THE ROAD FROM DAMASCUS

 

CRISTOLOGIE

O SPERANȚĂ ÎMPLINITĂ, O NOUĂ DEDICARE ȘI O PROCLAMARE DEZVOLTATĂ : PAVEL ȘI ISUS

Richard N.Longenecker

 

Paginile 18-41 din The Road to Damascus: The Impact of Paul's Conversion on His Life, ed. Richard N. Longenecker; Grand Rapids: Eerdmans, 1997. 

Traducere: Magdalena CONȚIU

 

Bazat pe o analiză a cărților 1 și 2 Tesaloniceni, am dovedit, împreună cu ceilalți, c㠓principala convingere creștină a lui Pavel nu era apocaliptică, ci funcțională-ceea ce înseamnă că angajamentul său nu era, înainte de toate, față de un program, sau orar de evenimente, ci față de o persoană:Isus, Mesia“ (Longenecker, The Nature of Paul’s Early Eschatology,93). Dacă această teză ar fi adevărată, atunci trebuie să ne ocupăm mai întâi de felul în care schimbarea lui Pavel a afectat părerea lui despre Isus, înainte ne gândi cum aceasta i-a afectat viața, gândul și lucrarea, oarecum pe alte căi, pe cât se poate.Deoarece, dacă angajamentul său a fost mai întâi de toate pentru Isus ca și Mesia al Israelului, atunci toate celelalte subiecte pe ordinea sa de zi ca și creștin, deși de importanță individuală, trebuie văzute ca fiind independente de acea convingere centrală.

Cu tot respectul față de metodă, procedura noastră va fi să analizăm mai întâi propriile scrisori ale lui Pavel.Considerăm, deasemenea, Faptele Apostolilor ca fiind o sursă importantă pentru a înțelege schimbarea lui Pavel, convingerile, predicarea și lucrarea sa (cf. "Acts", scris de mine, în The Expositor’s Bible Comentary, ed.F.E.Gaebelin-Grand Rapids:Zondervan, 1981, 9.207-573). Dar, deoarece este o părere “despre “ Pavel și nu “de la “ Pavel- și deci, raportat la scrierile lui Pavel, o sursă istorică secundară, nu una principală- va fi folosită doar într-un mod suplimentar. Mai mult, recunoașterea cuvenită va fi dată faptului (1) că scrierile lui Pavel au fost scrise la aproximativ 20-30 de ani după întoarcerea sa, și (2) că ceea ce spune în scrierile lui, despre convertirea sa, este legat de scopul fiecăreia dintre acele epistole.Deci trebuie în mod constant să fim conștienți de faptul că noi nu citim răspunsul imediat al evenimentului în sine, ci percepțiile din urmă, care au fost nuanțate de autorul lor în concordanță cu scopul respectiv, pe care el le-a luat în considerare în scrierea fiecăreia dintre epistole. și, ceea ce este adevărat din scrierile lui Pavel în ceea ce privește data și scopurile, trebuie luate în considerare atunci când analizăm Faptele Apostolilor- de vreme ce acestea reprezintă o sursă istorică secundară, sau chiar mai mult.

1. Saul din Tars și Isus din Nazaret

Înainte de-a ne ocupa în direct de convertirea lui Pavel și impactul ei asupra opiniei sale despre Isus, trebuie luate câteva considerații despre relația lui Saul din Tars cu Isus din Nazaret și urmașii săi. În special, se ridică trei întrebări destul de epuizate, ce au legătură cu cristologia de pe urmă a lui Pavel: (1) L-a cunoscut el personal pe istoricul Isus ?;(2) Ce factori l-au determinat să-i persecute pe credincioșii în Isus? și (3) Cât de semnificativ a fost pentru el ceea ce mai târziu a numit “pricina de poticnire a crucii “?

Saul și Isus cel istoric

O vastă dezbatere a avut loc mai mult de un secol și jumătate , dacă Pavel a avut sau nu vreun interes pentru istoricul Isus, chiar dacă, de fapt, înainte de întoarcerea sa el s-a întâlnit sau L-a cunoscut cu adevărat pe Isus.și în general, 2Cor.5:16, în care citim “chiar dacă am cunoscut (sau “privit “) pe Hristos în felul lumii (ei kai egnokamen kata sarka Christon), acum nu-L mai cunoaștem/privim în felul acesta (alla nyn ouketi ginoskomen) “, a fost privit ca un pasaj crucial în acea dezbatere.

Pe de o parte a disputei, Ferdinand Christian Bauer (1845), Karl von Weizsacker (1886), Hans Hinrich Wendt (1894), Wilhelm Wrede (1905), Wilhelm Heitmuler (1912), Rudolf Bultmann(1948), și Gunther Bornkamm (1969), ca să cităm doar câțiva dintre cărturarii de seamă, au afirmat că Hristosul Kerygmatic al lui Pavel a dispersat tot interesul din mintea sa despre istoricul Isus și că 2 Cor.5:16 evidențiază clar acest dezinteres.De cealaltă parte a disputei, oricum, Heinrich Paret (1858), George Matheson (1881), Adolf Hilgenfeld (1894), Adolf Harnack (1901), Paul Feine (1902), James Moffatt (1908), W.D.Davies (1948), și C.F.D.Moule (1969), din nou să numim doar câțiva cărturari reprezentativi, au dovedit (1) că Hristosul kerygmatic al lui Pavel, în realitate presupune o știință despre lucrările și învățătura lui Isus, (2) că diversele aluzii, în epistolele sale, la viața și învățătura lui Isus, sugerează faptul că Pavel a fost într-adevăr interesat de istoricul Isus, (3) că unde Pavel nu spune nimic cu privire la istoricul Isus, este pentru că epistolele sale sunt de natură pastorală (adică adresate preblemelor specifice din bisericile sale), și astfel nu reflectă tot ce a proclamat el în predicile sale evanghelice, și (4) că 2Cor.5:16 nu are legătură directă cu întrebarea, fiindcă expresia “în felul lumii “(kata sarka) se referă nu la o negare a interesului față de istoricul Isus, ci la o negare a părerii umane anterioare sau perspectiva lumească ce-L privește pe Isus-la fel cum o face și în prima parte a aceluiași verset, undePavel afirmă : “acum nu mai cunoaștem pe nimeni în felul lumii “(hemeis apo tou nyn oudena oidamen kata sarka). În favoarea interesului lui Pavel față de istoricul Isus, Johannes Weiss a mers până acolo încât a afirmat c㠓exprimarea clară a apostolului însuși în 2Corinteni v. 16 “relevă cu claritate că Pavel ‘a cunoscut ‘ în realitate pe Isus și a fost impresionat de personalitatea Sa umană și învățătura Sa, deși după aceea Pavel a privit această impresie ca externă, superficială și ‘carnal㠑 “ (Paul and Jesus, trans. H.J.Chaytor- Londra/New York:Harper, 1909- 41 și 54).Mai mult,Weiss a propus c㠓prezumpția cea mai simplă și naturală este că el L-ar fi văzut pe Isus în timpul ultimei Sale vizite la Ierusalim șI probabil că L-a auzit vorbind;el poate să fi fost un martor al Patimilor și al Răstignirii lui Isus, o supoziție probabil suficientă în cazul unui elev de fariseu pasionat și entuziast“(ibid.,54;vezi pp.39-56 pentru întreaga sa discuție).

Tezele lui Weiss au avut o oarecare circulație printre cărturari, în timpul primei jumătăți a secolului al XX- lea.Dar are câțiva- dacă este vreunul- susținători astăzi ?Mulți sunt astăzi pregătiți să vadă înțelepciunea lui Pavel despre Isus, înainte de convertire, ca obținând-o în întregime din surse fariseice, în care el credea.Cu siguranță Saul din Tars a crezut că știe tot ceea ce trebuie să fie cunoscut despre Isus din Nazaret, pentru că altfel, cu greu ar fi persecutat el pe acei primi credincioși în Isus, dacă nu s-ar fi simțit căera în posesia faptelor esențiale și corecta lor interpretare. Dar atunci, înțelepciunealui, așa cum o mărturisește mai târziu în 2 Cor.5:16b, era dintr-o perspectivă pur umană sau lumească. Deși ca rezultat al convertirii sale, el a văzut acele lucruri într-o lumină nouă - și deși, după cum vom sublinia mai târziu, accentul în lucrarea sa de misiune printre Neamuri a fost pus mai degrabă pe kerygmaticul Hristos și pe titlul de “Domn “ decât pe istoricul Isus și titlul de “Hristos “- Pavel niciodată nu L-a denigrat pe istoricul Isus. Mai degrabă istoria vieții și a învățăturii lui Isus, pe care Pavel și-a însușit-o într-un mod corespunzător de la câțiva dintre cei mai apropiați urmași ai lui Isus (cf.Gal.1:18-19) și de la mărturiile bisericii primare (fragmente din care el citează în scrierile sale), susține o mare parte din ceea ce a scris în epistolele sale (cf., e.g., R.B.Hays, The Faith of Jesus Christ, 139- 91).

Factori ce l-au motivat pe Saul să persecute

Diverși factori au fost propuși pentru a explica persecuția primilor credincioși în Isus, de către Saul.O justificare frecventă, care este în toi în timpul ultimei părți a secolului al X1X- lea și a primei jumătăți a secolului al XX- lea, se focalizează asupra presupusei orientări religioase Eleniste ale lui Pavel : (1) că el a fost puternic influențat de Iudaismul Diasporei, în timpul tinereței sale în Tars; (2) că Iudaismul său Elenizat a fost o religie mai săracă decât cea existentă în Ierusalim; și astfel (3) că persecuția sa asupra Creștinilor reflectă mai mult propriile sale frustrații morale și sensul consistenței logice, ghidat greșit sub o astfel de formă inferioară a religiei, și nicidecum toleranța și bucuria liniei principale a Iudaismului (cf.cărții mele, Paul, Apostle of Liberty, 21- 64 pentru o detaliere a unor astfel de poziții și evaluările mele). Dar Pavel se referă clar la el însuși ca un “Evreu din Evrei “(Fil.3:5, cf.2Cor.11:22). și începând cu “Paul and Rabbinic Judaism, din 1948, a lui W.D.Davies, pe care E.P.Sanders l-a numit, pe drept “o cumpănă în istoria învățăturii despre Pavel și Iudaism “(Paul and Palestinian Judaism, 7), a fost acceptat aproape universal că experiența religioasă a lui Pavel dinaintea convertirii - incluzându-i persecuția primilor urmași ai lui Isus - nu mai poate fi atribuită unei asemenea orientări Elenistice.

O altă explicație, care a circulat aproximativ în aceeași perioadă de timp ca și prima, l-a privit pe Saul Fariseul ca fiind în general, în rând cu linia principală a învățăturii fariseice, mai târziu codificată de către rabini, dar a interpretat Tamudul și scrierile sale similare ca și compromițând un sistem complet legalist de religie, care a subliniat acțiunile externe dincolo de smerenia din interior și care ridica ego-ul uman deasupra unei orientări tecentrice. Cuplat astfel în vederea literaturii rabinice și fariseismului lui Saul, Rom.7:7- 25 a fost luat să fie o relatare autobiografică a luptrlor lui Pavel dinaintea convertirii sale, sub tirania Legii Mozaice. Astfel, diverse analize psihologice au încercat să arate cum descrierea pasajului dintr-o luptă spirituală interioar㠓se potrivește ca o mănuș㠓 cu experiența timpurie a lui Pavel, în care se simțea constrâns, și în ce fel persecuțiile sale asupra creștinilor au servit la “curățirea demonilor din propriul său suflet “, pe care supunerea față de Lege nu a fost capabilă să îI stăpânească.

În 1928, oricum, Werner G.Kummel a susținut cu convingere că pronumele “Eu “, în Rom.7:7- 25, este un procedeu stilistic, însemnând “unul “, sau “oricine “- cum este pretutindeni în epistolele lui Pavel și în alte scrieri grecești - și astfel, nu trebuie citită autobiografia, ci se referă la oricine, în afară de Christos (Romer 7 und die Bekehrung des Paulus -Leipzig: Hinrichs, 1928).și în 1977, E.P.Sanders a atras atenția asupra sa, dovedind că religia primilor rabini, citată în Talmud (i.e. “Tannaim “-ul), nu a fost un sistem legalistic, dar mai degrabă ar putea fi caracterizat de expresia “legământ nomistic“(Paul and Palestinian Judaism; cf.deasemenea tratatul meu despre “The Piety of Hebraic Judaism “, din Paul, Apostle of Liberty, 65-85, unde încă din 1964, termenul “nomism “ este ales pentru a descrie religia celor mai buni reprezentanți ai Iudaismului Timpuriu).În lumina unor astfel de studii, după cum Beverly Gaventa scoate în evidență, “învățătorii contemporani Noului Testament aproape au respins noțiunea prin care Pavel descrie propria sa convertire aici (în Rom.7:7-25) “; de fapt, “este aproape de acord în această privință : Romani 7 nu furnizează vreo informație despre convertirea lui Pavel “(Darkness to Light, 34). Deci suntem serios avertizați să fim extrem de precauți la interpretările lui Pavel, ce afirmă că, pe când era încă persecutor, el a experimentat o perioadă prelungită de întrebări personale, de natură fie teologică, fie moral㠓(ibid., 36).

Chiar amintirile lui Pavel despre experiența sa dinaintea convertirii vorbesc despre vechea sa ebraică impecabilă, “însuflețirea sa nespus de mare “ pentru datinile strămoșești și starea sa “lipsită de învinuiri “ în lucrarea sa pentru Dumnezeu și stilul său de viață (cf. Gal.1:14; Fil.3:5-6) - cu adiționalul cuvânt găsit în 1Tim.1:13 (dacă prin Pavel însuși, o tovărășie ce servește ca un scrib, sau ca și un co-autor, sau un Paulinist recent), că persecuția sa a fost făcut㠓din neștiință în necredinț㠓.Dar el nu face nici măcar o aluzie la vreo incertitudine teologică sau frustrare morală. Mai degrabă se pare că ceea ce l-a motivat pe Saul din Tars să-i persecute pe primii credincioși în Isus a fost fermul său angajament față de religia Iudaică și sincera sa acceptare a interpretării Fariseice a acelei religii (cf.cărții mele , Paul, Apostle of Liberty, 86-105).

Într-o formulare mai largă, persecuția creștinilor de către Saul, a fost probabil îndemnată de înțelegerea sa iudaică asupra lui Mesia - sau, ceea ce poate fi numit㠓christologia sa dinaintea convertirii “. Deoarece, pe lângă faptul de a fi theocentric în orientare, (adică focalizându-se asupra lui Dumnezeu, care a asigurat răscumpărare poporului Său, în special în Exodul) și nomistic în stilul de viață (adică respectând legea, ca reacție la ceea ce Dumnezeu a făcut pentru a stabili legământul Său cu Israel și pentru a-și salva poporul din robia egipteană, și nu în a păzi poruncile lui Dumnezeu ca să obțină vreun merit), Saul a așteptat cu o nerăbdătoare anticipație pe “Cel ce vine “, care va fi “Unsul “lui Dumnezeu - adic㠓Mesia “. Astfel deci, el a fost, fără îndoială, profund tuburat de fărâmițarea credinței, care începuse printre națiuni odată cu creșterea unei noi mișcări mesianice, care privea la Isus din Nazaret ca Mesia.

Din perspectiva sa , aceea care au crezut în Isus ca și Mesia lui Dumnezeu au greșit enorm. Ei erau de fapt, păcătoși și în păcatul lor au corupt mulți evrei. și în timp ce o astfel de gândire variată poate fi permisă individual, ea nu poate fi tolerată cași o mișcare printre națiuni - în special într-un timp când profețiile mesianice erau la înălțime. Deoarece, după cum a subliniat Joseph Klusner , părerea comună printre Fariseii acelor timpuri era c㠓păcatele nu pot zădărnici în întregime - venirea escatologică - salvarea; dar ele o pot amâna “. (The Messianic Idea in Israel, trans. W.F. Stinespring - Londra: Allen & Unwin, 1956 - 404) Deci în zilele “travaliului mesianic “ când timpul apariției lui Mesia părea a se fi apropiat, orice efort trebuia să fie extins pentru a contrazice apoztazia și pentru a uni poporul într-un singur răspuns pentru Dumnezeu. Probabil, chiar acțiunea violentă era justificată în mintea lui Saul de astfel de precedenți ca și ordinul lui Moise de a ucide toți israeliții idolatri și imorali din Sitim.(cf. Num. 25:1-5), omorârea unui israelit imoral si a unei madianite de către Fineas, în câmpia Moabului (cf. Num. 25:6-15), și scoatera apostaziei din mijlocul poporului de către Matatia la Hasidim.(cf.1Mac. 2:23-28, 42-48) - probabil de asemenea de către rugăciunea din 2 Macabei 6:13: “Este un semn de mare bunătate când cei lipsiți de respect nu sunt lăsți în pace pentru un timp îndelungat ci pedepsiți de îndată. “

 

Pricina de poticnire a crucii

Mai exact, se pare că ceea ce arespins Saul cu respect pentru Isus - și ce în final l-a constrâns să acționeze împotriva urmașilor lui Isus - afost ceea ce a scris el mai târziu în Gal. 5:11 ca “pricina de poticnire a crucii “ (cf. 1 Cor 1:23): că un Mesia așteptat al iudeilor va fi dat la moarte prin crucificare pe o cruce romană. Deoarece Deut. 21:23 declară cu simplitate că blestemul lui Dumnezeu se află peste “oricine e atârnat pe lemn “. Versul original se referă la expunerea unui criminal executat pentru ofensa capitală al cărui trup mort era atârnat pe un lemn pentru batjocura publică . Dar aceasta va fi văzută de către iudei ca referindu-se la pălirea sau răstignirea unei persoane vii pe un stâlp sau pe o cruce (ambele: stâlpul și crucea fiind părți ale unui copac).

Primii creștini și Pavel mai târziu au rezolvat această problemă observând blestemul lui Dumnezeu asupra lui Cristos ca și un “blestem înlocuitor “ - ceea ce înseamnă un blestem pe care Cristos l-a purtat în numele umanității, în schimbul căruia umanității îi este oferită dreptatea lui Dumnezeu prin unirea cu Cristos (cf. 2Cor. 5:21; Gal.3:13; Morna Hooker s-a ocupat pe larg de acest concept, cel mai recent și popular în cartea sa Not Ashamed of the Gospel - Grand Rapids: Eerdmans 1994 - 32-36). Dar, în experiența sa dinaintea convertirii, Pavel a împărtășit, fără îndoială, respingerea compatrioților săi iudei a ideii lui Mesia crucificat sugerată de modul în care a nuanțat referirile sale la aceea “pricină de poticnire “. și astfel, se poate spune, că opoziția sa împotriva oricărei pretenții mesianice a lui Isus din Nazaret și persecuția celor care ar ridica o asemenea pretenție, s-au bazat pe “cristologia sa dinaintea convertirii “.

2. Natura convertirii lui Pavel

Multe din ezitările cărturarilor de a vorbi despre întoarcerea lui Pavel rezidă în (1) contextele concise și diverse ale referirilor lui Pavel însuși la convertirea sa, (2) suspiciuni despre acuratețea portretizărilor convertirii sale în Fapte 9, 22 și 26, mai ales în comparație cu declarațiile apostolilor, dar deasemenea, când comparațiile sunt făcute printre cele trei relatări, și (3) dificultatea elaborării unei definiții generale a convertirii și apoi a aplicării acelei definiții la experiența lui Pavel, pentru că el vorbește despre acest eveniment în moduri care nu sunt totdeauna compatibile cu definițiile noastre standard și reflectă o conștiinciozitate de a nu fi părăsit niciodată credința sa străbună. Cu toate acestea, după cum menționează Alan Segal, “convertirea este un termen potrivit pentru a discuta experiența religioasă a lui Pavel, deși Pavel însuși nu a folosit-o “(Paul,the Convert, 72).

Referirile proprii lui Pavel

După cum Beverly Gaventa subliniază cu privire la propriile referiri ale lui Pavel despre convertirea lui: “Pavel ne spune foarte puțin despre sine însuși. Pavel nu este preocupat de sine, meditativ asupra sinelui, introspectiv, sau narcisist “(Darkness to Light, 20). De fapt, el se referă la experiența sa proprie doar în contextele în care tratează celelalte probleme - adică în apărarea evangheliei pe care a proclamat-o convertiților săi dintre Neamuri, în Gal. 1:13-17; în opoziția câtorva credincioși “supra spirituali “ care, evident, au încercat să-l ponegrească în 1Cor.9:1 și 15:8-10; și în respingerea câtorva creștini iudei care încercau s㠓iudaizeze “ convertiții săi, în Fil.3:4-11.

Totuși, în cazul lor, referiri aluzive, Pavel scoate în evidență trăsăturile principale ale experienței sale de convertire: (1) El, personal L-a “văzut pe Isus, Domnul nostru “ (1Cor. 2:1). (2) Ceea ce a văzut el a fost la fel cu celelalte apariții ale lui Isus după înviere, fie lui Petru și “celor doisprezece “, după cum s-a făcut referire la prima afirmație mărturisitoare menționată în 1Cor. 15:3b-5, sau altor cinci sute de frați deodată, lui Iacov și tuturor celorlalți apostoli, după cum îi enumeră în 1Cor. 15:6-7 - chiar dacă acea apariție a fost de-a dreptul neobișnuită datorită propriei sale condiții spirituale (i.e., chiar dacă el era o ‘stârpitur㠓 spirituală). (3) Ceea ce el a experimentat a fost de natura unei revelații (Gal. 1:11-12, 16a). (4) Isus Christos a fost factorul acelei revelații (Gal. 1:12, înțelegând Iesou Christou ca un genitiv subiectiv). (5) Conținutul acelei revelații a fost “Fiul Său - al lui Dumnezeu “, care, deasemenea, a fost factorul revelației (Gal. 1:16b). (6) Scopul ultim al acelei revelații a fost “ca să-Lvestesc - pe Fiul lui Dumnezeu - între Neamuri “(Gal. 1:16c). și (7) Apariția lui Cristos a avut un efect revoluționar în viața lui, astfel că el a considreat “toate lucrurile - în special scrisorile de acreditare iudaice și realizarea din trecut - ca o pierdere, față de prețul nespus de mare al cunoașterii lui Cristos Isus, Domnul meu “și să se concentreze doar pe “cunoașterea lui Cristos “, cu tot ceea ce implică o astfel de pasiune epuizată (Fil.3:7-11).

Puținele referiri ale lui Pavel la prima sa experiență nu folosesc termeni ca și “pocăinț㠓(metanoia), sau “întoarcere/convertire “(epistrophe), cum se poate aștepta într-o relatare despre convertire - totuși el folosește verbele “a întoarce “(epistrephein) și “a crede “(pisteuein) în legătură cu primirea evangheliei de către alții (cf. 2Cor.3:15-16; 1Tes. 1:9-10; vizavi de Gal. 4:8-9) și verbul “a fi transformat “(metamorphousthai) pentru avretizarea credincioșilor (Rom.12:1-2). Mai degrabă, în Gal. 1 :15, prin a spune că Dumnezeu “m-a pus deoparte din pântecele maicii mele “(aphorisas me ek koilias metros) și “m-a chemat prin harul său “ (kalesas dia tes charitos autou), el pune accent pe acea experiență ca fiind o chemare la o slujbă specială - adică lucrarea sa printre Neamuri - pe care aparent, o compară cu chemarea profeților din Vechiul Testament (cf.Ier.1:5) și Robul Domnului (cf.Isa.49:1-6). Dar limbajul lui Pavel în ce privește convertirea, trebuie să recunoaștem, nu a fost nici precis, nici restrictiv, așa cum definițiile noastre moderne par să necesite; ca și martor, referirile sale la convertirea credincioșilor din Corint ca fiind o “chemare “: “De pildă, fraților, uitați-vă la voi cari ați fost chemați (ten klesin hymon), printre voi nu sunt mulți înțelepți în felul lumii, nici mulți puternici, nici mulți de neam ales “(1Cor. 1:26).

Deasemenea, în referirile lui Pavel la convertirea sa, nu se menționează vreo călătorie la Damasc, deși Damascul este asociat cu convertirea sa mai târziu, de două ori, în 2Cor.11:32 și Gal. 1:17) și nici detalii narative care au avut loc, ca și în Fapte. Nici o lumină, nici o voce, nici un însoțitor, nici o orbire și nici un Anania, pentru interpretarea întregii semnificații. Dar există, cu siguranță, o impresie dată, în schimbarea dramatică descrisă atât în Gal.1:13-17, cât și în Fil.3:4-11 - adică de la descrierea primei părți a vieții sale, la un portret apropiat al stării sale prezente - că ceea ce Pavel a experimentat în acel eveniment, a fost o schimbare a angajamentului, a valorilor și a identității, care a fost promptă și neașteptată.

Portretizarea în Fapte

Există trei factori ai convertirii lui Pavel în Fapte, în capitolele 9, 22 și 26. Aceasta poate părea o chestiyne banală de observat, dar este actualmente foarte semnificativă. Deoarece, după cum Ernst Haenchen pe drept observă: “Luca folosește astfel de repetiții doar atunci când gândește ceva a fi extrem de important și dorește să-l imprime pentru totdeauna în mintea cititorului. Așa este cazul aici “.(The Acts of the Apostles, trans. R.McL.Wilson - Philadelphia: Westminster,1971 - 327).

Sursă critică, a avut un câmp de luptă cu acești factori, adesea atribuind repetițiile pluralității surselor și diferențele perspectivelor divregente dintre aceste surse. Diferențele dintre cei trei factori, desigur sunt notorii, cu țntrebări ca cele ce urmează, fiind puse în repetate rânduri: Cine a auzit vocea? Cine a văzut lumina? Ce a spus vocea cerească? A fost convertirea lui Saul o experiență obiectivă sau subiectivă? Cum a învățat el din lucrarea sa viitoare printre Neamuri și în ce măsură i-a fost revelată acea lucrare? Deasemenea, există diferențe între referirile aluzive ale lui Pavel și factorii expliciți ai lui Luca, după cum am menționat mai sus. Materialele sunt imposibil de armonizat în totalitate. Totuși, luând în considerare scopurile redacționale ale lui Pavel în scrierile sale, și ale lui Luca în portretizările sale, este posibil să înțelegem de ce unele evenimente au fost incluse , și altele omise, în prezentările respective ale lor (cf.comentariului meu despre Fapte).

Cel mai important de observat, oricum, este faptul că în toți trei factorii săi, Luca scoate un element dominant : că Hristos a fost Cel care a adus schimbarea în strategia răscumpărării divine, ce a survenit lucrării lui Pavel printre Neamuri - ceea ce înseamnă că acesta nu a fost un plan conceput de Pavel, sau un program dat lui de un altul; mai degrabă a fost instigat de către un comitet, care a venit direct de la Cristos Însuși (așa cum Cristos i-a trimis pe cei unsprezece în lucrările lor, în Fapte 1:4-8). Deci Luca subliniază circumstanțele miraculoase ale convertirii lui Saul și natura supranaturală a chemării sale. și cu această chestiune, deși cu diferențe în dezbaterea detaliilor, Pavel a fost în totalitate deacord.

Definiții și aplicații

Ce am putea, atunci, numi ceea ce Pavel a experimentat? Cu siguranță ea implică o “schimbare paradigmatic㠓 în viața sa, și totuși - acesta este un mod diferit de a privi la ceea ce el a știut mai dinainte, un set de întrebări diferit de acelea pe care le-a pus anterior și un mod diferit de a evalua tot ceea ce a acceptat înainte. Astfel, ea poate fi numită o “alternare “(i.e., o schimbare în perspectivă și practică, fără a distanța pe cineva de trecutul său), sau o “transformare “(i.e., o nouă percepție și o schimbare pronunțată a formei de afară, sau a aparenței, dar nu neapărat o rupere de trecut). Deoarece, acum el a privit totul din perspectiva mesianismului desăvârșit, cu Isus din Nazaret fiind identificat ca și Mesia al Israelului și relizarea speranței naționale străbune. Acum, primind o revelație de la Dumnezeu, el nu mai poate trăi sau gândi, pur și simplu, în vechile moduri. Revelația “Fiului Său în mine “ a avut precedent înaintea a tot ceea ce a experimentat și a contemplat el vreodată.

Totuși, contrapunctul gramatical dintre fostul persecutor al “Bisericii lui Dumnezeu “, dar acum un învățător persecutat al “credinței pe care altădată a încercat să o distrug㠓(1Cor. 15:9-11; Gal. 1:13-17, 23 și Fil.3:6-7) , indică destul de clar, după cum Alan Segal corect afirmă (Paul, the Convert, 117) , că propria conștiință a lui Pavel a fost aceea de a fi suferit o convertire. Se admite că în timpul când creștinismul, deși nu a fost definit ca fiind diferit de Iudaism, Pavel nu a avut dorința de a se disocia de credința sa străbună. și cu o perspectivă ce privea angajamentul față de Isus ca împlinire a așteptărilor poporului său, el a înțeles starea sa ca fiind în armonie directă cu vechile promisiuni ale lui Dumnezeu (cf. Gal.3:6-18; 4:21-31;Rom.9:6-10:33) și relația cu poporul său, ca făcând parte din “rămășița “ sau “aleșii “ lui Israel (cf. Rom.9:6; 11:1-10). Totuși, în ceea ce conștiința de sine și sensul identității sale au fost radical alterate, Pavel poate fi văzut ca unul care a experimentat convertirea.

A fost, în realitate, un nou angajament, pe care Pavel l-a luat când a răspuns afirmativ întâlnirii cu Cristos. A fost o nouă identitate de care a avut parte, ca și urmaș al lui Cristos. Trebuie să fi fost greu pentru el să renunțe la legăturile sale cu fariseismul și să se gândească la sine ca la altceva decât un iudeu împlinit. Lumea iudeilor, oricum, pare să fi avut chiar mai multă percepție decât Pavel pe această temă și să fi recunoscut ruperea sa din trecut. Deoarece în 2Cor. 11:24 este o afirmație : “De cinci ori am primit de la iudei patruzeci de lovituri fără una “. Nu este sigur chiar unde și când a primit Pavel aceste lovituri. Dar nu este nici o îndoială că ele erau “lovituri sinagogice “ sau “nuiele “, ce i-au fost administrate de către oficialii sinagogii, ca o formă severă de pedeapsă pentru un fel de deviație serioasă de la gândirea sau practica iudaică. și fără îndoială că Pavel le-a privit ca pe niște chinuri pe care le-a suferit ca și “slujitor al lui Cristos “ (cf.vv.23-29).

2Corinteni 11:24, de fapt, vorbește chiar dramatic despre cât de rezervat a fost Pavel în a se separa de trecutul său iudaic și cât de deperte a mers el pentru a fi “cu cei ce sunt sub Lege, ca și când ar fi fost sub Lege “(1Cor. 9:20). Dar el, deasemenea sugerează cum lumea iudaică, chiar atât de timpuriu, privea angajamentul său pentru Isus și cum, pentru ei, acel engajament a fost anatema religiei iudaice (cf.1Tes.2:14). Deasemenea, Faptele descriu cum a încercat Pavel, în repetate rânduri, să predice în diferite sinagogi din Diaspora, dar cum, constant, i s-au opus iudeii și a fost nevoit să părăsească acele sinagogi (deseori chiar forțat să părăsească orașele și implicit, regiunile respective) dacă voia să continue a-și exprima noua sa identitate ca și misionar al lui Isus Cristos (cf.Fapte 9:20-25,28-30; 13:14-51; 14:1-7,19-20).

Factorul principal, când cineva tratează convertirea este acela de identitate. Pavel nu și-a uitat niciodată trecutul său de iudeu, sau pregătirea sa iudaică, și, din punct de vedere afectiv, el încă mai era identificat cu compatrioții săi iudei (cf.Rom.9:1-5; 10:1-2). O mare parte din trecutul său, de fapt, el a adus-o în noua sa experiență. Dar, în timp ce Pavel continua în creștinismul său mai mult decât ceea ce a învățat în iudaism, “el a răsturnat valorile trecutului său într-un mod ce este corespunzător cu noile sale angajamente “(Segal, Paul, the Convert, 125). și, punctul principal al acelor noi angajamente a fost angajamentul pentru Isus ca Mesia al Israelului - din care, apoi, s-a născut noua sa identitate de a fi nu doar un simplu fariseu iudeu sau chiar un iudeu desăvârșit, ci un “urmaș al lui Cristos “ sau “creștin “(cf.paralelei conștiinței reflectată în folosirea cuvântului “creștin “,în Fapte 11:26; 26:28; 1Pet.4:16).

Traducere:Maria ȚUNDREA

  IMPLICAȚIILE CRISTOLOGICE ELEMENTARE

Pavel a considerat că tot ceea ce a auzit și a experimentat în Iudaism, pe de o parte sau alta, a fost important pentru că lui I se pare să aibe în vedere totul ca și o pre- etapă pentru viața sa creștină, gîndire și slujire. Dar conversația sa pe care el o caracterizează ca revelația lui Dumnezeu , a Fiului Său in mine (Galateni 1:16) a fost cum James S. Stewart a identificat-o corect “foarte departe de cea mai vitală și formativă influență a vieții lui Pavel"(Un om în Hristos: Elementele vitale ale religiei Sf. Pavel, London:Hodder& Stoughton, 1935, 82). Ca și primii ucenici, care au început de la experiența evenimentului Pascal și privesc totul din punctul de vedere al acestei ocazii existențiale și istorice, Pavel a privit în urmă la primele speranțe laviața sa și s-a gândit la acestea în lumina întâlnirii cu Hristos, și (1) a afirmat tot ceea ce primii creștini susțineau să fie adevărat despre Isus, (2) a transpus câteva din afirmațiile sale mai pe înțelesul Arienilor (3) a dezvoltat proclamația cristologică îin felul lui. Încercarea credinței sale ancestrale a fost dintr-o dată deschizătoare de drumuri în înțelegere și îndeplinirea așa cum e vizibilă în afirmația lui, în transpunerea și dezvoltarea cristologiei bisericii timpurii.

Teocentricitatea reafirmată

Ca evreu, Pavel știa bine, că El este Dumnezeul Sfintei Scripturi, Cel care este deopotrivă Creator și Salvator, singurul căruia singur trebuie să îi dăm crezare ca fiind Susținătorul și factorul final, hotărîtor al salvării umane. Ceea ce a luat locul în convertirea lui Pavel, nu a fost punerea lui deoparte de Dumnezeu pentru Isus, de parcă adopta “ Unitarianismul celei de-a doua persoane" sau “Unicul Isus". Mai degrabă ceea ce s-a întâmplat a fost o copleșitoare realizare a scopurilor salvatoare ale lui Dumnezeu,atât pentru creație în general cât și pentru omenire în particular ce vor fi înțelese ca fiind concentrate în lucrarea și persoana lui Isus din Nazaret. Astfel în cuvintele care probabil derivă din mărturisirile bisericilor primare, Pavel afirmă teocentricitatea de bază a Evangheliei lui Hristos:(1) că lucrarea mântuitoare a lui Hristos a fost"conform voinței Tatălui și Dumnezeului nostru" (Galateni 1:4); (2) că Dumnezeu a trimis pe Fiul Său (Galateni 4:4-5); (3) că Dumnezeu era în Hristos împăcând lumea cu Sine însuși (2 Cor. 5:19); (4) este de părere că sumtem socotiți neprihăniți prin Harul Său (Rom 3:24); (5) că Dumnezeu l-a oferit pe Fiul Său pentru răscumpărare(Rom. 3:25); (6) că acesta este Dumnezeu care are dreptate, El însuși este dreptate, care judecă păcătoșii(Rom. 3:26); (7) că Dumnezeu l-a înălțat pe Isus Hristos și I-a dat numele care este mai presus de orice nume (Filipeni 2:9); (8) că Domnia lui Isus și mărturisirea: “Isus Hristos este Domnul" sunt spre slava lui Dumnezeu Tatăl (Filipeni 2:10-11) și (9) că Dumnezeu a vrut ca toată plinătatea Sa să locuiască în El (Hristos), și datorită Lui să împace totul cu Sine (Coloseni 1:19-20).

Mesia/Fiul lui Dumnezeu/Domnul

Înțelegând deci că scopurile salvatoare ale lui Dumnezeu sunt văzute ca fiind focalizate în Isus, cele mai multe implicații apropiate din convertirea lui Pavel, au fost convingera că Isus este Mesia (Hristos) Israelului, care a acționat ca agent al lui Dumnezeu la inaugurarea epocii mesianice și la determinarea salvării divine. Foarte frecvent , Pavel a folosit termenul grecesc "Christos" ca nume propriu și ca titlu despre care vom vorbi mai încolo. Totuși, sunt un număr de fragmente în epistolele sale unde referirile la Hristos reflectă o înțelegere iudaică a mesianismului. Astfel, o asemenea titulatură folosită apare clar în Romani 9:5, unde ca și o concluzie din lista păcatelor poporului lui Israel, el zice: "de la ei (poporul lui Israel) a venit Hristos în ce privește trupul".

În legătură cu lucrarea lui Isus ca Mesia, este și lucrarea lui Isus ca Fiu al lui Dumnezeu. Mulți exegeți dinainte au pretins că Fiul lui Dumnezeu a fost un străin adus în Noul Testament, ființa Sa derivând din noțiunile politeiste care circulau în lumea elenistică. Dar cu înfățișarea Sa în unele din scrierile din perioada celui de-al doilea Templu Iudaic în care își exprimă așteptările mesianice ale autorilor lor- în I Enoch 105:2; 4Q Florilegium fragmentele 1-3, 1:10-12 (la 2 Sam. 7:14); și 4 Ezra 7:28-29; 13:32, 37, 52; 14:9 (datat aproximativ între 200 î.H. și 100 d.H.)- titlul " Fiul lui Dumnezeu" când este folosit de Isus în Noul Testament, este văzut în opinia lor mai mult într-o manieră funcțională și iudaică pentru a denota relația unică a lui Isus cu Dumnezeu și ascultarea Sa de voința Tatălui. Așa cum Israel era înțeles ca fiind unicul fiu al lui Dumnezeu (sau copil) printre popoarele lumii de pe pământ și rege uns al lui Israel să fie într-un mod special " Fiul lui Dumnezeu"- când și națiunea și regele ei au promis o legătură în ascultare din dragoste de Dumnezeu, așa și Isus a fost văzut să fie Fiul lui Dumnezeu "par excellence" , care exemplifică ascultarea de Dumnezeu într-un mod incomparabil. De șaisprezece ori în epistolele sale, Pavel vorbește despre Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu: de trei ori ca Fiu din Dumnezeu (Romani 1:4; 2 Corinteni 1:19; Galateni 2:20); de două ori ca Fiu (1 Corinteni 15:28; Coloseni 1:13); de unsprezece ori ca Fiul Său (Romani 1:3, 9; 5:10; 8 :3, 29, 32; 1 Cor. 1:9; Gal. 1:16; 4:4-6ăde două oriî; 1 Tes. 1:10). De patru ori referirile sale la Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu apar în fragmentul cu referire la mărturisire (Rom 1:3-4, de două ori; Gal. 4:4-6, de două ori) odată în punctul culminant escatologic tradițional (1 Tes. 1:10); și altă dată în contextele polemice (Gal.1:16; 2:20)- toate par să sugereze că nu numai Pavel a folosit termenul de Fiu cu privire la Hristos relativ rar (în comparație cu folosirea lui în altă parte a Noului Testament), dar și ca folosirea acestuia cu acel titlu a fost mai degrabă tradițională și circumstanțială.

Un rezultat adițional apropiat din transformarea lui Pavel a fost acela că el a venit să afirme stăpânirea lui Isus. Predica primilor ucenici ai lui Isus a făcut această unire între "Hristos și Domn" precum relatează Luca despre mărturia rugăciunii lui Petru din ziua Cincizecimii: “De aceea, să știe toată casa lui Israel cu siguranță că Dumnezeu L-a făcut atât Domn, cât și Hristos pe acest Isus pe care l-ați răstignit". (F. Ap. 2:36). Și citatul lui Pavel din diferitele mărturii creștine anterioare care vorbește despre stăpânirea lui Hristos (Rom. 10:9; 1 Cor. 12:3; 2 Cor. 4:5; Filipeni 2:11; Col. 2:6) depun mărturie, în acceptarea lui proprie despre ceea ce biserica a mărturisit despre Isus.

Astfel că în prima descriere a lui Luca despre convertirea lui Pavel în F. Ap. 9, recentul apostol convertit este descris ca proclamând imediat în Damasc că " Isus este Hristosul" (v. 22) și Isus este Fiul lui Dumnezeu (v. 20) și că imediat după aceea el vorbea cu îndrăzneală în numele Domnului (v. 28). Fără îndoială, percepțiile imediate ale lui Pavel, și primele încercări la predică noile sale convingeri au fost mai întâi de natură funcțională- ceea ce este cu o accentuare a supremației lui Isus în strategia divină a salvării și în ceea ce Dumnezeu a făcut pentru salvare prin Isus, așa cum Petru este descris ca făcând în predica sa din ziua Cinzecimii din F. Ap. 2:14-36. Și fără îndoială el acerut un răspuns la pocăință și credință, așa cum Petru a făcut-o în concluzia predicii sale în F. Ap. 2:38-39. Atât ca un fariseu anterior, cât și caun nou credincios în Isus, Pavel a știut că a fi justificat înaintea lui Dumnezeu nu este o problemă de efort uman, dar are de-a face cu răspunsul unei persoane la credința în Dumnezeu care a acționat într-un mod salvific pentru poporul său (Gal. 2:15-16).

Trăsături cristologice transpuse

Cum timpul trecea după această convertire a sa, direcțiile dea exprima acele convertiri cristologice se pare că au devenit convingeri transpuse- ceea ce înseamnă că au devenit schimbate ca să urmeze una după alta , să poruncească, dacă noi înțelegem această transpunere în mod literar; totuși, probabil este mai bine să ne gândim ca și la o compoziție muzicală a cărei linii e aranjată într-o altă cheie decât cea originală. Mult mai evident în aceste transformări este progresul în epistolele lui Pavel dela numele Isus și titlul Hristos (Mesia) la folosirea cuvântului Hristos (Isus Hristos/ Hristos Isus) ca un nume accentuând pe " Domnul" ca titlu asociat. Dar există și alte transpoziții care se pot identifica.

De la "Isus este Hristosul/ Mesia" la "Hristos este Domnul"

În cele patru evanghelii canonice, folosirea unicului nume Isus, de departe, cel mai comun de obicei este cu articol (" ho Iesous"). În același fel în Evrei titlul comun este Isus (de zece ori: 2:9; 3:1; 4:14; 6:20; 7:22; 10:19; 12:2, 24; 13:12; 13:20) ca opus lui " Isus Hristos" (de trei ori: 10:10; 13:8, 21). Și în părțile confesionale citate de Pavel, descrierea obișniută este simplă "Isus"- ca de exemplu, în Filipeni 2:10 (" la numele lui Isus să se plece orice genunchi , în ceruri, și pe pământ și de sub pământ"); 1 Tes. 4:14a (" că Isus a muirt și a înviat"); Romani 10:9 (" dacă mărturisești cu gura ta că Isus este Domnul"), și 1 Cor. 12:3 (" nimeni nu poate zice prin Duhul lui Dumnezeu: Isus este anatema și nimeni nu poate spune: Isus este Domnul, decât prin Duhul Sfânt") Rom. 3:26b; 1 Cor. 11:23; 2 Cor. 4:8-11, 14; 11:4; 1 Tes. 1:10.

În epistolele lui Pavel, separat de materialul confesional, el citează că " Isus" este de obicei transformat în Hristos, Hristos Isus sau Isus Hristos. Sunt, bineînțeles excepții la acest exemplu. Dar deseori sunt excepții care pot fi găsite într-o binecuvântare tradițională la sfârșitul epistolelor sale (Rom. 16:20; 1 Cor.16:23), o împrejurare tradițională a afirmației doxologice (1 Tes. 3:11, 13), un comentariu la materialul confesional citat anterior (1 Tes. 4:14b), o referință la ceva istoric cum ar fi chinurile lui Isus, moartea și învierea, sau convertirea proprie a lui Pavel (Rom. 4:24; 1 Cor. 9:1; 2 Cor. 4:10, 14; Gal. 6:17; 1 Tes. 2:15), sau în afirmațiile aproximativ paralele cu " Isus" și " Hristos (Isus Hristos) apărute în paralel ca nume echivalente (Rom. 8 :11; Efes. 4:20, 21; 2 Tes. 1:12). Numai o parte din aceste excepții pot să fie citate- Rom. 14:14; 1 Cor. 5:4 (de două ori); 2 Cor. 1:14; 11:31; Efes. 1:15; Filip. 2:19; Col. 3:17; 1 Tes. 4:1, 2; 2 Tes. 1:7,8; 2:8; Filimon 5. Folosirea unicului nume al lui Isus în epistolele lui Pavel, deci, când nu este disprețuit de apostol, poate fi văzut ca fiind excepțional în comparație cu folosirea mult mai frecventă a numelui lui Hristos, Hristos Isus sau Isus Hristos.

De asemenea, referirea frecventă a lui Pavel la Hristos ca" Domn" poate fi văzută ca ceva dintr-o transpunere din partea sa. Deoarece, în timp ce biserica timpurie a mărturisit cu siguranță că Isus este Domnul (F. Ap. 2:36; Rom. 10:9; 1 Cor. 12:3), abia în epistolele lui Pavel acest titlu " Domnul", primește o importanță specială și stăpânirea lui Hristos răsună într-o tonalitate mai înaltă și cu explicații mai mari. Situația este comparabilă cu folosirea de către Luca a cuvântului "Domn", pentru "Isus" , evanghelia sa (de 42 ori) vis-a-vis de folosirea cristologică a acestui titlu în Marcu ( de patru ori) și Matei ( de nouăsprezece ori); de asemenea folosirea sinonimului "epistata", pentru stăpân pe buzele ucenicilor în evanghelia sa (de șaptesprezece ori) și a cuvântului "Domn" în F. Ap. (de cincizeci și trei ori deoarece " Domnul" este folosit în F. Ap. atât ca Dumnezeu cât și ca Isus este câteodată dificil să-l determinăm când se fac referiri specifice la Isus).

De ce această transformare a numelui și titlului în epistolele lui Pavel ? Probabil a avut mult de a face cu modul în care cuvintele : Isus, Hristos și Domnul au fost primite de arieni pe care Pavel a încercat să-i evanghelizeze. Pentru că numele Isus, a purtat o nuanță evreiască, Pavel probabil s-a gândit în cea mai mare parte să atenueze când se adresează arienilor folosind atât numele Hristos, cât și Hristos Isus/ Isus Hristos ca nume dublu. În plus, titlul Hristos ar putea fi înțeles de arieni ca semnificând ceva care a fost uns sau frecat cu ulei în pregătire pentru o întrecere în atletism și așadar nu le-ar mai fi sugerat importanța noțiunii: "Unsul lui Dumnezeu" sau ideea de supremație. Titlul " Domnul", prin contrast ar fi dus în mintea arienilor la nota de supremație care ar fi avut nevoie de oclarificare în ceea ce privește natura castei supremații.

Rațional pentru o astfel de transpunere a numelui și titlului, ar fi probabil potrivit cunoștințelor proprii ale lui Pavel. Pentru că relația sa cu Isus nu a fost de natură istorică, cum a fost de adevărată primilor credincioși descriși în evanghelie, dar a fost supra- istorică. A reieșit prin intermediul întâlnirii cerști după această convertire a sa, prin numeroase experiențe mistice (2 Cor. 12: 1-6; F. Ap. 22:17-21; 23:11) și treptat a continuat comunicarea personală. În plus, înțelegerea creștină a tuturor tradițiilor pe care el le citează în legătură cu Isus (1 Cor. 15 :3b-5; 1 Tes. 4:1-9; Filip. 2:6-11) și din toată substructura narativă a lui Isus pe care o construiește în epistolele sale ( 2 Cor. 1:5, 4:10, 5:14, 8 :9, 10:1; Gal. 1:4; 3:1, 13; 4:4-5) a fost probabil mijlocită de el prin intermediul figurilor conducătoare ale Bisericii (cum s-au referit Petru și Iacov la Gal. 1:18-20) și mărturiile bisericii. Astfel, titlul "Domnul" ar putea fi mai potrivit în conștiința sa proprie cu "Hristos" reținut, dar folosit de Pavel în special ca nume.

Alte transpuneri identificabile

Alte imagini cristologice și titluri folosite de evreii creștini ar putea fi de asemenea citate ca fiind transpuse de Pavel în misiunea sa către arieni (conform discursului din "Imagini și motive distinctive" în cartea mea- cristologia creștinătății evreilor contemporani (London: SCM, 1970) 25-62; și câteva din titlurile citate complet sub titlul " Mesia și implicațiile sale" 63-119). Reprezentativ pentru asemenea scrieri cristologice este titlul " Salvarea lui Dumnezeu, Salvarea lui Israel", sau simplu, " Salvarea", care a fost folosit în stil mesianic de evrei în timpul perioadei celui de-al doilea Templu (conform Jubileului 31:19; 1Q Isa 51:4-5; 1QH 7:18-19; CD 20:20 (9:43); 20:34 (9:54); și de asemenea notează tractatul rabinic "b.Berakoth 56b-57a") și este reflectat în unele din materialele Noului Testament (Luca 1:69, 71, 77; 2:30; 3:6; Ioan 4:22; F. Ap. 4:12). Pavel totuși pare a fi transpus acest titlu vechi, vorbind despre Domnul Isus Hristos ca și " Salvator" (Filip. 3:20; Efes. 5:23; 2 Tim. 1:10; Tit 1:4; 2:13, 3:6; F. Ap. 13:23). De asemenea se poate să fie dovedit că el a transpus imaginea cristologică " Fiul omului" care apare vastă în Evanghelii (F. Ap. 7:56 Rev 1:13, 14:14), într-o tipologie a celui de- al doilea Adam sau scrierea "Fiul lui Dumnezeu". Dar mă îndoiesc de validitatea acestor ultime opinii.

Mult mai aproape de adevăr este transpunerea care pare a lua loc în schimbarea lui Pavel din tema supunerii lui Isus, care apare proeminent în altă parte a Noului Testament (special în materialele confesionale pe care el le citează în Evanghelia lui Matei și în Evrei), pentru folosirea expresiei "pistis Christou", care pare a fi felul dominant în care el înalță foarte mult această supunere. Expresia este primită dificil, ca și curent, discuție extensivă și curentă din indicațiile lui . Dar când termenul " Christou" este citit ca genitiv subiectiv și termenul " pistis" este înțeles în termenii cuvântului ebraic " emunah", care înseamnă și credință și credincioșie, atunci nu este prea dificil să-l iei în considerație pe Pavel ca vorbind despre credință/ credincioșia lui Hristos în Rom. 3:22; Gal. 2:16(De două ori); 3:22; Efes. 3:22 și Filip. 3:9 (Gal. 3:26) în același fel cum vorbește despre credincioșia lui Dumnezeu în Rom. 3:3 și credința lui Avraam în Rom. 4:16.

Faptul că Pavel găsește această expresie deja întemeiată îin vocabularul creștinătății contemporane evreiești, poate fi dovedit din apariția frazei "ek pisteos Iesou" în concluzia materialului citat în Rom. 3:24-26. Și,că Pavel, de asemenea cel puțin o dată vorbește direct despre "supunerea față de Hristos"(hypakoe) poate fi văzut din referința la Rom. 5:19. Dar cea mai folosită metodă a sa pentru a vorbi despre supunerea lui Hristos, a fost, se pare din folosirea expresiei "credința/credincioșia" lui Hristos (pistis Christou), prin aceasta transpunând această temă în altă tonalitate. Și astfel transpunând tema în acest fel, a fost, se pare, capabil să instaleze o paralelă între: (1) bazele obiective ale evangheliei creștine, aceasta este credința sau credincioșia lui Hristos înțeleasă ca un răspuns perfect la supunerea pe care Hristos a dat-o lui Dumnezeu Tatăl, activ prin viața sa și pasiv prin moartea sa, și (2) răspunsul subiectiv la credință este porunca pentru toate ființele omenești pe care Dumnezeu le-a răscumpărat, El însăși prin lucrarea lui Hristos.

Proclamația cristologică distinctivă

În continuare la afirmația sa despre primele biserici care îl aclamă pe Isus și transpozițiile sale pe de o parte, în care această aclamație a luat formă, se poate spune despre Pavel că a dezvoltat cu siguranță accentele cristologice distinctive. Câteva din nuanțele acestor accente pot fi crezute prin catalismul misiunii sale către arieni, pentru că el a fost nevoit să facă predică nu numai înțelegătoare, dar de asemenea relevantă publicului. ÎN general se pare că multe din trăsăturile cristologice distinctive în proclamația lui Pavel au fost întemeiate în primul rând pe experiența convertirii sale și dezvoltate cu ajutorul reflecțiilor sale la această experiență.

Scrisoarea lui Pavel către creștinii din Roma ne furnizează cu o excelentă sursă de identificare a unora dintre particularitățile importante și distinctive ale proclamației lui Pavel. Pentru că nu este doar cea mai lungă, mai sistematică și scrierea polemică cea mai puțin deschisă printre scrisorile existente ale apostolilor de asemenea- și mai importantă pentru scopurile noastre actuale- (1) se adresează credincioșilor arieni pe care Pavel nu i-a evanghelizat și niciodată nu i-a cunoscut, (2) le spune în partea introductivă de mulțumire că vrea să-i includă printre convertiți și să le dea "un dar spiritual"(charisma pneumatikon), să-i facă puternici sugerând că făcând așa, el le dă esența a ceea ce proclamă tuturor arienilor în activitățile sale misionare (1:11-15), (3) vorbește în încheierea doxologiei la ceea ce el le prezintă ca fiind "evanghelia mea", prin aceasta sugerând că a fost ceva complet distinct ceea ce le-a dat (16:25). Dar în timp ce Romani poate fi declarat a fi o sursă excelentă de material pentru scopurile noastre, trbuie de asemenea să fie admis că scrisoarea este extrem de dificil de analizat, cu numeroase planuri, fiind oferite astăzi pentru cele mai multe dintre sursele majore de proveniență și interpretare.

Interpretarea mea proprie despre majoritatea surselor implicate- care, bineînțeles informează interpretarea mea aici, dar trebuie așteptat un viitor comentariu pentru a explica-include două puncte importante. Primul, că adresările, în timp ce din punct de vedere etnic și evreii și arienii au fost predominant arieni credincioși în Isus care (1) a evanghelizat pe credincioșii evrei de la Ierusalim, (2) a continuat să privească spre biserica din Ierusalim pentru inspirație și călăuzire și (3) au păstrat câteva ceremonii și rămășițe evreiești și au rămas credincioși părții de moștenire a Legii și cultului evreiesc, fără a insista aupra circumciziei (citat din R.E. Brown, "Antiohia și Roma: Educația Noului Testament a creștinătății catolice, ăNew York/ Toronto: Paulist 1983î 104, a cărui teză J. Fitzmyer a fost de acord în Romani ăBiblia ancoră, New York: Doubleday, 1993î 33-34, totuși fără a schița implicațiile hermeneutice a unei asemenea poziții). Al doilea, că scopul principal al lui Pavel în scriere a fost: (1) să dea arienilor credincioși pe care el nu i-a evanghelizat și nu i-a cunoscut, dar care ca și arieni, au fost înăuntrul razei sale de misiune, învățâtura că el însuși a considerat a fi unicitatea sa pe care el a caracterizat-o ca fiind darul lui spiritual puntru ei (1:12-15; 15:15-18) și (2) săcaute ajutorul lor pentru clerul său propus pentru regiunile apusene ale Imperiului Roman (1:10b, 13; 15:23-32)- cu încadrarea "evangheliei mele" așa cum o numește în 16:25, cu scopul nu doar ca să-i pregătească pentru venirea sa ,dar și ca să poată să înțeleagă și să aprecieze ceea ce el predică arienilor.

O problemă în plus, care se opune interpretării epistolei către Romani și una care este potrivită pentru discuția noastră de aici este mai degrabă diferența decisă care există între prima secțiune majoră a epistolei, care este 1:16-4:25 (sau unde începe mijlocul scrisorii 1:13, 1:16 sau 1:18) și a doua secțiune majoră care este 5:1-8 :39 (sau posibil 5:12-8:39, cu 5:11- 11, fiind o secțiune atârnată între cele două). Întrucât 1:16-4:25 conține 15 până la 18 citate biblice, localizate în opt sau nouă locuri, citate biblice în 5:1- 8 :39 sunt lipsite notoriu (numai la7:7, folosit ilustrativ, și la 8:36 în interiorul fragmentului confesional citat). Pe desupra, aceste două secțiuni par complet diferite în prezentarea lor generală, cu 1:16- 4:25 fiind destul de evreiesc în vocabularul său, retoric și argumentarea cu aceleași trăsături evreiești fiind transpuse în a treia secțiune din 9:1- 11:36, dar 5:1- 8 :39 aparent lipsit de asemenae trăaături evreiești și dă mai mult temelor universale ale :morții, vieții, păcii, și împăcăriiși unele accente distinctive ca fiind în Hristos și fiind în Duhul.

Probabil diferențele dintre 1:16-4:25 și 5:1- 8 :39 ar putea fi văzute ca susținând teza conform căreia capitolele 1:11 din Romani conțin două predici pauline: una către mulțimea evreilor care a fost alcătuită din material acum în capitolele 1-4 și 9-11, dar a căror părți au devenit cumva separate; alta, către mulțimea arienilor, cum e prezentată în capitolele 5-8 (conform lui, R. Scroggs, "Pavel ca și retoric:două predici în romani din 1-11", la evrei, greci și creștini:culturi religioase în fosta antichitate. Eseuri în onoarea lui William David Davies, ed. R. Hamerton- Kelly și R. Scroggs ăLeiden:Brill, 1976î 271- 98). Mult mai potrivit este părerea că în capitolele 5:1- 8 :39, Pavel prezintă ceea ce vorbește în secțiunea rugăciunii de mulțumire a epistolei ca fiind darul său spiritual către destinatarii romaniși care este dată pentru îmbărbătarea lor (1:11- aceata este forma evangheliei pe care el oproclamă obișnuit în misiunea sa către arieni, pe care în doxologia încheiată o numește "evanghelia mea" (16:25)

Abordând relația capitolelor 1-4 și 5-8 din perspectiva temelor acestei epistole, 1:16- 4:25 poate fi văzut ca tipul de programare despre care Pavel a știut că a fost păstrată în comun de către toți evreii care cred în Isus- incluzând credincioșii arieni care și-au găsit originile înapoi în spatele bisericii din Ierusalim și care au privit la creștinătatea din Ierusalim pentru inspirația și sprijinul lor. Această formă a proclamației creștine care poate fi așezată de la 1:16- 17 și 3:21- 26 impune o mare pasiune la asemenea concepte evreiești ca " dreptatea lui Dumnezeu" , "martorii Legii" și " profeții", "justificarea" și "ispășirea- liniștirea" căutând numai să focalizeze atenția înspre Isus ca Mesia lui Israel și asupra credinței ca un răspuns potrivit al unuia către Dumnezeu- trăsături care, atât creștinii evrei cât și Pavel, credeau că erau esențiale în religia lui Israel (Gal. 2:15- 16). Aceasta proclamă împlinirea promisiunii lui Dumnezeu pentru Avram ca preot în Isus și mesajul bisericii, onorând legea mozaică cum învățătura poruncii lui Dumnezeu pentru poporul Israel a păstrat tradițiile bisericii din Ierusalim și a susținut proclamațiile sale despre citirea cristcentrică a Sfintei Scripturi.

Cu această formă a proclamației creștine, Pavel a fost pe de-a întregul în conformitate și astfel el începe Epistola către Romani cu osecțiune care prezintă înțelegerile sale cu cele ale destinatarilor săi (1:16- 4:25) și apoi merge înainte să separe mesajul său distinctiv (5:1- 8:39) prin mijloace de comparație poate fi reliefat că Pavel a scris ceva similar în epistola sa căter Galateni prezentând în afirmația sa din Galateni 2:15- 21( "Teorema"), întâi punctele asupra cărora el și destinatarii săi sunt de acord (15-16, care sunt scrise în 3:1-18) și apoi punctele asupra cărora ei au opinii diferite (v.17-20 care sunt scrise în 3:19 -4:11), cu un sumar al sursei la îndemână (v. 21). Și probabil el adesea a prezentat evanghelia în acest mod când trebuia în special înaintea unei mulțimi a evreilor.

În capitolele 5:1- 8:39 poate fi revendicat că Pavel explică trăsăturile distinctive ale evangheliei pe care el o dezvăluie în misiunea sa către arieni, acelora care n-au avut moștenirea evreilor și nici învățătura biblică. Materialul din capitolul 5:1-11 poate fi văzut de asemenea ca o afirmație pentru ceea ce urmează în capitolele 5:12- 8:39, sau ca o esență între capitolele 1- 4 și 5-11- sau, de fapt, ca amândouă. Dar ceea ce pare evident este că în capitolul 5:12- 21 , Pavel prezintă manualele sale cu ceea ce poate fi numit "noua și constitutiva poveste a salvării", care are dimensiuni universale opusă mai multor povești limitate ale salvării din sclavia din Egipt pe care evreii au ținut-o ca fiind cea mai importantă. Povestea de salvare a lui Pavel vorbește despre (1) păcatu;l venit în lume printr-un singur om (2) moartea și efectele ei puternice peste tot poporul, dar (3) Harul și viața fiind accesibile tuturor, prin Isus Hristos, Domnul nostru. Și peste tot în capitolele 5:1-8 :39 Pavel expune în explicația despre povestea universală a salvării, asemenea subiecte ca: "pace cu Dumnezeu, împăcare cu Dumnezeu și cu alții, izbăvire din păcat și moarte, fiind în Hristos, darul Duhului Sfânt, fiind incapabil de a fi separat de dragostea lui Hristos", și deci, de dragostea lui Dumnezeu și protecția Sa. Capitolele 5-8, au fost adeseori văzute ca punctul culminant al argumentelor lui Pavel în Romani. Ele se ocupă cu factorii centrali ai existenței umane- adică cu: păcatul, moartea, viața și relația cu Dumnezeu și cu alții. Acestea sunt subiectele care pot fi bazate, prin analogie, pe relația din trecut a lui Dumnezeu cu Israel , așa cum e văzut în Scriptură. Dar ele sunt de asemenea subiecte, evident care nu au fost direct demonstrbile arienilor prin texte specific biblice. Nici, se pare, că o asemenea abordare nu ar fi fost ințeleasă sau apreciată de arieni. Mai degrabă, accentele lui Pavel pe: "pace cu Dumnezeu, împăcare, viața în Hristos, viață în Duhul" etc. (Ca în capitolele 5-8) se pare să fi fost oprite de la început din experiența convertirii sale și răsfrângerea sa proprie asupra semnificației- cu practica sa în misiunea către arieni să prezinte asemenea subiecte fără nici o referință necesară către Scripturile evreiești.

Confruntarea lui Pavel cu Hristos, cu tot ceea ce a intrat în înțelegerea ulterioară a apostolului, a confirmat pentru el ceea ce primii evrei credincioși în Isus, au proclamat- ceea ce, bineînțeles, și el a proclamat(Rom. 1:16- 4:25). În plus, totuși el dă o nouă înțelegere la (1) relația cu Dumnezeu (2) relația cu alții, și (3) înțelegere pentru misiunea arienilor(Gal. 1-2). Deci, înscrierea către creștinii arieni din Roma, care au fost mult timp dependenți de teologia și tradițiile bisericii din Ierusalim, el vorbește la început despre dorința sa de a le da "darul spiritual" (1:11) și trimite în încheiere la "evanghelia mea" (16:25) și în capitolele 5:1- 8 :39, el prezintă acel dar spiritual și evanghelia sa care se dovedesc a fi proclamația sa cristologică distinctivă și dezvoltată care are de-a face cu : moartea, viața, pacea, împăcarea, fiind în Hristos, fiind în Duhul și fiind incapabil de a fi separat de dragostea lui Dumnezeu care e în Hristos Isus Domnul nostru.

O paradigmă cristologică în experiența convertirii lui Pavel ?

Cel puțin o întrebare ulterioară trebuie să fie pusă când cosiderăm impactul convertirii lui Pavel în vedenia despre Isus. A înțeles Pavel experiența convertirii sale ca fiind o paradigmă pentru experiența oricărui creștin ? Și dacă așa, în ce mod și în care măsură ?

În 1 Cor. 4:16 și Filip. 3:17 Pavel îi roagă pe convertiții săi: " călcați pe urmele mele" (" mimetai/ symmimetai mou ginesthe"). Rugăciunea corinteană se referă la atitudinile cititorilor săi față de viața sa actuală " în Isus Hristos" vis-a-vis de trăirea lor, pentru că acum ei nu mai sunt încrezători în ei pentru realizările din trecut, ci se încred "în Domnul" (1 Cor. 1:26-31). Rugăciunea din Filipi are de-a face cu o schimbare radicală a perspectivei, pentru că acum fiind luați de Isus Hristos, destinatarii săi sunt rugați să urmeze exemplul lui Pavel pentru a considera totul din trecutul lor ca un gunoi în comparație cu măreția splendidă a cunoștinței lui Isus Hristos, Domnul lor (Filip 3:4-16) și în 1 Cor. 11:1 și 2 Tes 3:7, 9 el le cere convertiților săi să-l imite pe el în toate lucrurile (Gal. 4:12 și Filip. 4:9, deși, fără a folosi termenul "imitare").

Pe deasupra, în Gal. 3:26-29 Pavel spune că aceia care au exprimat "credința în Hristos Isus" și au fost uniți cu Hristos în botez și astfel în convertirea lor au fost îmbrăcați cu Hristos, au intrat într-o nouă relație cu Hristos și cu alții. Este, după cm citește el în afara acestui pasaj, o relație în care identitatea unuia se schimbă (acum " copilul lui Dumnezeu", acei care aparțin lui Hristos și aceia care sunt cu adevărat moștenitori ai lui Avraam și moștenitori conform promisiunii) și unde relațiile sociale sunt schimbate cu judecăți nu mult timp să fie făcute pe baza categoriilor tradiționale umane, dar la bazele noii categorii salvatoare (acum "nemaifiind evreu sau grec, rob sau liber, bărbat sau femeie, pentru că voi toți sunteți una în Hristos Isus").

Ca rezultat al convertirii sale, identitatea lui Pavel și gândirea au fost dramatic schimbate. Cristologic, el l-a văzut pe Isus într-un fel cu totul nou, afirmând ca adevăr tot ceea ce prima biserică l-a proclamat a fi: Mesia lui Israel, Fiul lui Dumnezeu, și Domnul salvator al omenirii. De asemenea, la baza convertirii sale- unite cu propriile sale reflecții asupra acestei experienț și nevoile misiunii sale către arieni- Pavel vine să transpună câte ceva din limbajul acestor prime afirmații și să dezvolte propria sa proclamație cristologică distinctivă.

Convertirea lui Pavel nu e niciodată descrisă ca fiind paradigmatică, în detaliile specifice ale acelui eveniment așa cum aceste detalii sunt narate în Faptele lui Luca. Dar este prezentată în epistolele lui Pavel ca oparadigmă pentru toți creștinii în termenii unei reorientări radicale ai gândirii despre Isus și a vieții trăite în Hristos. Pe deasupra, aceasta este sugestia nevoii să urmărim exemplul său în: (1) transpunerea proclamării evangheliei în forme mai ușor de citit și de înțeles astăzi, și (2) în dezvoltarea proclamației distinctive care să explice mai bine adevărurile evangheliei în situații diferite și pentru o audiență variată, pentru ca văzând în practica lui Pavel, contextualizarea evangheliei trebuie întotdeauna să aibe loc de asemenea prin felul de a transpune trăsături tradiționale sigure și prin felul de a dezvolta semnificații noi, cu aceste transpuneri și dezvoltări fiind întotdeauna în conformitate cu mărturia transformării lui Hristos și a întâlnirii iluminate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1