Østersjøen er et grunt innlandshav med som er svært følsomt for miljøbelastninger. Utskiftingen av vann er liten, noe som forsterker problemene. De viktigste årsaker er de følgende:
§ Sjøfarten styres etter vill-vest-prinsipper. Innen sjøfarten er regler for fri konkurranse viktigere enn hensynet til miljø og arbeidsbetingelser for sjøfolk.
§ Oljen som brukes til sjøs inneholder mange ganger mer svovel enn det som er tillatt på land (4,8% mot 0,5%) Olja er så tykk at den må varmes opp før den brännes opp!
§ I Østersjøen finnes 2000 fartøy dygnet, hvorav flere supertankere. Skitt slippes fritt ut i sjøen i store mengder.
§ Skip får spyle ut olje gjennom spillvann.
§ Det er 6-700 ukontrollerte utslipp av olje i Østersjøen per år.
§ Russerne har bygget flere nye oljeterminaler, og antall tankere øker kraftig.
§ Det er store utslipp av næringssalter til Østersjøen.
Hvis temperaturen stiger over 15 grader Celsius, blir det algeoppblomstring. Når disse dør får man anaerob forråtning, på grunn av oksygenmangel. Havbunnsfaunaen ødelegges. Matnyttige fisker blir borte, mens det blir produsert utslipp av svovel, nitrogen og metan.
§ Det er 85 millioner mennesker som bor opp til Østersjøen. Dersom utviklingen fortsetter, kan ingen bo der om 50 år.
§ På Åland driver man etter hvert mye oppdrett av laks. Det er bare 80 personer som sysselsettes av dette, men næringen står for 59% av fosforutslippet og 28% av nitrogenutslippet fra øyene. Dersom man ikke kan drive oppdrett i lukkede system, bør næringen legges ned!
Den store utfordringen er altså å redde Østersjøen. Området klassifiseres nå som særskilt følsomt område. Åland krever reguleringer. Dette gjelder også regulering og overvåking av den tette skipstrafikken, bl.a. for å unngå ulykker.
Nordisk Genèveskoleforbund vil på det sterkeste oppfordre de nordiske land til å støtte opp under arbeidet med å redde miljøet i Østersjøen. Dette er et viktig arbeid for Østersjøområdet, men som også kan få betydning for andre. Det er mange områder i verden som er utsatt for de samme problemene. Et nordisk samarbeid om å rydde opp i Østersjøen vil gi erfaringer som kan komme til nytte også andre steder.