HAJ: BEDEVAART NAAR MAKKAH
DOOR: MUCAHID MUSTAFA BAYRAK
GROEP: 7
SCHOOL: ISLAMITISCHE BASISSCHOOL AL IMAN ALMERE
Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. De ihraam.
3.Qudoem tawaaf (aankomst)
4.Sa`ie tussen Safa en Marwa
5.Overgang tot Arafat
6.Het stenigen en offeren
7.Vaarwel tawaaf (tawaaf alwadaa)
Nawoord
Verklarende woordenlijst
1.Inleiding
Elke moslim die moet één keer in zijn leven op bedevaart (Hajj) naar het door Ibrahiem (as) gestichte 'Huis, de Ka'ba
in de stad Mekka verrichten. Velen gaan eerst naar Medina om in de moskee van de Profeet (sas) te bidden en zijn graf te bezoeken. Je mag alleen Hajj doen als je gezond bent en er genoeg geld voor hebt. In Mekka zijn jaarlijks wel een paar miljoen moslims om de Hajj te verrichten. Ze komen allemaal uit verschillende landen. Mensen die geen moslim zijn mogen niet in Mekka komen.
De Hajji (bedevaartganger) moet Allah vrezen en gehoorzamen en hij moet zijn uiterst best doen om niet dingen te doen wat Allaah hem verboden (Haraam) heeft. Allah zegt in de Qur'aan:
<<De Hajj is in de bekende maanden. Degene die de intentie uitspreekt de Hajj te verrichten (door zich het aantrekken van de Rimram), dan is voor hem geen geslachtsgemeenschap, geen ondeugd en geen twist tijdens de Hajj ... >>[Surat-al-Baqarah ayah 197]
En de Profeet (sas) heeft gezegd: "Degene die de Hajj verricht en geen geslachtsgemeenschap met zijn vrouw heeft en geen ondeugd pleegt (niet vecht, niet liegt, niet opschept, niets vernielt, geen onrust pleegt, niet vloekt, niet onaardig is, niet onbeleeft is etc.), dan vergeeft Allah hem al zijn zondes zoals op de dag dat zijn moeder hem baarde."
De bedevaartgangers mogen als ze in ihraam zijn ook niet hun haar of nagels knippen, en ze mogen zich ook niet scheren of kammen. Als ze het inderdaad zo hebben gedaan dan is hun Hajj door Allah geaccepteerd.
De meeste mensen doen Hajj en Oemrah (niet verplichte bedevaart) tegelijk. Je kunt ook alleen Oemrah doen. Je kan ook alleen Hajj doen. Ik schrijf over de mensen die Hajj en Oemrah tegelijk doen. Maar je moet ook de intentie hebben om Hajj te doen als je dat niet doet is je Hajj niet geldig. De intentie gaat als volgt:
labbaikallaahumma bi-hajjah wa oemrah
Hier ben ik o Allah voor het verrichten van Hajj en oemrah.
2.De ihraam
Wanneer de bedevaartgangers binnen de grenzen van mieqaat zijn, moeten ze hun gewone kleren uit doen. Mannen slaan twee stukken onbewerkte witte stof om en ze dragen sandalen. En de vrouwen doen een lange jurk aan. De bedevaartskleding noemen we de ihraam. In deze onversierde kleren zien rijk en arm hetzelfde uit voor Allah. Ze beginnen met het opzeggen van de talbiyya:
labbaikallaahumma labbaika labbaika laa shareeka laka labbaika-innal hamda wan na'mata laka wal mulka-la shareeka laka
Hier ben ik Allah hier ben ik. U heeft geen deelgenoten. Hier ben ik, voorzeker, alle lof, gunsten en heerschappij behoren U toe. U hebt geen deelgenoten.
De miqaats (het gewijde gebied) zijn plekken waar je, je ihraam aan moet doen (zie kaart hierna). Binnen de miqaats heerst godsvrede; bloedvergieten en zelfs doden van dieren of plukken van planten is er verboden
3.Qudoem tawaaf (aankomst omgang om de Kabaa)
Wanneer de bedevaartgangers in Mekka zelf aankomen, lopen ze zeven keer tegen de klok in rond de Kabaa. Elke omgang begint en eindigt bij de Zwarte Steen. Rondjes maken om de Kabaa noemen we ook wel tawaaf. De mannen moeten de eerste vier keer een beetje hardlopen (niet heel snel anders gebeuren er ongelukken).
De Kabaa is gemaakt door de profeet Ibrahiem (as). In een hoek van de Kabaa is de Zwarte Steen ingemetseld. Deze steen komt uit de Jennah (paradijs). Eerst was hij wit maar door de zondes van de bedevaartgangers is de steen zwart geworden. Bij elk begin van een omgang zeg je "Allahu akbar" en je wijst met beide handen naar de Zwarte Steen. Als je kan kus je het. Als de zevende omgang voltooid is, wordt het aanbevolen om een gebed van twee raka'aat te verrichten achter de Maqaami Ibrahiem (dit is de plaats waar de Profeet Ibrahiem (as) stond tijdens het bouwen van de Kabaa). Als het op deze plaats te druk is, kan het gebed ook op elke vrije plaats in de Masdjidi Haraam worden verricht. En je drinkt Zamzam water.
Hier onder zie je een aantal Doe`as die je opzegt als je tawaaf doet:
"Rabbanaa aatinaa fied-doenja hasanatan wal fi-l aachirati hasanatan wa qinaa adzaabannaar".
'Onze Heer schenk ons het goede in dit leven en het goede in het Hiernamaals er bescherm ons voor de straf van het Vuur".
4.Sa`ie tussen Safa en Marwa
Vlakbij de Kabaa zijn ook twee heuvels die heten Safa en Marwa. De bedevaartgangers beginnen bij Safa en lopen tussen deze heuvels. Dat noemen we Sa`ie Ze doen dat zeven keer. In de dal lopen de mannen wat sneller, de vrouwen doen dat niet. De bedevaartgangers doen dat omdat de vrouw van Ibrahim (as) Hajar (ra) en haar zoon Ismaïl (as) door hem in Mekka werden achtergelaten. En dat het eten en drinken op raakte en dat ze zeven keer tussen Safa en Marwa liep op zoek naar water. En dat dan de engel Gabraïl (as) met z`n vleugel op de grond deed en dat uit de grond water kwam dat noemen we de Zamzam bron. Deze bron is er nog steeds. De Bedevaartgangers drinken ervan en nemen wat mee naar huis.
5.Overgang tot Arafat
Op de 8-ste dag van de maand Dhul Hijja gaan de bedevaartgangers naar Mina. Daar verblijven ze in tenten. Op de 9-de dag van deze maand gaan de bedevaartgangers vervolgens naar de vlakte Arafat. Vroeger was daar een berg, Djabalir Rahmah, maar omdat er zoveel mensen daar hebben gelopen is het een klein heuveltje geworden. De bedevaartgangers doen daar de hele dag doe`a aan Allah. Tegen de avond gaan ze hier in waqfa (bidden tot Allah). Dan worden hun zondes vergeven. Op Arafat hebben Adam (as) en Hawa (raha) elkaar ontmoet. Daar zijn ze allemaal in open tenten anders stikken ze. Ze blijven daar tot de zon ondergaat. Als de zon onder is gegaan gaan ze naar Moezdalifah.
6. Het stenigen en het offeren.
Ze verrichten in Muzdalifah de avond en de nacht salaat en brengen de nacht hier door. Ze verzamelen kiezelsteentjes. Tegen de ochtend gaan ze hier in waqfa (bidden tot Allah). Ze verrichten hier de ochtend salaat en vertrekken naar Mina, een vlakte die vlakbij Mekka is. Op de iedul Adha, de 10-de dag van deze maand, moeten ze in Mina een dier offeren voor Allah en de shaytaan stenigen. Deze dag gooien ze 7 stenen naar de grote shaytaan plaats, als symbool van Ibrahiems (as) afwijzing van de shaytaan.
Bij Mina wordt ook een dier geofferd als geschenk voor Allah en het vlees word aan de arme mensen gegeven. De meeste bedevaartgangers betalen een beroepsslager om dat te doen. Daarna gaan ze de vaarwel tawaaf verrichten. De drie volgende dagen heten tasjriek-dagen.. Deze worden in Mina doorgebracht; het zijn de dagen waarop het vlees van de offerdieren wordt opgegeten. De andere verplichting is het nogmaals met zeven steentjes gooien, ditmaal zeven steentjes naar de kleine shaytaan, zeven steentjes naar de middelgrote shaytaan en zeven steentjes naar de grote shaytaan. De bedevaart wordt besloten met een afscheidsomgang rond de Ka'bah.
7. Vaarwel tawaaf (tawaaf alwadaa)
Tenslotte verrichten de bedevaartgangers voor het laatst de tawaaf en de sa`ie. Daarna laten mannen hun hoofd scheren, en laten vrouwen een stukje van hun haar afknippen. Velen gaan dan naar de stad Medina om salaat te doen in de Moskee van de Profeet (sas) en het graf van de Profeet (sas) te bezoeken. Sommigen hebben dat al voor de hajj gedaan. Ze gaan dan naar huis met zem zem water en souvenirs.
Nawoord
Ik deed dit werkstuk omdat ik het wel een leuk onderwerp was voor een werkstuk. En mijn ouders zijn op Hajj geweest.
De boeken die ik gebruikt heb zijn:
-Islam door Richard Tames.
-Islam door Khadijah Knight
-De wereld van de moslims door Richard Tames.
-Gids voor Haddj door Ahmad Raams.
Verklarende woordenlijst
Ibrahiem: Abraham
Hawa: Eva
Doe`as: smeekbeden
Opmerkingen:
Inhoud:...
Cijfer:...
Verzorging:...