Cum înțelegem supunerea soției

Keener, Pavel, Women, and Wives Capitolul 5

Traducere: Emilia URECHIATU

Care era în atichitate idealul feminin, în lumina diferitelor păreri despre caracterul femeii? Și ce ar însemna supunerea femeii în lumina acestui ideal? Scriitorii romani tradiționali au descris idealul feminin ca un ajutor și o persoană serviabilă.Inscripțiile romane indică în mod similar că femeile erau respectate pentru rolul lor de mame,soții sau fiice, chiar dacă uneori ele aduceau și alte contribuții societații.Una dintre idealurile bărbaților cu privire la supunerea femeilor, era ca ele să fie umile,liniștite (tăcute)și ceea ce noi am considera in aparență (sfios și stângaci) în prezența bărbaților. Aceasta nu a însemnat că femeia nu a fost niciodată apreciată sau lăudată pentru înțelepciunea ei, dar idealul standard al femeii cuprindea o comportare liniștită și retrasă, iar alte elemente erau pentru femeie obișnuite cel mult accidentale. Aceasta este în parte, deoarece scriitorii clasici observau în general diferențe calitative între caracterul bărbaților și caracterul femeii.

Caracterul "masculin" poate fi exprimat într-un mod negativ ca și cum ai bea prea mult, dar în mod normal are de a face cu forța și curajul. Când o femeie acționează cu curaj, se spune că acționează in mod bărbătesc. Aceasta nu implică faptul că oamenii din vechime erau jigniți de curajul moral al femeii, ci mai bine spus erau surprinși de acest fapt. Într-o cultură în care timiditatea femeii era o virtute feminină practicată în mod regulat, este nefiresc ca bărbații să gândească că această sfială este o trasătură feminină înnăscută în ciuda excepțiilor și această anticipare a perpetuat perspectiva lor asupra nepotrivirii femeii în rolul social de conducător.

Supunerea femeii era standardizată în cultura antică. Legea romană oferea bărbaților autoritate asupra soțiilor și asupra ficelor necăsătorite .De timpuriu se spunea că aristocrații credeau că femeile preferau ele singure supunerea față soții lor dincolo de libertate .Filosofii au slăvit multă vreme această viertute.Cu secole înainte de perioada Noului Testament, Aristotel a argumentat că bărbatul este prin natura lui superior femeii și era potrivit să o conducă.Platon a descris responsabilitatea femeii ca având grijă de casă și a fi ascultătoare față de bărbatul ei. În perioada romană, un sriitor stoic mulțumește lui Dumnezeu pentru o soție ascultătoare.Un moralist cinic pretinzând să dea sfaturi femininne femeilor, pretindea ca femeia să facă orice îi cerea bărbatul ei. La alți scriitori apare în simplu ca o normă a societății din antichitate. Artemidorus în manualul său de vise presupune că femeile, ca și copiii și sclvii ascultă de soții lor, iar în romanul lui Apuleius, Psyche promitea să asculte de soțul ei nevăzut.

Ca de obicei, scrierile lui Plutarch pune în lumină o gândire morală antică cu privire la sursa influenței.Plutarch insistă aspra supunerii totale a femeii în problemele sociale și religioase ;ea trebuie să aibe aceeași prieteni ca ai soțului ei,decât să-și facă prietenii ei proprii și deci ea trebuie de asemenea să accepte dumnezeii și religia soțului ei .Este potrivit pentruun bărbat să-și conducă nevasta sub criticismul lui Plutarch.

Câțiva scriitori iudei din primul secol sunt puțin la fel de insistenți .Filosoful iudeu Philo presupune că masculinul conduce femininul, și descrie responsabilitatea femeii față de soțul ei ca o slujbă de sclav.Josephus atribuie Legii părerea că femeia trebuie să se supună soțului ei: "Femeia, spune Legea este în toate lucrurile inferioară bărbatului. Lăsați-o în consecință să fie supusă, nu pentru umilința ei, ci pentru faptul că ea trebuie să fie direcționată datorită autorității care i-a fost dată bărbatului." Majoritatea scriitorilor iudei par să fi împărtășit această părere .O lucrare pre-creativă previne bărbatul să nu-și lase soția să aibă autoritate asupra lui atâta timp cât el trăiește. Soția ideală în această lucrare este soția tăcută,modestă cumpătată într-o casă în care soțul știe să conducă bine.Dumnezeu îl pedepsește pe Adam cu moartea pentru că a ascultat de soția lui,care în schimb trebuie să-i fie supusă. Rabinii de mai târziu au recunoscut de asemenea autoritatea asupra soțiilor lor ca etalon (primitiv).

Cu alte cuvinte, supunerea față de soți sau față de alți bărbați era o parte din ceea ce însemna să fii o bună femeie în societatea antică.Aceasta ne poate da o anumită simpatie pentru perspectiva rară a femeii"rele" în antichitate,multe dintre ele fiind pur și simplu soții obișnuite luptându-se să fie în relații bune cu soți insensibili.Unele căsătorii ar fi putut să fie egale, soți și soțiile muncind împreună în afacere;dar modelul ideal răspândit în societatea antică era acele că soțiile trebuiau să fie supuse și ascultătoare, adesea chiar sclave.

Pavel îndeamnă la supunere, dar plasând-o în contextul supunerii reciproce,el o definște complet diferit de ceea ce a făcut cultura sa,chiar cu riscul să sporească acuzația unui complot,pe care el l-a evitat cu atâta grijă. Pavel nu cheamă soțiile să-și acuze bărbații, dar le spune bărbaților să-și iubească soțiile într-un mod așa de radical încât soții să devină servitorii soțiilor lor.

Dragostea soților față de soțiilor lor

Faptul că soțiile și soțiile se iubesc unul pe altul, este bineânțeles un lucru dinainte stabilit; indiferent ce înseamna dragostea în antichitate, era în mod obișnuit folosită pentru a descrie relația ideală dintre soți și soțiile lor.Inscripțiile funerare dedicate de către văduvi soțiilor lor decedate dovedesc existența acestui sentiment printre toate clasele sociale.În ciuda probabilității că dragostea dintre soț și soție ar putea fi pur și simplu presupusă, unii moralișticlasici o consideră o necesitate .Unii scriitori subliniau faptul soția ar trebui să-și iubescă soțuțl.Unii scriitori iudei, atât din Palestina cât și din Diaspora, subliniau responsabilitatea soțului de a-și iubi și respecta soția.

Cu toate că, responsabilitatea soțului de a-și iubi soția nu a fost accentuată în mod explicit ca și în literatura antică când responsabilitatea femeii era să se supună lui,chiar dacă aceasta putea în parte să fie presupusă în mod general.Codurile familiei instruiau în mod obișnuit capul familiei cum să-și conducă și să-și stăpânească soția,mai degrabă decât să o iubească.

Pavel este cu siguranță printre puținii scriitori antici acordând mai mult spațiu îndemnurilor (sfaturilor) date soților să-și iubească soțiile (în Efeseni 5), apoi supunerii soțiilor. În cultura noastră,îndemnul lui către soții de a se supune este scos în evidență mult mai puternic;în cultura sa, îndemnul către soți de aiubi mai degrabă decât sfatul obișnuit de a conduce familia,se distingea mult mai puternic.De asemenea, Pavel nu se adresează rolului soțului în supunerea soției; el nu îndeamnă soțul să imprime supunerea în soția lui.Singurele instrucțiuni ale lui Pavel către soți sunt să-și iubească soțiile așa cum Hristos își iubea Biserica și din momentul în care soțul și soția sunt un singur "trup" (Gen 2:24) să o iubeasă ca și pe propriul trup.

Rolul modelului :Hristos și Biserica

 

Ca orice învățător bun din vechime, Pavel era gata să menționeze rolul modelului autoritar pentru a demonstra cum trebuie să fie exprimate supunerea și dragostea. Ne așezând caractere secundare Pavel alege pentru fiecare modelul cel mai autoritar potrivit lui Hristos, ca cel ce iubește și Biserica cea care se supune.Hristos este de asemenea exemplul dragostei pentru întreaga Biserică (Efeseni 5:1).Biserica nu este în mod obișnuit menționată ca un model pentru propria supunere în Efeseni 5:21,dar paralelismul este destul de clar : toți trebuie să iubească cum a făcut Hristos.

Iubirea soțului și supunerea soției în acest context devin exemple pentru virtuțiile mai generale, mai degrabă decât afirmația că dragostea este numai responsabilitatea soțului și supunerea numai a soției. Într-adevăr dragostea lui Hristos este definită în mod explicit în acest pasaj în termenii sacrificiului de sine și nu în termenii autorității sale (Efeseni 5:25-27). Bineînțeles, conducerea autoritară și exemplul lui în întreaga Bilblie, dar aceia care o sprijinesc astăzi ar face mai bine să considere dacă întristează sau nu pe Duhul Sfânt.

Imaginea relațiiei dintre Hristos și Biserica Sa, precum a soțului fața de soția sa a fost asociată cu mariajul sacru al unor dumnezei greci cu adepții lor, dar majoritatea scolasticilor recunosc sursa mult mai înaltă,mai originală pentru imaginea lui Pavel. Atât Pavel cât și cititorii lui au acceptat Vechiul Testament ca și Cuvântul lui Dumnezeu,și au constatat mulțimea de exemple,a unor astfel de căsătorii:legământul lui Dumnezeu cu Israel este adesea descris în acești termeni.Această imagine a continuat să fie folosită de poporul Iudeu în vederea lui Pavel și mai târziu.

Așa cum soția și soțul, devin "un singur trup" (Gen 2;24),tot așa Biserica lui Hristos este trupul Lui. Și aceia care se lipesc sunt un singur duh cu El (1Cor 6:17).Aici nu se pune accentul pe ierarhie, ci pe unitate spirituală și sexuală. Noi am tratat în capitolul 1 ce înțelege Pavel prin conducere, dar indiferent ce înțelege Pavel sau alții prin cap,în general,Pavel îl defininește folosindu-l ca salvator (Efeseni 5:23).Soția își recunoaște bărbatul ca și cap în termenii supunerii autorității sale (Efeseni 5:22-23),iar soțul recunoaște conducerea iubind și slujind soția lui (Efeseni 5:28-30).Imaginea capului și trupului este concepută pentru a sublinia în mod special faptul că soțul și soția ar trebui să se considere una și să muncească împreună cu un scop și o țintă comună (Efeseni 5:31).

Multe coduri ale familie au fost adresate ca și instrucțiuni numai bărbațiilor din familie,dar Pavel adresează învățăturile fiecărui membru al familiei.El vrea ca soțiile să-și facă partea lor și soții să-și facă partea lor,și nu-și folosește scrisorile pentru a forța partea celeilalte persoane.Deși Pavel folosește o limbă acceptată în societatea zilelor lui pentru a-și prezenta cazul, el subliniază că ambii parteneri trebuie să caute să-și slujească unii altora datorită domniei lui Hristos în viețile lor.Este de conceput că rolurile vor fi diferite conform cu propriul lor mediu și modelelor culturale de conducere cere au dezvoltat diferite îndemnări și preferințe .Dar Pavel nu dă învățături cu privire la rolul transcedental, precum cine face curățenie în casă sau, cine muncește în afara casei. El definește mai mult relația de căsătoria în termenii slujirii reciproce.

Supunere reciprocă

Nevoia soțiilor de a se supune soțiilor nu ar fi fost o declarație radicală în zilele lui Pavel.A se supune poate să însemne a se da bătut sau a coopera și nu neapărat a asculta.În încheiere Pavel dă o definiție a termenului în acest context,a cuvântului respect (Efeseni 5:33), unde el face un rezumat al tuturor învățăturilor adresate soțiilor.Aceasta a făcut ca învățăturile lui să fie destul de slabe, după standardele vechi.Dar contextul în care Pavel își așează îndemnurile, îi dă o valoare mult mai mare,este:expresia acelei supuneri a tuturor creștinilor transmisă unul altuia,acea natură de care soții creștini au nevoie pentru a se raporta.

Este clar că supunerea din versetul 22 nu poate să fie alta decât cea din versetul 21,din simplul fapt căci cuvântul supunere nici măcar nu apare în contextul grecesc din versetul 22:a trebuit să fie împrumutat din versetul 21. Este perfect legitim să citești versetul 22, soțiilor, supuneți-vă bărbaților voștri atâta vreme cât înțelegem că trebuie să luăm versetul 22 ca un exemplu al supunerii reciproce din versetul 21. În schimb, un comentator al Bibliei sublinia că versetul 22 ar putea fi tradus "soțiilor bărbaților voștri",și asta fără nici o îndoială este forțat. Soțiile trebuie să se supună bărbaților lor deoarece creștinii trebuie să se supună unii altora .

Argumentul lui Pavel aici este în celași timp puternic dar și foarte abil.Dacă soțiile se supun bărbaților lor, moraliștii romani și alții nu ar putea să afirme că religia creștină este subliniată de învățăturile păgâne.Dacă soțul de asemenea se supune atunci și soțul și soția acționează ca și egali înaintea lul Dumnezeu, pretenția lui Pavel este mult mai mare decât cererile tipice ale moraliștilor romani și nu mai mici.

În continiare Pavel cere imperios ca supunerea să fie făcută "în temere de Hristos" (Efeseni 5:21).Acela care păstrează în minte faptul că el sau ea are un Dumnezeu în cer nu trbuie să domnească peste ceilalți, ci ia cu bunăvoință locul de slujitor chiar dacă lumea îi privește ca stăpâni sau slujitori (Efeseni 6:7-9).

Au descoperit oare cititorii lui Pavel ideea pe care el o dorea să o scoată în evidență când vorbea despre supunerea soției? De atunci și alți scriitori din zilele lui Pavel au prezentat astfel de expresii,noi putem să presupunem că au făcut-o.De exemplu,scriitorul stoic,Hierocles încredințează bărbatului îndatoririle publice, iar soțiilor îndatoririle casnice.Dar el nu dorește să separe complet aceste roluri.După cum am menționat mulți stoici au menținut atât egalitatea naturală a femeilor cât și decența subordonării sociale față de bărbați.

Într-o relație de căsătorie, Plutarch îndeamnă pe soțul și soția să acționeze într-un acord armonios, ceea ce înțelegem noi prin supunere reciprocă,dar femeia trebuie să recunoască conducerea bărbatului.Femeia nu trebuie să-i fie teamă să glumească cu soțul ei,iar soțul trebuie să-și respecte soția ca pe nimeni atlcineva.Dar Plutarch,de asemenea srie că sarcina soției este să-și asculte soțul ei, și că soțul trebuie să conducă cu sensibilitate:

Acest lucru le este de asemenea valabil pentru femei; dacă se subordonează bărbaților lor,ele sunt lăudate, dar dacă ele vor să fie în control atunci vor avea o figură mai tristă decât aceia pe care îi controlează.Și autoritatea trebuie să fie exercitată de bărbat asupra femeii, nu ca un proprietar care stăpânește asupra unei părți de proprietate,ci așa cum sufletul controlează trupul,ci înțelegând sentimentele ei, și fiind drăguț cu ea prin bunăvoință.....este de dorit să conduci o femeie și în același timp să o satisfaci.

Aceasta este unul din modelele sociale cele mai progresive din zilele lui Pavel și este similar aceluia pe care Pavel îl recomandă cititorilor lui, deși Pavel spre deosebire de Plutarch,nu cheamă soțiile în mod explicit la ascultare (Efeseni 5:21-22).

Dar ceea ce înțelegea Pavel prin supunere reciprocă însemna oare același lucru și pentru Plutarch! În acest caz, el ar fi trebuit să se refere la faptul că femeia trebuie întotdeauna să se supună , iar bărbații trebuie să se supună în sensul ca ei să ia în seamă în mod iubitor numai interesele soției .Dacă aceast ar fi inteția lui Pavel am putea să gândim că Pavel se referea la supunerea soției în sensul complet și total la care Plutarch se referea.Pavel spunea că toți creștinii trebuie să se supună unii altora,dar ei trebuie să se supună în moduri diferite precum a detaliat în lista sa de atribuții în Efeseni 5:22-6:9.

Dar în timp ce alții vorbeau despre supunerea diferită a soțiilor,sclavilor, copiilor, ei nu vorbeau în termenii supunerii “gen” :în schimb sunt rari scriitorii din vechime care chemau pe “toți” oamenii incluzând capii familiei să se supună unii altora, alții scriitori cu sigurantă nu ar fi folosit același fel pe care Pavel l-ar fi folosit în Ef. 5:21-22. Alții scriitori au descris rolurile tradiționale ale genurilor dar nimeni nu le-a descris atât de clar precum Pavel a făcut-o.

Este mult mai firesc să-l citești pe Pavel,să interpretezi pe Pavel ca făcând o declarație mult mai radicală decât Plutarch,atât prin ceea ce Pavel a spus și prin ceea ce n-a spus.El subordonează soțiile atât de puțin și subliniază atât de puternic reciprocitatea încât este dificil să credă că el susține subordonarea lor transculturală.

Pavel răspunde la o problemă culturală specifică de dragul Evangheliei,iar cuvintele lui nu trebuie luate adlitera în toate culturile .Pavel crede că,creștinii trebuie să fie supuși și nu să-și caute interesele proprii,și că femeile creștine trebuie să se conformeze moderat idealului general al societății fără să se opună. Deși el definește explicit supunerea soției ca "respect" (Ef.5:33), el subliniază această îndatorire mai mult pentru femei decât pentru bărbați pentru a se relaționa culturii în care creștinii își depuneau mărturia.Dar aștepta oare Pavel de la femeile creștine din zilele de azi să se conformeze formelor de supunere care erau standarde în zilele lui Pavel? Sau aștepta el ca supunerea creștină să ia diferite forme atât și pentru soț cât și pentru soție?

Interpretatorii care diferențiază această chestiune pot descrie același fundal cultural și să inrepreteze cuvântul lui Pavel în cultura lui în același fel .Dar chiar dacă noi credem că natura supunerii reciproce este diferită în cultura noastră decât a fost,aceasta depinde în parte cât de bine cunoaștem cultura din vechime.Este puțin probabil ca femeile din ziua de azi să poată îndeplini sarcinile care se așteptau de soți în cultura din vechime,și totuși să se supună soților în cultura noastră, găsind diferețe culturale frustrante.Nu este posibil ca femeile să se supună în exact același mod în care Pavel sugera să se supună în zilele lui.

Chiar dacă credem că supunerea reciporcă trebuie practicată în același fel astăzi ca și în trecut, totuși în parte depinde și de o problemă diferită:cum facem aplicația în zilele de azi a interpretării biblice.Întrebarea nu este dacă să aplci și să asculți cuvântul lui Pavel,ci mai degrabă cum să aplici și să asculți într-un nou cadru.

Aceia dintre noi care studiază biblia în lumina culturii sale și o predică enoriașilor săi se confrunta cu această întrebare de fiacare dată când predică încercând să aplice principiile bibliei în modul cel mai relevant pentru ascultători.Când predicăm o povestire noi căutăm morala acestei povestiri și aplicarea ei, și facem același lucru când citim ceea ce Pavel srie pentru situații diferite în bisericile sale.Sunt convins că,în multe cazuri exceptând problema supunerii soției,noi pur și simplu presupunem inconștient că aceasta este modul cel mai corect de a citi biblia .Dar când ajungem la o problemă ca supunerea soțiilor,unde o citire inspirată în mod cultural ar putea să schimbe tradițiile bisericii;noi șovăim să citim biblia în acești termeni.O problemă de discuție în secolul XlX, în SUA, care nu numai este o chestiune foarte discutată acum este problema sclaviei. Deoarece cred că toți cititorii mei sunt de acord acum cu aboluționiștii că sclavia este greșită din punct de vedere moral,eu cred că în felul în care citim învățăturile bibliei despre sclavie pot fi foare instructive pentru a citi învățăturile bibliei cu privire la femei.Acesta este un caz special întru-cât Pavel îl parcurge în contextul despre care am discutat că se adresa sclvilor în aceeași manieră în care se adresa soțiilor.Deci, despre această problemă vom vorbi în capitolul următor.

Concluzie

Așa cum am enunțat anterior, Efeseni 5:22-33 susține o supunere reciprocă.Supunerea femeii în acest text este reliefată prin respectul pe care trbuie să-l manifeste față de bărbat; și faptul pe care l-a avut Pavel în minte este mai degrabă acela că supunerea ei nu este una radicală.Pavel relatează supunerea femeii în mai multe detalii, definește aceasta în termenii sacrificiului de Sine al lui Hristos în beneficiul Bisericii.Limbajul lui Pavel are tendința de a se îndrepta în mod considerabil dincolo de cultura în care se afla, în privința acestui resprct.

Câțiva scriitori antici tratează faptul că bărbatul ar trebui să-și trateze nevestele ca fiind ființe egale în merite și în acest context nevestele să-și asulte bărbatul (soțul). Limbajul scriitorilor care conține reciprocitatea, nu este comparabil cu al lui Pavel,dar forța argumentelor ne îndreaptă înspre ideea că există posibilitatea ca Pavel să nu fie atât de radical precum pare,și înțelesul supunerii nevestei este exact ceea ce acești scriitori susțin.

Înscrierea lui Pavel citim într-adevăr că rolurile soț-soție este parte a codului familiei și în același sens relația stăpân -sclav, în gospodărie este demnă de luat în considerare .În următorul capitol vom compara cele două considerente; în timp ce Pavel îi cheamă pe sclavi la ascultare față de stăpâni,Pavel cheamă și la ascultarea femeii față de bărbatul ei.Încerc să demonstrez de altfel că Pavel aduce unele elemente progresive din cultura lui și nu ar recomanda întru-totul continuarea autorității "pater families" pentru toate culturile, din afara celei în care el scria.

 

1