James D. G. Dunn, Epistola cãtre Romani, 3:9-20

 

 

TRADUCEREA : Condorachi Victor & Stîncã Marin

Explicaþii

3:9 Linia interogãrii din 3:1-8, în timp ce face legãturi importante cu trecutul ºi viitorul a înaintat totuºi prea departe în viitor. Hotãrându-se cã nu o mai poate urmãri pânã la acest nivel ºi brusc întrerupând-o, Pavel se întoarce dintr-o datã la sarcina de a sumariza toate vinovãþiile iudeilor ºi neamurilor (1:18–3:8). Cu pãrere de rãu noi nu putem fi absolut siguri despre ceea ce Pavel a scris aici. ªi din moment ce el a folosit un verb ce se pare cã nu a fost prea familiar, audienþa sa romanã de asemenea s-ar putea sã fi fost nesigurã cu privire la sensul textului (cu toate cã, desigur felul în care textul era citit cu voce tare contribuia la înþelegerea textului). Dar cel puþin este clar cã în pofida separãrii de la sfârºitul v.8, ideea merge dincolo de contextul imediat precedent, dupã cum aratã prelungirea temporarã a formatului criticii ºi maniera folosirii lui "noi". Aceasta indicã cã la începutul concluziei sale Pavel nu se întoarce la o perspectivã mai timpurie pe care o rezumã, nepãrtinitor fiind – inculparea neamurilor (1:18-32) ºi a evreilor (2:1-29). Mai degrabã în continuare din 3:1-8 Pavel îºi începe rezumarea prin negarea oricãrei apãrãri, sau a oricãrei justificãri aduse înainte cu privire la pãcãtoºenia umanã generalã. Condamnarea depravãrii neamurilor de cãtre iudei (2:1,3) a devenit intrinsec o autocondamnare, o condamnare a impertinenþei naþionale care a creat o distanþare clarã între iudeii credincioºi ºi naþiunile pãcãtoase. Negarea oricãrei scuze atât iudeului (2:1) cât ºi oricãrui om în general (1:20) este arãtatã ca ºi bunã. Apãrea specialã a legãmântului, legii ºi circumciziei, în spatele cãrora "iudeii" credeau cã se pot adãposti, s-a dovedit a fi o proastã înþelegere ºi o încredere falsã. Ce apãrare atunci mai rãmâne pentru om? Nici una.

"Din moment ce i-am acuzat ºi pe evrei ºi pe greci ca fiind la fel sub puterea pãcatului". Forþa versetelor (1:18-2:29) aici devine pe deplin clarã. Negat fiind argumentul alegerii de cãtre Dumnezeu, al posedãrii legii ºi al faptului cã sunt oameni ai legãmântului, "iudeul" este ca oricare, ºi cade sub condamnarea generalã a umanitãþii (Adam) în cap.1. Acolo unde Pavel vorbise mai înainte despre iudeu ºi grec (la singular), acum foloseºte pluralul- care indicã iudeii ºi grecii ca ºi naþiuni. El nu se gândeºte la fiecare individ specific, ci la iudei ºi neamuri în general ca ºi solidaritate etnicã ºi socialã cãrea aparþine ºi particularul "eu". ªi pentru prima datã apare cuvântul pãcat care este semnificativ.(cu tote cã verbul este folosit ºi în 2:12). Folosirea acestei fraze singulare ºi prepoziþionale (sub pãcat) ar descoperi o notã solemnã cititorilor. "Pãcatul" este clar prezentat ca ºi o putere exterioarã care poate ºi chiar dominã toatã rasa umanã, conducân-o (implicit) la fãrãdelege, mândrie, ambiþie egoistã ºi dispreþ conform adevãruluil din capitolele 1 ºi 2. Pentru a sublinia situaþia criticã a umanitãþii singularul (pãcat) este pus în opoziþie cu pluralul (iudei ºi greci): Deoarece toate rasele culturile ºi religiile care disting ºi împart fiinþele umane, sunt la fel sub aceeaºi dominaþie – puterea unei forþe care îi leagã de firea lor înºiºi fãcându-i în acelaºi timp sã uite adevãratul lor chip.

10-18 Ultima zbatere pentru unele apãrãri sau justificãri este asiguratã de un puternuc ºir de citate din scripturile iudaice – toate potrivite, de vreme ce singura apãrare avutã în vedere de ei este proclamarea iudeilor cã au unui statut special ºi consideraþie în faþa lui Dumnezeu. Ideea este dat de versetul 19: legea vorbeºte celora cãrora le este datã; ºi ce spune ea? Cã toþi sunt nedrepþi. Citatul de debut, probabil din Ecl.7:20 susþine o acuzare universalã:" nu este nimeni drept pe pãmânt". Mesajul este clar dincolo de orice îndoialã: nimeni de sub lege nu poate sã spunã cã este drept fie pentrucã el este sub lege fie (cã el crede) cã þine legea. Adaptarea citatelor de cãtre Pavel reaccentuiazã punctul central:"nu este nimeni drept, nici unul mãcar." Ultimul, cel mai mare citat din Isa.59:7-8 (vv.15-17) þinteºte acelaºi scop: acesta este Israel care este provocat din lãuntrul propriilor lui scripturi pentru propria lui fãrãdelege ºi lipsã de dreptate (chiar dacã Pavel fãrã îndoialã cã avuse asta deja în minte ºi anume cã acelaºi capitol prezintã acelaºi Israel cu una din chestiunile cele mai clare ale speranþei lui escatologice – Isa. 59:20-21ºRom.11:26-27).

Alte cinci citate (vv.11-14,18), toate din Psalmi, devin mult mai interesante din moment ce toate normal erau citite în sinagogã ca ºi sprijinind prezumþia cã neprihãnirea (iudaicã) pledeazã împotriva pãcãtoºeniei (neamurilor), spirit foarte asemãnãtor cu cel din 1Enoh 99:3-4. Dar aceastã prezumpþie acum este decisiv subminatã (toþi sunt "sub pãcat"- v. 10). ªi unind aceste pasaje cu Ecl. 7:20 ºi Isa. 59:7-8, Pavel face efectiv acelaºi lucru ºi încã într-un fel pe care cei din congregaþiile romane care erau familiari cu exegeza iudaicã l-ar fi apreciat. Nu mai rãmâne nici o apãrare. Din moment ce aceste scripturi sunt citite fãrã "ochelarii" privilegiului iudaic, ele devin o inculpare devastatoare a tuturor oamenilor, ºi iudei ca ºi neamuri. Oricare ar rãmâne distincþia dintre iudeu ºi cel dintre neamuri, oricare ar fi avantajul ce i-a mai rãmas iudeului (3:1-2), acesta nu se aplicã aici. Atunci când astfel de scripturi afirmã cã nimeni nu este neprihãnit, nimeni nu înþelege, nimeni nu cautã pe Dumnezeu, nimeni nu face binele, nimeni nu are fricã de Dumnezeu, ele vor sã spunã nimeni.

19 Problema este clarificatã de v 19, dacã pânã acum nu a fost suficient de clarã: tot ce spune legea spune pentru cei ce sunt sub autoritatea legii; deci când legea spune un cuvânt de condamnare de care "nuciunul" nu poate sã eschiveze, ea spune aceasta asupra oamenilor legii. Ca ºi în 2:2 acest "noi ºtim" în acelaºi timp se referã la aceea ce toþi cei familiari cu scripturile iudaice ar fi considerat admisibil ºi îl identificã pe Pavel cu ei. Dacã unii iudei l-au acuzat pe Pavel cã s-ar fi identificat cu "pãcãtoºii dintre neamuri" (Gal 2:15), rãspunsul lui Pavel este identificarea sa cu cei din naþiunea sa, însã în solidaritate cu toatã umanitatea de "sub puterea pãcatului" (cf. Gal 3:22).

Scopul ºirului scriptural de inculpaþii, copleºitor prin insistenþa sa asupra întregii nelegiuiri umane, este pentru a reduce la tãcere orice protest ºi orice încercare de aotoapãrare, ºi pentru a face clar cã întreaga lume fãrã nici o excepþie este responsabilã în faþa lui Dumnezeu ºi pasibilã de judecatã. Când ambele pãrþi ale versetului sunt citite împreunã este clarã implicaþia cã iudeii, cei ce au legea, au nevoie de a fi convinºi de acest lucru. Nici mãcar israeliþii nu se pot distinge de restul lumii, sau sã-ºi proclame o neprihãnire naþionalã care sã-i facã mãcar un pic mai puþin pasibili de judecatã. ªi dacã iudeul nu poate sã pretindã la o consideraþie specialã atunci nimeni nu poate.

20 Acest verset prezintã coup de grâce, raþiunea finalã ºi fundamentalã care în prezent serveºte ca ºi sprijin teologic al întregului argument. Toate aceste lucruri trebuie sã fia aºa (întreaga lume sã fie responsabilã în faþa lui Dumnezeu pentru nelegiuirea sa) deoarece "prin faptele legii nici o carne nu va fi îndreptãþitã în faþa lui." Importanþa acestui lucru pentru Pavel este confimatã de folosirea aceleiaºi afirmaþii ºi în Gal 2:16, unde în mod clar are aceeaºi funcþie a exprimãrii axiomei fundamentale a gândirii creºtine (în acord cu creºtinii atât din Palestina cât ºi de peste hotarele ei).

Afirmaþia e luatã în mod clar din Ps 143:2, în care psalmistul apeleazã cãtre Dumnezeu:

Doamne, ascultã-mi rugãciunea,

Pleacã urechea la cererile mele în credincioºia Ta,

Ascultã-mã în dreptatea Ta,

ªi nu intra în judecatã cu robul tãu,

Pentru cã înaintea ta nici un om viu nu este drept.

}n sine, psalmul asigurã o referire substanþialã cu privire la finalul catenei precedente: psalmistul marturiseºte susceptibiltatea în faþa judecaþii deoarece el, asemeni tuturor celorlalþi oameni nu poate presupune ca va fi achitat sau justificat de Dumnezeu. Pavel însa subliniaza ideea cu dublã aplicabilitate prin utilizarea unui text modificat

}n primul rând, el adaugã, ca ºi in Gal 2:16 “ prin faptele legii”. Aceasta este prima apariþie expresiei cheie, a cãrei importanþã pentru inþelegerea gândirii pauline nu poate fi supraestimatã, dar care frecvent a fost greºit înþeleasã de generaþii succesive de comentatori. Cum dorea Pavel sa fie inþeleasã de cititorii romani? Aceasta trebuie sa fie prima intrebare. Acest verset este in mod clar climaxul primei secþiuni importante, si având in vedere si accentul pus pe Lege in Gal. 2:12-29 si polemica paulinã împotriva încrederii evreieºti bazatã pe posesia legii, rãspunsul nu-i greu. “Faptele legii” trebuie sa se refere la atitudinea atacatã in cap. 2 care denotã in mod special circumcizia. Se poate spune cã primii cititori romani au înþeles in mod corect “ faptele Legii” ca fiind acele acþiuni realizate la cererea Legii, acþiuni care limitau pe cei din poporul legii, prin care un membru al poporului Legãmântului se indentifica pe sine ca iudeu ºi îºi menþinea statutul in cadrul Legãmântului.

Aceasta este confirmatã de dubla distincþie implicatã de referirea la cap. 2 “ faptele Legii” nu este acelaºi lucru cu a trãi Legea ( 2:13-14) sau cu implinirea Legii (2:27), “faptle Legii” nu sunt acelaºi lucru cu “lucrarea Legii scrisã in inimã“ 2:15 , cu “ taierea împrejur a inimii prin Duhul” 2:29. “Faptele Legii” mai degrabã sunt ceva mai superficial la nivelul “ literei” 2:24,29, un semn exterior indicând solidaritate etnicã 2:28 ceva mai limitat decât “ perseverenþa rãbdãdoare în fapte bune” 2:7. }n contextul disputei din cap. 2:1-3:8, faptele Legii pot fi definite în stadiu incipient ca a face ceva ce e necesar pentru a fi ºi/sau rãmâne în Legãmânt acesta a fost punctul de desbatere ºi in incidentul de la Antiohia 2:11-18, unde credincioºii palestinieni erau nerãbdãtori sã-ºi menþinã propria supunere faþa de Lege ºi sã pãstreze astfel legãmântul în cadrul iudaismului. }n consecinþã pretindeau credincioºilor dintre neamuri sã se iudaizeze adicã sã intre în limitãrile determenate de Lege ( legi de curãþire ºi alimentare), cu scopul de a face posibilã o pãrtãºie completã în circumferinþa marcatã de aceste legi. De aceea ºi aici putem spune, cã exista un termen median, de mijloc, ascuns în cap.3:20 între “ faptele Legii” ºi “va fi justificat”- termen median pe care exegeþii Reformei l-au trecut cu vederea la scarã mare. Conexiunea de gândire din cap. 3:20 nu trece direct de la faptel Legii la va fi justificat ºi nu se þinteºte la faptele Legii direct ca la niºte mijloace de a obþine neprihanirea ºi achitarea sau absolvirea de pãcate. Conexiunea este mai indirectã: despre faptele Legii ca despre un mod de indentificarea a individului poporului lui Dumnezeu pe care Dumnezeu l-a ales ºi pe care îl va justifica, ºi despre menþinerea statutului sãu în acest popor. Intr-un cuvãn, termenul median ascuns este funcþia Legii ca factor de indentificare, identitate, delimitarea poporului Legii in propria particularitate ( circumciziei, legi alimentare, etc.). Este “ascuns” în cap.3:20 pur ºi simplu pentru cã poate fi luat drept bun, de la sine înteles. }n lumea romanã a acestei perioade când se vorbea despre evrei, “ ascuns” pare simplu pentru cã era destul de clar în cap. 2:1-3:8 ºi nu necesita complicarea declaraþiei rezumative finale dincolo de expresia suficient de clarã “ faptele Legii”.

Ca o a douã modificarea a Ps. 143:2, Pavel citeºte “ no flesh” în loc de “ no one living”, ideia fiind fãrã îndoialã aceea cã “flesh” denotã omul în starea sa coruptã ºi pãcatoasã, dependent de aceasta lumea, independent faþã de Dumnezeu, traind în propriii sãi termeni, pentru sine, creatura propriilor pofte, supus morþii, cu sitemul de valori din aceastã lume- omul care nu poate avea speranþã de achitare în ziua judecãþii. Prin asocierea expresiilor faptele Legii ºi all flesh Pavel sugereazã cã presupoziþia evreiescã unor prerogative speciale ale Legãmântului care asigura prin verdict de achitarea în ziua judecãþii este o trãire la nivelul cãrnii. Cei ce cred cã a face faptele Legii este acelaºi lucru cu a împlini Legea, care cred cã a auzi Legea sau purtând semnul ei în carne “circumcizia”, este tot ce cuprinde legea,- gândesc ºi trãiesc ca ºi oameni ai cãrnii ºi în consecinþã nu pot preþui o asemenea speranþã încrezãtoarea în justificarea în ziua finalã. }nþelegerea lor carnalã a Legii este de fapt încãlcarea Legii (2:27), pentru care vor fi judecaþi. Prin implicarea existã ºi un joc al cuvântului carne: mai precis este ecuaþie apartenenþei la Legãmânt cu ritul fizic ºi domnie naþionalã- definirea în aceeaºi termeni ai poporului lui Dumnezeu caracterizeazã gândirea omului cãrnii. All flesh include nu numai evreii deoarece pune accent pe carne.

}n contrast cu acestã prea superficialã înþelegere a Legii, Pavel oferã o alternativã de înþelegere a rolului Legii: “ prin Lege vine cunoºtinta pãcatului”. Nu ar trebui sã ne grãbim sã ridicãm aceastã la un principiu general, chiar dacã Pavel îl utilizeazã cu forþa axiomaticã în concluzia sa la prima secþiune majorã a cãrþii / epistolei. }n termeni hermeniutici, scopul versetului 20 este determinat de ce este pus în antitezã cu el, referirea primarã este la contextul imediat; funcþia primarã este ca o criticã adresatã tovarãºilor evrei ai lui Pavel pentru eºecul lor în a recunoaºte rolul Legii aºa cum este demonstrat în cap. 3:10-18. Dacã ar fi înþeles în mod corect Legea ar fi realizat cã nu afost datã pentru a asigura un teren de siguranþã sau mãndrie ( 2:17, 23), ci mai degrabã pentru a elimina asemenea siguranþã sau mândrie ( I Cor1:29,31); a fost adresatã oamenilor legãmântului pentru a fi conºtienþi de pãcat, chiar dacã sunt membri ai poporului Legãmântului .

Astfel, recunoscãnd aluzia versetului 20 din cap. 2 ne ajutã sã recunoaºtem de ce Pavel pune doar aceastã alternativã la neînþãlegerea Legii din prima partea a versetului 20. Nu pentru cã aceasta este singura funcþie pe care este dispus sã o acorde Legii. Din contra, existã celãlalt rol-pozitiv pentru Lege, la care a facut deja aluzie într-o expresie de genul ascultarea credinþei (1:5) ºi în câteva puncte în cap.2 (2:13-15, 25-29). Mai degrabã Pavel enunþã acestã funcþie a Legii deoarece reliefeazã cel mai clar eºecul evreilor în a înþelege rolul Legii: ei au perceput-o ca o confirmare a statutluil lor special înaintea lui Dumnezeu ºi o favoare specialã de la El, pe când ei trebuieau sa-I simtã lucrarea mai adânc (aºa cum la un anumit nivel au simþit-o unii dintre neamuri- 2:14, 15, 26-27) în a conºtientiza nevoia lor continuã dupã harul lui Dumnezeu

1