Dunn, James, D. G., THE THEOLOGY OF PAUL’S LETTER TO THE GALATIANS. Cap. 5

Traducere:Flutur Adriana

 

 

Antiteza faptelor legii este roada Duhului. ”Roada” a fost o metaforă bine cunoscută pentru a indica consecințele sau rezultatele comportării fie bine fie rele. Oricum aici, Pavel vorbește despre roada Duhului- cea cere este produsă în primul rând nu de activitatea umană, ci de puterea lui Dumnezeu. Contrastul dintre” fapte” și “roadă“, implică deasemenea primele antiteze Galeteni 3:2-3 cu, încă o dată implicația că măsura Duhului produs va fi expresia unei credințe deschise în Dumnezeu, cu care începe Epistola către Galateni. Conținutul diferit din cele două liste sugerează un contrast între activitate și caracter. Acolo unde o listă aduce un aer de o autodeclarație anxioasă și o frenetică autoindulgență, cealaltă vorbește mai mult despre grija de alții, serenitate, rezistență și încredere. Prima listă vorbeșe doar despre manipularea altora pentru beneficii egoiste, a doua vorbește despre posibilitatea și grațierea divină care aduce o transformare din interior spre exterior, de la caracter la comportare.

Nu este o greșeală de compoziție faptul că dragostea stă în capul listei, pentru că ea este cel mai dinstinctiv lement creștin din listă, și poate că Pavel a intenționat ca restul listei să fie văzută ca o expresie a singurului autocuprinzător har creștn al dragostei.Datorită importanței sale ar trebui să-i acordăm “dragostei “o mai mare importanță în continuare. Dar aici ar trebui să ținem cont de faptul că, în comun cu celelalte roade, ceea ce se are în vedere este o trăsătură de caracter, nu doar o înșiruire a acțiunilor Duhului, dragostea ca expresie primară a Duhului în opoziție cu faptele autoindulgenței și autogratificării, dragostea este o adîncă grijă pentru alții, o constrîngere din interior csre pune calitățile individului în serviciul altora.Implicația este că fără transfomare din interior comportamentul creștin, chiar în numele dragostei, poate repede degenera în faptele cărnii.

Alte elemente ale roadei Duhului au deasemenea o puternică dimensiune experimentală, în mod particular bucuria și pacea.Oricum trebuie avut în vedere faptul că Pavel nu s-ar fi găndit la vreunul din acești termeni în mod individualist:bucuria era în mod caracteristic pentru Pavel oexperiență înpărtășită care întărea legăturile comiunității, (Romani 15:32 ; 2Corinteni 8:2 ; Filipeni 2:29-30 ; Filimon 7) iar în concepția iudaic㠓pacea” nu se reducea doar la o liniște personală ci includea tot ceea ce face ca societatea să meargă bine și relațiile să fie armonioase.

Restul listei constă în virtuți mai greu de recunoscut. Cine ar putea nega calitățile pozitive ale “răbdării, blândeții, bunătății... autocontrolului.” Merită să menționăm faptul că Pavel nu ezită să folosească asemenea caracteristici care pot fi folosite în mod general de orice om cu bun simț (chiar necreștin). Caracterul creștin trebuie să se confrunte cu testul celor mai bune standarde ale virtuții umane. Cu alte cuvinte trebuie notat faptul că Pavel atribuie acestea nici mai mult nici mai puțin decât dragostei Duhului; aceeași deschidere către Duhul (Sfânt) care a marcat începutul experienței creștine (3;2) și continuitatea relației lor cu Dumnezeu este sursa calităților umane cele mai corecte care au marcat relația lor umană.Și, odată în plus este implicată un contrast al artificialității “faptelor cărnii” după cum sunt ilustrate în activitățile altor misionari.

Celălalt element din listă care merită o atenție specială este “credința”. Era de asemenea o virtute recunoscută în mod comun în sensul de” de bună credință, de încredere”.Dar într-o scrisore unde asociația dintre Duh și credință, în sensul unei credințe deschise și dedicare față de cel proclamat în Evanghelie, este așa de importantă (3:2,5,14;5:5) este posibil ca Pavel nu afăcut nici o distincție însemnată între cele două înțelesuri. Credința, care este o încredere necondiționată în Dumnezeu așa cum este exprimată în Galateni, își găsește expresia exterioară în dragoste (5:6) și în buna credință care erau susținute mai departe.

Afirmația lui Pavel, devine atunci una îndrăzneață: faptul că trăsăturile de caracter pe care toți oamenii cu intenții bune și le doresc pentu ei înșiși și pentru comunitatea lor; trăsături care sunt însumate în cea mai înalt㠓virtute“creștină a dragostei, sunt rezultatul acțiunii Duhului divin în ei. Și acesta este un motiv pentru care el este așa de ostil altor misionari: a insistat asupra ritualurilor vizibile și a semnelor etnice cum ar fi circumcizia și zilele speciale (4:10) însemna să uiți modelele de trăire ceea ce trebuia să fie inspirat din lăuntru mai de grabă decât impus din afară; fără acea spontaneitate interioară și directivele imediate ale Duhului în inima omului, politica celorlalți misionari era o rețetă pentru o nouă formă de sclavie.

În același timp, o asemenea accentuare a rolului Duhului nu poate fi catalogată ca o etică entuziastă sau ca o situație ------ arbitrară. Pentru că ceea ce Pavel avea în minte era în mod clar o transformare a caracterului mai degrabă decât simple acțiuni (individuale). Într-adevăr, putem spune că în cea de-doua listă evitărecomandările unei comportări specifice, deoarece comportarea pe care pare să o încurajeze este carismatică prin faptul că este roada unui caracter interior transformat și nu este o comportare determinată doar de regulile unei cărți sau a tradiției!

Cea mai interesantă dintre toate este sugestia că în alcătuirea listei roadei Duhului Pavel, a avut în minte un fel de schiță a caracterului lui Cristos, caracter care este atestat în tradiția Evangheliei și care este sursa unui model pentru caracterul creștin. Această sugestie poate fi cu greu demonstrată în relație cu lista însăși, dar câștigă credibilitate în lumina celei de-a doua însușiri de învățătură a lui Pavel, după cum vom vedea.

CRISTOS CA ȘI MODEL

Cealaltă parte a eticii lui Pavel ține de locul pe care el îl acordă la ceea ce noi am putea numi norma extermă- constrângerea interioară a Duhului exprimată în acord cu și măsurată de norma exterioară a lui Cristos.Nu primește aceeași accentuare explicită ca și călăuzirea Duhului, pentru că în Galateni orice accentuare a unei norme externe poate fi văzută ca dând spațiu de manevră celorlalți misionari.

Din cauză că le dădeau o mai mare importanță normelor axterne ale torei, Pavel ca și o cale de reacție dă o așa de mare importanță eticii sale carismatice. Cu toate acestea, etica lui Pavel funcționeză ca o normă externă. Așa de mult a fost implicat în această extensie, încât a acceptat o listă așa largă de virruți ca evidență a lucrării Duhului. Însă cea mai distinctă învățătură a sa este adunată în ceea ce Pavel numește ” legea lui Cristos ” și iubirea aproapelui.

LEGEA LUI CRISTOS

Pavel adat deja indicații cleare asupra importanței dragostei ca fiind un semn al comportamentului creștin.În Isus Hristos ceea ce contează nu este nici tăierea împrejur, ci credința care lucrează efectiv prin dragoste. Nu este vorba doar de suficiența credinței care face faptele irelevante., ci credința exprimată în acțiuni iubitoare care în mod clar făceau distincție între tăiere împrejur și netăiere împrejur, între iudei și neamuri.Acolo unde această dragoste era manifestată, cine ar fi putut nega că ea este roada Duhului Sfânt un semn al acceptării lui Dumnezeu , o dovadă că Dumnezeu nu pretinde faptele legii ca o condiție sine-qua-non a aceptării credinței.

Upă cum Pavel ar fi putut presupune relația simboică dintre credință și Duh (3:2 5:24,5) acum presupune aclași lucru între credință și dragoste, defapt întreaga etică a lui Pavel se învârte în jurul acestor trei cuvinte -dragoste, Duh, credință.Credința și Duhul marcează nimis mai mult decât înainte , la fel ca și la începutul vieții de creștin pentru Pavel deoarece el a fost încrezător în Dumnezeu că încrederea în Dumnezeu și bazarea pe Duhul său nu și-ar putea găsi decât în dragostea. Iubirea aproapelui este o altă fațetă a iubirii pentru Dumnezeu.

Nu ne surprinde deci faptul că, chiar înaintea accentuării umblării prin Duhul, Pavel acordă primul loc în cadrul sfaturilor sale etice unei chemări la dragoste Glateni 5:13-14. Pentu că voi ați fost chemați la libertate, fraților, însă nu la o libertate în ce privește trupul, ci prin dragoste să vă slujiți unii altora. Pentu că întraga lege este cuprinsă în binecunoscutul: “Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți “ (Levetic 19:18)

Ceea ce probabil îi va mira pe mulți dintre primii cititori, este faptul că Pavel apelează aici la Lege. După ce îi avertizează pe Galateni in mod accentuat împotriva oricărei presupuneru că Legea continuă să-i constrângă pe moștenitorii lui Avraam, primul sfat etic explicit al lui Pavel este extras din lege. Mai mult decât atât, alți învățători erau dornici să însumeze întreaga lege într-o singură poruncă sau un singur principiu, dacă nu în însuși termenii din Levetic 19:18, înmod sigur în termeni apropiați.

Ce ar trebui să înțelegem de aici? Nu afost Pavel inconsistent și nu s-a contrazis el pe sine însuși .Unii char au afirmat lucrul acesta. Alții au încercat să rezolve această dilema făcând distincția între “a face întreaga lege” în 5:3 și “a împlini întreaga lege “ în 5:14, bazându-se pe faptul că Pavel nu ar fi putut să aibă nici o dorință să încurajeze orice fel de îndeplinire a legii. Totuși, răspunsul are mai mult de-a face cu recunoașterea rolului legii pe care Pavel a schițato în capitolul 3, care este relaționată personal la Israel, în perioada dinaintea venirii lui Hristos. Odată cu tranziția la o nouă epocă, rolul legii ca și gardian al particularității lui israel printre nații a luat sfârșit. Obligația de a umbla pe o cale apropiată relației cu Dumnezeu a rămas.Însă aceasta era mai bine exprimată în termenii credinței, Duhului și dragostei care pornesc din inimă. Pe de altă parte practicile care au servit în primul rând pentru a menține separarția dintre Israel și neamuri erau în întregime relative și erau văzute ca neavând nici o consecință

Conceptul pe care Pavel vroia să-l lanseze era acela de a reține câteva accentuări ale Legii, în acelați timp dispensându-se de altele. Faptul că învățătirile lui cu privire la acest subiect au cauzat o așa confuzie între comentatorii succesorii săi, indică faptul că nu afost atât de bine acceptat. Fără a încerca o altă clasificare, penru a ajunge la ceea ce vom insista în Romani, va fi suficient aici să notăm că în ciuda limbajului său de desconsiderare din 3:15- 5:12 Pavel a continuat să mențină o normă externă pentru comportamentul creștin, și aceasta el a însumat-o în porunca dragostei extrasă din Torah. Nu este doar promisiunea și moștenuirea avraamică ceea ce remarcat linia importantă a continuității istoriei lui Israel, dar și Torah care se focaliza pe obligația relațiilor umane din porunca iubirii aproapelui.

Aproape în mod sigur un factor de importanță decisivă pentru Pavel a fost faptul că până și Isus însuși a trebuit să însumeze obligațiunile Thorei în ceea ce privește respectul relațiilor inter-umane.(Marcu 12;31).

Deoarece sitmulul asupra căruia trebuie să ne focalizăm în Levetic 19:18 în mod particular ca o însumare a legii era mai mult creștin decât iudaic și asta capătă sens dacă atribuim acest stimul memoriei învățăturii lui isus , după cum și tradiția Evangheliei subliniază. În acest caz următoarea implicație este că Pavel ar vedea lucrarea lui Isus ca exempificând în practică ceea ce iubirea aproapelui înseamnă, după cum ea este ilustrată atât în parabola bunului Samaritean (Luca10:29-37 ) cât și în deschiderea Sa față de neamuri și păcătoși (Marcu 2:16-17; Matei 8:5-13; Galateni 2:14-15 ) și nu în cele din urmă în moartea Sa pe cruce ( 2:20) .

Nu existăun alt model mai bun de dragoste sacrificatoare care să-i cuprindă pe cei marginalizați, pe care Pavel să-l fi putut cere.

Toate acestea sugerează că Pavel era familiar cu caracterul tradiției Evangheliei privind viața și învățătura lui Isus. Faptul că el nu atribuie o astfel de învățătură în mod explicit lui Cristos denotă că asemenea tradiții ar fi fost familiare printre bisericile Galatiei, așa că aluziile vor fi recunoscute. În mod sigur Pavel s-ar fi așteptat să transmită asemenea tradițiede bază bisericilor sale noi. (1 Tesaloniceni 4:1; 2 Tesaloniceni 2:13, 3:6 )

Astfel de aluzii la ele - (tradiții) ca și în 5:14 sau în 1:1 sau în 4, sau despre cum să înțeleagă textele din Vechiul Testament (2:16) confirmă discursul împărtășit despre credința lor în mod precis, deoarece capitolul și versetul nu erau necesare.

Este posibil acestă cunoștință împărtăsită din tradiția cu privire la Isus, asupra căreia Pavel fece referiri în 6;2, unde el își însumează învățăturile în cuvintele: ”Purtați-vă unii altăra poverile și astfel veți împlini legea luiCristos.”

În mod sigur ecoul învătăturilor lui Isus despre ajutorarea altora (5:13), despre iubirea aproapelui (5:14), despre Împărăția lui Dumnezeu (5:21) și despre răstignirea eului (5;24) conduc la o puternică___________și anume că tradiția familiară despre Cristos, era în mintea lui Pavel atunci când a dictat aceste cuvinte.

Putem spune că,”Legea lui Cristos” este posibil sumarul lui Pavel asupra tradițiilor care vorbesc despre felul în care Isus a trăit, a învățat și a murit. El se aștepta ca galatenii să împlinescă Legea, însă legea care este însumată în porunca dragostei și este ilustrată și pusă în prim-plan în însăși lucrarea lui Isus. În acest fel , istoria lui Isus transformă istoria lui Israel și legea lui Israel.

TRANSFORMAT PENTRU CRISTOS

Recunoașterea importanței istoriei lui Cristos pentru Pavel aduce la iveală un alt aspect din etica lui Pavel care astfel ar fi putut fi pierdut din vedere. Deoarece nu este o temă majoră în Galateni, cel puțin că nu este scoasă în evidență și dezvoltată. Dar se fac referiri ea atât de fregvent încât trebuie privită ca o temă majoră în teologia sa, și poate într-adevăr să fie o parte a bazei etice a lui Pavel, ceea ce ar explica caracterul său nedescoperit.

Un termen care surprinde esența acestui motiv, în Galateni este “transformare “. A fi transformat într-o splendoare angelică era una din căile de-a caracteriza speranța iudaică din acel timp, în mod particular în gândirea apocaliptică. ȘI transformarea într-o ființă bună era principalul scop pentru un inițiat în misterele cultelor, după cum în mod clasic acest fapt este ilustrat în inițierea lui Lucius în cultul lui Isis din Apuleius, Metamorphoses 11:23-30. Oricum, Pavel este de acord că ceva atât de radical precum transformarea personală, este esențial dacă vrem ca puterea dăunătoare a slăbiciunii firii umane să fie învinsă. Dar pentru el ținta transformării creștine este Cristos. Acest lucru este implicit, în fraza prea ușor luată în considerare (din cauza familiarității sale ) “ în Cristos “, care apare de nu mai puțin de șapte ori în Galateni ( 1:22; 2:4,17; 3:14,26; 5:6 ). Din cauza acestui “ în Cristos “ galatenii erau liberi împărtășindu-se din însăși libertatea lui Isus, având însă respect față de lege 2:4. ȘI tot de aceea ei puteau fi numiți fiii lui Dumnezeu, legați împreună ca o familie pe linia moștenitorilor lui Avraam ( 3:14, 26, 28). Tocmai această aflare “în Cristos “ a relativizat vechea distincție între iudei și neamuri (5:6 ) deoarece Cristos însuși, prin lucrarea Sa, și în particular prin moartea Sa, a abolit-o.

Faptul că acest lucru implică oarecum o devenire ca și Cristos este mai clar exprimată în alte patru varsete:

1) 2:20- “și trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine”.Vechiul “eu “ a murit și a fost înlocuit de o nouă personalitate, Cristos însuși. “Eul” care își găsea identitatea social㠓 în iudaism “ își găsește acum înțelesul personal și identitatea în Cristos și în ceilalți care, de asemenea, sunt “ în Cristos “.

2) 3:27- “Toți dintre voi care ați fost botezați în Hristos, v-ați îmbrăcat cu Cristos “- este o metaforă care indică atât o schimbare a statusului parsonal, o ființă pus㠓 în Cristos “ cât și o prelucrare a caracterului lui Cristos.

3) 3:6-7- “Și pentru că sunteți fii, Dumnezeu ne-a trimis în inimă Duhul Fiului Său, care strigă: “Ava” adic㠓Tată“. Așa că nu mai ești rob, ci fiul”. Duhul poate fi acum recunoscut ca Duhul lui Cristos care are ca efect în credincios același tip de relație care există între Isus și Dumnezeu.

4) 4:19 - “ Copilașii mei, pentru care iarăși simt durerile nașterii, până va lua Hristos chip în voi “. Metafora este forțată, însă înțelesul ei este clar: și anume că obiectivul efortului pastoral și misionar a lui Pavel era ca galatenii să adopte din ce în ce mai mult caracterul lui Cristos. În toate cele trei texte, presupunerea nespusă (ascunsă) este că Cristosul înviat este imaginea lui Dumnezeu, care este modelul a ceea ce Dumnezeu a intenționat pentru omenire. În termenii unei pietăți simple, obiectivul pentru credincioși în umblarea lor creștină este ca ei să ajungă ca și Isus.

Cel mai uimitor dintre toate, este modul în care Pavel concentrază încă o dată această devenire asemenea lui Cristos în evenimentul crucii. În discursul său despre propria sa moarte față de lege și a vieții noi, Pavel insereză fraza “Am fos răstignit împreună cu Cristos “ (2:19 ).Timpul verbului, în gracă, este perfect, nu aorist. Deaceea înțelesul nu este că, am fost cândva răstignit cu Cristos, un eveniment desfășurat în trecut, ci la acel timp am fost bătut în cuie pe cruce cu Cristos, și de atinci în colo atârnă pe cruce. Aventura credincioșilor este una a continuei morții împreună cu Cristos. Procesul împărtășirii cu moartea lui Cristos, va lua sfârșit doar atunci când firea cu dorințelre ei va fi înlăturată complet, atunci când acest trup al morții va fi transformat într-unul spiriutual al învierii (Romani 8:11-23 ). Același timp este folosit și în 6:14; moartea mea față de lume, cât și a lumii față de mine este un lucru permanent al existenței umane a credincipsului.

Rastignirea firii, împreună cu dorințele ei, ca act al apartenenței la Cristos, nu trebuie gândită ca fiind dusă la îndeplinire printr-un singur act. A ajunge să fi asemănător cu Cristos este un proces care durează toată viața. Aici, din nou Pavel vedea evenimentul crucii în centrul istoriei lui Isus. Crucea nu doar marchază trecerea de la vechea lume spre o nouă creație ( 1:4; 6:14-15 ) nu doar stă împotriva oricărui fapt care limiteză harul lui Dumnezeu sau persistă în a stabili diviziuni între oameni ( 2:21; 3:13-14 ) ci în același timp stabilește modelul trăirii creștine ca o dragoste autojerfitoare ( 2:20 ). În acest fel nu doar etica Duhului este conformat modelului crucii; Duhul a cărui conducere galatenii trebuie să o urmeze este Duhul crucificării.

1