Din capitolul 4 din James Dunn, Theology of Paul the Apostle
Traducator: BALTEȘ David
7.1 Euangelion
Acuzarea lui Pavel a fost aspră. Toată omenirea își trăiește viața pe pământ sub puterea păcatului. Toată omenirea se găsește atrasă neiertător, fie printr-o dispoziție instinctivă sau prin propria-i voie de autodistrugere, într-o politică de satisfacere a cărnii, ignorând ceea ce știe că este bine, și nerecunoscând autoritatea
lui Dumnezeu. Toată omenirea, atât iudeii cât și neamurile, stă sub condamnarea legii lui Dumnezeu și în consecință expusă la judecata lui Dumnezeu. Ca o afirmație a acuzațiilor împotriva omenirii, acesta este un prospect întunecat. Pavel petrece tot atât timp cât petrece și atunci când expune aceasta în Romani (1:18-3:20) nu doar pentru că vederea lui asupra omenirii este pesimistă. La o astfel de acuzație, Pavel ar răspunde fără îndoială că, dimpotrivă el era pur și simplu realist, și că eșecul de a recunoaște această realitate este legea fatală în toate viziunile idealiste și utopice. Și revăzând istoria inumanității omului față de om și abuzul de creație, cine ar putea să-l acuze? Dar motivul principal pentru care Pavel ar putea fi atât de devastator de critic față de omenire, era fără îndoială convingerea lui că el știa răspunsul corect față de această acuzație. Un răspuns, nu o apărare. Un răspuns de har care a tratat pe deplin cu acuzațiile. La fel cum păcatul domnea în moarte, la fel harul (va) domni prin neprihănire în viața veșnică. (Romani 5:21).Acest răspuns este însumat în cuvântul Evanghelie (
euangelion). Acesta este un alt cuvânt care este predominant paulin în Noul Testament (60 din cele 76 de apariții ale cuvântului). El a indicat deja importanța sa în elaborarea teologiei lui în Romani. El s-a prezentat ca chemat să fiu un apostol, pus deoparte pentru Evanghelia lui Dumnezeu. (Romani 1:1). Unul dintre motivele sale în scrierea scrisorii a fost dorința sa de a predica Evanghelia și celor ce erau în Roma. (1:15) - probabil în rând cu însărcinarea sa ca apostol al neamurilor. (11:13), chiar dacă aceasta era în vreun conflict cu scopul său de a predica Evanghelia acolo unde Hristos nu a fost numit/rostit. (15:20). Și euangelion a fost unul dintre cuvintele cheie în afirmația tematică pe care restul cărții Romani era intenționat să o expună: Căci eu nu mă rușinez de Evanghelie, pentru că ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuire (1:16). Este de asemenea semnificativ că în 2:16 Pavel a notat că judecata finală va fi în concordanță cu Evanghelia mea prin Hristos Isus. Evanghelia care a răspuns la acuzația lui pentru omenire nu a venit împotriva judecății lui Dumnezeu în acord cu legea Sa. (2:12-15).În scrisorile sale timpurii, Pavel a indicat în mod egal importanța Evangheliei. La începutul scrisorii 1 Corinteni, el subliniază că misiunea sa era de a predica Evanghelia, nu de a boteza (1 Corinteni 1:17). Prin Evanghelie Pavel a devenit tată pentru Corinteni (4:15). Vai de mine dacă nu predic Evanghelia, strigă el (9:16). Predicarea eficientă a Evangheliei era întotdeauna preocuparea lui principală (9:23). Deci și scrisoarea sa către Galateni a fost provocată evident de alarma sa considerabilă la gândul că ei se întorceau din nou de la Evanghelie, și că Evanghelia era transformată în altceva (Galateni 1:6-9). Descoperirea lui Hristos pe drumul spre Damasc i-a fost dată pentru ca eu să pot predica (vestea bună a) Lui printre neamuri. (1:16). Prioritatea sa principală era adevărul Evangheliei. (2:5, 14). Mai mult decât oricare altă temă a lui Pavel, preocuparea sa pentru Evanghelie rămâne constantă pe întreg parcursul misiunii lui scrise - la fel de proeminentă în ceea ce ar putea fi prima sa scrisoare (1 Tesaloniceni) ca și în ceea ce ar putea fi ultima sa întemnițare (Filipeni).
Motivului Evangheliei ca puterea lui Dumnezeu pentru mântuire îi este dată o elaborare remarcabil de bogată/amplă în epistolele către Corinteni. Acolo, înțelegerea directă a puterii lui Dumnezeu, ca manifestată cel mai vizibil în înviere, este complementată și calificată de repetata aserțiune că puterea lui Dumnezeu este exprimată cel mai caracteristic (în această eră) pe cruce și în slăbiciunea și nebunia predicării și misiunii.
O altă apariție folosită de Pavel este faptul că el este mereu gata să vorbească despre Evanghelia lui Dumnezeu aproape la fel de mult ca despre Evanghelia lui Hristos (Hristosului). Cel mai notabil este faptul că el introduce subiectul, și expunerea acestuia în Romani, ca Evanghelia lui Dumnezeu (Romani 1:1), pentru ca mai târziu să fie balansată de referirea la Evanghelia fiului Său (al lui Dumnezeu). (1:9). Aceasta este una dintr-o secvență de afirmații de balansare pe care le face Pavel în deschiderea cărții Romani și sugerează că Paul indica deliberat (dar nu într-o manieră ca a unei trompete țipătoare), că hristologia sa, și de asemenea înțelegerea sa despre Evanghelia lui Hristos, era pe de-a întregul consistentă și într-adevăr făcea parte din înțelegerea sa cu privire la Dumnezeu. Ideea este aceeași în 2:16: judecata este a lui Dumnezeu, dar va fi în concordanță cu Evanghelia mea, prin Isus Hristos. Ar trebui să nu dea prilej de surpriză cititorilor lui Pavel, deci, atunci când ei ajung la răspunsul său la această acuzație a sa, află că centralitatea lui Hristos Isus se potrivește de minune cu sublinierea faptului că Dumnezeu este inițiatorul (3:21-26). Evanghelia lui Hristos justifică/motivează credincioșia lui Dumnezeu.
Dată fiind importanța termenului pentru Pavel, merită să clarificăm de unde a venit aceasta. Un lucru izbitor este absența substantivului singular în LXX (și a oricărui echivalent Evreiesc) și nefamiliaritatea formei singulare în textele grecești ale perioadei. Evident, atunci, avem aici de-a face cu un neologism, sau cel puțin adaptarea unui termen pentru o întrebuințare nouă. Pentru a explica aceasta, unii au sugerat că Pavel, sau predecesorii săi creștini vorbitori de limbă greacă, au adaptat forma singulară de la forma plurală mai familiară vești/știri bune, în special așa cum sunt folosite în contextul cultului Caesar. Dar une gândul se referă la Evanghelia lui Dumnezeu, un fundal mult mai probabil este tema destul de comună în LXX (exprimată prin verbul euangelizomai) de a proclama veștile bune de la Dumnezeu și despre Dumnezeu.
O semnificație specială are mesajul consistent de încurajare al lui Isaia într-o secvență din profeții. Isaia 40:9 cheamă pe cel ce predică vești bune să proclame cetăților lui Iuda, Iată Dumnezeul vostru! Similar, Isaia 52:7 laudă pe acela ce predică veștile bune (euangelizomenou) ale păcii, care predică (euangelizomenos) lucruri bune, care anunță mântuirea (soteria), care spune Sionului, Dumnezeul tău domnește. 60:6 prevede întoarcerea exilaților predicând veștile bune (euangelizountai) despre mântuirea Domnului (soterion). Cel mai izbitor dintre toate este Isaia 61:1-2:
Duhul Domnului Dumnezeu este peste Mine,
căci Domnul M-a uns să aduc vești bune (
euangelisasthai)celor nenorociți: El M-a trimis să vindec pe cei cu
inima zdrobită, să vestesc (
keryxai) robilor slobozenia,și prinșilor de război izbăvirea;
să vestesc un an de îndurare al Domnului
Noi știm că această temă a lui Isaia a fost influentă în reflecția teologică iudaică în timpul lui Isus. Pss. Sol. 11:1 esta ca un ecou clar al textului din Isaia 52:7: Sunați în Sion trâmbița din locul sfânt; anunțați (
keryxate) în Ierusalim vocea acelui ce aduce vești bune (euangelizomenou). și sunt aici câteva aluzii la Isaia 61:1 în sulurile de la Qumran. 11Qmelch 2:15-24 este o expunere explicită a textului din Isaia 52:7 și 61:1-3, aplicat la propria situație a sectei.Atunci, este cu greu surprinzător, că noi avem o tradiție puternică a lui Isus de asemenea schițând în Isaia 61:1-2 ca și când ar da un fel de semn al misiunii proprii. și o tradiție de a folosi Isaia 52:7 și 61:1 în expunerea Evangheliei, dezvoltată destul de rapid în creștinătatea timpurie, după cum confirmă și citatul lui Pavel din Isaia 52:7 în Romani 10:15.
Deci, cea mai evidentă explicație pentru faptul că Pavel a folosit euangelion, este că substantivul singular a fost adus în misiunile timpurii vorbitoare de limbă greacă ca și substantivul potrivit pentru a se potrivi cu întrebuințarea acestor texte atunci când se vorbea despre vestea bună proclamată despre și de către Isus. Pentru a fi mai precis, este destul de probabil că Pavel însuși a adoptat întrebuințarea ca un nou termen tehnic pentru propria sa proclamare. Adaptarea vechiului vocabular la întrebuințări noi pentru a exprima noutatea mesajului creștin, este un lucru pentru care Pavel este binecunoscut. În acest caz noi am putea specula mai departe că datorită influenței lui Pavel acest termen a fost folosit în Marcu, unde este distinctiv, și astfel a ajuns să reprezinte Evanghelia scrisă. Ori cum ar fi, Pavel este cu certitudine primul, din câte știm până acum, care a rezumat mesajul creștin ca Evanghelie. și faptul că el a folosit acest termen, a stabilit cu siguranță semnificația lui și centralitatea în teologia creștină. Deci, înțelegerea lui cu privire la Evanghelie este de un interes deosebit.
7.2 În concordanță cu Scripturile
Un al doilea aspect izbitor al discursului lui Pavel despre Evanghelia lui Isus Cristos este preocuparea lui de a insista asupra faptului că Evanghelia lui nu era un novum sau o întoarcere neașteptată în scopurile lui Dumnezeu. Chiar din contră. Afirmația lui din deschidere în Romani definește imediat Evanghelia lui Dumnezeu ca aceea care a fost promisă mai înainte prin profeții Lui (ai lui Dumnezeu) în Sfintele Scripturi. (Romani 1:1) Când el anunță tema epistolei (1:16-17) - Evanghelia ca puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea tuturor celor care cred, iudeii mai întâi și de asemenea grecii; pentru că în ea este descoperită neprihănirea lui Dumnezeu din credință spre credință. - el adaugă imediat așa cum este scris și trece la citarea autorizării sale scripturale (Habacuc 2:4). Și când el se întoarce de la acuzarea lui (1:18-3:20) spre a indica răspunsul Evangheliei (Dar acum separat de lege neprihănirea lui Dumnezeu a fost descoperită.), din nou el adaugă imediat, așa cum este atestat de lege și de profeți (3:20). Deci din nou, pe măsură ce argumentul din Romani se defășura, era evident de importanță primară pentru Pavel să poată expune Genesa 15:6 într-un fel care documenta Evanghelia lui (Romani 4). Climaxul teologic al expozițiunii epistolei este încercarea de a menține propoziția că Cuvântul lui Dumnezeu nu a dat greș (Romani 9:6). Și catena finală a scripturilor (15:9-12) era pentru Pavel, fără îndoială, cel mai potrivit mod de a își concepe întregul argument.
De aceeași importanță era pentru Pavel să poată afirma în Galateni că Scripturile predicau Evanghelia înainte de Avraam. (Galateni 3:8). În ambele epistole (Galateni și Romani) trei texte stau chiar în centrul acestei expuneri a Evangheliei - Genesa 15:6; Levitic 18:5; și Habacuc 2:4. și Pavel ar privi cu greu aceasta ca pur și simpu o problemă de formă pentru a putea aminti corintenilor că afirmațiile centrale ale Evangheliei pe care el le-o predicase erau în concordanță cu Scripturile. (1 Corinteni 15:3-4).
Două aspecte cer un comentariu aici. Primul a fost deja indicat: gradul în care Pavel considera că este important și necesar să își bazeze Evanghelia (și teologia de asemenea) pe scripturile poporului său. Sunt aproximativ 100 de citări explicite din scriptură în scrierile Pauline. Mai mult de 90% din acestea vin din cele patru Hauptbriefe (Romani, 1 și 2 Corinteni, Galateni), dar de vreme ce argumentele teologice ale lui Pavel sunt cel mai puternic susținute în numai aceste trei scrisori, aceasta nu ar trebui să surprindă ca și nedrept. Și când adăugăm numărul aluziilor care formează urzeala împletirii lui Pavel, imaginea se echilibrează considerabil. În alte cuvinte, limbajul teologic al lui Pavel, era limbajul scropturii. Scriptura forma substructura teologiei lui.
Logica teologică a preocupării lui Pavel este de asemenea clară. Aceste texte erau Scriptură, Sfintele Scripturi (Romani 1:2), cuvintele lui Dumnezeu (Romani 3:2). Astfel au fost deja recunoscute ca și afirmații autorizate divin sau cuvinte (oracole) în scris, o condiție pe care Pavel a luat-o pur și simplu de la sine înțeles.
Deci apelurile la scriptură, folosirea formulei (așa) cum este scris, și inferența că Scriptura vorbește ca o voce vie a lui Dumnezeu. Este important pentru o apreciere a teologiei lui Pavel să realizăm că nici o parte a acesteia a fost schimbată de convertirea lui. Din contră, a devenit cu atât mai important pentru e
l să poată spune că evanghelia sa era în concordanță cu scripturile.Celălalt aspect pare cumva să meargă împotriva celui dintâi. Aceasta este libertatea pe care Pavel evident a simțit-o în citarea Scripturilor, faptul că el era aparent gata să pună pe un text scriptural ceea ce contemporanii săi ar fi considerat ca o construcție forțată sau exagerată. Acest lucru în sine are două aspecte.
Pe de o parte, este problema formei textului folosită de Pavel, o problemă oarecum confundată prin nesiguranță ca pentru forma (formele) textului ce erau la dispoziția lui Pavel. Oricum, studiul recent al lui Christopher Stanley a oferit un tratament definitiv, concentrându-se exclusiv asupra acestui aspect. Cu siguranță confirmă că Pavel trebuie să se fi angajat în mani
pulare deliberată a formei textului și oferă o analiză valoroasă a felurilor de adaptare. Dar de asemenea notează că marea parte a modificărilor ar fi avut puțin efect asupra sensului textului original: erau pur și simplu adaptări în gramatică sau sintaxă sau morfologie pentru a se potrivi cu textul citat cel mai potrivit cu sintaxa și retorica scrisorii. Și, mai aproape de ideea noastră prezentă, se vede că citările adaptate astfel (chiar adaptate tendențios) ar fi fost cu totul caracteristice pentru acel timp. Și literatura greco-romană și iudaică dau dovezi solide pentru un ethos cultural și literar general, în care încorporarea elementelor interpretative în cuvintele unui citat era considerat un mijloc normal și acceptabil de a avansa argumentul cuiva.Pe de cealaltă parte, totuși, este întrebuințarea pe care i-a dat-o Pavel acestui text citat, interpretarea pe care el a elaborat-o din el. Într-un număr de cazuri, unde textul este cheia pentru afirmațiile pe care le face Pavel, expunerea textului efectu
ată de acesta trebuie să fi sunat ciudat. Unele dintre acestea ar fi ridicat puține pleoape (ar fi atras puțină atenție, n. trad.) probabil ciudat, dar nu folosirea incorectă a unui text scriptural. În altele, deși tehnicile exegetice ar fi fost familiare, concluziile ar fi fost cu siguranță controversate. Vom vedea mai târziu cum se aplică aceasta asupra a două din textele sale cheie Genesa. 15:6 și Habacuc 2:4. Și am observat deja întorsătura exegetică pe care o încearcă Pavel în catena sa de texte în Romani 3:10-18. El încearcă să realizeze același lucru în Romani mai târziu. În special, am putea nota 9:25-26 texte despre restaurarea Israelului aplicată la Neamuri; 10:6-8 un text despre dualitatea Legii aplicată la cuvântul credinței; și 10:13 Domnul asupra căruia Ioel a anticipat chemarea rămasă înțeleasă ca Hristos. În Galateni probleme similare se ridică cu afirmațiile exegetice din Gal. 3:8, 10 și 16. Și cea mai uimitoare întorsătură dintre toate, alegoria în Galateni 4:21-30, se încheie cu sfatul lui Sara de a alunga pe Agar și Ismael (Gen. 21:10) transformat cel mai provocator în sfatul echivalent că Evreii ce persecutau creștinii ar trebui să fie la fel combătuți.În reviewuarea acestui material ar trebui să distingem problema principiului hermeneutic din spatele acestei întrebuințări de aceea a tehnicilor exegetice folosite. În ultima, Pavel era în orice aspect un om al lumii sale. În cea dintâi, principiul este clar și poate fi rezumat în fraza: Isus ca Hristos. Era convingerea că
scopurile lui Dumnezeu fuseseră și erau împlinite în Isus Mesia care a dat lui Pavel indiciul hermeneutic pentru a citi și înțelege scripturile. Este destul de clar din astfel de pasaje cum ar fi Romani 9:33, 10:13, 15:3, 1 Cor. 10:4 și Gal. 3:16 că acesta era principiul eficient și definitiv pentru Pavel.Dar numai într-un singur pasaj de fapt el rostește aceasta explicit. Aceasta este în 2 Cor. 3:7-18 și cel mai explicit în 3:14: până în această zi perdeaua rămâne neridicată peste citirea vechiului lămegământ, pentru că (numai) în Hristos este înlăturată. Fie că subiectul verbului final este vechiul legământ sau perdeaua/vălul, ideea efectivă este aceeași: că numai în Hristos vălul este ridicat, ce împiedică înțelegerea corectă a vechii lucrări
(a lui Moise) ca vehiul legământ.Trebuie doar adăugat că acesta nu a fost un principiu ales arbitrar, sau unul care încuraja sau permitea tehnici interpretative arbitrare. Am observat deja că citarea lui Pavel de texte era pe deplin în acord cu practica contemporană. Și să recunoaștem că Pavel a avut o perspectivă hermeneutică particulară înseamnă simplu să-l punem alături de cititorii atenți (ca diferiți de ascultători ocazionali) din toate generaăiile. Deci concluzia noastră de mai devreme rămâne în pic
ioare: ca un credincios în Mesia Isus, Pavel a continuat să respecte și să folosească Scripturile evreiești ca și Cuvântul lui Dumnezeu. Am putea probabil adăuga că nici principiul hermeneutic pe care l-a aplicat Pavel (sau lentilele prin care a citit el) nu poate fi descris corect ca anti-evreiesc. Pentru ca un iudeu să recunoască pe un alt iudeu ca Mesia și să interpreteze Scriptura evreiască în concordanță, poate cu greu să fie posibil. Dar încă odată începem să ne mișcăm dincolo de subiectul imediat și să indicăm aspecte mai largi la care trebuie să revenim.7.3 Formule kerigmatice și confesionale
Un al treilea aspect notabil al discuției introductive a lui Pavel asupra Evangheliei în Romani este faptul că el a folosit tradiția creștină timpurie. În Romani 1:1-4 el continuă să întrerupă salutul epistolar normal introducând ceea ce majoritatea privesc ca o formulă pre-paulină. (1:3-4)
Și în întoarcerea sa de la acuzația asupra omenirii (1:18-3:20) la expozițiunea răspunsului Evangheliei, găsim același lucru: Pavel tinde aproape instinctiv, sau așa cum părea, după o formulare pe care alții ar recunoaște-o (3:21-26):
Munca intensivă asupra chestiunii formulelor pre-pauline a fost desfășurată în anii 1960 și anii 70 timpurii, descoperirile însemnate ale acestor studii încă rămân valabile. Câteva variații de formule care probabil au slujit ca rezumate sau chiar ca răspunsuri liturgice pot fi detectate simplu prin regularitatea formulelor și frecvența cu care sunt repetate.
Unii dispută existența acestui fel de formulă. Și este adevărat că ele nu pot fi demnostrate concluziv ca mai mult decât vorbirea caracteristică a autorului. Dar trei factori cântăresc în favoarea recunoașterii acestui fel de așteptare ca într-adevăr formule pe care Pavel le readuce instinctiv. Una este așteptarea că primele biserici ar fi dezvoltat inevitabil astfel de rezumate în predicarea lor, în caticheze și închinare. Aceasta este simplu experiența aproape universală a
homileticii bune, a pedagogiei și a practicii liturgige. Deci, de exemplu, Romani 10:9 aproape ne invită să o recunoaștem ca și fiind ecoul unei confesiuni baptismale: Dacă mărturisești cu gura ta Isus e Domn, și dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morți, vei fi mântuit. În această propoziție am putea aproape să punem Dumnezeu L-a înviat pe El din morți în ghilimele de asemenea, ca și ecoul miezului predicării sau catichezei pe care cel fiind botezat o adopta și mărturisea în cuvintele Isus este Domn. Faptul că confesiunea poate fi identificată în contextele închinăii (1 Corinteni 12:3), evanghelizării (2 Corinteni 4:5), și în paranteză (Col. 2:6), întărește așteptarea conturată mai sus. Și prezența spunerilor credincioase în Pastorale și a ceea ce apare să fie cântări liturgice în Apocalipsa (fără îndoială folosite pe pământ la fel de mult ca în cer!) confirmă aceeași imagine largă.O a doua considerație în favoarea recunoașterii faptului că Pavel folosea formule preexistente este punctul deja notat faptul că aceste fraze apar atât de regulat, și nu numai în literatura paulină. Aceasta sugerează un aspect comun al credinței și al expresiei acestei credințe. Ceea ce în schimb sugerează că formulări rezumate ca acestea erau într-adevă
r într-o utilizare destul de largă în aceste biserici creștine timpurii.A treia considerație este una care ne aduce înapoi la punctul nostru prezent în urmărirea expoziției teologice a lui Pavel în Romani. Aceasta este conciziunea pasajului central, Romani 3:21-26. Este cu adevărat uimitor că, după o acuzație atât de elaborată și extensivă (1:18-3:20), Pavel ar fi mulțumit să dea partea centrală a răspunsului său în doar șase versete. Motivul evident pentru aceasta este că el putea să citeze o afirmație re
zumat care era non-controversă (pentru cititorii creștini). Prin construirea răspunsului său în jurul unei formulări larg recunoscute descriind eficacitatea morții lui Isus în afișarea neprihănirii mântuitoare a lui Dumnezeu pe măsură ce ea tratează cu păcatele, Pavel putea să exprime ce avea de spus pe scurt și eficient. Aceasta este cu atât mai izbitor cu cât el scria congregațiilor (din Roma) pe care el nu le-a cunoscut personal. În alte cuvinte, Pavel ar putea lua ca pe un lucru de la sien înțeles că astfel de formulă, sau într-adevăr această formulă anume, era una cu care cititorii lui ar consimți. Aceasta trebuie să însemne, în schimb, că în folosirea formulei Pavel nu adăuga nimic care ar fi alterat-o sau ar fi calificat-o semnificativ; altfel el nu ar mai fi făcut acea presupunere și ar fi trebuit să își argumenteze ideea mai circumspect și mai în detaliu.Toate acestea subliniază convingerea lui Pavel că afirmațiile cristologice centrale ale evangheliei sale erau în continuitate directă cu evanghelia ce era deja predicată înainte de convertirea lui. Ideea nu este pur și simplu că el putea face această afirmație (una pe care alșii ar fi putut-o disputa). Este mai degrabă că el putea și și-a asumat faptul că astfel de formulări rezumat ar fi recunoscute
și remarcate ca expresii unei credințe împărtășită în toate bisericile cărora le-a scris el. El spune aceasta explicit în 1 Cor. 15:1-3: că evanghelia pe care am predicat-o eu (euengelisamen) vouă, pe care voi de asemenea ați primit-o (parelabete), ...pe care și eu am primit-o (parelabon)...Continuitatea și autoritatea din spatele evangheliei lui nu era pur și simplu ceea a scripturilor. Era de asemenea cea a formulărilor cele mai de început ale credinței comune în Cristos. Dacă aceasta însemna de asemenea și continuitatea cu proclamarea lui Isus Însuși este un punct la care ne vom întoarce în 8.
7.4 Apocalipsa lui Isus Cristos
Toate concluziile de mai sus au fost trase din paralela remarcabilă în care Pavel deschide Romani (1:1-4) ș pronunță afirmația cheie a Evangheliei (3:21-26): (1) referire la Evanghelie (1:1; 3:21-22); (2) confirmare scripturală (1:2; 3:21); și (3) folosirea tradiției creștine deja consolidate (1:3-4; 3:25-26). Ultimul punct în special, totuși, pare să stea într-o anumită tensiune (
unii ar spune fără îndoială contradicție) cu afirmațiile explicite ale lui Pavel în cea mai polemică scrisoare a sa Galateni. Acolo el insistă că evanghelia predicată de mine nu este de origine umană. Pentru că nu am primit-o de la o ființă umană, nici nu am fost învățat, ci prin revelația (apokalypsis) lui Isus Cristos. (Gal. 1:11-12). Cum a putut Pavel să nege că el primise evanghelia prin meditație umană și totuși să afirme că evanghelia lui era în acord cu tradița pe care el a primit-o?Dacă nu suntem mulțumiți să tragem concluzia că Pavel era pe de-a-ntregul nescrupulos în schimburile și manevrele sale (o judecată pe care ar trebui să ezităm în a o înmâna cuiva), răspunsul trebuie să fie ceva alături de rândurile următoare. Ceea ce a primit și a
predicat Pavel, și avea ecou în scrisorile sale, era într-adevăr convingerea creștină comună că Cristos a murit (pentru noi) și a fost înviat (din morți). Aceasta rămânea confesiunea împărtășită și legătura care ținea împreună primele biserici creștine, în ciuda diversității lor, într-o singură Evanghelie. Lucrul de care a fost convins Pavel pe drumul spre Damasc, nu era pur și simplu afirmația sa confesională centrală, ci și faptul că acest Isus trebuia predicat acum neamurilor. Easte acest punct din urmă asupra căruia se concentrează Pavel în cea mai explicită referire proprie la convertirea lui; Dumnezeu a revelat pe Fiul Său mie, pentru ca eu să pot predica (euangelizomai) pe El printre neamuri. (Galateni 1:15-16). Este punctul primar în alte referințe (1 Corinteni 9:1; 15:8-11). Și este confirmat de aceeași subliniere în cele trei povestiri din Fapte despre convertirea lui Pavel.Era această interpretare a Evangheliei împărtășite pe care Pavel a văzut ca o responsabilitate primară a sa să o împărtășească și să o proclame. Cristosul înviat îl numise apostol (1 Corinteni 9:1; 15:8). Și aceasta nu este la o apostolie generală, ci specific ca apostol la neamuri (Romani 11:13). Era evident această înțelegere a Evangheliei ce trebuia predicată de el ca a
postol, pe care El o atribuia direct lui Dumnezeu, prin Isus Hristos (Galateni 1:1). Era Evanghelia astfel primită și astfel înțeleasă încât el era atât de nerăbdător să o susțină și să o apere în negările pline de pasiune din Galateni 1:16-22 și 2:3-6. Așa cum era această Evanghelie a cărei afirmări (în sfârșit) de către conducerea de la Ierusalim, era el atât de încântat în a doua călătorie a sa la Ierusalim de după convertirea sa (2:1-2). Stângăcia din Romani 1:15 (dorină a [lui Pavel] de a predica evanghelia și vouă care sunteți în Roma) se explică precis prin acest fapt: că era esența evangheliei lui ca să fie predicată neamurilor. De aceea lui nu-i era rușine de Evanghelie, căci ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuire, pentru toți cei ce cred, mai întâi iudei dar și greci. (1:16).Rezolvarea tensiunii dintre Galateni 1 și 1 Crotinteni 15:1-7 confirmă că simțul de dedicare al lui Pavel ca apostol al neamurilor era un aspect distinctiv al înțelegerii lui față de evanghelie de la început. Aceasta este de obicei pusă la îndoială de aceia ce deduc că revoluția în teologia lui Pavel ocazionată de întâlnirea sa pe drumul Damascului, se concentra mai imediat asupra legii. Logica teologică apoi se desfășoară: dacă legea nu mai este un mijloc de mântuire,
atunci evanghelia poate fi oferită liber neamurilor. Pavel nu spune nicăieri un astfel de lucru. O logică diferită este sugerată de trei factori. (1) Sublinierea proprie asupra însărcinării sale de tip profetic pentru națiuni. (2) Implicația că zelul său ca persecutor a fost direcționat împotriva iudeilor (heleniști) ce predicau pe Isus neamurilor, astfel că el a fost convertit (întors) pentru a urma cursul căruia i-a fost atât de violent opus. (3) Recunoașterea continuă a legii, nu ca un dătător de viață, dar ca un ordonator al vieții pentru poporul lui Dumnezeu. Acești factori sugerează o oarecare logică teologică diferită: dacă evanghelia este pentru neamuri, ce înseamnă aceasta pentru rolul continuu al legii pentru poporul lui Dumnezeu ce se extinde acum? Totuși, fie imediat, fie ca un corolar care a devenit mai clar peste timp, rămâne adevărat că convertirea sa era lumina care a adus iluminare proaspătă lui Pavel cu privire la lege.Și acesta este un subiect la care va trebui să ne întoarcem.Mai mult către punctul nostru imediat, convertirea lui Pavel a fost o convertire pentru Pavel teologul. Nu o convertire de la o religie la alta. El rămăsese un iudeu și un israelit, deși putem vorbi despre o convertire de la o formă (sau sectă) a religiei poporului său (fariseică) la alta (nazarineană). Dar cu siguranță convertirea lui Pavel trebuie văzută ca un punct pivotant pe care această întreagă teologie este întoarsă. Și cu siguranță era întâlnirea cu Cristosul înviat (așa cum a perceput-o el) care forma acel pivot și element principal. Era fără îndoială reversul total al unor axiome teologice foarte simple (despre starea Israelului ăi importanța păstrării acesteia) și concluzii anterioare (Isus ca un fals pretendent al statutului de Mesia respins de Dumnezeu) care era la inima reconstrucției teologice ce trebuie să fi urmat. Toate acestea sunt implicite în 2 Corinteni 4:4-6, unde Pavel vorbește explicit despre Evanghelia sa, și Philipeni 3:7-8 în special. Cât de repede a urmat acest proces de reconstrucție și cât de mult a urmat direct sau imediat de experiența convertirii însăși, sunt întrebări pe care nu este nevoie să le dăm răspuns aici.
Ce ar trebui să nu fie ignorat, totuși, este dovada că propria experiență a lui Pavel a jucat un rol vital în reconstrucția teologiei lui ca un creștin și apostol. Teologia lui Pavel nu era nici născută nici susținută de sau ca un exercițiu pur cerebral. Era propria sa experiență de har care stătea la inima teologiei.
7.5 Acum-ul escatologic
Un punct final este de importanță suficientă pentru a merita menționare separată. Convertirea lui Pavel era pentru el nu doar o întoarcere pe un drum continuu sau pe o suprafață continuă. Era mult mai mult o tranziție pe un plan diferit. Era o evadare dintr-o eră în alta, într-un sens o salvare din timpul prezent și rău (Galateni 1:4). Era pentru el începutul noii creații. Ruptura cu trecutul lui Pavel era traumatică. El vorbește despre cum este să fii oprit într-un mod nenatural de la nașterea sa într-o nouă viață (1 Corinteni 15:8). El depune tot ceea ce a prețuit înainte pe grămada cu gunoi (Filipeni 3:7-8). Același sens de transformare escatologică este exprimat în dar acum cu care Pavel își începe expozițiunea miezului evangheliei în Romani 3:21. Acest acum escatologic este un aspect al scrierii sale în Romani și în alte locuri. Și folosirea terminologiei revelației în deschiderea afirmațiilor evangheliei sale în Romani este la fel de notabilă.
Într-un astfel de limbaj, bineînțeles auzim limbajul convertitului ascuțimea în alb-negru a distingerilor sale pe care noua perspectivă le-a adus, umbrele în care noua strălucire alunga vechile presupuneri. Oricine poate folosi cuvântul revelație referitor la o evadare în pătrunderea intelectuală sau religioasă, încă va ști ceva din ceea ce Pavel a experimentat și de ce s-a exprimat pe el însuși astfel. Și bineînțeles ascuțimea sensului disjuncției apocaliptice trebuie să fie strecurată în continuitățile foarte reale care au fost menținute. Ar fi nesofisticat teologic și retoric de naiv să luăm hiperbola apocaliptică a lui Pavel simplu la valoarea primară fără referire la alte aspecte ale teologiei sale. Totuși, este de importanță majoră să apreciem sensul noutății escatologice care a transformat și a continuat să susțină teologia lui Pavel și să nu o lase să fie redusă în întregime în favoarea convingerilor teologice mai ușor de tradus în termeni moderni. Era clar această revelație care forma noua perspectivă din care Pavel ar citi deci Sfintele Scripturi. Și era clar că această perspectivă a dat ascuțimea teologiei sale, în misiune plină de succes și în provocare pentru atât de mulți dintre contemporanii săi creștini iudei.
Un corolar inevitabil este că Pavel nu mai putea vedea trecutul său fariseic în termeni obiectivi. Dacă aceasta înseamnă că vederea sa asupra iudaismului său nativ era acum distorsionată, așa cum a fost deseori dedus, este o altă întrebare pe care va trebui să o tratăm mai târziu. Înseamn* căîntr-un anume sens cel puțin Pavel a reconstruit teologia sa de la soluție la condiție. Aceasta înseamnă că este o concluzie de neevitat că începând de la convertirea sa Pavel a teologizat în lumina fundamentalei revelații a lui Isus Cristos dată lui pe drumul spre Damasc. Nu înseamnă, totuși, că pentru a raționaliza soluția sa el a trebuit să inventeze o stare. Tot ce trebuie să însemneze este că în calitate de credincios în Isus Mesia el recunoștea acum greșelile serioase în teologia sa anterioară, că Evanghelia lui Isus Cristos a arătat defectele existente în zelul său pentru tradițiile ancestrale (Galateni 1:!4). Dar să sperăm că aceste aspecte vor deveni mai clare pe măsură ce avansăm.
Punctul de subliniat în concluzie, oricum, este că evanghelia lui Pavel, răspunsul divin la acuzația divină, era centrat în întregime asupra lui Isus Cristos. Întâlnirea cu Cristos pe drumul Damascului a fost ceea ce a revoluționat întreaga credință și viață a lui Pavel. Cristos a devenit cheia spre înțelegerea scopului lui Dumnezeu pentru omenize, în într-adevăr Dumnezeu Însuși. Cristos era lumina care alungase întunericul său și iluminase scripturile. Îtâlnind pe acest Cristos, s-a întors întregul său sistem de valori cu susul în jos, și să ajungă să-L cunoască pe Cristos a devenit pasiunea sa supremă (Filipeni 3:10). Ce era atunci conținutul, Cristos al evangheliei lui Pavel, substanța cristologică a teologiei sale?