Γράψιμο

Στις μέρες μας κάποιοι φοβήθηκαν ότι το τηλέφωνο θα μας έκανε να ξεχάσουμε την αλληλογραφία. Σύντομα διαψεύσθηκαν. Και όχι μόνο αυτό αλλά αρχίσαμε με άνεση να γράφουμε e-mail και sms. Οι νεώτερες γενιές αφομοίωσαν με άνεση τα νέα προσφερόμενα μέσα. Και όχι μόνο έκαναν το πάντρεμα της παραδοσιακής γραφής με την μοντέρνα, αλλά εξέλιξαν κατά κάποιο τρόπο και τον γραπτό λόγο προσθέτοντας σύμβολα όπως το :-) για να εκφράσουν ευκολότερα συναισθήματα, ενώ παράλληλα απέδειξαν στην πράξη με τα sms ότι όταν θέλουν μπορούν να έχουν και πυκνό λόγο πλούσιο σε νόημα και να μην φλυαρούν άσκοπα!

Ας δούμε τώρα μερικές εξελίξεις της γραφής:

χαρτί

Αν και δεν ήταν πάντα έτσι, στις μέρες μας σχεδόν όλοι έχουν εύκολη πρόσβαση γραφική ύλη. Και κατά κύριο λόγο σε χαρτί. Όσο και αν μιλάμε για το γραφείο που σύντομα δεν θα χρειάζεται χαρτιά, όλοι εξακολουθούμε να το χρησιμοποιούμε μαζικά. Η λείανση και η λευκότητά του είναι απλά θέμα επιλογής και μάθαμε να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν σκίζεται εύκολα δεν τσαλακώνει δεν ποτίζει το μελάνι, στεγνώνει γρήγορα το μελάνι κλπ. Όλα αυτά βέβαια κρύβουν αιώνες εξέλιξης στην παραγωγή του, η οποία παραμένει σχετικά πολύπλοκη.




ilustration

Ειδικές επικαλύψεις στο χαρτί επέτρεψαν σε περισσότερα μελάνια να τυπωθούν ταυτόχρονα πάνω του, χωρίς το πρόβλημα του διαποτισμού που είχαν τα απλά χαρτιά. Σήμερα οι καλές εκτυπώσεις του είδους είναι φωτογραφικής σχεδόν ποιότητας.




Φωτογραφικό χαρτί

Το φωτογραφικό χαρτί φτιάχτηκε με την ίδια λογική που φτιάχτηκε και το φωτογραφικό φιλμ. Επικαλύψεις με φωτοευαίσθητα υλικά σε διαφορετικό χρώμα το καθένα και μετά έκθεση του χαρτιού στο καθένα απ' αυτά και φυσικά εμφάνιση με χημικά αντίστοιχα με του φιλμ. Καλή ποιότητα και αντοχή στο χρόνο, αλλά δύσκολος και ακριβός εξοπλισμός.




χαρτί inkjet

Η τεχνολογία κατασκευής εκτυπωτών που λειτουργούν με κεφαλή ψεκασμού μελάνης οδήγησε σύντομα στην ανάγκη για χαρτιά καλύτερης ποιότητας που δεν πότιζαν μελάνη και μπορούσαν να στεγνώνουν χωρίς να ζαρώνουν και κυρίως χωρίς αν διαχέουν το μελάνι. Ειδικές επικαλύψεις διαμόρφωσαν χαρτιά κατάλληλα για τις όλο και μικρότερες σταγόνες των εκτυπωτών, ικανά να συναγωνίζονται φωτογραφική ποιότητα.

Η τεχνολογία εκτυπώσεων προχωράει εντυπωσιακά χρησιμοποιώντας όλο και μικρότερο μέγεθος σταγόνας που δίνει όλο και μεγαλύτερη ανάλυση εκτύπωσης. Όλο και περισσότερα χρώματα χρησιμοποιούνται δίνοντας με τις έξυπνες αναμίξεις τους όλο και πιο φωτορεαλιστικά αποτελέσματα.




εκτυπώσεις

Στις εκτυπώσεις όλα μοιάζουν να ξεκίνησαν από τις σφραγίδες. Λίγο πολύ η ίδια αρχή λειτουργίας συνέχιζε μέχρι πρόσφατα. Απλά οι λέξεις σπάσανε σιγά σιγά σε γράμματα και είχαμε εκτυπωτές σαν των εφημερίδων με στοιχειοθέτες κλπ. αλλά και γραφομηχανές μηχανικές με κινούμενα γράμματα, αργότερα τα γράμματα αναλύθηκαν σε σημεία με τους κρουστικούς dot matrix εκτυπωτές να χρησιμοποιούν από 9 μέχρι 24 συνήθως σημεία που συνδυάζοντάς τα τύπωναν αρκετά καλά οποιοδήποτε γράμμα αλλά και γραφικά. Η εξέλιξη ήταν μεγάλη αλλά έφτανε στα όριά της.




φωτοαντιγραφικά

Τα φωτοαντιγραφικά είχαν ήδη αρχίσει αν δίνουν εναλλακτικές προτάσεις όπως και τα φαξ. Και τα δύο όμως δεν είχαν την απαιτούμενη ποιότητα. Η τεχνολογία των φωτοαντιγραφικών εξέλιξε τους εκτυπωτές laser. Αρχικά μονόχρωμους και αργότερα έγχρωμους.




κρυπτογραφία

Μερικά μηνύματα έπρεπε πάντα να σταλούν με την μέγιστη ασφάλεια (και το PGP δεν ήταν πάντα διαθέσιμο!). Διάφοροι αλγόριθμοι κωδικοποίησης χρησιμοποιούνται σήμερα δίνοντας την άνεση σχεδόν σε οποιονδήποτε να μπορεί να κάνει το μήνυμα να διαβαστεί μόνο από τον θεμιτό παραλήπτη. Μεγάλες εταιρείες, οργανισμοί, κυβερνητικά γραφεία, χρησιμοποιούν μεθόδους κρυπτογράφησης για την διασφάλιση της προστασίας των μεταφερόμενων αλλά πολλές φορές και των αποθηκευόμενων δεδομένων τους.

Κάπου εδώ όμως είναι που προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα. Για λόγους "εθνικής ασφάλειας" κάποιες κυβερνήσεις επιμένουν να έχουν πρόσβαση στο τι γράφεται ακόμα και σε κρυπτογραφημένα μηνύματα. Πιο απλά το κωδικοποιημένο μήνυμα που στέλνετε σε ένα φίλο σας, μπορεί να μην είναι σε θέση να το διαβάσει κανένας άλλος φίλος σας, αλλά ο αρμόδιος κρατικός υπάλληλος που ενδιαφέρεται 'πρέπει' να μπορεί να το διαβάσει.

Για το ξεκλείδωμα των κλειδωμένων μηνυμάτων χρησιμοποιούνται δύο βασικοί τρόποι. Ο ένας απλά δίνει από την κατασκευάστρια εταιρία του προγράμματος κωδικοποίησης ένα ειδικό γενικό κλειδί στους υψηλά ιστάμενους αρμόδιους. Ο άλλος βάζει κάποιο computer να δοκιμάζει διαδοχικά διάφορα κλειδιά μέχρι να ξεκλειδώσει το μήνυμα.
Καταλαβαίνεται ότι όσο μεγαλύτερο το κλειδί που χρησιμοποιήσατε (όσα περισσότερα bytes) τόσο δυσκολότερη η δουλειά του ξεκλειδώματος. Το outlook της microsoft δίνει προαιρετικά 128 bit κλείδωμα αν θυμάμαι καλά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (αν θυμάμαι καλά) κάποιος Ζίμερμαν βρέθηκε κατηγορούμενος γιατί έφτιαξε πρόγραμμα κωδικοποίησης που δούλευε με τέτοιο τρόπο και τόσο μεγάλα κλειδιά που 'θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επικίνδυνες πράξεις'! Αρχικά κέρδισε την δίκη και χάρηκαν οι υποστηρικτές της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών, αλλά αργότερα πουλήθηκαν τα δικαιώματα χρήσης του προγράμματος νομίζω στη symantec η οποία και έβγαλε νέες εκδόσεις 'ακόμα πιο ισχυρές' αλλά με φημολογούμενη πίσω πόρτα ασφαλείας...

www.pgpi.org




στενογραφία

Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες η στενογραφία ήταν ο μόνος τρόπος καταγραφής σε κείμενο κάποιας ομιλίας. Είχε γίνει ολόκληρη επιστήμη με ειδικά σύμβολα και σχολές εκμάθησής της. Αργότερα οι πρώτες μηχανικές γραφομηχανές, σύντομα απέκτησαν αρκετά ικανούς χειριστές ώστε να συναγωνίζονται σε ταχύτητα τους στενογράφους. Λίγο αργότερα και πάλι η μαγνητοφώνηση έγινε όλο και πιο εύκολη και προσιτή για τον καθένα ώστε να κρατάει ηχητικές σημειώσεις.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο ενδιαφέρον σημείο που ο λόγος πρέπει και πάλι να γίνει κείμενο. Όλο και περισσότερα προγράμματα υπολογιστών προσπαθούν να μάθουν να δέχονται φωνητικές εντολές. Έφτασαν να τους συναγωνίζονται και τα κινητά τηλέφωνα. Προγράμματα υπαγόρευσης πωλούνται ήδη. Σύντομα ελπίζουμε να έχουν λυθεί τα αρχικά προβλήματα και να μπορέσουμε να απολαύσουμε και αυτή την υπηρεσία!




 

περιμένω τη γνώμη σας! Νέες Τεχνολογίες
(αρχική σελίδα)
1