1864 Büyük Çerkes sürgunu ile Çerkesler Anayurtları Kafkasya'dan sürgün edildikleri zaman, sürgün edilen nüfusun büyük bir çoğunluğu Osmanlı topraklarına göç etmek zorunda kalmışlardır. Konya'ya Çerkeslerin gelmeleri ve yerleşmeleri bu zamanlarda olmuştur. Akşehir ilçesine bağlı Yeşilyurt (Yılanyusuf) ve Akbaba köylerinin kurulduğu ve bu köyleri kuran Çerkeslerin Marmara bölgesine yerleştirilen Çerkeslerden olduğu ve daha sonra buradan kşehire geldikleri anlatılmaktadır. Diğer Çerkes köyleri ise Kafkasyadan çıktıktan sonra Samsun, İstanbul ve daha sonra Antalya'ya gelen Çerkeslerin kumuş oldukalrı köylerdir. Antalyada fazla olamamakla beraber ikamet eden Çerkesler kısa bir süre sonra Konya'ya geldiler ve buraya yerleştiler.

      Konya ve civarına yerleşen Çerkeslerin kurmuş oldukları köyler aşağıda listelenmiştir. Bu köylerden Mahmudiye (Çerkes Atlantı), Eşme, Yeşilköy (yılanyusuf), Alanyurt (marif) ve Ulupınar köylerinde dışarıya verilen göçten dolayı çok az sayıda Çerkes yaşamaktadır. Diğer köylerde ise durum farklı değildir. 

Konya civarındaki Çerkes Köyleri:

Ilgın ilçesi;
Sebiller (Burhaniye) Köyü, Abzakh,
Gaziler (Ihsaniye) Köyü, Mekhosh,
Ormanozu (Putu) Köyü, Shapsığ,

Kadınhanı İlçesi;
Mahmudiye (Çerkes Atlantı) Köyü, Abzakh,
Eşme Köyü, Abzakh,

Sarayönü ilçesi;

Ertuğrul (Çürüksu) Köyü, Abzakh,
Başhüyük Kasabası, Karachay,

Aksehir ilçesi;
Alanyurt (Marif) Köyü, Abzakh,
Ulupınar Köyü, Abzakh,
Yeşilköy (Yılanyusuf) Köyü, Bjedugh,
Akbaba Köyü, Abzakh (Daha sonra Afyon ili Sultandağı ilçesine bağlanmıştır.)

Karaman (onceleri Konya'nin bir ilcesi idi);
Eminler Köyü, Abzakh,
Gokce Köyü, Abzakh,

      Konya ili Beyşehir ilçesinde de 1890'lı yıllar ile 1910'lu yıllar arasında Türkiyenin çeşitli bölgelerinden (Istanbul, Bursa, Muş, Sivas, Mardin vs,) ve Kafkasyadan yerleşmiş Çeçenler yaşamaktadır. Beyşehirde yaşayan Çeçen Nüfusu hakkında tam bir bilgiye sahip değiliz.

Ana Sayfa

1