Gandirea Critica


(Bazata pe Critical and Creative Thinking de Carole Wade si Carol Tavris)


Definitie: "Gandirea critica este abilitatea si vointa de a examina afirmatii si a judeca obiectiv pe baza motivelor bine suportate. Este abilitatea de a cauta defecte in argumente si de a se impotrivi afirmatiilor care nu au evidente sustinatoare. Cu toate acestea, gandirea critica nu este gandire negativa numai, dar si nutreste abilitatea de a fi creativa, constructiva, de a genera explicatii posibile pentru descoperiri, de a se gandi la implicatii si de a aplica noiile cunostinte la un spectru mai larg al problemelor sociale si personale" (Wade si Tavris, pp.4-5).



Suggestii:

1. Fii dispus sa pui intrebari.
Fii intotdeauna atent la intrebari carora nu li s-au dat raspuns de experti sau in manuale. Fii dispus sa pui intrebarea "ce este gresit aici?" si/sau "Dece este aceasta asa si cum a ajuns sa fie asa?"
2. Defineste problema
O formulare nepotrivita a intrebarii poate produce raspunsuri incomplete si eronate. Pune intrebari neutre care nu implica deja un anumit raspuns.
3. Examineaza evidentele
Intreaba-te, "Ce evidenta suporta sau nu acest argument sau contrarul argumentului?" Tocmai pentru faptul ca multi cred (inclusiv asa-numiti experti) nu inseamna ca este neaparat asa.
4. Analizeaza presupunerile si partinirile
Toti avem tendinta de a fi partinitor, si avem pareri care ne impiedica de a fi impartial. Evalueaza presupunerile si partenirile pe care se bazeaza argumentul, inclusiv al tau personal.
5. Evita gandirea emotiva: "Daca eu simt in felul acesta, trebuie sa fie adevarat."
A fi devotat unei vederi cu pasiune poate sa motiveze o persoana ca sa gandeasca cu indrazneala, fara sa fie dezcurajat de parerile altora, dar cand sentimentul inlocuieste gandirea rationala, rezultatele pot fi dezastruoase.
6. Nu simplifica prea mult.
Priveste dincolo de ceea ce este aparent evident. Opune-te generalizarilor. Respinge gandirea care spune, "Daca nu-i alba, ii neagra." Nu aduce ca argumente anecdote.
7. Considera si alte interpretari.
Formuleaza ipoteze care ofera explicatii plauzibile ale caracteristicilor, comportarilor si evenimentelor.
8. Accepta incertitudini.
Cateodata evidentele ne permit numai sa tragem concluzii tentative. Nu te teme sa spui, "Nu stiu." Nu astepta sa gasesti la orice intrebare un raspuns absolut.

1