ADVIESBUREAU
ISLAM
EN
ONDERWIJS.
INLEIDING:
Een kenmerk van de huidige Nederlandse samenleving is dat het steeds meer multi-cultureel van karakter wordt. Islam is in korte tijd de tweede godsdienst in Nederland geworden. Met het groeiend aantal moslims is er niet alleen een toenemende behoefte aan informatie over de Islam maar ook vanuit de Islamitische samenleving is er sterke behoefte aan informatie over de Nederlandse samenlevingsstructuur. Ook onder de Nederlandse bevolking bestaat vooralsnog een grote onbekendheid met de Islam als cultuur en godsdienst.
Sinds de gezinshereniging, vanaf de jaren '70, neemt het aantal moslim leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs toe. Meerdere basisscholen met de Islam als grondslag zijn reeds opgericht. De Islam vraagt om specifieke voorzieningen, ook binnen het onderwijs.
Om de participatie en emancipatie van twee kanten te bevorderen is het nodig dat die mensen, die al dan niet beroepshalve veel met moslims te maken hebben, kennis nemen van de Islam als godsdienst en cultuur, en de daaruit voortvloeiende gewoonten en gebruiken.
MAATSCHAPPELIJKE BEHOEFTE:
Het Adviesbureau Islam en Onderwijs (A.I.O.) speelt aan de ene kant in op de groeiende behoefte aan voorlichting over de Islam, de Islamitische waarden en normen en de weerslag die dit heeft binnen het onderwijs en de opvoeding van de leerlingen op school en thuis. En aan de andere kant speelt het A.I.O. in op de groeiende behoefte aan voorlichting over de Nederlandse samenlevingsstructuur.
Om dichter bij elkaar te komen zullen we elkaars godsdienst en cultuur in acht moeten nemen in het dagelijks leven. Vaak is de taal die dit belemmert. Door ons inzicht, kennis en ervaring van de beide culturen kunnen wij het fijne ervan overbrengen.
Het A.I.O. kan een constructieve bijdrage leveren aan de participatie en emancipatie van de moslims binnen en buiten het onderwijs. Het draagt daardoor bij tot verbetering onderwijs en heeft een positieve invloed op de wederzijdse betrekkingen tussen moslims en niet-moslims, in onze multi-culturele samenleving.
DOELSTELLING:
Het A.I.O. is het enige in zijn soort in Nederland met als doel: het verlenen van kwalitatief hoogwaardige diensten aan en ondersteuning van het onderwijs en maatschappelijke instellingen, met als voornaamste doel de participatie en emancipatie van de moslims in de Nederlandse samenleving te bevorderen.
ACTIVITEITEN:
In de afgelopen jaren hebben wij, medewerkers van het A.I.O., ons gespecialiseerd in:
- het geven van ondersteuning
- consultatie
- organisatie
- bijscholing
- voorlichting
- besturen en
- onderzoek.
Ook zijn we zeer betrokken geweest bij de tot stand koming van de methode keuzebegeleiding in het basisonderwijs "Kijk mij" (APS en POON, 1994).
Het A.I.O. realiseert haar doelstellingen middels zowel schoolgebonden als schooloverstijgende activiteiten.
Ons aanbod omvat een scala aan activiteiten:
(schoolbesturen, docenten, medezeggenschapsraden, ouders en leerlingen, en de betrokken maatschappelijke- en overheidsinstellingen.
* bijscholing van docenten in (Islamitisch en regulier) basis- en voortgezet onderwijs.
* organiseren van cursussen over de Islam als godsdienst en cultuur met de nadruk op kennisoverdracht.
* training en workshop op maat.
* conferentie/symposium ter bespreking van een bepaald onderwerp.
leerlingen.
* houden van lezingen over Islamitische onderwerpen.
* organiseren van ouderavonden om (Islamitische) ouderparticipatie te bevorderen.
* ontwikkelen van producten in het kader van onderwijs en maatschappij
DOELGROEPEN:
Vanuit bovengenoemde doelstellingen bezien richt het A.I.O. zich op een breed publiek. Onze diensten zijn dan ook bestemd voor:
medezeggenschapsraden, ouders en leerlingen).
Het Adviesbureau Islam en Onderwijs kent meerdere tarieven en werkt zowel op uur- als projectbasis. De hoogte van de tarieven is mede afhankelijk van de duur van de projecten en de mogelijkheden ter verkrijging van subsidies.
Daar wij onze diensten en producten af willen stemmen op de wensen en behoeften van onze doelgroepen, willen wij een persoonlijke onderhoud met u treffen.
Manager: Drs. I. Bayrak
Coördinator: Drs. A. Bayrak