Craig Keener, Paul, Women and Wives

 

ÎNVĂȚÂND ÎN TĂCERE

1 Timotei 2:9-15

Traducere: RADU Cristina

 

Ajungem acum la singura interdicție explicită din întreaga Scriptură pentru femei ca învățătoare și la unul dintre singurele texte care par a face trimitere la ordinea inițiată odată cu creația și anume subordonarea femeii în anumite sensuri (celalalt menționează doar că femeile trebuie să-și acopere capul ). Ar fi surprinzător ca o problemă care ar exclude cel puțin jumătate din trupul lui Cristos de la slujba de învățător să fie discutată doar într-un singur text, numai dacă acel text s-ar referi doar la un anumit context istoric și nu ar impune o interdicție generală. Deoarece acest pasaj pare să contrazică alte pasaje în care Pavel recomandă slujirea femeilor, vom studia contextul cultural la care s-ar putea referi aici.

Trebuie menționat, în trecere, că autoritatea cărții 1 Timotei este foarte des dezbătută de comentatorii biblici și adeseori considerată a nu fi paulină. Este aproape imposibil să fi pregătit în domeniul biblic și să nu trebuiască să te confrunți cu aceasta problemă, eu însumi nefiind o excepție, deși susțin minoritatea de învățați care atestă 1 Timotei ca fîind paulină.

Pentru scopurile acestei cărți, însă, problema autorității nu este critică; deși voi discuta pornind de la premisa că 1 Timotei a fost scrisă de Pavel, cei care susțin contrariul îi acordă mai puțină autoritate în practica bisericii. Chiar dacă nu este scrisă de Pavel, multe din argumentele cu privire la contextul istoric ar fi adevărate. În cele din urmă, faptul că 1 Timotei nu a fost scrisă de Pavel este rareori discutat de cei care oricum predică subordonarea femeilor din aceste pasaje, iar aceasta carte se adresează celor care susțin acest lucru. Același lucru se poate spune și despre cartea Efeseni, (vezi urm[toarele 3 capitole), a cărei autoritate este discutată adeseori, însă totuși mai puțin decât cea a cărții 1 Timotei.

CONTEXTUL: RUGĂCIUNEA PUBLICĂ

Ca și 1 Corinteni 11, acest pasaj pare să susțină dreptul femeii de a se ruga în public. Instrucțiunile lui Pavel despre înfățisarea femeii și dreptul de a învăța al acesteia se ocupă cu rolul femeii în rugăciunea publică, și acest lucru este sugerat prin avertismentele lui pentru bărbați despre rugăciune în contextul precedent.

Acest pasaj începe cu îndemnul de a se ruga pentru conducători și pentru toți cei care de\in poziții de autoritate (1 Tim. 2:1-2). Aceasta era o continuare a tradiției evreilor practicată în Templu și sinagogi. Pe întreaga suprafață a Imperiului Roman oamenii și-au arătat loialitatea față de împărat aducând jertfe și sacrificii lui sau pentru el. Au fost aduse sacrificii și rugăciuni pentru sănătatea lui în Templu până în anul 66 AC, și încetarea lor în acel an a însemnat nimic mai mult decât o revoltă împotriva conducerii romane. Desigur, creștinii, dornici să arate că nu sunt anti-romani, au fost tentați să-și arate loialitea oferind rugăciuni publice pentru oficialii romani. Realizând aceasta ei sperau ca Evanghelia să fie mărturisită mai ușor (2:3-7);comportamentul corect față de stat putea fi parte din m[rturia unui creștin. (Tit:2:10-14; 3:1-8)

În contextul rugăciunii publice, Pavel îi cheamă în mod specific pe bărbați să se roage într-un anumit mod – părăsind mânia și conflictul. Aceasta se putea referi la conflictul dintre bărbații din biserică (1 Tim. 3:3; 6:4-5), sau o la asociere mai frecventă a mâniei cu partea bărbatească. Imaginea mâinilor curate este comună în greacă și textele ebraice, iar mâinile ridicate pentru implorare și laudă în acord cu textele și arta ebraică și greco-romană. Pavel îndeamnă ca bărbații să se roage “peste tot” cu mâini curate și ridicate (“peste tot” semnifică fie că acest îndemn este aplicabil în general, fie că îl adresează unui anumit număr de biserici din Efes.)

Deși gramatica nu este prea clară la acest punct, acel “de asemenea” din 2:9 sugerează probabil că Pavel, care tocmai i-a învățat pe bărbați cum să se roage, acum se adresează femeilor pentru a le învăța în același mod. Ca și în 1Corinteni 11, femeile nu sunt reduse la tăcere în biserică; ele au voie să se roage. Din moment ce cele mai multe rugăciuni în sinagogă erau rostite de bărbați, această libertate este semnificativă. Dar faptul că sfaturile lui Pavel pentru ele sunt mai detaliate decât cele date bărbaților indică existența unor probleme ceva mai speciale în legătură cu femeile din adunarea din Efes și aceste probleme se reduc la două categorii, codul de îmbrăcăminte și învățare. Femeile se pare că greșeau în aceste două arii; prima greșeală era nepotrivită în contextul închinării publice, iar a doua greșeală, judecând după limbajul lui Pavel, era mai mult decât nepotrivită.

CODUL DE ÎMBRĂCĂMINTE AL FEMEILOR

Pavel pare să dea o regulă femeilor în ce privește îmbrăcămintea și un mare număr de predicatori au folosit acest pasaj pentru o varietate de scopuri în ce privește moda (de la îmbrăcămintea cerută, la anumite stiluri de haine, adeseori cât mai demodate posibil). Dar Pavel era mai puțin preocupat cu interdicții ca cei din timpurile noastre moderne (ca de exemplu, fără blue jeans în biserică) cum era față de cele/cei ce poartă podoabe pentru a atrage privirile membrilor de sex opus ai adunării, pentru a-și etala bogația sau a prezenta ultima modă la haine în biserică. În timp ce fiecare biserică are tradiții culturale diferite cu privire la îmbrăcămintea potrivită pentru biserică, chestiunii atragerii atenției într-un mod sugestiv și intenționat, și ( în mod special) atragerea atenției asupra bogăției prin extravaganță, din păcate i se dă în mod considerabil mai puțină atenție în bisericile din aceste timpuri și la aceasta se referă Pavel.

Puncte de vedere străvechi asupra podoabelor

Podoabele speciale nu doar că au fost permise, dar au fost și aprobate de învățătorii evrei din sec. 2 și de mai târziu. Rabinul Akiba, care permitea unui soț să divorțeze de soția sa dacă ar fi întâlnit o femeie mai frumoasă, afirma că soțiile se puteau machia și puteau să se gătească pentru soții lor. Mai târziu învățătorii spuneau că Dumnezeu i-a împletit părul Evei înainte de a i-o duce lui Adam. Acești învățători susțineau că femeia, fiind trupul lui Adam, nu se potrivise fără podoabe la fel cum carnea nu este bună fără condimente. Desigur că se recunoștea faptul că podoabele erau doar pentru soțul ei (sau probabil în perspectiva unei căsătorii), și nu pentru alții. Dar, după cum vom vedea mai târziu, mulți învățători din vechime considerau împodobirea cu acest scop mai puțin potrivit, reflectând astfel o tendință împotriva împodobirii excesive întâlnită în literatura ebraică și greco-romană antică.

Frumusețea fizică era accentuată și protejată în antichitate, cum de fapt este și astăzi. Era tratată ca o “virtute” a trupului. Trăsături particulare asociate cu frumusețea fizică în literatura greacă erau înălțimea, sprâncenele brunete, dese, părul blond, pielea deschisă la culoare, deși unii scriitori care au comentat pe marginea acestor lucruri au afirmat că aceste standarde de frumusețe variau de la o cultură la alta. Însă, în timp ce frumusețea unei femei era bună în ea însăși, o “virtute”, este adeseori portretizată ca fiind o ispită periculoasă pentru bărbați. În romanele grecești, induce chiar dragostea, într-un mod involuntar.

Femeile care doreau să atragă bărbații nu se mulțumeau cu frumusețea naturală pe care o posedau; cele care își permiteau se împodobeau excesiv cu aur și alte podoabe, în special își împodobeau părul. Tradițiile ebraice le priveau ca fiind unelte de ademenire la păcate sexuale. În conformitate cu unul dintre aceste texte (de la o dată incertă), femeile foloseau aceste trucuri diabolice ca singurul mod de a de\ine putere asupra bărbaților.

Însă acesta nu era singurul scop al împodobirii, în special cele pentru păr. Femeile cu vază din acele timpuri purtau coafuri stilate, după noua modă, într-o constantă schimbare. Această practică a atras critica considerabilă din partea scriitorilor morali=ti ale acelor timpuri.

Ostentația bogăției, în general, era batjocorită de filosofi. De exemplu, Diogene se spune că fusese invitat în casa unui tânăr bogat care era atât de împodobită încât filosoful nu a avut loc să scuipe - decât pe gazdă. Se spune că Socrate s-a plâns în mod similar că s-a simțit foarte bine când a purtat un an întreg aceeași haină, pe când alții își schimbau hainele de cel puțin o dată pe zi. Plutarch afirma că nu este bine ca tinerii să poarte aur și că bărbații ar trebui să fie exemplu pentru soțiile lor prin evitarea extravaganțelor. Musonius Rufus, stoicul, afirma că înțeleptul trebuie să tr[iasc[ simplu, s[-=i cumpere hainele de care are nevoie și nu care atrag atenția.

Însă, în mod special, erau criticate extravaganțele ostentative ale femeilor cu vază. Satirele, care erau o combinație veche a talk-show-rilor de bârfe și gazetării calomniatoare, înfățișau aceste femei lovind sclavi nevinovați pentru că le-au greșit coafura, istovindu-se până la sărăcie pentru lux, și cel mai groaznic, împodobindu-se într-un mod splendid doar pentru a-și face fericiți amanții.

Unii scriitori e posibil să fi adus și alte critici. Unii puteau spune că o îmbrăcăminte atât de splendidă ar induce gelozie între femei și din moment ce o femeie onorabilă nu ar fi dorit să fie invidiată de alte femei, acesta era un comportament dezonorant. Îmbrăcarea excesivă era de fapt rezultatul dorinței femeilor de a-și etala bogățiile. Plutarch, într-un mod destul de modest conchide: dacă femeilor nu li s-ar permite să se împodobească atât, ele ar sta acasă, cum ar trebui de fapt.

Limbajul lui Pavel aici se aseamănă cu scriitorii acelor timpuri străvechi care au scris pe această temă, și Pavel dorește să atingă aceleași lucruri ca și ei. (Altfel cei din vremea lui ar fi înțeles foarte greu ce dorea să spună.) El consideră împodobirea excesivă ostentativă și atrage atenția asupra celei care poartă acele podoabe. Cum scria David Scholer,

nu este nici o îndoială că în contextul cultural al bisericii primare respingerea podoabelor externe reprezenta o parte a supunerii femeii soțului ei și o recunoaștere a locului său între bărbați, în general. Podoabele externe erau în mod clar privite ca un indicator a două caracteristici foarte nedorite: (1) infidelitate sexuală; și (2) extravaganță materială.

Sporirea artificială a frumuseții la care se referă Pavel aici era aceea pe care și-o permiteau doar cei bogați și cea care întorcea capul bărbaților ca simboluri ale statutului inseparabil de expresiile culturale de frumusețe pe care le semnificau. În zilele noastre, contrar a ceea ce mulți ar gândi, mustrarea lui Pavel probabil că s-ar referi mai degrabă la membrii bisericii care vin la biserică conducând un BMW sau purtând haine scumpe decât la purtarea blue jeans-ilor.

Adevărata podoabă

Avertismentul din 1 Timotei 2:9.10 este fără indoiala impotriva impodobirii excesive. Dojana similar[ din 1 Petru 3:3 ne ]ndeamn[ s[ ne ferim de dependen\a de podoabele externe, ca de exemplu coafurile ornate, de aur și îmbrăcăminte, dar ]n mod clar nu interzice purtarea hainelor sau aranjarea p[rului la un loc. }mpletirea p[rului nu era neobi=nuit[, deci 1 Timotei s-ar fi putut referi la ]mpletirea p[rului cu aur mai degrab[ decât la ]mpletirea lui simpl[ sau la purtarea de aur. Dar dacă le spune s[ nu poarte deloc aur, aceasta arat[ c[ erau bogate ]n comparație cu cei mai mulți dintre locuitorii ora=ului care erau liberi. Aceasta poate ]nsemna c[ aparțineau clasei care conducea ora=ul sau, mai probabil, c[ ]ncercau s[ par[ c[ aparțin acelei clase. Acest lucru a creat același tip de tensiune ap[rut ]n biserica din Corint cu femeile aristocrate neacoperite. Argumentul lui Pavel apelează la o tem[ comun[ a morali=tilor din vechime: adevarata frumuse\e este cea a caracterului. Acest lucru era adev[rat pentru bărbați, însă și mai mult pentru femei, de la care se a=tepta “modestie“ ]n comportament și ]n îmbrăcăminte. Se spune despre un rege spartan c[ a “]ndep[rtat din regatul s[u orice ar fi accentuat frumuse\ea ”astfel ]nc`t femeile s[ fie alese doar pe baza adev[ratei virtuți.” Un filosof spunea c[ femeile tinere ar trebui s[ se considere într-adevar onorate pentru ]nf[\i=area “modest[, av`nd sentimentul respectului de sine,” nu pentru ]ncerc[rile de a se ]nfrumuse\a. Alte tratate filosofice le ]ndemnau pe femei s[ se ]mbrace ]n cele mai simple haine.

Femeia temperat[ și n[scut[ din nou trebuie s[ tr[iasc[ cu so\ul ei legal, ]mpodobită cu modestie, ]mbr[cat[ într-o rochie alb[, curat[, simpl[, fără extravagan\[ sau exces. Trebuie s[ evite s[ poarte îmbrăcăminte care este fie toat[ roșie, fie ]n dungi roșii sau aurii, deoarece acel mod de a se ]mbr[ca ]l au curtezanele c`nd îi ademenesc pe bărbați. Dar podoaba unei femei care ]ncearc[ s[ îi plac[ doar so\ului s[u este caracterul ei și nu îmbrăcămintea. Femeia n[scut[ din nou trebuie s[ fie frumoas[ pentru so\ul ei și nu pentru bărbații din vecintate.

 

Modestia a fost ]ntotdeauna considerat[ ca adevarata podoab[. Socrate a dat un ]ndemn cu mult timp ]n urm[:

G`nde=te-te c[ nici o podoab[ nu ți se potrive=te mai bine ca modestia, dreptatea și autocontrolul; c[ci acestea sunt virtuțile prin care, după cum au afirmat toți bărbații, caracterul celui t`n[r este ținut sub control.

Un sfat dat mai tarziu de o femeie unei alte femei sun[ cam a=a:

Ar trebui s[ aveți o ro=ea\a ]n obraji ca semn al modestiei ]n locul rujului și ar trebui s[ purtați nobilitate, decen\[ și temperare ]n locul aurului și smaraldelor. C[ci femeia care se str[duie=te s[ tr[iasc[ ]n sfin\enie nu trebuie s[ ]=I lase inima prins[ de hainele scumpe, ci pe administrarea c[minului ei.

Texte ebraice din diaspora (non-palestiniene) se ad[ugau la reflectarea acestui ideal.

Este astfel aproape cert c[ cei din biserica lui Timotei ce au ascultat scrisoarea lui Pavel au ]n\eles ceea ce acesta dorea s[ spun[: ]mbr[ca\i-v[ și tr[i\i simplu și neispititor, ci desf[ta\i-v[ ]n Duhul Sf`nt; decorați-v[ inima cu puritate și umilin\[. Aceasta este posibil s[ fi iritat pe membrii mai ostentativi ai adun[rii, la fel cum ar irita pe acei membrii ostentativi din bisericile noastre de ast[zi dacă ar ]n\elege.

Unele femei ar fi de p[rere c[ Pavel a fost nedrept c[ s-a luat de îmbrăcămintea extravagant[ a femeilor și nu de bărbați; dar Pavel a f[cut aceasta pentru c[ probabil ele erau acelea care aveau aceast[ problem[ ]n adunare și mai mult, ]n vechime. Aceasta nu ]nseamn[, însă, c] Pavel nu ar fi dat același sfat bărbaților dacă ace=tia ar fi creat acest tip de probleme (indiferent c`t de greu ar fi fost aceasta ]n acel context cultural). Cu siguran\[ Pavel nu ar fi vrut ca bărbații s[ le fac[ pe femei s[ se poticneasc[. De fapt, Pavel ]n 1 Tim.2:8 le spune doar bărbaților s[ evite m`nia și cearta c`nd se roag[, însă el nu se refer[ nici pe departe ca femeila s[ nu se roage cu m`nie și ceart[!

FEMEILE }NV{|{TOARE?

Pavel d[ c`teva porunci care pot indica faptul c[ el s-ar fi opus ca femeia s[ ]nve\e. El le cheam[ s[ ]nve\e “]n t[cere” și le interzice s[ ]nve\e ]n a=a fel ]nc`t s[ “fie într-o poziție de autoritate“ peste un bărbat. Însă fiecare din aceste afirmații trebuie ]n\eleas[ ]n contextul s[u cultural și s[ fie citite a=a cum ar fi dorit Pavel s[ fie ]n\elese de primii s[i cititori.

 

 

 

T[cerea

Este posibil ca Pavel s[ fi impus același fel de t[cere femeilor ca și ]n multe alte contexte religioase ale acelor zile, incluz`nd cele mai multe sinagogi despre care avem dovezi. Aceasta ar sugera c[ el s-a r[zg`ndit după ce a scris 1 Cor. 11:4-5. Dar este posibil ca el s[ le impun[ noilor înv[\[cei același spirit de supunere ]n t[cere care era de obicei potrivită pentru novici ]n zilele lui. El se putea referi și la faptul c[ ce dorea s[ spun[ era “a învăța ]n t[cere” ]n 1Cor. 14:34-35: învățați lucrurile de bază ]nainte de a va provoca înv[\[torul.

T[cerea era un mod potrivit de a ]nv[\a except`nd cazul c`nd cineva are cuno=tin\e vaste despre subiect. Cu acest scop unii înv[\[tori cereau de la elevii lor lungi perioade de tacere , probabil ca o forma de disciplina. Cand Pavel le-a atras femeilor atenția sa fie tacute in 1 Cor. 14:34,, el a folosit un termen mai puternic decât aici, dar același principiu poate fi aplicat in ambele parți: ele trebuiau sa invete, dar nu întrerupand întreaga audienta cu întrebari neinteligibile. Un indemn de a învăța in liniste putea fi un indemn sa nu mai vorbeasca și sa fie atente la ce se spunea (cf. Fapte 15:12; 21:40; 22:2), și nu era de fapt o reducere la tacere definitiva (1Cor. 14:28; cf. 14:30). Aceasta se leaga într-un mod prezumtiv cu situația specifica din Efeseni sugerata in 1Tim. 5:13 – multe femei tinere conversau în mod greșit, incercand sa invete dar nestiind ce vorbeau.

Cuvantul folosit aici pentru “tacere” de obicei se refera la atenție cu respect sau un comportament tacut. Întreaga Biserica este indemnata sa aiba acest stil de viata tacut cu același cuvant chiar in acest context (2:2), demonstrand ca Pavel se referea la o anumită atitudine, nu la o completa reducere tacere. (Ca și rugaciunea bărbaților fără manie și cearta in 2:8, acest lucru putea fi aplicat oricarui, fie ca era barbat, fie ca era barbat, care ar fi cauzat probleme.) Motivul lui Pavel pentru adresarea lui specific femeilor a acestui indemn este probabil același cu motivul din 1Cor. 14:34-35: ele nu fusesera inca învățate.

Uzurparea autorității?

Pavel avertizează impotriva femeilor “care sa invete in asa mod incat sa preia autoritatea”, dar inca nu este clar ce inseamna termenul grecesc “a lua autoritatea”. Inseamna el “a accepta o poziție de autoritate”? sau inseamna “ a-si insuși autoritatea int-un mod fortat”? sau putea sa spuna “a se declara originator”? Comentatorii sunt imparțiți in aceasta problema.

Kroeger a gasit dovezi ca termenul ar putea insemna “a se proclama pe sine autorul sau originatorul a ceva”, și sugerează ca Pavel combate mitul femeii de tip gnostic, ca femeia este sursa bărbatului. In timp ce aceasta are un sens foarte bun in urmatorul context, majoritatea dovezilor ei lexicale sunt din perioada patristica (cand ar fi putut insemna “ a avea autoritate”; vezi urmatoarele), ca și mitul relevant. Acest caz merge bine dacă 1Timotei este scrisa de cineva mult mai tarziu decât Pavel, dar in perioada lui Pavel este imposibil ca cititorii lui sa fi putut intelege automat termenul atat de categoric.

In contrast cu afirmațiile altor cațiva scriitori, Scholer observa ca acest termen de obicei are un sens negativ de “dominator” sau “autoritate uzurpatoare”. Astfel, putem citi fraza lui Pavel “nu permit unei femei sa invete în asa fel incat sa domine bărbații.” Daca citim asfel, Pavel care doreste ca femeile sa “invete in tacere”, nu vrea ca ele sa invete într-un mod subminator – ceva ce le-ar fi interzis și bărbaților sa faca. Aceasta nu este o sugestie noua; a fost propusa de catre suporterii evanghelici a miscarii femeilor din anii 1800.

Moo sugerează ca termenul poate semnifica fie “a deține autoritatea” sau “a uzurpa autoritatea”, dar el afirma ca ideea uzurparii ar trebui inteleasa doar dacă este sugerata de context. Este dificil de evaluat nuanta pe care au dat-o cititorii acestui termen deoarece intelesul cuvantului s-a schimbat treptat, de la asocierea cu crima in clasica folosire a termenului ”dominant” și in perioada patristica, “a exercita autoritatea”. Dacă 1 Timotei ar fi fost scrisa de un scriitor din cel de-al doilea secol in numele lui Pavel, termenul ar insemna probabil doar “ a exercita autoritatea” (sau poate “a se proclama originator”). Dacă scrisoarea reflecta limbajul lui Pavel sau al copistilor lui (secretari particulari), ar putea foarte bine insemna “dominant”, din moment ce este diferit și probabil puțin mai dur decât termenul pe care il folosea de obicei.

Dacă presupunem autoritatea lui Pavel, atunci, Pavel ar fi interzis doar într-un mod dominator. Dar presupunand ca Moo are dreptate ca numai contextul poate determina cu adevarat ce nuanta intenționa Pavel, ne putem întreba ce sens sugerează contextul. Faptul ca Pavel doreste ca femeile sa invete într-un mod supus și imediat după foloseste limbajul din Geneza despre Eva indica probabil ca femeile nu se supun soților lor ci mai degraba incearca sa-i domine (cf. Gen. 3:16).

Dovezile nu sunt in întregime clare, după cum observa Scholer, dar Scholer are dreptate ca acesta nu era termenul obisnuit cand se referea la exercitarea autorității. Contextul care ne ajuta sa reconstruim situația sugerează ca Pavel ar putea avertiza impotriva folosirii autorității într-un mod dominant, decât doar o simpla folosire de autoritate.

Situație specifica sau o regula generala?

1Timotei 2:11-12 interzice clar femeii sa invete într-un anumit sens, deși cei mai mulți comentatori, incluzandu-I pe aceia care le disculpa pe femeile in varsta, sunt de acord ca le interzice doar a învăța într-un mod in care uzurpa autoritatea într-o anumită forma. Probabil ca doar la interzice sa invete într-un mod care uzurpa autoritatea, și deci incearca sa domine, deși aceasta nu este absolut clar. Dar chiar presupunand ca cuvintele lui Pavel într-adevar i-au interzis femeii sa invete, ar fi aplicat aceasta doar femeilor carora li se adresa aceasta scrisoare (cele care nu erau educate), sau depindea el de o regula generale aplicabila pentru toate femeile din toate timpurile?

Au fost sugerate cateva argumente pentru a dovedi ca instrucțiunule din acest pasaj sunt aplicabile tuturor femeilor din toate culturile. Cateva din aceste argumente n-au nimic in comun cu textul Scripturii, reprezentate printr-un agent masculin. Acest argument pare ceva spus de Philo, care îi vedea pe bărbați feminini in fata lui Dunezeu, la fel cum femeile pareau feminine in fata bărbaților, masculinitatea fîind un stadiu ideal spiritual. Dar dacă incarnarea lui Isus ca bărbat inseamna ca lucratorii din via Domnului ar trebui sa fie bărbați, inseamna totodata ca ei trebuie sa fie singuri, evrei, sa-și dea învățaturile in greaca și/sau aramaica și sa-și petreca timpul cu pescari galileeni. Nu am auzit un argument convingator de ce masculinitatea lui Isus trebuie sa fie reprezentata de pastori, dar de singuratate sau de partea ebraica nu mai este nevoie.

Piper și Gruden afirma ca Priscila, care a avut o educație buna, era in Efes cand Pavel scria aceste cuvinte (2 Tim.4:19), deci Pavel a interzis și femeilor cu multa educație sa invete cu autoritate. Acest lucru ar spulbera puterea argumentului nostru ca porunca era doar pentru majoritatea femeilor needucate din Efes. Însă nu este clar in întregime daca Priscila era in Efes cand Pavel a scris scrisoarea, din moment ce a trecut o mare perioada de timp între 1 și 2 Timotei pentru ca Pavel sa fi fost in inchisoare in perioada intermediara.

Dar presupunand ca ea era acolo, mai este foarte important sa consideram interdictia lui Pavel ca generala și aplicabila in toate cazurile. Dacă acest raspuns suna prea simplistic trebuie ținut seama ca cei mai mulți scriitori și-au afirmat astfel principiile. Dorinta lui Pavel ca un supraveghetor (presbiter) sa fie “sotul unei singure neveste”(1Tim.3:2) este un exemplu”: afirmația nu i se putea aplica lui Pavel și probabil ca nu i se aplica nici lui Timotei. Aceasta interdictie îi anulează propria învățatura și pe cea a lui Timotei, pe care nimeni n-avea voie sa-l dispretuiasca (4:12)?

Un argument mai persuasiv pentru aportul universal al acestui pasaj este faptul ca este afirmat într-o maniera universalista. George Knight III spunea ca 1 Tim. 2:11-12 și 1 Cor. 14-32 “sunt clar pasajele didactice asupra subiectului”, deci și celelalte pasaje ar trebui sa fie interpretate in lumina lor. Dar la aceasta vom raspunde ca alte pasaje care arata practica primilor crestini sancționați de Pavel (Appendix A) trebuie sa califice intelegerea noastra pentru orice altceva spune Pavel despre subiecț, din moment ce pasajele sale “didactice”se adresează unor biserici specifice și trebuie analizate in lumina întregii sale învățaturi și practici.

 

 

 

 

 

 

1