ΜΕ 4.1 Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ PETRONA ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ CLICK

ΔΙΠΛΗ ΠΑΓΙΔΑ
Με τις μορφές του Σον Κόνερι και της Κάθριν Ζέτα - Τζόουνς το star system
προσελκύει περισσότερους θεατές από όσο εάν διαφημιζόταν ο διπλός πύργος της Petronas.
Γιατί όμως η κινηματογραφική κριτική δεν έλέγχει την παράλειψη αυτή;

Τζεϊμς-μποντισμός, κινηματογραφική κριτική και ανθρωπογεωγραφική εκπαίδευση


Το κινηματογραφικό έργο μας Διπλή παγίδα δίνει την ευκαιρία να δούμε «από κοντά» τους δίδυμους πύργους της εθνικής εταιρείας πετρελαίων Petronas της Μαλαισίας που αποτελούν από το 1998 την ψηλότερη κατασκευή στην υδρόγειο.

Όπως είναι γνωστό ο ουρανοξύστης ως οικοδομική κατασκευή συνδεδεμένη κυρίως με την αστική φυσιογνωμία των ΗΠΑ επινοήθηκε το 1883 στο Σικάγο και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Νέα Υόρκη. Το περίφημο Empire State Building στο Μανχάταν (το νησί-κέντρο της Νέας Υόρκης) έμεινε από το 1931 έως το 1974 το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Το 1930 και για μόνο ένα χρόνο ψηλότερο κτίριο ήταν ο ουρανοξύστης της Chrysler. Από το 1974 τα παγκόσμια και παναμερικανικά πρωτεία πήρε η πόλη του Σικάγου με τον πύργο Sears, ενώ ήδη από το 1972 το δίδυμο κτίριο του World Trade Center ήταν το ψηλότερο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, όπως είπαμε, τα ρεκόρ ύψους έχουν ήδη μετακινηθεί στην Ανατολική Ασία (με τον διπλό πύργο της Petronas) ενώ αναμένονται και άλλοι μεγάλοι ουρανοξύστες στην περιοχή αυτή του κόσμου. (Βλέπε σχετικά με τους ουρανοξύστες και ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ).

Στην ταινία Διπλή παγίδα, ο Robert (ή Mac) MacDougal (που τον υποδύεται ο Sean Connery) έχει μια αδιάψευστη φήμη μεγάλου διαρρήκτη χώρων όπου φυλάσσονται έργα τέχνης. Όταν λοιπόν κλάπηκε ένας πίνακας του Rembrandt στη Νέα Υόρκη, ο MacDougal έγινε αντικείμενο σοβαρής υποψίας. Η Virginia (ή Gin) Baker (που την υποδύεται η Catherine Zeta-Jones) αναλαμβάνει τη σχετική έρευνα καταστρώνοντας ένα σχέδιο παγίδευσης του MacDougal.

Σε κάποια φάση οι δυο ήρωες φαίνεται ότι αποφασίζουν να συνεργαστούν, οπότε μετακινούνται από τη Βρετανία (Λονδίνο και Σκοτία) στην Kuala Lumpur, την "high-tech" πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Το σχέδιό τους (που σχετίζεται με την αλλαγή της ημερομηνίας του 2000) προβλέπει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και τους φέρνει στις 31.12.1999 πάνω στον δίδυμο πύργο της εταιρείας PETRONAS.

Οι 88ώροφοι δίδυμοι πύργοι της PETRONAS εκτελέστηκαν ως μέρος του έργου Kuala Lumpur City Centre (KLCC) για να στεγάσει την εθνική εταιρία πετρελαίων της Μαλαισίας " PETRONAS".

Σχεδιασμένοι από τους αρχιτέκτονες "Cesar Pelli & Συνεργάτες", οι δίδυμοι πύργοι συμβολίζουν ρώμη και χάρη κάνοντας χρήση γεωμετρικών αρχών της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Οι πύργοι της PETRONAS έχουν ύψος 451,9 μέτρα και αποτελούν από το 1998 τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου. Εκτός από γραφεία, οι δίδυμοι πύργοι που στολίζουν την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, περιλαμβάνουν ένα κέντρο επιστήμης, μια αίθουσα τέχνης και αίθουσα συναυλιών.

Το συνολικό έργο KLCC θα προσφέρει έκταση ίση με 18 εκατομμύρια τετρ. πόδια (ή 1.729.800 τετρ. μέτρα) ποικίλων χρήσεων.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στίξτε (Click!) στον πίνακα για να δείτε τον πύργο

Ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζουμε την ταινία αυτή στον Geander είναι ο εξής:

Στα διάφορα επίπεδα που προηγούνται της επαφής του κοινού με το συγκεκριμένο κινηματογραφικό έργο (γύρισμα, διαφήμιση, κριτική) φάνηκε ότι δεν ελήφθη καμία μέριμνα για την «προβολή» της εντυπωσιακής κατασκευής που «συμπρωταγωνιστεί» στην ταινία. Για παράδειγμα, οι αφίσες παρουσιάζουν πολύ καλά τον πασίγνωστο Σον Κόνερι και τη θελκτική Κάθριν Ζέτα-Τζόυνς αλλά δεν δείχνουν καθόλου τους δίδυμους πύργους. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κριτικοί δεν θεωρούν την κινηματογραφική -σε μεγάλη οθόνη- θέαση του πύργου της Petronas μια ευκαιρία για μια ανάλυση της κατασκευής αυτής (πράγμα που κάνουν -συχνά με μανιώδη ακριβολογία- για άλλα στοιχεία της κινηματογραφίας). Σε μερικές αθηναϊκές εφημερίδες δεν έγινε ούτε καν αναφορά στη «συμμετοχή» του πύργου στην ταινία. Σε άλλες η αναφορά είναι ελλιπής.

Συνοπτικά η θέση μας είναι ότι, τα αισθητικά (π.χ. αρχιτεκτονικά) και γνωστικά στοιχεία του κινηματογραφικού έργου πρέπει και μπορούν να τυγχάνουν μιας σωστής προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μια τέτοια προσέγγιση αποτελεί μάλιστα κάποιο υπεύθυνο κοινωνικό αντίβαρο (1) στη μεγάλη προβολή των ηθοποιών στα πλαίσια του εμπορικού και κερδοφόρου star system και (2) στον «εστετισμό» μερικών κριτικών. Φυσικά το σοβαρό ζήτημα της «μεγέθυνσης» στην οικονομία και στις τεχνικές επεμβάσεις στο περιβάλλον είναι και αυτό ένα άλλο θέμα που με την ευκαιρία της κινηματογραφικής κριτικής μπορεί να τεθεί επί τάπητος.

[GEANDER'S HOME PAGE] |
[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]

© Copyright 1999 Ioannis Rentzos All rights reserved.


Geander's pages are hosted by GeoCities Get your own Free Home Page


1