Matei - Curs 01 - Introducere
Matei
Semestrul trecut, noi am studiat una dintre epistolele lui Pavel. În semestrul acesta, vom studia una dintre evanghelile sinoptice. În ce mãsurã putem noi aºtepta ca studiul unei evanghelii sã procedeze la fel ca ºi studiul unei epistole? Care ar putea fi diferenþele dintre metodele cerute de aceste douã genuri diferite?
La fel:
Diferit:
Ce este o evanghelie?
Mai bine începem cu ce nu este: nu este o istorie modernã. Nu relateazã lucruri doar pentru cã s-au întâmplat, nu încearcã sã relateze tot ce s-a întâmplat. Are un scop didactic ºi religios mai mult decât unul informativ ]n sine. În alte cuvinte, autorul unei Evanghelii alege dintre cuvintele ºi evenimentele vieþii Domnului Isus ca sã înveþele ceva, ca sã comunice ceva. Le redacteazã, le explicã ºi le aplicã într-un mod contextualizat ºi relevant pentru biserica în contextul în care a scris.
Relaþia între cele 4 evanghelii
Aceste patru cãrþi, fiindcã fiecare are scopul de a comunica ceva despre Isus, trebuie interpretate în relaþie cu celelalte dar în nici un caz nu trebuie doar amestecate cu informaþii din celelalte. Când amestecãm informaþii din diferite evanghelii, înainte sã înþelegem ºi sã interpretãm fiecare în parte, uneori nu reuºim sã înþelegem mesajul niciuneia dintre ele!
Pentru ca sã înþelegem mesajul lui Matei, trebuie sã folosim douã metode de citire, fiecare în parte contribuind ceva la înþelegerea noastrã:
1) Critica narativã: Trebuie sã citim Evanghelia dupã Matei ca o carte, pentru cã asta de fapt este. Nu este doar o colecþie de promisiuni, du este o revistã ca 'Pâinea Noastrã cea de Toate Zilele' care trebuie cititã numai o paginã pe zi. Dacã vrem sã înþelegem mesajul lui Matei, atunci aceleaºi metode care ar putea fi folosite ca sã înþelegem mesajul lui Dostoievski în 'Fraþii Karamazov' sau mesajul lui Hugo în 'Les Miserables' pot fi folosite ºi aici. Menþionez lucrul acesta pentru cã unele lucruri foarte simple sunt uitate de prea mulþi creºtini, între care de exemplu:
2) Critica redactãrii: O a douã metodã care este complementarã cu prima este critica redactãrii. Matei a folosit cel puþin douã surse, Marcu ºi Q, ºi ceea ce el a ales sã includã/excludã ne spune ceva despre scopurile lui. Tocmai de aceea, dacã amestecãm informaþii din Matei cu informaþii din Luca, ar fi uºor sã nu ne dãm seama cã Matei a omis unele informaþii sau cã Luca a adãugat unele detalii cu un scop.
Metodele lui Matei ca 'Redactor-Teolog'
Lista urmãtoare este oferitã de expertul helveþian în Matei, prof. Ulrich Luz:
Deci, cu toate cã n-am avut timp sã ne uitãm la exemple, un studiu în metodele lui Matie de a-ºi folosi sursele ºi de a-ºi compune Evanghelie ne aratã cã nu avem de a face doar cu o colecþie de informaþii ci cu o lucrare literarã compusã cu grijã ºi cu atenþie.
Identitatea Autorului
Pânã acum, am vorbit despre autorul acestei evanghelii sub numele de 'Matei', ºi aºa voi face în continuare. Dar ºtim noi cu siguranþã cã autorul acestei evanghelii este de fapt 'Matei', vameºul menþionat în aceastã scriere? Marturia lui Papias ºi titlul adãugat la multe manuscrise timpurii dovedeºte cã cel puþin din anul 125 era noastrã, aceastã carte era asociatã cu numele 'Matei'. Dar este clar cã aceastã tradiþie bisericeascã nu este de ajuns ca sã numim autorul cu absolutã siguranþã 'Matei, fostul vameº ºi unul dintre cei 12'. În sãptãmânile ºi în cursurile care urmeazã vom încerca sã-l cunoaºtem pe autorul prin felul în care se exprimã prin ceea ce el a scris.
Contextul Autorului
Cei mai mulþi experþi dateazã Evanghelia dupã Matei în ultimul sfert al primului secol, dar unii autori recenþi au accentuat faptul cã nu sunt dovezi clare pentru datarea aceasta ºi cã de aceea o datã mai devreme este posibilã. Interesul lui în legea mozaicã ºi în interacþiunea între Isus ºi farisei sugereazã cã scrie pentru o bisericã în care iudeii predomineazã ºi care mai are legãturi ºi interacþiune cu sinagoga. Totuºi Matei are un interes ºi în misiunea cãtre neamuri, lucru care face probabil cã biserica lui participeazã într-o astfel de misiune.
Unde a fost biserica aceasta? Mulþi sunt de pãrere cã Matei a fost scrisã în Siria, poate la Antiohia. Acest loc s-ar potrivi bine cu accentul iudaic în Matei dar cu un interes în misiunea cãtre neamuri, ºi de asemenea cu interesul lui în Petru ºi accentele care unii le-ar numi 'anti-pauline'. Nu se poate afirma nimic cu absolutã siguranþã despre localitatea unde a fost scrisã, dar evidenþele sunt destul de bune cã a fost undeva în Siria. Totuºi important este cã contextul este unul iudaic, conservator cu privire la respectarea legii, dar unde limba vorbitã a fost greacã ºi unde exista interes în misiunea cãtre neamuri.
Matei aratã ca un manual, scris ca sã fie folosit în bisericã pentru învãþãturã/catachezã ºi pentru pregãtirea misionarilor (cu toate cã materialul cel mai potrivit pentru acest lucru provine direct din Q ºi este posibil cã Q a fost un manual pentru pregãtirea lucrãtorilor creºtini). Nu este fãrã motive cã Gundry descrie Evanghelia dupã Matei ca fiind 'un manual pentru o bisericã mixtã care suferã persecuþie'. Este cartea de bazã pentru o comunitate creºtinã care interacþioneazã în mod polemic cu sinagoga.
Data vitoare vom studia primele capitole din Matei, cu accent pe relatarea naºterii Domnului Isus, dupã care vom trece la Predica de pe Munte.
La seminarii (pentru TP2) vom studia critica textualã, dupã care vom studia textul grecesc al Evangheliei dupã Matei.
De citit: