Πίσω

Ιαματικό Κέντρο Λουτρακίου Πέλλας

Το ιαματικό Κέντρο λουτροθεραπείας - ποσιθεραπείας Λουτρακίου Πέλλας βρίσκεται σε υψόμετρο 360 - 390 μ. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοποτάμου, ο οποίος συνεχίζει την ροή του στη λεκάνη Αλμωπίας.

Η περιοχή των λουτρών χαρακτηρίζεται ορεινή. Οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, η κίνηση του θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μία σπάνια εικόνα τοπίου που χαρακτηρίζεται από κίνηση, δυναμική και ομορφιά. Στο χώρο αυτό με το υγιεινό κλίμα ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική, σωματική και ψυχική του υγεία. Δεν είναι απλά δέκτης θεραπευτικών μεθόδων, αντίθετα καλείται να υιοθετήσει ενεργητικό ρόλο για την ίδια του την υγεία. Το κλίμα, το περιβάλλον, η υδροθεραπευτική αγωγή, δημιουργούν τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες και ωθούν τον επισκέπτη να πειραματισθεί για υγιή συμπεριφορά και τρόπο ζωής, να αξιοποιήσει και να αυξήσει τις ικανότητες του στις επιλογές που αφορούν τη φροντίδα της προσωπικής του υγείας.

* Ιαματικά νερά και Υδροθεραπεία

Τα μεταλλικά νερά του λουτρότοπου Λουτρακίου ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920, αφού για αιώνες προσέφεραν την ευεργετική τους επίδραση στον άνθρωπο. Μετά το 1920 πολλοί μελετητές ασχολήθηκαν με την περιοχή, που αποτελεί ένα σπάνιο και ζωντανό εργαστήριο της φύσης. Τα νερά από τους βόρειους ορεινούς όγκους κατέρχονται σε μεγάλα βάθη, έρχονται σε επαφή με ηφαιστίτες και άλλα πετρώματα. Έτσι αποκτούν υψηλή θερμοκρασία και συγχρόνως με την απόπλυση και διάλυση των πετρωμάτων, που έρχονται σε επαφή, αποκτούν χημικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Η πυκνότητα, τα αέρια και η πίεση είναι αιτίες που ωθούν τα νερά από μεγάλα βάθη να έρθουν στην επιφάνεια. Έτσι μέσα από ρήγματα πραγματοποιείται η κίνηση των θερμών ιαματικών νερών Λουτρακίου και δημιουργούνται φυσικές αναβλύσεις στο χώρο των Λουτρών.

Οι πηγές έχουν παροχή που φθάνει τα 520 κυβικά μέτρα την ώρα και θερμοκρασία 37-38° Ο Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο και τις κατατάσσει στις πιο αξιόλογες πηγές της Ευρώπης. Μεγάλη ποσότητα νερού και φυσική θερμοκρασία, για εφαρμογή της υδροθεραπείας, συγκροτούν, με το ωραίο τοπίο και το υγιές κλίμα, τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες για φροντίδα της ανθρώπινης υγείας. Το νερό των πηγών μετά από πολλές έρευνες χαρακτηρίζεται ως θερμό ΗCO3 - Ca - Μg - Κ - Β ολιγομεταλλικό υποτονικό ιαματικό νερό.

Ο χημισμός του νερού οδηγεί σε δύο τρόπους εφαρμογής: Εξωτερική υδροθεραπεία - λουτροθεραπεία, σε ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες και Εσωτερική υδροθεραπεία - ποσιθεραπεία.

Η λουτροθεραπεία γίνεται με την ολική ή μερική εμβύθηση του σώματος σε ατομικό ή ομαδικό λουτήρα και διάρκεια περίπου 20 λεπτά.

Γίνεται συνήθως το πρωί και μετά από ολοκληρωμένη πέψη. Μετά το λουτρό ακολουθεί ανάπαυση του λουσμένου για 20 έως 30 λεπτά.

Το λουτρό εξασκεί βιολογικές επιδράσεις δια μέσου ενός ειδικού μηχανισμού που εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υδροστατική πίεση και ενός ειδικού που εξαρτάται από τις φυσικές χημικές και φυσικοχημικές ιδιότητες του μεταλλικού νερού.

Αποτελούν ένδειξη για αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες και περιφερειακές αγγειοπάθειες. Η ποσιθεραπεία είναι η θεραπεία που επιτυγχάνεται με την πόση μιας ορισμένης ποσότητας ιαματικού νερού και είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται στο φυσικό περιβάλλον των πηγών, το οποίο προδιαθέτει κίνηση και διάθετα" ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.

Συνήθως η ποσιθεραπεία διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Ποτέ δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 2 εβδομάδων. Αυτοί οι κύκλοι θεραπείας μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Το ιαματικό νερό πρέπει να πίνεται με άδειο στομάχι, στη διάρκεια περιπάτου είτε σε στάση. Η χρήση της ποσιθεραπείας αποτελεί την κύρια μορφή υδροθεραπείας στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, καθώς επίσης στις παθήσεις του ήπατος, των χοληφόρων και της νεφρολιθίασης. Η δόση του νερού είναι συνήθως 250 ml και μπορεί κατά την διάρκεια της θεραπείας να αυξηθεί προοδευτικά.

Πριν τη θεραπεία είναι αναγκαίο ο γιατρός να καθορίσει την ποσότητα, τον τρόπο λήψης και τη διάρκεια της θεραπείας για κάθε επισκέπτη,

 

1