Țâmbal Alexei

James Dunn, Unitate și diversitate în Noul Testament

 

SPIRITUL ȘI EXPERIENȚA

(P. 213,)

Pe creștini tradițional îi unesc crezul, slujirea și liturgia, totusi în creștinism totdeauna au existat direcții sau curente (câteodată nu mai mult decât un îngust curent) care micșora fundamental autoritatea crezului și serviciul reglementat. Curentul sublinia rolul experienței. Pentru adepții unui astfel de creștinism (în scurte forme numit ’’entuziasm’’ (enthusiastic)) mai ales este părtășia vie cu Dumnezeu, conștientizarea prezenței Lui revelația primită, inspirația, urmărirea voiei Lui, și în sfârșit unirea mistică cu Dumnezeu.

Să aducem câteva exemple, pentru ca să arătăm, ce mare rol a jucat în istorie creștinizmul cu această îndreptare. In sec. IV- VII se dezvoltă înflorirea sectelor evhiților. După cuvintele lui Ioan Damaschin din convorbirile preoților cu evhiți, răspunsul lor era: ”Noi nu din experiență, dar din credință știm că avem Duhul Sfânt”, aceștea le răspundeau lor: ”Veniți să vă rugați cu noi. Noi vă promitem că o să simțiți prezența Duhului”. Cel mai remarcabil mistic a jumătății secolului bizantin, Simion Noul Teolog (X- XI sec.) susținea că botezul fără adevărata transformare este numai o spălare cu apă; adevăratul creștin poate să devină numai fiind ”botezat a doua oară”, botezul cu ”Duhul”, ”botezul pocăinții”, dândui luminare, simplelor intelecte a cunoștinței superioare. Sf. Vikenti Ferrer (XIV- XV sec.) menționează cu demnitate, ”necesitatea pentru slujitorii lui Dumnezeu de a gusta neâncetat și de a simți plăcerea dumnezeiască. ”Recohidos”, grupare influiențătoare din Biserica spaniolă din prima jumătate a secolului al XVI-lea, practica o formă specifică de rugăciune sub denumirea ”recolecționare” cu ajutorul căror se făceau încercări de simțire a adevărului credinței sale, chemau pe Dumnezeu să între în suflet. Rugăciunea deseori aducea situația căderii în extaz, asemănător cu starea de transă, când oamenii exprimau respirații și țipete de bucurie. Martin Luter a scris în scrierile către Magnificat: ”Nimenin nu e înstare să concepte pe Dumnezeu și Cuvântul lui Dumnezeu, până nu-i descoperă lui Duhul Sfânt; dar nimeni nu poate să primească ceva de la Duhul Sfânt, dacă el nu îl simte pe El. (p. 214)

Este bine cunoscut că Djordj Foks a impus ”lumina lăuntric㔠mai presus de Scriptură în întrebările autorității. Este cunoscută o așa întâmplare. Odată el a înrterupt în Notinghem predicatorul: ”aceasta nu este Scriptură, acesta este Duhul Sfânt, care în timpul vechi le-a dat sfinților Scriptura, care și religiile… le încearcă.” Graf Țintendorf întemeetorul asezarii moravienilor din Ghercuta, înțelegea procesul de mântuire ca ”percepția nemijlocitoare și aducătoare de bucurie a Tatălui iubitor”. Influențarea pietizmului moravienilor este observat în gândirea lui F. D. E. Schleiermacher care înțelegea religia ca ”simțuri excesive a dependenții”, dar și mai mult în scriirile lui J. Wesley așa cum în inima lui ”se găsea o căldură neobișnuit㔠și se întâmplase ceva foarte important: ”Mărturisirea Duhului - înlăuntrul experienții sufletului: Duhul lui Dumnezeu mărturisește direct sufletului meu, pentru că eu sunt copilul lui Dumnezeu .” In sfârșit în ultimii 20 de ani în Bisericile din întreaga lume s-a răspândit cincizecimea. Așa că în sec. al XX-lea se manifestă această viață, diferită de cea catolică și protestantă varietatea creștinismului, înțelegerea ”experienții”. Așa că în zilele noastre se personalizează convingerea ”unde este Biserica”, urmând modificarea întrebând ”unde Duhul Sfânt este evident să de-a putere?”

Biserica catolică, desigur, de obicei se stăruia să limiteze și să respingă acest curs de creștinism, înconjurând cu maluri înalte sau drenaje sub pământ, din teama, c㠔entruiasmul” se îndreaptă să scurteze păstorirea ei - totuș câteodată aceste temeri erau destul de justificate. Martin Luther, cu toate că a susținut că experiența religioasă este foarte importantă, armonic se plângea de spiritualitatea - anabaptistă, care sustinea: ”Geist, Geist, Geist^” (spirit), după aceasta respingând singurul pod pe care poate să treacă Duhul Sfânt^ și anume pune în aparență așezarea sfințirii, așa că semnul corporal a botezului și predicare Cuvântului lui Dumnezeu.” Cunoașterea observației, episcopului Butler J. Wesley reflectând raționalitatea experienței religioase cu dispreț: ”Domnului, susțineți că dumnevoastră ați experimentat nu o simplă descoperire și daruri de la Duhul Sfânt, inadmisibil pur și simrlu inadmisibil^” Ceva mai modern și nemijlocit care se adresează către teama respectivă a spus în timpul nostru A. Richardson: ”Insăș Biblia singură dă puțină importanță subiectului experiență^” în exprimre ”experiența religioasă în Greaca biblică a Noului Testamentnu se poate traduce”.

Așa dar, în fața noastră stau cele mai puternice manifestări a unei gandiri diferite de acea pe care am privit-o. Ce este această experiență religioasă - unicul punct al creștinismului și al pericolului despărțirei de la el? Ce însemnătate a avut experiența religiei în creștinismul timpuriu, în cât ea condinționa caracterul lui și înțelegerea de sine? Ce preț a avea exprimarea externă a kerigmei și crezului, slujirea și părtășia de obște este însuflețită sau are experiență de obște, care are și capacitate diferită, dar în acelaș timp le leagă pe toate într-una singură? (p. 215) Dacă una din cele mai importante formări de creștinism a sec. I a fost experiența religioasă, dacă nu atunci care a fost: altele complect lămurite? Triumful anabaptiștilor sau ce a mai reținut suferința lui Luther? Trecem să privim aceste întrebări, înainte de toate subliniez că creștinismul după natură a fost destul de entuziasmat (conform povestirei lui Luca). După aceasta noi ne stăruim să luminăm cât va fi cu putință, rolul experienței religioase a lui Isus, Pavel și încă foarte pe scurt în trimitirile pastorale a lui Ioan.

44. ”ENTUZIASMUL” CREȘTIN{T{ȚII

”Entuziasmul” creștin - trei sau mai precis patru fundamente a varietății creștinismului (alăturarea de ortodoxie, catolicizm și protestantism). Ceea ce se scoate câteodată, ceva o mai târzie întrerupere, la care a avut o influiență mare gnosticii sau monasticizmul, decât creștinismul ortodox, sau chiar mai curat decât aberația protestantă, renașterea Reformei în principiu a fost luminată în sec. XVII -XVIII. Intr-adevăr cea mai timpurie formă a creștinismului, văzând, ceva nou ca una din acestea ”entuziasmul” sectelor.

Având date istorice nu ne permite destul să prezentăm pe deplină adunarii timpuri a Palestineii, Cartea Faptelor Apostolilor deseori nu este așa de clară, în așa mult întunică peizajul. Așa că putem să ne uităm la câțiva draci care se caracterizează cu ”entuziasmul” creștin. Dacă acestă carte are o oarecare însemnătate istorică, este greu de dovedit, că vedenia și, extazul, nemijlocirea inspirației spre vorbire a fost natura primilor creștini ai Bissericii.

a) Vedenia și extazul. Cazul după învierea lui Cristos este necesar de afirmat ca o formă de vedenie. Pavel înțelegea învierea trupului ca ceva ”spiritual” nu ca și ceva ”firesc”, așa că el socotea ca mod a existenței învierea lui Isus se deosebea de existența fizică a Lui (1 Cor. 15:42-50). Urmărind, când a vorbit, că a văzut învierea lui Cristos (1 Cor. 9:1), nu are în vedere procesul percepției de spectator, dar mai degrabă a fost o vedenie (conform cu Gal. 1:16- - ”să descoperea în mine pe Fiul Său”). Așa că Pavel într-adevăr descrie călătoriile sale într-una din povestirile aduse în cartea Faptelor cam așa ceva (Fap. 26:19 - ”vedenie ceresc㔠însă uitațivă mai sus în ver. 16). Descrie ceva mai clar natura dintre primele arătări a lui Isus după înviere, care sunt descrise în Evanghelii. Insă așa de corecte le socot ca o oarecare formă de vedenie, când toți cei care l-au văzut pe Isus au fost convinși că este El - aducătorul și întemeetorul veții noi.

Scrierile lui Luca din Fap. 2 ne este prima insemnare a compatibilitatii timpului suferintei coborârii Duhului, în timpul Cinzecimii, determinând necesitatea în situția extazului, cuprinzand cel puțin elementele auzite (vuietul unui vânt puternic), (p.216) vedenia (limbi ca de foc) si vorbire automată (glosolalia). Ceea ce se socotea experimentarea Duhului (și se pare că nu numai la Luca), mărturiseste despre importanta unui astfel de experiment în primii ani a experienței sectei noi, tot astfel și al caracterului, atribuit de creștini Duhului- Duhul entuziasmului. Aceasta este confirmat și prin alte evenimente semnificative de stari extatice, atribuite Duhului : Fap. 4:31; 8:17-19; 10:44-46; 19:6. în toate aceste cazuri Luca, cu siguranță descrie starea freneziei, sau extazul.

Cartea FA. mărturisește clar: astfel de vedenii au avut loc în primele comunitați creștine si au fost fregvente. Aceasta susține și Pavel în 2 Cor. 12:1,7. In povestirea lui Luca aproape toate sunt adevarate și nu este pricină serioasă de îndoială, în scrierile lui depre aceea că vedenia a suferit toate figurile existenței sectei noi în perioada timpurie- Petru, Stefan, Filip, Anania, Pavel. Așa că fiind de acord cu Luca, aceste vedenii îndrepte în multe direcții ale activității misionare (mai deosebit: 9:10; 10:3-6,10-16; 16:9-10; 18:9; 22:17-18). Două din ele sunt direct descrise ca și frenezie(10:10; 11:5; 22:17). In aceste cazuri când hotărârea importantă se evidențiază cu vedeniile în fața noastră nu este altceva decăt ”triumf”.

b) Miracolele abia se poate să fie puse la îndoială că creștini timpurii se deosebeau cu multe evenimente neobijnuite și povestiri despre minunii. Cărtea Faptelor comunică aici destule mărturisiri directe de mijlocire a lui Pavel (Rom. 15:19,1Cor 12:10; 28:29; Gal 3:5). Aceasta se introduce în vindecarea ologilor, orbilor, slăbănogilor (Fap. 3:1-10; 8:7, 9:18. 33-34 etc.) și învierea Tabitei de catre Petru (9:36-41,com. 20:9-12). Pe parcursul istoriei religiilor lucruri atât de mari s-au înfăptuit ( mai pe acsuns despre ele s-a mărturisit), acolo unde adunarea sau comunitatea a cuprins freneziile.

Deosebite povestiri despre vindecare datorită numai umbrei lui Petru (5:15-16), baticurilor și încingătorilor, pe care le atingea Pavel (19 :11,12) și tot astfel ”minunile judecății” 5:8-11 (moartea lui Anania și Safira) și în 13:8-11 (orbirea lui Elima). Aceasta este ’’manifestarea triumfului”; așa se înalța duhul, dar imaginea se aprinde in așa fel, încît manifestarea puterii supranaturale să fie anticipată ușor, dar povestirile despre aceasta nu atrage uimirea.

c) Inspirația.

Inspirația vorbirii n-a fost rară la primii creștini. Pavel fara indoiala dorea ca toti destinatarii din Corint să prorocească (1Cor14:5), dar pe crestinii din Tesalonic îi avertiza sa nu limiteze Duhul prorociei (1Tes. 5:19-20). Cartea Fapletor ne dă impresie, că vorbirea inspirata printre primii creștini era un eveniment larg răspândit si ei îl credeau: prorocia lui Ioel de acum pe deplin s-a împlinit, așa că toți erau proroci -tinerii și bătrânii, părinți și copiii, stăpânii și slugile (Fap. 2:17-18). Manifestarea Duhului consta in dăruirea capacitatii de a vorbi, a lauda si a mărturisi (Fap.2:4; 4:8,31; 5;32; 6:3; 5:10 etc)(p.217). Oamenii simțeau inconsecvența conducerii divine, careia nu se putea impotrivi (5:3; 8:29, 39;9:31; 10:19; 13:24 etc). Ei procedau și vorbeau cu îndrăzneală și putere, crezănd că fac aceasta ’’în numele lui Isus” direct și împuterniciți prezentatori ai învierii lui Cristos (2:38; 3:6,16; 4:10,13,29-31; 5:28,40-41 etc). In istoria crestinismului astfel de exprimari extreme sunt caracteristice pentru direcția entuziasmastică.

Puterea și fregvența acestor experienței diverse, caracteristice formelor timpurii ale crestinismului, arată ca in fata noastra nu sunt cazuri separate vedeniei poetice, capacitatea carisamtică sau a extazului prorocesc, dar congregatie, pentru care aceasta experinetă era caracterul și necesara pt. vieța spirituala și directia ei. Pentru aceasta este nevoie de tras o concluzie despre ”entuziasmul” caracteristic acestei adunari.

44.2. In Noul Testament sunt multe aratari clare pentru existenta in crestinismul secolului I a tendintei ‘’entuziasmatice’’ foarte puternice (unii vor spune, chiar o putere peste masura) sau a directiei.

    1. Unele din problemele principale a lui Pavel erau legate cu gruparii ”entuziasmate” a credinciosilor- indeosebi in Corint. Din 1Cor. 1:8-4:21 reiese clar, ca o parte din crestinii corinteni separatii se socoteau pe ei ”duhovnicesti” (vazand indeosebi 3:1). Ei de acum au atins masura superioara duhovniciei, cunoasterea intelepciunii supreme dispretuind pe ceilalți crestini cu un grad inferior- incadrandu-l si pe Pavel ( vazand indeosebi 4:8-10). In asa fel, inaintea noastra apararea elitei spiritualitatii, tipice pentru unele forme, mai puțin atragător ”entuziasmului”. In 1 Cor.8 noi iarasi intalnim mentionarea despre oameni (probabil despre aceeasi), care credeau că posedă cunoastere superioara, justificînd astfel egoismul si neatentiea lor fata de cei, care nu posedau cunostinta asemanatoare. In 1 Cor14 Pavel se adreseaza vorbirea extatică - cu cît neînțeles, cu atît mai mare insperație. (14:6-25). Purtarea lor prevede de o mare inchinare in inchinarea admiratorilor lui Dionis (12:2). Ei au avut rîvnă de duhuri (14:12)- ori mai bine zis ajungeau în starea freneziei pentru aceia ca să experimenteze inspiratia; rugaciunile lor se deosebeau prin dezordine si nearanjament (14:23,33,40). Acestea sunt semnele exaltării necontrolate. In 1Cor. 15:12, noi ne intalnim cu parerea, >că nu există învierea din morți > -aceasta fiind viitoarea inviere, invierea trupului. Probabil aceasta a fost manifestarea spiritualitatii elitare: nu poate sa nu fie nici un fel de inviere viitoare, deoarece crestinii au experiment plinatatea vietii de inviere prin Duhul ( comparatie 4:8, 15:45-46). O se însemnăm ca aceasta ”inspiratie” a repatizarii nu era un oarecare pericol exterior, aceasta reprezenta o parte din biserica din Corint (uita-te mai jos 61). (218) Situatia enuntata in 2Cor.10-13 este continuarea descrisa din Prima trimitere. Si aici noi auzim despre oamenii din biserica din Corint care nu respectau in mare parte aparenta vizibilă a ”exaltării”, vorbirea lor fiind o impresie, asa ca era , dupa cat se pare inspirată si escatatic (10:10, 11:6): ei in mod clar se laudau cu vedeniile si descoperirile sale; semnele , minunile si lucrurile supranaturale a lor privinta fiind ca si expunere apostolică. Adresânduse către el în așa fel, ei se asemănau în reprezentarea coformă a Evengheliei; Pavel îi învinuea în predic㠔un alt Isus” (11:4). Probabil ei socoteau pe Isus ca om, stăpânind o mare putere duhovnicească, făcând minuni dumnezeești, preamărind alte figuri asemănătoare cu religia elenistă - cum și ei singuri preamăreau pe Pavel în experiența religioasă (comparație mai sus 18.1).

In scrisoarea către Corinteni este marturisirea despre exaltarea tendinței în biserică care au fost întemeiate de Pavel mai clar. Dar din 2 Tes. 2:2 și Col. 2:18 noi vedem, că în alte biserici asemănătoare cu acestea, lucrarea se desfașura în mod similar. In primul caz e vorba despre cuvântul prorociei parusia, probabil că necritcarea se înțelegea ca și conducere dumnezească în purtare (2 Tes. 3:6-13). In al doilea rând vorba merge, probabil, despre aceia, că în adunarea din Colose au fost oameni, care se mândreau cu vedeniile pe care le avea la inițiere și care considerau ei că erau în favoarea venerării îngerilor (la fel uitațvă mai jos 61.2.b)

b) Marcu, probabil a întemeiat Evanghelia sa tot ca să intervină la această cristologie, pe care a condamnat-o Pavel în 2 Cor. 10-13, mai bine zis apologetica, sau propovăduirea, prezentată de Isus in general ca un facător de minuni excelent (uita-te mai sus 11.4 si 18.1). In asa situatie sau comunitate, catre care s-a adresat Marcu trebuie sa fie deosebită de aceea puternica inchinare spre ”entuziasmul” ce exista si în comunitatea din Corint.

c) Incă o mărturie în care mai putină dorită de o formă de ”entuziasm”, intre cestinii secolului I, se poate gasi in Matei 7:22-23. După cum se vede că Matei avea in vedere ”entuziasmul” carismaticilor cu inclinatii pereculoase spre antinomie. Alt exemplu - in Iuda 1:19, unde Iuda in mod evident, discuta contra lor, care, se aseamana cu anologia grupului din Corint, care socotindu-se pe sine , elita spirituala (uita-te mai jos 61.2).

44.3. Luca neapărat se considsra ca unul dintre crestinii >entuziasmați>, deși nu se inclina spre elitaritate. Descriind în Fapte începutul crestinismului, el iarasi si iarasi menționează despre apariția “entuziasmului”. Si printre sinoptici el a fost singurul, care a menționează despre o retrairea evidenta a extazului, a lui Isus (Luca10:18, comparand 10”21, si 22:43). Mai mult ca atat situatia >entuziasmului> el il descrie uimire necriticabila.

a) Din descriirile lui de manifestare a Duhului (deosebit în cartea Faptelor) este clar, că el, cel puțin parțial, desparte admirarea setei dramatice în experiența spirituală, tendința spre aceea, ca divinul să devină văzut și palpabil. (219) Pentru Luca efectul Duhului este evident total în neobișnuință și chiar apărerea supranaturală. In cartea Faptelor aceasta este mai mult decât în altă carte. Duhul- acesta e puterea, care apare prin vuiet ca un vânt puternic și s-au văzut niște limbi ca de foc (2:3), care clar se adresează către vorbire (2:4; 10:46; 19:6). Influiența Duhului celor care primesc pe El, provoacă mirare și invidie chiar și vrăjitorului (8:18-19). Când în istoria lui Luca acă atunci când cineva stăpânsște puterea Duhului, aceasta deobicei se adresează direct la extaz. Anume pentru aceasta el descrie pogorârea Duhului atât de dramatic - ”botezul cu Duhul Sfânt” (1:5; 11:6), ”a coborât” (1:8; 19:6), ”s-a revărsat” (2:17-18, 33; 10:45), ”s-a pogorât” (8:16; 10:44; 11:15). De aicea și se pune întrebarea în 19:2 - ”a-ți primit voi Duhul Sfânt, când a-ți crezut?” – după cum primirea Duhului este ceva ce se poate simți, ce nu se poate cu nimic de speriat. Pentru aceasta manfestarea ”Duhului promis” (2:33 canonul protestant) se descrie în așa fel ”cea ce voi auziți și vedeți” , unde purtarea extazului și vorbirea ucenicilor identificați cu ungerea Duhului! Ințelegerea lui Luca despre Duh este ”entuziasmul”.

b) Videniile extatice în cartea Faptelor nu sunt rare - ele acolo sunt cel puțin douăsprezece , ne numărând apărerea lui Isus după înviere (Fap.1) sau după ziua Cincizecimei (cap.2) - uitațivă mai sus 44.1.a. In cartea F.A. sunt mai multe vedenii, decât în restul Noul Testament (numai cu excluderea Apocalipsei). Pentru Luca fără îndoială, îi aduce bucurie acest fapt, că primele Biserici a fost direcționate în lucrarea sa misionară (în momentele speciale) nemijlocit la videnii (9:10; 10:3-6, 10-17; 16:9-10; 18:9; 22:17-18; 26:18-20). Se pare că lui nici în cap nu i-a venit, că înțelesul vedeniei se poate denutura. El parcă nu divizează nici pe una din avertizările lui Pavel la acest cont (comparând 2 Cor. 12:1; Col. 2:18). Aceste două pasaje din Scriirile lui Pavel arată, cum noi știm, că în timpul perioadei, în care au fost descrise în cartea Faptelor, această problemă, apare două ori cel puțin în formă cauzistică. Dar Luca nu dă dovadă a retrăirei pentru acest motiv și nu exprimă prevenire în atitudinea vedeniilor, care le folosea pentru îndreptățirea îndoielnică a practicii și abordării. Așa de necondeționare a primirii vedeniile totale ca și cum ar fi provenit de la Dumnezeu, așa fel de atitudinea necriticabilă la autoritate, care se spriginește pe vedenie, distribuie în Luca ca reprezentantul de curentul ”entuziasmului”.

c) Această atitudine necriticabilă la înștiințarea primilor creștini despre întâmplările evenimentelor supranaturale chiar în mare măsură se observă în povestirea lui Luca despre minuni în Cartea Faptelor. El întodeauna numește acestea, >minuni și semne>(9 ori). In alte locuri a Noului Testament această exprimare deseori este folosită în mai mult înțels negativ - ”simboluri și minuni” îi deosebesc pe prorocii mincinoși, care mărturisesc despre necredință, lăudăroșenia apostolilor mincinoși și răutatea antihristului (Mar. 13:22/ Mat. 24:24; Ioan 4:48; 2 Cor. 12:12; 2 Tes. 2:9) - (220) așa că lor nu le spoate fără vorbire de crezut, urmează manifestarea atenției. Așa că Luca se mândrește cu ”minunile și simbolurile”, care sau făcut în biserica primară, cum lucruri, care avirmă conducerea lui Dumnezeu în faptele misionare. Fără îndoială, descririle lui despre miracole, este păstrarea începutului, el imediat impune răspândirea fermecătoare a ”cuvântul lui Dumnezeu” împotrva vrăjitoriei (Fap. 8:18-24; 13:6-12; 19:13-20). Dar totuși minunile primilor predicatori creștini erau mai semnificative decât ale ”împotrivitorilor” lui, - ”puteri mărețe și semne”, ”puteri neobișnuite” (8:13; 19:11) - și pe deasupra a câștigat o mai mare valoare care merită încredere.

Concepțiile lui Luca se dezvăluiesc deasemenea prin modul, cum descrie el despre reciprocitatea între miracole și credință. Se pare că, el se gândea mai mult despre credință, care crează minuni, decât despre credință, care face aceste minuni posibile (5:12-14; 9:42; 13:12;, 19:13-18). In alte locuri a Noului Testament totul este cu totul diverit: publicitatea, prețuirile de minuni pentru predică se deminuează, de la credință, bazată pe minuni, relații stăpânite și nefavoribile (Mar. 8:11-12; Mat. 12:38-39/ Luca 11:16, 29; 2:23-24; 20:29; la fel ne uităm mai jos 64.3. 2Cor. 13:3-4). Intr-un singur cuvânt, Luca se mândrește cu aceasta că pentru alți autori a Noului Testament în cel mai bun caz este o minte duală (pe semne și minuni). Pe Isus și autori Noului Testament îi întristează credința bazată pe minuni, dar pe Luca ea îl însuflețește. Acel, care nejudecând se mândrește cu minunile din vid, și prețuirile lor pentru predicare și punând credința la înălțime, se înrădăcinează în minuni, și poate fi suficient de corect numit ”entuziasmul” creștinizmului.

d) Această concepțe lui Luca, în multe găsește oglindirea în această, că el subliniază capacitățile spre inspirația vorbirii, manifestate în primile comunități. Pentru el acest semn importanța umplerii cu Duhul a omului și a comunități (el nu se stăruie să unească Duhul cu descrierile >minunilor și a semnelor>); ne uităm Fap. 2:4, 17-18 (”și vor proroci” adăugat un citat din Ioel pentru a accentua); 4:8, 31; 5:32; 6:10; 7:55-56; 10:44-46; 11:28; 13:2, 9-11; 18:25; 19:6; 20:23; 21:4,11. Merită de tras atenția la două liniii povestite de Luca. In primul rând, el nu propune deosebire a puteri, pentru ca să deosebească prorocia de extaticul vorbirii. In 19:6 el le aduce împreună (comparând 10:46), da în Fap. 2 să vede că le indentifică cu glosa (2:4) urmărește cum se împlinește prorocia lui Ioel despre turnarea Duhului în prorocie (2:16-18). Aceasta înseamnă, că pe Luca mai mult îl interesează sau uimește însuș faptul însuflețirii, decât caracterul ei (vorbirea înțeleasă și neînțeleasă uităte mai sus 44.2.). In a doua rând se pare, că nu-l deranjază problema prorociei mincinoase. Singurul >proroc micinos> noi îl întâlnim în exteriorul Bisericii, acesta este dușmanul de moarte (13 :6). Discuția despre aceasta că, prorocia mincinoasă poate să fie o problemă în lăuntrul comunității creștine, dar în esență nu este. Chiar și când două vorbiri însuflețite (convinse) se contrazic una pe alta, Luca fără șovăire le descrie și una și alta Duhului (20:22; 21:4). Așa fel vorbire contrară este primită de orice vorbire însuflețită în adunare ca și cum este ieșită de la Duhul Sfânt care este cu siguranță simptomul <entuziasmului”. (221)

e) Deocamdată nu se poate de ignorat o gândire echilibrată. La Luca sunt multe simptome de ”entuziasm”, dar nu are ideea de elită. ”Entuziasmul” este - pentru el creștinizmul este forma superioară a spiritualității. Dar elitaritatea nu - el nu spune, că unii creștini sunt mai spiratuali decât alții. Desigur, că se spoate de controlat cum mărturisește despre elita creștină Fap. 8:12-17; samaritnii au fost botezați dar nu se pogorâse încă Duhul. Dar la acesta este o lămurire alternativă: Luca dorește aici să sublinieze semnificația darului de la Duhul, ce îl face în esență pe om creștin (despre aceasta este bine lămurit în 10:44-48; 11:15-18; 15:8-9; 19:2-3) - în ultima măsură aceasta este cel mai important. Darul Duhului ne dă voie să deosebim credința falsă în Dumnezeu și devotamentul în Cristos de la simplele convingeri a cuvintelor predicătorului și dorința lui de a mulțumi așa se urmează că din scrierile lui Luca în 8:12-13; ei au crezut pe Filip, dar nu lui Dumnezeu sau în Cristos. Oglindirea lui Luca în Fap. 8 ”entuziasmul” este mai bine caracterizat în general așa ; aceștea nu sunt creștini, dacă peste ei încă nu sa pogorât Duhul Sfânt, aceea, peste care nu s-a pogorât Duhul Sfânt, încă nu sunt creștini.

De aici se poate constatat, că Luca a aparținut de acei creștini, pentru care experiența spirituală trebuie să fie vizibilă, palpabilă, capabilă să slujeascăca dovezilor pentru alții: Duhul Sfânt sa coborât peste Isus <în trup vizibil” la Iordan (Luca 3:22); trei ucenici apropiați nu în vis ci cu adevărat au văzut schimbarea la față a lui Isus (Luca 9:32); arătarea lui Isus după înviere a dat <multe dovezi adevărate” a învierei Lui (Fap. 1:3 în comparație cu Luca 3:22), îngerul care la izbăvit pe Petru din temniță, a fost real dar videnie (Fap. 12:9), manifestarea Duhului Sfânt se poate în sens literar de văzut în câteva evenimente (Fat. 2;33). Minunile creștine sunt ceva mai impresionate și mai convingătoare, decât altele. In timpurile nerezolvate și a încordării directive, poate să fie demult peste vedeniile și vorbirile duhovnicești. Extazul și inspirația în biserică - sunt dovada Duhului. Iluminarea lui Luca despre primii creștini are o părere deosebită la care noi încă nu ne întoarcem (ne uităm mai jos 72.2). Dar ceea ce este pus aicea este o măsură suficientă mărturisește despre aceasta, că specificul primilor creștini, era condiția <entuziasmului” mai mult ca atât îl impresiona pe Luca. Entuziasmul său se structurează, însăși, la cretnizm în întregime. Cu deosebire de <entuziasmul” oponenților lui Pavel el nu se bizuie, pentru că în creștinizm există formele duhovnicești mai nalte și mai joase - cu această însăși se întemeia doar baza pentru despărțirea și destrămarea unității bisericii, și aceasta lui Luca de loc nu-i este plăcut (ne uităm mai jos 72.2). El își închipuie creștinismul <entuziasmat” ca și un fel de, amanuntiri captivate și vopseli dintre cele mai veridice. Intr-un cuvant, îl vedem pe evanghelistul Luca, istoricul și teologicul, noi, ieșind din spusele de mai sus, trebuie să-l numim pe el la fel crestin ”entuziasmat” (ne uităm mai jos 72.2.e.). (222)

45. EXPERIENȚA RELIGIOAS{ A LUI ISUS

Indreptarea crestinismului ”entuziasmatic” noi chiar vedem de la bun inceput in prima generatie a bisericii. In continuare în a doua generatie, ea probabil a fost prima data, clasificarea formelor indreptate in Faptele Apostolior. Apare intrebarea: nu-i apartinea aceasta intreptare Insuși lui Isus? Oare nu recurge din slujirea Lui?

Sigur pentru a înțelege experiența religioasă a lui Isus este excepțional de greu. Mulți vor spune chiar, că aceasta este imposibil, având în vedere sursa naturei noastre și lipsirea lor în interesul experienții lui Isus ca atare. Incercările bibliștilor sec. al-XIX -lea ca să descrie viața lui Isus, descoperind <autorecunoștinta mesianica” a Lui – preîntâmpinau un viu pericol a acestei căi. De sigur, noi în devăr nu ne putem baza ca să scriem (contemporană) bibliografia lui Isus sau ultimile dezvoltări a conștienții Lui. Mai pe scurt la noi, sunt dar câteva amintiri istorice despre lucrarea lui și mai, sunt câteva texte, unde aduce propriile sale cuvinte. Așa că, cum înțelege omul se înțelege pe sine, neapărat în aceea sau cealaltă categorie oglindind în cuvintele lui și faptele. De aceea este o speranță de înțelege prezentarea lui Isus în experiență Sa spirituală, reieșind din una sau două părți a slujirii Lui.

La început ne uităm la mărturisire, ceva mai aproape de modul creștinilor <entuziasmați” pe care noi de acum l-am desenat, dar după aceasta ceva mai grijuliu descompunem materia, reflectarea prezentări dreptului de fi fiu și Duhul Sfânt care acționează prin El.

45.1. A fost oare <entuziasmul” una dintre trăsăturile pe care Isus le avea? Un rând întreg de momente apropie slujirea lui Isus cu o înaltă descrire a <entuziasmului” creștinesc.

a) In întregime este posibil, că la Isus au fost una sau două retrăiri extatice. Un exemplu presupus - Luca 10:18, năluireea satanei ca un fulger căzut din cer. Povestea despre ungerea lui Isus cu Duhul la Iordan poate să apară într-o formă sau alta cu privire la Isus însuși (Mat. 1:10). Insă experiența putea să întroducă în ea și vedenie (Duhul coborandu-se ca si porumbel), la fel și ceea ce s-a auzit (vorbirea din cer). In povestirea despre ispitire, probabil se reveră ca și la orice fel de vedenie, suportata de Isus in pustiu (Mat.4:7-11/ Luc.4:1-12). Alaturi de aceasta nu este exmplu mai convingator. A fost oare <trasfigurarea” o vedenie premordială? Daca a fost, atunci mai repede că le-au suportat ucenicii alesi, decat Isus (Marcu 9:2-8). Alt exemplu de presupunere - aparitia ingerului in Ghetimani (Luca 22:43-44). Dar aici textul nu este chiar clar. In general, cantiatea minima a ”entuziasmului” - practic nu compară cu multele vedenii și extazuri în cartea Fap. Apos.(223)

b) Isus, fără îndoială, a fost făcător de minuni - cel putin, în această ideee, că El a facut o multime de vindecării neobișnuite și exorcizare a duhurilor. Aceasta este deosebirea slujirii Lui pe care o dovedesc istoricii iudei. Cum nu întelegem noi și nu am lămurii cele întâmplate (influențarea himnozei în personalitatea lui, situatia internă a bolnavilor sau vindecarea prin puterea lui Dumnezeu), este destul de clară, că slujirea Lui se deosebea de cele carismatice sau de calitățile ”entuziasmate”. Așa că în cuvintele Lui și fapte se manifesta puterea, primită nu de la autoritatile acelui timp și nu în rezultatul învățării oricarei invataturii. El însuși și oamenii înconjurații de aceasta putere o recunoșteau și descrierea Duhului, lucrând prin El. (ne uităm mai jos 45.1. c. și 45.3).

Mai pe scurt doua circumstanțe deosebesc atitudinileile lui Isus cu privire la minuni față de atitudinile față de ele a lui Luca. In primul rând după cum se pare că Isus, complect respingea ideea, că minunile au valoare pentru predicare sau ca și semne (Marc. 8:11-12, paralel in comparatie cu Mat. 4:5-7 si Luca 16:31), măcar că autoritatea Sa de a scoate demonii, fără indoială o considera ca și manifestare conducerii împărătești a lui Dumnezeu. In al doilea rând, una dintre cele mai deosebite caracatere a vindecării, infăptuite de Isus, a fost că El însuși subliniează importanța credinței ca și principiu a vindecării (ne uităm mai indeosebi Mar. 5:34,36; 10:52; Mat. 8:10; Luca 7:9; Mat.9:28-29; 15:28; Luca 7:50; 17:19). Cu așa fel de credință tot era posibil (Marc.9:23-24; 11:23). Fără credință El aproximativ nimic nu putea face ceva (Mat.6:6). Această senzație în Sine a capacității de a vindeca era în evidența lui Isus, era o viziunea carismatică. Dar El o recunoaște; ca această putere depinde de credința recipientului, și pentru prevestirea ce nu avea importanță. Pentru aceasta noi nu putem sa-l numim pe El nici crestin ”entuziasmat”, nici vrajitor.

c) Isus probabil că se socotea ca și proroc (ne uitam in principal la Mar.6:4, paralel Luc.13:33 si mai jos 45.3). Lui i se descriu diferite întamplări de prorocii pătrunzătoare (Mar.2:8; 9:33-37; 10:21; 12:43-44; 14:18, 20; Luca 7:39-41; 19:5) și preveziunea prorociei (Mar. 10:39; 13:2; 14:8, 25, 30). Mai mult ca atât, învățătura Lui era bazată pe o autoritate deosebită, care pe lung se recunostea și se comenta (Mar.1:27; 6:2; 11:28; Mat.8:9-10; 17:8-9). Ceva mai bine este exprimată autoritatea cuvintelor ”^dar Eu vă spun ” (Mat.5) și intrebuințarea exclamarii ”amin” pentru a da autoritate cuvintelor Sale (foloseste 34 de ori la sinoptici). Cel era umitor în acestea toate că implicitatea avea pretenții la conducerea aceea, că El în așa fel se pune pe Sine mai presus de autoritățile recunoscute în Israel și iudaismul trecut și prezent, mai presus chiar și de Moise (ne uitam mai sus 16.23 si Mat.24:5). Izvorul autorității nu era legea, nici părinții, nici învătura rabinică, dar certitudinea Sa în aceea, că El știe voia lui Dumnezeu. Aceasta învățătură se poate numi ”carismatică”. Noi vedem, că Isus pretinde de a exclude dreptul Său în autoritatea, care s-ar putea fi numit <elitaritate“, în cât El este putătorul Lui excepțional.(224) Dar uimirea chemă ea anume însuși învățătură, dar nu expunerea ei inspirată. Nu sunt mărturisiri, că Isus prețuia vorbirea extatică sau că încerca glosalalia. Pentru aceasta chiar aici pe Isus este corect sa-L numim carismatic, decât creștin entuziasmat.

Intr-un cuvant, împlicarea experienței religioase proprie a lui Isus, le găsim împlin ca și trăsături carismatice: slujirea Lui se caracaterizează cu putere și autoritate pe care El le datorează nu studiilor într-o școală oarecare, nici de la nici un om, dar care s-au manifestat în El și prin El în mod direct sau indirect. Deocamdată puterea și autoriatea nu depinde de extaz, nici de vorbirea extatică, dar mai degrabă de ecoul acelui; care Il slujea; - pe ele nu se poate de numit manifestare a ”entuziasmului”. Discutia despre >carismă> sau ”entuziasm” în slujirea lui Isus ne permite să luăm numai așa fel de concluzii. Ea nu ne permite să înțelegem esența experienței Sale religioase. Pentru aceasta este nevoie pentru o apropiere mai adâncă.

45.2. Isus îl simțea pe Dumnezeu ca Tată. Noi putem să fim încredințați, că Isus se ruga des: nu numai în timpul stabilit la sinagogă sau urmărind evalavia iudeilor, dar cuvinrtele Sale Iși revărsa sufletul lui Dumnezeu (9 comparând mai sus 34.1c). Mărturisirile aici nu sunt așa de multe, cum ar fi așteptat în mod firesc, dar totuși sunt destule (Mar.1:35; 6:46; 14:36; Mat.11:25-26, Luc.10:21; 3:21; 5:16; 6:12; 9:18,28-29; 11:1). Dar putem chiar să nădăjduim ca să găsim răspuns, pentru ce El socotea că este necesar să complecteze cu rugăciuni serviciile divine iudaice cu așa perioade de a fi împreună cu Dumnezeu. Răspunsul, după cum se vede este următorul: în timpul acestei rugaciune El îl simțea pe Dumnezeu că fiind Tatăl Său în relație foarte personală, într-un înțeles intim.

Aceasta expunere poate să slujească că fiind un singur cuvânt - ”Ava”. Din nou aici sunt mai puține mărturisiri de cât am fi dorit, dar totuși sunt multe: Mar.14:36 - ”Ava, adică: Tată, Ție toate lucrurile îți sunt cu putință, trece-mi paharul acesta alături de Mine! Dar nu ce doresc Eu, ci ce dorești Tu.” In alte rugăciuni a lui Isus, despre care ne relatează Evangheliile, de la cuvânt grecesc , probabil, este compus anume de la cuvântul aramaic ”Ava” (Mat. 6:9, Luca 11:2, Mat.11:25-26, Luca 10:21, Luca 23:34, 46, Mat.26:42, și de nouă ori în Ioan). Ceea ce este înaintea noastră cu adevărat este modul de rugăciune a lui Isus, se adeverește, că ea apare în toate cinci rânduri a tradiției evanghelice (Marcu; Q; Luca; Matei; Ioan), precum și în toate rugaciunile, descrise de Isus, unde foloseste cuvântul ”Ava” - numai cu exceptia uneia (Mar.15:34), dar această excepție, cum o vom vedea acum ne va dovedi numai regula.

Acest caz că Isus Il numea pe Dumnezeu ”Ava”, ne dă nouă o destulă încredințare ca să spunem că El îl simțea pe Dumnezeu ca Tată în caz foarte personal și intim înțeles. De ce? Pentru că așa cum ne prezintă foarte clar J. Jeremis, cuvântul ”ava” este un cuvânt specific pentru limbajul intim de familie. Așa copii, inclusiv cei mai mici sau adresat la tați. Adică aceasta a fost exprimarea politețe și respectarea, dar tot așa o apropiere caldă și încredere. (225) Mai mult decât, cât ne permite să judecăm surse istorică, contemporaniii lui Isus nu foloseau acest cuvânt în rugăciune (dacă au folosite pe el geîn general) – probabil, că ei socoteau acest cuvânt foarte intim, nu destul de evlavioși pentru adresarea preamăritului și Sfantului. Rugaciunile iudaice, desigur vorbeau depsre Dumnezeu ca despre Tată, dar ceva mai mult oficial (ei vorbeau despre Tata al intregului popor), fără sinceritate și simpliate în rugăciunile lui Isus. Rugaciunile izolate a omului oglindesc înțelegerele sale în relație cu Dumnezeu și experiența spirituală. Așa cum Isus simțea pe Dumnezeu în clipele rugăciunii inguratice, cel mai bine se exprimă prin cuvântul >Ava>. De aici este corect să facem concluzie: Isus îl simțea pe Dumnezeu ca și Tatăl Său, cu așa nemijlocire și intimitate, care putea să fie exprimată doar prin exlamție cuvântului >Ava>. Și aceasta ne dă dovadă că o singură rugăciune a lui Isus, care nu se începe din acest cuvânt, - Mar.15:34 – strigătul lăsat pe cruce, simtind pericolul lăsării de Dumnezeu, El nu putea sa strige ”Ava”.

Intrebările încă rămân, dar încherea se pare că este destul de corectă. Pentru aceasta noi cu iminența trebuie sa observăm, că cuvântul ”Ava” ne aproprie pe noi spre sursa autorității și puterii lui Isus - sentimentul înfierii Sale în relație cu Dumnezeu. Acest sentiment a lui Isus în determină în multe viața și misiunea Sa.

45.3. Senzația lui Isus cu Spiritul. Unul din momentele fundamentale în datini despre Isus- El era un bun exorcist (compara mai sus 45.1b). Aici marcăm, că s-a păstrat două sau trei exprimări a lui Isus, despre slujirea Sa exorcistă, unde El vorbeste despre motivul succesului Său. In aceste exprimări se conțin în două moduri separate; dar parțial coincide cu blocurile din Mar și Q - Mar.3:22-29 (grupul din trei exprimari) și Mat.12:24-28:30; Luc.11:15:23 (patru exprimari). Versiunea Q este a cincea exprimare (variație Mar. 3:28-29), după toate părerile, se referă în Q către un context anumit (Luc.12:10; Mat.12:28). In orice întâmplare, acest material, cu siguranta, accentuează spre polemica, cu motivul care Isus, izgonea duhurile, și că aproape nimeni nu o sa nege; ca el transmite cel putin ideea datenilor autentice despre Isus.

Exprimările cheie arată clar, că Isus vede nevoia succesului Său în acțiune cu Duhul, sau puterea Dumnezeiască: Mat. 12:28;/ Luca 11:20 - >dacă Eu scot dracii cu Duhul (Matei) cu degetul (Luca) lui Dumnezeu scot draci, ceea ce înseamnă,a ajuns până la voi Impărăția lui Dumnezeu>. Acest înțeles se conține în Mar. 3:27-29, și paralele din Q. In exprimarea amintită a accentul (cel puțin în textul grecesc) se pune pe două îmbinări - ”Duhul lui Dumnezeu” și ”Impărăția lui Dumnezeu”. Anume multumind Duhului sau puterii Dumnezeu Isus a atins succesul, măcar că atunci deseori se gândea că Duhul de la Israel este luat (copmarație Ps.63:9, Zah.13:2-6, 1Mac.9:27), dar exorciștii rabini nu s-au amintit de Duhul lui Dumnezeu în legătură cu alungarea dracilor. Succesul lui Isus, a fost determinat de aceasta putere Dumnezeiasca, aceasta înseamnă că Impărăția lui Dumnezeu deja este aici, adica împărăția escatologica – aceea manifestarei a cârmuirii lui Dumnezeu, care semnifică ultima vreme. (226.) Cum El putea să prezente atât de curajos și cu pretenții îndrăznețe? Motivul nu este în aceea că scotea dracii cu succes, doar și între contemporanii Lui erau de aceștea, care, cel puțin parțial, aveau capacități analogice (Mat.12:27/ Luca 11:19). Atunci în ce constă motivul? Răspunsul, după cum se vede, cuprinde din propriile Lui retrăiri, când El vindeca din obsesie. In acest timp El simțea, că prin El lucrează puterea spirituală - pe aceea pe care deacum o socoteau, că Dumnezeu deacum multe generații în urmă Il luase de la Israel și care poate să fie adăugată numai cu dreptul lui Dumnezeu în timpul de pe urmă. Anume cu această putere El scotea dracii, ea era după cum se vede apărerea escatologică a stăpânirii lui Dumnezeu. Intr-un cuvânt, aceste presupuneri mărturisesc despre o simțire clară a lui Isus în guvernarea escatologiei Sale, la fel și despre aceasta, că El discuta într-o discuție clară despre învățătura Sa pe baza propriei experiențe. Exprimările Lui presupun înțrlegerea propriului rol.

O altă grupă de exprimări valoroase sunt alcătuite datinile despre Isus, care se repetă Is. 61:1-2 - Luca 4:18-19; Luca 6:20-21/ Mat. 5:3-6 și Mat. 11:5/Luca 7:22. Din ele destul de clar reiese (și aceasta aproape că nu se contestează), că în înțelegerea lui Isus în misiunea Sa ’’binecuvântează pe cei săraci’’ în mare parte luată din prorocia lui Isaia. Semnificația pasajului din Is. 61:1 constă în aceea, că anume ungerea cu Duhul dă putere și este sursa evlaviei. Atunci (în principal în Mat.11:5 și Luca7:22) urmează că Isus înțelegea toată slujirea Sa - și vindecarea (nu numai alungarea dracilor) și propovăduirea - este ca și manifestare a Duhului lui Dumnezeu. Simțirea puterii Lui, a cui manifestare El o vede în exorcizm și în vindecare, sensibililizând autoritatea lor, a cui înfăptuire El o vedea în ascultători, - toate acestea rezultă din conștiință sau convingere, că El este uns cu Duhul escatologic a lui Dumnezeu, care îi comunica Lui voia lui Dumnezeu și lucra prin El.

Avem așa părere, că noi am ajuns la a doua rădăcină a autorității și guvernării luiIsus. In așa fel marcănm simțirea lui Isus în aceea că Dumnezeu este Tatăl Său și Duhul Dumnezeu fiind în El, noi, cel puțin parțial ne mișcăm spre înțelegerea experienții lui Isus și misiunea Lui. Noi nu avem de ce să mergem mai departe, dacă aceasta chiar aceasta era posibil.

Din spusele de mai sus urmează de făcut două concluzii scurte. In primul rând aicea sunt nu chiar multe recapitulări aduse ca să arăte semnificația experienței religioase a lui Isus: simțirea Lui de Dumnezeu ca și Tată și simțirea ungerii cu Duhul au fost directe surse a acestor trăsături în slujirea Lui care se au dat influiențări puternice contemporanilor Lui. In al doilea rând simțirea lui Isus de înfiere și simțirea Duhului de El ne dau nouă o bază ca să vorbim la un nivel mai fundamental despre experiența religioasă decât de cel intern ”entuziazmului”. Dac㠔entuziazmul” deobicei îl primește pe Dumnezeu prin vedere și manifestarea palpabilă (extazul, vedenia minunele și vorbirea inspirată), astfel experiența spirituală a lui Isus a fost mai pătrunzătoare, se deosebea ceva mai directă și cu o legătură mai personală și ceva mai dreaptă și o adâncă descoperire individuală. (p. 227)

46. EXPERIENȚA RELIGIOAS{ A LUI PAVEL

Așadar, apărerea ”entuziazmului” între creștinii primari a fost foarte putrernică. Tortuși, în profita la ceea ce misiunea și vestirea lui Isus recurg direct din experiența Lui spirituală și pe El se poate de numit harismatic, pe El se poate de pus în rândul celor ”entuziazmați”. Dar cum a fi cu Pavel, cea mai importată figură a primii generații de creștini - încât ne permite să criticăm sursele scriirilor lui? Ce rol derivă Pavel în experiența religioasă, în cugetarea despre creștinizm? Il copleșea oare ”entuziasmul” pe el? Sau era oare el contra înrădăcinării creștine și purtarea în experiența religioasă? Sau se afla undeva la mijloc, asemenea lui Isus? Răspunsul fragmentar este clar din spusele de mai sus (44.1-44.2), să le cercetăm ceva mai deamănuntul.

46.1. Aproape că este necovins, că înțelegerea lui Pavel credincioșia și purtarea lui directă este îndreptată spre experieța lui religioasă. Aceasta se poate argumenta fără nici o dificultate. Când vede pe înviatul și proslăvitul Isus în drum spre Damasc viața lui s-a schimbat direct și a îndreptat-o pe ea spre o albire nouă (1 Cor. 9:1; 15:8; Gal. 1:13-16 ). Pentru Pavel aceasta nu a fost numai o explozie a intuiției sau convingerea intelectuală, dar întâlnirea persoală, începutul apropierii, care a devenit principala pasiune a vieții lui (Fil. 3: 7-10, comparație de mai sus în 5.1). Cu alte cuvinte, atingerea personală de har s-a făcut ”har” în principalele și deosebitele trăsături a vestirii sale - harul nu pur și simplu este ca înțelegerea lui Dumnezeu, milos și iertător, dar ca niște suferinți nemeritate și o liberă primire, pe care o absoarbe omul, regeneraera lui, îmbogățirea și îndreptarea lui pe drumul nou (de exemplu Rom. 5:2, 17;12:6; 1 Cor. 1:4-5; 15:10; 2 Cor. 9:14; 12:9; Gal. 2:9; Ef. 1:7-8; 3:7-8). Iarăș în aces fel creștinizmul pentru Pavel se aranjază din baza proprieii sale experiențe, în rezultatul care el devine conștient de lucrarea originală, directă, din inimă (Rom. 2:28-29; Gal . 4:6; Fil. 3:3), chiar și în nevoi el putea să iubească și să se bucure (Rom. 5:3-5; 1 Tes. 1:5-6), el simțea libertate de la restricție, cauzistice și temătoare (Rom. 8:2, 15; 2 Cor. 3:17), el a fost conducător în toate felurile de situații a vieții (Rom. 7:6; 2 Cor. 3:3; Gal. 5:25). Toate acestea el putea scri numai Duhului lui Dumnezeu, și în așa fel să fie răspândită, că Noul Testtament de acum a întrat în putere (legea, este scrisă în inimi 2 Cor. 3:3), că >secerișul> timpului de pe urmă de acum s-a început (Rom. 8:23). Această simțire a Duhului pentru el era chintesența creștină (Rom. 8:9, 14). Anume despre primul fel de experiență sau începutul unei fel de experiență (nu este vorba de botez) ci le vorbește Pavel cititorilor săi, când îi chiamă să înceapă o viață nouă în Cristos (de exemplu Rom. 5:5; 1 Cor. 12:13; 2 Cor. 1:21-22; Gal. 3:2-5; Ef. 1:1314). - (p. 228.) Intr-un singur cuvânt, este destul de clar, că în fundamentul misiunii și vestirii lui Pavel se constituea din propriile lui experiențe spirituale, tot așa se bazează pe misiunia și vestiria lui Isus ce se consideră experiența Lui spirituală. Dar era oare în Pavel ”entuziasm”?

46.2. Pavel creștin ”entuziasmat” sau carismatic? Pe Pavel cu siguranță, se poate de numit harizmatic. De fapt cuvântul ”harizm㔠noi îi suntem datori numai lui. Până la Pavel acest cuvânt nu s-a întâlnit în esnță. In alte locuri a Noul Testtament noi găsim acest cuvânt numai în 1 Petru 4:10 (măcar că această trimitere, nimerește ”în sfera influințării lui Pavel” -ne uităm mai sus în 30. 2). In scriirile târzii caracteristice lui Pave înțelesul a fost aproape complect pierdut. Cu alte cuvinte, anume Pavel a luat aceste cuvinte majore și ea predat ei o înțelegere clară a exprimării specifice a importanței creștinătății: harizma - este exprimarea întrupării  (har). Fiind de o părere cu Pavel, harizma – aceasta este o alipire de har, manifestate în creștinizmul concret, într-o oarecare lucrare sau cuvânt, obișnuită penru alți oameni (la fel ne uităm mai sus în 29). Să observăm că în aceste atingeri ale harului Pavel întroduce și impresiile caracteristice pentru creștinizmului timpuriu (cel puțin din, narațiunea despre el a lui Luca). Este evident că el singur nu odată a trecut prin ele în activitatea sa de misionar.

a) Revelațiile și viziunile. In 2 Cor. 12:1-4 Pavel într-un chip evident vorbește despre propria sa experiență, cu toate că aceasta a avut loc paisprezece ani în urmă. Aceasta bine înțeles că a fost experiență exatatică cu ieșire din marginile trupului și cu caracteristici mistice, care sunt o astfel de experiență. Din 2 Cor. 5:13 și 12:7 se poate de ajuns la concluzie, că așa fel de lucruri sau întâmplat nu numai cu Pavel. Nu prea departe de la aceste retrăiri extatice a descoperirii erau și pretențiile partidelor din Corint pentru o înțelepciune înaltă și o cunoaștere înaltă (ne uităm mai sus în 44.2). Aici e necesar să remarcăm, că Pavel vorbește despre o înțelepciunea mai adâncă pe care o are el, decât oponenți lui (1 Cor. 2:6-13), și despre stăpânirea cunoașterei lor (1 Cor. 8:1, 4; 2 Cor. 11:6).

b) Minunile. Pavel fără îndoială credea că pe parcursul misiunii lui făcea minuni (Rom. 15:19; 2Cor. 12:12), mai ales că pentru el însuș era normal ca oamenii convertiți de el, în timpul convertirii sau după aceea să se maniveste puterea miraculoasă (Gal. 3:5) sau specificul harizmei înăuntrul adunării (1 Cor. 12:9-10, 28-30).

c) Vorbirea inspirată la fel nu era de puține ori la Pavel. Aprinzător este descrisă influiența sa în propovăduirea evangheliei la ascultătorii din Tesalonic și din Corint, sucesul acestei era explicat de el ca și lucrarea directă a inspirației și puterii Duhului (1 Tes. 1:5; 1 Cor. 2:4-5; în comparație cu Ef. 6:17). El înțelegea prorocia ca vorbire inspirată, cel puțin în parte prețuia pe ea ca descoperire supra naturală (1Cor. 14:24-25). Celor ce se opțineau de prorocie, el le spunea: ” nu stângeți Duhul. Prorocia nu disprețuiți” (1 Tes. 5:19-20). El prețuia glosolalia ca și auto învățare, cu toate că ea lăsa mintea fără rod (1 Cor. 14:4, 14, 18-19). (p. 229)

Așa dar în experiența religioasă a lui Pavel a fost trăsături a ”entuziasm”. Dar acestea cu nici un chip nu sunt toate.

46. 3. Pavel foarte clar descrie pericolul ”entuziasmului”. După cum Pavel cel mai mult decât toți atorii noului legământ, subliniază importanța experienței religioase, dar el cu o mai mare atenție se uita la acești creștinizm, care în capul unghiului pun experiența religioasă. Aceasta cel mai mult se vede în atitudinea sa față de creștinii ”entuziasmați”, despre acea existență în bisericile am auzit deja pe scurt (42.1). Cu toate că el despărțea unele din părerele lor (depildă, despre importanța libertăți și importanța prorociei), îngrijorarea lui era bazată aproape în fiecare situație, după cum se vede, să preântâpine împotriva ce lor care au avutun ”ehtuziasm” neechilibrat, încluzând acest curent într-o albie puternică.

In principal, el subliniază critica necesară a apropierii de experiența religioasă, cu deosebirea duhurilor, după cum propune câteva criterii pentru a controla autencitatea și valoarea harizmei.

a) Unele din aceste criterii au fost tradiția kerigmei și datina despre Isus, pe care Pavel le predica celor convertiți, pe când aceea intrau în biserică: aceaste datine a lui Pavel în bisericile întemeiate de Pavel era ca și ceva asemănător ca o constituție (uitândune mai sus 17.1-3). Anume spre aceste datini el din nou și din nou se adresa în prima Epistolă către Corinteni, ca să rezolve întrbările contestabile, ce se refereau la creștini ”entuziasmați” din Corint (în principal ne uităm la 1 Cor. 9:14; 11:23; 12:3; 15:3). In a doua Epistolă căte Tesaloniceni el stă împotriva extremelor apocaliptic a entuziasmului (ne uităm mai jos 68.1), apelând la baza pe datina credinței(2 Tes. 2:15-3:6). In Epistola către Galateni leitmotivul libertății evanghelice apără de posibila îmbobocire a ”entuziasmului” (Gal. 5:13-25) și de la una și mai mare – legalizmul iudaizator (2:3-5; 5:1-12). Dar în Fil. 3:16-17, 4:9 - după cum se vede încă o manifestare despre baza credinței în importanța tradițeii kerigmatice și tradiția despre Isus în egalitate cu perfecționizmului entuziasmat, despre care se aduce aminte în 3:12-19 (ne uităm mai jos 61.2.a). Aceasta nu este un criteriu atât de direct, cum poate să arăte la prima vedere, în măsură ce pentru Pavel datina nu era ceva neclintit și fixat, ea se amintea de el ca ceva viu, un cuvânt autentic, pe care trebuia să o interpreteze din nou în condițiile instabile. Pavel nici odată nu a dat voie tradiției să se transforme pur și simplu într-o lege (ne uităm mai sus 19.3). Totuși se poate spune că pentru Pavel avea ca și izvor pe Duhul Sfânt numai aceea experiență reigioasă careera în conformitate cu datinile temeinice. Duhul lui Cristos trebuie să corespund㠔legii lui Cristos” (1 Cor. 9:21; Gal. 6:2).

b) Celălalt criteriu este dragostea. Un fragment din 1 Cor. 13:1-13 după cum se vede este îndreptat contra acestui ”entuziasm” din cauza căruea (p.230) tendința pentru a ajunge niște carizme (în deosebi prorocia, glosolalia și cunoașterea) care deveneau prilejuri pentru pizmă, îngânfărilor și întărâtarea la alte păcate asemănătoare cu acestea. Și atunci se perdea ce era mai principal - dragostea (13:4-7). Poți avea multe daruri evidente, Pavel le socotea nefolositoare, dacă ele erau un prilej pentru disprețuirea aproapelui. Pentru aceasta el nu accepta elitarizmul (1 Cor. 2:3, 8): cei care se numeau ”duhovnicești” (ne uităm mai sus 42. 2.a.), dar ocupânduse cu gelozia și cu certurile, nu se îngrijesc de ceilalți și astfel își arătau neduhnovicia (3:1-4; 8:1). Conform lui Pavel, cei ”duhovnicești” sunt aceea toți care au primit Duhul și înfăptuiesc prin Duhul, și alungă îngâmfarea, vorbele rele și zavistiile (Gal. 5:25, 6:3). Crieriile spiritualității - nu este un nivel de inspirație, dar dragostea.

c) Al treilea criteriu este - folosul pentru adunare. In textul grecesc se exprimă expresia . In 1 Cor. 14 Pavel intrebuințează verbul corespunzător și substantivul de șapte ori (ver. 3-5, 12, 17, 26). Aceste criteri arată clar perfecțiunea prorociei peste golosolalie pentru Pavel. El a atras atenția, că prin diferitele daruri numerotate din 1 Cor. 12:8-10 el nu numea darul experiență apocaliptică ca atare, ”cuvântul înțelepciunii” și ”cuvântul cunoașterii” (așa ceva în 14:6). Pentru Pavel experiența harismatică se caracterizează nu atât extaz sau profunzimea revelaționării (compară 2 Cor. 12:2-4), cât cuvântul înțeles, care se revarsă peste un creștin pentru întărirea și povățuirea altora (1 Cor. 14:3-5, 16-19, 24-25). Dacă aparența ”duhovniceasc㔠din Corint aplicau aceste criterii însuș chiar la Pavel, pentru că vor vedea, indicațiile lui sunt inspirate de Dumnezeu (14:37). ”Pentru volosul altora” – aceastai aceea, ce unește harizmele și în comparație cum pe ele trebuie de judecat (12:7). Iată de ce slujirea oamenilor, cât de neduhovnicească ar părea câteodată, mai degrabă se poate se numit harizmă decât vorbirea inspirată însăși (Rom. 12:6-8). Din acest punct de vedere, Ștefanas ar trebui socotit exemplu pentru imitație (1 Cor. 16:15-16). Cei ce nu aducen folosul altora, nu contribuie la binele bisericii.

Nu se cuvine să subestimezi semnificația , pe care Pavel o atribuie instrucțiunii duhovnicești. Mai îndetailat vorbind despre daruri, el menționează și despre necesitatea dse face diferență, între ce este binele și ce este de folos (ne uită în general la Rom. 12:2; 1Cor. 2:14-15; 12:10; 14:29). Pavel acela care des se bucura de atingerea fregventă a Duhul (ne uităm mai sus 46.1) și pentru care trupul lui Cristos era defapt o comunitate carismatică (mai sus 29; 34.3), deasemenea insista în mod serios asupra necesității de a păstra extrema prudenței, de oarece ”entuziasmul” atrage după sine consecințe grave. Printe primele îndemnuri referitor la aceste lucruri există unul cel mai echilibrat, pe care-l dorești numai să-ți propui: ”Nu stingeți Duhul. Nu distrugeți prorocia. Dar încercați tot: și păstrați ce este bun. Ferițivă de orice rău” (1 Tes. 5:19-22).

46.4. Mistitica lui Cristos. Cel mai fundamental criteriu pentru încercărea ”entuziasmului”, din acelea pe care Pavel le propunea, este legat de Cristos – de caracterul slujirii Lui, așa cum este descris în Evanghelie. (p. 231) Duhul pentru Pavel - este egal cu Duhul lui Cristos (Rom. 8:9; Gal. 4:6; Fil. 1:19). Atingerea Duhului, care după părerea lui Pavel, consistă chintesența creștinizmului, aceasta este atingerea Duhului Fiului, care strigă: ”Ava sau Tată!” (Rom. 8:15-16; Gal. 4:6) - așa se reproduce experiența și legătura cele ami intime, care deosebeau viața pământească a lui Isus (mai sus 45.2); într-așa fel creștinii participă la eaare în ea (”urași a lui Cristos” - Rom. 8:17; Gal.4:7; la fel ne uităm în 50.4). Atingerea Duhului - aceasta este o experiență a modului în care puterea dătătoare de veață comunică omului trăsăturile de caracter a lui Cristos (1 Cor. 15:45-49; 2 Cor. 3:18; 4:16-5:5). Harul în care credincioșii găsesc bucurie și care se manifestă prin ei îndaruri (harizme), în esență este exact același cu cel care pe deplin s-a manifestat prin Cristos - ”Harul Domnului nostru Isus Cristos” (Rom. 5:15; 2 Cor. 8:9; 13:14; Gal. 2:21; Ef. 1:6-7). Revelația care a schimbat viața lui Pavel, în același fel în care a transformat și întreaga istorie a mântuirii până atunci este descoperirea lui Cristos (Rom. 16:25-26; 2 Cor. 4:4-6; Gal.2:12, 16; Ef. 3:2-12; Col. 1:26-27). Și așa mai departe. Doar acest criteriu trebuie aplicat în ultima instanță să se aplice la toți cei care afirmă că au Duhul, harul descoperirea. Experiența religioasă pentru Pavel - înseamnă este în primul rând unitatea cu Cristos (”în Cristos” - ne uităm mai sus 5.5).

Unirea cu Cristos - este trăirea a modului, în care viața este modelată de Cristos, căpătarea asemănării, cu viața Lui, cu slujirea Lui. Pentru Pavel ea consta nu în culmele extazului și excitațiile spirituale, în vedenii și descoperiri, în manifestări neobișnuite ale inspirației în altuia, dar mai degrabă în dragostea jertfită și în cruce - unirea cu Cristos este nimic, dacă aceasta nu este o unirea în moartea Lui (Rom. 6:3-6; Gal.2:19-20; 6:14; Fil. 3:10; Col. 2:11-12). Nicăieri Pavel nu subliniază, că Cristos a fost răstignit așa cum o face Epistolele căte Corinteni (1 Cor. 1:23; 2:2; 2Cor. 13:4). Ințelepciunea lui Dumnezeu nu se bazează nici pe sofistică intelectuală, nici pe ”entuziasmul” duhovnicesc, ea este Cristos cel răstignit, răstignirea și vestea bună despre cruce (1 Cor. 1:17-25, 30; 2:6-8).

Pentru Pavel trăsătura deosebită a experienții religioase a ucenicului lui Cristos este participarea în suferințele Lui și vieța Lui (Rom. 8:17; 2 Cor. 1:5; 4:10; Fil. 3:10-11; Col. 1:24). In a doua Epistolă către Corinteni în pofida creștinilor ”entuziasmați” el afirmă, că atingerea Duhul este nu mai doar atingerea puterii, care întrece slăbiciunea, dar și putere în slăbiciune (2 Cor. 4:7; 12:9-10; 13:3-4). Vorbind în alt mod, experiența religioasă pentru Pavel se caracterizează de tensiunea escatologică: înte viața nou㠔în Cristos” și viața trecut㠔în fire” (2 Cor.10:3-4; Gal. 2:20; Ef. 4:20-24; Fil. 1:21-24; Col. 3:9-10), întrre duh și fire (Rom. 7:14-23; Gal. 5:16-17); acesteia sunt propriile poverile vieții după în Duh în ”trupul moarții” (Rom. 7:24-25; 8:10-11, 22-23; 2 Cor. 4:16-5:5). Chiar și cea mai profud spirituală, inspirată și admirabilă experiența religioasă nu eliberează creștinul de restricțiile existenții prezentului. Din potrivă, așa fel de experiență ceva mai clar scoate în evidență paradoxul puterii - în slăbuiciunea vieți - prin moartea, al slavei - ca slujire, ce și deosebește creștinizmul. (p. 232)

Mai pe scurt vorbind, Pavel - este carizmatic, socotind atingerea harului (V ) una fundamentală pentru viața creștină, dar prezența harizmei fundamentală pentru comunitatea creștină, dar el discută contra ”entuziasmului” în virtutea faptului că orice harizmă trebuie să fie încercată, mai mult decât atât terbuie să acceptăm dar aceea carizmă, care aduce harul lui Cristos.

47. C{I DIVERGENTE

47.1. A doua generație de creștini marchează divergența a căilor – ce se referă importanței experienței religioase și atitudinea față de ”entuziasm”. Majoritatea credincioșilor se pare țineau la pozie echilibrată, ceva asemănătoare cu concepțiile lui Pavel - deși relatările lor, de obicei sunt prea scurte, sau prea alegorice (pentru noi), pentru a ne putea prezenta un întreg tablou. După cum am menționat deja (18.1) Marcu, urmândul pe Pavel, ajunge la echilibru cuplând datina despre minunele făcute de Isus cu cristologia suferințelor Fiului omului. Petru în prima sa epistolă asemeni lui Pavel, probabil, are în vedere că >Duhul slavei (și puterii)>, cel mai evident se manifestă nu în faptele puterinice și vorbire extaziatică, ci în suferințele pentru numele lui Cristos, ”participare la suferințele lui Cristos” (1 Petru4:13-14). Iuda susține la fel în Iuda 19-20 susține linia lui Pavel avertizând împotriva spiritualității elitare, chemând la rugăciune ”în Duhul Sfant” (comparând 1 Cor. 14:15-17; Ef. 6:18). La rândul său epistola către Evrei iarăș reexaminează minunile și darurile Duhului în perioada propovăduirii timpurii ca o mărturie a binecuvântării lui Dumnezeu (Ev. 2:3-4), dar tot odată amintește celor care prea dârz afirmă, că au experimentat atingerea Duhului, că ei nu au întrat încă în ”}mpărăția Cerului”, iar ca o consecunță a încredeii în sine nici nu vor putea să între ” (3:7-4:13; 6:4-8; 10:26-31 compară de pildă cu Rom. 8:13; 1 Cor. 10:1-12)”. In sfârșit în Apocalipsa unde, cel mai mult se vorbește despre manifestări ale Duhului prin vedenii și extazuri (Apoc.1:10; 4:2; 17:3; 21:10), găsim aceeași afirmație, că Duhul este Duhul lui Isus (3:1; 5:6) de aceea cuvintele lui (inspirate)sunt cuvintele lui Isus (2-3), iar mărturia trebuie să concorde cu ”mărturia lui Isus” (19:10; 2:20).

Matei deasemenea tinde spre echilibru, dar îl înțelege și îl concepe puțin diferit. Pornind de la confruntarea cu iudaizmul fariseic (ne uităm mai jos 55.2) el fără îndoială încurajază încrederea în minuni (Mat. 17:20), insistă deasemenea ca exprimarea dorită a neprihăniri constă în legea interpretată prin dragoste (Gal. 5:18; în comparație cu 5:22-23), decât în slujire carizmatică (comparămîndeosebi Mat. 22:34-40 și 7:15-23, la fel 1 Cor. 13). Dimpotrivă, Luca în relatările sale despre începutul creștinizmului când se minunează de ”entuziasm”, este mult mai reținut și mai atent față de oricare autor amintit (ne uităm mai sus 44.3). (p. 233)

Intr-o direcție complect diferită merg epistolele pastorale, în timp ce epistolele lui Ioan reprezintă încă o încercare pentru a pava o calea de mijloc. Dacă noi vom urmări cel puțin fugitiv ar apărea un tablou destul de clar a unității și varietății referitor la problema religioasă din Noul Testament.

47.2. In epistolele pastorale frapează faptul, că deși poartă numele lui Pavel, totuși sunt doar un ecou slab a gândirii lui autoritare șistrălucite despre care am mai discutat (46). Două din asemenea ecouri am văzut în 2 Tim. 2:11 și Tit 3:4, 5-7, dar asta e o ”exprimarea a fidelității”, ele nu aparțin autorului ci sunt transmise prin tradiție. 2 Tim 1:7 și 8 deasemenea reflectă concepțiile lui Pavel cel timpuriu, dar folosește cu toate acestea un limbaj nespecific lui Pavel cel timpuriu. Alte mărturii sunt și mai slabe. Cu alte cuvinte, aici nu se oglindește nimic sau chiar aproape nimic din aceea experiență religioasă marcantă, care atât de puternic se vede la Pavel aproape în toate scriirile lui. In schimb după cum a mai văzut totul parcă îi este supus sarcinii premordiale - și anume păstrarea tradițiaei trecutului, în timp ce slujirea lui Pavel în mai multe se dezvoltă din vitalitatea experiențe religioase și a interacțiunii reciproce nemijlocite a carizmelor, în epistolele Pastorale slujirea deja în mai multe privințe a devenit instituționalizată, iar carizmele sunt secundare în raport cu ocuparea unui post (ne uităm mai sus 30.1 și mai jos 72.1).

Cauzele nu sunt prea clare. Posibil după moartea lui Pavel în unele biserici înființate de el au început să predomine o orientare ”entuziasmată”, și alți urmași a apostolului au ajuns la concluzia că poziția lui nu era stabilă și nu putea oferi o ocrotire durabilă de la pericolul ”entuziasmului”. Posibil, epistolele Pastorale, asemeni primei epistole a lui Clement au fost scrisă cu scopul de a contracara amenințarea ordinei și a tradiției instaurate din partea unui grup de tinerii creștini ”entuziasmați”, care asemeni lui Luca, visau la puteri supranaturale, atât de evident întâlnite în creștinizmul timpuriu. Nu putem afirma nimic cu certitudine. In orice caz, îndeferent de circmstanțele precise ale scrierii epistoleor Pastorale este destul de clar – că ele sunt un exemplu clasic al modificăriii pe care o suferă în a doua generație multe mișcări ale renașterii religioase. Dacă în prima generație vitalitatea experienței proaspete distruge vechile forme și formule, pentru a se exprima într-o formă nouă, în a doua generație aceste căi noi (sau câteva din ele) încep să se considere un model și o normei, devenind cu alte cuvinte, o dogmă nouă, limitând experiența religioasă și prescriind o anumită expunere acesteia. (p. 234)

Vorbind pe scurt, autorul Epistolelor Pastorale poate fi considerat pe drept, primul slujitor al bisericii care a respins definitiv ”entuziasmul” și nu-l accepta în biserică. Dar făcând acesta lucruri el risca serios să devorizeze experiența religioasă a propriei generații, sau cel puțin s-o priveze de rolul ei creativ în viața bisericească. Dar acesta înseamna - pericolul de a pierde Duhul sau de ai limita manifestarea Lui de trecutul.

47.3. Dimpotrivă, scrierile lui Ioan (Evanghelia și epistolele) arată că în alte localități la sfârșitul sec. I era o atitudine destul de pozitivă față de experiența religioasă. Vitalitatea experienții religioase a comunității lui Ioan clar se reflectă în cuvintele de felul acesta ”viață”, ”cel ce iubește”, ”cel ce cunoaște”, ”cel ce crede”, ”cel ce vede”. Toate aceste permanent sunt întâlnite și în Evanghelii și în epistolei: Ioan 3:5-8; 4:10-14 ;6:63; 7:37-39; 14:17; 1Ioan 2:20, 27; 3:24; 4:13; și 5:6-10. Două trăsături leagă abordarea teologică a lui Ioan de abordarea lui Pavel, dar există și două diferențe.

Asemeni lui Pavel, cercul a lui Ioan limitează parametrii experienții religioase de definirea Duhului prin Cristos și de corelare experienții refelației cu datina despre Isus.

a) In ”discuțiile de despărțire” Ioan 14-16 Duhul este definit ca alt Mângâitor sau călăuzitor (14:16), pe când sub ”primul călăuzitor” se sb înțelege Isus (comparație 1 Ioan 2:1). Sensul Evangheliei lui Ioan 14:15-26 evident, e în faptul că coborârea Duhul Sfant îndeplinește promisiunea lui Isus, de a reveni și a locui în ucenicii Săi (compară 7:38-39; 15:26; 19:30; 20:22). Cu alte cuvinte comunitatea lui Ioan nu sesiza îndepărtarea istorică de Isus, deasemeni ruperea de experiența generațiilor timpurii, trăită în cazul respectiv numai prin taina și liturghia. Dimpotrivă, fiecare generație e la fel de apropiată de Isus, ca și prima, iar experința religioasă păstrează vitalitatea și transparența sa, întrucât Duhul - e prezența lui Isus.

b) Noi am văzut deja (mai sus 19.3) că în scrierile lui Ioan se atinge echilibrul între actuala inspirație a Duhului și tradiției trecutului (tradiția kerimatică și tradiția despre Isus) , ca și la Pavel adevărul nou a revelațiri se raportează la adevărul iniîial lui Isus; ”ungerea care învață despre toate”, se corelează cu ce ”ați auzi de la început” (Ioan 14:26; 16:14-15; 1 Ioan 2:24, 27). Evident aici este, exprimată neliniștea cu privire la faptul că tradiția să nu devină împetrită, să nu suprime reînterpretarea creativă a experienței religioase vii – perecolul deja observat în epistolele Pastorale. In același timmp se manifestă o îngrijire pentru ca revelația nouă să nu excludă pe cea anterioară pericolul ascuns în ”entuziasm”.

c) Pe de altă parte, deosebirea abordării lui Ioan față de experiență religioasă de abordare a lui Pavel e în faptul că Ioan nu consideră (sau practic nu crede) necesară accentuarea dimensiunii comunitare liturghiei: (p. 235) individualitatea lui (ne uităm mai sus 31.1) lasă prea puțin loc pentru interdependența oamenilor într-o comunitate carizmatică și deferențieri duhovnicești în experiența religioasă, ceea ce Pavel considera necesară pentru adunarea carizmatică (46.3 mai subliniem și în 1 Ioan 4:1-3).

d) Il deosebește pe Ioan de Pavel și lipsa totală în scrierile lui de a itențiune escatologică, care pentru Pavel joacă un rol foarte important (ne uităm mai sus 5.1 și 46.4). Scrierile lui Ioan nu formează impresia că unul credincios încă mai amenință firea și moartea care pot să dețină victorie. Creștinul este născut de la Duhul și se află sub puterea Duhului (Ioan 3:6; comparat cu 6:63). Deacum numai este de la lume ci de la Dumnezeu (Ioan 15:18-19; 1 Ioan 4:5-6). El a trecut de la moarte la viață (Ioan 5:24). Cu alte cuvinte, tensiunea a fost înlăturată, escatologia realizată, criza judecății pentru creștin a rămas în urmă (3:18-19; ne uităm mai sus 6.3). Prin urmare apare o oarecare perfecționiză (ceva mai bine exprimat în 1 Ioan 3:6-9; 5:18), care probabil este mai aproapieată de ”entuziasm” al oponenților lui Pavel (îndeosebi în 1 Cor. 4:8), decât de prudența lui Pavel însuși (de exemplu Rom. 8:13; 1Cor. 9:27; Fil. 3:12-13). Dar Ioan nu este un creștin ”entuziasmat”: nu este un luptător pentru spirutualitatea sesizabilă. Deasemenea el nu are tendințe spre elitarizm, escatologia lui realizată îi cuprinde pe toți, care sunt născuți din Dumnezeu (Cuvântul 1 Ioan 2:20- “voi nu știți” , probabil este o îndreptare spre gnosticii timpurii). Ii este mai proprie spiritualitatea unui pietist, al cărei paralelă apropiată în istoria creștinizmului – este Mișcarea nonbisericească a pietizmului din sec. XIX (ne uităm mai sus 31.1; 32. 2), care sublinia rolul experienței spirituale duhovnicești și care avea o tendință perficționistă.

48. CONCLUZIE

48.1. Acum ne este destul de clar că la începutul creștinismului experiența religioasă era un factor fundamental de important. Multe caractere de deosebire a creștinismului sec. I sunt condiționate de experiență religioasă a succesorilor de bază: simțirii de către Isus că e Fiu și simțirea Duhului, prin diferite retrăiri ”entuziasmatice” a primilor creștini, prin întâlnirea lui Pavel cu Cristos cel înviat și primirea harului de către el și Duhului carizmatic. E important să ținem cont, ce rol important a jucat experiența religioasă a primilor creștini în unirea lor în comunități. Nu întâmplător, probabil, cuvântul  îl întâlnim imediat după relatarea lui Luca despre Cincizecime (Fap,. 2:42); în cartea Faptelor atingerea Duhului îi unește pe ucenicii împrăștiații într-o comunitate nouă (Fap.2:38-39, 8:14-17, 10: 44-48, 11:15 -17, 19:1 -6). Si mai clar insemnatea de baza a participarii colective a Duhului, pentru viata comunitatii, este demonstrata de Pavel, (1 Cor. 12 :13, 2Cor. 13 :14, Fil. 2:1, Efes. 4 :3). (p. 236) In ceea ce privește corpul lui Ioan este destul sa ne amintim ca una din cerintele vietii in comuniatea frateasca, este viata duhului ( 1Ioan 3: 24, 4: 13).

48. 2. Este evident faptul ca diverisitatea experientei religioase si apropierea de ea in crestinismul secolui I - de la ”entuziasmul” comunitatilor timpurii din Palestina si relatarilor lui Luca despre inceputul istoriei crestinismului pana la abordarei rigidă si mai formala a epistolelor pastorale. Undeva intre ele se afla experienta lui Isus si a majoritatii autorilor Noului Testament, in deosebi a lui Pavel si Ioan, pentru ei toti rolul cheie il joaca atingerea Duhului, dar ei evit㠔entuziasmul”. Desi este si aici o diversitate: Pavel poate atrage atentia experientei religioase doar in contextul comunitatii crestine, a trupului lui Isus, in timp ce lui Ioan ii este mult mai specifica experienta individuala a evlaviei; Pavel intelege experienta religioasa ca tensiune si luptă intre Duh si fire, intre viata si moarte, in timp ce pentru Ioan lupta credintei e deja castigata, ear credinciosul traiește in Duhul. In ceea ce îl priveste pe Isus, pe El, ca si pe Pavel, il putem numi pe deplin carismatic in planul experientei religioase, dar lui Isus ii era straina tensiunea escatologica specifică lui Pavel: El vestea venirea imparatiei intarita de actele egzorcizmului in putere a Duhului; El vestea apropierea imparatiei viitoare, întrucât, posibil, daca Duhul escatologic este deja prezent, atunci escatonul însuși deja nu e departe (3.1, 2). Pe de alta parte, lui Isus îi era străina și dimensiunea comunități care era atât de importantă pentru Pavel – experienței Lui îi este specifică individualitatea și unicitatea, pe care le am vazut în înțelesul Lui despre scoaterea dracilor ( manifestarea puterii escatologice a Duhului și prezența Impărăției El o vedea în exorcizmele făcute doar de El). Despre aceasta experiență vom vedea mai deslușit în capitolul X ( 50 ).

48. 3. Care era in aceasta experienta religioasă, acest specific creștin? Răaspunsl poate fi diferit, în orice caz evident trebie sa fie o corelație intre experiența prexentului și tradiția trecutului, intre Cristosul proslăvit, retrăit în Duhul, și pămăntescul Isus kerigmatic și tradiția bisericii. Anume ”entuziasmul” duce pericolul de separare de la Cristos, retrăind acum in slavă, de la istoricul Isus; anume aici vedem ” Cuvântul lui Dumnezeu în slavă sau triumfând”, ne avănd nici o legătură cu realitatea istorică a lui Isus din Nazaret. Pavel și Ioan se opun acestui pericol. Nu permit ca aceste doau părți să se despartă: urmează acceptarea acestor carisme că nu contrazic datina lor de bază; ar trebui să urmărim acest Duh, care este duhul lui Cristos; ”alt mângâitor” - anume acel care vestește acel adevăr ca și întruchipatul Logos ( comparând 1Pet. 4.13- 14, Apoc. 19: 10). (p. 237) In epistolele Pastorale nu vedem tendința de luptă cu acest pericol, aducănd prezența experienței în jertfa tradiție trecutului, - pe primul loc credințele siguraței. Pe de altă parte Luca nu privește critic ”entuziasmul” dar în el nu este elitism. El scrie doua carți - Evanghelia și Faptele Apostolilor, așa că lipsa echilibrului în cea de a doua este complectă într-o măsură oarecare de către Isus în Evanghelie. Adică chiar și în cazul Evangheliei lui Luca de către Isus, dă o anumită posibilitate de a controla raportul ”entuziasmului” în biserica primară. Mai pe scurt vorbind, la întrbarea ce mai importantă: ”socotim oare kerigma noi legii a Isusului istoric, propriul criteriu temeinic?” - răspunsul la aceasta este: ”da!” Bazele teologiei noii legii se adresează în deosebi la viața și slujirea lui Isus (datina accesibilă despre Isus) criteriul fundamental se pune pe cunoașterea proprie, a experienții religioase și purtarea sa ca și creștini în Cristos. In ceea ce privește, dacă putem determina corelația dintre experiența religioasă a lui Isus și experiența religioasă a creștinilor secolului I, această întrebare o vom discuta in următorul capitol.

48.4. In întroducere intrebarea era pusă așa: ”poate oare creștinismul să păstreze rolul creator al experienței religioase în viața de zi cu zi în slujirea lui Dumnezeu, fără a accepta ”entuziasmul”?” Apelând la ultimele decenii ale secolului I, avem cel puțin trei răspunsuri clare: Verdictul în Epistolelor pastorale, ca și, aproape totdeauna, ortodoxia se adăpostează sub adăpostul istoriei creștine, printro esnță pozitivă: direcția manifestării Duhului trebuie să fie tare supusă pe funcția autoritară și tradiție. Adesea aceasta provoca posibilități pentru a se putea exprima creștinizmul viu experimentat după limita altor fundamente a tradiției creștinismului, ce îi aducea la ”entruiasm”, pentru că lipseau momentele reținerii, anume aprovizionăm datina. Un răspuns contradictoriu dă Luca în scriirile sale a creștinizmului timpuriu: un ”entruiasm”, direct desigur încurajază, dar lasă preamulte întrebări. Cu toate acestea le trebuie oferit un răspuns, dacă nu dorim ca ”entruiasmul” să ne scape desubt control. Răspunsul lui Ioan e deasemenea pozitiv - aceasta este alternativa pentru cei care acordă o semnificație experienței sale religioase, nedorind să lase tradițiile. Aici vedem un misticizm personal sau un pietizm individual: dar el acordă o bază prea îngustă pentru toate comunitățile creștine. Posibil, ar trebui să lăsăm generația a doua a creșitnizmului, îndreptândune spre prima generație și să ascultă de vocea redată prin niște fiuri ca și Pavel. Primei generații putea să-i pară dificil să mențină un echilibru între ”deja” și ”încă nu”, între descoperiria prezentului și tradiția trecutului, între persoană și comunitate. Dar, posibil, ca pentru un astfel de răspuns avem nevoie; în prezența unui echilibru asemănător în fiecare generațienouă trebuie să-și găsească răspunsul său. Intr-un singur cuvânt, iarăși în fața noastră apare un spectru multelateral a sec. I; și iarăș cel mai important factor de unire este în jurul Slăvitului Isus (retrăitorul prin Duhul) și Isusul pământesc (Cel prin datina predării Sale).

1