Keskustelu libertaristien ja X-puolueen edustajan kanssa päättyi.

X-puolueen edustaja oli vieraillut keskustelijana libertaristien ylläpitämällä "Vapausfoorumilla" noin vuoden ajan, kun yksi listan ylläpitäjistä lopullisesti tympääntyi häneen ja ilmoitti, että hän lopettaa X-puolueen edustajan "roskaviesteihin" vastaamisen ilmeisen turhana. Jo aiemmin tämä sama keskustelija oli esittänyt tarkemmin yksilöimätöntä kritiikkiä jostakin X-puolueen edustajan mielipiteestä todeten, että mielipide on "irrelevanttia sanahelinää". Silloin tällöin hän oli myös ilmaisut vihaavansa tai "ei sietävänsä" joitakin X-puolueen edustajan esittämiä argumentteja.

Tyly kohtelu keskusteluryhmässä oli tietysti yllätys X-puolueen edustajalle, joka oli ainakin omalta osaltaan pyrkinyt pitämään keskustelun sivistyneenä ja myös kielenkäytöltään korrektina. Monisanaisena kirjoittajana X-puolueen edustaja oli lähinnä kertomiensa esimerkkien kautta ehkä joskus livennnyt hieman sivuun aiheesta, jos aihe hyvin tiukasti määritellään, mutta hän ei tiennyt tämän olevan kuolemanvakava asia keskustelupalstalla, jossa moni muukin kirjoitteli asioista, joilla ei tuntunut olevan mitään tekemistä "vapauden" kanssa. 

Seuraavaksi X-puolueen edustajaan kyllästynyt Vapausfoorumin jäsen järjesti äänestyksen X-puolueen edustajan erottamisesta.  Vaihtoehdot olivat

o Heti pois, tyyppi on yhtä hullu kuin Seppo Lehto 
o Antaa olla toistaiseksi, mutta pidetään silmällä ja potkitaan pois tarvittaessa 
o Heppu ei ole tehnyt mitään väärää 

Ennen äänestysvaihtoehtoja äänestyksen järjestäjä oli sijoittanut palstalle "syytekirjelmän", jossa X-puolueen edustajan toimista esitettiin liioiteltuja ja vääristeltyjä väitteitä ja kysyttiin lopuksi, "miksi tällaisen tyypin pitäisi antaa häiritä keskusteluamme".

Äänestys kesti vain lyhyen aikaa ja tulokset vedettiin pois saman tien. "Heti pois" -vaihtoehdon puolesta oli äänestänyt ilmeisesti vain äänestyksen järjestäjä ja jokin hänen läheinen tukihenkilönsä, joten X-puolueen edustajaa ei suoranaisesti erotettu listalta ja hän sai siten tilaisuuden esittää puolustuspuheenvuoron. Libertaristien oikeusfilosofisista näkemyksistä antanee jonkinlaisen kuvan se, että puolustautumiseen tuli tilaisuus vasta kun äänestys syyllisyydestä oli jo järjestetty ja "tuomio" luettu.. 

Mielenkiintoisena ykstyiskohtana voitaneen todeta, että keskustelulistalla silloin tällöin vieraillut ja X-puolueen edustajankin kanssa kiivaasti väitellyt Keskustapuolueen jäsen ei harmikseen ehtinyt mukaan äänestykseen, mutta hän ilmoitti myöhemmin, että hän olisi kannattanut "heti pois" -vaihtoehtoa, jos olisi äänestänyt. 

Ei tainnut olla yllätys?  Fasististen suuntausten edustajat ovat aina pyrkineet vaientamaan eri mieltä olevat. 

Vaikka X-puolueen edustajaa ei suoranaisesti erotettukaan keskusteluryhmästä, ilmapiiiri ryhmässä oli sellainen, että keskustelu libertaristien ja X-puolueen välillä sai päättyä.
 
 

Mikä on X-puolueen suhde libertaristeihin?

X-puolue ei tietenkään voi arvioida libertartaristeja pelkän muutaman hengen keskusteluryhmän perusteella.  Jonkinlaisen yhteenvedon ainakin suomalaisista libertaristeista voinee kuitenkin tehdä.

Libertaristit toimivat enimmäkseen sanojen ja teorioiden tasolla, mutta eivät aktiivisesti pyri muuttaamaan yhteiskuntaa. He eivät harjoita aktiivista propagandaa, eivät kerää aktiivisesti kannattajia eivätkä pyri tosimielellä vaikuttamaan yhteiskunnassa. He eivät käytä näkyviä tunnuksia tai muitakaan poliittisen liikkeen tuntomerkkejä  Libertaristeille riittää omassa piirissä käytävä keskustelu libertarismin eri vivahteiden paremmuudesta. 

Libertaristeista monikaan ei esitä omia persoonallisia ajatuksiaan tai kehittele omia teorioitaan vaan libertaristit seuraavat opetuslasten tavoin ulkomaisia opettajiaan ja siteeraavat heidän kirjoituksiaan - jotkut jopa jokaisen mielipiteens&aumml; lopussa. Muutamat näistä ulkomaisista alan "guruista" ovat nousseet libertaristisessa maailmassa lähes puolijumalan asemaan. 

Libertaristeja on Suomessa äärimmäisen vähän, ja samoja henkilöitä voi nähdä ja lukea eri foorumeilta, missä libertartismia käsitellään. Lilberaristien vaikutusvalta suomalaisessa yhteiskunassa on olematon, eikä suurin osa ihmisistä edes tiedä, mitä sanalla "libertaristi" tarkoitetaan. Monet eivät ole sanaa koskaan kuulleetkaan.

Libertaristit suhtautuvat oppiinsa uskonnollisen liikkeen jäsenten tavoin, ja sietävät huonosti krittiiikkiä tai opinkappaleittensa kyseenalaistamista. Määritelmät ovat libertaristeille kaikki kaikessa, ja tosielämän ilmiöt pakotetaan näihin määritelmiin, vaikka ne eivät niihin sopisikaan. Libertaristit pyrkivät kumoamaan vastaväitteet vetoamalla määritelmiinsä, ja jos vastaväite asettaa koko määritelmän kyseenalaiseksi, keskustelu asiasta käy mahdottomaksi.

Libertaristit eivät ole varteenotettava voima suomalaisessa poliittisessa kentässä, eivätkä he todennäköisesti koskaan tule saamaan laajaa kannatusta. 

Heihin ei kannata tuhlata panoksia.

 

1