|
Cogito Yapı Kredi Yayınları-Üç Aylik Düsünce Dergisi Sayı: 17-Kış 1999 2.500.000 TL. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından üç ayda bir yayınlanan ve her sayısında değişik bir konuyu işleyen Cogito'nun bu sayısının editörlüğünü Serra Civil yapmış. Kış sayısı ise Akdeniz'in Mor Bin Yılı adlı Bizans Sikkeleri Sergisi çerçevesinde hazırlanmış. Yani dergi tümüyle Bizans'a ayrılmış. Bu sayıda Georg Ostrogorsky, Speros Vryonis, Alice-Mary Talbot ve Ihor Sevcenko gibi Bizans tarihçiliğinin önde gelen isimlerinin oldukça ilginç bulabileceğiniz makalelerini, ayrıca, özellikle geç dönem Bizans sosyal ve ekonomik tarihi ve Bizans-Osmanlı ilişkileri üzerinde çalışan Türk bizantinist Nevra Necipoğlu'nun bir tebliğini de okuyabilirsiniz. Derginin son bölümünde ise ünlü bizantinist Cyril Mango ile yapılan söyleşi yer alıyor. Sizlere bir fikir vermesi açısından dergide yeralan bazı makalelerin isimlerini verelim: S.Vryonis'ten "Bir Dünya Uygarlığı: Bizans", G.Ostrogorsky'den "Bizans İmparatoru ve Hiyerarşik Dünya Düzeni", Robert Browning'den "Bizans Toplumunda Okuryazarlık Üzerine Bir Kez Daha Düşünmek", N.Necipoğlu'ndan "15. Yüzyılın İlk Yarısında Konstantinopolis'te Osmanlı Tacirleri". Cogito'nun bu sayısı Bizans'ın siyasal, toplumsal ve kültürel hayatına dair önemli ipuçları edinebileceğiniz nitelikte ve özenle hazırlanmış.
Sanat Dünyamız Üç Aylik Kültür & Sanat Dergisi Sayı: 69-70/1998 3.500.000 TL. Editörlüğünü Ahu Antmen'in yaptığı dergi hem boyutu, hem içeriği, hem de resimleriyle göz kamaştırıyor. Cyril Mango'nun ilgiyle okunan önsözünün ardından Gary Vikan'ın yazısıyla Bizans sanatı ile yavaş yavaş tanışmaya başlıyorsunuz. Mimar Samih Rıfat'ın "Yitik Kente Yedi Kapı" isimli yazısı İstanbul'u anlatan kısa bir masal sanki. Hüseyin Ferhad'ın "Uç Sınır Şehri: Antakya", Füruzan'ın "Kapadokya Sarsıcıdır", Uğur Kökden'in "Trabzon Adlı Anka Kuşu" dergide yeralan yazılardan bazıları. Orta sayfalarda Ekrem Işin'ın Bizans sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice ile yaptığı bir söyleşi yeralıyor. D.T. "Miles'in Bizans'ta Kadın Besteciler" adlı yazısı gerçekten ilginç ve güzel. Dergide son bölüm, Bizans tarihinin en önemli devrelerinden birine, Ikonoklazm'a ayrılmış. Eğer Bizans sanatı ile ilgileniyorsanız ya da en azından İstanbul'un bizlerden önceki ev sahiplerinin ve aslında pek de tanımadığımız bir medeniyetin izlerini merak ediyorsanız Sanat Dünyamız'ı kaçırmayın.
Kitap-lık Yapı Kredi Yayınları-Üç Aylik Edebiyat Dergisi Sayı: 35/Kış 1999 1.750.000 TL. Pelin Özer Savlı'nın editörü olduğu derginin bu sayısında İngiliz yazar Peter Ackroyd ve bugüne dek çağdaş yazarların eserlerini İtalyanca ve Fransızca'dan özenle dilimize aktaran Rekin Teksoy ile yapılan ropörtajlar yeralıyor. Cem Sultan, Ülkü Tamer, Ted Hughes, Karl Krolow'dan seçilen şiirlerin yanında Peride Celal, Nermi Uygur, Les Murray, A.Hamdi Tanpınar'dan seçme yazılar da dergiye ayrı bir renk katıyor. Kitap-lık ayrıca Bizans için özel bir dosya açmış bu sayısında. Bizans seçkisinde ilginç makaleler, denemeler, Bizans Kilise ve Halk Edebiyatı'ndan örnekler, Türk Edebiyatı'ndan Bizans esintileri ve ayrıca William B. Yeats, Oktay Rıfat, John Fowles, K. Kavafis şiirleri yeralıyor. Dergide Jorge Luis Borges'e dair Osman Yener'in yazısının yanısıra, Ayfer Tunç Oğuz Atay'ın son romanı Eylembilim'i, Metin Fındıkçı ise Hulki Aktunç'un son öykü kitabı Güz Her Şeyi Bilir'i tanıtıyor. İçerisinde yer alan daha pek çok değişik yazıyla Kitap-lık, edebiyat severlerin bir solukta okuyacakları bir dergi.¦
|
|