KARACASU

Kuzeyinde Kuyucak, kuzeybatısında Nazilli, doğusunda ve güneyinde Denizli batısında Bozdoğan ile komşudur. Merkez ilçeye 92 km. Nazilli' ye 44 km. uzaklıktadır. Karıncalı Dağı ile Akdağ' ın uzantılarında Dandalaz vadisinin yamaçlarında kurulmuştur.
Hellenistik çağda bu bölgede Antioch kasabası vardı. Karacasu' nun eski ismi olan "Yenişehir" bu kasabanın kalıntıları üzerinde inşaa edilmiştir.
Oğuz Han'ın oğullarından Aymür' ün aşiretine bağlı Karasu Boyu kentin bulunduğu yere gelerek yerleşti. Bu isim zamanla "Karacasu" şekline dönüştü.
Karyalıların egemenliğindeki kent, M.Ö.189' da Romalıların eline
geçti. İmparatorluğun ikiye bölünmesiyle de Bizans' lıların oldu.
II.Kılıç Arslan' ın Bizans' lılara karşı kazandığı zaferden sonra Selçuklular' ın hakimiyetine giren bölge Selçuklular' ın son döneminde Menteşe Beyliği' ne bağlandı. Daha sonraları Aydınoğ
ulları Beyliği' ne II.Murat zamanında da 1413 de Osmanlı' ların eline geçti.
1867 de Aydın sancağına bağlı bir kaza olan Karacasu, 1923 yılında Aydın'ın ilçesi durumuna geldi.
Denizden yüksekliği fazla olduğundan (580 m.) Büyük Menderes havzasının coğra
fi yerleşme ve Akdeniz iklim yapısından farklı olarak yayla özellikleri gösterir. Çevrede bulunan Baba Dağı yamaçlarındaki kalker yapının dönüşmesiyle meydana gelen mermerler; Aphrodisias antik kentinin kurulmasında ve buradaki heykelciliğin gelişmesinde etkili olmuştur. Bu ocaklardan halen yararlanılmaktadır.
Halkın geçim kaynağı başta elma ve zeytin olmak üzere, nar, incir, üzüm, narenciye, ceviz, kestane, badem, şeftali, sebze, tahıl ve az da olsa pamuk ve tütündür. Süt üretimine yönelik sığırcılık, ta
vukçuluk ve Dandalaz Çayı mevkiinde balık yetiştiriciliği yapılır. Ayrıca el tezgahlarında dokumacılık yaygındır. Topraktan imal edilen testi,çömlek ve turistik eşyalar; yayla turizmi ve Aphrodisias antik kenti için gelen yerli-yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.
1