Julens vara eller inte vara?

Jag kan mindre och mindre finna glädje i julen och de aktiviteter som julen innebär. Fyller verkligen julen en funktion i det moderna samhället? och om så är fallet, vad motiverar julens existens?

Kommersen under julhandeln slår ofta rekord och man hör handlare beklaga sig när folk inte köper så mycket som handlaren önskar. Vissa företag lever helt på att julhandeln går bra, det tycker jag är skrämmande.

Julens budskap om fred, kärlek och trygghet bland de nära och kära försvinner i takt med att kraven på ett allt bättre julfirande ökar. Man måste konsumera, man måste inhalera de fräna kryddor som julhandeln sprider över landet. Man gör det för barnens skull, säger man, men det känns hemskt att man förstör en ny generation varje år genom att kasta in dom i en virtuell värld av konsumtion och tillgjord kärlek till nästan. Barnen borde få lära sig julens sanna innebörd och slippa den tillgjorda ordning som samhället kastas in i varje år i december.

Våldet mot andra och mot sig själv ökar markant under denna högtidernas högtid, då de människor som saknar någon att umgås med under julen, försöker fly genom att ta sitt liv. Andra människor orkar inte med stressen och blir våldsam mot sin familj, väldigt ofta i berusat tillstånd.

Den känsla av frid, kärlek och frid som borde infinna sig hos alla de som firar julen, har nog svårt att nå fram till dessa människor.

De människor som arbetar med att hjälpa någon i kris under denna högtid, beklagar sig ofta över att bli motarbetade, direkt och indirekt av dom som firar julen. Ett direkt exempel kommer från en svensk stad där kommunen förvägrade Frälsningsarmén att ställa upp sin kur för de behövande inne i centrum, med motiveringen att den störde stadsbilden. Detta är väl människoförakt om något, då de som behöver hjälp förvägras den enbart på grund av att man vill upprätthålla illusionen av ett välmående samhälle. Det indirekta sättet är när vi som samhällsmedborgare, inte orkar eller vill skänka ett par tior till Frälsningsarméns insamlingar. Insamlingarna under denna tid på året går förmodligen uteslutande till soppkök och liknande och att då inte orka eller vilja skänka ett par tior är gement, då man på så sätt förvägrar en som har det svårt, en kopp soppa och en brödbit till julmiddag, detta borde fler ha i åtanke då de frossar vid julborden.

Men fyller julen någon funktion överhuvudtaget i det moderna samhället? Jag hittar en punkt som kan tala till julens fördel, släktträffar. Då de flesta människor bor i olika delar av Sverige och världen så fungerar julen många gånger som en chans att träffa sina släktingar, på gott och ont.

Att finna andra punkter som talar till julens fördel är svårt, hur kan man till exempel motivera julbordets frosseri, då människor svälter runt om i världen och ävenså i Sverige. Frosseriet härstammar från den tid då Sverige hade storbönder och godsägare, som hade både pengar och tid att frossa i alla de former. Idag har alla, tror vi, både pengar och tid att frossa under ett par dagar varje år. Men motiverar det att vi bör frossa i flera dagar? Mönster kan vara svåra att bryta, men mönster liksom lagar, kan och bör ibland brytas för att åstadkomma en genomgripande förändring. I julens fall tror jag att vi måste få till en förändring och sluta vara så stock-konservativa när det gäller julen och på vilket sätt vi firar den. Vi måste lyfta fram julens sanna budskap och jobba för att alla skall kunna fira julen och fira den i gemenskap och glädje.

Liksom allt annat, när det gäller samhälleliga förändringar så måste förändringen börja hos den enskilde individen, för det är Du och endast Du som kan förändra ditt liv och det sätt du lever på. Man kan börja smått, genom att inte frossa så enormt och skänka ett par tior till Frälsningsarmén, detta kan vara ditt sätt att bidra till en samhällsförändring, som också kan få enorma positiva och negativa konsekvenser för det samhälle som vi lever i idag och imorgon.

P-O Vikström

Piteå

21 December 1997 klockan 00:13

För kommentarer kontakta mig:

peo.vikstrom@swipnet.se 1