Matei 02

 

Felul în care Matei introduce Evanghelia sa

Narațiunea despre nașterea Domnului Isus

1) Dumnezeu este cu poporul său

2) Un Moise nou - aluzii nu numai la narațiunile biblice despre Moise ci și la altele din Flavius Iosif și Pseudo-Filon (profeția despre nașterea unui copil care va mântui Israel; porunca de a omorî copiii de partea bărbătească; fuga din/în Egipt [IRONIE! fug în Egipt de cineva care este numit 'regele iudeilor'] - vedeți pluralul în Matei 2:20: pentru că în Matei numai Irod a fost cel care a vrut să-l omoară, probabil aici vedem clar influența cuvintelor din Exod 4:19).

3) Respingerea lui de către poporul lui Dumnezeu și acceptarea lui de alții [evreii nu l-au găsit prin Scriptură în timp ce niște păgâni l-au găsit prin astrologie - o avertizare și o mustrare clară pentru poporul lui Dumnezeu care trebuie auzit și astăzi]

4) Genealogiile - numărul 14 este simbolic, fiind valoarea numerică a literelor din numele 'David' - de fapt, nu sunt 14 în fiecare grupă. În genealogia lui, în contrast cu obiceiul vremii, sunt menționate 5 femei. Celelalte înafara de Maria au fost neamuri sau cel puțin iudeii din această perioadă au crezut că sunt neamuri (Cartea Jubileilor 41:1 spune că Tamara a fost arameană; Rahab a fost cananită; Rut a fost din Moab; Uria fiind hitit înseamnă că și soția lui Batșeba a fost, dacă nu străină, totuși la marginile poporului lui Israel). Genealogia lui Matei, ca și povestirea despre magi, a fost o provocare puternică împotriva presupunerii iudaice că Dumnezeu este de partea iudeilor, sau de partea bărbaților. Interpretate în context, aproape toate scrierile majore ale NT încearcă să ridice situația neamurilor și a femeilor mai sus decât a fost în societate. Bine înțeles acest fapt are implicații și pentru noi astăzi.

5) Împlinirea profețiilor - dar în ce sens…?

Problema Împlinirii Profețiilor în Matei 1-2

Care este relația între versetele citate și pasajele din care sunt luate, adică contextele lor originale?

1:22-23 cu Isaia 7:1-8:18

2:15 cu Osea 11:1-7

2:17-18 cu Ieremia 31:15-17

2:23 cu ?

Ce să spunem despre felul în care Matei folosește aceste pasaje din VT? Scoate versete din context și le face 'pretexte'? Sau a avut presupoziții pe care noi nu le avem, care au făcut ca interpretarea lui să se pară legitimă în contextul și cultura lui?

Isaia 7 - se referă în contextul original la nașterea unui copil al profetului sau al regelui? Nu este clar, dar în orice caz în LXX s-a tradus cu un cuvânt care nu înseamnă doar 'o femeie tânără' ci 'o fecioară' în sens strict. Asta a creat posibilitatea pentru Matei să vadă în acest text ceva care are de a face cu Isus. Dar în orice caz punctul este că Isus, mai mult decât orice copil care s-a născut în istoria lui Israel, este semnul cel mai clar că Dumnezeu este cu poporul său.

Osea 11 - Poate că Matei a vrut să accentueze faptul că în Isus istoria poporului lui Israel este recapitulată.

Ieremia 31 - Și aici recapitularea istoriei poporului poate să fie un aspect al presupoziților lui Matei care să fi făcut aceste cuvinte să pară relevante. Dar faptul că evreii au considerat că sunt în continuare într-o stare de exil poate să fie un alt motiv de ce Matei s-a legat de acest text. Isus participă în starea de pedeapsă suferință și exil, dar este și semnul că starea aceasta în curând va ajunge la un sfârtșit.

Faptul că Matei vede în istoria lui Isus istoria Israelul adevărat se vede clar și în narațiunea ispitirii. În pustie, Isus se confruntă cu aceleași ispite care au confruntat poporul Israel în pustie. El răspunde cu răspunsurile care Israel trebuia să da, conform Deuteronom.

Alte aspecte ale prezentării Domnului Isus în primele capitole

Concluzie: În scurt, Matei vrea să-l prezintă pe Isus aici ca implinirea așteptărilor Scripturii, și cel care în viața lui recapitulează istoria lui Israel și o împlinește. Într-un mod care este în acord cu felul în care Dumnezeu a dat copii de partea bărbătească în mod miracolos în trecut și a făcut din copiii respectivi salvatori pentru Israel, dar care este mult mai minunat și decisiv, Dumnezeu dovedește prin evenimentele legate de aparența lui Isus în istorie că el este cu poporul lui. Dar acest 'cu' este condițional - el face tot ce este necesar pentru mântuirea sau răscumpărarea poporului său, dar întrebarea care este ridicată este dacă poporul său este în stare să primească aceasta acțiune divină și să răspundă în mod potrivit. Restul evangheliei încearcă să da un răspuns acestei întrebări și să ofere mântuirea divină tuturor celor care sunt în stare să răspundă.

1