Matei 03 - Introducere în Predica de pe Munte

 

Introducere

Predica de pe Munte poate este partea cea mai bine cunoscută din Scriptură. Evanghelia după Matei a fost făcută prima carte din Noul Testament de către cei care au aranjat cărțile canonului, și acest fapt a contribuit mult la felul în care mulți îl privesc pe Isus ca unul care, prin excelență, a fost un învățător.

Așa cum am menționat altă dată, în predica de pe munte nu avem de a face doar cu învățătura Domnului Isus, ci cu învățătura lui transmisă de Q și redactată de Matei. Acest lucru se vede în mod izbitor dacă facem o comparație între materialul acesta așa cum se găsește aici în Matei și în felul în care se găsește împrăștiat prin Evanghelia după Luca. Deci când studiem acest pasaj interacționăm cu învățături care au deja o istorie de interpretare și reinterpretare.

Ce fel de etică, sau ce fel de viață practică, se prezintă aici? Ne oferă Matei aici legi pentru societate sau idealuri pentru comunitatea creștină? Sunt câteva diferite moduri în care Predica de pe Munte s-a interpretat de-a lungul secolelor.

1) Interpretarea Predicii de pe Munte ca Lege și Evanghelie

(Interpretarea Luterano-paulină)

Luther a predicat mult pe baza acestor capitole și a încercat să combată două feluri de interpretare cu care n-a fost de acord.

Pe de o parte a opus interpretarea tradițională catolică care a înțeles aceste îndemnuri ca fiind aplicabile doar unei categorii speciale de creștini cu o chemare deosebită. Luther a afirmat că, dimpotrivă, aceste învățături sunt aplicabile tuturor.

Dar pe de altă parte Luther a fost împotriva celor care, în mod 'fanatic' (după părerea lui), au înțeles predica de pe munte ca fiind o lege normativă. O astfel de interpretare, după părerea lui Luther, ar fi creat o confuzie între lege și evanghelie, între domeniul sacru și domeniul secular. Luther a formulat în acest context doctrina lui binecunoscută despre 'două domenii', cel sacru și cel secular. Deci pentru Luther un creștin de rând nu trebuie să se împotrivească, ca și individ, celui care îi face rău; dar de exemplu un primar (chiar dacă este un creștin) trebuie să lupte împotriva răului.

Din perspectiva lui Luther, Predica de pe Munte este un fel de lege, care arată omului perfecțiunea și astfel îl provocă la pocăință. În același timp, Predica de pe Munte este și evanghelie, în sensul că oferă binecuvântare sau 'fericire' celor care răspund.

Predica de pe Munte în acest caz este un ideal care nu poate fi realizat de către oameni căzuți, ci doar ne arată starea noastră păcătoasă și ne îndrumă spre iertarea evangheliei.

 

 

 

2) Interpretarea 'fanatică'

(Predica de pe Munte ca un scop realizabil)

Interpretarea aceasta este numită cea 'fanatică' în primul rând de cei care n-o acceptă. Anabaptiștii împotriva cărora Luther a scris au adoptat perspectiva aceasta, și de aceea au respins orice fel de jurământ sau de participare în activități legate de armată. De asemenea în secolul nostru autorul rus Leo Tolstoy a acuzat biserica lui Hristos de a fi diluat cerințele lui Isus. Dacă toți ar asculta de învățăturile care sunt date în Predica de pe Munte, ar exista un fel de paradis pe pământ. Sau așa cum afirmă Dostoievski în 'Idiotul', dacă doar ne-am iubi unii pe alții ca pe noi înșine, Împărăția cerului ar fi stabilit pe pământ. Mulți creștini socialiști găsesc în acest pasaj 'mesajul revoluției și al transformării lumii prin Dumnezeu'. Dar exegeții Lutherani resping această interpretare pentru că lor li se pare că nu ia destul în serios starea căzută a omului.

3) Interpretarea liberală

(Predica de pe Munte ca o etică de atitudine)

Dacă cerințele Predicii de pe Munte nu se pot realiza, atunci o alternativă ar fi să vedem în acest pasaj o etică nu de acțiune ci de atitudine. Mulți interpreți liberali de exemplu sunt de părere că Predica de pe Munte nu trebuie interpretată literal ci ca un apel la conștiință. În contrast cu idea că suntem sub o anumită lege scrisă, perspectiva aceasta afirmă că Predica de pe Munte este un apel la libertate care ne invită să intrăm în împărăția lui Dumnezeu nu prin anumite fapte ci prin adoptarea unei anumite atitudini ale inimii.

4) Interpretarea din perspectiva Istoriei Religilor

Predica de pe Munte în contextul său religio-istoric

Mișcarea istoriei religilor (care a început din secolul trecut) a încercat să interpreteze creștinismul în contextul dezvoltării istorice ale religilor. Creștinismul este una din cele multe religii din lumea antică și trebuie interpretat față de și în relația cu celelalte.

Dintre cei care au adoptat perspectiva aceasta trebuie menționat numele lui Johannes Weiss și al lui Albert Schweizer. Acești doi savanți și-au dat seama că Isus a trăit într-o altă lume, o altă perioadă istorică și cu un alt mod de gândire care se pare ciudat din perspectiva noastră modernă. Perspectiva lui Isus asupra lumii este identificată de acești interpreți ca fiind una apocaliptică. Astfel Weiss a ajuns la concluzia că aceste îndemnuri pot fi înțelese numai când le privim nu ca regulile unei comunități care va exista pentru o perioadă lungă, ci ca răspunsul radical al unor oameni influențați în mod puternic de apropieriea sfârșitului lumii. De asemenea Schweizer a numit aceste învățături ale lui Isus o 'etică interimară'. Predica de pe munte deci reprezintă răspunsul de pocăință față de sfârșitul iminent.

Alți experți au atras atenția la relația dintre Predica de pe Munte și iudaismul rabinic (în contrast cu cel apocaliptic). Aceste studii au accentuat faptul că nu există un element din învățătura lui Isus care să fie sută la sută unic în contextul iudaismului de atunci. Elementul distinctiv din mesajul lui Isus a fost idea că în propria sa persoană se apropie împărăția lui Dumnezeu de omenire. Ca și un alt exemplu de o interpretare din categoria aceasta, menționez W. D. Davies, cine afirmă că Predica de pe Munte trebuie interpretată în lumină iudaismului rabinic, ca fiind un răspuns creștin la perspectiva adoptată de către rabinii iudei la Iamnia și încercarea lor de a restaura și de a redefini iudaismul după evenimentele din anul 70 era noastră.

5) Interpretarea din Perspectivei Teologiei Dialectice

Mișcarea teologiei dialectice începute de Karl Barth a cuprins până la urmă oameni din mai multe confesiuni și tradiții creștine, dar interpretările diverse din perspectiva aceasta au în comun faptul că nu este de ajuns o interpretare istorică: este nevoie de o interpretare care să cuprindă atât perspectivele istorice, cât și cele teologice. Perspectiva aceasta accentuează faptul că nu există exegeză fără presupoziții, lucru care are ca implicație faptul că nu putem să citim un anumit pasaj biblic fără să fim afectați de contextul nostru istoric, care este diferit față de cel care a fost în vedere când pasajul respectiv a fost scris.

De exemplu, Rudolf Bultmann a respins interpretarea liberală, afirmând că Predica de pe Munte are de a face cu ascultare radicală. Chemarea lui Isus necesită un răspuns care afectează persoana întreagă. [Se vede în interpretarea lui influența existențialismului, care a contribuit mult la evanghelicalismul american modern]. Vă prezint un citat din cartea Jesus a lui Bultmann:

Cerând ascultare radicală, Isus câștigă dreptul de a denumi evlavia convențională ca fiind incompletă și ipocrită, căci își dă aere și este mândră de corectitudinea ei. Pentru că, unde idea de ascultare nu este luată totalmente în serios și un om privește ascultarea lui ca fiind întotdeauna ceva realizat de sine, acolo intră spiritul fățărniciei și al mândirei.

În tradiția de interpretare dialectică se vede influența Lutherană. Totuși se accentuează faptul că Predica de pe Munte nu este doar o provocare ci și ceva care trebuie trăit.

6) Interpretarea pacifistă

Predica de pe Munte a avut o influență asupra unor personaje importante din secolul XX, dintre care Rev. Dr. Martin Luther King Jr. și 'Mahatma' Gandhi. În perspectiva aceasta Predica de pe Munte este puterea lui Dumnezeu care trebuie să transforme comportarea socială.

-----

După ce prezintă toate aceste perspective diferite de interpretare, Georg Strecker accentuează nevoia de a interpreta Predica de pe Munte în contextul său istoric original înainte de a încerca s-o aplicăm pentru zilele noastre. Totuși merită să discutăm aceste diferite perspective înainte să începem să studiăm acest pasaj. Este Predica de pe Munte o etică pentru creștini numai, sau pentru toți? (Sau în alte cuvinte, Predica de pe Munte reprezintă mesajul Evangheliei sau felul de viață cerut de la cei care deja au acceptat Evanghelia?) Este ea o lege pentru societatea întreagă sau un ideal pentru comunitatea creștină? Înlocuiește legea lui Moise sau doar o definește mai clar? Trebuie aplicată în mod literal sau vorbește uneori în mod hiperbolic?

Ar fi o greșeală să încercăm să găsim răspunsuri la toate aceste întrebări înainte să studiăm acest pasaj. Totuși unele informații și concluzii provizorii sunt necesare.

Înainte de a încerca să aplicăm un text pentru zilele noastre, înainte de a găsi într-un text biblic răspunsuri la întrebările noastre ca oameni ai secolului XX, este important mai întâi să încercăm să punem la o parte problemele noastre (în măsura în care acest lucru poate fi realizat) și să punem mai degraba întrebarea 'Ce a vrut autorul acestui pasaj să spună față de contextul lui?'

Astfel putem să specificăm acum relația între învățăturile găsite aici și idei contemporane lui Matei. Așa cum unii au accentuat, idea că trebuie să renunțăm la sine și să ne iubim unii pe alții nu sunt idei care nu se găsesc și în altă parte. Ceea ce deosebește învățătura Domnului Isus [așa cum este prezentată aici] de alte învățături este accentul pus pe Împărăția lui Dumnezeu și pe faptul că această Împărăție s-a apropiat de oameni chiar în persoana lui Isus însuși.

De câte ori apare cuvântul 'împărăție' în Matei 5-7? De 9 ori și acestea în locuri strategice. [Are un loc important în introducerea evangheliei - cf. 3:2; 4:17,23 - vedeți de asemenea 10:7 și pildele împărăției în cap. 13]

În contrast, în Luca 6 cuvântul 'Împărăție' apare numai o dată. Deci accentul pus pe legătura între Împărăția lui Dumnezeu și aceste învățături ale Domnului Isus este un aspect distinctiv al Evangheliei lui Matei.

 

Luând în considerare discuțiile începute de Weiss și Schweizer despre importanța escatologiei pentru etica lui Isus, în ce măsură trebuie să înțelegem aceste învățături etice ca fiind în același timp și învățături escatologice? În ce măsură sunt ele legate în mod direct nu de o concepție abstractă despre Împărăția lui Dumnezeu, ci de o concepție despre o Împărăție care va aduce istoria la un sfârșit, sau despre o Împărăție a cărei venire a fost așteptată înainte să dispară generația care a trăit în timpul lui Isus?

Chiar dacă putem găsi paralele la cele mai multe elemente și învățături etice din Predica de pe Munte, acest lucru nu trebuie să ne surprindă: o mare parte se bizuiește pe VT, care este sursa eticii iudaice și musulmane. De asemenea etica VT nu este ceva care s-a formulat într-o mănăstire ci maidegrabă în interacțiune directă cu alte moduri de gândire contemporane. Și chiar dacă putem găsi paralele, felul în care aceste învățături sunt puse împreună și aspectele care sunt accentuate, au un caracter distinctiv.

_____________________

Accentele din Q

Materialul din Q care se găsește în Luca 6 este reprodus în Matei aproape fără diferențe de ordine:

Luca 6 Matei 5-7

Introducere 20a 5:1-2

Fericirile 20b-23 5:3-12

Vaiurile 24-26

Iubirea dușmanului 27-36 5:38-47

Regula de aur 31 7:12

nu judecați 37-38 7:1-2

Călăuza oarbă 39

Învățător și ucenic 40

Paiul & bârna 41-42 7:3-5

Pomul și roada 43-45 7:16-20

Doamne, Doamne 46 7:21

Casa pe stâncă 47-49 7:24-27

Deci Matei a reținut ordinea originală din Q, înafară de faptul că a pus 'regula de aur' într-un loc mai culminant. Între materialul preluat din Q, Matei a introdus alte învățături și tradiții cu teme asemănătoare.

________________________

Accentele din Luca

Ca să vedem un pic mai clar contrastul între interpretarea și redactarea lui Matei și cele ale lui Luca, trebuie să privim diferența între forma fericirilor. Unii ar spune că fericirile din Luca nu sunt 'spiritualizate' în măsura în care sunt în Matei.În orice caz, pentru Luca, accentul este pus mai mult pe felul în care aceste învățături trebuie să afecteze viața cotidiană a comunității creștine. De aceea adugă cuvântul 'acum' în Luca 6:21a și 6:25a. Problema relației între bogați și săraci este accentuată foarte mult în Luca în general și nu numai aici.

-----------------------------------

În Predica de pe Munte, limbajul distinctiv al lui Matei apare de mai multe ori: nu numai de exemplu 'Împărăția cerului' în loc de 'Împărăția lui Dumnezeu', ci și altele, de exemplu 'neprihănire/dreptate'.

Matei îl prezintă pe Domnul Isus ca un Moise nou, și în acest context faptul că aduce aceste învățături pe munte trebuie să fie semnificativ. Nu trebuie să decidem acum dacă este vorba de o lege nouă sau o doar o interpretare mai bună a legii. Totuși este clar că Matei intenționează un contrast sau o comparație între Isus și Moise, de un fel sau altul.

Între Matei și Pavel se vede un contrast clar. Asta nu înseamnă neapărat că se contrazic, dar cel puțin există diferențe de accent între ei. De exemplu dacă punem unul lângă altul următoarele pasaje:

Matei Pavel

5:17-19 Gal. 5:18; Efes. 2:15; Col. 2:16-17

7:21 Romani 10:5-13

Pe de altă parte dar, vedem că Pavel afirmă în Romani 2:13 că cei ce fac ceea ce cere legea sunt cei care sunt priviți neprihăniți înaintea lui Dumnezeu, și de asemenea Matei consideră că unele aspecte ale legii sunt mai importante decât altele. Deci, dacă nu au exact aceeași perspectivă, nici nu sunt neapărat dușmani.

 

Concluzie

Sunt multe alte puncte care pot fi discutate, dar acestea vor fi de ajuns pentru o intoducere în exegeza și interpretarea acestui pasaj. Vom pune accentul pe modul istoric de interpretare, încercând să înțelegem aceste învățături în contextul lor original social, istoric, teologic și literar. Dar această predică nu este doar un text interesant din trecut. După ce am făcut tot ceea ce este necesar ca să citim într-un mod 'academic', atent și informat, trebuie să citim și într-un mod deschis la mesajul acestui pasaj și căutând ca Dumnezeu să ne vorbească și să ne schimbe prin el.

1