EBELİK BÖLÜMÜ

EBELİĞİN TARİHÇESİ

 Türkiye’de ebelik eğitimi 1848 yılında açılan “ebe kursu” ile başlamış, ilk ebe okulu ise İstanbul Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak meşrutiyet döneminde kurulmuştur. 1940’lara kadar başka okul açılmamış, 1942 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı iki Köy Ebe Okulu açmıştır. Bu okullara ilkokul mezunu köy kızları alınarak 9 aylık bir eğitimle ebe yetiştirilmiştir. Daha sonra bu okulların eğitim süreleri 1.5 yıla çıkarılmıştır.

1961 yılında ise ebelik eğiminde, ilkokula dayalı 3 yıllık düzenli bir program çerçevesinde okullarda teorik ve doğumevlerinde uygulamalı eğitime geçilmiştir. 1976 yılında ise ebe yetiştiren sağlık okullarının ilkokula dayalı 5 yıllık okullar olmasına karar verilmiş; 1979 yılında da sağlık okulları ortaokula dayalı ebe-hemşire yetiştiren sağlık meslek liselerine dönüştürülmüştür.

1992 yılında ise bu okullar, lise eğitimine dayalı 4 yıllık eğitim veren yüksekokul haline getirilerek, bir protokolle yönetimleri üniversitelere devredilmiştir.

EĞİTİMİN TEMEL FELSEFESİ

Ebelikte lisans eğitiminin temel felsefesi; Atatürk İnkılapları ve İlkeleri doğrultusunda ülkesine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren, hür ve bilimsel düşünce biçimine, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, bireyin, ailenin ve toplumun sağlık ihtiyaçlarında bilgi ve beceri sahibi, topluma kapsamlı ebelik hizmeti verecek “Profesyonel Ebeler” yetiştirmektir.

EĞİTİMİN AMACI

- Gebelik tanısı koyarak gerekli muayeneleri yapan doğum öncesi anneyi ve fetüsü izleyen ve bakımını yapan,

 

Doğum anında annenin bakımını yapan, fetüsü izleyen normalden sapmaları belirleyen,

 

- Normal doğumları yaptıran, gerekli hallerde epizyotomi yapan,

- Anne ve yenidoğan anormal durumları belirleyen ve gerektiğinde plesantayı elle çıkarabilen ve uterus kontrolü yapabilen,

- Yenidoğanın bakım ve izlenimini yapabilen,

- Annenin doğum sonu döneminde bakım izlenimini yapan, riskli durumlarda sevk eden,

- Aile planlaması uygulamalarına katılan,

 

Gebelikte dahili ve cerrahi sorunların bakımını yapan ebeler yetiştirmektedir.

 

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Ebeler; resmi veya özel hastanelerde, dispanser ve sağlık ocaklarında görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Ebeler çalışırken hamile kadınlarla, bebeklerle, 0-6 yaş grubu çocuklarla, doktorlarla, uzman hekimlerle ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedir. Köylerde çalışan ebeler hizmet verirken sık sık seyahat etmek durumundadırlar. Ebe görev yaptığı sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadır.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Ebeler Sağlık Bakanlığı’na, Sosyal Sigortalar Kurumu ve üniversitelere bağlı hastanelerle özel hastanelerde, doğumevlerinde, çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, doğum klinikleri ve dispanserlerde iş bulabilirler. Bu meslekte çalışma koşulları genelde ağır olmasına karşın, ülkenin her yerinde çalışma olanağı olduğundan iş bulma sorununun olmadığı söylenebilir.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Ebe olmak isteyenlerin;

 

Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,

 

 

İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,

 

 

Sorumluluk duygusu yüksek,

 

 

Çabuk ve doğru karar verebilen,

 

 

Temiz, dikkatli, titiz,

 

 

Tedbirli, tertipli,

 

 

Şefkatli, sevecen,

 

 

Bedence sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı

 

kimseler olmaları gerekir.

Ebelik mesleği yalnızca bayanlara açık bir meslektir

 

 

  

 

 

 

1