Johans insändare kan besvaras på många olika sätt, och jag ska ta och diskutera några exempel:

 

1. Av en förbannad arbetslös - som sökt varenda jobb i Sydsverige som CNC-operatör och/eller inom databranschen. Eller av en arbetslös svetsare som minsann vet att nog finns det jobb, bara man inte vill ha anställning och lön enligt lagar och avtal. Men detta skulle inte bevisa något, lika lite som ovanstående text gör det. Med enstaka exempel kan man "bevisa" vad som helst, och när man dessutom inte ens ger detaljer om var och när man fått en uppgift blir den helt omöjlig att kontrollera. (Dessutom förutsätter det att man råkar vara CNC-operatör, datanisse eller svetsare.)
2. Av en journalist - som vet att ryktet om CNC-operatörer skapades av en artikel om att ASEA inte lyckades få den personal man behövde, och att det senare visade sig vara en tidningsanka. Men vem bryr sig om gamla nyheter?!
3. Av en statistiker - som påpekar att det finns si och så många lediga jobb inom respektive bransch, och normalt ca 100 kompetenta sökande på varje plats. Då skulle man komplettera med antalet anmälda lediga platser och eventuell med antalet tillsatta om den statistiken fanns tillgänglig. Men statistik övertygar (lyckligtvis) inte oss arbetslösa. Vi är vana vid att statistiken visar att vi blir färre och får det bättre, när vår egen dagliga erfarenhet är motsatsen.
4. Av en nationalekonom - som tar upp diskussionen om hur lönesummans andel av BNP varierar, och hur hushållens inkomster ökar genom ökad sysselsättning. Men resonemangen blir antagligen svåra att begripa. Alltför kortfattade, och man får lov att hänvisa till böcker - som troligen inte blir lästa. (men ett förslag kan ändå vara "Konsten att avskaffa arbetslösheten av Per Gunnar Berglund)
5. Av en lagklok - som går igenom reglerna för att få F-skatt, och bilda aktiebolag, samt för och nackdelar med detta. Men även om det möjligen är intressant för Johan som skrivit insändaren är det helt ovidkommande i diskussionen om massarbetslösheten.

Istället ska jag försöka skriva ett bra svar, som både kritiserar det felaktiga i Johans framställning och övertygar andra.

Beror arbetslösheten på oss arbetslösa?!
Johans insändare består av fyra helt olika sätt att resonera om arbetslösheten:
I den första delen skriver han att " Jobb finns, bara man är beredd att ta dom." Dvs. arbetslösheten beror på oss arbetslösa.
I den andra delen beskriver han bristen på utbildat folk. Arbetslösheten beror på att det råder missanpassning mellan de tillgängliga jobben och de arbetslösas kompetens.
Han fortsätter med ett helt annorlunda resonemang: Att mängden pengar inte räcker till att ge oss arbete.
Den sista delen behandlar svårigheterna med att starta nya företag, och skapa nya jobb. Arbetslösheten skulle alltså bero på att de gamla jobben försvinner fortare än de nya kommer fram.
Naturligtvis är dessa fyra orsaker en del av sanningen, var och en på sitt sätt. Men som förklaring till varför arbetslösheten ökat med en halv miljon på ungefär tio år räcker det inte riktigt till.
Tvärt om skulle jag vilja påstå att det är fyra olika sätt att avleda kritiken - från att rikta sig mot de politiska beslut som - helt i onödan - skapat det största sociala problemet sedan andra världskriget.
Och de är också olika sätt att avleda oss från att insikten att problemet massarbetslösheten går att lösa. Ett första steg är att dela på jobben, till exempel genom att:
Ta bort karensdagarna och återställ nivåerna i försäkringssystemen så att "sjuknärvaron" på arbetsplatserna upphör. Bara detta ger ca 300.000 arbetstillfällen.
Minska övertidsuttaget. Det motsvarar ca 60.000 heltider, och vi arbetslösa behöver dem.
Ersätt de arbetsmarknadsåtgärder som är riktiga jobb med anställning enligt lagar och avtal.
Eller inför 6-timmarsdagen. Det ger omkring 200.000 arbetstillfällen. Och många som har jobb slipper slita ut sig i förtid...
Men det som är den allvarligaste invändningen mot detta är att delade jobb kanske inte går att försörja sig på, så vi måste också bli skickliga på är att förklara hur man kan öka sysselsättningen för att nå vårt mål. Arbete åt alla.

Fred Torssander
1