Înviere

Traducere: MIHAIU Claudiu

 

Învierea este piatra de temelie a credinței creștine. Se face referință la înviere explicit în 17 cărții ale NT și implicit în majoritatea celorlate 10. Aproape toate epistolele Pauline fac referință la înviere( excepție sunt IITes, Tit, Filimon). Într-adevăr, Rom. 10:9 mărturisește despre înviere, echivalentul acceptării domniei Lui Isus Hristos și condiția necesară mântuirii, iar I Cor.15:14 demonstreză strânsa legătură dintre gândirea lui Pavel și cherigmatica lui lucrare. În Rom. 4:25, Pavel fundamenteză decisiv docrina justificării pe învierea Lui Hristos atunci când spune că Isus “a fost înviat pentru justificarea noastră”, în timp ce în Filipeni 3:11 pune pe același plan “cunoașterea Lui Hristos” și cunoașterea “puterii învierii Lui.” Nu este de surprins că cel mai lung capitol din epistolele Pauline ( ICor.15 ) este dedicat complet unei discuții aupra învierii.

Învierea Lui Isus Hristos este motivul principal în escatologia lui Pavel pentru că inaugurează era ce urma să vină și asigură bazele speranței viitoare. Evenimentul Hristos este, în cuvintele evocative ale lui McDonald: “Punctul Arhimedean care a îndreptat lumea religiosă iudaică spre o nouă ordine” (McDonald,28). Învierea Lui Hristos și a celui credincios în ziua de pe urmă sunt relatate, speranța celui din urmă fiind bazată pe siguranța Celui dintâi.

Două remarci privitoare la învierea Lui Isus Hristos, așa cum este portretizată în epistolele Pauline, trebuiesc așezate ca și premise. Mai întâi este important de observat că Pavel nu încearcă niciodată să dovedească congregaților, cărora se adresează în epistolele lui, istoricitatea învierii ( împotriva opiniei lui Bultmann despre I Cor.15:3-8). El consideră învierea ca și un fapt ( crezut de credincioși ) și caută să scoată la iveală implicațile învierii în ceea ce privește viața și credința. Pavel nu este preocupat de întrebări filozofice, cum credința subiectivă inter-relaționează cu istoria obiectivă, aceasta este mai degrabă o idee post-iluministă care este propulsată de îngrijorările pozitiviste nedespărțite de imaginea lui Pavel. Încercările moderne de a argumenta verificarea istorică a învierii Lui Isus Hristos bazate pe materialele Pauline sunt așadar greșit direcționate, deși sunt motivate de cele mai multe ori de cele mai bune preocupări apologetice ( Ladd oferă o discuție asupra acestei teme care merită citită ).

În al doilea rând, Pavel nu descrie nici unde învierea propriuzisă a Lui Isus Hristos, și nici nu face referință la ea ca un simplu eveniment istoric alături de alte evenimente ale istoriei. Învierea este istorică, într-adevăr, dar este în același timp mai mult decât istorică ( sau “metaistoric㔠ca să folosim termenului lui McDonald, McDonald,138). Descripțiile pe care le oferă Pavel despre Hristosul Înviat sunt aparițile de după înviere ale Domnului care sunt luate ca și ilustrative evenimentului și ca și garanții circumstanțiale a istoricității învierii. El începe cea mai lungă discuție asupra temei învierii folosind o formulă tradițională, care însumează kerygma ( Icor.15:3-4 ) apoi începe să înșire mărturiile despre aparițiile de după învierie ale Domnului Isus ( I Cor.15:6-8). Apelarea la tradiția pre-Paulină evidențiază centralitatea proclamării învierii Lui Hristos din cea mai timpurie perioadă a mișcării creștine ( vezi Kloppenborg Murphy-O’Connor pentru a discuta acest pasaj).

Amândouă aceste considerații trebuiesc ținute minte în toate privințele apologetice concentrându-se asupra învierii ca și fundamnet al credinței creștine.

1.Originile unei Doctrine a Învierii

2.Pavel și Crezurile Fariseice asupra Învierii

3.Terminologia Învierii

4.Imagini ale Învierii

5.Co-Răstignire și Co-Înviere în Hristos

6.Învierea: Teme de interpretare

 

1.Originile unei Doctrine a Învierii

Majoritatea învățaților au fost de acord că doctrina învierii în trup a dezvoltare aproape târzie a în scrierile iudaice. Primele declarații mai sigure din VT cu privire la învierea din morți le găsim în Daniel 12 și ( posibil ) Isaia 26:19, deși există antecedente ale acesteia în miracolele săvârșite prin Ilie și Elisei ( I și II Regi ) și în imagini a unei treziri naționale în literatura profetică a VT ( de notat Os.6:1-2 și viziunea văii de oase uscate din Ez.37:1-14). O înviere a trupului din morți este de asemenea proclamată într-o serie de scrieri apocrife și pseudo-epigrafice Iudaice, incuzând IIMacabei, IVEzra și IIBaruh. Deasemenea există materiale importante mai vechi, care au de aface cel puțin cu viața de după moarte, în tradiția clasică a Platonismului, de obicei ca și imagine a trezirii spirituale în transhumanța sufletului ( Vezi Perkins, 37-69). Problema a fost bine cercetată de învățați și nu mai necesită acum o detailare ( vezi Nicklelsburg și Greenspoon pentru studii amănunțite aupra contextului scrierilor iudaice ).

În timp ce epistolele lui Pavel sunt cele mai timpurii scrieri creștine care au menționat Învierea Lui Hristos, există indicații că ideea făcea parte din propria credință și propriile așteptări ale Lui Hristos. Toate cele patru Evanghelii înregistrează referințe al acesteia în viitorul posibil ( mulți pot nega că se face referință și la ‘Q’). Se pare că Pavel a preluat centralitatea învierii ca și idee teologică chiar de la Isus ( vezi Witherington ), deși cu siguranță a fost prezentă în partida Fariseilor a Iudaismului unde fusese membru.

2.Pavel și Crezurile Fariseice asupra Învierii

Membralitatea lui Pavel la partida Fariseilor a Iudaismului este dezvăluită atât în epistole ( Filipeni3:5 ) cât și de Luca ( Fapte. 23:6, 26:5 ). În Fapte nențelegerea dintre Farisei și Saduchei asupra doctrinei despre învierea în trup este o temă proeminentă ( Fapte 4:2, 23:6-8, 24:21 ). Este rezonabil să asumăm că Pavel a acceptat punctul de vedere tradițional al Fariseilor asupra învierii trupului și a înțeles în cele din urmă în lumina întâlnirii cu Isus cel Înviat. După cum afirmă Sider, “ca un bun Fariseu al primului secol, Pavel nu putea concepe învierea din morți în termeni pur imateriali” ( Sider,438, pentru discuții mai amănunțite vezi Davies, 285-320 ).

3.Terminologia Învierii

Pentru a descrie idea de înviere sau pentru a face o ascociere la aceasta, Pavel, în epistolele sale, folosește anumite cuvinte și expresii. Verbul anistemi ( ridicat, înviat) este folosit de cinci ori cu referință la înviere, atât a Lui Hristos ( ITes. 4:14, Rom. 15:12 ) cât și a credinciosului ( I Tes. 4:16, Ef. 5:14). Verbul egeiro ( ridicat, înviat) apre de 38 de ori cu referință la înviere ( Rom. 4:24,25; 6:4,9; 7:4; 8:11 ( de două ori ), 34; 10:9; 13:11; ICor.6:14; 15:4,12,13,14,15 ( de două ori ),16 ( de două ori), 17, 20,29,32,35,42,43 ( de două ori ),52; IICor. 1:9; 4:14 ( de două ori ); 5:15; Gal. 1:1; Ef.1:20; 5:14; Col. 2:12, I Tes. 1:10, IITim. 2:8); iar verbul compus exegeiro ( ridicat, înviat ) o singură dată cu referință la credincioși ( ICor. 6:14 ). În plus substantivul anastasis ( înviere ) este folosit de opt ori ( Rom. 1:4; 6:5; ICor. 15:12,13,21,42; Filipeni 3:10, IITim. 2:18 ), iar substantivul exanastasis ( înviere ) apare o singură dată ( Filipeni. 3:11 ). Acești termeni sunt folosiți atât cu referință la învierea Lui Hristos Însuși cât și la învierea credincioșilor care este garantată de învierea Domnului ( Dahl ne prezintă o listăcu detalii asupra sensurilor termenilor în NT ).

Câțiva au susținut că există o diferență de sens între aceste două grupuri de cuvinte ( egeiro și anistemi ) și de la acest fundament au urmărit o dezvoltare a sensului termenilor folosiți în materialele Pauline. Coenen, de exemplu, susține că o examinare mai apropriat㠓arată că egeiro, mai ales la Trecere, este folosit cu preponderență pentru ceea ce s-a întâmplat de Paști, ridicarea Răstignitului la viață, în timp ce anistemi și anastasis se referă în mod special la rechemarea la viață a oamenilor în timpul lucrării pământești a Lui Hristos și la învierea universală escatologic㔠( Coenen, 276 ). Oricum o distincție absolută pare mai degrabă arbitrară și dificil de susținut ( Atăt ICor. 15:12-13 cât și 15:42 par să folosească cele două verbe interschimbabil iar Ef. 5:14 incude ambele verbe în citatul din Is. 60:1). Se pare că Pavel nu intenționează să mențină nici o diferență substanțială între cei doi termeni, deși sensul lui egeiro poate fi luat mult mai tradițional și legat de o sursă adiacentă Palestiniană ( apare frecvent în pasaje considerate declarații ale Crezului cum ar fi ICor. 15:4; vezi Crez ).

În Rom. 6:10 și 14:9 verbul zao ( a trăi ) este folosit ca și referință la învierea Lui Hristos. Este folosit similar în IICor. 13:14 și este clar contrastat cu verbul stauroo ( răstignit ); versetul aplică deasemenea verbul zao la Creștini care vor avea parte de învierea Lui Hristos. Verbul compus syzesomen ( vom trăi cu “El” ) În Rom. 6:8 și IITim. 2:11 ca și syndoxasthomen (să putem fi glorificați cu “El” ) în Rom. 8:17 sunt folosite în același sfârșit. Sensul verbului zoopoieo ( a da viaț㠓cuiva” ) clădește deasemenea pe idea învierii și îl întâlnim de șase ori ( Rom. 4:17; 8:11; ICor. 15:22,36,45; IICor.3:6 ), de obicei în contextul Învierii finale a sfinților și a arătării slavei Lui Dumnezeu. La fel verbul synegeiro ( a se ridica împreună, a învia împreună ) în Col. 2:13; 3:1; Ef. 2:6 ca și synezoopoiesen ( el i-a făcut vii împreună cu “El” ) în Col. 2:13 și Ef. 2:5 continuă această temă, simbolizând unitatea Bisericii în moartea Lui Hristos. Verbul anago ( a ridica, a aduce sus ) îl întâlnim o singură dată în Rom. 10:7 cu referință la Învierea Lui Isus din morți ( Christon ek nekron anagagein, “a-L ridica pe Hristos din moarte” ).

Sensul lui anabaino ( a merge în sus, a ascede ) în Ef. 4:8,10 și anelemphthe ( a fost luat sus) în Tim. 3:16 poate reflecta deasemenea o temă adiacentă Învierii, demonstrând cât de apropiat este limbajul de ascensiune cu cel al Învierii. Aceasta este în mod special evident în materialele pre-Pauline, ca acelea din Rom. 1:4; 8:34; Filipeni 2:9; ITes. 1:10 ( Baird discută despre aceasta într-o anumită măsură ).

4.Imagini ale Învierii

Este important de observat că expresia “ învierea din moarte” evocă mai degrabă un tablou mental diferit decât cel produs de limba greacă, anastaseos nekron (Rom. 1:4, Filipeni 3:11, care are ek nekron, lit. “( scos ) afară dintre cei morți” ). În Română ceva din dinamismul expresiei se pierde datorită faptului că luăm moartea ca o stare de a fi sau ca locuință a celor ce ne-au părăsit, aproape ca un substantiv, abstract, singular. Oricum, în greacă substantivul de după nekron este la plural, ceea ce înseamnă că expresia anastasis nekron poate fi tradusă literal “Învierea afară dintre cei morți” ( Filipeni 3:11 ). Expresia grecească conține o imagine mult mai dinamică alcătuind o imagine de genul “ridicându-se din mijlocul unor trupuri” și întrupându-se în natura somatică a trupului învierii. Însă este esențial să observăm că Pavel nu proclamă o “Înviere a Cărnii”, cum scriitorii Creștini Subsecvenți aveau să facă ( incuzând pe autorul cărții II Clement și Iustin Martirul ). Pavel menține o distincție între sarx ( carne) și soma ( trup ) atunci când se referă la învățătura despre înviere.

Este important de arătat că Pavel scoate la iveală câteva idei diferite prin efortul său de a comunica înțelesul Învierii, pe care o descrie ca și un mister, mysterion, în ICor. 15:51. Varietatea largă de imagini angajate se revelează în dreptul său; demonstrând limitele limbajului atunci când este pus în slujba încercării de a descrie nedescrisul. Este un drum fără capăt o flexibilitate a expresiei, în descrierea lui Pavel asupra învierii, care este în același timp exaltatoare dar și frustrantă pentru interpreți. Imaginile pot fi discutate subt opt titluri.

4.1. Înviere și Transformare. În câteva locuri Pavel folosește limbajul transformării în descrierea sa a Învierii viitoare așteptate de Creștini. În Filipeni 3:10 forma de paricipiu a verbului symmorphizo “a îmbrăca aceeași form㔠apare exact în acest context: “și să-L cunosc pe El și puterea Învierii Lui, și să pot purta suferințele Lui, deveniind mai mult ca El (symmorphizomenos ) în moartea Lui.” În concluzia aceluiași capitol imaginea este expandată și legată direct cu revelația Domnului Isus Hristos ca și Mântuitor din cer ( Filipeni 3:20 ). În Filipeni 3:21 limbajul transformării apare de două ori: “ ( Isus Hristos ) va schimba ( metaschematisei ) trupurile noastre de carne să fie ca ( symmorphon ) trupul Lui de slavă.” Una dintre cele mai clare expresii ale Învierii ca transformare o întâlnim în ICor. 15:51-52, unde apostolul folosește de două ori verbul allagesometha ( vom fi schimbați ) să descrie ce o așteptă pe comunitatea de credincioși la parousia Lui Hristos. Această transformare viitoare este descrisă în versetul 52 ca și instantanee ( en atomo, en rhipe ophtalmou, ) “într-o cipă, într-o clipire de ochi.” Acest limbaj transformator este este mărturisit puțin diferit de conținutul pasajelor din epistolele mai timpurii, cum ar fi ITes. 4:13-18, unde o metaforă spațială, “prinși împreun㔠domină întrega acțiune alături de parousia. Gillman descrie schimbarea ca și o reprezentare diferită, ca și o mișcare de la implicit la explicit și sugerează imaginea “răpirii” din ITes. 4, care este compatibil pe deplin cu motivul transformării din I Cor. 15.

Este important de notat că în I Cor. 15:51-54a Pavel tratează problema transformării acelora care vor fi în viață la parousia Lui Hristos. Aici, apostolul, învață despre transformarea universală al tuturor, care sunt în Hristos, fie morți fie vii, dar susținând în continuare că nu toți vor fi înviați. Numai aceea care au murit au nevoie să fie înviați; pentru aceea care vor fi în viață la parousia transformarea este suficientă să moștenească nemurirea în veacul ce va urma. Câțiva comentatori ai NT, de notat J.Jeremias ( urmându-l pe A. Schlatter), au luat expresile contradictorii din I Cor. 15:50b-c pentru a sugera o distincție similară între acei credincioși în viață la parousia și acei care au murit deja ( vezi 4.3. pentru mai multe detalii ). În orice caz transformarea viitoare este clară în imaginea din I Cor.15.

În contrast întâlnim transformarea escatologică fiind descrisă în prezent în II Cor. 3:18. Aici verbul prezent pasiv metamorphoumetha ( suntem transformați ) este folosit în mijlocul unui amplu pasaj în care Pavel contrasta gloria lui Moise cu cea a Lui Hristos ( II Cor. 3:12-4:6 ). Un sens similar al verbului îl întâlnim în Romani 12:2, încodată mărturisiind procesul prezent al transformării.

Sugestia că transformarea poate fi concepută dualist ( atât prezent cât și viitor ) demonstrează tensiunea moștenită în escatologia lui Pavel ca și tot unitar. E.E.Ellis insistă că Pavel nu ne prezintă un dualism real, în timp ce transformarea muritorilor așteaptă moștenirea trupului înviat la parousia Lui Hristos; ce unește cele două aspecte ale transformării este o existență corporală, faptul că credinciosul este în Hristos. Idea de Înviere ca și expresie a transformării spirituale prezente a credinciosului în Hristos poate fi întâlnită deasemenea în Rom. 6:1-11; II Cor. 4:10-12; 5:15; 13:4; Gal. 5:24-25, 6:14-45, Col. 2:12; Ef. 2:5-6; ( ca și Haris, 1015, argumentări ). Încă o dată legătura strânsă dintre unitatea credincioșilor cu Hristos în Învierea Lui și comportamentul lor etic sunt scoase în evidență.

4.2.Înviere ca și Integritate. În toiul tratatului său extins asupra subiectului din I Cor. 15 Pavel folosește un număr de termeni contrastanți și imagini antitetice pentru a descrie în ce fel viața după înviere este diferită de forma de existență de acum. Sunt incluse câteva perechi contrastante de termeni: trecător, netrecător I Cor. 15:42; dezonoare, glorie I Cor15:43; slăbiciune, putere I Cor. 15:43; trup de carne, trup spiritual I Cor. 15:44 ( vezi Trup); omul țărânei, omul cerului I Cor. 15:47-49. În I Cor. 15:50 Pavel așează din nou prima pereche de antonime: trecător și netrecător atunci când spune “sângele și carnea nu vor moșteni împărăția Lui Dumnezeu, nici trecătorul pe netrecător.” Termenii relevanți în greacă ( aphtora și aphtarsia ) produc o imagine destul de puternică și sunt mai nimerit traduse prin coruptibilitate și respectiv integritate. Termenul aphtarsia se găsește de șapte ori în NT, toate în scrieriile Pauline: ( Rom. 2:7; I Cor. 15: 42,50,53,54, Ef. 6:24, I Tim. 1:10, în timp ce patru din cele șapte cazuri ale termenului înrudit aphthartos “neperisabil” din NT sunt găsite deasemenea în scrisorile lui Pavel ( Rom. 1:23; I Cor. 9:25; 15:52; I Tim. 1:17). De a lungul unei vivide demonstrații importanței escatologice a termenului există o strânsă legătură între aphtarsia, aphthartos și Învierea Lui Isus Hristos.

În plus față de cazurile din extinsa discuție asupra învierii din I Cor. 15, revelația lui aphtarsia, de a lungul învingerii morții la învierea Lui Isus, este în centrul atenției în II Tim 1:10; aphtarsia este asociată cu viața veșnică în Romani 2:7; iar aphtartos este folosit figurat la învierea trupului se limitază la imaginea a unei imagini atletice în I Corinteni 9:25. Printre excepții se numără Ef. 6:24, unde termenul aphtarsia este folost pentru a descrie dragostea Creștină pentru Domnul “ dragost necondiționată”, și Romani 1:23 și Timotei 1:17 unde aphthartos este folosit ca și atribut a Lui Dumnuzeu.

Jeremias oferă o interesantă și disputată interpretare a I Corinteni 15:50, sugerând că trebuie făcută o diferență între metamorfoza credinciosului cel viu, I Corinteni 15:50b, și a celui încetat din viață, I Corinteni 15:50c, și că trebuie evidențiat un contrast între limbajul lui Pavel despre întinare, neîntinare și moralitate, imoralitate. Ca și efect, Jeremias spune că expresia “carnea și sângele nu pot moștenii împărăția Lui Dumnzeu” se referă la cei care sunt în viață al venirea parousiei. Și argumentează c㠓nici trecătorul nu va moșteni netrecătorul” se referă la cei care au murit înainte de parousia și a căror corpuri sunt în decompunere în prezentul acela. El merge mai departe și sugerează că o distincție similară între vii și morți este găsită în I Coorinteni 15:50-53. Oricum distincția propusă este aproape cu siguranță una forțată ( sau cel puțin una limitată ) iar cei mai mulți învățați nu l-au urmat și susținut pe Jeremias ( H. Conzelman este un reprezentant al celor ce nu au fost de acord cu Jeremias ).

O parte esențială al argumentului lui Jeremias este folosirea altui termen în I Corinteni 15:53-54, nemurirea ( athanasia ), un termen folosi de obicei pentru a descrie, ca și în I Timotei 6:16, un atribut a Lui Însuși Dumnezeu (Harris,273-5, aduce o discuție terminologică completă a lui aphtharsia și athanasia, pe care le traduce pe amânduă prin termenul nemurire. Câțiva au luat limbajul de investitură din II Corinteni 5:2-4 deasemenea pentru a sugera distincția între credinciosul trecut din viață și cel care este viu la parousia Lui Hristos.

4.3.Învierea ca Nemurire. Pavel folosește alt termen interesant pentru a descrie Învierea în I Corinteni 15:53b-54. Aici el o descrie ca pe natura muritoare ( to thneton ) care trece în nemurire ( ahtanasia ). Învierea este modalitatea prin care Creștinii își câștigă nemurirea, iar moartea este, în imaginea poetică desenată din Isaia 25:8, “înăbușită de biruință.” Distincția dintre athanasia și aphtharsia nu este întodeauna ușor de definit, dar asocierea amândoura cu învierea trupului este sigură. Harris argumentează persuasiv că în timp ce nemurirea ( fie athanasia fie aphtharsia ) și învierea sunt strâns legate, prima este consistent prezentă ca și o posesie vitoare dată la parousia Lui Isus celor care I-au aparținut. În orice caz, nemurirea și învierea sunt prezente în gândirea lui Pavel și sunt văzute ca și idei înrudite dar distincte ( cum notează Harris ). Amândouă sunt fundamentate în crezul lui Pavel ca și speranță escatologică a credinciosului și viitoare în temporalitate.

4.4. Învierea și Preamărirea. În anumite locuri în epistolele lui Pavel este o legătură strânsă între Învierea Lui Isus din morți și preamărirea acestuia la dreapta Tatălui. Câteva pasaje care justapun aceste două imagini sunt considerate a reflecta tradițiile pre-Pauline, și anume Romani 1:3-4; Filipeni 2:9-11. În cazul imnului din Filipeni faptul că există o mișcare de la moartea Lui Hristos (Filipeni 2:8 ) la premărirea Lui ( Filipeni 2:9-11 ) este destul de neobișnuit. Aceasta I-a cauzat pe mulți să considere că proclamația Creștină originală asupra Învierii a fost într-adevăr un mesaj teologic al justificării Lui înaintea Lui Dumnezeu și nu un mesaj istoric despre învierea trupului Său din morți. Oricum o asemenea distincție este concepută în mod fals ( după cum subliniază și Harris ) . Preamărirea este așezată în mod clar ca și următoare Învierii în multe alt locuri din epistolele Pauline ( Romani 8:34; Efeseni 1:20; 2:6; Coloseni 3:1). Într-adevăr, pe de o parte înviererea și preamărirea nu trebuiesc privite ca și sinonime, însă există o legătură teologică esențială între ele. Preamărirea nu este așa de mult o interpretare teologică a Învierii, ca și o consecință inevitabilă a ei ci mai degrabă rezultatul logic înspre care conduce. După cum a afirmat Harris “Învierea a fost prerecuzita și motivul Înălțării Lui iar Înălțarea a fost rezultatul Învierii Lui” ( Harris, 85-86 ).

Vorbind în mod strict, Pavel nu relatează descrieri amănunțite despre înălțarea fizică a Lui Isus cum mai găsim în NT numai în Luca, Fapte și în termeni tainici, folosind material tradițional ( cum ar fi I Timotei 3:16 ). Mai degrabă, scrierile lui Pavel au tendința de a-L descrie pe Hristos în statutul Său de după înviere cu termeni de preamărire și de glorificare. Totuși, Pavel sugerează că credincioși vor avea parte de o ascensiune fizică la parousia ( I Tesaloniceni 4:16-17 ).

4.5.Învierea și Glorificarea. Arătarea finală a slavei Lui Dumnezeu este o piesă bine stabilită a escatologiei Iudaice. Pavel deasemenea folosește limbajul de glorificare în anumite locuri pentru a descrie implicațile învierii pentru credinciosul Creștin ( vezi Glorie, Glorificare ). I Tesaloniceni 2:12 asociază împărăția Lui Dumnezeu cu slavă, în timp ce II Tesaloniceni 2:14 unește chemarea creștină de viitoarea intrare în slava Lui Hristos. În Romani 5:2 speranța de alua parte la viitoarea slavă a Lui Dumnezeu este un motiv de bucurie pentru Pavel, iar în II Corinteni 4:17 el folosește expresia poetic㠓greutatea veșnică de slav㔠( aionion baron doxes ) pentru a descrie ce este pregătit pentru credincios. În Romani 8:11-17 și II Corinteni 4:10-18 atât “trupurile muritoare” ( ta thneta tasomata ) și “carnea muritoare” ( thnete sarx ) se spune despre ele că vor fi glorificate ca și rezultat al unirii dintre Hristos și Biserica Lui. În Romani 8:30 Pavel folosește câteva verbe chiar la aorist, incluzând edoxasen ( el a glorificat ), pentru a procalma siguranța mântuirii pe baza unirii dintre Hristos și credincioși. Această descriere a glorificării asociată cu învierea ca ceva în trecut anticipează limbajul scrisorilor de mai târziu ( Coloseni 1:27; 3:1,4 ).

4.6.Învierea și viața veșnică. În Galateni 6:8 avem o ilustrație despre semănat și secerat, folosită de Pavel, în care Duhului I se spune să dea viață veșnică credinciosului. Această imagine are cu siguranță înțeles escatologic și este probabil cel mai reușit sinonim cu viitoarea viață de la înviere. Expresia “viață veșnic㔠( zoe oionios ) apare deasemenea în alte pasaje ca rezultat al credinței în Isus Hristos ( Romani 5:21; 6:22,23;I Timotei 1:16; 6:12; Tit 1:2, 3:7 ) și legat de judecata finală ( Romani 2:7 ). Oriunde apar la Pavel imagini ale învierii Lui Hristos, Pavel în mod clar concentrează atenția aupra dimensiunii prezente a vieții în Hristos, moștenirea vieții veșnice în toată plinătatea ei ( ca nemurirea ) este ceva care zace în viitor.

4.7. Învierea și Conformarea Chipului Lui Hristos. Pentru Pavel “chipul” Lui Hristos este unul dintre termenii cheie, expresie al unui adevăr Hristologic, în mod special în legăturile analogiei Isus, Adam ( vezi Adam și Hristos ). Aserția că credinciosul este deasemenea în procesul de conformare cu chipul Lui Dumnezeu ( în Hristos ) este menționată în câteva locuri: Romani 8:29; II Corinteni 2:18, Coloseni 3:10. În fiecare situație este o suprapunere de imagini la mijloc; “conformarea după chipul Lui Hristos este scopul escatologic Creștin, iar aici se poate lua ca și o suprapunere cu planul învierii. Aceast lucru este susținut mai departe de faptul că în I Corinteni 15:49 speranța învierii creștine este descrisă de “purtarea chipului Omului din cer.” Dimensiunea cerească al gândului escatologic a lui Pavel este un ingredient important în înțelegerea salvării cosmice ( După cum argumentează Lincoln ).

4.8.Învierea și răscumpărarea trupului. Învățătura lui Pavel despre învierea din trup provine dintr-o antropologie iudaică în care “sufletul” ( Heb.nepes, Grk.psyche ) este principiu animator al vieții umane ( Vezi Psihologie ). În principal Iudeii credeau că ființele umane nu au suflete, ele sunt suflete. Această temelie antropologică are implicații majore asupra doctrinei Învierii pentru că refuză să predea componenta somatică a ființei umane. Învierea implică răscumpărarea trupului fizic, deși ( cum am observat mai sus ) natura somatică a existenței învierii dă orizont pentru cele mai creative gânduri ale lui Pavel în I Corinteni 15:35-49. Având în vedere acest context este perfect de înțeles de ce în Romani 8:23 descrie efectele învierii ca și răscumpărarea finală a trupurilor noastre ( ten apolytrosin tou somtos hemon ). O idee similară este formulată în Filipeni 3:20-21, de această dată trupul învierii al comunității credincioșilor este strâns legat de acel al Domnul Isus cel Înviat. Alte ocazii în care este formulată ideea de răscumpărare ( apolytrosis ) în scrierile Pauline, Romani 3:24; I Corinteni 1:30; Efeseni 1:7,14; 4:30; Coloseni 1:14, trebuiesc privite în contextul învierii și implicațile acesteia atât pentru omenire cât și pentru Cosmos ( vezi Lumea, Cosmologie ).

5. Co-Răstignirea și Co-Învierea în Hristos

Așa de sigur este Pavel de unitatea care există între Hristos și Biserica Lui că credincioșii pot fi descriși ( având în vedere imaginea botezului ) ca și paricipând la moartea și învierea Lui Hristos ( Romani 6:3-4,8; Galateni 3:27; Coloseni 2:12; vezi Murind și Înviind cu Hristos ). O declarație similară se găsește la Coloseni 3:1 unde verbul sznegeiro “a se ridica cu..” este folosit într-o propoziție principală condițională din prima clasă ( presupunând adevărul afirmației ). Această unire cu Hristos în moartea și învierea Lui înseamnă că existența Creștină ( viața din Înviere ) poate fi descrisă ca și umblarea în “noutatea vieții” ( Romani 6:4; Romani 8:13; II Corinteni 5:15; Galateni 5:24). La fel și în Filipeni 3:10 asociaz㠓cunoașterea Lui Hristos, și puterea Învierii Lui” cu participarea la suferințele Lui, arătând spre importanța învierii Lui Hristos pentru un stil de viață moral care îndură încercări. Răsplata unei astfel de purtări, continuă Pavel, este răsplata Învierii ( Filipeni 3:11 ). În II Corinteni 4:10 o altă imagine provativă este folosită de Pavel pentru a-l descrie pe credincios purtând moartea Lui Hristos peste trupuri astfel pentru a se manifesta Învierea.

6. Învierea: Câteva Teme de Interpretare

Din punct de vedere istoric au fost ridicate câteva întrebări teologice importante în ceea ce privește învierea. Aceste implică în mod special exegeza pasajelor Pauline cheie sau interpretarea unor anumit teme. Ca și dovadă timpurie a importanței deținută de Pavel în aceste probleme interpretative pot fi văzute în faptul că scrierile gnostice foarte des își bazau învățăturile pe materialul conținut de epistolele sale. Ar fi adevărat să spunem că învățătura complicată a lui Pavel asupra trupului învierii a devenit una din piesele de bază pentru Crezurile Creștinilor Gnostici din al doilea și al treilea secol. Un text care se luptă cu aceste idei în limbaj tipic Paulin este Epistola către Rheginos, o lucrare anonimă altă dată cunoscută sub numele Tratatul asupra Învierii ( vezi Pagels)

Trei idei cer reflecții:

6.1. Învierea și Mesianitea Lui Isus. Câteva pasaje din scrierile Pauline asociază mesianitatea Lui Isus cu Învierea Lui din morți ( Romani 1:3-4; I Corinteni 15:4; II Timotei 2:8 vezi Hristos. Deși am merge puțin prea departe să afirmăm că învierea lui Hristos a fost pentru Pavel actul de inaugurare al mesianismului Lui Isus, cu siguranță ar fi adevărat să afirmăm că mesianitatea este indicată și proclamată de multe indicii. Într-adevăr este posibil să vedem învierea lui Hristos demonstrând nu numai mesianitatea Lui Hristos dar și Domnia Cosmică ( cum argumnetează Beasly-Murray; vezi Domn).

Cu atât mai puțin este posibil să crezi în învierea Lui Isus din morți fără a afirma în mod necesar că acest act divin I-a confirmat mesianitatea Lui. Aceasta poate să fie o surpriză pentru mulți creștini deoarece de multe ori cele două sunt luate ca și echivalente. Un exemplu bun pentru acest punct de vedere este un învățat evreu P.Lapide, care acceptă istoricitatea învierii în trup a Lui Isus, dar nu se consideră pe el a fi un creștin ( prin definiție cei care cred că Hristos este Mesia ). Pentru Lapide învierea Lui Hristos face parte din planul de pregătire a Lui Dumnezeu, care pregătește lumea pentru apariția viitoare a Lui Mesia. Exemplul lui Lapide este un caz în care se susține numai una din cele două afirmații, aceea că învierea Lui Hristos este în același timp propria-I proclamare ca Mesia. În același timp argumentul lui Lapide oferă un subânțeles ineresant într-o anumită interpretare modernă a NT. Într-o eră în care mulți învățați creștini competenți găsesc motive să nege istoricitatea învierii în trup a Lui Isus și tot reușesc să afirme că sunt creștini, într-o astfel de eră avem un Învățat Iudeu care susține cu putere învierea în trup dar nu procalmă nici o credință pe baza acesteia. Este o lecție proeminentă despre conținutul mesianic al credinței în Înviere, așa cum o proclamă Pavel.

6.2. Învierea și Motivul Mormântului Gol. Toate patru evanghelii menționează mormântul gol în narațiunile lor despre înviere ( Matei 28:6; Marcu 16:6; Luca 24:2; Ioan 20:4-7 ). Pe de altă parte, în timp se Pavel menționează explicit înmormântarea Lui Isus ( I Corinteni 15:4; Romani 6:4 ), în nici o altă oarte nu mai face refeință la mormântul gol în ceea ce privește învierea. Oricum, Cranfield simte c㠓aproape se înțelege de la sine” ( Cranfield, 168 ), prin menționarea înmormântării Lui Hristos între “a murit” și “a înviat” în I Corinteni 15:4. Poate să fie un simple accident de circumstanță că Pavel nu face referință niciodată la mormântul gol, cu toate că R.H.Stein a înaintat sugestia că omisia se datorează preocupărilor apologetice din partea lui Pavel:” Când a venit vorba despre aparențele învierii apostolii au putut să argumenteze la fel cu ajutorul celorlalți. El, deasemenea, l-a văzut pe Domnul! Nu ar fi putut spune același lucru despre mormântul gol” ( Stein, 12 ).

În orice caz, în NT mormântul gol nu este adus niciodată ca și dovadă al Învierii Lui Isus din Morți. Aceasta i-a făcut pe unii să tragă niște limite între Învierea Lui Isus și dovada mormântului gol, cu gândul de a nega istoricitatea Învierii Însine. Deci Învierea poate fi “spiritualizat㔠iar basele sale în istorie sunt serios nedeterminate dacă lăsate deoparte chiar toate. În ultimii ani în Marea Britanie această linie de gândire a fost asociată cu Episcopul de Durham, David Jenkins ( pentru detalii vezi Harris, 1985 ). Garanția Învierii ( așa începe argumentul ) nu este mormântul gol ci prezența Domnului cel Înviat în viața credincioșilor din comunitate ( vezi Harris 37-44 și Walker). Materialele pauline, în special în I Corinteni 15, sunt în toiul multor din aceste discuții. Este puțin probabil ca Pavel să fi acceptat adevărul Învierii Lui Isus fără să accepte și mormântul gol ca și corolar al Învierii. Comentariul lui Barrett punctează succint cum în istoricitatea mormîntului gol credința joacă un rol delicat: “ Credința…ar fi fost distrusă de descoperirea trupului mort al Domnului Isus, dar nici nu poate fi creată așa de simplu prin descoperirea unui mormânt gol” (Barrett, 1968,349).

Un număr din ce în ce mai mare de învățați afirmă istoricitatea moemântului gol și faptul că Pavel era conștient de el ( vezi Craig, 1985). Motivul pentru care mormântul gol nu este explicitat la Pavel nu trebuie privită ca o lipsă de dovezi istorice, ci ar trebui privită lipsa de importanță pe care o are în ceea ce privește proclamrea Creștină.

6.3. Învierea Generală. Pavel nu explicitează nicăieri o înviere generală pentru toți oamenii, deși sunt indicații împrăștiate prin scrisorile lui cum că toți ( credincioși și necredincioși, vii și morți ) vor avea parte de judecată ( Romani 2:6-11; II Corinteni 4:5; 5:10; II Tesaloniceni 1:6-10; II Timotei 4:1 ). Cel mai apropiat loc în care Pavel sugerează o înviere generală ( sau universală ) este în I Corinteni15:22b: “În Hristos toți vor fi înviați” ( en to christo pantes zoopoiethesontai ). Iar această declarație vine în mijlocul anlogiei lui Pavel ADAM,HRISTOS, și așa trebuie interpretată ( este “toți în Hristos” care vor fi înviați ). Mulți au bazat crezurile Pauline cu privire la Învierea genrală pe cuvintele atribuite apostolului în Fapte 24:15, dar acest lucru este văzut suspect metodologic de către foarte mulți. Idea de Înviere generală nu poate fi neglijată. Allison argumentează că întregul Creștinismul timpuriu, incluzându-l și pe Pavel, a asociat Învierea Lui Hristos din morți cu o înviere generală și au înțeles că învierea Domnului a inaugurat drumul pentru aceasta (Allison încearcă să însumeze interpretările care au supra estimat importanța unui punct de vedere escatologic realizat în crezul timpului creștin ).

 

 

1