Muslimi ja terveydenhuolto

Islamin näkemys sairaudesta

Islamissa ajatellaan, että sairaus on koettelemus ihmisen elämänkaaressa. Näitä elämän koettelemuksia muslimi joutuu kohtaamaan siinä missä muutkin ihmiset. Sairaus saattaa olla koettelemus - uskonnollisessakin merkityksessä - myös sairaan perheelle, läheisille sekä yhteisölle, jossa muslimi elää.

Jumala (swt) koettelee ihmistä sairauden kautta. Eli voimme sanoa, että muslimin tulisi hyväksyä sairautensa ja koettaa selviytyä siitä mahdollisuuksiensa mukaan, sillä tämää on myös Jumalan (swt) palvelua. Islamilaisen ajattelun mukaan kaikella on tarkoitus, myös sairaudella. Muslimin tulisikin suhtautua sairauteensa nöyrästi ja kärsivällisyydellä. Sairaan omaisten ja läheisten tulisi tehdä sairausajasta mahdollisimman miellyttävä.

Islam kehoittaa ihmistä elämään terveellisesti ja huolehtimaan itsestään kaikin tavoin. Sairautta tulee hoitaa. Ihmiselle on luotu kyky ajatella ja tämän avulla tehdä ja viedä eteenpäin kaikkea hyvää ja ihmiselle hyödyllistä; liittyy se sitten sairaanhoitoon tai muihin elämän asioihin. Islam kehoittaa ihmistä myös tiedon hankintaan ja positiiviseen kehitykseen kaikilla elämän alueilla. Lääketiedettä ja hoitotiedettä siis tulisi kehittää ihmiselle hyödylliseen suuntaan, aina kuitenkin huomioonottaen islamilainen etiikka ja ajattelutapa.

Islam ei juurikaan aseta rajoituksia sairaanhoidolle, erot suomalaiseen käytäntöön syntyvät vain hoitotavoista.

Asioita, joita Islam ei hyväksy

Islamin mukaan sairaanhoidolla täytyy olla tarkoituksena vain parantaa elämää tai helpottaa sairauden kulkua.

Islam ei hyväksy kauneudenleikkauksia, eikä muita tapoja muuttaa ulkonäköään - mukaan lukien tatuoinnit, kulmakarvojen nyppimiset, hiusten värjääminen muulla kuin hennalla. Ihmisten tulisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja myös toisten tulisi hyväksyä hänet virheineen päivineen. Jumalan (swt) luoman muuttamiseen ei ihmisellä ole oikeutta. Tähän liittyy myös erityisesti sukupuolenvaihdosleikkaukset. Mikäli joku ei ole onnellinen Jumalan (swt) hänelle valitsemassa ulkokuoressa, myös tämä on Jumalan (swt) hänelle valitsema koettelemus. Islamissa ei puhuta "luonnolle tapahtuneesta erehdyksestä".

Asioita, jotka eivät ole suoranaisesti kiellettyjä, mutta niitä ei suositella kuin erityisissä tilanteissa on esimerkiksi ehkäisy. Ehkäisystä ollaan muslimien keskuudessa montaa mieltä, mutta on olemassa tiettyjä sääntöjä, joita voidaan yleistää. Islamissa ei tarvita ehkäisyä tai suojaa erilaisia sukupuolitauteja vastaan, sillä avioliiton ulkopuolisia suhteita ei pitäisi olla. Mutta maailma on muuttunut ja kaikki muslimit eivät noudata islamia sen kirjaimen mukaan, joten on otettava huomioon nykytilanne ja toimittava sen mukaan.

Avioliitossa lasten saaminen tulisi olla luonnollinen asia, eikä sitä pitäisi estää millään keinoin. Jos kuitenkin raskaus olisi hengenvaarallinen naiselle tai jokin äidin sairaus vaarantaisi lapsen terveyden vakavasti raskauden aikan, ehkäisy on sallittu. Taloudelliset ja sosiaaliset seikat eivät saisi vaikutta ehkäisyn aloittamiseen. Taloudelliset seikat voivat vaikuttaa silloin, jos lasta odottaisi varma nälkä tai kuolema syntymänsä jälkeen perheen köyhyyden tähden.

Perheen tulee kuitenkin itse ratkaista ehkäisyasiansa, sillä jokainen itse on vastuussa omista teoistaan ja elämästään eikä niihin pitäisi muiden puuttua.

Ehkäisy on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin raskaudenkeskeytys. Abortti on täysin islamin vastainen teko, paitsi jos on kyse äidin hengestä, sillä on tärkeämpää ettei jo olemassaolevan perheen äidin henki vaaarannu. Mutta abortti on aina ääritapaus, joka on käytössä vain äärimmäisessä hädässä.

Hormoonivalmisteista ollaan myös montaa mieltä. Onkin katsottava, mitä tarkoitusta varten hormonihoitoa annetaan. Jos esimerkiksi pyritään muuttamaan ihmisen sukupuolta hormonien avulla, on se Jumalan (swt) luoman muuttamista, joka on ehdottomasti kielletty. Jos sen sijaan vain lisätään oman hormoonin tuotantoa tai annetaan sellaista hormoonihoitoa, jota sairauden hoito vaatii, on se hyväksyttävää. Näissä tilanteissa tulisi keskustella potilaan kanssa, jotta tämä tietää mistä hoidossa on kysymys.

Hormonihoito on myös hyväksyttävä lapsettomuuden hoidossa. Myös koeputkihedelmöitys on sallittu, mikäli käytetään avioparin omaa munasolua ja siemennestettä. Sellaiset menetelmät, joissa käytetään vieraan ihmisen munasolua tai siemennestettä ovat kiellettyjä. Mikäli lapsettomuushoito ei auta, tulisi asia hyväksyä ja etsiä elämälle muuta sisältöä.

Adoptio hyväksytään Islamissa sillä ehdolla, että lapsi on tietoinen asemastaan. Heti kun hän vain ymmärtää on lapselle kerrottava, että hänet on otettu kasvatettavaksi, eivätkä vanhemmat ole hänen biologisia vanhempiaan. Perimysoikeutta hänellä ei ole muutoin kuin testamentin kautta. Jokaisen muslimin velvollisuutena on kuitenkin tehdä testamentti, sillä varsinkin länsimaiden lakien mukaan perhesuhteet saattavat olla lain kannalta hankalia.

Islam vaikuttaa länsimaisiin hoitomuotoihin

Enimmäkseen Islam ja länsimainen lääketiede ovat sopusoinnussa keskenään, ristiriitoja ei ole paljon. Lähinnä ihmetystä herättää se, ettei Islamissa hyväksytä vapaata sukupuolten välistä kontaktia. Tämä onkin ensimmäinen asia, joka yleensä tulee esille potilassuhteessa.

Islam ei hyväksy irrallisia sukupuolisuhteita ja jotta vältyttäisiin niihin johtavista tilanteista miehet ja naiset erotellaan tietyissä tapauksissa. Mies ja nainen, jotka eivät ole läheisessä sukulaissuhteessa keskenään eivät saisi olla kahden kesken läheisessä kanssakäymisessä. Erotteluun liittyy paljon kulttuurillisia vaihteluita, mutta yleensä muslimin toiveena on saada hoitajakseen samaa sukupuolta oleva henkilö. Hätätilanteissa ja muutoin vaikeasti järjestettävissä hoitotilanteissa on tässä kuitenkin jouston varaa. Erottelun sääntöä tulisi kuitenkin noudattaa niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Islam antaa muslimeille pukeutumissääntöjä, joita tulisi voida noudattaa myös sairaalaolosuhteissa. Tietysti on tilanteita, joissa on mukauduttava sairaalan vaatimuksiin, kuten kirurgiset toimenpiteet.

Vastaanotolla tai sairaalassa

Mikäli nainen tulee mieslääkärin vastaanotolle, hänellä tulisi olla seuralainen mukana. Jollei muuta seuralaista ole voisi olla hyvä tiedustella haluaako potilas naispuolisen hoitajan olevan paikalla. Yksin vieraa miehen kanssa jäänyt musliminainen saattaa myös olla liian ujo kertakseen, miksi on vastaanotolle hakeutunut.

Muslimien toiveena on paljastaa kehostaan vain se osa, jota kulloinkin tutkitaan. Esimerkiksi synnytyksessä nainen usein haluaa pitää ylävartalonsa peitossa.

Sairaalassa potilaana olevalla muslimilla on muutamia erityisvaatimuksia: hänen tulisi voida harjoittaa uskontoaa ilman esteitä, mikä tarkoittaa että hänen täytyy pystyä suorittamaan päivittäiset rukouksensa; eikä sianlihaa, verituotteita ja alkoholia tulisi olla ravinnossa tai lääkityksessä. Nykyään on paljon lisäaineita, jotka ovat sikaperäisiä, näitä ei muslimin myöskään tule nauttia. Siksi mulsimi sairaalassa ollessaan toivoo täysin kasvisruuan.

Päivittäiseen viiteen rukoushetkeen ei vaadita muuta kuin mahdollisuus puhdistautua ennen sitä - mikä vesipesu on mahdotonta, on myös mahdollista suorittaa rituaalinen puhdistautuminen ilman vettä - ja tieto oikeasta suunnasta sekä rauhallinen hetki. Potilaana oleva voi suorittaa rukouksensa paitsi normaalissa seisona/polviasennossa, myös joko istualtaan tai jopa vuoteessa maaten. Rukoilevan henkilön täytyy antaa lausua rukouksensa loppuun keskeyttämättä, eikä hänen eteensä saa seistä.

Varsinkin naiset haluavat rukoilla rauhassa, kuten mikäli vain mahdollista olisi järjestettävä jokin rauhallinen huone - varastokin käy, wc taas ei - rukouksen suorittamista varten. Heti synnytyksen jälkeen rukouksia ei suoriteta.

Sianlihaa ei syödä missään muodossa, mutta kovin usein sitä löytyy yllättävistäkin paikoista: lisäaineista, kuten rasvahapot ja liivatteesta. Tämän lisäksi muslimien tulisi syödä oikein teurastettua lihaa, mutta nykyisin monet oppineet ovat antaneet ohjeeksi, että Suomen kaltaisissa maissa riittää, että teurastajan oletetaan olevan jonkun "Kirjojen kansasta", eli kristitty tai juutalainen. Tämä on kuitenkin erittäin henkilökohtainen valinta. Jotkut tyytyvät syömään vain kasvisruokaa tai kalaa, kun taas jotkut eivät ole kiinnostuneet tietämään syövätkö sianrasvaa lisäaineissa ja liivatteessa. Jokainen muslimi kuitenkin pitää huolta, ettei syö varsinaisesti sianlihaa, jotkut jopa sairastuvat syötyään sitä vahingossa. Potilas itse antaa ohjeet ruokavaliostaan.

Äidinmaitoon ja vastikeisiin liittyy myös eräitä huomioon otettavia seikkoja. Muslimivauvoille ei pidä antaa toisen äidin maitoa, jollei lapsen terveys sitä ehdottomasti vaadi. Islamissa lapset, joita on imetetty saman äidin maidolla ovat sisaruksia keskenään, ainakin teoriassa olisi siis mahdollista myöhemmässä elämässä, että sisarukset vahingossa avioituisivat, jos lapselle on annettu tuntemattoman luovuttajan maitoa.

Äidinmaidonvastikkeissa taas saattaa olla sianrasvaa, joka on kielletty. Islam kannustaa imettämään jopa kaksivuotiaaksi asti, muslimit ovat tienneet jo vuosisatoja äidinmaidon paremmuuden.

Kaikissa lapseen liittyvistä asioista tulee keskustella vanhempien kanssa, sillä paitsi Islamin mukaisia sääntöjä, voi perheellä olla myös omaan kulttuuriinsa liittyviä tapoja ja rajoituksia. Suurin osa Suomen muslimimeista on alunperin ulkomaalaisia ja onkin huomioitavaa, että Islam on maahanmuuttajilla usein kulttuurillisesti värittynyt. Myös täysin maallistuneilla muslimeilla saattaa olla joitakin Islamiin liityviä tapoja elämässään.

Islam ja lääkehoito

Islamilaisen ajattelun mukaan ihmiset pitäsi kehittää vain sairauden hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Lääketeollisuuden kaupallisia periaatteita Islam ei hyväksy. Lääkkeiden raaka-aineiden tulisi mahdollisuuksien mukaan löytyä luonnosta.

Jotkut lääkeaineet saattavat sisältää siasta peräisin olevia rasvoaj tai alkoholia, eikä näitä tulisi tarjota muslimeille. Esim. yskänlääkkeissä on usein alkoholia, mutta vastaava alkoholiton tuote on mahdollista löytää ja sitä tulee määrätä muslimipotilaalle. Mikäli kuitenkaan vastaavaa tuotetta ei ole, ei muslimilla ole oikeutta kieltäytyä hoidosta, mikäli hänen henkensä ilman sitä olisi vaarassa. Potilaalle pitää aina kertoa, mikäli hänelle aiotussa lääkkeessä on muslimeille kiellettyjä aineita.

Aiemmin, kun insuliini oli siasta eristetty, aiheutti sen käyttö jonkin verran ongelmia muslimeille. Nykyään on saatavilla kemiallisesti valmistettua insuliinia ja sitä tulisikin määrätä muslimipotilaille. Lääkärin tulee informoida potilasta insuliinin alkuperästä, jottei synny hoitoa vaarantavia epäselvyyksiä.

Potilaana osastolla

Henkilökunnan mielestä muslimipotilaan luona saattaa käydä huomattavan paljon vieraita. Tämä johtuu siitä, että muslimien velvollisuus on käydä katsomassa sairasta, oli hän sairaalassa tai kotona. Vieraiden tulee tietenkin kunnioittaa sairaalan viereastunteja sekä hoitohenkilökunnan toiveita vierailujen suhteen. Maahanmuuttajille saattaa suomalainen käytäntö kuitenkin olla outo, joten heille voi siitä kohteliaasi sanoa.

Potilaan omaiset ja ystävät voivat toimia hoitajien apuna potilaan tarpeiden ja toiveiden täyttämisessä. He voivat suorittaa joitakin perushoidollisia toimenpiteitä, kuten huolehtia intiimihygieniasta. Usein potilas mieluummin haluaisikin jonkun omaisensa näitä asioita tekemään. On parasta keskustella potilaan ja omaisten kanssa missä suhteessa omaiset voivat osallistua hoitoon.

On toivottavaa, että potilas saa suorittaa päivittäiset rukouksensa kykyjensä mukaan. Toivottavasti hoitajilla olisi sen verran aikaa, että voisivat auttaa potilasta tarvittaessa. Rukousten suorittamistapa riippuu potilaan kunnosta. Hoitohenkilökunnan on hyvä muistaa, että säännöllinen rukousten suorittaminen on tärkeää paitsi uskonnolliselta kannalta myös potilaan henkisen hyvinvoinnin vuoksi.

Olisi myös hyvä, jos sairaalan kirjastossa olisi saatavilla Koraani ja paikkakunnan oma rukousaikataulu. Näitä saa paikalliselta islamilaiselta yhdyskunnalta tai muulta yhteisöltä.

Esihoito ja muu sairaanhoito

Islam hyväksyy verensiirron ja verenluovutuksen. Islamin mukaista olisi, että muslimi voisi saada muslimin verta sukupuolensa mukaan. Tämä on täysin mahdotonta Suomessa ja muissa länsimaiss, ellei muslimeilla ole omaa veripankkia. Verensiirto ihmisen veriryhmän mukan voidaan ja tulee tehdä aina kun potilaan tila niin vaatii. Islamissa tärkeintä on aina hengen säästäminen. Esimerkiksi vakavissa onnettomuustapauksissa on uhria autettava kaikin keinoin. Myös muslimien tulee luovuttaa verta, jotta sitä saisivat ne muslimit joille se on elintärkeää.

Elinsiirrot eivät ole kiellettyjä Islamissa. Toivottavaa olisi tietysti, että siirre olisi peräisin muslimilta, mutta tärkeintä on taas potilaan henki. Muslimin ei pitäisi mielellään luovuttaa elimiään ei-muslimeille, mutta päätöksen tekee kukin itse. Sairaan ihmisen auttaminen elinsiirrolla on hyväksyttävä asia. Islamin mukaan elämää tulee vaalia kaikin Islamin sallimin keinoin. Muslimi voi tehdä elintenluovutustestamentin tai luovuttaa jonkin elimen, kuten munuaisen, jo elinaikanaan. Elinaikana luovutettu elin pitäisi mennä muslimimille.

Elämän ylläpitämisestä hengityskoneessa jakaa muslimien mielipiteitä. Eräiden oppineiden mielestä keinotekoinen elämän ylläpitäminen on turhaa, jos ihmisellä ei ole kykyä parantaa sairasta vaan kuolema on väistämätön. Toiset taas ajattelevat, että ihmiselämää ei voi edes ylläpitää koneiden avulla, vaan ihminen kuolee kun hänen aikansa on; jos ihmisen tarkoitus on elää, se voi tapahtua myös koneessa. Jumalalla on kaikelle tarkoitus.

Ympärileikkaus

Islamin mukaan pojat on ympärileikattava. Suomessa tämän toteuttaminen on ollut hankalaa ja kallista. Muslimit ovat olleet pieni vähemmistö, eivätkä ole pystyneet vaikuttamaan asiaan. Nykyisin ympärileikkaus on melkein aina suoritettava yksityisesti ja hinta vaihtelee 2500-5000 markkaa. Muslimiperheen toiveena on tietysti, että leikkauksen suorittaa islaminuskoinen lääkäri kohtuuhinnalla, mutta Suomessa tähän taitaa olla vielä pitkä matka.

Terveydellisistä syistä tehdään ympärileikkauksia myös yleisissä sairaaloissa. Joissakin kunnissa on nykyisin mahdollista uskonnollisista syistä, mutta jonotusaika on pitkä.

Islaminuskoisten pakolaisten ja maahanmuuttajien määrän lisääntyessä sosiaali- ja terveysviranomaiset joutuvat kohtaamaan ympärileikkauskysymyksen yhä useammin ja luultavasti tekemään yhtenäisiä päätöksiä sitä koskien lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä pakolaisten ja maahanmuuttajien välejä kiristää joissakin kunnissa se, että pakolaisilla on mahdollisuus julkisen sektorin ympärileikkauseen kun taas maahanmuuttajilla ei ole.

Islamista ei löydy naisten ympärileikkausta puoltavia opetuksia. Tämä asia on kuitenkin eritäin arkaluontoinen ja kulttuurisidonnainen. Oikean Islamin opettaminen naisille voi auttaa lopettamaan uskonnon nimissä tehdyn naisten silpomisen. Naisten ympärileikkauksia ei Suomessa suoriteta.

Islamin käsitys vanhusten hoidosta

Islamin mukaan lasten velvollisuus on huolehtia vanhemmistaan heidän ollessa vanhoja. Erityisesti tämä koskee perheen poikia tai muita miespuolisia sukulaisia. Muslimit hoitavat yleensä vanhukset kotona, joten heitä näkee harvoin vanhainkodeissa. Jopa sairaille ja huonokuntoisille vanhuksille pyritään luomaan mahdollisuus elää jäljellä oleva elämänsä läheistensä ja tuttavien parissa.

Jos vanhus kuitenkin tarvitsee sairaalahoitoa, on hänen tukenaan yleensä joku omainen. Islamissa vanhempia kunnioitetaan erittäin paljon sen vuoksi mitä nämä ovat lastensa eteen tehneet, ja kun vanhemmat vuorostaan tarvitsevat apua jokapäiväisessä elämässään on lasten sitä tarjottava. Tämän vuoksi erityisesti vanhuksen ollessa sairaalassa, hänen luonaan luultavasti on joku lähes koko ajan. Varsinkin alkuperältään ei-suomalaisten muslimien on vaikea käsittää suomalaista tapaa hoitaa vanhuksia.

Elämän yksi osa on kuolema

Kuolema on hyvin luonnollinen asia Islamissa. Se on maallisen elämän päätepysäkki, jonka jälkeen ihminen siirtyy maailmasta toiseen tilaan. Islamissa uskotaan kuolemanjälkeiseen elämään.

Kuolevan potilaan luona on mikäli on mahdollista, joku läheinen häntä tukemassa ja lukemassa Koraania.

Kuolevan viimeisten sanojen tulisi olla uskontunnustus - ashadu annaa laa ilaha il-Allah wa ashadu anna Muhammadan rasul-Allah. Islamin mukaan sielun jättäessä ruumiin ihmisen fyysiset toiminnot loppuvat ja hän päättää elämänsä tässä maailmassa.

Vainajan valmistaminen hautaan poikkeaa jonkin verran länsimaisesta. Ennenkuin vainajalle tehdään mitään, tulisi ottaa yhdeyttä omaisiin, jotta nämä voivat antaa tarkeimpia ohjeita vainajan valmisteluista. Lähes aina kuitenkin valmistelut suorittaa vainajan omainen tai joku muu muslimi. Vainaja pestään islamilaisen rituaalin mukaan. Pesun suorittajaksi pitäisi saada vainajan kanssa samaa sukupuolta oleva muslimi. Mikäli vainajan omaiset ovat estyneitä, täytyy ottaa yhteys paikalliseen islamilaiseen yhdyskuntaan.

Muslimit toivovat mahdollisimman nopeaa hautausta. Arkku ei kuulu islamilaiseen hautaustapaan; vainaja kääritään käärinliinoihin. Ihminen ei tarvitse arkkua tai mitään muutakaan mukaansa hautaan, kaiken tulisi olla yksinkertaista ja korutonta. Yleensä ennen hautausta vainaja kuljetetaan moskeijaan, jossa hänen puolestaan rukoillaan. Vainaja haudataan ilman suurta seremonioita, aina muslimien hautausmaalle.

Ruumiinavausta ei tulisi suorittaa ilman pätevää syytä. Jos kuolinsyy tiedetään ilman avaustakin, niin sitä ei tulisi tehdä. Ruumiinavaus on sallittu, mikäli epäillään rikosta tai halutaan tutkia sairautta, johon ihminen on kuollut. Toivottavaa on, että vainajan ulkoasu ja elimet palautetaan ennalleen ennen hautausta.

Vainajaa tulee kohdella kunnioittavasti ja ottaa huomioon muslimien toiveet vainajan valmistelusta.

1