Romani 2:17-24
Argumentul continuă mai departe printr-o încordarea silențioasă a referinței circulare: nu numai simpla reluare a termenul LEGEA (vv 12-16), ci prin reluarea pe mai departe a diatribei, face ca iudeu, partenerul dialogului, să fie menționat pe nume. În prima parte pare a fi simplu pentru că sunt Neamrile care împlinesc Legea și sunt iudei care încalcă în mod flagrant Legea. Dar acuzația este mai mult un simplu compex decât aceasta. Iudeul care este numit astfel (tu, care te numești Iudeu) nu este un evreu luat în particular sau o grupare evreiască, ci este evreu în general,
evreu per se, evreul conștient de privilegiul poporului său prin oferirea Legii, conștient de faptul că poporul lui a fost ales de Dumnezeu, evreul care revendică prerogativele speciale ale poporului său. Evreul care este acuzat de transgresiunea flagrantă a Legii, nu este un evreu particular, lăsând deoparte evreii în general; Pavel este destul de bine informat în acuzațile pe care le aduce despre furturi, adulter și idolatrie pentru a putea fi slăbi oarecum acest argument fortificat. El este evreu care a fost vinovat prin ofensarea legii. Care este pusă în contrast, oarecum este o mândrie națională tipică evreului în lege, cu exemplificare transgresiunii legii de către iudei. Argumentul călcării legii a evreului-individ este suficent pentru a chema problema prezumției iudeilor cum că evreul stă într-o poziție mai privilegiată și mai superioară înaintea lui Dumnezeu comparativ cu Neamurile. Această perspectivă este tipică a priorității iudaice ca statut în fața lui Dumnezeu în virtutea de popor ales este văzută ca fiind chemată în problematică, extinderea rechizitoriului uman în general (1:18-32) poate fi văzută ca aplicare mult mai evidentă atât la evrei cât și la Neamuri (2:9-11).2:17-20 Pavel începe prin oferirea exprimării mândriei naționale de evreu. Interlocutorul este semeț la numele de iudeu, încrezător în sine în privilegiile de a fi iudeu, conștient de responsabilitățile lui în comparație cu favorurile lui. Încrederea lui se bazează pe acțiunile dăruite de Lege, simțul securității ca evreu este focalizată pe Lege. Lăudăroșenia cu Dumnezeu nu este un lucru rău neaparat în ochii lui Pavel (cf. 5:11), dar aici implicația este simplă, ca o lăudăroșenie cu Dumnezeu ca Dumnezeu lui Israel, Dumnezeuul care a fost special ales de națiunea iudaică. Continuarea paulinică devine mult mai clară atunci când interlocutorii iudaici sunt în întregime legați de Lege. Ca sintaxă recitalul din vv.18-20 indică săritura și cântărirea circulară a acestei mândri în existența legii poporul. El este învățat din Lega care înzestrază iudeul cu soluția la problemele importante din viața cotideană și astfel că își revendică întrebarea: Ce fel de Dumnezeu am avea nevoie noi? Care sunt lucruile pe care într-adevăr le-a făcut? Evreul este încrezător în Legea lui Dumnezeu care conține răspunsul. Deoarece el este evreul, el este astfel convins că Legea este întruchiparea cunoștinței și a adevărului, care poate fi de altfel demnă de crezare că este împlinirea sarcini lui Israel de a fi călăuza obilor, lumina celor din întuneric (Isaia 42:6-7), încrezător în faptul că evreul are Legea poate fi educator și profesor pentru cei ce n-au legea și sunt ignoranți și imaturi.
Acesta este glasul evreului fundamentalist unicul glas care observă legea ca siguranță și certitudine a intonației divine care continuă favoruri pentru Israel, care crede că Torah este cuvântul lui Dumnezeu simplu. El nu este doar caracter sau constituție; el nu oferă doar liniile directoare ori normele săvârșite în fiecare zi; el este manualul complect și comprehensiv pentru întreaga viață. Având instrucțiuni incontestabile ca și voințe divine; răspunsurile celui drept în domeniul disputelor prioritare sunt clare. Chiar faptele legii îl așează pe el într-o poziție avantajoasă și superioară peste Neamuri, ca lider al orbilor, ca lumină a celor în întuneric, ca cel care corectează prostia, ca profesorul copiilor. Pavel nu contestă faptele revendicate ca fiind făcute sau ca fiind valid. Dar implicit în critica lui este întrebarea dacă toți pot fi numiți evreul per se, prin virtutea lor fiind membrii ai poporului ales de Dumnezeu, prin faptele legii. Implicația sigură este că evreul nu împlinește rolul de Israel, astfel că el a greșit în prioritatea lui, interpretând greșit voința lui Dumnezeu, lăudăroșenia cu Dumnezeu induce în eroare și într-o falsa încredere în lege. De asemenea pentru auditoriul scrisorii paulinice implica citirea cuvântului declarat de către judecata limpede a voinței divine, iar prioritatea lui Dumnezeu în orice instanță nu este citită în Torah, dar ea vine mai mult printr-o viață sincere cu Dumnezeu și cu Duhul Său (cf. 12:2; Fil. 1:9-10), astfel Crist este adevărata întruchipare a înțelepciunii divine, nu a legii (1 Cor 1:24, 30) și astfel El este singurul, după Evanghelie, care poate împlini rolul lui Israel ca lider al orbilor și al celor aflați în întuneric (cf. 1 Cor 4:5; 2 Cor 4:6) chiar evreul per se este respins pentru că respinge Evanghelia și pe Cristos. Aceasta va începe să devină clară în vv. 25-29 astfel interlocutorul drept este egal cu numele iudeu opunându-se suspiciunii.
21-23 La început Pavel încearcă să străpungă mândria națională printr-o acuzație publică. Tu deci, care înveți pe alții (Neamurile), pe tine însuți nu te înveți? Ai făcut efortul să te înțelegi pe tine însuți? (Implicarea este din nou clară față de iudeul care vorbește pentru naționalismul evreiesc, ca eșuând în înțelegerea legii, dar singurul la înălțime și eșuând în adevărata importanță.) Adevărul este, Pavel amintește în dialogul lui asociat, că sunt iudei care au acțiuni contradictorii cu Legea. Odihnindu-se pe Lege, inițierea fiind în afara legii, face din Legea întruchipării cunoașterii și a adevărului ca ne fiind suficentă. Ei au porunca în Lege de a nu fura, însă ei sunt evreii care fură. Ei citesc în Lege că nu trebuie să comită adulter, însă ei sunt evreii care comit adulterul. Evreul adoră idolii și incă comite și sacrilegii. Pe scurt, lăudăroșenia naționalismul cu Legea a așezat alături de faptele iudeilor dezonoarea lui Dumnezeu prin călcarea Legii. Implicația este din nou clară: mândria națională cu Legea este nepotivită; evreul ca evreu nu este mai bun decât Neamurile ca Neamuri și păcatul lui va fi judecat la fel de sever ca cel al Neamurilor (v. 12).
24. Ideea este că climaxul constă prin citarea din Isaia 52:5 și aluzia probabilă la Ezechiel 36:20-23. Aproape cu certitudine că în fiecare caz Pavel a avut în minte contextul și la folosint în interpretarea celuilait context. Chiar evenimente exilice, precum și conducerea care a făcut exilul inevitabil, cauzează Neamurile să disprețuiască Numele lui IHWH. Poporul Israel s-a lăudat că sunt națiunea aleasă de Dumnezeu și s-au odihnit pe legământul încheiat cu Dumnezeu (oferit de Dumnezeu). Dar ei au nenorocit țara, distrugând Ierusalimul, și poporul l-au dus în captivitate. În consecință Neamurile disprețuiesc pe Dumnezeu prin învingerea națiunii iudaice și-L batjocoresc pentru că nu a putut să-Și salveze poporul. Pavel sesizează clar paralela dintre situația disprețuitoare din perioada lui Isaia și Ezechiel și situația din zilele lui. Încă odată evreul se odihnește pe încredere falsa a alegerii divine al lui Israel, bazându-se pe privilegiu Legii primite. Deși exilul arată consecințele mândriei, în ciuda transgresiunii iudeul-individ mai este mândru ocazional, deși Neamurile au înțeles pe cine Dumnezeu a ales. Implicația este corectă, deoarece exilul trebuia să-l facă pe Israel să recunoască faptul că ei s-au odihnit pe o interpretare greșită a legământului călcat, însă acum evreul ar trebuie să-și redefinească semnificația legământului statutar și ne încrezându-se pe faptul că este evreu și are Lege.