RAPPORT FRÅN KONFERENSEN
Nordisk Geneveskole Förbund
1-3 juni 2000 Arbetarakademin Grankulla Finland
1. INLEDNING
Kongressens tema hade i år valts "Den nordiska dimensionen – den nordliga dimensionen" sett ur EU-respektive Nato perspektiv. Ämnet är ständigt aktuellt med tanke på den samhällsutvecklig som pågår i världen och som snabbare än någonsin tidigare accelerar framgår. Vi hade det stora nöjet att kunna presentera flere auktoriteter från olika ämnesområden som till exempel EU:s justitieombudsman Jacob Söderman samt EIET/UNI ordförande Maj-Len Remahl.
Ett stort tack till alla som på sätt eller annat bidrog eller medverkade till att alla praktiska ting föll på plats, så att vi kunnat genomföra dagarna till gästernas fulla belåtenhet. Även värdets makter stod oss delvis bi, trots att den sibiriska försommar värmen denna gång uteblev.
Finska Geneveskoleföreningen genom
Lea Aartelo Terttu Peltonen Pia Saikkonen-Sandell
Paula Hopponen Leena Saarikko Jan Rosqvist
Helsingfors i oktober 2000
Europas kulturhuvudstad 2000 och stadens 450-års jubileum
Ordförande Jan Rosqvist tackar Maj-Len Remahl från FIET på bilden ovan. Nedre bilden EU:s justitieombudsman Jacob Söderman lägger ut texten för kongressdeltagarna
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
1. INLEDNING
2. ÖPPNING
3. DEN NORDLIGA DIMENSIONEN
4. JUBILEUMSRESAN TILL USA
5. NORDISKA MÄSTERSKAPEN I VOLLEYBOLL
6. UNION NETWORK INTERNATIONAL
7. DEN NORDISKA DIMENSIOEN I EU
8. GENÉVESKOLANS FRAMTID
9. NGF:S HEMSIDOR
10. ARBETARAKADEMINS ABORETUM
11. AVSLUTNINGS MIDDAGEN
12. ÅRMÖTET OCH AVSLUTNING
13. EKONOMIN
BILAGOR
Kongressen öppnas och flagghissningen påbörjas
2. ÖPPNING
Kongressen öppnades traditionellt med flagghissning och unison sång i Arbetarakademins festsal torsdagen den 1 juni 2001. Finska föreningens ordförande Jan Rosqvist hälsade deltagarna hjärtligt välkomna och tackade samtidigt alla godhjärtade sponsorer som ekonomiskt eller på annat sätt bidragit till att kongressen kunnat organiseras på ett förnuftigt och generöst sätt. Den finska föreningen inom Nordiska Genevskoleförbundet hade som kongressplats valt Arbetarakademin i Grankulla ca 2 mil norr om Helsingfors, på grund av dess strategiska läge både ur flyg-och båt transport synpunkt. Men även ur i ideologisk synvinkel samt att den därtill ligger naturskön i en idyllisk förstads miljö i en omgränsande frodig villabebyggelse. Arbetarakademin erbjöd goda förutsättningar att kunna genomföra en fullgod konferens.
Flaggan hissas och sången ljuder från Ingmar och Bosse
3. DEN NORDLIGA DIMENSIONEN
Reflektionen från inlägget av ombudsman Ilpo Rossi
Bakgrund.
Ilpo Rossi berättade om bakgrunden till begreppet och betonade några viktiga personers insatser som bidragit till att frågan skuffats framåt. En dylik var Sovjetunionens sista presidents Michael Gorbatshovs initiativ och framhävande om samarbete gällande dessa nordliga delar inom området Murmansk på Kolahalvön år 1987. Ett annat årtal var 1995-96 då Finlands dåvarande president Martti Ahtisaari hade begreppet på agendan. De senaste initiativen om den nordliga dimensionen har framfört från den finska statministern Paavo Lipponen år1997.Nordiska dimensionen som del av unionens politik
1997 i Luxemburg tog Finland initiativ till en diskussion. Frågan diskuterades 1998 på europeiska rådets möte i Wien och 1999 på europeiska rådets möte i Helsingfors. Sommaren 2000 kommer mera detaljerade rapporter på kommissionens möte.
EU, Ryssland och Baltikum
Utgångspunkten för begreppet den nordliga dimensionen är ett ömsesidigt ekonomiskt beroendeförhållande mellan Europeiska unionen, Ryssland och Baltikum. Genom Finlands medlemskap fick EU en 1300 km lång gräns till Ryssland. Östersjöns betydelse växer när unionen utvidgas till flere öststater som Polen, Estland, Lettland och Litauern. Unionens andel av Rysslands utrikeshandel är ca 40 % och kommer att växa genom nytt medlemskap till nära 50 % i nära framtid. Därför är den nordliga dimensionen en del av EU:s Rysslands politik
Den Nordliga dimensionens syfte inom EU
Den syftar till att förstärka EU:s ställning i de nordliga delarna av Europa, samt till att upprätthålla ett stabilt lugn och fred genom ekonomisk och ömsesidigt beroende. Därtill skapa förutsättningar för en kartläggning av konkreta olika typers projekt för utveckling av olika ämnesområden som infrastruktur och socialpolitik. Merparten av samarbetspojekten inom nordliga dimensionen kommer att förläggas till Ryssland och de baltiska områden
Nordiskt inom den nordliga
Den nordiska dimensionen betyder att de nordiska ländernas politiska, ekonomiska och samhälleliga värden betonas i EU:s miljö-, social-, och regionalpolitik, i jämställdhetsfrågor och i utvecklingen av demokratin, närhetsprincipen och öppenheten
Den nordliga dimensionen i EU
betyder betonande av Nordeuropas och östersjöområdet, stöd till reformer i de baltiska länderna och nordvästra Ryssland. Därtill främjande av utvidgningen till österut, tillträde till de arktiska och nordliga havsområdena inklusive naturtillgångar och utvecklingsmöjligheter och lösande av besvärliga tickande tidsbomber som miljöproblemen tex. i Murmanskområdet.
Gränsöverskidande problem och samarbete
Ekonomin och handel. Det torde vara den djupaste levnadssandardsklyftan i Europa om inte i hela världen. Transport-och trafiknät= infrastrukturen.Olje och gasledningar, landsvägar, järnvägar, hamnar, elnät, tele. Post och datakommunikationen. Även miljöproblem och kärnkraftsäkerheten har stor betydelse i en mera integrerad världsutveckling som vi lever i, menade Ilpo Rossi.
Finansiering av Nordliga dimensionen
Det krävs inga nya strukturer eller finansiella instrument. Användningen av de befintliga strukturerna och instrumenten måste dock effektiveras. EU:s program som Tacis, Interreg, Phare utgör centrala arbetsredskap. Därtill finns det internationella finansiella institut, Europeiska investeringsbanken osv. sade Ilpo Rossi.
Ursprungsfolkens särställning
Inom hela nuvarande EU är samerna det enda ursprungsfolket. I bakgrunden är FN utlysta decennium för ursprungsfolken. I de nordiska länderna har sametinget ställt upp autonomin som ett mål. ILO:s avtal om ursprungsfolken förutsätter, att frågorna om samernas rätt till jordägande utreds.
Kola-samerna
Kola-samernas hårda öde inom Sovjetunionens kollektivisering och dess in i övergången till den rövande marknadsekonomin är särskilt beklagligt. President Boris Jeltsins dekret från år 1994 ger lite förhoppningar om större autonomi för dessa grupper. Utvecklingen av egna organisationer och deltagande i samrådets arbete är viktigt. Naturvännernas aktion om Rätten för Kola-samerna i ryska Lappland är värt att notera, avslutade Ilpo Rossi sitt anförande
Ilpo Rossi föreläser om Kola samerna
4. JUBILEUMSRESA TILL USA
Till äran av att förbundet firat sitt 20-års jubileum hade en stor aktiv skara medlemmar deltagit i en resa till USA. Under eftermiddagen genomgicks referat varvade med diabilder och foton från resa, som ansågs ha varit en lyckad satsning. En representant från de fyra nordiska länderna berättade om sina erfarenheter från resan som varade i en vecka.
USA resenärerna följer minnen
5.NORDISKA MÄSTERSKAPEN I VOLLEYBOLL ÅR 2000
Enligt traditionen spelas en turnering i volleyboll med lag från respektive länder. Detta år var inget undantag. Reglerna påbjuder att man i första hand samlar spelare från den egna nationen men även transfer och köp av spelare kan komma ifråga. Alla lag spelar mot varandra och vinnarna går till semifinal respektive final. Denna turnering var ytterst hård och slutade med att värdlandet Finland som traditionellt brukar vinna även tog guld denna gång. Efter sedvanlig prisutdelning och bastugång kunde konferensen gå vidare under lättare umgänges former.
Kvällen avslutades ute vid grillplatsen där kvällsmat avnjöts i kvällssolens sken. Under sitsen ihågkoms och belönade medlemmar dekorerades under hurrarop. De trogna och uthärdiga sjöng unisont till arla morgonstund.
Danskarna förbereder sig för Volleyboll turneringen
6. UNION NETWORK INTERNATIONALS VERKSAMHET
Utdrag av ordförande i handelsbranschens fackförbuns Maj-Len Remahls inlägg
Remahl skickade färska hälsningar från nordiska handelsbranschens vårmöte. Handelsbranchens olika förbund står för närvarande inför en fusion och efter den kommer det nya förbundet (PAM) att vara det näst största. Förbundet grundas från 1.1.2001 och där ingår handelsbranschen, hotellbranschen, fastighetsbranschen och några mindre förbund. För att undvika onödiga stridigheter förbunden emellan är det bättre att stå stora tillsamman innan arbetsgivarsidan påtvingar förnyelse. Den strukturförändring som handelsbranschen genomgått under senaste tid har även här till bidragit till denna lösning, och förändringarna är inte slut ännu. Det är en utmaning att genom en större organisation tillvarataga medlemmarnas intressen menade Remahl.
UNI – Union Network International
UNI grundades 1.1.2001 och representerar 15,5 miljoner medlemmar från 800 fackförbund från 140 länder i världen.
Grundorganisationen är:
-Kommunikationsinternationalen 4,5 miljoner medlemmar i 127 länder och 281 medlemsförbund
-FIET (Internationalen för handels- och kontorsanställda samt privatanställda, 11,0 miljoner medlemmar i 136 länder och 435 medlemsförbund
-Internationella Grafiska Federationen, 1,0 miljoner medlemmar i 76 länder och 130 fackförbund
-Medie- och underhållningsinternationalen, 200,000 medlemmar i 65 länder och 130 fackförbund
Den nya organisationen är global och ett nytt huvudkontor hålles på att byggas i Nyon nära Genève i Schweiz och kommer att stå klart i oktober år 2000. Organisationen verkar också regionalt, och består av fyra starka regionala organisationer:
-UNI-Afrika
-UNI-Nord- och Sydamerika
-UNI-Asien och Stillahavsområdet
-UNI-Europa
Därtill består internationalen av 12 olika sektorer: handel, el, finans, grafiska sektorn, hår och skönhetsvård, IFIT – tjänstemän, experter och IT-personal -, media, underhållning och konst, post, fastighetstjänster, socialförsäkring och privat hälsovård, telekommunikation och turism.
För att agera i frågor som omspänner olika branscher finns det tre centrala branschöverskridande grupper; UNI – kvinnor, UNI – ungdomar och UNI – chefer och specialister. Adressen; UNI:s hemsida är www.union-network.org.
FIET verksamhet
FIET grundades i Amsterdam i början av 1900-talet och medlems antalet är 11,0 mljonen från olika landsändor. Organisationen representerar privata handelssektorn. FIET:s europeiska organisationer har under senaste tiden effektiverat sin verksamhet. Inom datatekniken satsar man hårt för man anser att snabba nätverk är väldigt viktiga i en allt mera accelerande värld som vi lever i.
Organisationens arbete
UNI:s främsta uppgift är att insamla, koordinera och sprida information. Den centrala delen i organisationen kommer "Steering Kommitté " styrelsen att vara, med modell från den "gamla organisationen" Nordiska Handelsförbundets kommitté " kan lära mycket. Den koordinerade den nordiska strategin inom norden.
Samarbete och koordineringen har gått längst inom transport- och finansbranschen. Finans har anställt gemensam personal på det nordiska planet och det medföljer att de har en helt annan beredskap att jobba med europiska frågor inom tex. Europarådet. Handelsbranschen har långa traditioner av nordiskt samarbete. Vid den nyligen avslutade nordiska handelns mötet den 25.5.2000 konstaterades att kommittén fortsätter att arbeta som förut men att uppdragen förändras. Inom UNI fungerar även mindre grupper förutom de stora vid "årsmöten".
UNI har en särskilt stor uppgift när det gäller frågor om internationella företagens verksamhet och deras ageranden. Förrän man har kommit så långt i UNI:s utveckling kommer det nog att behövas många år målmedvetet arbete inom centralorganisationerna. Alla EU-länder är medlemmar och ser till att även Norge får all behövlig information. Den sociala dialogen är en relativ svår process på europeisk nivå. Det är svårt närmast därför att både centralorganisationerna och förbunden är representerade. Ibland är det svårt att veta vem som representerar vem och att finna en gemensam linje vad man egentligen avser med den sociala dialogen. För att kunna bestämma målen behövs en allomfattande målsättning och koordinering. Fackföreningsrörelsen i Norden har av tradition en stark ställning och dess erfarenheter måste tillvaratas i arbetet. Allt började med del- arbetstiden och där av upprättad underhandlingsgrupp.
UNI Baltikum och Ryssland
De Baltiska fackförbunden är aktiva mot UNI och tillsammans med balterna har UNI ordnat gemensamma seminarier och möten. Men det fodrar att arbetsplatserna själv känner behovet att arbeta fackligt annars blir det konstgjort samarbete som är både tungt och tidskrävande menade Remahl. Livsmedelsindustrin vars yrkessekreteriat finns i Genève har ingått avtal angående multinationella företag(multinationalavtalet). På det internationella planet är det metallförbundet som kommit längst i samarbetsfrågorna. Inom handelsbranschen har vi för avsikt att öka medlemsgraden vilken är relativ låg varför även kraftåtgärder i praktiken är rätt svaga vid konflikter. Den i Finland grundade nya handelsbranschens förbund (PAM) kommer att arbeta aktivt inom det internationella arbetet inte enbart i en federation utan i flere och därför är det viktigt att ha gemensamma målsättningar då organisationsgraden är ganska blygsam.
Barnarbete och solidaritet
Efter Remahls inlägg utspanns en dialog mellan deltagarna och inledaren. Synnöve F ställde spörsmålet huruvida yrkessekretariatet har resurser att stöda olika fackföreningar. I den för närvarande förda diskussionen om globaliseringen inom handels- og kontor är det svårt att påverka tex. Barnarbetet? Remahl menade att fackförbunden har problem och pga. deras knappa resurser är det svår att påverka internationella verksamheter. Om organisationsgraden skulle helst vara lika hög som i norden kunde det vara betydligt lättare på påverka i dylika frågor. Däremot menade hon att yrkesinternationalen kunnat påverka flere arbetstagare fördelar och att solidaritets arbetet inte får glömmas bort. Här har vi alla ett enormt projekt framför oss. Finska handelsfacket har under en lång tid upprätthålligt ett internationellt projekt, byggande av skolutrymmen i Harare i Afrika. Inom FIET:s ramar har barnarbete problematiken ofta varit på agendan. I Sverige har man kommit väldigt lång när det gäller barnarbete problematiken men så har även den breda allmänheten aktivt deltagit i "arbetet" genom konsumtions debatten. Den finska konsumenten är inte ännu lika upplyst och krävande som den svenska. Det har hållit en tre -parts konferens senast i Skag i Sverige. Barnarbete problemet vare en viktig fråga på agendan. Tex. FIET övervakar FIFA:s framställning av fotbollar, vilka konstaterades tillverkas av vuxna och inte av barn. Men som sagt det kräver en ständig kontroll och övervakning att reglerna efterföljs.
Unga och facket Kommentarerna från norskt håll och dess åga är samma som de finska, fackförenings medlemskap intresserar inte mera unga och utexaminerade som är på väg ut i yrkeslivet. Såvida det inte finns en naturlig grund från hemmet/familjen, ändras sällan åsikten när man stiger in på arbetsplatsen, vilket betyder att medlemskapet uteblir. På en del håll finns det en fientligt/fientligt inställning till fackligt medlemskap och engemang. Hur aktiverar man ungdomen till att ansluta sig fackligt för att inte tala om intresse för internationellt arbete?. Ett sätt är att vända sig till skolor och dylika ställen dä ungdomarna finns och upplysa ungdomen i dessa frågor, menade Remahl. Facknegativiteten har fått sin grund under Thatchers tid vid makten i England och därefter effektivt sprits runt i världen. Den andra stora frågan är den såkallade Nya -Seeland modellen och utbredning av ny - liberalismen i Världen. UNI är ända internationella yrkes sekreteriatet som ännu har kvar kontor i Moskva. Kontorets främsta uppgift är att intensift samarbeta med St. Peterburgs (Leningrad regionen) fackförbund och upprätt hålla kontakter runt om i Ryssland.
Arbetsmetoder Många fackförbund är gammalmodiga i sitt arbetssätt. Men vi kan inte stå och taga ansvar när exempelvis livsmedelsindustrin flyttar från område till nya områden. De gamla industriförbunden är nu mera service branscher som arbetar på nya områden så även arbetsplatserna. Förbunden håller kvar med händer och tänder sina gamla medlemmar fast branschen helt ändras. Det finns inte några självklara mekanismer hur man kunde lösa tvistefrågorna. Numera finns inte bara statstjänstemän, utan industriservicesektorn. Vi får bara acceptera att det sker förändringar inom arbetslivet. Hos oss har vi svårt att inse detta i motsats till vårt grannland Sverige som sköt saken lite bättre än hos oss i Finland, avsluta Remahl sitt anförande.
Kongressdeltagarna lyssnar uppmärksammat på EU-ombudsmannen
7. DEN NORDISKA DIMENSIONEN I EU
EU:s justitieombudsman Jacob Södermans inlägg
Bakgrund Söderman redogjorde kort hur EU är uppbyggt, dess bakgrund i Europarådet och ministerråd. Maastricht-avtalet och Amsterdamfördraget bakgrund genomgicks även så.
Ombudsmannens arbete och klagomål
Han berättade om hur ombudsmannen arbetar och delgav de viktigaste frågornas som han behandlat under innevarande år. De flesta klagomålen kommer från Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien och gäller administrativa missförhållanden i kommunal verksamhet. Här tills har 5838 klagomål emottagits och medparten har behandlats. De vanligaste problemen gäller bristen på information eller vägran att utge sådan eller fördröjda utbetalningar. Medparten av klagomålen gäller EU- kommissionens verksamhet en mindre del parlamentets verksamhet. I hälften av klagomålen kunde inte hittas missförhållanden medan i flere fall resulterade klagan i förslag till rekommendationer. I ett par fall har ombudsmannen lagt fram en särskild rapport till europaparlamentet.
Öppenhetsprincipen År 1995 har ombudsmannen utarbetat ett förslag till KODEX för god förvaltnings sed vilken bygger på nordiska öppenhetsprincipen. Öppenhetsprincip förslaget har föranstaltat tidvis en hetsig debatt inom EU på grund av olika synesätt hur förvaltningen bör sköta öppenheten. Särskilt känslig har förslaget varit gällande vilka dokument som kan ges till allmänheten från EU organen. Söderhamn konstaterade att öppenhetsdebattens damm har lagt sig och trodde att administrationen så snart börjar tillämpa tagna beslut gällande öppenheten i förvaltningen.
Samarbete och lagstiftning
Han berörde även de mänskliga rättigheterna som är en aktuell fråga både inom unionen och även ytter om unionens svär. Flykting problemen bara ökar av orsaker som finns inbyggda i samhällets olika mekanismer. När det gäller samarbetet inom unionen finn det inte en gemensam nordisk front utan de nationella grupperna företräder och samarbetar i sin pespektive politiska grupp. Detta är stundom lite problematisk då t.ex. parlamentets tidtabeller inte
medger stora och långa utläggningar. Österrike blockaden diskuterades och här kunde Söderman sen en viss sensmoral i denna debatt. Gällande EU- lagstiftningen kunde han konstatera EU lagarna alltid gäller först och därefter kommer de nationella lagarna t.ex. inom miljö- och arbetsmiljöområdet. Problemet med utbildningens harmonisering har länge varit stort gissel. Enligt EU beslut skall all jämbördig utbildning inom EU- området vara jämförbar när det gäller t.ex. 3- årig yrkesexamen i alla EU länder , konstaterade Söderman.
Efter inlägget utspann sig en lång och intressant dialog mellan Söderman och deltagarna i konferensen.
8. GENEVESKOLANS – OCH ELEVFÖRENINGENS FRAMTID
Under fler år har delvis rekryteringen till Genève skolan varit problematisk. Det finns stora nationella skillnader länderna emellan hur rekryteringen ordnas. Eftersom denna fråga även är viktig för elevföreningen och dess rekrytering utspanns en diskussion i ämnen.
9. NGF:S HEMSIDOR
Under fredag eftermiddagen genomgicks hemsidorna och i därpå följande grupparbeten synades problematiken om vilken typs information som skulle vara viktig att hållas på hemsidorna. Konstaterades att sidorna delvis fyller en funktion men att sidorna borde utvecklas i takt med den tekniska utvecklingen inom It - området. www.geocities.com/nogef
10. ARBETARAKADEMINS ARBORETUM
Arbetarakademins rektor Kari Kinnunen berättade om uppkomsten av institutionen. Därefter kunde kongressdeltagarna under ledning av skolans trädgårdsmästare bekanta sig med skolans Arboretum i den natursköna omgivningen runt skolan.
11. AVSLUTNINGS MIDDAG
Kvällen program avslutades med en festsupe´ i Arbetarakademins stora sal. Programmet var indelat i en show del av showmannen Olle Kangas som framförde en hurtig parodi nummer på piano och därefter gemensam danstillställning där deltagarna hade möjlighet att lära sig "innedansen" country dans salsa med Red Hot Salsa som instruktör. Kvällsprogrammet varvades med allsång till sena morgon stund.
Olof Kangas –show
Raddansundervisning
Ulla och Ulf vid middagen
Gamylerna Terttu och Synnoeve skålar
12. NGF:S ÅRSMÖTE OCH AVSLUTNING
På lördag hölls förbundets årsmöte i traditionell stil med snabba förhandlingar och livligt deltagande i diskussionen. Efter årsmötet var det dags för att hala ner flaggan och överräcka den till följande års arrangör Sverige. Efter intagen avskedslunch transporterades delegaterna till Helsingfors centrum där moderna museet "Kiasma" stod i turen att besökas. I museet kunde högklassig nordisk konst avnjutas varefter det var dags att krama farväl och eskortera en del av deltagarna till kvälls båten i riktning västerut.
13. EKONOMISK RAPPORT
Gruppen som planerade konferens uppgjorde en preliminär budget över kostnaderna. Uppskattning byggde på att 45 personer skulle behöva inkvartering och vilket också visade sig vara rätt storleks ordning. Den preliminära budgeten som gick på 8 530,25 € ingick inkvartering, föreläsnings utrymmen, kulturprogram, resor, servering - och förplägnings kostnader, bidrag samt en liten del administration.
På intäkt sidan fanns medlemsavgifter och bidrag från olika organisationer och företag.
Räkenskapen slutade på 9 765,47 € och finska föreningen kunde kostnaderna att kostnadsramarna höll och även ett litet anspråkslöst överskott kunde noteras, då bidragen och sponsorerna ställt sig välvilligt till Genéveskolans kongress. Finska förening riktar ett stort tack till alla organisationer, företag och Nordiska Geneveskole Förbund givet ekonomiskt stöd.
NGF:S KONFERENS PÅ ARBETARAKADEMIN I GRANKULLA 1-3.5.2000
DELTAGARE LAND ANTAL
Bo Lidman Sverige
Ingmar Gylfe Sverige
Magnus Johansson Sverige
Bengt Persson Sverige
Ulf Jegeman Sverige
Lisbeth Sundelid Sverige
Kerstin Bengtsson Sverige 7
Erik Nielsen Danmark
Mads Andersen Danmark
Anna Diemer Danmark
Peter Westergård Danmark 4
Knut Gullaksen Norge
Tor Hullman Norge
Ole Lysö Norge
Kjell Paulsen Norge
Tore Annaniassen Norge
Margun Taule Norge
Björn Halle Norge
Herdis Smines Norge
Anne Lystad Norge
Synnöve Folde Norge
Harald Karlsen Norge
Werner Hauge Norge
Ronald Bradal Norge
Astrid Lund Norge
Randi Thrones Norge
Randi Eikevik Norge
Bente Lövaas Norge
Björn Haere Norge
Åge Grasdal Norge 19
Terttu Peltonen Finland
Aila Mannermo Finland
Paula Hopponen Finland
Asta Seppänen Finland
Lea Aartelo Finland
Ritva Reinboth Finland
Pia Saikkonen-Sandell Finland
Sisko Siikamäki Finland
Helka Hytti Finland
Tuula Virkki Finland
Heli Stenvall Finland
Ulla Alanko Finland
Christian Bäcklund Finland
Matti Salomaa Finland
Matti Havin Finland
Jan Rosqvist Finland 16
Totalt 46
NORDISK GENEVESKOLE FORBUND NGF
WWW.GEOCITIES.COM/NOGEFArbetarakademin Gamla Åbovägen 14 02700 Grankullae-post: toimisto@akademia.org / +358 9 5404240 / fax +358 9 54042444
INBJUDAN
Helsingfors 3.3.2000Till alla NGF-medlemar i Norden
Allmänt
NGF årliga konferens och årsmöte går av stapeln torsdag-lördag den 1 - 3 juni 2000 på Arbetarakademin i Grankulla nära Helsingfors. Vi har reserverat främst dubbelrum men även enkelrum för de som vill ha sådana. NGF styrelse har tidigare beslutat att årsmötet och konferensen endast är öppen för medlemmar i Förbundet.
Arbetarakademin som ligger naturskönt ca. 2 mil sydväst från Helsingfors är ett utbildningscenter för arbetarrörelsen och där finns även sk. folkhögskole- utbildning inom flere ämnesråden.( Läs om konferensen och Arbetarakademin på NGF:s hemsidor på ovan adress ).
Inkvartering Inkvartering/helpension kostar 825 Fmk i dubbelrum och 995 Fmk i enkelrum. För den som anländer tidigare till Helsingfors kan inkvartering ordnas på kursgården till ett billigt pris. Inkvartering med frukost 210 Fik i dubbel och 300 Fik i enkelrum. Samma gäller sådana som vill stanna kvar över natten mellan lördag-söndag. I sådana fall bör deltagaren meddela till Terttu Peltonen .
Färdmedel / resor Till Helsingfors kommer man som tidigare antingen med båt från Stockholm eller med flyg till Helsinki-Vanda flygfält. De som kommer med morgonflygen från de nordiska huvudstäderna kan anlända på förmiddagen och därifrån är det lätt att åka "kompistaxi" till Arbetarakademin (avstånd ca 10 km). För båtreserärer från Stockholm med Viking linjen eller Silja linjen anländer båten till hamnen i Helsingfors 9.45. Meddela ert lands kontakt person vilket alternativ ni väljer för arrangörskomittén sänder mottagare till hamnen. Sedan åker vi kommunalt till busstationen och hoppar på buss nr 109 från platsform 53 och stiger av i Grankulla vid busshållplats Stationsvägen / Gamla Åbovägen "Arbetarakademin" (Työväen Akatemia).
Anmälning En var som önskar deltaga bör anmäla sig till sitt lands kontaktperson som vidarebefordrar uppgifterna till arrangörernas kontaktperson i Finland som är Terttu Peltonen.
Seminariet och årsmötet Som tidigare försöker vi ordna ett högklassigt konferensprogram och årets tema är Den nordiska dimensionen i EU. Årsmötet behandlar traditionellt bland annat; verksamheten, val, ekonomin, handlingsprogram och inkomna förslag. Därtill torde NGF framtida utmaningar penetreras.
Hjärtligt välkomna till år 2000 konferens på Arbetarakademin i Finland
Kontaktpersoner i Finland:
terttu.peltonen@vtt.fi / +358 40 7397179 / +358 9 4566349
jan.rosqvist@tsp.stm.vn.fi / +358 40 5102120 / +358 9 77471306
pia.saikkonen-sandell@sttk.fi /+358 40 5857127 / +358 9 13152227
paula.hopponen@merita.fi / +358 13 26261 / +358 40 7302589
NORDISK GENEVESKOLE FORBUND NGF
Konferensprogram och årsmöte
ARBETARAKADEMIN I GRANKULLA 1 - 3. 5 2000
DEN NORDISKA DIMESIONEN I EU
1.6. 11.00 Ankomst och inkvartering
12.00 Lunch
13.00 Uppflaggning
13.30 Den Nordiska dimensionen Ilpo Rossi, sekreterare i internationella frågor KAT
15.00 Kaffe och förfriskningspaus
15.30 Referat, dia, foton och video från 20-års jubileumsresan till USA
17.00 Middag
18.00 Nordiska mästerskapen i Volleyboll
19.00 Sauna
21.00 Barbecue
2.6. 07.30 Väckning
08.00 Morgonmål
09.00 Union Network Internationals verksamhet Ordförande Maj-Len Remahl FIET/UNI
10.30 Den nordiska dimensionen i EU Eu:s justitsieombudsman Jacob Söderman
11.30 Lunch
12.30 Introduktion och genomgång av hemsidorna Diskutering av hemsidornas framtid
14.30 Kaffepaus
15.00 Genevéskolans-och elevföreningen NGF:s framtidsutsikter, NGF:s ordförande Synnöve Folde
16.30 Studiebesök i Arbetarakademins Arboretum Rektor Kari Kinnunen
19.00 Festmiddag
20.30 Olle Kangas Show
21.00 Red Hot Salsa Socialt samvaro
3.6. 7.30 Väckning
08.00 Morgonmål
Landsmöte
09.30 NGF:s årsmöte
11.15 Nedflaggning
11.30 Lunch
13.00 Avfärd med buss till Helsingfors centrum
14.00 Besök på moderna museet Kiasma
17.00 Farväl i hamnen för båtresenärerna
17.50 Fartyget avgår