Faptele Legii ºi Faptele Bisericii - Semnele Identitãþii Noastre

 

Este important, mai ales pentru creºtini, sã ºtim cine suntem. Acest subiect important este motivul acestui studiu despre semnele identitãþii. Important nu este doar cine suntem teoretic, ci ºi întrebarea cum ne indentificãm - sau în alte cuvinte, prin ce se vede cine suntem? Prin ce se recunoaºte un creºtin? Prin ce ar trebui sã se recunoascã un creºtin? La acest subiect vreau sã ne gândim, pe baza celor scrise de Pavel în Galateni 5:1-6:10.

II. Faptele legii

În vremea lui Pavel, iudeii s-au identificat prin anumite fapte, anume tãierea împrejur, respectarea zilei de Sabat, evitarea anumitor mâncãruri. Aceste fapte au devenit simboluri ale poporului lui Dumnezeu. Câteva secole înainte de timpul Domnului Isus, a avut loc o persecutare împotriva iudeilor. În acea perioadã, aceste fapte au fost interzise de cãtre regele Siriei, sub a cãrei domnie Israel s-a gãsit atunci. Dacã cineva ºi-a circumcis fiul sau a încercat în alte domenii sã împlineascã în mod public cerinþele specifice ale Legii lui Moise, a fost pedepsit cu moartea. Astfel aceste fapte au devenit simboluri ale poporului credincios, ale celor care vroiau sã rãmânã fideli lui Dumnezeu ºi legãmântului sãu.

Dar când ajungem la vremea lui Pavel, vedem cã Pavel este nevoit sã avertizeze creºtinii ºi sã intre în dezbateri tocmai cu privire la aceste fapte. Care a fost problema? Oameni ca Avraam ºi David au fost tãiaþi împrejur ºi au avut o relaþie cu Dumnezeu - de ce interzice Pavel creºtinilor din Galatia sã se taie împrejur? Care a fost problema cu tãierea împrejur în vremea lui Pavel? Rãspunsul tradiþional este cã iudeii din vremea lui Pavel au fost legaliºti, cã au vrut ‘sã cumpere un bilet de intrare în cer’ prin propriile lor fapte. Dar acest rãspuns este confruntat de câteva probleme.

1) Cei care spun cã legea ºi harul stau în antitezã trec cu vederea pasaje ca ºi Deuteronom 9:4-6. Dumnezeu nu s-a schimbat. Nu a dat un legãmânt care oferea justificare prin fapte când acest lucru era imposibil. A dat un legãmânt bazat pe har care a oferit unui popor posibilitatea sã intre într-o relaþie cu el în ciuda faptului cã sunt un popor tare încãpãþânat. Israeliþii au fost chemaþi sã respecte Legea ca ºi un rãspuns la iniþiativa lui Dumnezeu, tot aºa cum creºtinii ºi astãzi înþeleg cã a trãi o viaþã neprihãnitã este un rãspuns potrivit la iniþiativa mântuitoare a lui Dumnezeu.

2) Este puþin probabil cã Pavel ar fi ales tãierea împrejur pentru a fi un simbol al încercãrii omului de a se justifica singur. Un bãiat evreu era tãiat împrejur la vârsta de 8 zile. Mã îndoiesc cã la vârsta aceasta s-ar fi gândit la faptul cã ar putea sã se justifice înaintea lui Dumnezeu prin propriile sale fapte. Cel puþin eu nu þin minte sã mã fi gândit la aceasta atunci când eu am avut 8 zile - dar eu recunosc cã sunt cam uituc. Dar în orice caz alþii l-au tãiat împrejur, deci nu era vorba de ceva fãcut de omul respectiv ca sã se justifice. Importanþa ºi simbolismul tãierii împrejur pentru Pavel ºi pentru iudeii contemporani lui trebuie sã fi fost alta.

Atunci care era problema? Iudeii au înþeles cã sunt poporul ales al lui Dumnezeu. Acum, vin creºtinii ºi spun cã neamurile au început sã se pocãiascã ºi sã creadã în singurul Dumnezeu adevãrat ºi în Mesia lui Israel. Care este statutul acestor oameni când vin la credinþã? Unii au ajuns la concluzia cã, dacã neamurile vor sã facã parte din poporul lui Dumnezeu prin Isus Hristos, nu este de ajuns doar sã creadã în Dumnezeu ºi în Isus - trebuie sã accepte tot legãmântul fãcut de Dumnezeu cu poporul sãu Israel.

Argumentul lor pare la prima vedere a fi destul de logic, dar Pavel nu-l acceptã. De ce? Pentru cã Pavel a ºtiut din istoria poporului Israel din VT cã Legea datã prin Moise, deºi bunã ºi sfântã, n-a produs un popor sfânt ºi perfect. A vãzut cã Legea, deºi a fost datã de Dumnezeu, n-a rezolvat problema pãcatului în mod final ºi desãvârºit. Astfel, nu este suficient pentru iudeii sã încerce sã respecte Legea cu un entusiasm reînnoit - au încercat acest lucru de nenumerate ori de-a lungul istoriei lor ºi n-au reuºit, ºi Pavel este convins cã a mai încerca o datã nu va reuºi nici acum. Vom vedea de ce în mai mult detaliu peste câteva clipe, dar în scurt problema lui Israel este cã Israel este în Adam. Pavel face un contrast în Romani 5 între cei în primul Adam (adicã toata omenirea) ºi cei care sunt în al doilea Adam (adicã cei care acum fac parte dintr-o omenire nouã în Hristos). Israel, ca ºi restul omenirii, se confrunta cu problema pãcatului.

 

III. În Israel/Lege, În Adam, În Hristos

În Israel trebuia sã fi fost raiul pe pãmânt. Dacã toþi ar fi respectat Legea lui Dumnezeu, sau mãcar dacã majoritatea oamenilor ar fi respectat-o, atunci ar fi existat o societate utopicã, ºi sigur cã ar fi fost nevoie de mii ºi mii de oameni doar care sã se ocupe cu emigrarea, pentru cã toþi ar fi vrut sã locuieascã acolo, în acea societate unde nu s-a admis nici sãrãcie, nici corupþie, nici orice alt fel de nedreptate. Dar nu s-a întâmplat, în ciuda dãruirii unei Legi care explica cum se poate avea o astfel de societate. De ce n-a produs dãruirea Legii o societate perfectã? Pentru cã Israel (ca ºi toate popoarele) era deja în Adam ãretroproiector].

Pavel explicã acest lucru în Romani 7, unde el descrie experienþa lui Israel în lumina naraþiunii despre Adam. Spune cã <Odinioarã, fiindcã eram fãrã Lege, trãiam; dar când a venit porunca, pãcatul a înviat ºi am murit> (Romani 7:9). Aici Pavel nu descrie biografia lui ca ºi individ - era crescut într-o familie de evrei, tãiat împrejur la vârsta de 8 zile, ºi de când se ºtia n-a trãit ‘fãrã Lege’. Dar aici descrie experienþa lui Israel, din care ºi el face parte. Israel a venit la Sinai, ºi a primit de la Dumnezeu Legea lui. Ce efect a avut? Imediat, poporul a cãzut sub judecata lui Dumnezeu. De ce, dacã Legea a fost <sfântã, dreaptã ºi bunã> aºa cum scrie în Romani 7:12? Pentru cã Israel se confrunta deja cu problema pãcatului în Adam.

Astfel Pavel vorbeºte aici despre porunca, aºa cum vorbeºte Geneza despre Adam în grãdina Eden. Porunca ar fi putut conduce prima pereche spre viaþã dacã ei ar fi respectat-o. Dar pãcatul deja exista cumva, ascuns acolo în grãdina. Astfel Pavel spune cã pãcatul a folosit porunca ca sã aducã moarte - ºi aici foloseºte aluzii la ºi limbajul din Geneza. Pãcatul s-a folosit de porunca lui Dumnezeu, a amãgit Israelul, tot aºa cum Eva ºi Adam au fost ºi ei amãgiþi prin ºarpele care s-a folosit de porunca lui Dumnezeu. +i în ambele cazuri urmeazã moartea. Israel era deja în Adam. De aceea Legea n-a fost soluþia definitivã la problema pãcatului. Ne învaþã despre ceea ce este corect, ne învaþã cum sã fim morali, dar nu ne scapã din Adam, nu ne scapã din veacul acesta prezent, unde ne gãsim prinºi de toate influenþele rele ale acestui veac. Astfel chiar profeþii din VT au vãzut cã este nevoie de un legãmânt nou, nu unul care sã aibã o altã moralitate sau o altã perspectivã faþã de binele ºi rãul, ci unul care sã ofere puterea de care omul are nevoie ca sã împlineascã voia lui Dumnezeu. Aceaºi dragoste faþã de Dumnezeu ºi faþã de semeni care este cerutã în Lege, dar de data asta scrisã pe inimã. De aºa ceva a fost nevoie.

Dumnezeu astfel oferã un legãmânt nou în Hristos. Prin Hristos, oferã libertate, ºi ne scoate de sub puterea ºi controlul acestui veac rãu, ca ºi printr-un al doilea exod. +tiþi cã noi am murit împreunã cu Hristos? Noi ca ºi creºtini vorbim mult despre faptul cã Hristos a murit în locul nostru. Dar Noul Testament accentueazã de nenumerate ori cã noi murim împreunã cu Hristos. De exemplu, ce scrie în Romani 6.3-11? Sau în 2 Cor. 5:14-15? Astfel vedem cã este o idee importantã în NT cã noi murim împreunã cu Hristos, ºi astfel participãm în puterea învierii, în puterea veacului mesianic, în puterea Împãrãþiei lui Dumnezeu, prin Duhul Sfânt. Printr-un ‘nou exod’ prin moartea sa, Hristos ne-a fãcut pãrtaºi în puterea învierii sale, ca sã putem trãi liberi faþã de puterea ºi influenþa dãunãtoare a acestui veac.

Acum putem sã ne întoarcem la problema care a fost punctul nostru de plecare. Ce a fost rãu în faptele Legii? De ce a insistat Pavel cã cei dintre neamuri care devin creºtini nu trebuie sã fie tãiaþi împrejur? Putem vedea mai multe motive importante:

1) Legea ºi vechiul legãmânt nu au produs un popor sfânt. Dacã accentul în creºtinism ar fi rãmas cu ideea cã toate neamurile trebuie sã se incorporeze în Israel, atunci lucrurile ar fi fost înþelese invers. De fapt, Dumnezeu oferã poporului sãu un nou legãmânt în Hristos. Acestui popor Israel, care a rãmas în exil pentru cã n-a respectat legãmântul, ºi care a fost împrãºtiat prin toata lumea ºi asupritã de diferite popoare, îi se oferã un exod nou, îi se oferã libertate din robia pãcatului prin Hristos ºi transformarea lãuntricã promisã de Ieremia ºi alþi profeþi. În alte cuvinte, Israel trebuie sã gãseascã eliberare în Hristos. Dacã neamurile trebuie incorporate în Israel, atunci Israel va înþelege cã totul merge bine cu ei, ºi nu va fi comunicat clar faptul cã toþi oameni, atât iudei cât ºi neamuri, trebuie sã se incorporeze în Hristos.

2) Tãierea împrejur era o piedicã mare pentru neamurile atrase de iudaism. Destul de mulþi neevrei au fost atraºi de monoteismul iudeilor ºi etica lor, dar nu s-au convertit pentru cã era o ruºine pentru ei sã se taie împrejur. Dumnezeu deja a dovedit cã el dã Duhul Sfânt celor care sunt în Hristos, chiar dacã nu sunt tãiaþi împrejur. Pavel a înþeles care sunt implicaþiile. Nu trebuie pusã nici o piedicã între neamuri ºi evanghelie. Singura piedicã pe care trebuie s-o punem între oameni ºi Dumnezeu este crucea. Dacã punem alte piedici ºi alte cerinþe înaintea oamenilor, în aºa fel încât omul este împiedicat de obiceiurile noastre umane ºi culturale, ºi astfel nu ajunge sã stea în faþa provocãrii crucii lui Hristos, atunci ne facem vinovaþi de faptul cã ei nu vin la Hristos. Nu trebuie sã ascundem mesajul crucii dupã alte lucruri, oricare ar fi acestea.

3) Un al treilea lucru este cã iudeii în general s-au identificat prin aceste fapte ale Legii: circumcizia, respectarea zilei de Sabat, mâncãruri <Koºer>, etc. Dar faptul cã cineva respectã aceste obiceiuri nu garanteazã faptul cã respectã cerinþele mai importante ale Legii - nu garanteazã cã-l iubeºte pe Dumnezeu ºi pe alþi oameni. În alte cuvinte, existau evrei care nu erau iubitori de Dumnezeu, ºi de asemenea existau neevrei care îl cãutau pe Dumnezeu din toata inima. Cine este plãcut lui Dumnezeu? Omul care îl cautã din toata inima, indiferent de rasã, indiferent cãrui popor îi aparþine. Astfel, în legãmântul nou este fãcut clar cã hotarele poporului lui Dumnezeu nu sunt hotarele unui popor etnic. Aºa cum scrie Pavel spre sfârºitul Epistolei cãtre Galateni, <În Hristos Isus nici tãiere împrejur, nici netãierea împrejur nu sunt nimic, ci a fi o fapturã nouã>. Membrii poporului lui Dumnezeu sunt cei transformaþi în interior. Este posibil sã fii evreu, sã fii tãiat împrejur, ºi sã nu-l iubeºti pe Dumnezeu. Astfel, Pavel trebuia sã accentueze cã semnele identitãþii poporului lui Dumnezeu nu sunt ritualuri sau îmbrãcãminte sau mâncãruri sau alte astfel de lucruri exterioare, ci o fapturã nouã, o transformare a omului care îl face deosebit în interior dar care prin definiþie se exprimã ºi în felul sãu de a trãi. Sau aºa cum spune Pavel în Romani 3:17-29, ãciteºte].

 

IV. Semnele identitãþii noastre: Faptele Bisericii sau o Fapturã Nouã?

Cred cã dupã predicile pe care le-aþi auzit în ultimul timp, ar trebui sã stiþi cine sunteþi, sã înþelegeþi identitatea noastrã ca ºi creºtini. Sunteþi liberi! Dumnezeu ne-a eliberat din robie faþã de pãcat. Sunteþi copii ai lui Dumnezeu. Sunteþi casa lui Dumnezeu - nu clãdirea aceasta este casa lui Dumnezeu, nici biserica Emanuel, nici altã clãdire. Dacã autoritãþile oraºului ar veni mâine ºi ar distruge clãdirea aceasta, n-ar distruge biserica lui Dumnezeu, pentru cã noi, creºtinii, noi suntem biserica lui Dumnezeu, casa lui Dumnezeu - indiferent unde ne adunãm. Astfel, dacã vreþi sã respectaþi casa lui Dumnezeu, sã respectaþi persoana de lângã d-vs. Dacã faceþi rãu uneia dintre aceste pietre vii, atunci dezpreþuiþi casa lui Dumnezeu, indiferent cât de mult þineþi la clãdirea fizicã a bisericii din jurul d-vs. Dumnezeu nu locuieºte într-o casã fãcutã de mâini omeneºti.

Cum se recunoaºte un membru al poporului lui Dumnezeu? Prin ce se pot identifica. Unii ar spune, <Sunt oamenii aceia care merg la biserica aceea duminicã, cu Biblii mari în mânã, îmbrãcaþi în cutare fel (aici în România probabil ar remarca haina ºi baticul - în America probabil ar remarca lozinca creºtinã de pe tricouri), º.a.m.d>. În lumina celor afirmate de Pavel, cum ar trebui sã evaluãm acest fel de a privi poporul lui Dumnezeu, acest mod de a recunoaºte cine sunt creºtini?

Sã punem problema în felul urmãtor: Este posibil ca cineva sã vinã la bisericã în batic, fãrã cercei, dar sã bârfeascã ºi sã urascã pe alþii? Da, se poate. Este posibil ca cineva sã vinã aici în fiecare duminicã, cu haina ºi cravata pusã bine (sau cu un tricou cu o lozincã creºtinã), cu o Biblie mare, ºi sã foloseascã jargonul creºtin, dar sã mintã în timpul sãptãmânii, sau sã ia ce nu este al lui? Da, se poate. Astfel hainele ºi îmbrãcãmintea nu trebuie sã fie considerate ca semnele identitãþii poporului lui Dumnezeu. Nu vreau sã spun cã cineva nu trebuie sã poartã sau sã nu poartã anumite lucruri dacã este convins cã prin acestea îl cinsteºte pe Dumnezeu. Nu asta am vrut sã spun. Dar este clar cã aceste lucruri nu garanteazã cã cineva este creºtin, ºi de aceea nu le putem folosi pentru a recunoaºte dacã cineva este un creºtin sau nu. Astfel de lucruri externe, indiferent care ar fi, nu sunt semnele prin care se identificã un creºtin. Atunci, care sunt semnele identitãþii creºtine? Din punct de vedere al Bibliei, cum se recunosc creºtinii?

1 Ioan 3:14-24 rãspunde destul de clar acestei întrebãri. Un creºtin este cineva care crede în Isus ºi care are iubire pentru Dumnezeu ºi pentru fraþii sãi. Un creºtin este cineva care are Duhul lui Dumnezeu, care lasã Duhul sã lucreze în viaþa lui. Aºa a afirmat ºi Pavel: <nici tãierea împrejur nici netãierea împrejur nu sunt nimic, ci a fi o fapturã nouã>. Acesta este semnul identitãþii noastre: cã suntem fapturi noi. +i acest lucru, bine înþeles, se va exprima prin acþiunile noastre, printr-o dragoste care se exprimã în moduri practice. <Prin aceasta vor cunoaºte toþi cã sunteþi ucenicii mei - dacã veþi avea dragoste unii pentru alþii> (Ioan 13:35).

Deci, dacã alþii când se gândesc la ‘creºtini’ se gândesc la altceva decât ‘acei oameni care sunt plin de iubire’, probabil cã noi nu ne-am identificat clar. Probabil cã noi am pus accentul greºit. Dar nu este prea târziu. Tot aºa cum Dumnezeu a oferit poporului sãu Israel posibilitatea sã se schimbe, sã se incorporeze în Hristos ºi sã experimenteze eliberare ºi mântuire aºa cum n-au mai experimentat niciodatã; ºi a oferit iudeilor posibilitatea sã participe într-un popor care nu este identificat prin etnie, prin rasã, ci doar prin transformarea radicalã a vieþii oferitã în Isus Hristos, tot aºa ne aduce aminte ºi nouã tot mereu, ºi ne reinvitã sã fim un popor sfânt ºi fãrã prihanã, cunoscut prin faptul cã suntem ai lui, lucru dovedit prin iubirea pe care o avem faþã de el ºi faþã de alþii.

 

 

 

 

 

 

1