(1) Introducere: cosmologia biblică și cosmologia modern-științifică

A. Introducere

"Cînd privesc cerurile, lucrarea mâinilor Tale, luna ºi stelele pe care le-ai fãcut, îmi zic: Ce este omul, ca sã Te gândești la el? Și fiul omului, ca să-l bagi în seamă?" Generația noastră nu este prima care se uită noaptea la cer și se gândește "oare ce este omul, în universul acesta mare?" Filozoful grec Epicur, care a trăit 341-270 î.H., se pare că a fost primul care a sugerat existența a unui număr infinit de lumi și a vieții pe aceste lumi. Chiar mai devreme, Platon a crezut că stele și alte obiecte cerești au suflete, astfel crezând (într-un fel) în viața "extraterestă". Pitagorenii au sugerat (cu un secol înainte de apariția lui Socrate în lumea filozofică) că sunt ființe superioare oamenilor care locuiesc pe lună. Această idee a fost dezbătută de academici în continuare chiar până în secolul 18-lea. Astronomul Johannes Kepler (1571-1630) a argumentat, pe baza observațiilor lui Galileo că planeta Jupiter are luni, că Dumnezeu ar fi făcut aceste luni pentru locuitorii lui Jupiter tot așa cum a făcut luna noastră pentru noi. Iar în 1757 Benjamin Franklin, descoperitorul posibilității conducerii curentului electric din fulgere, a afirmat că n-ar trebui să avem o părere prea exagerată despre importanța noastră în univers. Vor fi un număr infinit de lumi sub îngrijirea providenței divine și astfel, dacă ar fi distrus lumea noastră, nu prea s-ar simți lipsa. Așa că discuții pe și interes în acest subiect nu este ceva nou.1

Însă noi astăzi suntem poate mai conștienți de mărimea vastă a universului decât oricare dintre stamoșii noștri. Nu numai s-a dovedit între timp că pământul nu este în centrul cosmosului, ci astăzi știm că cerul nu este o boltă solidă la o distanță de zeci sau chiar mii de kilometri distanță de la pământ, ci lanțuri de galaxii cel puțin zeci de miliarde de ani-lumină în lungime. Dintre acestea, galaxia noastră este doar una între altele, iar steaua pe care o numim "soarele" în jurul căruia se învârte pământul este doar o stea obișnuită la marginea galaxiei noastre pe care noi am numit-o "Calea Lactee". Sau în cuvinte care poate au o rezonanță mai puternică decât acest limbaj științific uscat,

 

La steaua care-a răsărit

E-o cale-atât de lungă,

Că mii de ani i-au trebuit

Luminii să ne-ajungă.

 

Poate de mult s-a stins în drum

În depărtări albastre,

Iar raza ei abia acum

Luci vederii noastre.

 

Icoana stelei ce-a murit

Încet pe cer se suie;

Era pe când s-a nu zărit.

Azi o vedem, și nu e...2

 

Problema pe care o vom aborda în cadrul acestor studii este relația dintre 3 perspective. Perspectivele respective sunt: (1) perspectiva Bibliei, (2) perspectiva superstiției (fie cea a oamenilor care nu sunt conștienți de descoperirile științei, fie cea a acelora care resping știință pentru a adopta o perspectivă "păgână"postmodernă), și (3) perspectiva științei moderne. Legate de această temă mai generală sunt multe probleme diferite care ne confruntă astăzi. Cum ar trebui ca un creștin să privească teoria evoluției? Cum ar trebui ca un creștin să privească obiceiul românesc de a se scuipa "ca să nu se deoachie"? Are Biblia ceva de spus față de întrebările care au fost puse sau care ar trebui să fie puse de către românii secolului XXI? Această serie de studii va aborda acest subiect, cu accent deosebit pe interpretarea pasajelor biblice relevante.

În acest prim studiu pe această temă, astfel, vom considera cosmologia biblică și cosmologia modernă. Poate deja sunteți obișnuiți ca predicatorii să folosească temerni lungi cu "-logia" la sfârșit. Sper ca acest termen să nu fie o pricină de poticnire sau de neînțelegere pentru vreo cineva prezent astăzi. Este o prescurtare prea folositoare ca s-o ignorăm. Bănuiesc că știți cu toții ce înseamnă cosmosul. Este un termen care denumește tot universul, tot ceea ce există. Cosmologia astfel înseamnă gândirea despre cosmos, concepția pe care oamenii o au despre cosmos. În alte cuvinte, ne vom gândi în acest prim studiu la felul în care cei din vremurile biblice au privit cosmosul, și la felul în care oamenii de astăzi îl privesc. Vom considera felul în care mesajul Bibliei poate fi comunicat astăzi în ciuda diferențelor între felul în care Biblia privește universul și felul în care oamenii de astăzi îl privesc.

B. Relevanța Literaturii și Filmelor Epocii Noastre

Literatura și filmele științifico-fantastice sunt literatura epocii noastre. Ele exprimă în lucrări și narațiuni fictive modul în care oamenii de astăzi privesc universul, existența umană, sensul vieții și viitorul care este de fapt potențialul prezentului.3 De multe ori creștinii reușesc să dea răspunsuri inteligente problemelor epocii numai după ce nu mai sunt de fapt probleme. Un exemplu ar putea fi retragerea condemnării lui Galileo Galilei în ultimii ani de către Biserica Catolică, aproape 4 secole după moartea lui și evident cu mult timp după ce restul lumii și-a dat seamă că Galileo a avut dreptate. Ca protestanții să nu se mândresc prea mult, și Martin Luther a respins ideea că pământul se rotește în jurul soarelui, folosind în acest scop același fel de argumente care sunt folosite în unele cărți care pretind a oferi un "creaționism științific".4

S-a observat că filmele din serialul "Războiul Stelelor" îl prezintă pe Dumnezeu ca și o forță și nu ca și o persoană. Sunt două aspecte aici. Pe de o parte, cei mai mulți care fac astfel de observații se uită la filmele de acțiune sau de dragoste care presupun o perspectivă modernă materialistă și ateistă fără să facă complexe din această cauză. Dacă unele filme recente sunt mai mult postmoderne, și au presupoziții panteiste și pluraliste, ne este de mirare, și nu sunt nici mai mult nici mai puțin potrivite pentru vizionare de către creștini. Pe de altă parte, este important să știm că nu a fost intenția lui George Lucas, autorul filmelor "Războiul Stelelor", să ofere răspunsuri directe la întrebări religioase. El menține că crede în Dumnezeu și că intenția lui nu a fost să spună audienței filmelor lui "Dumnezeu este cutare" sau "Dumnezeu este în felulul următor" ci doar să ofere o provocare. Pentru el, "forța" nu este Dumnezeu, ci doar o provocare pentru tineret să se gândească la mister și la Dumnezeu. De asemenea, filmele lui prezintă binele și răul ca valori obiective într-un mod care este străin celor mai multe filme moderne.5 Dacă filmele acestea nu prezintă o perspectivă creștină, totuși prezintă una morală, lucru pe care probabil noi ca și creștini îl vom putea aprecia, mai ales când vedem alternativele imorale care se oferă zilnic în vremea noastră.

Pe lângă filmele "moderne" care prezintă posibilități pozitive pentru un viitor științific, sunt și filme postmoderne.6 Postmodernismul este acea mișcare care recunoaște limitele științei, ale tehnologiei, ale valorilor și ale perspectivelor iluminismului. Un exemplu bun al acestui fenomen postmodern este serialul popular Dosarele X. Nu neagă existența adevărului "dincolo de noi", însă prezintă multe diferite "adevăruri" parțiale care par a fi contradictorii. Cea care este de regulă prezentată ca fiind mai slabă este perspectiva științific-rațională, reprezentată de personajul lui Scully, care nu este deschis suficient să vadă că există adevăr în mituri, în fenomenele paranormale. Cu venirea postmodernismului, a avut loc o adevărată renaștere a păgânismului religios. Poate chiar toate religile antice își găsesc practicanții și aderenții în zilele noastre. Sunt oameni în Mare Britania care se întâlnesc regulat pentru a se închina lui Thor, zeul scandinavian, nu pentru că sunt convinși că există, ci pentru că religia această tradițională le oferă un sistem de credință și practică pe care ei nu au găsit-o nici în societatea modernă nici în bisericile tradiționale.

Unii creștini se bucură de sosirea postmodernismului, care recunoaște limitele științei și este larg deschis către realități spirituale - pe lângă multe "irrealități" spirituale! Alții sunt îngrijorați de această renaștere nu doar a interesului în lucrurile spirituale, ci chiar a superstiției, a unor concepte premoderne. Este foarte ușor pentru păgânii din Occidentul de astăzi să spună că este bine să trăim în conformitate cu natură după ce știința a eliminat multe dintre aspectele teribile, cumplite ale naturii, cum ar fi boli ca și poliomelită sau variolă, și a făcut posibil ca oamenii să nu trăiească tot timpul la granița cu foametea. Este bine să recunoaștem limitele științei, dar nu trebuie nici să fim inconștienți de toate lucrurile bune pe care le avem doar din cauza ei.

Astfel ne întoarcem la întrebarea noastră principală. Pe care parte a acestui conflict postmodern ne găsim? Dacă ne aliăm cu știința împotriva superstiției, aliatul nostru s-ar putea să ne împuște din spate! Dar dacă ne aliniem cu renașterea unei așa-numite "spiritualitate", s-ar putea să dăm mai mulți pași înapoi și să ne trezim într-o lume care seamănă prea bine cu lumea în care primii apostoli au trăit. Dar care de fapt ar trebui să fie atitudinea noastră ca și creștini față de descoperirile științifice și fața de modul științific de a înțelege originea și natura universului? Este o problemă destul de complicată, desigur mult-dezbătută, și o vom aborda în restul acestui studiu.

 

C. Cosmologia Comparată

1) Cosmologia Biblică

Cu privire la comparația pe care trebuie s-o facem între diferitele cosmologii, cosmologia biblică și cea modernă, ar fi bine să începem "la început". Cu aceste cuvinte, "la început", începe Biblia. Oamenii de știință sunt și ei interesați în începutul universului, și încearcă prin studiul universului existent să descopere ce pot despre felul în care a început. Dar noi vom începe cu Biblia, să vedem ce ne spune despre început.

Unii, încercând să armonizeze Biblia cu știința, au argumentat că zilele din Geneza 1 pot fi interpretate ca reprezintând veacuri geologice.7 Dar Biblia nu este o carte de știință, încercând să-i învețe pe oamenii din lumea antică sau chiar cei din lumea modernă despre detaliile biologiei, chimiei, fizicii, astronomiei și altele. Dacă citim despre primele 6 zile, zilele creației așa cum sunt prezentate în Geneza 1, vom vedea că ordinea descrierii evenimentelor are o logică poetică, care probabil are mai mult de a face cu paralelismul decât cu cronologia.

Ziua I Lumina Ziua IV Purtători de Lumină

Ziua II Apele de sus și jos Ziua V Locuitorii "Apelor"

Ziua III Pământ uscat Ziua VI Locuitorii Uscatului

Ziua VII Odihna8

Primele 3 zile descrie facerea locurilor care sunt "umplute" în următoarele 3 zile. Astfel, prin structura aceasta poetică, autorul afirmă că Dumnezeu a creat tot ceea ce există, atât locuri cât și ființele care locuiesc în acele locuri. Recunoașterea structurii pasajului ne ajută să înțelegem că scopul autorului nu este de a relata ordinea cronologică a evenimentelor; de asemenea, ne ajută să înțelegem de ce lumina este creată în prima zi în timp ce soarele este creat doar în a patra.

Pornind de aceste indicații găsite în textul însuși, vom putea vedea că Geneza 1 nu este scris pentru a oferi un răspuns direct teoriei evoluției darwiniste. Prin această afirmație nu spun că învățătura acestei capitole nu are nici o relevanță pentru acest subiect, ci doar că autorul acestui capitol a avut alte interese mai relevante pentru timpul său. Vedem acest lucru mai clar dacă facem o comparație între ceea ce alții din vremea aceea au crezut despre crearea lumii, și afirmațiile și descrierea din Geneza.

Babilonienii, cultura predominantă din vremurile vechitestamentare, au crezut că zeii s-au luptat între ei pentru a crea lumea. Marduk, zeul care s-a dovedit cel mai puternic, a învins monstrul haosului Tiamat, lighioana apelor, pentru a crea, și a tăiat trupul ei în două ca să facă din cele două bucăți marea și cerul. Aici putem vedea cum autorul cărții Geneza răspunde credințelor contemporane, prin a-l prezenta pe singurul Dumnezeu adevărat, Yahweh, ca cel care creează fără să fie nevoie să se lupte, fără să aibă dușmani care să-i se opună. El vorbește suveran, și facerea pământului se realizează. El desparte apele, sus și jos, fără luptă. Chiar și haosul este sub controlul său divin.9

Noi astăzi suntem conștienți că autorul acestei cărți a vorbit din perspectiva lui, folosind limbaj și idei contemporane pentru a afirma suveranitatea lui Dumnezeu ca și Creator, și pentru a nega perspectivele alternative din vremea lui. Noi suntem conștienți că celul nu este albastru pentru că există "ape de sus"; referirea la despărțirea apelor de sus de apele de jos n-ar trebui să ne îngrijoreze. Prin acest limbaj, autorul afirmă că în contrast cu părerea celorlalte popoare, Dumnezeu a creat fără luptă și fără discuții, fiind singurul Dumnezeu etern. Nu a intenționat să ofere o descriere științifică a compoziției atmosferei. De asemenea, când vorbește despre adunarea apelor într-un singur loc (Geneza 1:9), vorbește din perspectiva popoarelor din lumea mediteraneană, pentru care lumea întreagă a fost pământ în jurul apelor adunate într-un singur loc numit "mări".10

În ce măsură putem spune că autorii Bibliei au luat ca și dat perspectiva "științei" contemporane? Faptul că autorul cărții Geneza vorbește despre ape su și jos ar putea fi un indiciu în privința aceasta. Lucrurile sunt puțin mai clare, însă, în cadrul Noului Testament. Aici este de remarcat faptul că Pavel vorbește despre "puterile răului în locurile cerești" (Efeseni 6:12) și despre răpirea sa până în "al treilea cer" (2 Corinteni 12:2). Ce fel de cosmologie se potrivește cu aceste afirmații? Cea acceptată în vremea lui Pavel, și anume cosmologia cunoscută sub denumirea "cosmologia ptolomaică".11 Această perspectivă privește pământul ca centrul universului, în jurul căruia se rotesc luna, planetele (cele 5 vizibile cu ochiul liber) și soarele, într-o sferă delimitată de planul sau nivelul stelelor. Deci fiecare corp ceresc reprezintă o sferă cerească sau "un cer", șapte fiind în total.12 În cadrul acestei cosmologii, Dumnezeu este situat deasupra stelelor în cerul cel mai înalt, iar între el și pământul sunt toate celelalte ființe cerești, unele bune, altele rele.

Acceptând că această viziune a universului este greșită din punct de vedere științifică, nu trebuie să afirmăm că Biblia însăși este greșită, pentru că autorul Bibliei nu intenționau a ne oferi o descriere științifică a lumii. Ei și-au formulat teologia, folosindu-se de limbaj contemporan. Astfel afirmația lui Pavel că Isus este așezat la dreapta Tatălui, deasupra tuturor puterilor, este o afirmație în limbaj spațial a adevărului fundamental că Isus a cucerit victorios toate puterile care se găsesc într-o stare de rebeliune împotriva lui Dumnezeu.

De asemenea, dacă ne uităm la Faptele Apostolilor 1:2,9-11, găsim afirmații care dau de înțeles că Isus a fost înalțat în mod literal-spațial, urcându-se într-un cer care este literal "sus". Dacă noi astăzi nu putem menține că cerul este sus în acest sens literal, va trebui să afirmăm ori că Dumnezeu l-a ridicat pe Isus pentru ca cei de atunci să înțeleagă că el a mers în cer, ori că Luca și-a exprimat credința că Isus este în cer cu Dumnezeu în termenii felului în care el și contemporanii lui au înțeles universul. În orice caz, faptul că noi privim lucrurile altfel astăzi nu necesită o negare a faptului că Isus este în cer cu Dumnezeu. Înseamnă doar că sunt conștienți că activitatea lui Isus cu Dumnezeu nu este un domeniul potrivit pentru a fi investigat de cerectătorii de la NASA.13

2) Cosmologia Științifică

Dacă cele afirmate până acum sunt valabile, atunci care este abordarea corectă creștină a ipotezelor moderne științifice? Ca și ipoteze științifice, vor trebui evaluate ca atare, în mod și prin cercetări științifice. Aici trebuie să fac referire la așa-numitul "Creaționism Științific", care a produs o literatură vastă care pretinde că "știința adevărată" nu sprijinește în nici un fel teoria evoluției darwiniste ci este în acord total cu Biblia.14 Din păcate, cei care au scris aceste cărți au pornit din presupoziții cu privire la interpretarea cărții Geneza care ar fi respinse de cei mai mulți experți (inclusiv cei evanghelici) în domeniul interpretării Vechiului Testament. De asemenea, este trist că sunt cazuri în care s-au folosit de argumente false sau deceptive pentru a apăra interpretarea lor a capitolului 1 din Geneza. De pildă, dintre mai multe exemple pe care le-aș fi putut oferi, se folosește des argumentul că șansele producerii unei ființe complexe din atomi la întâmplare sunt asemenea șanselor producerii unui avion prin mișcarea unui vârtej de vânt printr-o grămadă de fiare vechi. Dar nici un evoluționist nu pretinde că o ființă complexă a apărut dintr-o dată în acest fel. Ființele complexe au apărut, conform teoriilor evoluționiste, printr-un proces lung care implică modificări genetice mici și graduale care pot fi observate în prezent. Nu vreau să vă plictisesc cu argumente științifice, dar le-aș putea oferi în sprijinul teoriei evoluției.15 În orice caz, cel mai trist aspect al dezbaterilor între cele două tabere este faptul că unii creștini par a crede că este potrivit să folosești argumente false sau slabe pentru a apăra adevărul. Adevărul este că, deși sunt probleme, nelămuriri și întrebări fără răspunsuri clare în legătură cu teoria evoluției prin selecția naturală, totuși sunt și multe dovezi care sprijinesc această teorie. Acesta este motivul pentru care cei mai mulți oameni de știință cu specializare în domeniul biologiei, inclusiv cei care sunt creștini, acceptă valabilitatea acestei ipoteze. De fapt, mulți oameni de știință ar spune că evoluția este un lucru clar dovedit de numeroasele dovezi genetice, biologice și paleontologice. Ceea ce rămâne o teorie este mecanismul evoluției - cei mai mulți oameni de știință acceptă selecția naturală ca mecanismul principal, dar unii nu sunt de acord și sunt chiar unii care ar spune că apariția vieții este aproape inevitabil, datorită unei tendințe inerente în natura universului nostru.16

Pe de o parte, faptul creației poate fi afirmat indiferent de concluziile pe care le tragem cu privire la modul în care Dumnezeu a creat lumea. Geneza ne spune că Dumnezeu a vorbit, iar pământul produce ființele vii în răspuns la porunca divină (Geneza 1:11,24)! Dacă suntem creați de Dumnezeu, cât de mult contează dacă suntem țărână modificată printr-o singură etapă, sau primate modificate prin mai multe etape? Important, după părerea mea, este menținerea adevărului biblic că oamenii sunt creaturi ale lui Dumnezeu și ca atare scopul lor este să intre în relație cu Creatorul lor.

Pe de altă parte, dacă creștinii n-ar trebui să respingă teoria darwiniană a evoluției a priori (adică fără argumente și evaluare științifică), au motive bune pentru a respinge orizontul construit de unii folosindu-se de această teorie pentru a-l justifica, și anume ceea ce vom putea numi evoluționismul. Teoria evoluției a fost folosită pentru a justifica aproape toate societățile moderne, fie cele comuniste, fie cele capitaliste. Gânditorii principali ai capitalismul au oferit "supraviețuirea celor mai tari" drept baza pentru o economie în care toți sunt liberi pentru a face ceea ce vor. Dar pe lângă faptului că există, într-adevăr, o tendință naturală pentru cei care sunt mai tari să suprăviețuiească, există și aspectul comunitar. Natura nu este alcătuită din animale care se comportă în mod capitalist. Există în natură exemple extraordinare de colaborare. Exemplul cel mai important poate este existența mitocondriilor în celulele noastre. Acestea sunt organisme microscopice care locuiesc în celulele tuturor ființelor vii de pe planeta noastră. Ele și noi ne-am dezvoltat împreună, în așa fel că, prin ajutorul acordat reciproc, acum noi depindem de ele iar ele de noi. Fără mitocondrii, noi nu putem trăi. Astfel, la baza existenței umane există colaborare, ajutor reciproc. Creștinii au dreptul să apeleze la știință pentru a combate folosirea greșită sau mincinoasă a teoriilor științifice în scopuri anti-creștine, dar numai în cazul în care noi înșine folosim știința și argumentele științifice într-un mod cinstit.

Dacă ne uităm la exemplul autorilor Bibliei, vom vedea că ei s-au folosit de ideile contemporane despre lume, despre univers, pentru a exprima credința lor. De asemenea, când contemporanii lor au menținut o perspectivă inacceptabilă despre lume sau despre Dumnezeu, s-au folosit de aceste concepte și narațiuni pentru a le combate pe propriul lor tărâm. Cred că putem lua exemplul acestor autori biblici drept model pentru interacțiunea noastră cu gândirea contemporană. Există un pericol: cei care au procedat în acest fel au lăsat o portiță pentru cei care în zilele noastre se folosesc de limbajul antic din Biblia pentru a se scuza că nu cred în Dumnezeu. Există un pericol: dacă biserica se căsătorește cu gândirea epocii, se va trezi în epoca următoare văduvă!

Astfel, în restul studiilor pe care le voi ține luna aceasta, vom încerca să interacționăm cu probleme contemporane și să ne gândim împreună la implicațiile pentru credință a unor descoperiri sau idei științifice, iar implicațiile credinței noastre creștine pentru felul în care le primim și le abordăm pe acestea. Dacă ne gândim la doctrina creației, o comparație cu doctrina suveranității lui Dumnezeu poate va arunca lumina asupra felului în care, deși știința necesită să privim universul puțin altfel, nu necesită o respingere a credinței. În Biblie, s-ar putea să avem impresia că Dumnezeu este cel care mișcă soarele în mod direct (Psalm 19:1-6; 104:1-23). Totuși, faptul că noi astăzi înțelegem că mișcarea soarelui prin galaxie, mișcarea lunii în jurul pământului, mișcarea pământului în jurul soarelui - toate aceste sunt în mod direct datorita forței gravității, nu implică negarea suveranității lui Dumnezeu ca și cel care a creat universul cu gravitatea cu tot, și ca cel care voiește mișcarea lucrurilor în acord cu legile naturale pe care el însuși le-a creat. Tot așa faptul că Dumnezeu a creat viața printr-un proces de evoluție nu înseamnă negarea activității lui creatoare. Mult timp oamenii l-au privit pe Dumnezeu ca cel care face lucrurile pe care oamenii nu le înțeleg. Privindu-l pe Dumnezeu astfel însă a avut ca rezultat că cei care acum înțeleg că Dumnezeu nu face acele lucruri în mod direct au ajuns să neagă existența lui Dumnezeu. Poate ar trebui să vedem activitatea lui Dumnezeu în toate aceste procese, deși sunt explicabile din punct de vedere științific. Oamenii de știință pot explica mișcarea brațului meu la nivelul științific și din punct de vedere științific, prin apel la impulsurile electrice în sistemul meu nervos, reacția și strângerea mușchilor, ș.a.m.d. Însă la un alt nivel trebuie să vobim despre voința omului despre al cărui braț vorbim. În multe domenii există mai multe niveluri de explicație. O sinfonie este la un nivel anume doar vibrații în aer, corzi metalice și alte substanțe făcând aerul să vibreze în anumite feluri și la anumite frecvențe. Când un om ascultă aceste vibrări însă, le experimentează la un alt nivel, și experimentează frumusețea lor. Poate prin apel la astfel de aspecte ale vieții umane putem ajuta oamenii să vadă că explicațiile științifice nu-l exclud pe Dumnezeu.17

Mai mult, trebuie accentuat că mulți oameni de știință sunt conștienți de misterele realității și ale existenței. Omul de știință binecunoscut Louis Pasteur a spus că un pic de știință îl îndepărtează pe om de Dumnezeu; multă știință îl duce înapoi.18 De asemenea capul bisericii romano-catolice a văzut cum știința poate fi un ajutor pentru credință și pentru credincioși. Papa Ioan Paul II a scris preotului G. V. Coyne, directorul Observatorului Astronomic al Vaticanului în dată de 1 iunie 1988, "Știința poate purifica religia de eroare și superstiție; religia poate purifica știința de idolatrie și absoluturi false. Fiecare poate să conducă pe celălalt într-o lume mai largă, o lume în care amândouă pot înflori."19

3) Cosmologia superstițioasă

Papa a afirmat în citatul anterior că știința poate ajuta la purificarea credinței de superstiție. Cei mai mulți oameni știu aproximativ sensul cuvintelor "Scriptura" și "știința", subiecte despre care am vorbit până acum. Dar ce este "superstiția"? Definiția cuvântului este "credință falsă neîntemeiată (ca de ex. Credința în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere sau zile cu noroc etc.)"20 Eu știu că mulți români încă cred în astfel de idei care aproape au dispărut în restul Europei. De exemplu, am experimentat o dată la Facultate și o dată în biserică ca o femeie credinciaosă să scuipe lângă fiul meu "ca să nu-l deoachie". Alții au sugerat să legăm ceva roșu la mână. Cum ar trebui să evaluăm astfel de idei ca și crestini?

În primul rând, deși pe vremurile biblice au existat multe obiceiuri cu privire la evitarea bolilor sau vrăjilor, acestea nu se regăsesc în Biblia însăși. Biblia ne îndeamnă înspre căutarea adevărului, și orice se dovedește a nu fi în conformitate cu adevăr trebuie respins de către creștini. Însă nu toate superstițiile sunt egal de periculoase sau incompatibile cu creștinismul. Am observat că cei mai mulți români cred că cineva poate răci de la curent sau dacă mănâncă înghețată. Din punct de vedere științific, aceste idei sunt clar greșite. Însă deși sunt greșite și s-ar putea să producă o situație în care oamenii nu știu cum întradevăr ar trebui să evite să răcească, totuși nu sunt problematice din punct de vedere teologic. A lega ceva la mână pentru a proteja cineva de vrăji este mult mai periculos, pentru că pare a nega adevărul creștin că noi ședem împreună cu Hristos în locurile cerești, deasupra tuturor puterilor pământești și cerești (Efeseni 1:20-22; 2:6). Astfel, chiar dacă ar exista astfel de farmece (lucru care însă pare puțin probabil), noi ca și creștini nu ne temem de ele, nu din cauză că legăm ceva roșu la mână ci din cauza faptului că suntem în Hristos. Însă amândouă sunt superstiții, pentru că nu explică bolile și alte necazuri în mod științific, ca fiind cauzate de virusuri și microbi.

Dacă ne gândim bine la alte superstiții, din punct de vedere creștin și în lumina Scripturilor și a științei, atunci vom ajunge să lepădăm multe altele. Chiar credeți că Dumnezeu a făcut un univers în care oamenii născuți în ziua de 13 vor păți tot fel de nenorociri? Chiar credeți că Dumnezeu a făcut universul în așa fel încât trebuie să batem în lemn sau să ținem pumnii? Atât caracterul Dumnezeului nostru, cât și faptul că cercetările științifice dezmințesc astfel de idei, ne îndeamnă a lepăda superstițiile.

După părerea mea, creștinii trebuie să respingă gândirea postmodernă care neagă existența adevărului sau a realității absolute. Este adevărat că noi cu toți suntem diferiți și din diferitele noastre perspective lucrurile par altfel. Dar faptul că nici un om limitat nu are o perspectivă dumnezeiască ca să nu privească lucrurile greșit niciodată, totuși putem menține că există adevăruri absolute, deși uneori nu le identificăm corect. Împreună cu postmodernismul, trebuie să fim conștienți de limitele științei; însă împreună cu modernismul trebuie să avem respect și apreciere față de știință, care poate fi aliatul nostru atât în căutarea adevărului, cât și în respingerea credințelor greșite și superstițioase. Ne vom gândi la unele implicații practice în studiul următor.

D. Extraterestrii și OZN-uri în lumina științei și a Bibliei

  1. OZN-uri: Loc de întâlnire între știință și superstiție?

Mulți m-au întrebat dacă voi discuta despre OZN-uri. Răspunsul este "da". Totuși, nefiind un fost agent secret al CIA sau un martor ocular, nu voi avea revelații șocante de făcut. Pot să spun însă fără cea mai mică îndoieală că există OZN-uri. OZN-uri sunt lucruri care există aproape prin definiție. OZN este un acronim pentru Obiecte Zburătoare Neidentificate. Există obiecte care zboară și care nu au fost identificate? Da, fără îndoieală. Acestea au fost văzute de atâția oameni, inclusiv baptistul binecunoscut, fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, și mulți piloți militari. Chiar și pe radar s-au observat obiecte ciudate. Nick Pope care, atunci când a lucrat pentru ministerul britanic de apărare, a ajuns la concluzie că pe lângă majoritatea cazurilor care pot fi explicate, există un număr mic de cazuri în care se pare că s-a văzut ceva care nu poate fi explicat în mod obișnuit. Dar ce s-a văzut? O dată ce identificăm obiectele văzute, prin definiție nu mai este vorba despre OZN-uri. Sunt unele dintre acestea nave de pe alte planete? S-ar putea. Dar în cel puțin unele cazuri chiar și acestea vor avea explicații pământești. De exemplu, este interesant faptul că avionul militar american "Stealth Bomber" a existat vreo 10 ani înainte ca armata să recunoască că folosesc un astfel de avion. În perioada aceea, au fost destul de multe cazuri în care oameni au văzut OZN-uri triunghiulare. Astfel, există posibilitatea că ceea ce unii oameni au văzut sunt vehicole făcute de oameni, nave militare secrete. Problema, care este baza serialului Dosarele X, este că guvernul american nu declară deschis și cinstit ceea ce face, astfel încât noi, oamenii de rând, rămânem cu întrebări fără răspunsuri. Până nu se vor găsi dovezi fizice care să fie cercetate în mod public, nu vom putea spune cu siguranță dacă noi am fost vizitați de ființe inteligente pe alte planete sau nu.

2) Viața Inteligentă pe Alte Planete

Problema existenței ființelor inteligente extraterestre este independentă de problema OZN-urilor. Din punctul de vedere al altor ființe de pe alte planete, noi suntem "extraterestii" deși nu le-am făcut niciodată o vizită! Astfel, este posibil să existe viața inteligentă pe alte planete chiar dacă OZN-urile nu sunt nave extraterestre. Mărimea universului face foarte probabil că vor exista ființe inteligente în alte părți ale universului. Dacă ne gândim la faptul că sunt mii de stele ca steaua noastră, soarele, în galexia noasră, iar sute de galexii în universul vizibil, se pare puțin probabil că Dumnezeu a făcut tot acest spațiu doar ca noi să vedem lumini sclipitoare în cerul nopții. Probabil că Dumnezeul care ne-a creat pe noi și se bucură de existența vieții va fi dat viață și altor ființe.

3) Relevanța Acestui Subiect Pentru Credința Creștină

Poate unii se vor întreba "Și ce dacă? Până acum noi n-am descoperit dovezi că există viață pe alte planete, astfel de ce să pierdem timpul gândindu-ne la aceste lucruri acum?" Cred că sunt cel puțin trei motive:

  1. De multe ori creștinii ajung din urmă, fiind nepregătiți pentru a oferi răspunsuri inteligente față de probleme contemporane, fie nazism, fie evoluționism, fie fizica qvantumului. N-ar fi rău ca măcar o dată să ne fi gândit la o problemă înainte să devină o problemă reală contemporană.
  2. Dacă există, sunt întrebări grele teologice care sunt ridicate.21
  3. Tinerii de astăzi sunt conștienți de posibilitatea existenței altor ființe inteligente, iar din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați în acest subiect.

Din aceste motive (și s-ar putea să existe și altele) este important să ne gândim care ar fi implicațiile pentru teologia creștină dacă mâine s-ar descoperi o dovadă clară a existenței inteligenței extraterestre. Eu personal nu aș fi surprins dacă în generația mea sau în generația fiului meu Alex o astfel de dovadă ar fi găsită. Eu vreau să-l ajut pe fiul meu să poată răspundă la întrebările care deja au fost ridicate de unii iar atunci vor fi ridicate de toată lumea.

Cele trei întrebări principale care sunt sau vor fi ridicate în legătură cu existența altor ființe inteligente în universul nostru sunt următoarele:

  1. În ce sens mai există un loc special pentru omenire înaintea lui Dumnezeu?
  2. Dacă Hristos este singura cale a mântuirii, va fi nevoie ca noi să-i evanghelizăm pe extraterestrii?
  3. Dacă întoarcerea lui Isus Hristos va însemna sfârșitul lumii, va fi așa pentru toate planetele locuite?22
  1. Cu privire la locul special pe care omul îl are înaintea lui Dumnezeu, acesta nu are de suferit dacă se va descoperi viață inteligentă pe alte planete. Noi avem o relație cu Dumnezeu. Dumnezeu ne iubește ca persoane și ca rasă. Dumnezeu ni s-a descoperit nouă. Aceste adevăruri fondamentale nu sunt puse la îndoieală. Noi nu trebuie să ne gândim în mod imaturi, ca un copil care crede că dacă părinții îl iubesc pe fratele său atunci nu-l iubesc pe el.
  2. Cu privire la Hristos ca singura cale a mântuire, aici avem de a face cu problema pluralismului pe un plan mai larg, un plan universal. Ar fi incredibil ca Dumnezeu să-i facă pe ființe de pe alte planete să aștepte mesageri de pe pământ pentru a-l cunoaște. Așa cum a observat Petru în legătură cu Corneliu, un neevreu, "În adevăr văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că în orice neam, cine se teme de el și trăiește în neprihănire este primit de el" (Faptele Apostolilor 10:34-35). Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos este Dumnezeul care a creat universul, și din acest motiv putem fi sigur că vor fi oameni care se închină Dumnezeului pe care noi îl vom putea recunoaște ca fiind Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos.

Dar dacă a fost nevoie de moartea cuiva pentru ca noi să fim mântuiți, atunci cum ar fi realizat Dumnezeu mântuire pentru extraterestrii? Nu putem ști sigur până nu vom avea contact cu astfel de ființe. Însă, putem face afirmații pe baza caracterului Dumnezeului nostru. Autorul John Polkinghorne, care este și preot și astrofician, scrie: "Dacă omuleți verzi pe Marte au nevoie de mântuire, atunci Dumnezeu va lua un trupuleț verde...El va face orice este necesar."23 Cum Dumnezeu va realiza mântuire pentru alții, și dacă va lua mai multe naturi extraterestre tot așa cum a luat o natură umană, nu putem ști cu siguranță. Fără să speculăm prea departe însă, putem exprima convingerea noastră că Dumnezeul pe care noi îl cunoaștem este Creatorul universului, și se va fi revelat și va avea închinătorii lui oriunde în univers există ființe capabile să intre în relații cu el.

(3) Problema sfârșitului lumii este legată de interpretarea mai multor pasaje biblice. Aici însă putem preciza că afirmația centrală este că Isus va fi judecătorul omenirii și standardului judecății lui Dumnezeu. Aici s-ar putea să se refere doar la judecarea omenirii. Dacă Dumnezeu s-a revelat pe alte planete în alte moduri, atunci s-ar putea ca judecata lor să fie altfel. Important este că istoria are un scop și un sens, și le înțelegem pe acestea prin Hristos. Pentru mine personal, puțin contează dacă fiecare om îl va vedea personal când moare, sau dacă Isus va fi văzut în mod literal pe un nor, sau dacă atunci când universul se prăbușește sub forța gravității tot universul va sta în față lui. Diferiți autori în Noul Testament prezintă aceste lucruri în moduri diferite, și ca să facem dreptate acestui subiect ar fi nevoie de o serie separată de studii doar pe această temă.24 Important însă este că istoria are un scop: în final, țintește spre Dumnezeu. Acest lucru este adevărat fie pe plan uman, fi pe plan universal.

E. Concluzie

Pentru unii, aceste discuții poate au durat prea mult deja. Pentru a aborda aceste probleme într-un mod serios și inteligent așa cum se cuvine, ar fi fost nevoie de mult mai mult spațiu. În concluzie, aș vrea să vă atrag atenția asupra unor implicații importante care reiese din cele discutate în acest studiu.

  1. Dumnezeu este Creatorul tuturor lucrurilor. Știința poate cerceta universul până la momentul apariției sale, dar nu pot pătrunde mai departe. Cercetările științifice nu au găsit dovezi care ar nega faptul că Dumnezeu este Creatorul.
  2. Nu este bine însă să argumentăm pentru existența lui Dumnezeu pe baza lipselor sau lacunelor în cunoștiințele umane. Cei care au procedat în acest fel în trecut au pus fundația argumentelor anti-creștine folosite în epoca următoare.
  3. Cel mai bine este să recunoaștem activitatea și prezența lui Dumnezeu în toate lucrurile, un alt nivel de sens dincolo de cel cercetat de știință. În studiile următoare ne vom uita în mai mult detaliu la ceea ce înseamnă să facem acest lucru.
  4. Nu este nevoie ca noi, ca și creștini, să negăm ceea ce știința descoperă. Nu este nevoie să negăm că viața a apărut pe planeta noastră printr-un proces de evoluție.
  5. Totuși trebuie să negăm implicațiile trase de unii pentru etică și societate. Faptul creației și modul creației sunt subiecte diferite. Nu trebuie să admitem că procesul folosit de Dumnezeu pentru a produce viață pe (cel puțin) planeta noastră cumva pune la îndoieală existența lui sau identitatea lui ca și Creator.25
  6. Dacă există viață pe alte planete, Dumnezeu va fi cunoscut între ei ca și între oameni, și va fi acționat/va acționa pentru mântuirea lor. Caracterul lui Dumnezeu ne asigură de aceste lucruri.
  7. Creștinii ar trebui să umărească filmele și cărțile științifico-fantastice. Problemele de mâine sunt abordate în ele astăzi. Problemele morale și etice ale tehnologiei sunt de asemenea regăsite și discutate aici. O parte din scopul bisericii în istorie este să colaboreze cu Dumnezeu în realizarea planurilor lui și în răspândirea Împărăției lui. Pentru a ști încotro merge omenirea, pentru a înțelege cultura populară - din mai multe motive, este important pentru creștini să interacționeze nu doar cu știința în sine, ci și cu știința populară și viitoare care își găsește exprimarea în genul științifico-fantastic.

 

1 Cf. David WILKINSON, Alone in the Universe?, Crowborough: Monarch, 1997, pp.17-19. Vedeți de asemenea Lucreius, De Rerum Natura, cartea a II-a (citat în Paul DAVIES, Are We Alone?, London: Penguin, 1995, pp.vi-vii). Interesul contemporan autorilor Noului Testament se vede în cartea I Enoch (citată în NT de către Iuda), care seamănă bine cu intriga Dosarelor X, întrucât descrie interacțiune între ființe cerești și cele pământești, rapirea unor pământeni, "încuscrirea" ființelor cerești cu cele pământeși, identificarea izvorului tehnologiei umane în influența acestor ființe extraterestre, etc.

2 Mihai EMINESCU, "La Steaua", Poezii, București: Editura Eminescu, 1980, p.269.

3 "<<Ficțiunea viitorului>> întotdeaună se ocupă cu prezentul, cu imagini și icoane care ne sunt recunoscute acum" Mike ALSFORD, "Journeys into Inner Space", Third Way (September 1995), p.23.

4 Russell STANNARD, Science and the Renewal of Belief, London: SCM, 1982, p.119. Luther a apelat la simplul fapt că în Biblie scrie că în vremea lui Iosua soarele s-a oprit și nu pământul (Iosua 10:13).

5 David WILKINSON, "Star Wars: A Battle Between the Cinema and the Church", The Plain Truth (April-May 2000), pp.6-7.

6 Pentru perspective creștine asupra fenomenului postmodern vedeți Graham CHEESEMAN, Hyperchoice, Leicester: IVP, 1997, pp.22-32; Dave TOMLINSON, The Post-Evangelical, London: Triangle/SPCK, 1995, passim.

7 Cf. de exemplu Daniel VERNET, Biblia și Știința, Paris: Glasul Îndrumătorului Creștin, 1986, pp.79-81.

8 Vedeți M. W. POOLE și Gordon WENHAM, Creation or Evolution: A False Antithesis? (Latimer Studies 23-34), Oxford: Latimer House, 1987, p.27; Vinoth RAMACHANDRA, Gods That Fail: Modern Idolatry and Christian Mission, Carlisle: Paternoster, 1996, pp.60.

9 Cf. Gordon WENHAM, Genesis 1-15, Dallas: Word, 1987, pp.37-38.

10 Marea Mediteraneană plus celelalte două în apriopiere de ea, adică Marea Neagră și Marea Roșie. Observați că nu scrie "oceanul" sau "oceanele".

11 Ptolomeu a trăit după Pavel (90-168 era noastră), dar el doar a făcut o sinteză a cunoștiințelor și perspectivelor deja acceptate și larg-răspândite în vremea aceea.

12 Cf. Stephen W. HAWKING, Scurtă istorie a timpului, București: Humanitas, 1995 (ediția a II-a), pp.14-16.

13 Aici parafrazez afirmația înțeleaptă a lui James D. G. DUNN, "Myth", în Joel B. GREEN, Scot McKNIGHT și I. Howard MARSHALL (reactori), Dictionary of Jesus and the Gospels, Leicester: IVP, 1992, p.568.

14 Exemple în limba română include Ken HAM, Evoluția - adevăr sau minciună?, Christian Aid Ministries: Berlin, OH, 1996; Henrz M. MORRIS (redactor), Creaționismul Științific, Oradea: SMR, 1992; G. S. McLEAN, Roger OAKLAND și Larry McLEAN, Dovezi în Favoarea Creației, Arad: Multimedia, 1998.

15 Pentru o discuție mai detailată a acestui subiect puteți consulta, la un nivel mai popular, POOLE și WENHAM, Creation or Evolution - A False Antithesis?, iar la un nivel mai academic, Ashley MONTAGU (redactor), Science and Creationism, Oxford University Press, 1984. O prezentare a evoluției dintr-o perspectivă științifică seculară se găsește în Richard DAWKINS, Un rîu pornit din Eden, București: Humanitas, 1995, iar evoluția privită de un paleontolog catolic, care încearcă să îmbine credința sa cu descoperirile științifice, se găsește în Pierre Teilhard de CHARDIN, Fenomenul Uman.

16 M. Eigen, quoted in Arthur R. PEACOCKE, Creation and the World of Science, Oxford: Clarendon Press, 1979, p.103; DAVIES, Are We Alone?, pp.23-25. Vedeți și Hugh MONTEFIORE, Credible Christianity, London: Mowbray, 1993, pp.37-40.

17 Pentru o discuție mai detailată cf.PEACOCKE, Creation and the World of Science, pp.132-136.

18 "Peu de science éloigne de Dieu, beaucoup y ramène" (Louis Pasteur, citat în Hervé CARRIER, Evangelizing the Culture of Modernity, Maryknoll, NY: Orbis, 1993, p.115).

19 Citat în CARRIER, Evangelizing the Culture of Modernity, p.117. Cu privire la rolul științei în dezvoltarea unei credințe personale care este poate lepăda superstițiile tradiționale cf. M. Scott PECK, The Road Less Travelled, New York: Touchstone/Simon & Schuster, 1978, pp.193-232.

20 Conform Dumitru I. HÂNCU, Dicționar al Limbii Române, Iași: Moldova, 1996 (ediția a VI-a), p.412.

21 Cf. DAVIES, Are We Alone?; WILKINSON, Alone in the Universe?, pp.116-135.

22 Aici depind în mare măsură de WILKINSON, Alone in the Universe?, pp.116-136.

23 Citat în ziarul The Observer, 11 august 1996.

24 Pentru mai multe informații vedeți G. E. LADD, Prezența Viitorului, Oradea: Cartea Creștină, 1997; Anthony A. HOEKEMA, Biblia și Viitorul, Wheaton, IL: SMR, 1992; Stephen H. TRAVIS, I Believe in the Second Coming of Jesus, London: Hodder & Stoughton, 1982; David TIEDE, Jesus and the Future, Cambridge Universitz Press, 1990; Adrio KÖNIG, The Eclipse of Christ in Eschatology, Grand Rapids: Eerdmans, 1989.

25 Pentru un răspuns scurt și provizoriu la întrebarea "de ce Dumnezeu a creat omul prin evoluție?" cf. Peter VARDY, The Puzzle of Evil, London: Harper Collins, 1992, pp.140-152. Eu aș apela la planul lui Dumnezeu de a face oameni cu voință liberă. Dacă acesta a fost scopul lui Dumnezeu, atunci dacă omul ar fi fost creat ca un bebeluș, ar fi avut nevoie de îngrijire directă de către Dumnezeu sau îngeri. Dacă a fost creat ca un adult, atunci trebuia "pre-programat". Amândouă dintre aceste moduri de a proceda l-ar fi confruntat pe omul cu realitatea lui Dumnezeu într-un mod atât de direct încât să limiteze libertatea lui de a-l accepta pe Dumnezeu sau nu. Crearea omului printr-un proces de evoluție elimină această dilemă.

1