Dunn, Romans, 1:1-7
Traducere: Matei Vasile & Dobra Claudiu
1. Pavel începe prin introducerea câtorva credincioși din Roma pe care i-a cunoscut personal. Forma prezentării personale a fost determinată prin convenție, alegerea epitetelor ne spune că a fost mai important să vorbească despre sine pentru a fi mai relevant destinatarilor săi.
Este semnificativ faptul că întâi s-a descris pe sine ca sclav a lui Isus Hristos, lucru neobișnuit pentru formula sa de introducere. Cititorii săi erau familiari cu LXX, și o mișcare marcată de moștenirea evreiască poate fi ușor recunoscută ca limbajul devoțiunii iudaice transpusă în devoțiunea pentru Isus Hristos. Ei puteau să citească fraza de mai sus, ca o abandonare a vechii pietăți (contrastul dintre rob a lui Dumnezeu și rob a lui Isus Hristos), dar după cum vom vedea, probabil că Pavel intenționa să apropie extensia vechii devoțiuni în circumstanțele văzute în devoțiunea față de Isus Hristos. După cum am văzut anterior, Pavel s-a chemat pe sine rob a lui Isus Hristos, dar acum se desemnează ca fiind rob a lui Hristos, pentru ca în vv.3-4 Isus Hristos este proclamat ca fiind Domnul, iar în vv.5-7 descoperirea semnelor lui Isus Hristos înseamnă pentru Pavel împlinirea semnelor din Isaia în care slujitorul este lumina neamurilor și mântuirea până la marginile pământului(Is. 49:6).
Dar Pavel și cititorii săi sunt de asemenea conștienți de folosirea în lumea greco-romană a termenului care desemnează cea mai de jos clasă economică a societății: rob. Pavel cu o subliniere voită se prezintă pe sine ca un capital al imperiului și nu ca un cetățean mândru de libertatea sa ci ca un sclav a lui Mesia cel răstignit.
A doua descriere a sa este cea mai des întâlnită în salutările găsite în epistolele sale: apostol. Deci, cuvântul folosit de Pavel putea fi înțeles și de alții fără efort. El a fost un apostol în virtutea întâlnirii cu Hristos pe drumul Damascului, și prin mandatul său de a lua Evanghelia lui Dumnezeu și a da-o la neamuri(v.5). Cuvântul este ținut în primul rând de tensiunea de la începutul iudaismului lui Pavel și ceea ce a devenit în urma experienței din drumul Damascului.
Ce înseamnă aceasta pentru Pavel este prezentat în fraza pus de o parte pentru Evanghelia lui Dumnezeu(v.1). Ideea aceasta este făcută clară prin cuvintele unei epistole anterioare: pus de o parte din pântecele maicii mele, m-a chemat prin harul Său, ca să-L vestesc între neamuri (Gal. 1:15-16), cu un pronunțat ecou al textului din Ieremia 1:5. corelat cu Isaia 49:1. Convingerea aceasta a fost fundamentală pentru Pavel și de asemenea comiterea neslujirii. întreaga sa misiune, întreaga s
a viață nu a fost nimic mai mult decât o slujire a Evangheliei, o dedicare în misiunea de a sluji neamurilor, în contrast cu tendințele bune ale triumfului uman cu care ei au fost mult mai familiari, vestea bună a unui singur Dumnezeu se focaliza pe o singură persoana ți un singur mesaj.(vv.3-4)2. Pavel continuă să se prezinte pe sine într-un scurt sumar al Evangheliei sale , așadar faptul că prezentarea se întrerupe printr-o inserție care nu este firească pentru întreruperea salutului, iar importanța acesteia nu este evidentă. El face această inferență pentru că are nevoie de a definii termenul mandatului apostolic pentru a respinge orice suspiciune sau criticism care putea cauza cititorului respingerea lui Pavel. Existau câteva confuzii și chiar ostilitate cu privire la înțelesul Evangheliei, în mod particular printre credincioșii iudei, lucru evident în Galateni. Și termenii în care este sumarizată Evanghelia lui Dumnezeu confirmă ideea că a fost un contrast continuu între revelația întrupată în Scripturile iudaice și grija lui Pavel pentru o deschidere universală.
Aserțiunea lui Pavel este emfatică. Evanghelia pentru care a fost pus deoparte este într-o totală continuitate cu revelația timpurie a lui Dumnezeu către Israel. Sublinierea este în trei moduri arătată: a fost promisă dinainte prin profeți în Sfânta Scriptură. Așa spunând, nu a fost ceva cu care Pavel a păcălit de noua mișcare, și nici ceva care să fi început cu Isus. Chiar dacă vv. 3 și 4 sunt o formulare timpurie preluată de Pavel și chiar dacă frazele folosite în v.2 sunt ecouri care stabilesc o apologetică creștină, v.2 este complet al său. Forța argumentului este semnul pentru ascultătorii și cititorii care eu fost fundamentali pentru Pavel. Și proeminența care este în deschiderea saluturilor implică faptul că este o teză centrală pentru argumentul ce urmează. Cititorul modern deci va fi avizat să poarte în mintea sa această aserție a continuității dintre V.T și Evanghelii lui Pavel, când încearcă să dea sens argumentului ulterior a lui Pavel.
3-4. Pavel își dezvoltă descrierile introductive a Evangheliei prin definirea acesteia în termenii lui Isus Hristos. Dacă într-adevăr el ia o formulare evanghelistică sau credală timpurie, după cum vom vedea, motivele pentru care a făcut acest lucru. Unul din motive a fost o binecunoscută formulare tipică, într-o dublă afirmație (fiul lui David, fiul lui Dumnezeu), un lucru familiar credincioșilor din Roma. Celălalt este continuarea încrederii în primul nume dat care subliniază continuitatea dintre Evanghelia proclamată de Pavel și Israel; cel proclamat de Pavel a fost cel descendent din linia davidică (Mesia Regal) o aserție fundamentală a credinței iudeo-creștine și apologeticii. Putem observa de asemenea semitismul (Duhul sfințeniei) și o descriere primitivă a lui Isus Hristos (învierea morților) în v. 4 ca o indicație că Pavel a citat o formulare întâlnită în bisericile palestiniene.
Unii vor agrea faptul că Pavel a avut fundalul unei formulării timpurii prin fraza introductivă: cu privire la Fiul său, și fraza conclusivă: Isus Hristos Domnul nostru; iar dacă formula a fost destul de cunoscută probabil că Pavel aștepta ca semnătura sa să fie luată în seamă. Nu vedem multe semnificații în aceste fraze precum Pavel intenționa să califice sau să modifice sublinierea formelor timpurii, ci mai degrabă a încercat să nu provoace suspiciuni , să mențină un teren comun pentru destinatarii săi.
Faptul că a fost scrisă de Pavel nu pare săi dea o autoritate particulară și probabil că a fost văzut simplu ca un convenient sau referințe particulare cu privire la acest punct. Fiu nu este unul din titlurile obișnuite date lui Isus Hristos și poate fi sugerat prin formula care a fost citată mai sus. Cu siguranță presupunerile despre unicitatea filiației divine a fost deja luată în considerație când se face referire la Isus (Fiul Său). Dar filiația a fost diferită de filiația divină atribuită lui Israel sau drepților, sau a lui Mesia , nu este clar: formula indică faptul că învierea a fost moment decisiv în filiațiunea lui Hristos. Iar Domn este folosit simplu ca un titlu stabilit într-o frază stabilită. Noi vom încerca să fim atenți în interpretarea formulei într-un mod rigid și antitetic - Fiul lui David după nașterea sa umană, iar Fiu al lui Dumnezeu după înviere-nu datorită ideii de Mesia regal , căci nu a fost familiară gândirii iudaice. Astfel formula extinsă rămâne în gândirea iudaică și speranța datorită sublinierii pe care Pavel o face asupra continuității dintre speranța lui Israel și Evanghelii sa. În același timp nu vom ignora forța frazei: dovedit din învierea din morți. este clar din această frază că pentru Pavel învierea a marcat un stadiu decisiv în filiația divină a lui Hristos - nu a marcat începutul acesteia, ci desigur a marcat o semnificantă înălțare sau o lărgire a scopului său. Poate că înălțarea să lărgirea este simplu gândită în termenii înălțării înviatului Hristos la dreapta lui Dumnezeu căci Pavel gândește în mod clar aceasta în următoarele cuvinte: Isus Hristos Domnul nostru. Dar fraza din învierea din morți (altfel decât din învierea sa din morți), sugerează că Pavel a văzut aici o diferență a unui aspect universal al Evangheliei. Și este posibil ca el să fi citit contrastul dintre după trup și în putere după Duhul Sfânt într-un mod similar. Putem spune că Pavel a putut citi în această formulare timpurie ca o implicare în, și prin înviere ca curata Evanghelie a lui Mesia regal care a fost lărgită spre a cuprinde întregul scop al deschiderii Duhul Sfânt ș învierea finală a morților; Fiul lui David al speranței iudaice a devenit prin învierea Fiul lui Dumnezeu pentru toți.
5-6. v.5 începe cu tranziția de la parantezele vv.2-4 cu cea mai obișnuită formă de salut, cu o reîntoarcere la aserțiunea prezentării de sine a apostolatului său (v.1). Această repetiție a declarației a apostolicității și forma neașteptată a pluralului (noi primim - neașteptat întru-cât el nu a asociat pe nimeni cu sine în saluturile introductive) probabil indică faptul unei sensibilități de partea lui Pavel care își proclama apostolicitatea și/sau înțelesul său al acelei apostolicități care a fost un subiect al multor dispute (Galateni), în cazul în care a vrut să aleagă aceste cuvinte cu grijă.
Este probabil semnificativ faptul că separarea sa ca un apostol pentru Evanghelia lui Dumnezeu este acum explicat ca apostol pentru ascultarea credinței între toate neamurile. Pe de o parte, această declarație a sa pentru deschidere universală a apostolicității sale este acum explicată în mod explicit toate neamurile. Aceasta deoarece credincioșii din Roma se încadrează în această categorie (v.6), destinatarii însăși aduc o dovadă vie a deschiderii Evanghelii către toate neamurile. Dar pe de altă parte, obiectul imediat al apostolicității sale și mijlocul înțelegerii deschiderii sale este exprimat în termenii frazei ascultare de credință. Aici vom fi atenționați să recunoaștem alt semn și anume, că credința pe care apostolicitatea lui Pavel pare să o aducă nu este ceva diferit de ascultare, de răspunsul lui Dumnezeu așteptat de poporul legământului ci este mai degrabă cale ăn care ascultarea trebuie să fie exprimată ca sursa efectivă a acestei ascultări. Numai astfel voia lui Dumnezeu și a Hristosului Său a fost cunoscută în adevăratul caracter (nume) și după cinstea lor. Încă o dată vom observa faptul că Pavel încearcă să susțină continuitatea dintre scopurile lui Dumnezeu pentru Israel (nu exprimate în obligațiile legământului), și viziunea lui Pavel despre Evanghelii oferită întregii lumi.
Nu de puțină importanță este modul în care Pavel încadrează aserțiunile de bază ale apostolatului său, printr-o dublă referire la Hristos prin care de dragul Numelui Său. Această dublă subliniere întărește impresia că funcția de căpătâi a formulei deja citate (vv.3,4) a fost pentru al prezenta pe Hristos ca ax ținând împreună promisiunile timpurii date prin profeți în Sfânta Scriptură și declarația lui Pavel de apostol cu deschiderea universală. Pavel a gândit că Isus Hristos, cel care susține moștenirea iudaică și speranța (din sămânța lui David după trup), că Pavel și alții și-au primit misiunea apostolică și mandatul de a da Evanghelii neamurilor. Acest lucru a fost de dragul lui Isus Hristos a cărui filiație divină în putere este corelată cu învierea (universală) a morților, Domn peste tot (Ps. 110,1), că Pavel și alții au dus chemarea la neamuri (precum ți la evrei) la ascultarea credinței. Credincioșii din Roma aduc dovezi în favoare faptului că nu Pavel (ci probabil alții) au jucat un rol important în convertirea lor. Ei sunt (sau includ) neamuri care au răspuns la chemarea lui Isus Hristos, Isus Mesia al așteptărilor iudaice.
7. Cu v.7 se realizează întoarcerea la forma normală a salutului. Adresarea este specifică după cum deja s-a menționat în clauză finală a parantezei în v.6-toți cei din Roma care s-au recunoscut pe sine ca prea iubiți ai lui Dumnezeu, chemați să fie sfinți. Întâia frază are o rezonanță vetero-testamentară, fără a avea însă o paralelă specifică. Ascultătorii iudei sau prozeliți familiari cu LXX, puteau accepta implicația faptului că au fost numărați împreună cu Israel (cf.11,28). Străinul mai puțin familiar cu LXX nu putea recunoaște nici de cum faptul că a fost privilegiat într-un mod special printr-o relație cu Dumnezeu lui Israel la care a fost chemat să răspundă (vv.1,2). În mod similar în a doua frază, prin folosirea termenilor familiari al vastului context socio-religios al lumii eleniste putea prin conjucturile pe care tindeau să le evoce, o declarație iudaică, specifică și tipic iudaic. Amândouă cuvintele au fost specia alese: chemați de o parte și sfințiți să slujească lui Dumnezeu . Continuitatea dintre vechile promisiuni iudaice, promise în Scripturi și noua realizare în Hristos este văzută încă o dată.
Începutul condamnării din scrisoare conclude cu salutul obișnuit al lui Pavel har și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Hristos. De multe ori salutul paulinic către evrei și greci a devenit o binecuvântare prin care combină puterea cuvântului, ce de multe ori probabil caracteriza evanghelia (harul), cu bogăția/frumusețea salutului semitic (pace) rugăciunea pentru generozitatea nelimitată și întregită a marii puterii divine, care este pentru națiunile umane cel mai frumos salut.
Sursa binecuvântării este menționată ca fiind Dumnezeu, Tatăl nostru, și Domnul Isus Hristos. În termenii noștri de înțelegere constă în dezvoltarea afirmației cristologice că domnia lui Hristos alături/împreună cu Dumnezeu Tatăl are semnificație. Pe de altă parte, mai mult de atât nu trebuie să citim. Probabil că în minte aveau gândul că Hristos este slăvit la dreapta lui Dumnezeu (110:1) ca și egal, dar subordonat în regență. Posibilitatea acestei afirmații despre putere stârnește unele probleme pentru evreii monoteiști, dar care nu pare a fi o problemă în gândirea creștină.
Mai mult, semnificația constă în faptul că cele două propoziții (familiare nouă, dar ne necesară auditoriului roman) furnizează în concluzie un efect fundamental care propulsează spre începutul declarației paulinice. Vorbirea despre Dumnezeu ca Tată este folosită oarecum stoicistică, ideea că Dumnezeu este Tatăl lumii ori al întregii umanități, însă el sugerează acest gând pentru iudeii care văd în Dumnezeu unic Tatăl lui Israel sau al celor drepți: creștinii sunt noua îmbrățișare cuprinsă în paternitatea lui Dumnezeu, de care va avea grijă de acum înainte exprimându-se în comparație cu Israelul. Și venirea prin Isus (evreul) Hristos este în consecință glorificarea Lui ca Domn. Harul cristic (către Neamuri) și pacea lui Dumnezeu (pentru evrei) nu sunt separate și nici factori opozanți. Fiecare este legată de cealaltă. Evanghelia este despre harul și pacea lui Dumnezeu, pe care evreii o proclamă și al cărui Isus este glorificat la dreapta lui Dumnezeu vechea promisiune și noua evanghelie sunt una.
În concluzie, în acest început adresarea lui Pavel descoperă unele lucruri despre el însuși și din pasiunea lui supremă, precum și unele aluzii la puterea care îl însoțește caracterizându-și viața în termenii de rob și apostol, un apostol delimitat și determinat de proclamarea evangheliei, o evanghelie al cărui plan este centralizat pe Isus Hristos, iar împlinirea așteptărilor iudaice nu era în discuție, dar interpretarea lor cu referire la Neamuri a fost foarte controversată; interpretare care aparține la amândouă, moștenirea evreilor și bogăția Neamurilor, deși încă de la începutul a reieșit că puterea este subiectul scrisorii în sine.