Εργασία Καλίου
(DOWNLOAD IT IN WORD DOCUMENT)
Μέλλος Σταμάτης
ΑΜ: Γ14228
Κατα την διάρκεια του πειράματος,μετρήσαμε την συγκέντρωση του καλίου στο διάλυμα μας.
Η ένδειξη που πήραμε μετρώντας στα 769,9nm μήκη κύματος, ήταν 0,427μg/ml.
Εργαζόμαστε ως εξής:
Στα 50 ml → 100 g Ξ.Ο.
Στο 1 ml → x g Ξ.Ο.
Τελικά x = 2g Ξ.Ο.
Αραιώνουμε το διάλυμα μας με 24 ml H2O. Στο διάλυμα μας η μάζα παραμένει σταθερή, ενώ η συγκέντρωση του μεταβάλλεται
Η ένδειξη 0,427 μg/ml, σημαίνει ότι στο 1 ml διαλύματος υπάρχουν 0,427 μg καλίου. Άρα, στα 25 ml διαλύματος υπάρχουν 25 ∙ 0,427=10,675 μg καλίου.
Επίσης στα 25 ml έχουμε 2 g Ξ.Ο.
Επομένως, στα 2 g Ξ.Ο. →10,675 μg Κ
στο 1 g Ξ.Ο.→ x.
Άρα x = 5,3375μg = 5,3375∙10-3 mg καλίου/g ξηρής ουσίας.
stamatis_mellos@yahoo.com
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3η Εργασία ΕΔΦ 4ου εξαμήνου
(DOWNLOAD IT IN WORD DOCUMENT)
Μέλλος Σταμάτης
ΑΜ: Γ14228
Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα φυτά που αναπτύχθηκαν σε θρεπτικό διάλυμα το οποίο περιείχε θείο (+S)
και σ’εκείνα που αναπτύχθηκαν απουσία θείου (-S).Και αυτό γιατί το θείο αποτελεί ένα απ’τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών.
Το θείο γενικότερα προσλαμβάνεται από το φυτό μέσω του εδαφικού διαλύματος, αλλά και σε μικρότερες ποσότητες από την ατμόσφαιρα. Έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα
το φυτό χρησιμοποίησε τα αποθέματά του σε αυτό, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εμφάνισης των συμπτωμάτων της έλλειψης θείου.
Στο διάγραμμα 1 παρατηρούμε ότι σε αντίθεση με τη ρίζα, όπου ο ρυθμός αύξησης της ξηρής της μάζας είναι μεγαλύτερος για τα φυτά σε -S,στο υπέργειο μέρος, δηλαδή βλαστός και φύλλα, ο ρυθμός αύξησης της ξηρής μάζας είναι μικρότερος απουσία θείου. Στην περίπτωση του υπόγειου μέρους, αυτό συμβαίνει λόγω του ότι στα –S φυτά η παρεμπόδιση της πρωτεϊνοσύνθεσης σχετίζεται με τη συσσώρευση αζώτου και νιτρικών, το οποίο συνεπάγεται την αύξηση της ξηρής μάζας του ριζικού συστήματος.Οσον αφορά τη μειούμενη ξηρή μάζα του υπέργειου μέρους των φυτών που αναπτύχθηκαν απουσία θείου, αυτό οφείλεται στο ότι κατά την τροφοπενία θείου η ανάπτυξη του υπέργειου μέρους περιορίζεται σημαντικά.
Στο διάγραμμα 2,εξετάζοντας τα πειραματικά σφάλματα, παρατηρούμε ένα σχετικά σταθερό ποσοστό συμμετοχής στην ξηρή μάζα και των τριών φυτικών μερών (βλαστός, φύλλα, ρίζα) των φυτών +S. Αντίθετα, στο διάγραμμα 3,στα –S
φυτά έχουμε μείωση του ποσοστού στην ξηρή μάζα στα φύλλα, που είναι αποτέλεσμα των μικρότερων φυτικών κυττάρων και σε μέγεθος και σε αριθμό, ενώ αύξηση του ποσοστού στη ρίζα. Τέλος, στα διαγράμματα 4 και 5 παρατηρούμε αύξηση της ξηρής μάζας στις ρίζες σε σχέση με το ποσοστό ενυδάτωσής τους, το οποίο μειώνεται. Αυτό εξηγείται ως εξής η έλλειψη θείου προκαλεί παρεμπόδιση της πρωτεϊνοσύνθεσης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση αμινοξέων εντός των χωρίς θείο φυτικών ιστών. Ταυτόχρονα η έλλειψη θείου μειώνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού. Έτσι, τα προϊόντα της, εφόσον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την πρωτεϊνοσύνθεση, συσσωρεύονται μαζί με τα πλεονάζοντα αμινοξέα στις ρίζες. Άρα, έχουμε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της πυκνότητας των ριζών, δηλαδή της ξηρής τους μάζας προς το ποσοστό του νερού.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ι. Β. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ. Φυσιολογία φυτών
Ι. Β. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ. Η ανόργανη διατροφή των φυτών
H. MARSCHNER. Mineral Nutrition of Higher Plants
H. LAMBERS. Plants Physiological Ecology
stamatis_mellos@yahoo.com