Το πρόγραμμα του μαθήματος "Διδακτική των Κοινωνικών Επιστημών" στο σημείο 2.8. αναφέρει ως διδακτέο αντικείμενο το εξής: Ο διδάσκων ως δημιουργός του διδακτέου αντικειμένου, σύλληψη και παραγωγή ενός πρωτοτύπου μαθήματος, στάδια ανάπτυξης μιας διδακτικής ενότητας, οι δυνατότητες ανάληψης ή καθοδήγησης μιας επιτόπιας έρευνας , μεθοδολογία.
Με βάση το σχετικό κεφάλαιο από το βιβλίο Curriculum Development της Hilda Taba , 1962, σελ. 343-379, και με συγκεκριμένο στόχο τη "διάγνωση των αναγκών" πραγματοποιούμε την επιτόπια επίσκεψη και έρευνα.
Ως κεντρικός άξονας έχει επιλεγεί η κοινωνική μεταβολή στην Πρέβεζα, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Βαγγέλη Αυδίκου Πρέβεζα, 'Οψεις της μεταβολής μιας επαρχιακής πόλης, Εκδ. Δήμου Πρέβεζας, 1991.
Τα μαθήματα που πρόκειται να σχεδιαστούν θεωρούνται ως τμήματα μιας συνολικής διαδικασίας
- έρευνας,
- μαθητείας,
- διδασκαλίας και
- παραγωγής διδακτικού υλικού
και υπάγονται στη λογική ενός τοπικού σχολικού προγράμματος.
Σκοποί ενός τέτοιου προγράμματος είναι
- να εμπλουτισθούν τα σημερινά σχολικά μαθήματα με στοιχεία από τη ζωή και την ιστορία της περιφέρειας,
- να οργανωθούν αυτόνομες ενότητες διδασκαλίας και μαθητείας με θέματα από την περιφέρεια,
- να αξιοποιηθούν οι τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις ενισχυόμενες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση της παραγωγής διδακτικού υλικού.
Θέματα του τοπικού σχολικού προγράμματος, που είναι κατά βάση απλώς πολυκλαδικό ή μπορεί να αναχθεί και σε σαφώς διακλάδικό (διεπιστημονικό), μπορεί να είναι:
κ.ά
- οι φυσικές καταστροφές,
- η γεωπολιτική σημασία της περιοχής,
- η ιστορία των κτισμάτων και των επεμβάσεων στο χώρο,
- πολεοδομικά ζητήματα,
- η ενδεχόμενη ύπαρξη εθνοτικών ή μειονοτικών στοιχείων στην περιφέρεια,
- η εκπόνηση εργο-βιογραφίας σημαντικών προσώπων του τόπου
Η πολυκλαδικότητα του προγράμματος εξασφαλίζεται από την ίδια την πολύπλευρη προσέγγιση του τόπου και των προβλημάτων του. 'Οσον αφορά την ενδεχόμενη αναγωγή σε ένα σαφώς διακλαδικό πρόγραμμα το οποίο προϋποθέτει προσφυγή σε ανωτέρου επιπέδου οργανωτικές έννοιες προτείνεται για τις ανάγκες της συγκεκριμένης επιτόπιας έρευνας να ακολουθηθεί η εξής πορεία:
Θα απογραφούν επεμβάσεις στο χώρο (π.χ. εξωραϊσμός της παραλίας) και θα τεθεί το ερώτημα αν αυτές οφελούν την κοινωνία ως σχέσεις μεταξύ των μελών της ή εντάσσονται ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας αγοραίας τουριστικής καταναλωτικής αντίληψης.Η προκαταρκτική έρευνα είχε ήδη γίνει στην Πρέβεζα στις 13 Νοεμβρίου 1997 στα πλαίσια ένός σεμιναρίου διδακτικής Κοινωνικών Επιστημών και Γεωγραφίας (οργάνωση ΕΚΦΕ Πρέβεζας) στο οποίο οι μετέχοντες εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρακλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο κοινωνικού και ερευνητικού προβληματισμού. Βλ. σχετικά και το «ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ».
Με βάση τις απαντήσεις έγιναν επιμέρους ερωτηματολόγια για τα διάφορα μέρη της επιτόπιας έρευνας και επαφές για συνεντευξεις και φωτογραφήσεις στην Πρέβεζα. Ας σημειωθεί ότι τεχνικοί λόγοι δεν μας επέτρεψαν να παρουσιαστεί το σύνολο του υλικού που προέκυψε.
This page hosted by
Get your own Free Home Page