Colin G. Kruse, Paul, the Law and Justification

Apollos 1996, p. 72 - 77

(traducere: Popa Mihaela)

 

 

Răspunsul lui Pavel: argumente teologice

În pasajul 3:1 - 4:31 Pavel aduce o serie de argumente pentru a combate punctul de vedere conform căruia justificarea depinde de faptele Legii și că respectarea Legii este parte integrantă a vieții creștine. S-a sugerat că 3:1 - 4:31 funcționează retoric ca o dovadă susținând o teză autoritară (2:15-21). Cu toate acestea 3:1 - 4:31 nu este foarte ușor de analizat și comentatorii mai recenți, au analizat textul în moduri diferite. Indiferent de modul în care acest paragraf este analizat, el conține o serie de argumente teologice care sunt cruciale pentru înțelegerea învățătorilor lui Pavel despre Lege și justificare. Acestea sunt tratate pe rând.

Experiența galatenilor

În 3:1-5, Pavel caută să arate galatenilor că atât justificarea cât și creșterea spirituală în viața creștină sunt independente de faptele Legii. Aceasta o demonstrează Pavel, confirmându-i cu implicațiile convertirii lor și continuarea experienței lor ca și creștini înainte de sosirea iudeilor. Pentru aceasta, Pavel pune cinci întrebări în versiuni diferite.

      1. O galateni nechibzuiți! Cine v-a fermecat pe voi înaintea ochilor cărora a fost zugrăvit Isus Cristos ca răstignit?
      2. Iată numai ce voiesc să știu de la voi: prin faptele Legii ați primit voi Duhul, ori prin auzirea credinței?
      3. Sunteți așa de nechibzuiți! După ce ați început prin Duhul, vreți acum să sfârșiți prin firea pământească?
      4. În zadar ați suferit voi atât de mult? Dacă, în adevăr, e în zadar!
      5. Cel ce vă dă Duhul și face minuni printre voi, le face oare prin faptele Legii sau prin auzirea credinței?

A doua, a treia și a cincea întrebare sunt vitale pentru studierea punctelor de vedere ale lui Pavel despre Lege și justificare. Înainte de a discuta acestea, totuși vor fi făcute scurte comentarii cu privire la prima și a patra întrebare.

În prima sa întrebare, Pavel spune: - “Cine v-a fermecat pe voi?”. Studii recente atrag atenția asupra folosirii verbului “basknein” în primul secol în legătură cu magie și vrăjitorie. S-a subliniat că Pavel și contemporanii săi au acceptat, mult mai mult decât o fac azi teologii din Vest, realitatea și influența diavolului. Astfel, acolo unde identificăm o dispută pur teologică între Pavel și oponenții săi, el ar fi recunoscut aceasta ca o bătălie cu diavolul. Cu alte cuvinte întrebarea lui Pavel “Cine v-a fermecat pe voi?” reflectă credința că oponenții săi sunt unelte ale diavolului pentru a-i întoarce pe galateni de la Evanghelia adevărată.

În plus, pe lângă folosirea termenului “baskanein”, în legătură cu magia și vrăjitoria, acesta a fost folosit și pentru a denumi “ochiul răului”. Anumiți indivizi au crezut că au puterea să farmece sau să vrăjească pe alții cu privirea. S-a sugerat că în Galateni 3:1, Pavel a răsturnat situația în detrimentul oponenților săi (care spuneau că el a pus “ochi răi” pe galateni când i-a determinat să accepte Evanghelia sa deficitară) insinuând că ei erau aceia care puseser㠓ochi răi” asupra galatenilor. Expresia “ochi rău” a fost des asociată cu invidie și dacă este corect să interpretăm 3:1 în lumina acestui context atunci Pavel s-ar putea să fi insinuat că nu este vorba de invidia cu care oponenții săi să se gândească să-i întoarcă pe galateni de la Pavel și Evanghelia sa spre propria lor evanghelie.

Cea de-a patra întrebare este: “În zadar ați experimentat voi atât de multe! Dacă în adevăr, e înzadar!” (v.4). Verbul “pathein” se poate referi atât la experiențele bune cât și la cele rele pe care le trăiește o persoană, sensul intenționat de autor îl dscoperim în context. Câteva traduceri formulează întrebarea lui Pavel, astfel: “Ați suferit așa multe lucruri în zadar?” (referindu-se la faptul că galatenii au experimentat persecuțiile pentru credința lor), dar este mai bine să formulăm astfel: “Ați experimentat așa mult (bine) pentru nimic?”. Acest sens pozitiv al verbului “pathein” este susținut aici de faptul că toate celelalte experiențe despre care Pavel i-a atenționat în 3:2-5 sunt pozitive și de faptul că nu se face nici-o aluzie în scrisoare că galatenii ar fi suferit persecuții datorită credinței lor. Scopul lui Pavel prin această întrebare a fost să apeleze la semnificația experienței galatenilor înainte de venirea iudeilor pentru a-i încuraja să urmeze Evanghelia prin care ei experimentaseră atât de multe lucruri bune.

Este timpul să ne întoarcem la acele întrebări care sunt vitale pentru înțelegerea punctelor de vedere ale lui Pavel despre Lege și justificare. În a doua întrebare Pavel afirmă: “Iată numai ce voiesc să știu de la voi: prin faptele Legii ați primit voi duhul, ori prin auzirea credinței?” (ex. Akoes pisteos) (v.2). La prima vedere această întrebare pare să nu schimbe discuția de la Lege și justificare spre Lege și Duhul Sfânt. Totuși, nu aceasta este problema. În timp ce Pavel discuta problema justificării și receptării Duhului Sfânt separat, el nu credea că puteau fi experimentate separat. Astfel, a întreba dacă ei au primit Duhul Sfânt prin faptele Legii sau prin auzirea credinței echivala cu a întreba dacă ei fuseseră justificați prin faptele Legii sau pri auzirea credinței. Răspunsul așteptat era desigur “prin credința în urma auzirii”. Prin această întrebare Pavel urmărește să arate cerințele legaliste ale iudeilor nu sunt necesare. Așa cum receptarea inițială a Duhului Sfânt este independentă de faptele Legii, tot astfel este și acceptarea inițială de către Dumnezeu, spre exemplu justificarea cuiva. Ceea ce contează este auzirea credinței.

Întrebarea a treia apelează de asemenea la experiența galatenilor. Această întrebare nu face apel la receptarea inițială a Duhului Sfânt, ci mai degrabă la rolul Duhului Sfânt în evoluția vieții credincioșilor: “ Sunteți așa de nechibzuiți! După ce ați început prin Duhul, vreți acum să sfârșiți prin firea pământească?”. În paragraful 3:1-5 “sfârșind prin firea pământeasc㔠funcționează ca sinonim pentru “sfârșind prin faptele Legii”. Scopul acestei întrebări a fost să-i încurajeze pe galateni să recunoască faptul că începând viața creștină cu Duhul Sfânt n-ar trebui să o întregească cu firea pământească. Ei trebuie să recunoască, că în același fel în care și-au început noua viață ca și credincioși cu Duhul Sfânt (independent de faptele Legii), astfel trebuie să caute întregirea ei. Întrebarea presupune desigur că credința demistificată a învățăturii iudaice era greșită. Viața creștină trebuie întregită în același fel în care a început. Nu mai este loc pentru faptele Legii în viața creștină așa cum a fost la începutul ei. Ei nu trebuie să urmeze exemplul credincioșilor evrei pentru că ceea ce nu este mistic pentru credincioșii evrei (ceea ce oamenii lui Dumnezeu trebuie să facă) devine legalist când este vorba despre credincioșii dintre neamuri (ceea ce oamenii trebuie să facă pentru a fi incluși în poporul lui Dumnezeu).

A cincea întrebare face apel la experiența galatenilor cu Duhul Sfânt pentru a arăta că importantă este credința în viața creștină și nu faptele Legii: “Cel ce vă dă Duhul și face minuni pentru voi, le face oare prin faptele Legii sau prin auzirea credinței?” (v.5.). Referirea la Duhul Sfânt trimis de Dumnezeu este probabil o aluzie la convertirea galatenilor când inițial au primit Duhul Sfânt, iar referirea la minunile făcute de Dumnezeu înseamnă probabil continuarea lucrării Duhul Sfânt printre ei. În acest caz, această ultimă întrebare evidențiează două aspecte diferite ale experienței galatenilor cu Duhul Sfânt (cea inițială și cea ce va urma), care se găsesc în a doua și respectiv a treia întrebare. A cincea întrebare intenționează să întărescă implicațiile celei de-a doua și a treia întrebări, că atât implicația legalistă cât și cea demistificată a învățăturii iudeilor erau greșite. Faptele Legii nu au făcut posibile nici experiența inițială a Duhului Sfânt nici continuarea ei prin credincioși; a crede ceea ce ai auzit este tot ceea ce ai nevoie și astfel, contrar învățăturii evreilor, aceasta este credința celor ce sunt copiii lui Avraam (3:7).

Înainte de a continua, este necesar să reținem că reacția lui Räisänen la argumentul lui Pavel din aceste versete. El a atras atenția asupra a ceea ce numește întrebări retorice și probleme empirice în 3:1-6. Pavel pune o întrebare retorică atunci când întreabă dacă galateni au primit Duhul Sfânt din faptele Legii sau “prin auzirea credinței”. Este o întrebare retorică pentru că nu se implică alternative reale. Räisänen spune:

“Evident, motivul pentru care aceștia au experimentat lucruri mari n-a fost dragostea pentru aproape sau evitarea adulterului, așa că de ce le-ar păsa de altfel de lucruri. Nimeni n-ar ajunge vreodată la concluzia că ținerea Legii ar trebui să fie sursa darurilor spirituale, atâta timp cât Legea este privită corect ca un imperativ ce rezultă din legământul lui Dumnezeu”.

Argumentul lui Pavel este asaltat (copleșit) cu probleme empirice, spune Räisänen, pentru că acele comunități care au accentuat importanța ținerii Legii n-au fost lipsite de experiența activității Duhului Sfânt printre ei (F.A.2) și pentru că, chiar Galateni 3:1-6 implică faptul că, în ciuda regresiunilor în ceea ce privește ținerea Legii, cititorii lui Pavel au continuat să experimenteze activitatea Duhului (aceasta este forța particiilor prezente “epichoregon” și “energon”) (v.5). observațiile critice ale lui Räisänen par să nu-și atingă scopul în trei feluri. Mai întâi, Pavel nu aduce argumente împotriva punctului de vedere conform căruia ținerea Legii este sursa darurilor spirituale. Mai degrabă el argumentează prin experimentarea Duhului Sfânt de către galateni (fără faptele Legii) că justificarea este primită, de asemenea independent de faptele Legii. În al doilea rând dovada empirică a activității Duhului Sfânt în ținerea Legii de către comunități este indiscutabilă. Pavel nu neagă aceasta. El neagă faptul că lucrul acesta se datorează ținerii Legii pe care galatenii au experimentat-o. În al treilea rând, faptele Legii în mintea lui Pavel nu se referă neapărat la anumite lucruri precum iubirea aproapelui și evitarea adulterului, dar circumcizia și ținerea zilelor speciale, a lunilor, a anotimpurilor și a anilor asupra cărora iudeii insistau, erau necesare pentru a face parte din adevărații copii ai lui Avraam.

În acest punct putem furniza mai mult suport pentru susținerea punctului de vedere conform căruia experiența Duhului Sfânt și justificarea sunt inseparabile așa cum Pavel le-a privit. Acest lucru poate fi făcut dacă 3:6 (“Așa cum Avraam a crezut pe Dumnezeu și i s-a socotit ca neprihănire”) este văzut ca o referire la 3:5 (cu referirea sa la Dumnezeu care dă Duhul Sfânt acelora care au crezut ceea ce au auzit), implicând astfel o paralelă între experiența cu Duhul Sfânt a galatenilor și justificarea lui Avraam. Legătura dintre justificare și experiența Duhului Sfânt este ilustrată de asemenea în versetul 3:14, unde Pavel spune că scopul salvării a fost “pentru ca în Cristos Isus binecuvântarea lui Avraam [justificarea 3:8] să vină la neamuri așa ca noi să primim promisiunea Duhului Sfânt prin credință”.

Astfel adevărul primar al argumentului lui Pavel în 3:1-5 este acela că galatenii trebuie să recunoască faptul că justificarea este primită fără faptele Legii. Argumentul are un adevăr secundar de asemenea, de exemplu acela că ei trebuie să recunoască faptul că nu este nevoie de faptele Legii }n continuarea vieților creștine.

1