James Dunn, Unitate și Diversitate în Noul Testament

Traducere: TANASOV OLEG

VIII

SACRAMENTE

38 INTRODUCERE

Așadar, indiciile bisericii adevarate a lui Dumnezeu în care credem noi, pe care o mărturisim și care ne declarăm sunt urmatoarele:

În primul rând adevarată propovaduire a Cuvântului lui Dumnezeu prin care El ni S-a descoperit cum proclama scrierile prorocilor și apostolilor.

În al doilea rând o predare corectă a sacramentelor lui Isus Cristos prin care este întărit Cuvântul și promisiunea lui Dumnezeu pentru a o pecetlui și prezenta în inimile noastre.

În sfârșit, este disciplina bisericeasca cea cuvenită și ordonată de cuvântul lui Dumnezeu, datorită careia profetul este scos afară, iar virtutea este onorată (Confesiunea scoțana, 1560, sec.18).

“Cuvântul lui Dumnezeu” și “sacramentele lui Isus Cristos” incontestabil au fost și rămân cele mai importante centre ale unitatii creștine. Și totuși despre ce înseamn㠓adevarată propovaduire a Cuvântului lui Dumnezeu” și care predare a sacramentelor să considerăm corectă, aduceau mai degraba la divizare decât la unire. Iar problema unui raport cuvenit de reciprocitate sau al corelației cuvenite între Cuvânt și sacramente n-a fost rezolvată definitiv. Până la Reforma, de la un secol la celalalt creștea tendința de a lega harul, autoritatea și unitatea numai și numai cu sacramentele, lucru care avea că urmare diminuarea rolului Cuvântului propăvăduit. Reforma a răsturnat brusc această corelație ridicând Cuvântul mai presus decât sacramentele. Așadar, conform catehismului din Gheidelsberg, “credința se naște în inimile noastre prin propovaduirea sfintei Evanghelii și este stabilită prin sacramente”. Jean Calvin cu propria să causticitate a declarat: “este culmea inepției, absurditații a ridica sacramentele mai presus decât Cuvântul pe care numai îl suplimenteaza și îl întipăresc”. Supraaprecierea valorilor s-a reflectat și în arhitectura bisericii: primul loc, cel mai important într-o biserica tipic protestantă la ocupat amvonul. Sigur, de la Reforma incoace pasiunile s-au cam răcit, dar divizarile au rămas la fel de mari. Creșterea influenței mișcarii liturgice s-a exprimat în mod evident prin mutarea mesei pentru euharistie care a fost deplasata mai spre centru adunarii dând la o parte catedra predicatorului. În același timp o influența esențială asupraă lumii creștine a avut teologia Cuvântului al carei putator era Karl Barth cu afirmația la fel de proprie pentru el: “numai Cuvântul lui Dumnezeu face din proclamare, proclamarea și din Biserica, Biserica”. Multora li se pare că în ultimul timp am ajuns la o corelație mai echilibrată între Cuvânt și sacramente. Dar echilibrul acesta este destul de instabil. Deseori la el se poate ajunge numai cu pretul trecerii sub tacere a acelor probleme teologice care înainte se puneau mai radical. Care sunt “uneltele harului sau, cu alte cuvinte, cum da Dumnezeu omului har?” Care este rolul înțelegerii simbolice și raționale în acest proces? Cum se poate realiza în ea interactiunea și confluenta celui divin și celui uman?

Iarasi divergenta de pareri a ultimelor secole ne mai da o stimulare că se ne dumirim: oare cum era în secolul intai? În capitolele (II-V) am discutat problema semnificației predcii și rolul cuvântului cvazimatic și scris în acel timp. Acum este timpul să ne interesăm de rolul sacramentelor în unitatea și diversitatea bisericilor timpurii. Botezul și Cina Domnului au fost fără îndoială factorii cei mai importanti ai unitații:

“și căutați să păstrați unirea Duhului prin legatura păcii. Este un singur trup, un singur Duh, un singur Domn o singură credință un singur botez” (Efes. 4:3-5).

“Ațadar cum pâineaeste singură, tot așa și noi măcar că suntem mulți- suntem un singur trup, pentru că toți ne împărtășim cu aceeași pîine” (1 Cor. 10:17).

Dar practic, ce înseamnau aceste îndemnări? Care a fost masura diversității care însoțea această unitate? În ce măsură a fost acordată atenție ritualurilor în diferite perioade și centre ale răspândirii creștinismului? Ce i-a motivat pe primii creștini să accentueze semnificația doar a celor doua sacramente? În ce masura și în ce mod ele se înalța catre Domnul Isus? Care au fost influențele ce au afectat procesul lor de dezvoltare? Cum a fost înțeles rolul lor în întalnirea lui Dumnezeu cu omul? Oare putem să le numim “sacramente”? O să încercăm să urmărim pe scurt dezvoltarea conținutului și semnificației botezului, iar mai tarziu și a Cinei Domnului. Pe cât al patrulea evanghelist se ține retras de ele (și această atitudine ridică multe probleme), Evanghelia lui Ioan o să o discutăm separat.

#39.BOTEZUL

39.1 Originea Botezului. S-au exprimat diferite versiuni cu privire la originea Botezului creștin. Originea lui a fost pazită în ritualele iudaice de spălare, în ritualele de curățire de la Qumran, în botezul prozeliților, și în sfârșit în Botezul lui Ioan. Succesiunea între Botezul lui Iaon Botezatorul și botezul creștin este cea mai evidentă. Legătură directă crează botezul lui Isus de la Ioan. Iar a patra evanghelie confirmă faptul , de care, în orice caz ne dăm seamă, anume că, câțiva din primii ucenici ai lui Isus au fost mai înainte ucenici ai lui Iaon. (Ioan 1:35 - 42). Botezul lui Iaon, la rândul său, mai de grabă a fost o variantă a spălării rituale a evreilor, iar și practica Qumrană, probabil, a avut asupra lui o anumita influență.

Dacă-i așa că botezul creștin se apropie catre botezul lui Iaon, ar trebui să încercăm să întelegem semnificația acestui ritual pentru Botezatorul. Din câte știm, Botezul lui Iaon avea o dublă semnificație pentru ascultătorii predicarii lui.

a) În primul rând, a fost un botez al pocainței, adica un act care exprima pocaința celui ce se botează. Așa ni-l descriu Marcu și Luca (Marcu 1:4, Luca 3:3; Fapt. 13:24, 19:4); Marcu și Matei sunt că toți s-au botezat în Iordan, marturisindu-și pacatele (Mar. 1:5; Mat. 3:6), după Matei, Ioan însuși declară: ...eu vă botez în apă, spre pocaință. “(Mat 3:11). După cum se vede, asta înseamnă, că hotărârea de a se boteza era exprimarea sau arătarea pocainței și un ajutor pentru realizarea ei ( spunând astfel):” botezul pocăinței spre iertarea păcatelor “(sai “în iertarea păcatelor”)( Marcu 1:4, Luca 3:3). Totuși n-ar trebui să intelegem această, că și cum dacă Iaon sau, evangheliștii credeau, că la iertarea pacatelor se ajunge prin botez. Probabil, Iaon credea, că iertarea păcatelor se putea primi în momentul acela, fără să fi asteptat slujirea Celui care avea să vina (dar această a fost o problemă contraversată: redacția din Matei 3:2-11; și 26:28 arată, că, după părerea evanghelistului, iertarea a fost dată numai mulțmită slujirii lui Isus). Dar în acest caz dacă ne referim la originalul grecesc este evident, că iertarea se consideră ca și rezultat al pocăinței și nu al botezului în sine ( vezi Luca 24:47, Fapt 3:19, 5:31, 10:43, 11:18, 26:18). Așa dar, Botezul lui Iaon a fost acceptat că mod de a exprima acea pocaință, prin care se ajungea la iertarea păcatelor.

a). În al doilea rând, botezul lui Iaon a fost o pregatire pentru slujirea a Celui care trebuia să vina, dacă Ioan boteza cu apă, El însă o să boteze cu Duh și cu foc (Mat. 3:11, Luca 3:16). Slujirea, Celui care va veni o să fie o slujire a judecății - și a focului (Mat 3:10-12, Luca 3:9, 16-17) sau a vântului și focului, sau mai degrabă, a Duhului și focului ( Isaia 4:4). Dar tot ea va fi slujirea blândeței și mântuirii. Dar Ioan Îl reprezintă mai de grabă ca o făgăduință: “Eu vă botez... dar El vă va boteza...” înseamnă că botezul lui Ioan pregătea pentru botezul cu Duh și cu foc. Se subânțălege, că botezul cu Duh și cu foc va fi actul sau procesul urmaririi, pe parcursul căruia vor fi nimeciți toți cei care nu s-au pocăit, dar cei care sau pocăit, vor fi curățiți. Cu alte cuvinte “Botezul cu Duhul Sfânt și cu foc este metafora de care s-a folosit Ioan, spunând despre necazurile misianice care aveau să vină, despre perioadă îcercarilor grele, suferințe și distrugeri; o astfel de perioadă, așa cum se așteptă va preceda stabilirea regatului mesianic (Zah. 14:12-15; Dan. 7:19-22, R:1, 1Enoh 100:1-3; Sib. Or III, 632-651, IQH 3:29-36) Metodele “Botezului” erau deosebit de expresive, atunci când se refereau la ritualul botezului în râu, pentru că râul sau părâul a fost o metoforă recunoscută a necazurilor din Vechiul Testament, care îl cuprindeau pe om (v. Partial Ps. 68:3, Isaia 43:2 și mai ales Isaia 30:27-28). Ioan a folosit acesta metaforă, descriind slujirea Celui care va veni, însă botezul lui Ioan subliniază această slujire care trebuia să vină și în același timp pregătea pentru ea.

39.2. Botezarea lui Isus de către Ioan.

Dacă această a fost semnificația botezului lui Ioan, atunci înaintea noastră se ridică o altă întrebare, dacă această semnificație era valabilă și în cazul botezului lui Isus? (Oare în cazul botezului lui Isus semnificația acestă rămânea la fel?)

a). Oare a fost acest botez, un botez al pocăinței? Este evident, că pe mulți dîntre creștini antici datina despre Isus, care a primit botezul pocăinței, îi ducea în confuzie. (V. Mat. 3:14-15; Ieremia contra Pologiei III:2). Dar dece Isus a hotărât să se boteze de Ioan? Că să se facă ucenicul lui? Din cauza venirii împărației? Pentru că se dedica slujirii la care Isus însuși se considera chemat? Raspunsul nu e clar. În orice caz se poate spune, că botezul lui Isus de către Ioan exprima într-un fel sau altul, hotărârea lui Isus. Cel puțin, în acest sens el (botezul) puțin se deosebea de botezul pocăinței a lui Ioan (v mai sus 39.1)

b) Oare a fost el un botez al pregătirii? Această întrebare deasemenea provoacă greutăți. Conform descrierilor evanghelicilor, Duhul s-a pogorât peste Isus, imediat, totuși nu în modul în care spunea metafora, botezul cu Duhul Sfânt și foc a lui Ioan. De pe altă parte, trebuie să recunoastem că, coborârea Duhului Sfânt nu se prezentă că peste integrarea a botezului lui Isus. Narățiunile evanghelice spun că Duhul Sfânt s-a pogorât, atunci când Botezul propriu zis se terminase. Mai mult, în toate patru evanghelii cea mai importantă secvență este această - coborârea Duhului Sfânt. (Mat. 3:16; Marc.1:10; Luca 3:21-22 Ioan 1:32-34). Se pare că evangheliștii vroiau să spună că Duhul a fost dat lui Isus că un raspuns la botezul Lui, adică după cum se vede, în răspuns la dedicarea Lui, care s-a exprimat prin botez. În sensul acesta se poate spune în cazul botezului lui Isus, botezul lui Ioan rămâne în esență pregătitor. Ba mai mult, pentru că Isus considera în mod evident puterea Duhului, care s-a arătat în slujirea Să de prevestire și de tămăduire, că o putere a vremurilor de pe urmă. (V. Parag. 2.3,45.3), se poate spune că și în cazul lui Hristos botezul lui Ioan a fost o pregătire petru slujire escatologică a Duhului. Cronologic el a sosit mai reprede decât îl astepta Ioan, dar în esență el Ioan n-a grețit.

39.3. Botezul în slujirea lui Isus.

Oare boteza Isus? Tradiția care se reflectă în Ioan 3:22, 26, 4:1 se pare că răspude la acesta întrebare afirmativ. Astfel se presupune că el pur și simplu continuă misiunea lui Ioan (Ioan 3:22-23,26). Dar în Iaon 4:2 Este respins faptul că Isus însuși boteză, iar ceva invesr spus nu se gaseste. Așadar, cel mai mult, ce se poate spune pe baza informațiilor care există este că Isus sau Ucenicii lui, probabil, la inceput îi botezau pe cei convertiți. Dar chiar dacă-i așa, în curând ei s-au lepădat de aceasta practică. De ce? Există două răspunsuri posibele.

a) Pentru că Isus Însuși , probabil, considera învățătura să că împlinirea așteptării lui Ioan. El Însuși deja simția acțiunea Duhului escatologic (v. mai jos 45.3,50.5), și în slujirea lui din ce în ce mai mult se aprindea acel foc al judecății, despre care prorocea Ioan, spunînd despre botezul cu Duh și cu foc (Luca 12:44-50. Marc.9:49 10:38 Ev. Lui Toma10,82)

b)Pentru că Isus nu vroia să ridice nici un obstacol tradițional pentru cei care vroiau să se alature Lui și să fie ucenicii Lui.Cei care n-au intrat în Împărăția o să rămână afară după alegerea lor, dar nu din cauza că n-au implenit vreun ritual sau vreo tradiție (v. Mai sus parag.27)

 

 

39.4 BOTEZUL ÎN CREȘTINISMUL TIMPURIU.

Au fost facute cateva încercări pentru a dovedi că botezul cu apă a fost practicat de primi creștini și a fost inrtrodus mai târziu de eliniști. Argumentele sunt următoarele: botezul cu Duhul Sfânt a fost socotit suficient ( Fap. 1: 15, 11: 16 ); coborârea Duhlui Sfânt în ziua Cinzecimii s-a întâplat în mod indiferent de botez; primele amintiri despre botez ( Fap.2: 38, 41 ) sunt inruduse mai târziu; narățiunea din Fapte 8: 12-17, 10: 44-48, 19: 1-7 arata, că unirea botezului cu Duhul Sfânt și botezului cu apă a fost controversat în Biserica primară. Totuși în timpul convertirii lui Pavel botezul era deja răspândit peste tot în Rom. 6:4; I Cor. 1 : 10-17 și altele el spune despre botez că despre ceva normal. Iar noi nu cunoastem pe nici unul din primii creștini care să nu fie botezat, măcar că în unele cazuri botezul lui Ioan a fost considerat suficient( cei care au fost la Rusalii, deasemenea și Apolo - Fap. 18 : 24-28). Dacă ar fi fost botezul creștin introdus de Eleniști, tema această, trebuie remărcat, ar fi fost palpitantă în problema între ei și creștinii iudei; Eleniști au fi opus botezul tăierii împrejur. Totuși în astfel de dezbateri circumciziei nu i-a fost opus botezul, ci Duhul și credința( Gal. 3:1-5 , 5 : 1-6, v. deasemenea mai jos 39.6). Așa că, cartea Faptelor Apostolilor, foarte probabil, că nu ne duce în rătăcire: botezul de la inceput făcea parte din practică creștină. Ba mai mult ea era bazată pe botezul lui Ioan. Unii din primii creștini înșiși au trecut prin ritualul acesta și îl practicau și ei. Prin ritualul acesta a trecut și Isus Însuși, Care, probabil, deasemenea și El Îl practica un anumit timp. Reînnoirea practicării botezului e legată de porunca Lui Isus Cel înviat ( Mat.28:19 ; Luca 24 : 47).

Spunând despre semnificația botezului în creștinismul timpuriu, putem remărca patru aspecte:

a). Botezul exprimarea pocăinței și credinței: fiți atenți la legătura foarte restrânsă înrte pocăința , credința și botez (Fap.2: 38, 41, 8: 12-13, 16:14-15, 33-34. 18:8, 19 :2-3). În I Petru 3: 21- e singurul pasaj din Noul Testamen, unde e dat ceva în genul difenitiei a botezului creștin. Botezul e caraterizat că și “ mărturia unui cuget curat”( sau din cuget curat, sau chiar cererea de la Dumnezeu unui cuget curat - pasajul acesta se poate traduce în mai multe felulri). Probabil, chair de la început botezul a fost pasul hotărâtor a predării lui Cristos. Această era acel Rubicon pentru cel care vroia să se facă creștin nu mai era drum înapoi.

b). Botezul, după cum se pare, își păstra caracterul de pregătire, orentarea să escatologică. În Fapte nu se observă aceată, dar Luca în principiu prefera să treaca sub tăcere despre înflăcarea escatologica a primelor creștini( v. 71;2). Totuși urmele unei astfel de atitudini s-au păstrat în Fap 3 : 19 -21 iar și mai clar se descoperî în Evrei 6: 1-2 și mai ales în I Tes 1: 9-10.

În aceste doua aspecte nu e nimic surprinzător pentru noi ele nu fac mai mult decât să afirme, că botezul creștin se îndreaptă direct spre botezul lui Ioan. Dar există și alte doua elemente care după toate au fost inerente botezului creștin de la început alcatuind trasuturile lui noi distincte.

c). Botezul creștin se facea “ în numele lui Isus” (Fap. 2:38, 8:16, 10 :48 19 : 5). Această expresie putea se însemne că cel care botează se considera reprezintatul lui Isus Cel înalțat ( cf. Fapte 3:6, 16, 4:10 și 9:34) sau că cel care se boteza înțălegea prin botez actul acceptării în mijlucul ucencilor lui Isus ( cf. I Cor. 1:12-16 și mai jos 39.6). E foarte probabil, că se subînțălegeau amândouă nuanțe. Apropo pasajele de mai sus din F.A. sunt o marturie importantă în favoarea presupunerii, că triplă formulă a botezului în Mat. 28:19 e dezvoltarea mai târzie a primei simple formuli “ în numele lui Isus”.

d). Botezul a fost că și un ritual al inițiației adică intrării în Biserică locală. Dîntr-o patre, botezul era înțăles că și un “Rubicon”, care exprimă primirea celui botezat în adunarea ucenicilor lui Isus - cu toate că această insemna: separarea totala de modul vechi de-a trăi, ostrăcism social și posibil persicuții. Pe de alta parte botezul adeseori însoțit de punerea a manilor fără îndoială exprima primirea convertitului în comunitatea creștină. Acest aspect al botezului e extrem de evident în Fap. 10: 47-48 , unde alăturarea publica de Biserica și hotrarea de a-l primi, din partea Bisericii, reprezentau cele mai improtante motive ale botezului lui Corneliu.

Aspectele (c) și (d) a botezului creștin pot explica, de ce creștinii botezau, măcar că Isus nu boteza: lor le trebuia o declarație clară a credinței în Acela, Care nu mai era între ei în mod evident ( cf. de ex. Luca 7: 37-38, 48-50); pe lângă astă, ei într-o măsură mai mare decât ucenicii lui Cristos Cel pământesc, se simțeau ca și comunitate (v. mai sus 27). De sigur, această însemna și un oarecare risc de a ridica bariera de cult sau de ritual care a fost respinsa de Isus, bariera care proteja creștinismul de “ cei din exterior”. Din timpul acela acest pericol creierii unei astfel de bariere de multe ori punea în primejdie teologia crestină și, în mod special, sacramentele.

Încă o întrebare, care trebuie clarificată, această este relația între botez și Duh în perioada aceea. Mulți afirmau, că de la început botezul era considerat că metoda de a primi pe Duhul Sfânt sau darul Duhului. Dar este evident că primii creștini nu identificau botezul propriu zis cu botezul cu Duhul Sfânt. Opusul ritualului botezului cu apă, metaforei botezului cu Duhul, de prima dată exprimat de Ioan, a fost aceptat și preluat de Biserica crestină (Fap1:15, 1 :16). Nici unde în cartea Faptelor nu ni se spune că Duhul Sfânt se da la botez sau în timpul botezului, sau prin botez ( Fap. 2:4, 38, 8: 12-17, 10: 44- 48 , 18 : 25 , 19 : 5-6 ), numai dacă nu vom întălege prin cuvântul “botez” ceva mai larg decât oricare dîntre aceste pasaje. Este evident altceva că pentru primii creștini cel puțin pentru Luca, darul Duhului a fost cel mai important și hotărâtor eliment al convertirii-initiatiei; anume darul Duhului a fost un semn că omul este primit de Dumnezeu : 2 17 – vărsarea Duhului remarcă venirea “ zilelor de apoi” ( com. 11: 17 ); 8: 12-17- botezul nu este suficient fără Duhul Sfânt; 10; 44-48 – totul depinde de primirea Duhului, botezul numai confirmă din partea oamenilor faptul, că cei care se botează sunt primiți de Dumnezeu; 18:25-28 Apolo are Duhul, deaceia botezul lui Ioan este suficient, 19: 1-7 –nu este Duhul, înseamnă că trebuie să faci totul de la bun început. Cu alte cuvinte, botezul nu se consideră că fiind mănifestarea sau mijloc de realizarea al acțiunii lui Dumnezeu. Rolul acestă se consideră al Duhului ( v. deasemenea mai jos 72.2) prim urmare nici Luca nici primii creștini nu atribuiau botezului creștin un sens care ar fi total diferit de sensul botezului lui Ioan. Botezul că și mai înainte exprima actiunea omului pocaința și credința lui în raport cu Dumnezeu . Dar darul Duhului, cum considerau creștinii exprima actiunea lui Dumnezeu în raport cu oamenii.

În cele din urma, haideti să ne atragem atenția asupra diversității formelor și modelelor de convertire inițiației în cartea Faptelor: botezul- după acea darul Duhului, darul Duhului- după aceea botezul, darul Duhului fără botez, botezul-după aceea punerea mâinilor. Aceasta ne dă bază pentru a afirma cu convingerea, că nici primii creștini nici Luca nu aveau că și scop stabilirea unei anumite procedure rituale sau și mai mult alegerea acțiunii lui Dumnezeu de o anume acțiune de cult ( v. deasemenea mai jos 72.2). Dinpotriva, în cartea Faptelor permanent este subliniată libertatea lui Dumnezeu de a răspunde credinței omului, cum și când hotărăște El. În Fapte vedem că bisericile timpurii se acomodeaza actiunilor lui Dumnezeu, care au fost discoperite prin Duhul, - și le acomodau ritualului lor embrionar (v. 44.1).

39.5 Botezul în creștinismul elenist ( înafară de Pavel ).

Aici vrem numai să subliniem, că dacă Biserica din Corint poate fi o oarecare bază pentru discuțiile despre creștinismul elenist, atunci în ultimul existau idei cu totul deosibite despre botez. Din I Cor 1:10-17 este clar, că întrebare despre botez era prilej de dispărțire în Corint. În orice caz, partidele seprăte se formau în dependența de faptul cine pe cine botează ( 1 :12-15). Pare că mulți dîntre corintenii consderau, că în botezul se stabileste o oarecare legatura mistică între cel care botează și cel care este botezat. În felul acesta botezului i-au fost atribuite călități cvazimagice. Această se confirmă în I Cor 10:1 –12 unde Pavel încearcă să-i desfătuiască pe corinteni de gandul că botezul și Cina Domnului pot fi considerate că și un talisman care garanta mântuire. În I Cor 15:29 este vorba, probabil ,despre practica botezului de înlocuire, în cazul caruia cineva se botează, zicând că prin astă se înzesrează mântuirea altuia, care deja murise. Vedem aici cum prin acțiunea unor sau altor influențe se forma teologia botezului și atitudinea față de botez care este foarte depărtată de cea la care ne-am uitat mai sus și totuși Pavel se adresează cărtre aderenții unor astfel de opinii că și unor membri ai comunității creștine din Corint între creștinii au fost și astfel de concepții. Așadar în cercurile creștine puțin sunt cei care sunt expuși influienței traditiei, care vinea de la Ioan botezatorul , varietatea opinilor creștine despre botez se lărgește foarte brusc.

39.6 Botezul în teologia lui Pavel.

Acum înaintea noastră se ridică urmatoarea întrebare cheie: iar Pavel însuși era de partea opiniei cvazimatice despre botez? Oare era și el atins de religiile mistice? Mulți consideră că da! Ca și argumente sunt aduse: a) ideile lui despre botez, că și martor lui Isus care parcă marturisește despre influența cultelor unui zeu care moare și înviază; b) Expresia lui Pavel “cei botezați în Cristos” care indică spre rezultatul botezului, încât cuvintele “botezul în Cristos”, - sunt prescurtare a formulei “ botezați în numele lui Cristos”-care, fără îndoială descrie actul botezului; c). Metaforile spălării, mai ales în Ef. 5:26 și Tim 3 :5, care leagă curățirea sprituala de spalarea în timpul actului tradițional. Pe mine argumetele acestea nu mă prea conving!

a). În Rom. 6:4 și Col 2:12 Plavel înrtadevăr leagă botezul cu moartea lui Isus. Totuși în Rom. 6:4 Pavel leagă botezul cu moartea lui Isus, numai cu felul morții, dar nu inviere, care mai este așteptată în viitor ( 6:5,com. 8:11). Dar, scufundarea la botez pentru Pavel este îngroparea cu Cristos; dar în Rom. 6 nu se spune despre iesirea din apă că și despre simbolul învierii cu Cristos. În Col. 2:12 structura propoziției indică deasemenea, că botezul este legat în primul rând de ingroparea, care este simbolizată în mod evident ; nu exista o oarecare legatură între botez și inviere după cum vedem aici. Înseamnă că Pavel nu a fost de parere că în botez se ajunge la moarte și înviere în legamant cu Cristos (initiație în cultul mister); botezul pentru el simbolizează moarte și ingropare. Iar din astă, la rândul lui umrează, că asupra lui Pavel a avut influiență în primul rând atitudinea lui Isus față de moartea Să ( Mar 10 : 38; Luca 12:50 – v. 39.3), iar în nici un caz misterile păgâne. Dacă Isus spunea despre moarte Să că fiind botez Pavel spunea la randul lui, despre botez că și participarea la aceasta moarte. În cazul acesta botezul, care simolizeaza pentru Pavel îngropare în realite exprimă tendința sau dorinta celui ce se botează de a se identifica cu Isus(care eroic a suportat durerile mesiancie) în moartea lui. În locul botezului de foc, care a fost prezis de Ioan și care a fost primit de Isus în mod real, cel inițiat primea numai botezul care îl facea Ioan, numai simbol, care întrupa credința celui ce se boteza în realitate simbolică.

b) “Cei care au fost botezați în Cristos” – această nu-i prescurtarea formulei “cei care au fost botezați în numele lui Cristos”. Ultimele cuvinte se refara direct la actul botezului. În greacă expesie “ în numele celui ce” – acestă , propriu vorbind, este un termen de contabilitate, care înseamn㠓pe seama cuiva”. După cum se vede, botezul era înțăles că și un fel de transfert, că și un act, cu ajutorul căruia cel care se boteza se încredința că și proprietate sau că și ucenic Celui, în Numele Căruia se boteza. Pe această ideie se bazeaza argumentarea lui Pavel din I Cor 1:12-13, pentru a spune “ eu sunt a lui Pavel se subînțegea de fapt m-am botezat în numele lui Pavel”. Iar expresia “ cei care a fost botezați în Cristos”- este o metaforă care nu are nimic de a face cu actul ritual. De acea dacă I Cor 12:13 ne întoarce gandirea noastră către metafora botezului de Duhul ( și de foc), pe care boteztorul o opunea ritualului botezului cu apă, Rom. 6:3-4 însă indică metaforic la Isus însuși, care spunea despre moartea Să că și despre “botez” (Mar 10:38, Luca 12:50). Vedem deasemenea și alte metafore: în Gal. 3:27- botezului și îmbrăcarea, în I Cor 12-13 botezul și adăparea, în Rom 6- botezul îngropării și răstignirii. Dacă ar fi fost imaginația noastră despre moartea cu Cristos legată neaparat de botez, atunci Pavel n-ar folosi motivul acesta în cele mai diferite contexte fără nici o legatura cu botezul ( v. II Cor 4:10; Gal 2:19-20, 6:14; Fil 3:10 ). Pentru a descrie convertirea, metafora botezului era foarte reușită și potrivită: în primul rând, ea simboliza într-un mod foarte clar îngropare, în al doilea rând, în evenimentile convertirii- inițiației botezului ocupa un loc important că și ritualul inițiației și exprimării credinței lui Cristos. Iar toate celelate sunt deja imaginații care nu sunt botezate de textul lui Pavel.

С). Metaforele curaюirii – dovezi îndoelnice ale influentei religiilor elenisto-mistere asupră gândirii lui Pavel despre botez. În Ef. 5:25-27, baza o creaza ilustrația sau imaginea Bisericii ca și Mireasa lui Cristos, baia, în care Mireasa se spală înainte de nuntă este numai o parte din metafora. În contextul acela baia reprezintă curățire și înnoire, care sunt facute prin cuvântul propovoduit (v. Fap 15:9; I Cor 6:11; Tit 2:2-14; Ev 9:14, 10:22). Chiar în Tit 3:5 se vorvește numai despre spălarea cu Duhul Sfânt adicâ despre spălarea care este facuta de Duhul, El renaște și înnoiește natura launtrica și mintea celui ce se convertește (com. Rom 12:2, II Cor.4:16, Col 3:10). Probabil, că autorul epistoleleor pastorale întradevăr înțălegea toate acestea într-un sens mai sacramental(v. mai jos 72.1). d). Este important să remarcăm, că Pavel nu oferea botezului mare atentie așa cum a fost de exemplu în iudaism oferita circumciziei în timpul acela. Dacă Pavel ar înțalege botezul așa cum îl înțălegeau în Corint( v. 39.5) sau cum îl înțălege acum teologia sacramentala, atunci Pavel nu ar fi vobit astfel despre circumcizia. El, dar, mai ales în epistola catre Calateni, în esenta iși bazează argumentația pe respingerea sacramentalismului iudaizătorilor. Mai precis, el respinge ritualismul, care este lipsit de realitate; totuși nu în favoarea ritualizmului care este plin de realitatea ci în favoarea realității însași. Faptul la care Pavel îi cheamă și îi îndeamnă pe cititorii săi este apărținerea reala Duhului în viata(Rom 5:5; II Cor 1:21-22; Ef 1:13-14). Anume apărținerea comuna unui singur Duh îi leagă pe creștini într-una( I Cor 12:13; IICor13:14; Ef. 3:4; Fil 2:1). Acțiunile rituale Israelului antic sunt înlocuite nu cu botezul ci cu tăierea împrejur a inimii( Rom 2:28-29; II Cor 3:6; Fil 3:3; Col 2:11). Pentru Pavel botezul nu-i chiar așa de imoprtant( I Cor 1:14). Confrântându-se cu cei care înțălegeau botezul în mod greșit și-l trătau că și un act cvazimagic, Pavel nu iși depunea tot efortul că să corecteze astfel de teologie a sacramentelor. El prefera să lase toate aceste probleme pe locul doi.

Să tragem concluzii.

  1. Pavel este de acord cu cei care au fost întaintea lui în credința cresitnă: botezul- este botez '' în numele lui Isus '', adică botez în comunitatea ucenicilor lui Isus; această este metoda pentru a exprima devotamentul față de Domul Isus( com.Rom 10:9).
  2. Pavel adîncește semnificația simbolică a botezului: el devine metafora legamântului cu Cristos, botez întru Cristos, așa că însuși ritualul simbolizeaza îngroparea, exprimând autoidentificarea celui botezat cu Isus în moatrea lui. Aici Pavel folosește expresii care pot fi ușor interpretate în spiritul ex opere operato, de care mulți au profitat și mai profită. Totuși nu există nici o marturie reala unei astfel de întălegeri din partea lui Pavel Pavel nu schimba direcția principala al botezului și nu a atrebuit un rol toatal nou în întâlnirea omului cu Dumnezeu, din nou botezul exprimă credința omului, din nou apare manfestarea harului lui Dumnezeu darul Duhului,indeferent, de timpul în care s-a întâmplat el, fie în timpul botezului sau în alt timp.
  3. În alt sens însă Pavel cu adevarat a schimbat direcția botezului, dându-i o convertire retrospectivă către moartea lui Isus, în legătura cu acestea tendița escatologica a botezului dispare aproape total.

39.7 Cred că aici trebuie să expunem câteva scurte observații cu privire la botezul copiilor. Iata întradevăr una din cele mai interesante manfestări ale diversității teologiei și practicii creștinismului: pentru metoda de a mări cași număr membrii bisericii în de-a-lungul multor secole nu se găsește o metodă stabilită în Noul Testament – și această cu toată diversitatea practicii creștine din secolul I! Trebuie să recunoastem că la nici unul din autorii nou-testamentale nu întalnim concepte teolgice despre botez, care să justifice botezul copiilor. Și cu cât mai mult ne convingem, că cea mai importantă semificație a botezului în primele decenii ale creștinismului sunt exprimarea credinței și dedicării lui Cristos din partea celui care a fost inițiat, totuși legată de rădăcinile creștine prezentate de practicarea botezului copiilor. În perioada nou-testamentala ar fi susținut-o numai corintenii (v. mai sus 39.5), dar puțini sunt cei care îi iau ca și bază.

O justificare mai reusită unei astfel de practici se poate cauta namai pe căi ocolite, folosind națiunea solidaritații familiale: copilul mamei creștine sau tatălui creștin deja prin nastere este inclus în cercul credinței parinților (1Cor.7.14). În legatură cu această, nimeni nu o să contrazică faptul că Isus în timpul slujirii Lui pe pământ binecuvantă copiii (Mar 10:13-26). Dar oare este botezul creștin o metoda potrivita pentru a exprima această includere a copiilor în familia creștinilor? Oare este nevoie să îi botezam pe copii că să-i aducem la Isus și să-i primim binecuvântarea Lui? Botezul ''caselor'' sau '' celor de al casei'' în Fapte 16:15, 33, 18:8, I Cor 1:16 putea să fie precedentul pentru botezul copiilor. Totuși în practica astfel de întâmplări nu dovedesc nimic. Deoarece nu este de loc clar că între acești '' ai casei '' au fost copii mici: Fapte 16:15-oare a fost Lidia măritată? 16:34 toți s-au bucurat în timpul noptii; 18:8 toți au crezut; I Cor 16:15 toți slujeau. Că și un argument suplemintar de mai multe ori se apeleaza la circumcizie, care îi legă pe cei născuți din Israel de genul masculin de legamâtul lui Adonai. Dar greutatea acestui argument depinde de înâțălegerea relației între noul și vechiul Israel: așa cum am vazut, eqivaletul noul-testamental al circumciziei din Vechiul Testament nu este botezul, ci tăirea împrejur a inimii și darul Duhului; partașii Noului Testament devin partași prin credință, iar nu după dreptul nașterii natulrale( v. cap 3). Deaceea solidritatea famliala este un argument slab. Aceasta este și explicație buna a statutului unui copil în familie creștina. Da un astfel de statut( așa cum este și binecuvantarea lui Isus) nu este bazat pe faptul botezului. Dacă botezul trebuie să pastreze acea semnificație care este marturisită oriunde în Noul Testament, rămânând că și o exprimare a credinței celui ce se botează, atunci actul însuși ar trebui probabil amânat până la un anumit timp, când o să semnifice alegerea liberă a copilului. Și totuși o astfel de practică nu ar micșora statutul copiilor parinților creștini, care le dau loc în cercul credinței.

În concluzie rămâne numai să repetăm, că variditatea credinței și practicii creștine și în primul secol era largă, dar nu nemarginită; și este puțin probabil ca botezul copiilor ar putea încape în partea di înauntru a marginilor ei .

# 40 Cina Domnului.

40.1 Originea Cinei Domnului ridică mai puține dezbateri: trebuie să o cauți în lucrarea de slujire lui Isus, și mai înainte în doua particularitați acestei slujiri: a). În mesele frățești lui Isus și (b) în ultima lui cina cu ucenicii săi.

a). Isus a fost un oaspăt des invitat la mese(Mar.1:29-31, 14:3; Luca 7:36, 11:37, 14:1; Ioan 2:1-11), iar cateodata și Isus Hristos pregătea însuși mese( Mar 2:15; Luca 15:1-2). Un astfel de obicei L-a facut pe Isus chiar de râs ( Mat 11:19) ''iata un om mâncăcios și bautător de vin, un prieten al vamișilor și al păcătoșilor''. Această ne arată că El și-a împărțit masa cu o comunitate, o comunitate indoielnică, între altele indicii spre un cerc foarte larg al celor care erau la masa cu El v. Luca 8:1-3, 24:33; Mar 6:32-44, 8:14, cf. cu Ioan 4:8, 31; 21:12.

Este important să ințaăegem cât de mult insemna asta pentru Isus Hristos și contemporanii lui în ochii oamenilr din Răsărit părșie în timpul mesei era garanție păcii, încrederii și a frației a mânca și a bea impreuna insemnă și a trai imptreună. Deacea împărtășindu-și masa cu'' vameșii și păcătoșii'', Isus Hristos astfel le vestea iertarea lui Dumnezeu și siguranța mantuirii iată de ce religioșii contemporani lui Isus Hristos se tulburau de comportamentul ușuratic sau liber al lui Isus Hristos ( Mar.2:16; Luca 15:2): omul evlavios putea să mănânce numai cu cei drepți, această era axioma lor. Dar mesele lui Isus Hristos se defereau chiar cu astă că erau poftiți la ele toți. Ele au fost o anumită invitație pentru cei care aveau nevoie de har, iar nu de tradiții cultice; pentru'' cei ai sai '' , care se deosebeau de fratii lor(v.27).

Este important să remarcăm și semnfiția escatologica meslor comune ale lui Isus Hristos, care trebuie inăalese în contextul proclamării lui. Din punct de vedere a lui Isus Hristos a lua partea la masa lui însemna a gusta din ospățul mesianic( Mar 2:19, 10:35-40; Mat 22:1-10; Luca 14:16 Mat 25:10; Luca 22:30; com. cu Is 25:6; I Enoh 62:14 II

Baruh 29:8; I QS 2:11-22, v. deasemenea 3.4).

b). Ultima cina lui Isus Hristos cu ucenicii a fost ultima expresie a acelei comunități frățești care era o parte foarte importantă a misiei Lui. În particular în ea a fost arătat foarte clar caracterul acsetei misiuni că și misiunea a slujirii( Luca 22:24-27 com. cu Ioan 13:1-20 și Ioan 13:1-20); prevederea morții a sarit pe primul plan cu o claritate foarte mare (să fim atenți la motivul ''paharului'' Mar.10:38; Luca 22:20; Mar.14: 36 ), iar sunetul escatologic și-a ajuns apogeul, în așa fel că cina însăși era gustarea ospățului viitor (Mar.14:25; Luca 22: 16, 18 – probabil, legamantul postului din cauza impărăției care era extrem de aproape).

Oare era Cina cea de Taina o masa a Paștelui? Aici apar difirite opinii. În favoarea raspunsului afirmativ sunt circumstanțele mesei: Ierusalim, și nu Betania, noapte, vin, și cuvinte specifice ( Mar14:17-18 etc.). Pe de alta parte, execuția lui Isus Hristos în ziua Paștelui este greu de imaginată, iar traditiile cele mai timpurii nu ne spun nimic despre caraterul cinei Paștelui. Probabil, este ușor de explicat: Isus Hristos a facut cina cu un caracter deosebit al mesei Paștelui sau intenționat a înălțat semnificația mesei, care în alte circumstatnțe ar fi fost obișnuită.

40.2 Cina Domnului în creștenismul timpuriu.

Oare faceau Cina Domnului primii creștini? Luca ne spune, că ei aveau zilnic cine comune(Fap2:42,46). Aceste cine, probabil, erau primite că și continuare a cinelor frățești ale lui Isus Hristos, încât primilor creștini ( mai ales în curând după Pvel) conștientizau faptul că Isus Hristos este în mijlocul lor( Luca 24:30; Ioan 21:12-14; Fap 1:4, com.Ap. 3:20). Este aproape sigur, că intuziazmul escatologic al primilor creștin se manifesta în aceste cine( Fap 2:46), deacea așa cum au fost mesele frățești ale lui Isus Hristos tot așa și acestea erau o gustare din ospatul escatologic.

Care a fost atitudinea acestor cine față de Cina cea de Taina? Raspunsul nu este clar. Totuși, probabil, acestea au fost cine obeșnuite; se amintește numai pîinea( Fap 2:42, 46), vinul la mesele de fiecare zi nu era folosit, expresiile identice în Fapte 20:11 și 27:35-36 pot indica numai o trapeza obișnuită; nu sunt pomenite, cuvintele explicative sau specifice. În situatia, în care a fost definită ca și așteptarea unei sfarsiri escatologice curânte, nu era timpul potrevit pentru a stabili anumite forme sau rituale pentru amintire. Totuși cuvintele explicative pentru pîinea și vinul care se înălța spre Isus Hristos( 17.2 și 40.4), s-au păstrat și s-au transmis de comunitaea antică. Date precise nu avem, dar probabil că Cina Domnului se face anual, fiind considerată că și Paștele creștin. Oricum primii creștini erau iudei, iar ebionii în multe privințe erau foarte apropiați de crezurile comunității din Ierusalim( 54 ), faceau Cina Domnului odată pe an, că și o sărbătoare doesebită. Totuși primii creștini puneau precis hotarile între cinele obisnuite și cinele la care erau aduse cuvintele explicative care se spuneau la Cina cea de Taină.

40.3 Cina Domnului la Pavel.

Pavel vorbește despre Cina Domnului numai în I Cor 10:14-22 și 11:17-34. Dar aceste texte conțin suficientă informație. Din ele se poate înțălege, care sunt lucrurile în care bisericile pauline continuau fosta tradiție, și care sunt lucrurile noi în practica impărtășirii. Continuitatea cu tradiție moștenită se clarifică faorte bine în trei puncte:

1. Pavel apeleaza la tradiție, bazându-și înțălegerea cinei (I Cor 11:23-25). Această tradiție care în ultima instanță se indreaptă spre Cina Domnului cu ucinicii sai, Pavel trebuia să primească de la cei care au crezut mai înaite de el, chiar dacă autoritatea tradiției pentru Pavel se baza pe faptul, că apostolul a primit-o “ de la Domnul “ v. 17.2.

2. Aspectul escatalogic al cinei rămâne valbil “ până când va veni El “ I Cor 11:26. Dar este evident că nu se pune mare accent pe acest aspect v. 26, care începe cu cuvântul “caci”, mai de grabă este o explicație, care este adaugata de Pavel, la partea principala a tradiției primite de el.

3. Cina rămâne trapeza fraților. În I Cor 10:18-22 Pavel dă o dublă comparație a Cinei Domnului: a) cu trapeza de jertfa a cultului israilit; și b) cu sarbătoarea în templului păgân, însă baza este sentimentul exprimat de toate trapeze ale comunității (koinonoi, partași , 10:18,20). Iar din I Cor 11:17-34 este clar că Cina Domnului se facea în timpul trapezei. Evedente sunt și schimbarile.

  1. Relația între trapeza faratilor și cuvintele explicative pentru pîine și vinul a devinit mai clară. Împărtășirea cu pîinea și vin este mutată catre sfârșitul trapezei. Desigur datele pe care le avem nu sunt suficiente pentru o reconstrucție a întregii imagini dar se pare că, creștinii bogați din Corint vineau cu mâncarea lor mai devreme iar cei săraci deobicei puteau să vină numai atunci când se facea Cina Domnului(11:21,33). Deacea sunt avertismente în 11:27, 29 cuvintele: “ no deosebesc trupul” ( 11:29) înseamnă, probabil, că omul mănâncă și bea, fără să aiba părtășie frățiască cu cei săraci și sclavi ; “ se face vinovat impotriva șângelui Domnului” acela, care păcătuieste imptriva unui frate mai slab (8:11-12 ( repetare))
  2. Măcar că motivul escatologic mai dă alarmă întoarcerea retrospectivă spre moatrea lui Isus în 11:26 este exprimata mai mult. Deasemenea se face o mutare evidenta a accentelor, de la trapeza frățească, care era un simbol al sărbătorii mesianice, spre Cina Domnului, care vesteste moartea lui Isus.
  3. Oare m-a fost prins Pavel de capcana sincretistă atribuind Cinei Domnului un caracter de ritual magic? Se faceau pe baza Fap.10:4 unde ( pneumatikos ) se pare că poare fi înțăles “ Duhul vestitor” ( pneuma) . În 10:16-17 pîinea și vinul deja nu simbolizează trupul și sângele lui Cristos, ci sunt edentificate cu ele, iar în 11:29-30 apar și supersticțiile lui Pavel însuși. Îl puntem înțălege așa , dacă dorim. Dar în 10:1-13 este evident că, chiar de un astfel de sacramentalism Pavel îi avertizeaza pe corinteni afirmând că o astfel de înțălegere a Cinei Domnului altereaza în esența ei. Încât 10:1-4 pare că o alegorie (”piatra”, care este amintită în tradiție, alegoric Îl reprezintă pe Cristos și este ), cuvnatul pneumaticos ar trebui întăles “ alegoric”( v. 22.5). S-ar putea să ne gandim că în 10-16-17 se presupune ideia elenista despre alăturare de Dumnezeu al cultului prim a mânca trupul Lui. Dar v. 20 explică, că Pavel vorbește mai degrabă despre frăție și împartățire, exprimate prin partășie la aceeași trapeză la o masă comună. Acentul nu se pune, pe ce se bea și ce se mănâncă ci la alăturarea, partașia aceleiași pîini și aceluiași vin v. 17, dar nu în puterea unei oarecare acțiuni a pîinii însăși v obs. 18. Iar în 11:29-30 Pavel probabil considera boala și moartea consecință păcatului față de comunitate( trupul lui Isus Hristos com. 5:5 ), și nu acțiunea a elementelor Cinei Domnului în sine, pe carea corintenii au înălțat-o prea mult, de cât au injosit-o v.10 1-13.

40.4 Variantele posibele ale practicii creștine timpurii. Ceea ce numim noi acum Cina Domnului, euharistie, liturgie, a fost rezultatul confruntării sau înțelegerii mai multor tradiții.

a) Noua ne sunt cunoscute diferite feluri de trapeze, fiecare dîntre ele a avut o anumită influență asupra Cinei Domnului .1.Trapeza frățeasca bisericii din Ierusalim, la care, probabil, se folosea numai pîine fără vin(v. mai sus 40.2). 2. Trapeza anuala că și cea a Paștelui, cu pîine și cu vin, pîinea la început (că și la trapeza obisnuita), sau la mijloc (așa cum este la trapeza a Paștelui), iar vinul – la sfârșitul ei (I Cor.11:25 – “după cina”).3.Întreagă trapeză la care în primul rînd a fost ămpărtășit păharul și după aceea și pîinea, de fapt această se subîțelege în 1 cor. 10:16, în varinta scurta a textului din Luca (cu omiterea textelor Luca 22: 19-20 ) și în cap. 9 Didaxul.

b) Traditiile textuale deasemenea reflectă deosebirea formelor și dezvoltarea practicii. Există, cel puțin, doua variante ale traditiei textuale ale cuvintelor explicative Cinei Domnului.

A Mar. 14:22-24/ Mat. 26:26-28 B 1 Cor.11:24-25/ Luc. 22:19-20

Acesta este trupul Meu; Acesta este trupul ( pentru voi )

Acesta este singele Meu al legamintului, Acesta este păharul - ( nou ) legamintului

care se varsă pentru mulți în sangele Meu (care pentru voi se varsa)

În expresia, care se spunea pentru pîinea, cuvintele “ pentru voi “ în tradiția B, posibil, este o editie mai târzie pentru că în aramaică nu există o astfel de expresie, în tradiție A ele lipsesc de fapt o expresie de astă ar putea fi pur și siplu o completare liturgică.

Diferențele în a doua expresie sunt mai interesante: în tradiție A accentul este pus pe sângele, în tradiție B pe legamantul. în cazul acesta, se pare că mai timpurie este tradiția B: expresia “ sângele Meu al legamantului” gramatical este greu să fie reintoarsa la originalul evresc sau aramic; mai mult, a bea sânge pentru iudei însemna ceva scârbos (v. Lev. 17:10-14, com. F.A. 15:20, 29), iar paralelismul îngust al acestor doua expresii în tradiție A, probabil a apărut datorită folosirii în timpul liturgiei. Luând în considerare faptul că expresiile pentru pîinea și pentru vinul prima data au fost rostite în momente diferite, de aici vine mai de grabă recunoașterea că a doua expresie a fost adusa în conformintate cu prima numai atunci când pîinea și vinul au fost considerate că și un ritual deosebit la sfârșitul trapezei ( v. deasemenea I Cor.10-16). Dar dacă am considera tradiția A mai timpurie atunci este foarte greu să explicăm de ce s-au despărțit expresiile care la inceput erau paralele. Se pare că fraza a doua într-o formă mai timpurie ( pentru vinul sau mai pricis pentru paharul) accentul se punea pe “ legamântul”, ceea ce este în conformitate cu caracterul escatalogic al Cinei de Taina ( v. 40.1 ). Expresia “ în sângele Meu” poate fi o adaugare mai târzie dar sensul ei în orice caz a fost subînțăles: legamântul este întărit de jertfa, și Isus vedea această jertfă necesară în moarte a Lui care se apropia ( com. Exod. 24:8; Evrei 9:20; Luca 12:49-50 ). În expresie “ care se varsă pentru...” motivul al jretfei este foatre evident.

Așadar noi avem o tradiție cu doua sensuri pentru o expresie explicita: prima tarditie interprtează Cina cea de Taina în termeni nou-testamentale. Trapezele frățești al lui Isus au fost înlocuiri ale ospăților mesianici ale împratiei care trebuia să vină; la ultima dîntre aceste trapeze chipul se schimba acum este vorba despre legamnt, și trapeza vestește chipul stabilitrii acestui legământ și venirii împărației- moartea lui Isus că și botezul de foc sau că și implinirea a prigoanelor misianice, care au fost vestite încă de Ioan Botezătorul dar accentul se pune anume pe legamânt; paharul este un pahar al făgăduinței despre ce va fi după moartea Lui ( Luca 22:18/ Mark 14:25); accentul escatologic îl eclipsează pe cel sotereologic. Așa este forma a traditiei care se ridică direct către Isus Însuși, iar păstrarea ei se pare că reflectă orientație escatologica a trapezei care este în acele adunări la care aceste cuvinte au fost folosite. Cealalta tradiție este concentrată mult mai mult asupra morții lui Isus Hristos în sine aici domină nota sotereologică. Conțenultul se pastreaza, se schimba mai degrabă concentrația a tradiției, lucru care, probabil, reflectă stadiul timpuriu al dezvoltării Cinei Domnului că și un evenement deosebit cu derecționare mai degrabă spre capăt adică spre mântuire care s-a săvârșit, decât îăite spre sarbătoarea escatologică.

În Ioan 6:53-56, probabil este reflectată a treia tradiție, în care prima expresie explicativă spune: “ această este firea Mea” (în loc de “acesta este trupul Meu”). Existenta a unei astfel de variante de tradiție este susținută în mod evident de Egnațiu (Fiad 4:1; Smirn 6:2), măcar că ea ar putea să se dezvolte mai trâziu în călitate de contragreutate pentru gândirea docetistă despre Cristos.

40.5 Discursul, posibil, al Cinei Domnului se pare concluzionat cam așa:

a)Atitudinea Cinei Domnului față de trapeza în general: 1 în creștinismul timpuriu Cina Domnului, probabil, nu se diferenția de trapeză ( Paștle creștin I Cor 11:25- cuvântul pentru sau asupra pîinii mai de vreme, în timpul trapezei; 2 în biserica lui Pavel, cel puțin în Corint, Cina Domnului, se parea că s-a specificat că și element de inchiere a trapezei; 3 o formulare liturgica echilbrată a cuvintelor explicative la Marcu și la Matei de par că indică la nivelul urmator al dezvoltarii când Cina Domnului devine sau a devinit, o ocazia specială.

B)Aceste schimbări generale au avut influență asupra dezvoltării acelei semnficații care se atribuia acțiunilor și cuvintelor, care alcatuiau acum Cina Domnului propriu zisă. Prima data cele doua acțiuni și cele doua fraze corespunzătoare erau acceptate sepărat,și nu paralel. Ele nu se uneau în timpul trapezei. Cu alte cuvinte, realitate comunitară a Noul Testament era exprimată de trapeza în întregime, iar în anumite momente focalizarea sensuală divinea prima dată asupra pîinii și după aceea asupra păharului.

Următoarele schimbări au transformat această acceptare în trei domenii:

1. Trapeza comunitară, realitatea sacramentală prin care era inclusă masa frațească se pare că s-a schimbat în act ritual, care este mai usor de intrpretat magic ( I Cor10). Pîinea și vinul au fost deja acceptate într-o măsura mai inică că și centrul a trapezei și au căpătat o semneficație mai indpendentă, accentul sensual s-a mutat spre folosirea lor(“ această faceți spre pomenirea Mea” I Cor 11:24-25). Altfel realitatea sacramentală, probabil, s-a concentrat mai mult la folosirea pîinii și vinului decât la trapeza propriu zisă.

2. În special accentul timpuriu pus pe trapeza că și lagamânt, exprimat cel mai mult în comunitatea paharului( tradiția B) a început, probabil, să cedeze rolul accentului pus pe vin, care se întarea ca și simbolul sângelui jertfei lui Isus ( tradiția A). În cazul acesta sensul legamântului frățesc care a fost dominant cândva și care se conentra la “acum și aici “, trebuia să fie deplăsat de reprezentanții primei jertfe,

3. După aceea, trebuie să presupunem,că a început să decadă și semnificația escatologica a trapezei, că și anticipare ospațului misianic, iar pîinea și vinul au fost acceptate cu o orientație mai retraspectivă cu privire la moartea lui Isus Hristos , așa că la Pavel Cina- expunere a evenmentului hotărâtor al mântuirii, care i s-a întâmplat în trecut. Dimensiunea escatologică s-a păstrat numai în sensul că Cina este pentru vestirea Morții lui Isus Hrstos până la inceperea parusiei.

Spunand pe scur, deja peste 40 de ani după ce avea loc Cina cea de Taina, în dezvoltarea ei au apărut schimbări. Măcar că nici unul din autorii Noul Testament nu se refera la Cina Domnului că și la o metoda, speciala, sau mai ales, cea mai importanta: sau că și singura în transmiterea harului credincioșilor, dar și în schimbarile care aparut deja se observa izvoarele procesului acela, un demersul carora Cina Domnului mai depate tot mai mult și mai mult începe să devină centralizarea de bază a întâlnirii credinciosului cu Dumnezeu în Hristos.

41 Sacramentele în a patra Evanghelie .

În ultimii ani parerile, savanților despre rolul scaramentelor în teologia lui Ioan s-au impărțit brusc, se pot împărți provizoriu în trei categorii:

1 Interpretarea ulrtasacramenala: fiecare pomenire despre apă are o semnficație, are o pomenire sacramentală( inclusiv: 2:1-11, 4:7-15, 5:2-9, 7:37-39, 9:7-11, 13:1-16, 19:34), iar în 2:1-11 și în 15:1-11 se înțălege Cina Domnului. Aluziile sacramentale sunt identificate chiar și în epizodul de curațire a templului 2:13-22, în descrierea mergerii pe apă 6:16-21 și în pilda despre păstorul cel bun ( 10:1-18)

2 Inerpretarea antisacramentatală. Evanghelie după Ioan în întregime are un caracter așa de antisacramental, încât toate pasjele cele mai evident sacramentale 3:5-“ din apă”, 6:51-58 și 19:34 trebuie considerate că și interpolație a redactorului bisericesc.

3 Inerpretarea moderată sacramentală: există numai în anumte texte sacramentale:-3:5 și 6:51-58 (probabil), 19:34( mai tarzui, dar nu este sigur), 2:1-11 și 13:1-16 poate fi.

Adevărul, probabil, este undeva la mijlocul ultimilor două .

În primul rând o să raemărcăm o absență totală a unor amintiri despre botezul lui Isus (Ioan 1) și despre “stabilirea” Cinei Domnului, sunt posibile numai doua explicații acestei rețineri de a le descrie: s-au Ioan nu vroia să accentuize sensul amândurora din sacramente, preferând din contra, să atragă atenția a cititorului de la ele, sau el vroia să indece spre radăcinile lor într-un context mai larg al slujirii lui Isus Hristos. Având în vedere 6:51-58 a doua variantă este foarte posibilă. Ioan foloseste aici un simbolism care merge departe, și totuși în anumite cazuri interpretarea scaramentala a lui Ioan este posibila prîntr-o forțarea foarte mare. În fine prima versiune este mai plauzibila.

b) Toate amintirile despre apă în a patra Evanghelie sunt în favoarea unei dîntre aceste două interpretări, uneori apa simboizeaza binecuvantarea epocii noi și în special Duhul Sfânt: 4:10,14- “ darul Domnului” în creștinismul timpuriu aproape terminologic înseamnă Duhului Sfânt( Fap.2:38, 8:20, 10:45, 11:17. II Cor.9:15; Ef. 3:7, 4:7; Ev. 6:4), iar cuvântul " curgatoare", probabil, poate ar trebui să ne aminteasca despre descriere actiunii Duhului în judecători 14:6, 19,15,14 și I Sam 10:10, unde traducatorii LXX au folosit același cuvânt ; 7:37-39- identificare directa a apei cu Duhul Sfânt; 19:34- domină semnificație antidocetistă, de aici vine accentul pe sânge. ( El a murit cu adevarat v.64.26), despre apă, dar, probabil, ni se spune că pentru a demonstra umplerea simbolică 7:38: în cap. 9 și 13 apa nu este amintită, dar 9:7 este explicație directă, că scaldatoare simbolizeză " cel trimis" ( adica Isus). În alte cazuri apa reprezintă Vechiul Testament, opusul aceluia care a fost propus de Isus: 1:26, 31, 33- accentuarea repitării faptului că Ioan botează numai în apă întărește contrastul cu botezul lui Isus cu Duh; 2:6- apa reprezintă obiceiurile de curățire ale iudeilor, iar Isus ofera vinul vieții noi: 3:25-36- așa cum Ioan botezatorul " de la cei de jos", tot așa și botezul lui, pe când Isus, invers " de la cei de sus", de aceea are, și dă Duhul" nu cu masura"; 5:29-sensul este în faptul, că apa nu vindecă, în deosibirea de Isus. Ne rămâne înca Ioan 3:5. În lumina celor spuse mai sus se poate presupune, că Ioan folosete aici apa sau că și simbolul Duhului, sau că și opusul Duhului.Iar dacă o astfel de interpretare a acestui text este posibila luînd în considerare contextul, atunci nu mai este necesar să ne concentrăm asupra completării de mai târziu. Intradevăr cele doua interpretări ale " apei și... " în 3:5 nu sunt lipsite de adevăr. Probabil aici se vorbeste despre lucrarea de curatire a Duhului de sus, că și textele profetice cum este: Is. 44:3-5 sau Ez.36:25-27 ( com. I QS 4:20 22). Poate că aici este vorba despre botezul cu apă lui Ioan sau creștin, sau chiar despre apele pericarpe, care îl înconjurau pe om în timpul nașterii naturale ( despre care se vorbeste 3:4), în opusul nașterii din Duh ( care este tema principală a întregului pasaj 3:6-8). Atunci se subînțalege că sensul este urmatorul: Pentru a intra în împaratia lui Dumnezeu, trebuie să te naști din apă și Duh adică să suporți nu numai nasterea fizică, ci și înnoirea în Duh, nu numai botezul cu apă ci și botezul cu Duhul ( com. 1:33, 3:26-34). Ne rămâne numai să adaugăm, că interpretarea gen dia-dis㠓 a se naște din apă și din Duh” adic㠓 a se boteza cu apă și cu Duh”, nu este justificată ( aparată) ( mai ales luând în considerare acea opunere subliniată a botezului cu apă și cu Duh, care în Evanghelie lui Ioan este spusă de Ioan Botezatorul 1:26, 31, 33). Mai de graba, în acest gen dia-dis și în botezul cu apă, și botezul cu Duh se tratează că și niște parți nesepărabile ( convertirii ) intoarcerii- innițiației ( nasterea de la botezul cu apă și cu Duh), cu accentul pe botezul cu Duh. Tot așa se poate caracteriza și Isus prin “ gen dia-disul” logosului, care a venit în trup, și Duhul de viață dătător (com.3:6 și 6:63 v. Urmatorul paragraf).

C). În 6:51-58 Ioan, probabil, folosește simbolurile Cinei Domnului, faptul care dovedește analogia cu Ignațiu ( v. 40.4). Dar dacă e așa atunci trebuie să ne atragem atentie asupra modului- cum și cu ce scop el face această. În primul rând, “ cel care mananc㔠, “ cel care bea”- sunt metafore, care vorbesc despre omul care crede în Isus; anume semnificația credinței este accentuată în această convorbire ( pp. 29, 35, 36, 40, 46, 64, 69-v. deasemenea 61).

În al doilea rând Ioan vrea să sublinieze, că acest Isus al credinței este nu numai Cristosul înălțat ci și cel care a coborât din ceruri ( pp. 33, 38, 41-42, 51-52, 58); cu alte cuvinte, cu adevart înturpat și răstignit, iar după aceea și cel înălțat. Așadar, acest paragraf este plin de polemică antidocitistă, care iși ajunge apogeul în pp. 51-56, când “ pîinea” este înloculită cu “ trupul” ( p. 51), iar verbul “ a manca” cu unul mai dur “a roade”( p.54); a roade trupul lui Cristos și a bea sângele lui înseamnă a crede în adevarată întrupare lui Cristos ( v. Ignatiu, Smirn 6:2, deasemenea 64.2a ). În al treilea rând Ioan crede că viața noua este o legatură datadoare de viața a omului cu Isus și ea este posibilă numai numai prin Duhul lui Cristos cel înălțat ( 3:3-8, 4-10.14, 6:27, 20:22)- răspunsul pentru “ credința” este darul Duhului (7:39). Ba și mai mult, el încearcă să nu ne dea un prilej să considerăm, că la această legatură se poate ajunge prin participare la Cina Domnului sau că depinde de ea. Folosind în versetele 51:56 termenologia euharistică a trupului și a sângelui pentru a sublinia respingerea docitismului, Ioan deodată face observație și spune c㠓 trupul nu aduce nici un folos”, numai “ Duhul este cel care dă viaț㔠( 6:63 T.C.). cu alte cuvinte dacă în versetele 51-58 totuși se foloseste imaginea euharistică, în vestetele 62-63 însă, este exprimat în protest împotrivă interpritării literale a sacramentelor, adică prezentarea, de parcă la viața despre care așa de des vorbește Ioan, se ajunge prin consumare elementelor sacramentale.

Foarte posibil că Ioan chiar să fi exprimat reacția aia împortrivă acelui sacramentatlism contemporan lui, care deja era răspândit. Exact așa cum Ioan consideră că și datoria să să protesteze îmopriva tendințelor institiuționale, pe care le găsim deja în epistolele păstorale în 1 Epistola lui Climent ( v.31.1, 32.1 ), el consideră este necesar să combată și tendința sacramentală care creștea, mai tarzui apare în stcrierile lui Ignațiu ( cel mai mult în Ef. 20:2). Aici Ioan nu ocupă o pozitie antisacramentală, el nu respinge sacramentele, ci apelează la ele în 6:51-58 cu siguranță și în 3:5 foarte probabil. Totuși înrt-o oarecare măsură Ev. După Ioan este un protest împoriva interpretării literale a sacramentelor, care în veremea aceea creștea foarte repede.

#42

CONCLUZII

42.1 Acum suntem în stare să raspundem la câteva din întrebările, care erau puse la sfârșitul pargrafului 38, și să apreciem parțial diversitatea teologică și formală, care fără îndoială nu putea să nu fie observată ori de câte ori încercăm să o patrundem și să înțălegem rolul sacramentelor pentru creștinii din secolul I.

a).Poate că cea mai uimitoare din observatiile noatre este absența totală în lucrarea lui Isus a lucrului care s-ar pute numi “sacrament” în bisericile mai tarzie: el nu facea botezuri ( cel puțin în majoritetea slujbei lui), iar mesele lui frațești - sunt mese de fiecare zi și nu o anumită slujire sau o părtășie “închisă”. Dacă doriți putem spune despre slujirea lui Cristos, slujirea “ sacramental㔠într-un sens larg dar și atunci, va trebui să recunoaștem, că această semnificație mai largă a sensului sacramental avea un spectru de exprimare mai larg, cum tradițional ( punerea mîinilor, spalarea piciarelor etc.), așa și ne tradițională (relațiile personale).

b). Dar atunci când a început creștnismul să includă în sine sacramentele? Botezul a apărut de la început, dar Cina Domnului propriu zisă numai peste cațiva ani, pentru că trapeza obisnuita sau a paștelui a comunității timpurie din Ierusalim nu se poate numi decât un embrion sacramental. Iar deja Cina Domnului cum o știm noi este un rezultat a unui proces foarte lung

c). Primul accent de bază a fost escatologic. Botezul a moștenit această orientatie de la botezul lui Ioan, iar trapezele comune au continuat practica lui Isus, reprezentând înfrățirea Noului Testament. Dar cu cât mai mult patrundea crestenismul în centrele mai largi ale lumii eleniste tendița escatologica devinea mai slabă și tot mai mult era înlăturată apelării retrospective la moartea lui Isus. Botezul a început să simbolizeze moarte lui Isus, iar Cina Domnului- vestirea morții lui.

d) Unii creștini ( cel puțin cei din Corint) au început să accepte sacramentele care se dezvoltau într-un mod semimagic că și metoda care asigura mântuire și unirea cu Domnul Cel înalat. Cu această se lupta foarte puternic Pavel.

e). Pe de alată parte a spectrului îl vedem pe Ioan contra sacramantalizmului sau întrepretării literale a sacramentelor, care creștea la sfârșitul secoluilui I. Protestul a fost fără succes, aceata s-a dovedit prin biruința tendinței sacramentale în persoana lui Ignațiu.

42.2 Centrul unitar al acestei diversități din nou îl privim în insepărare al lui Isus Cel Pământesc și Cel Înălțat, cea care se întrupează și se exprimă prin sacaramentele. De la început botezul se facea “ în numele lui Isus”, și cel ce boteza, acționa din partea lui Isus Cel proslăvit, iar cel care era botezat intra în rândul ucenicilor Domnului Cel Înălțat. În timpul acela Pavel sublinia că și ceva care este sigur, că botezul vorbește despre moartea lui Isus și simbolizeaza unirea cu Cristos în moartea Lui. Totuși noi nu vedem nici o încercare pentru a lega botezul creștin cu botezul lui Isus de la Ioan. Botezul creștin exprimă succesuiune nu atat între ucenicii lui Isus, până și după paștele, ci mai mult între moartea lui Isus și unrmatoarele comunități creștine.

Dar iata că Cina Domnului stăbilește o succesiune la amândoua nivele. Pe de o parte, trapezei frățești ale primelor comuntăți creștine( de la care a pornit Cina Domnului propriu zisă) au fost probabil continuarea a meselor frățești ale lui Isus. Aici succesiunea este evidentă cel mai mult pentru că primii creștini, trebuie să ținem cont, faceau aceste trapeze conștientizând faptul că Isus este în mijlocul lor, Domnul legământului (com. Luca 24:35; F.A 1:4 ; I Cor 10:21), iar cuvintele de explicare au fost considerate că și cum Isus Însuși le spune, Isus Cel Pământesc și Înălțat. Pe de altă parte, tradiția cuvintelor Cinei de Taină, fără îndoială și-au jucat rolui în indeplinirea Cinei Domnului că și sacramente, care în final a devenit hotărâtoare, aprovizionând succesiuni cu martirajul și moartea lui Isus.

42.3. Așadar, scopul sacramentelor în Noul Testament este evident nu în creerea unei centrări deosebite sau unui canal pentru transimterea harului- astfel de întrepretare nu era acceptabilă nici pentru Isus nici pentru ceilalți autori ai Noului Testament. Acele pagini în Noul Testament care mărturisec despre valoare a sacramentelor reflectă cu totul altă înțălegere. Sacramentele sunt importante, încât ele într-o forma simbolică clară întrupează esența a crediței creștine în Isus - Omul, care Și-a dat viața pentru mulți, care în prezent este Înălțat. Sacramentele ajută că, credința în acest Isus, să capete o exprimare adecvată.

 

1