2-3), are înrudire cu concepția sapiențială a înțelepciunii pline de adâncime care a fost revelată în Lege (Wolter).

5. Etica.

Deoarece înțelepciunea are de a face cu înțelegerea vieții și a realității, cu îndemnarea și cu comportamentul obișnuit în viața de fiecare zi, nu este surprinzător să observăm prezența tradiției de înțelepciune în etica lui Pavel.

5.1.Liste și tabele. Ambele liste sau "cataloage" ale viciilor și virtuților (Rom 1:29-32; 1 Cor 5:9-11; 6:9-10; 2 Cor 12:20; Gal 5:19-21, 22-23; Efes 5:5; Filip 4:8; Col 3:5; 8,12; 1Tim 3:1-13; Tit 1:5-9; vezi Virtuți și Vicii) și regulile gospodăriei sau Haustafeln (Ef 5:21-6:9; Col 3:18-4:1; 1Tim 2:8-15, 6:1-2; Tit 2:1-10; vezi Gospodării și Codurile Gospodăriei) au fost comparate cu forme și concepte similare din Vechiul Testament și din tradiția cu privire la înțelepciune a Iudaismului timpuriu (elenistic) (cf. Prov 6:17-18; Înț 14:23-26; Sir 7:18-28). Legăturile cu înțelepciunea sunt evidente în aceste domenii, unde Pavel caracterizează comportamentul specific care nu se regăsește în poruncile din Decalog.

Listele suferințelor sau cataloagele peristaseis (1 Cor 4:9-13; 2 Cor 4:8-9; 6:4-10; 11:23-28; 12:10; cf. Rom 8:35-39; Filip 4:11-12; 2 Tim 3:11; vezi Chinuri, Încercări, Suferințe) au în comun trăsăturile găsite în listele similare ale vicisitudinilor din tradiția greacă, în mod special din stoicism, unde înțeleptul adevărat este înțeleptul suferind, dovedit și prin rezistența lui. Aceste liste țintesc spre măreața rezistență (askesis) și răbdare (ataraxia) a înțeleptului, dovedind faptul că el este un sophos care nu poate fi împiedicat de la a acționa cinstit chiar și în cele mai înfiorătoare calamități. Cataloagele peristaseis ale lui Pavel, cel puțin în 2 Corinteni, par să aibă o similară funcție revelatoare: greutățile ce sunt atribuite lui Dumnezeu arată faptul că el este un apostol adevărat și o persoană a integrității dovedite (2 Cor 6:4). Oricum, lauda sa însuși prin înșirarea necazurilor sale, este de departe îndepărtată de la mîndria egocentrică care consideră că răbdarea este o demonstrație a forței proprii. Când Pavel se laudă cu necazurile sale el "se laudă în Domnul " (1 Cor 1:31; vezi Laudă) și astfel ele susțin ocazia în vederea demonstrării puterii lui Dumnezeu (Fitzgerald).

5.2.Călăuzirea individuală. Călăuzirea etică a lui Pavel împărtășește numeroase elemente cu tradiția de înțelepciune, atât în ceea ce privește forma (îndemnurile argumentate, ex. 1Tes 4:11-12; 2 Cor 13:11; Col 4:3, 4; Filip 4:5; seriile scurte, îndemnurile neargumentate: Rom 12:9-21; Gal 5:25-6:10; Filip 4:4-9; 1Tes 4:1-12; Col 4:2-6; Efes 5:15-20) cât și în ceea ce privește conținutul.

5.3.Orintare pentru trăire. Etica lui Pavel poate fi descrisă în termenii Iudaismului timpuriu tradițional, corelarea Legii cu înțelepciunea fiind unită cu acțiunea de salvare a lui Dumnezeu în și prin Isus Hristos. Creștinul este chemat și i se dă posibilitatea să se supună voii lui Dumnezeu descoperită prin Lege, în cuvintele lui Isus Hristos și în hotărârile apostolilor. În același timp el are responsabilitatea de a face voia lui Dumnezeu în situațiile diferite ale vieții de fiecare zi (Schnabel). Această responsabilitate, așa cum este observată în scrierile lui Pavel, împărtășește multe puncte comune cu teologia despre înțelepciune (cf. Rom 16:19; Fil 1:9-10) precum și cu stoicismul.

Înrudirile cu etica stoică (ex. Apelul la rațiune în Rom 12:2; 14:5; autarkeia/autarkes în 1 Tim 6:6; Fil 4:11) se datorează atât cunoștințelor pe care le avea Pavel cu privire la eticile elenistice contemporane, cât și influențelor elenistice din iudaismul contemporan (cf. Înțelepciunea lui Solomon, Aristobulos, 4 Macabei, Philo). Asemenea paralele nu trebuie să ascundă faptul că structurile de bază ale eticii stoice sunt total diferte de etica lui Pavel: etica stoică a fost în principal rațională, socotirea omului ca fiind ultima măsură a moralității și urmărind idealul personalității autonome și autocratice, omul putând ajunge la perfecțiunea morală prin propriile sale puterii și pe baza standardelor înnăscute.

Urmărirea elementelor sapiențiale poate fi cercetată:

  1. Referirea la obiceiurile sociale, la ceea ce este general acceptat, necesar și potrivit (Rom 12:2, 9; 13:3; 14:16; 15:2; 1 Cor 11:13; Efes 6:1; Filip 1:10; 4:8; Col 3:18, 20; 1 Tes 5:15; 1 Tim 2:10; Tit 3:8, 14), incluzând preocuparea pentru reacția celor de afară (Rom 14:18; 1 Cor 10:32; 1 Tes 4:12). (2)Duhul ca și ghid pentru deciziile corecte în discernerea a ceea ce este comportament înțelept în împrejurări specifice (Col 1:9-10) (3)Dragostea creștină care conduce spre cunoaștere și intuiție în vederea fixării întrebărilor în ceea ce privește comportamentul (1 Cor 3:18; Fil 1:9-10).

(4)Apelul la facultățile raționale ale credinciosului: argumentul care observă ce este bine și ce este rău în situații specifce (Rom 12:2; 14:5; 2 Cor 10:5; cf. verbul noutheteo "a pune pe cale dreaptă, încurajare" în Rom 15:14; 1 Cor 4:14; 1 Tes 5:12, 14; e.t.c.); discernământul ca alegere critică și încercare practică pentru ceea ce este satisfăcător (1Tes 5:21; Rom 12:2; 14:22-23; Gal 6:2-5; Filip 1:9-11); și imaginea pentru ceea ce este o atitudine și o acțiune potrivite (Filip 4:8).

(5)Apelul la conștiință care este bazată pe Legea/înțelepciunea revelată în mod universal de Dumnezeu (Rom 2:15) care este, deasupra altor factori, motivată de poruncile Dumnezeului creației (Rom 13:5) și care funcționează aparte de existența unui tribunal ce reamintește judecata lui Dumnezeu, atât ca și o autoevaluare critică și o autojudecată cât și ca o comportare morală.

(6)Mustrarea motivată pentru că Pavel nu este în căutarea unei ascultări oarbe ci țintește spre înțelegere. Aceasta leagă etica lui Pavel ca învățător apostolic de mustrarea practică și de înțelepciune (cf. Col 1:28; 3:16).

6.Escatologia.

Când Pavel discută rolul lui Israel în planul de salvare a lui Dumnezeu(Rom 9:11) argumentând că în momentul în care " numărul mare al neamurilor" s-a transformat în "tot Israelul va fi mântuit"( Rom 11:25-26 vezi Israel), argumentul lui arată afinitatea atât cu gândirea apocaliptică, cât și cu cea înțeleaptă. Această confluență a apocalipticului cu înțelepciunea, a fost analizată ca dând posibilitatea lui

Pavel de amenține o tensiune echilibrată între tratarea imparțială a lui Dumnezeu pentru toți și credincioșia lui Dumnezeu pentru Israel. Tema înțelepciunii unui olar și a două tipuri de vase arată cum Dumnezeu alege cu scopul de a-și demonstra mânia,puterea și gloria. Corelarea sapiențială a înțelepciunii divine și a Torei ne ajută să arătăm că Evanghelia ca și un loc nou al voii lui Dumnezeu este universal disponibilă (Rom 10; cf. Rom 3:2 ). Misterul salvării lui Israel care este de fapt misterul înțelepciunii lui Dumnezeu, îl conduce pe Pavel la un imn în rugăciune pentru înțelepciunea și gloria lui Dumnezeu (Rom 11:33-36).

 

 

1