Η συνάντηση της 'Ανι με τον Σαμ γίνεται στη Νέα Υόρκη,
στην κορυφή του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντιγκ.

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Η δημοσιογράφος 'Ανι Ριντ (Μεγκ Ράιαν) που ζει στη Βαλτιμόρη, ακούει μια ραδιοφωνική εκπομπή, στην οποία συμμετέχει ο αρχιτέκτονας Σαμ Μπάλντουιν (Τομ Χανκς) και ο οχτάχρονος γιος του Τζόνα (Ρος Μάλινγκερ). Πατέρας και γιος ζουν στο Σιάτλ, όπου μετακόμισαν πρόσφατα , προερχόμενοι από το Σικάγο, μετά το θάνατο της μητέρας του παιδιού και συζύγου του Σαμ. Η ρωμαντική ταινία εξελίσσεται με βάση την αναζήτηση του Σαμ από την 'Ανι, που πιστεύει ότι είναι μοιραίο να συνδέσει τη ζωή της μ'αυτόν. Σκηνοθεσία Νόρα 'Εφρον, έτος παραγωγής 1993.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Στη ταινία παρουσιάζονται σε κάποιο μικρό βαθμό οι πόλεις Σιάτλ, Βαλτιμόρη, Σικάγο και Νέα Υόρκη. Ο θαλασσινός χαρακτήρας του Σιάτλ και της Βαλτιμόρης γίνεται αρκετά φανερός. Σε κάποια στιγμή βλέπουμε και το κέντρο του Σιάτλ (CBD, Central Business Distict), που το αναγνωρίζουμε από τους ουρανοξύστες. Του Σικάγου βλέπουμε στην αρχή της ταινίας μια μερική άποψη όπου κυριαρχεί ο ουρανοξύστης John Hancock Center. Πρόκειται για κάτι το «μοναδικό», όπως γράφει μια επιγραφή στο χολ του ισογείου. Η μοναδικότητα έγκειται στο γεγονός ότι ο ουρανοξύστης αυτός ανέρχεται κατά ελαφρώς πυραμιδοειδή μορφή. Στις σκηνές στη Νέα Υόρκη βλέπουμε --σε καθαρά τουριστική επίσκεψη-- το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντιγκ. Ο περίφημος ουρανοξύστης της Chrysler φαίνεται σε μια χαρακτηριστική λήψη μαζί με το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντιγκ. Η γνώση του Σιάτλ αποτελεί ένα ενδιαφέρον αντικείμενο της αμερικανικής γεωγραφίας αφού η πόλη αυτή θεωρείται ως μια από τις υψηλότερα κατατασσόμενες πόλεις του ενιαίου χώρου ΗΠΑ/Καναδά. Το 1993 κατατάχθηκε δεύτερη με πρώτη το Σινσινάτι (Οχάιο) και τρίτη τη Φιλαδέλφεια (Πενσιλβάνια). Επίσης είναι χαρακτηριστικό να γνωρίζουμε ότι το Σιάτλ είναι πρωτεύουσα στην Πολιτεία Ουάσιγκτον, που συγχέεται από τους ξένους με την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσιγκτον (Washigton, D.C.). Στο Σιάτλ είναι εγκατεστημένη η Boeing και η Microsoft. 'Ηταν ακόμα η έδρα του Kurt Cobain και του συγκροτήματος Nirvana. (Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι, αργότερα, η πόλη του Σιάτλ και μάλιστα το όνομά της συνδέθηκε με τη διαμαρτυρία κατά του εμπορικού ελέγχου εκ μέρους των μεγάλων χωρών και, πιο συγκεκριμένα, των ΗΠΑ. Η διαμαρτυρία αυτή εκδηλώθηκε εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που έγινε το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 1999).

Η ταινία έχει ένα χαρακτηριστικά γεωγραφικό και χαρτογραφικό χαρακτήρα. Με την εμφάνιση των τίτλων της εισαγωγής παρουσιάζεται ο χώρος των ΗΠΑ φωτιζόμενος εξ Ανατολών προς Δυσμάς (ας πούμε από τη Βαλτιμόρη έως το Σιάτλ). Κατά τη διάρκεια της ταινίας επίσης, ο ίδιος ένθετος σχηματοποιημένος χάρτης δείχνει τα αεροπορικά ταξίδια με διακεκομμένη γραμμή. Στο τέλος επίσης, ο φακός όλο και απομακρύνεται από το σημείο συνάντησης των ηρώων --στην κορυφή του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντιγκ—για να συμπεριλάβει το σύνολο του Μανχάταν και όλου του χώρου των ΗΠΑ. Ακόμα, όταν ο Σαμ δείχνει στο γιο του τη θέση της Βαλτιμόρης, έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια οριζόντια χαρτοθήκη που κρύβει έναν χάρτη των ΗΠΑ. Ο χάρτης ανοίγει προς τα κάτω για να χρησιμοποιηθεί ή περιτυλίγεται συρόμενος αυτόματα μέσα στη χαρτοθήκη όταν τελειώσει η ανάγνωσή του. Πρόκειται για μια έξυπνη λύση για να εισαχθεί ο χάρτης στο μοντέρνο σπίτι.

[HOME PAGE] | [ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ] | [ΕΙΔΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ] | [ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ] | [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]


This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page


1