ROMANI
Word Biblical Commentary -James Dunn, Romans 1-8
Trad. Ruben Ologeanu
§1. AUTORUL
Romani în contextul vieții și al lucrării
(incluzând data și locul scrierii)
Astăzi este fără îndoială cunoscut autorul acestei scrisori (vezi, Cranfield, 1-2). El se identifică din primul cuvânt, Pavel, și este în mod clar cunoscut mai mult sau mai puțin încă de la începuturile creștinismului ca și apostolul Pavel. Este însă, după cum vom vedea, o dispută cu privire la data la care și-a redactat epistola, dar nu și la locul scrierii epistolei. Mult mai important decât înțelegerea statisticilor referitoare la data și locul epistolei, este fundalul scrisorii în viața și lucrarea lui Pavel și punctul din care Pavel și-a scris lucrarea. Trei elemente au o importanță particulară, fără de care epistola ar rămâne în cel mai bun caz obscură, iar în cel mai rău inexplicabilă.
§ 1.1 Pavel a fost iudeu. El a fost născut și crescut ca un iudeu. El nu a renunțat niciodată să fie iudeu. Acest punct este uneori disputat (cel mai recent de către Maccoby), dar numai ignorând în mod intenționat sau neținând cont de mulțimea evidențelor principale. Propria mărturie a lui Pavel (11:1-israelit, din sămânța lui Avraam, din seminția lui Beniamin; și Fil 3:5) nu poate fi respinsă fără un motiv foarte serios; iar un astfel de motiv nu a fost găsit. De asemenea nu este nici un motiv de îndoială în informația furnizată de Fapte, care spune că Pavel a fost născut în Tarsul Ciliciei (Fapte 22:3). Dar astfel rezultă două implicații din alte informații: (1) Pavel se numește pe sine Evreu din evrei (Fil 3:5). În acest context al diasporei iudaice înseamnă că Pavel a fost crescut în așa fel încât să fie foarte lucid și mândru totodată de această moștenire sau apartenență la națiunea iudaică. (2) El a fost foarte competent în materie de greacă, chiar dacă stilul său nu este cel mai elegant (vezi Cranfield, 26), și a făcut uz atât de stilul polemic folosit în școlile filosofice (vezi mai jos § 4.2.2) dar și de ideile stoice (vezi de ex. 1:28). Deci el trebuie să fi avut parte de o educație grecească substanțială în Tars (nu putem fi foarte specifici), cu toate că trebuie să notăm mărturia lui Josefus despre sine că greaca lui vorbită era deficientă, poporului nostru nu ajută aceste persoane care sunt maestre ale discursului, sau care își împodobesc discursurile ci ei dau credit înțelepciunii celor care au o cunoaștere exactă a legii și care sunt capabili de o interpretare a înțelesului Sfintelor Scripturi.(Ant. 20.264)
Nu trebuie să considerăm că aceste două elemente în constituția paulină (evreu și grec) sunt în conflict. Iudeii din diaspora erau adesea bine văzuți în orașele în care erau așezați (vezi de ex. Kraabel și mai jos § 2.2.2), și dorința lor puternică de a-și menține identitatea etnică le-a fost respectată (prin acorduri speciale, foarte neobișnuit, taxa pentru templu era colectată și transportată la Ierusalim în fiecare an.) (vezi d
e ex. SVMG 3:118-19). Deci a fost posibil pentru diaspora iudaică să obțină cetățenie romană (ca în cazul lui Pavel, conform Fapte 22:25), fără a renunța la demnitatea și moștenirea națională, din acel moment cetățenia romană fiind mai mult o chestiune de confort decât o identitate proprie. Cu toate acestea, aceste două elemente din educația lui (de iudeu vorbitor de limbă greacă) trebuie să le avem în minte când citim sensul de datorie al lui Pavel atât cu privire la greci cât la barbari și sensul misiunii lui întâi iudeilor, apoi grecilor (1:14, 16)Pavel a fost format ca fariseu (Fil. 3:5; Fapte 23:6 și 26:5), lucru care a însemnat o perioadă de studii cu un dascăl fariseu, cel mai probabil în Ierusalim, înainte ca fariseii să trăiască împrăștiați prin toată Iudeea (Fapte 22:3). Fariseii n-au fost un grup nediferențiat la acea vreme, ci o caracteristică ce le era comună preocuparea pentru ''exactitate sau precizie sau strictețe'' (akribeia) în interpretarea și observarea legii; asupra acestor lucruri și Josefus (Războaiele 1.110; 2.162; Antichități 17.41; Viața 191) și Fapte (22:3; 26:5) cad de acord, iar mărturiile din evanghelii coincid (Marcu 2:23-3:5; 7-1-13; vezi Dunn, ''Fariseii''). Un alt cuvânt care descrie în mod evident (dar nu exclusiv) caracteristica fariseilor de a ține legea este ''zel'', cuvânt pe care Pavel îl folosește atât pentru el, înainte de convertire (Fil 3:6, Fapte 22:3), cât și pentru camarazii săi iudei (vezi mai departe 10:2). Printre tinerii săi camarazi farisei, Pavel pare să fie ''însuflețit de pentru datinile strămoșești'' (Gal 1:14), și în mod evident el a văzut persecuția nou apărutei biserici creștine ca o inevitabilă lucrare a acelui zel (Fil 3:6). Fără îndoiala că din această pregătire a lui ca fariseu a rezultat și modul lui de interpretare al Scripturilor, nu doar a Torei ci și a profeților și a scrierilor, care sunt folosite în mod vast. El de asemenea dă dovadă de cunoaștere a scrierilor iudaice care circulau în diaspora fără a avea statutul de ''scripturi''. Din această pregătire a căpătat abilitatea de a fi un bun exeget , dar nu fără a reuși să prindă câteva ''subtilități'' hermeneutice, atât de evidente în cap. 4 și 5.
§1.2 Cealaltă parte a dialogului începe cu convertirea lui Pavel, probabil la începutul anilor 30 (Fapte 9, 22, 26). Fundamental aici pentru înțelegerea scrierilor lui este convingerea lui Pavel că în întâlnirea lui cu Cristosul înviat el a fost convocat și numit de Dumnezeu să ducă evanghelia Fiului lui Său neamurilor (1:1, 5; Gal 1:15-16). De fapt, după cum am menționat adesea, Pavel nu vorbește niciodată de întâlnirea lui cu Cristos ca despre o convertire, ci numai ca de o chemare sau delegare (de ex Knox, Life, 117; Munck, Paul, 15-35; Stendahl, Paul, 7-12; deși Gager, Origins, 209 prin câteva argumente avertizează împotriva unei dihotomii care nu este neapărat necesară). Cât de curând l-a ajuns această convertire nu este clar în totalitate (vezi în continuare Dunn, ''Light'', în critica lui Kin, Origin, și de asemenea Dietzfelbinger, vol 3; cf. Beker, Paul, 15-16; Raisanen, ''Conversion''), dar cel puțin de la conciliul de la Ierusalim înainte lucrarea lui printre neamuri a fost în mod considerabil recunoscută (Gal 2:9) iar el însuși n-a ezitat a se numi pe sine ''apostolul neamurilor'' (11:13). Cel mai important punct este acela că delegarea clară a devenit factorul absolut necesar care a dominat întreaga lui activitate evanghelistică în timpul ultimilor 10-15 ani de viață. Natura acestui factor este suficient de clar din pasaje ca 15:17-20 și 1 Cor 9:16, 19-27, și a fost factorul determinant al cadrului și structura acestei epistole. Problema poate fi pusă astfel: din propria perspectivă Pavel a fost un evanghelist și misionar , și abia în al doilea rând teolog. Sau, pentru a folosi termeni mai preciși, teologia lui n-a fost independentă ci mai degrabă a slujit ''marii pasiuni'' pe care a avut-o de a predica pe Cristos pentru și printre neamuri (1:13-15; Gal 1:16).
Acest dialog apare din faptul că acest apostol al neamurilor este chiar Pavel, ''evreu dintre evrei'' și un fariseu zelos - acum convertit, dar având încă multe deprinderi pe care și le-a format de timpuriu. Sugestia că prin această schimbare Pavel a abandonat total tot ceea ce a fost parte din identitatea lui anterioară și că a făcut un salt într-o religie cu totul diferită (Sanders, Paul) nu este necesară și nici justificată. Ba chiar, se depărtează singură de posibilitatea unei exegeze potrivite a epistolei către Romani și condamnă interpretarea lui Pavel la confuzie și contradicție. După cum a devenit de curând evident în exegeză, Pavel nu luptă cu un sistem străin cu sine însuși și cu propriul trecut: țesătura credinței sale se îmbină cu urme din iudaismul său. Doar așa putem înțelege suferința din pasaje precum: 7:21-24; 9:1-3; 10:1; 11:1-2. ''Accentuând Iudeul, pe Isus, ca și Mesia, Pavel nu gândește în termenii trecerii într-o nouă religie ci ca găsind expresia finală și scopul tradiției iudaice în care el însuși a fost născut .neconcepând ca el să înceteze a fi evreu (Rom 9:3-11) sau începând o nouă religie'' (W. D. Davies, ''Paul and the People of Israel,'' NTS 24 1977-78 20).
§ 1.3 Cel de-al treilea element în istoria lui Pavel care este important pentru analizarea epistolei este faptul că lucrarea misionară a lui Pavel întâlnește opoziție de la confrații iudei, și nu în ultimul rând de la confrații săi creștini iudei. Când această opoziție începe iar cursul evenimentelor se derulează nu trebuie să urmărim realizare aici. Este suficient să spunem că putem împărți lucrarea misionară a lui Pavel în două faze prin termenii relației sale cu Ierusalimul și biserica mamă de acolo. Prima a fost perioada când, probabil ca și misionar al bisericii din Antiohia, Pavel a privit la Pavel a privit la biserica din Ierusalim ca și autoritate primară pentru propria-i lucrare misionară. Această perioadă este marcată de gradul (și prin asta înțeleg "grad") supunerii pe care Pavel îl indică în Gal 1-2 (în mod particular limbajul folosit în 1:16; 2:2; 3, 6, 10-vezi Dunn, "Relationship"). Punctul culminant al acestei perioade a fost conciliul de la Ierusalim în urma căruia el a câștigat suportul "stâlpilor bisericii" din Ierusalim pentru a duce evanghelia neamurilor fără a le cere să se taie împrejur (Gal 2:3, 6-9). Dar aceasta ar părea mai degrabă, această lucrare pozitivă s-a rupt după incidentul de la Antiohia. (Gal 2:11-14). Urmarea nu a afectat neamurile creștine circumcise, ci iudeii creștini care și-au menținut identitatea iudaică continuând să examineze legea cu privire la poporul legământului, în special legea cu privire la mâncare ce era semnul atât de distinctiv al iudeilor. (vezi mai jos §5.3 și despre 14:2). Pentru Petru și Barnaba și ceilalți iudei creștini această păstrare a identității iudaice și a credincioșiei legământului a fost percepută ca un lucru primordial; "faptele legii" nu aveau șansă în fața credinței în Cristos (Gal 2:16; vezi Dunn, "New Perspective" și "Works of the Law"; în 3:20). Dar pentru Pavel principiul credinței în Cristos trebuie să fie luat mult mai radical ca relativizând și punând în linie secundară atâtea practici distinctive iudaice; nu doar tăierea împrejur, ci și alte "fapte ale legii" înainte ca ele să fie adăugate în mod efectiv ca cerere ulterioară ca parte a "pachetului" în acceptarea evangheliei de către neamuri.
Nu trebuie să intrăm prea mult în detalii cu toate că acestea atrag atenția asupra importanței înțelegerii epistolei către Galateni corect dacă Romani trebuie înțeleasă
propriu-zis (în special cf. Zeller, 12-13). Este suficient dacă notăm faptul că Pavel a pierdut probabil argumentul la Antiohia (cum susțin cei mai mulți), și în consecință a trebuit să piardă legăturile cu Antiohia (și Barnaba) și Ierusalim pentru a deveni mai independent ca misionar, punându-și bazele în Efes și Corint (Fapte 18:11; 19:8-10; vezi mai departe Dunn, "Incident"). Schimbarea de atitudine și relație cu Ierusalimul în particular este indicat în mod clar de limbajul distant pe care el îl folosește cu privire la Ierusalim din timpul când scrie Galateni (în special 2:2-"cei ce sunt socotiți ca fiind ceva- orice ar fi fost ei, nu-mi pasă"; vezi din nou Dunn "Relationship"; Gaston, "Jerusalem," încercarea de a schița și alte puncte ale diferenței dintre Pavel și Ierusalim.) De fapt relațiile dintre Pavel și biserica mamă pare să devină încordate. Polemica din pasaje ca Gal 1:6-9; 5:2-12; 2Cor 11:4; 12-15; și Fil 3:2 a fost cu siguranță împotriva altor propovăduitori și "apostoli ai lui Cristos," care au fost aproape sigur misionarii iudeo-creștini din Palestina preocupați să se asigure că noii credincioși în Isus Mesia au împlinit totul pentru a deveni membri cu drepturi depline în poporul lui Dumezeu (prin primirea tăierii împrejur și îndeplinind alte așazise "lucrări ale legii"). Aceste pasaje polemice sunt printe cele mai aprige scrise vreodată în disputele inter-creștine. Pavel de partea lui insistă că acordul din Gal 2:9 poate fi observat și fiecare apostol poate să stabilească instrucțiunea și sfera de lucru (2 Cor 10:13-16); de aici rezistența aprigă pentru încălcarea teritoriului său. Dar el a încercat în mod disperat să mențină o relație pozitivă cu Ierusalimul, sau cel puțin o relație între bisericile pe care el le-a înființat și biserica mamă din Ierusalim. În mod consecvent a doua mare prioritate a sa înainte de a scrie Romani a fost aceea de a face o colectă de la bisericile pe care le-a fondat și să o ducă la Ierusalim ca semn al solidarității neamurilor față de iudei în binecuvântarea lui Isus Mesia dar și în lucrurile materiale (vezi mai departe 15:25)O apreciere a acestui fundal este esențială pentru o înțelegere a epistolei lui Pavel către Romani. Scrisoarea vine ca ceea ce Pavel privește ca fiind faza majoră a sfârșitului lucrării sale (15:19, 23), o fază marcată de ostilitatea dintre Pavel și multitudinea de iudei creștini își aveau rădăcinile în Ierusalim. Călătoria către Ierusalim pentru ducerea darului poate fi pentru Pavel rodul și semnul succesului său atât în câștigarea atâtor neamuri la credință cât și în menținerea unității întregii mișcări creștine. Speranțele și temerile lui Pavel cu privire la este în mod lucid portretizat de limbajul cap. 15: lucrarea de câștigare a atâtor neamuri este acceptată de Dumnezeu (v 16) iar semnele părtășiei lor trebuie să fie acceptate de sfinții din Ierusalim (v 31); dar în mod evident el este mult mai precaut cu cel de-al doilea decât cu cel dintâi. În acest duh de speranță și teamă Pavel își redactează epistola către Roma.
Tensiunea în care Pavel era prins a devenit succesiv mai complexă -elenizat dar totuși iudeu devotat, fariseu dedicat convertit a fi un dedicat apostol creștin, liderul misiunii pentru neamuri care a cauzat tensiuni aprinse și dezacorduri cu cei care vedeau mișcarea în termeni iudaici mult mai tradiționaliști. O scrisoare redactată la timpul la care a redactat-o și cu privire la subiectul pe care a ales să-l trateze nu ne poate ajuta dar poate exprima aceste tensiuni într-un grad mai mare.
§1.4 Dincolo de aceste întrebări care privesc timpul din viața și lucrarea lui Pavel în care a fost scrisă epistola, întrebările care privesc o dată și un loc de origine precis sunt mult mai puțin importante, întrucât puține dintre ele folosesc scopurilor exegezei, cu excepția celor care aruncă lumină asupra fundalului unor pasaje, în particular 13:6-7 și 14:1 și urm. Este suficient dacă afirmăm că epistola a fost scrisă în jurul anilor 50, probabil la mijlocul anilor 50, și mult mai probabil la sfârșitul anului 55/începutul anului 56 cel mai devreme sau sf. 56/înc. 57 (vezi de ex. Georgi, Gesichte, 95-96; Bornkamm, Paul xii; Cranfield, 12-16; J. A. T. Robinson, Redating the New Testament [London: SCM, 1976î 55; Bruce Paul, 324; Jewett, Dating; Koester, Introduction, 138; Zeller, 15; vezi de asemenea Hemer, 9-12). Altii prefera inc. 58 (incluzand SH, xiii, xxxvii; Michel, 27-28; Black, 20); altii inc. 55 (incluzand Barret, 5, Haenchen, Acts, 67; Suhl, 249). O provocare majoră pentru acest consens este cea a lui Luedemann, Paul, care argumentează pentru 51/52 (sau 54/55; Luedemann recunoaște dependența de Knox, care a datat Romani în 53-54, Life, 86). Datarea primară , oricum, pare improbabil de datat timpuriu: (1) preia faptul că colecta a trebuit să domine preocupările epistolare ale lui Pavel dinainte de Gal 2:10, în ciuda dovezilor la Galatenii înșiși (pentru a nu menționa Rom 1:5 și 15:15-20); (2) comprimă perioada timpurie a lucrării misionare a lui Pavel și lasă lunga perioadă a călătoriei la Ierusalim din anul 52 neexplicată - când a ajuns Pavel la Roma? Și când a fost condamnat la moarte conform acestei datări? Având în vedere că (3) o datare timpurie sub domnia lui Nero (54-68) dă sens circumstanțelor din Roma care par a fi reflectate în epistola însăși (în particular 13:6-7; vezi mai jos §2.2.3)
Pentru locul de origine, factorul cheie este informația furnizată de Pavel însuși, că se afla după călătoria de la Ierusalim (15:22). Acest lucru se potrivește cu relatarea din Fapte 20:3 când Pavel petrece trei luni în Grecia; care aproape sigur înseamnă de fapt Corint, unde misiunea lui a avut mult succes în Grecia (Fapte 18:1-18; 1-2 Cor). Se potrivește la fel de bine cu celelalte bucăți de informații care ne sunt disponibile: Fivi diaconița bisericii din Chencrea (16:1-2), portul estic al Corintului, putea trece prin Corint pentru a lua o corabie pentru Roma din portul vestic al Corintului; Gaius și Erast probabil au trăit în Corint (vezi comentariul pe 16:23; despre problema apartenenței cap 16 la scrisoarea originală, vezi cap 16. Introduction). Pavel, cel mai probabil a scris epistola din Corint; dar și acest lucru este discutabil.