Keener, Cap.3, partea a II-a
Traducere: TAMAȘ Adina
Mai mult, cred că Knight greșește prin felul în care ia unele pasaje ca didactice și altele nu. Autorul epistolei catre Timotei scrie într-o altă scrisoare că
toate textele biblice sunt bune pentru a învăța (2 Tim.3:16). Dacă Knight obiectează că unele pasaje învață numai prin exemple istorice concrete care se adresează unor situații specifice (vezi 1 Cor 10:11), noi replicăm că de fapt acesta este modul în care trebuie citite scrisorile lui Pavel, pentru că acesta este modul în care se prezintă (e.g., Gal.1:1-6; 1Tes.1:1-3). Dacă didactic înseamnă că putem extrage pasajul din situația căreia i se adresează atunci nici un text nu este didactic (incluzând proverbele, care presupun anumite teme și obiceiuri străvechi din Orientul Apropiat). Dacă didactic semnifică că pasajul ne învață căile lui Dumnezeu prin descrierea modului în care Dumnezeu a acționat în situații concrete din trecut, atunci toate pasajele sunt didactice. Narațiunile, epistolele, proverbele, sfaturi etice, profeții și scrieri apocaliptice sunt toate genuri care într-o anumită măsură coincid, dar didactic nu este o categorie potrivită, mai ales în cazul la care se referă Knight, când unul dintre pasajele didactice pe care le folosește și unul dintre pasajele nedidactice sunt din aceeași epistolă.Împotriva lui Knight, a altora care citează acest text ca și transcultural, pot fi formulate argumente care să demonstreze că acest pasaj se adresează unor situații specifice din biserica din Efes. Mai pot fi sugerate câteva motive pentru care femeile nu trebuie să învețe în adunare. Unul ar fi că liderii bisericii aveau autoritate în casa lui Dumnezeu peste diferite grupuri sociale în moduri diferite, la fel cum capul familiei ar face-o în propria casă (1Tim.5:1-2). Ar fi mult mai greu pentru o femeie să îndeplinească acest rol în acel context social. Având în vedere presiunile la care era supusă biserica în acele momente, femeile care încercau să învețe contribuiau negativ la imaginea creștinismului, care constituie o temă importantă în 1 Timotei și în celelalte epistole ale lui Pavel (epistolele pastorale) scrise despre această perioadă. Aceasta nu pentru a spune că Pavel susținea că femeile nu au voie să îndeplinească această slujbă, dar pentru a sugera mai puține femei să o caute și că Pavel putea fi mai atent cu tipul de învățătură pe care o dădea cu privire la roluri.
Un alt motiv important pentru care Pavel nu ar fi dorit ca aceste femei să învețe era pentru că multe din învățăturile false din Efes erau propagate de femei în adunare. Nu că am dori să spunem că femeile sunt mai înclinate spre a duce în rătăcire pe alții în comparație cu bărbații - învățătorii falși par a fi bărbați. Dar în acel context cultural femeile needucate par a fi oferit rețeaua pe care o puteau folosi învățătorii falși pentru a-și propaga falsitățile prin adunări (1Tim.5:13; 2Tim.3:6-7). Aceasta se datora probabil pentru că femeile nu cunoșteau atât de bine precum bărbații Scripturile, cum am mai spus în capitolul anterior.
Probabil că, Pavel dorea ca ele să se învețe pe ele însele și abia apoi să învețe pe alții. Dacă le interzicea femeilor să învețe pentru că sunt neînvățate, cerința lui de a învăța constituie o soluție cu rază mare de acțiune la această problemă. Femeile needucate din Biblie nu puteau fi de încredere în propagarea învățăturilor Bibliei într-un mod corect, dar din momentul în care au învățat, n-ar mai fi existat nici o problemă și se puteau alătura rândurilor colegelor care slujeau și cărora Pavel le dă învățături în alte pasaje.
Unii cititori susțin că formulările lui Pavel indică de asemenea că acest pasaj se referea doar la situația specifică din Efes. Verbul la indicativ prezent din clauza nu permit unei femei să învețe este în contradicție cu porunca imperativă care urmează lăsați-o să învețe. Acești cititori consideră prima clauză, interzicerea unei femei să învețe, condiționată din punct de vedere situațional șI în contrast cu a doua clauză, porunca să învețe, pe care o considerau o poruncă universală.
Cu toate acestea, ce este cel mai semnificativ cu privire la formularea acestui pasaj, este că Pavel nu presupune că Timotei cunoaște deja această regulă. Fusese această regulă stabilită universal, este posibil că Timotei, care lucrase mulți ani cu Pvel, nu o cunoștea deja? Adeseori Pavel le reamintește cititorilor tradițiile pe care ar fi trebuit să le cunoască spunând, știți, sau Nu știți? sau Potrivit tradițiilor pe care vi le-am dat. În scrisorile sale către Timotei Pavel face apel la știm (e.g., 1Tim.1:8), cuvântul adevărat și cu totul vrednic de primit (e.g., 1 Tim.1:15), și dă exemplu cunoașterea de către Timotei a vieții sale (2Tim.3:10-11). El dă sfaturi morale generale în legătură cu situația lui Timotei de la Efes, dar este clar că nu toate sfaturile lui pentru Timotei sunt universal aplicabile (e.g., 1Tim.5:11-14a, 23; 2Tim.4:13).
Din moment ce acest pasaj este legat atât de strâns de situația cu care se confrunta Timotei în Efes, nu ar trebui să-l folosim fără alte texte care să demonstreze că este universal valabil. Cu alte cuvinte, n-ar trebui să fim de acord cu Packer care susține că, din moment ce sunt îndoieli cu privire la modul în care Pavel ar aplica acest text în contextul nostru cultural, ar trebui să-i acordăm beneficiul acelei îndoieli și să reținem restricția dată femeilor de a exercita autoritat
e în Numele lui Cristos peste bărbații din biserică.Sunt probleme majore cu privire la logica acestui scriitor. Mai întâi, dacă problema este cu adevărat îndoielnică, n-ar trebui folosită pentru a judeca alegerile altora. Interpretarea un gard în jurul Legii era potrivită pentru farisei, dar metoda de extrapolare a lui Isus din Scripturi era să apeleze la intențiile și motivele ei nu să lase să semnifice ceea ceînsemna de fapt legal de teamă să o contrazică.
În al doilea rând, acest scriitor presupune că într-adevăr oferă beneficiul îndoielii lui Pavel, o presupunere care va necesita dovedire, și care probabil este greșită. Dacă el de fapt contrazice ceea ce a crezut Pavel prin interzicerea femeii de a avea o poziție de autoritate în lucrare? Nu putem presupune ce a intenționat Pavel și apoi să dăm beneficiul îndoielii acestei presupuneri.
În al treilea rând, dovezile noastre din alte scrieri ale lui Pavel sugerează că problema nu este îndoiala; femeilor li se permite să învețe dacă sunt pregătite în mod adecvat. Dacă femeile ar fi fost incluse între însoțitorii săi ar fi izbucnit un scandal, dar odată ce acest subiect este luat în considerație, procentul femeilor pe care le aduce la cunoștința Bisericii Pavel este uimitor după orice standard străvechi. (Deoarece această dovadă din alte scrieri ale lui Pavel este importantă pentru subiectul nostru, oferim un scurtă tratare a aceastei teme în Apendix A.)
Probabil că dacă nu știm sigur că avem dreptate sau nu, trebuie să oferim beneficiul îndoielii acelora care pretind că Dumnezeu le-a chemat și care au roadele acelei chemări în viața lor, decât să le judecăm.
FIICELE EVEI
Este ușor de explicat porunca lui Pavel cu privire la femeile care învață în acest pasaj, aceasta fiind direcționată spre o situație specifică, nu spre general. Aceasta este în opinia mea imposibil să îi înțelegem în orice alt mod de vreme ce odată cineva a examinat acele pasaje în scrierile lui Pavel unde femeile împărtășesc Cuvântul lui Dumnezeu în lucrare. Natura argumentelor lui Pavel
în această situație complică lucrurile. Atunci când susține că femeile să aibă capul acoperit, el se bazează pe interpretrea Scripturii. Pavel își bazează argumentele în Vechiul Testament pe sugestiile narațiunii creației. El apelează la planul ideal al lui Dumnezeu, care trebuia să fie urmat de poporul lui Dumnezeu până în vremurile acestea.Oricum aceasta nu este singura metodă de a citi acest pasaj, tratandu-l mai ales la fel ca pe alte scrieri, în special când el argumentează în favoarea acoperirii capului. Ascultarea femeii de la creație nu este nici pe departe cel mai evident punct din text la care el face aluzie; de fapt nu se referă la semnificația textului Genesa 1-3 în sine, deși această carte nu avea ca scop să se adreseze acestor pasaje. Pavel își construiește cazul pe analogii, și atunci când citează Scriptura nu apelează întodeauna la un principiu universal pentru a se face înțeles, așa după cum am argumentat in capitolul 1.
EVA ÎN TRADI|IA EVREIASCĂ
Rabinii au avut clar în vedere în ceea ce o privește pe Eva. Păcatul ei a fost adesea amintit în literatura rabinică: femeia a mers înainte spre dezastru pentru că Eva a adus moartea în lume; ele au menstruația pentru că Eva a vărsat sângele luiAdam; ei aprind luminile în ziua de Sabat pentru că Eva a distrus sufletul lui Adam: Un rabin mai târziu chiar a afirmat că Eva a fost creată ca Adam să poată păcătui. Uneori blestemul rezultat din Genesa 3 , mai mult decât păcatul ei a fost folosit ca substrat pentru subordonarea ei. Rabinii nu au fost singurii iudei comentatori ai acestui subiect, după cum textul iudaic indică: ,,mai întâi femeia a devenit o trădătoare pentru el. I-a dat și l-a convins să păcătuiască în ignoranța lui. El s-a lăsat convins de cuvintele femeii, a uitat de Creatorul său nemuritor și a neglijat poruncile clare. Într-n mod interesant, acest autor îi găsește scuză lui Adam și nu Evei, prin afirmarea ignoranței lui, în timp ce 1 Timotei 2:14 consideră reversul.
Deceptia Evei a fost o chestiune specială de comentat in textele iudaice. În scrierile relatate, ,,Viata lui Adam și a Evei și ,,Apocalipsa lui Moise, Eva apare ca un prost cunoscător care este în mod repetat înșelat și care continuă să-l păstreze pe Adam într-o relație defectuoasă cu Dumnazeu. În această povestire Dumnezeu, Adam, Eva și șarpele mărturisesc că decăderea umanitații este vina Evei.
Tradiția spune că satana s-a mascat pentru a induce în eroare natura sa cum este relatat în Genesa 3. Povestirea spune că adesea șarpele sau satana au devenit geloși pe Adam 107 și astfel și-au dorit să-l omoare și să-i ia soția . Astfel el a intrat în Eden și a corupt-o pe Eva pe la spatele lui Adam . Noi nu putem fi siguri cât de răspândită a fost această povestire în zilele lui Pavel și acesta împreună cu cititorii lui s-au găndit la povestirea cunoscută din Biblie și anume la modul în care șarpele a înșelat-o pe Eva. Aceste alte tradiții abia reântăresc imaginea păcătoșeniei și vinovăției Evei .Unii dintre rabini au făcut-o, explică păcatul Evei ca și parte a vinei lui Adam. El a adăugat cuvintelor lui Dumnezeu când a refăcut porunca dată Evei; aceasta a fost de ce ea i-a spus șarpelui că Dumnezeu nu numai că i-a interzis să mănânece din pom dar nici să nu-l atingă. Cu alte cuvinte, femeia a fost înșlată pe de o parte pentru că ea nu a primit porunca direct de la Dumnezeu, și acela care a facut-o s-a dat ca reprezentant .
Această idee poate fi reprezentativă pentru discutiile următoare .
Nu numai Eva, dar femeile în general sunt mai înclinate spre decepție; aceasta a fost asumată ca parte a naturii lor slabe cum susțin Greco-Romanii și învațătorii evrei. Bineânțeles că dacă cineva nu este de acord cu educația unor clase speciale de oameni în asumpția că ei nu pot învăța ,ei ulterior trebuie să cunoască
CUM SĂ INTERPRETĂM ACEST PASAJ
Pavel nu spune Femeile din Efes, să învețe în tăcere și să nu învețe (într-un anumit sens ) dat situației din Efes. Pavel spune însă Femeile din Efes să învețe în tăcere și să nu învețe (într-un anume sens) pentru că Eva a fost creată după Adam și a fost înșelată și voi n-ați putea să deveniți ca și ea . Este ușor să vedem de ce mulți cititori iau acest pasaj ca interzicând tuturor femeilor să învețe. Problema nu este în mod necesar atât de simplă.
În orice caz acel pentru că(pentru că Eva a fost creată ) poate fi ințeles fie motivul pentru incorectitudinea învățăturilor din Efes, fie o explicație ale acestora. Dacă citim propoziția ca o explicație mai degrabă decât o cauză a incorectitudinii învățăturii lor, Pavel ar putea să faca o simplă analogie decât să dea un argument universal.Dacă Pavel argumentează de ce aceste femei n-ar trebui să învețe apare la prima vedere că el ne dă două argumente aici, nu doar unul singur. Primul este din ordinea creației: Eva a fost creată a doua; al doilea argument este că ea a fost înșelată când ea a greșit .
Argumentul ordinii creației este mai problematic și mai dificil pentru înțelegerea celor două, pentru că este greu să concorde cu Genesa. Relatarea din Genesa luată de una singură nu o subordonează pe Eva pentru că ea a fost creată a doua. O face o parte egală cu Adam crearea ei a fost necesară pentru ca el să fie împlinit. Fraza din ebraică ajutor potrivit pentru el după cum se știe foarte bine are o conotație a puterii. Ajutor de obicei se referă la
Dumnezeu în Biblia ebraică. Si potrivit să însemne care corespunde la sau egal cu (așa că femeia nu este văzută ca un ajutor superior asemenea lui Dumnezeu, dar nici ca o creație fără pereche ca și animalele.)Atunci ce ar fi vrut să spuna Pavel? Există cel puțin trei posibilități. Prima este aceea că Pavel exploatează relatarea biblica și îi modifică înțelesul, ignorându-i contextul. Această sugestie nu este prea atrăgătoare pentru majoritatea dintre noi care cred că Pavel scrie sub
inspirația Duhului Sfânt și cei care susțin acest punct de vedere nu ar acepta argumentul lui Pavel ca un argument valid pentru orice cultură. A doua este aceea că Pavel folosește textul direct ca să argumenteze orice altceva decât acest lucru , iar dacă ar fi avut mai mult spațiu și-ar fi exprimat punctul de vedere așa cum a făcut-o în 1 Corinteni:11: femeia a fost creată a doua dar ea este cu adevărat egalul omului și partener independent. Din nou cei care nu cred că argumentul lui Pavel este direct în acest pasaj trebuie să forțeze femeia la a purta învelitori pe cap în biserici astăzi (si probabil explică de ce Pavel nu face referire la învelitori universale pentru a pricepe părul împletit al femeilor cuviincioase din 1 Timotei 2:9-10)A treia posibilitate este aceea că Pavel intentionează să faca legătura creării ulterioare a Evei cu motivul pentru care a fost înșelată. Ea nu a fost prezentă atunci când Dumnezeu a dat porunca și deci era dependenta de Adam, în ceea ce privește învățătura. Cu alte cuvinte ea a fost educată în mod inadecvat asemenea femeilor din biserica din Efes.
Dacă citim porunca lui Pavel aici ca referindu-se la toate femeile din toate culturile, atunci acest pasaj trebuie înțeles ca semnificând Eva a fost înșelată, deci toate femeile sunt mai ușor de înșelat decât toți bărbații. Astfel el nu ar exclude în mod automat toate femeile de la a învăța pe baza acestui principiu. La această citire a textului argumentul lui Pavel este că învățătura oricărui barbat este mai bună decât a oricărei femei. (oricât de autentică și devotată ) și că învățătura tuturor femeilor este în mod necesar incorectă , dar din moment ce Pavel presupune atât bărbații eretici și femeile neeretice în adunare , este puțin probabil ca intenția lui să fie aceasta.
Un mod mai bun de a citi acest text este o analogie de genul celor pe care Pavel le deduce din Scriptură de-a lungul scrisorilor sale. Adeseori el aplică exemple biblice grupurilor analoage în adunările locale specifice din zilele lui (ex 1 Cor 10:1-12) În acest caz Pavel face o analogie între Eva cea ușor înșelată și femeile ușor înșelate din Efes. Din moment ce Pavel în altă parte o folosește pe Eva ca analogie pentru vinovăția întregii biserici din Corint (2 Cor 11:13)118 bărbatul nu mai puțin decât femeia este evident că nu o privește pe Eva ca exemplul standard pentru femei și mai mult consecintele căderii lui Adam se aplică numai bărbaților, în alte pasaje pauline ( Romani 5:12-21; 1 Corinteni 15:45-49)
În acest moment am putea să ne plângem că Pavel și-a exprimat propriul punct de vedere aici așa cum a făcut-o în 1 Corinteni 11:11-12 dacă a vrut să ne facă să înțelegem că doar aplica ilustrația aceasta problemei la care face referire. Dar ilustrația lui Pavel aici acoperă doar un spațiu de două versete și poate este prea mult să cerem ca o ilustrație atât de scurtă să fie prezentată dacă Pavel s-ar fi adresat doar problemei din Efes, a scris de asemenea scrisoarea către Timotei și către credincioșii din Efes, și nu ar fi simțit atât de necesar să explice viitoarelor generații că acționa în acest fel.
După toate acestea dacă altcineva mai târziu ar fi citit scrisoarea Pavel ar fi presupus că ei ar fi fost suficient de inteligenți să și dea seama că el se referea în scrisoarea sa la o situație din Efes, așa cum scrisoarea în întregime pretinde să o facă. Când citim pasajul lui Pavel adresat înaintașilor noștrii spirituali pentru relevanța lui pentru noi , ar trebui să o citim în canonul întregii învățături și practici. Dar spunând asta ar trebui să remarcăm că Pavel ar fi putut să-și fi spus punctul de vedere în acest text, totuși singurul pasaj din Biblie care vorbea cu adevărat despre subordonarea femeilor ca o normă indiferent de cultură este pasajul despre judecata Evei la cădere . Înșelarea Evei a dus la subordonarea ei față de om Genesa 3:16. Acest lucru este prezentat ca partea blestemului și ca alte aspecte ale blestemului (durerea nașterii, truda muncii câmpului, păcatul și moartea) nu are voie să fie preamăită și aplicată prin reguli bisericești. Dar Pavel poate să spună în 1 Timotei 2:15 Eva a păcătuit și acest lucru este un avertisment pentru ceea ce aceste femei din Efes pot face; dar trebuie să îmi argumentez punctul de vedere: Blestemul care a urmat-o este inversat pentru adevărații urmași ai lui Isus Hristos.
1 Timotei 2:15 Salvată prin nașterea de copii.
Acest pasaj este punctul culminant al argumentului lui Pavel din 2:9-15 și trebuie să fie raportată într-un anume sens la ceea ce îl precede, slaba legătură cu versetul anterior poate să sugereze că imaginea Evei rămâne în 2:15.
Sunt cel puțin trei moduri majore de a interpreta acest verset. Primul este că femeile sunt salvate pentru că sunt parte a planului salvării, evidențiat în minunata naștere a Mariei. Nașterea Mariei a răsturnat efectele păcatului pe care Eva l-a introdus în lume. Problema cu această interpretare este că nimic în limitele contextuale, nu limitează nașterea de copii la cea a Mariei sau sugerează că Maria este aceea la care se face referire .
Al doilea este că în ciuda păcatului Evei, o femeie poate fi salvată dacă trăiește fără prihană înaintea lui Dumnezeu. Acest verset poate să însemne fie că ea este salvată prin supunerea față de blestemul din Genesa 3:16, sau că ea este salvată prin împlinirea lucrurilor necesare pentru a fi o mărturie valabilă în cultura ei. Dat fiind specificul limbajului acestui text (in mod special corectitudine ), a doua perspectivă este mai probabilă; ele sunt salvate prin rolurile matern și familial, care erau înțelese clar ca fiind proprietatea (sophrosyne) pentru femeile în cultura greco-romană din zilele lui Pavel . Acest punct de vedere dă sens în context și poate să fie corect. Ei au susținut inițial acest punct de vedere, dar citind rugăciunile antice pentru siguranța nașterii m-a dus să mă alătur celui care susține cel de-al treilea punct de vedere.
Cea de-a treia poziție este că acest verset se referă la femei ca fiind ,,aduse în sigurantă prin naștere de fii. Salvat înseamnă ,,răscumpărat sau ,,adus în sigurantă prin mai des în literatura antică decât ,,salvat de păcat. Este adevărat că Pavel nu folosește ,,salvatniciunde altundeva. Pentru a înțelege prin aceasta ,,salvat prin naștere de fii, dar ar trebui să ținem minte că Pavel nu vorbește în nici o altă parte despre a fi în siguranță prin nașterea de fii. Cel mai natural mod pentru un cititor antic de a fi înțeles ,,salvare în contextul nașterii de fii ar fi fost o trimitere sigură, pentru că femeile de obicei chemau zeitățile mari cum ar fi: Arthemis, Isis în nașterea de fii .
Păcatul Evei a fost direct legat de blestemul unei nașteri dificile în Genesa 3:16 și în tradiția iudaică, aceasta a fost astfel dezvoltată încât să includă moartea în nașterea de fii .
Adam a fost sângele lumii. Pentru că femeia a adus moartea asupra lui, ea a fost pusă sub obligația (a se observa legea sub obligație) purtării sângelui menstrual. Omul a fost aluatul, jertfa de mâncare pentru lume. Pentru că ea l-a făcut necurat, a fost pusă sub obligația (a se observa legea) jertfei de mâncare. Omul
Sau aceasta este o citire rabinică strictă a judecății Evei, lucrarea nonrabinică evreiască, Apocalipsa lui Moise, de asemenea indică punctul de vedere că ea ar fi ,,aproape să își piardă viața din cauza marilor dureri la naștere .
În cartea înrudită, Viața lui Adam și Eva, rugăciunile Evei la nașterea de copii nu au fost auzite din cauza păcatului ei, chiar dacă rugăciunile lui Adam pentru ea au fost auzite.Dar, după cum neascultarea a declanșat consecințele blestemului, tot așa ascultarea ne eliberează de anumite consecințe ale blestemului. Puterea de a deschide pântecele sterpe prin rugăciune era uneori atribuită unor oameni pioși, și despre preoți se spunea că posteau pentru femeile însărcinate să nu piardă sarcina. Un vechi imn creștin pretinde că Maria L-a născut pe Isus fără dureri.Astfel, promisiunea lui Pavel că femeile vor fi mântuite prin nașterea de copii, poate fi văzută ca o eliberare în parte de blestem, de care credincioșii nu vor fi în totalitate liberi până nu vor fi și ei părtași învierii celui de al doilea Adam, Cristos (1Cor.15:45-49). Aceasta ar justifica atunci o legătură între decepția Evei și blestem ceea ce ar conduce pe cititorii lui Pavel la presupunerea că femeile trebuie să accepte un rol subordonat în situația întâlnită în biserica din Efes din cauza păcatului Evei.
La acest punct, cineva se poate opune susținând că Pavel nu avea nevoie să delimiteze tot blestemul; la urma urmei, Pavel putea încă vedea autoritatea soțului asupra soției (Gen.3:16) ca o parte validă a planului lui Dumnezeu până în momentul în care blestemul este epuizat la a doua venire a lui Cristos. În primul rând, argumentul lui Pavel nu depinde de acest blestem ci și blestemul ar fi făcut argumentul mai puternic decât însuși Pavel ar fi dorit. Gen. 3:16 deplânge consecințele păcatului uman ca blestemul lui Dumnezeu, dar nu le prescrie ca și regulă normativă care ar trebui îndeplinită, după cum introducerea păcatului și a morții la cădere nu este un motiv pentru noi să promovăm păcatul și moartea. Pavel nu face apel la blestem, ci la păcatul Evei; și aici pur și simplu spune clar că blestemul în sine n-a fost niciodată în planul ideal al lui Dumnezeu pentru poporul Său și apelarea sa la exemplul păcatului Evei nu susține continuitatea blestemului.
Înaintea căderii, Adam și Eva trebuiau să conducă toate lucrurile împreună (Gen.1:27-28). Însă după cădere, Adam trebuia să-și conducă nevasta deoarece, fiind mai puternic, o putea obliga să i se supună. Dacă ar dori n-ar putea să îl învingă și în schimb ar învinge el și ar conduce-o. Acesta este cel mai bun înțeles al expresiei ebraicei din Gen.3:16, după construcțiile paralele din Gen.4:7: dorința păcatului era în Cain, dar Dumnezeu i-a spus să o controleze, să o biruiască. Aceasta este o imagine a luptei maritale și Pavel apelează însă la ordinea creației pentru a-și demonstra argumentul: armonia mutuală, care în acest caz mandatează tăcerea și supunerea femeii. Ordinea creației mandatează armonia, dar Pavel dorește ca nimeni să nu înțeleagă greșit apelul său la Geneza: blestemul a fost afectat de triumful lui Cristos și părți din el sunt anulate.
CONCLUZIE
În acest text este un principiu universal care are un sens mult mai larg decât acela că femeile needucate să nu învețe pe alții. Dacă Pavel într-adevăr nu dorea ca femeile să învețe, nu era pentru că erau femei, ci pentru că erau needucate. Principiul său în acest caz este că aceia care nu înțeleg Scripturile și nu sunt capabili să le expună clar nu ar trebui să li se permită să-i învețe pe alții. Acest text este, din nefericire, foarte aplicabil în zilele noastre; sunt mult prea mulți oameni care învață interpretări nesănătoase ale Bibliei, și majoritatea sunt bărbați.
Câteodată spuneam pe un ton ironic că această interdicție cu privire la învățătorii incompetenți exclude din lucrare și pe cei care le interzic femeilor să învețe pe alții. Aceasta este bineînțeles o exagerație; dacă Dumnezeu nu ne-ar arăta milă când unele interpretări ale noastre sunt greșite, nici unul dintre noi n-ar fi considerat competent (nu este o avertizare fără sens; vezi Iacov 3:1-2). Dar vorbind cu toată seriozitatea, este un lucru foarte periculos să-i faci pe oameni să se răzgândească cu privire la chemarea lor, sau să fii împotriva chemării lor dacă este într-adevăr de la Dumnezeu. Pe ce bază ne dovedim noi, bărbații, chemarea ? Ne încredem în convingerea noastră interioară și în roada unei vieți, învățături și credințe sfinte, și dacă aceste dovezi sunt o demonstrație insuficientă în cazul chemării divine a surorilor noastre, cum ne vom atesta chemarea noastră?
Logica acestui caz poate fi dezbătută și contraargumentată cu o mulțime de argumente un timp îndelungat, dar între timp, ne confruntăm cu problema celor care susțin că sunt chemați de Dumnezeu și cu o recoltă care este mare dar pentru care lucrătorii sunt puțini. Speranța mea este că acest capitol va deschide câteva minți și inimi la chemarea lui Dumnezeu și alte minți și inimi să primească lucrarea femeilor ca slujitoare ale lui Dumnezeu, ca unse cu Duhul Său cel Sfânt (Fapte 2:18).