Alliansen för ARBETE i Umeå
Tal och dagordningar
För att gå till respektive text- klicka Föredragningslista 11/11 97
Tal hållet vid första sammankomsten tis 11/11 97
Tal hållet på SIUM mötet 18/11 97
Dagordning 1 dec 97
Tal hållet vid bildandet 97.12.01

Föredragningslista 11/11 97

1. Alla hälsas välkomna

2. Val av mötesordförande, sekreterare, jusrteringsmän

3. Föredragningslistan läggs fram och godkännes/förkastas

4. Information om föreningens syften och mål.

5. Tilläggsförslag till verksamheten.

6. Förslag om namn till föreningen. Alliansen för arbete i Umeå. votering

7. Intresse anmälan. Medlemmar.

8. Förslag till interimstyrelse.

9. Förslag till en valberedning.

10. Datum för nästa möte./var

11. Övriga frågor.

12. Avslutning.

Tal hållet vid första sammankomsten tis 11/11 97
Ålidhems Ungdomsgård Umeå

Låt mig inledningsvis läsa några rader som Theresa Rajaniemi,, en av grundarna till, alliansen för arbete, skrivit angående målsättningen för riksorganisationen. Jag citerar

I den tänkta alliansen kommer ett 30-tal arbetslöshetsnätverk/föreningar/organisationer att sammansluta sig, för att kunna göra de arbetslösas röst hörd. Alliansen kommer också att vara ett forum för de arbetslösa, socialbidragstagare m fl att komma med ideer för att kunna skapa flera arbeten.,så att vi kan ta oss ur den situation vi nu befinner oss. Vårt mål är också att nå ett inflytande på lokal, regional och nationell nivå, för att se till att arbetslöshetsfrågor och sociala konsekvenser finns med och belyses på ett reelt sätt, till ledande instanser, myndigheter och politiska nivåer etc. OBS! Vi är opartipolitiskt bundna, detta för att nå en stor enighet i bästa samförstånd i sakfrågor, samt för att nå en full demokratisk anda.

Jag fortsätter citera.

Det vi f n kommit fram till och enat oss kring är.
*6-timmars arbetsdag med bibehållen lön
*Begränsa övertidsuttaget max 100 timmar per år.
*Ingen utförsäkring av de arbetslösa.
*Nationell minimistandard på levnadsnivån.
*Gröna jobben
*Arbetslöshetsombudsman i kommunerna

Vidare har vi för avsikt att samarbeta med olika hjälporganisationer för att kunna deltaga i projekt/kampanjer. Slut citat.

Detta var ett axplock ur alliansen för arbetes målsättningar.

Lokalt, här i Umeå skall vi bilda en intresseförening som skall ingå i alliansen för arbete, vi skall också bilda ett nätverk för alla ideella föreningar och organisationer. Genom att vi knyter kontakt med varandra blir vi många, och kan därigenom hjälpa varanda för att påverka den kommunala beslutsprocessen. Ett exempel på detta skulle kunna vara att kräva medinflytande i kommunala beslut, ,, om t ex frågor som berör astma och allergiförbundet behandlas i kommunen skall vi kräva att astma och allergiförbundet blir en remissinstans. Detta borde ju vara en självklarhet,, men är det så idag? Vi kan genom sammarbete över föreningsgränserna kräva detta självklara ,,och vi kommer att lyckas,,, om vi sammarbetar. Om vi sammarbetar kommer vi att kunna genomdriva beslut och påverka sammhällsdebatten.

Inom alliansen för arbete kräver vi bl a att få deltaga med en representant för de arbetslösa till arbetsförmedlingens möten. Vi kommer aktivt att arbeta inom riksorganisationen, alliansen för arbete, där det f n finns ca 30 000 medlemmar. Vi har dock ingen lokalfärening i Umeå. Denna kommer att bildas idag. Vi är inte och kommer aldrig att bli en politisk organisation, vi är en organisation för den lilla människan för mänsklig värdighet och ömsesidig respekt. Vi anser att vår enda möjlighet för att uppnå dessa mål bygger på ömsesidig respekt och vilja att aktivt arbeta för en förändring, en förändring där människans värdighet ställs i förgrunden och människans girighet upplöses till förmån för kärleken till vår nästa,, ja till förmån för kärleken för människan.. Vår utgångspunkt är att alla människor är lika värda. Denna uppfattning är vår ledstjärna och får aldrig glömmas bort. Alla människor skall ha möjlighet att få sin röst hörd och respekteras för sina uppfattningar. Genom dialog skall vi påverka vår vardag och känna oss delaktiga i sammhällsdebatten, kunna påverka och ha inflytande för allas bästa, med respekt för alla människor. Denna respekt är för oss ingen akademisk teori eller något politiskt slagord, nej respekten för människans värdighet kan realiseras i handling. Vi kommer aktivt att arbeta för detta mål.

Vi har här i lokalen en kvinna jag hyser största respekt för, hon arbetar som diakonissa i svenska kyrkan, hon teoretiser inte den krassa verklighet som existerar, hon vet om att, även om inte uteliggare och hemlösa existerar i något partiprogram, så finns dessa medmänniskor i hennes vardag. I en vardag som för henne är en realitet, hon bygger inte upp teoretiska modeller för hur vi skall kunna hjälpa vår nästa,, nej hon möter dem i vardagen med respekt och kärlek.

Rent konkret försöker hon med hjälp av organisationer, få möjlighet att ge ett mål mat om dagen till våra bröder och systrar. Hon behöver inga politiska slagord, hon anser att handlingskraft är lösningen på dessa problem.

Vi skall verka för att hon skall kunna bedriva denna verksamhet inte genom ord men genom handling.

Bland oss här idag finns medmänniskor från kulturer långt bort från Sverige, som upplevt en vardag vi inte ens är förmögna att kunna drömma om. Dem är mina vänner och dem vill hjälpa oss att bygga en vardag där vi kan utbyta våra erfarenheter,, mina vänner vill berätta om sina tankar och drömmar, de vill dela med sig av sin kultur,,, som så många andra gjort före dem,

Sverige har blivit ett mångkulturellt land, vi har berikats med nya kunskaper och erfarenheter.

Jag är ingen världsresenär, men jag besökte förra sommaren kroatien och bosnien, när folk fick veta att jag kom från Sverige kom de till mig och berömde vårt land och svenskarna,, när jag besökte kurderna i östra-turkiet bemöttes jag på samma sätt. Men jag undrar,? är vi verkligen värda detta kärleksfulla bemötande, behandlar vi verkligen våra medmänniskor på ett sätt som gör oss värdiga denna kärlek.

Om vi är värdiga,, hur kommer det sig då att arbetslösheten är oproportionellt stor bland invadrare? Hur kan det då komma sig att folk kastar på luren eller påstår att platsen är besatt när någon presenterar sig som Mustafa. Är inte detta märkligt ? är vi verkligen ett upplyst sammhälle eller är det så att vi faktiskt ibland beter oss respektlöst och ovärdigt.?

En uppgift i föreningen blir att tillvarata våra bröders och systrars intressen genom att vi gemensamt arbetar för en förändring, denna förändring blir möjlig genom att vi gemensamt arbetar för att invadrarföreningar får inflytande över de beslut som fattas på det lokala planet och som berör våra vänner, d v s att de blir en remissinstans i frågor som berör dem.

De handikappade är en stor grupp av medmänniskor, en grupp som vem som helst av oss kan komma att tillhöra,, precis när som helst. Hur kan det då vara så svårt för denna grupp att få tillgänglighet till arbetsmarknaden? Att vara handikappad är inte detsamma som att vara oförmågen till handling. Jag återkallar minnet av Jean-Dominique Baubys,, ena ögonblicket var han chefredaktör för den franska modetidningen Elle, i nästa ögonblick låg han totalförlamad i en sjukhussäng. Det enda han kunde göra var att blinka med vänstra ögat, Jean-Dominique blev handikappad på ett ögonblick men han blev inte oförmögen till handling,,,, nej Jean-Dominique skrev en bok -Fjärilen i glaskupan- och planerade att fortsätta sin författargärning men rycktes plötsligt bort från oss levande till den eviga existensen. Många kanske undrar hur en medmänniska som bara kan blinka med ett öga kan bli författare. Förklaringen är handlingskraft, vi anar inte hur mycket vi kan uträtta om vi bara vill. Jean-Dominiques och hans vän Claude Mendibil utvecklade ett alfabet genom ögonblinkningar. Visst är människan fantastisk, vi är alla förmögna att uträtta små mirakler bara vi vill. Så låt oss hjälpas åt, att agera för att de handikappade får tillgänglighet till arbetsmarknaden på jämmlika villkor.. Låt oss uträtta miraklet att ge de handikappade sysselsättning även om inte ens vi själva lyckats ordna sysselsättning för oss själva

Det finns flera andra grupper av medmänniskor som har fått det svårare och svårare. En sådan grupp är de ensamstående mammorna,,, jag kan inte förstå vad deras brott består i när de förvägras arbete till förmån för någon utan försörjningsbörda. Är det ett brott att föda blivande skattebetalare, skattebetalare som kommer att finansiera och möjliggöra en fortlevnad av sammhället. Som möjliggör själva framtida existensen för dem som förvägrar deras mammor levebröd och arbete. Vi vill inte leva i ett sammhälle där mammor och barn far illa, därför kommer vi att arbeta för ett sammhälle där alla är önskade och kan försörja sig. Vi kan uppnå detta om vi sammarbetar och påverkar beslut gällande denna grupp.

Det finns oerhört mer mycket vi kan uträtta, att vara arbetslös innebär inte att vara oförmögen till handling. Genom att vi accepterar varandra,,, jaa kanske i en framtid, ej så fjärran, kan vi uppskatta,, kanske bry oss,,, kanke älska varandra och genom kärlek uträtta de mirakel vi alltid drömt om,, i midnatts solens land. Tack för uppmärksaheten, jag överlämnar ordet till ordförande.

Tal hållet vid första sammankomsten tis 11/11 97 Ålidhems Ungdomsgård Umeå

Risto Koskinen

Tal hållet på SIUM mötet 18/11 97

Jag representerar en lokalavdelning för en riksförening under bildande Alliansen för Arbete. Vi heter Alliansen för Arbete-Umeå. Vårt mål är att arbeta mot arbetslösheten. Medlet som vi använder för att uppnå detta mål är människans vilja att åstadkomma en förändring till det bättre, vi kan alla bidra och alla är lika betydelsefulla i detta arbete.

Vi är inte och kommer aldrig att bli en politisk organisation, vi är en organisation för den lilla människan, för mänsklig värdighet och ömsesidig respekt. Vi anser att vår målsättning endast kan realiseras om vi är villiga att arbeta för en förändring, en förändring där människans värdighet ställs i förgrunden och människans girighet upplöses till förmån för kärleken till vår nästa. Denna uppfattning är vår ledstjärna och får aldrig glömmas bort. Alla människor skall ha möjlighet att få sin röst hörd och respekteras för sina uppfattningar. Genom dialog skall vi påverka vår vardag och känna oss delaktiga i sammhällsdebatten, kunna påverka och ha inflytande för allas bästa, med respekt för alla människor. Denna respekt är för oss ingen akademisk teori eller något politiskt slagord, nej respekten för människans värdighet kan realiseras i handling. Ett konkret exempel på detta är att vi inte har någon hierarki i föreningen och att alla arbetar som jämmlikar. Alla har samma roll i föreningen, alla är talesmän för allas bästa.

Riksorganisationen Alliansen för Arbete, där vi ingår, har enats om att arbeta för följande gemensamma mål.

*6-timmars arbetsdag med bibehållen lön

*Begränsa övertidsuttaget max 100 timmar per år.

*Ingen utförsäkring av de arbetslösa.

*Nationell minimistandard på levnadsnivån.

*Gröna jobben

*Arbetslöshetsombudsman i kommunerna

Vi skall arbeta för att vi arbetslösa får vår röst hörd. Ett konkret exempel på detta arbete är att vi kommer att kräva att få närvara med en representant för de arbetslösa i arbetsförmedlingsnämnden.

Vidare vill vi ha ett intimt samarbete med föreningar och organisationer vilkas intressenter har en oproportionellt stor arbetslöshet, som exempel på dessa kan nämnas föreningar och organisationer för invadrare, handikappade och ungdomar. Om vi bildar ett nätverk mot arbetslöshet kommer vi att kunna göra vår röst hörd, vidare kan vi informera om varandras verksamhet så att informations spridningen effektiviseras.

Lokalt här i Umeå är en av våra målsättningar att kontakta alla föreningar och organisationer i Umeå för att föreslå ett bildande av ett nätverk för Umeå. Detta skulle innebära att vi med gemensamma krafter skulle kunna arbeta för varandra, ett konkret mål skulle kunna vara att kräva de beslutande organen i Umeå, att närhelst en frågeställning som berör någon organisation eller förening så skulle denna förening eller organisation bli en remissinstans, det kan förefalla själklart att beslut inte fattas över huvudet på någon men är det så idag. Det finns åtskilligt mer vi kan göra för varandra och vad det än må vara, så kan vi möjliggöra effektiv informationsspridning genom att bilda ett nätverk d v s bygga informationskanaler till varandra. Vi kommer att hålla ett möte den 1:sta december med start kl 13.30 på Cafe Björksta. Till detta möte inbjuder vi organisationer, föreningar och privatpersoner. Vi vill härmed inbjuda er till denna sammankomst.

Tal hållet på SIUM mötet 18/11 97. Överlämnat till dem och sedan utspritt till andra föreningar. Risto Koskinen.

Dagordning 1 dec 97

1. Mötet öppnas. Alla välkommnas

2. Val av ordförande för mötet

3. Val av sekreterare för mötet

4. Val av protokolljusterare för mötet.

5. Val av rösträknare.

6 Information och tal.

7. Frågor och debatt.

8. Genomgång av interrimstadgar.

9. Behandling av förslag

10 . Övrigt.

11. Avslutning.

Tal hållet vid bildandet 97.12.01

Vi som sammankallat till detta möte är en förening som kommer att bildas idag Vi föreslår namnet Alliansen för Arbete-Umeå. Denna förening har sitt ursprung från konferens med organisationer för arbetslösa, Västervik sjätte september detta år. Då en arbetsgrupp bildades med syfte att starta en riksorganisation. Denna arbetgrupp sammanträdde igen i Norköping den 4 november och beslutade om att anordna en konferens i januari 98. Vi existerade inte när Norrköpingsmötet hölls utan vi bildades den 11 november. Idag tar vi beslut om att formellt bilda denna förening. Beslutet om att starta riksorganisationen kommer att fattas i Jönköping den 31 januari 1998. Sedan november har två föreningar hoppat av från samarbetet en av dessa, Vi arbetslösas kontaktnät motiverar avhoppet med följande ord jag citerar.
Den s k ALLIANSEN för ARBETE har mer och mer kommit att framstå som ett propagandaprojekt för socialdemokratin och dess organisationer, än som ett allvarligt menat, ändamålsenligt, effektivt och demokratiskt bedrivet organiserat samarbete mellan politiskt oberoende intressorganisationer skapade av - och verkande för arbetslösa människor. Ett effektivt påtryckningssamarbete kan enligt min mening aldrig bedrivas i en sådan organisation som; ALLIANSEN för ARBETE, i och med att de parter (SAP och LO) som vi främst borde rikta våra krav och påtryckningar emot, ingår i samma organisation, och som ytterligare komplikation även till stor del finansierar det hela. Eftersom vi i VAK räknar oss till kategorin politiskt oberoende intresseorganisationer för arbetslösa, går vi härmed ur; ALLIANSEN för ARBETE, vi vill inte riskera att framstå som om vi vore en organisation som ingår i socialdemokraternas stödtrupper eller som varande uppköpta. Slut citat.

Vi i Umeå har varit i kontakt med Uppsala föreningen Arbetskraften, dessa berättade att det även tidigare funnits planer på att bygga en riksorganisation av arbetslösa men dessa har alltid stupat p g a inre stridigheter. Uppsala skall dock kontakta de avhoppade föreningarna och försöka förstå mekanismerna som ger upphov till splittring. Enligt dem måste vi lära oss av misstagen för att kunna bedriva denna typ av verksamhet, som är oerhört viktig om vi vill göra våra röster hörda. Endast om vi kan samarbeta kommer vi att kunna påverka. Vi vill här starkt betona att vi inte är en politisk eller facklig förening, sådana finns redan och de som vill arbeta inom dessa organisationer får vända sig till dem, vår uppgift är att informera och påverka politiska partier och fackföreningar utifrån vårt perspektiv, vi är fristående, och vi bygger upp vår ideologi utifrån våra egna önskningar. Vi måste vidare förstå att det alltid kommer att uppstå stridigheter, dessa stridigheter upplever vi som någonting positivt, dessa gräl kommer att föra oss framåt och vi skall lära av misstagen. Stridigheterna visar på missnöje, och svagheter i organisationen, det är positivt, när vi uppmärksammar detta skall vi samarbeta och lösa problemen, om vi inte kan lösa våra egna problem hur skall vi då kunna driva frågeställningar om arbetslösheten som är ett jätteproblem. Vi i Umeå skall kämpa för Alliansen och ser alla svårigheter som oerhört positiva, dessa svårigheter visar på att vi arbetar i en öppen och demokratisk förening.

Paus för diskussion.
Visar OH-bild föreställande en björk med blad som på ena sidan representerar föreningar -arbetslösas föreningar, handikappföreningar, invandrarföreningar e t c. och den andra sidans blad representerar beslutsfattande myndigheter -kommunstyrelsen, landstinget, socialförvaltning, polis, tull e t c.

Björken är det enda trädet som växer och trivs högt uppe på fjällen likväl som nere på skånes slätter. Björken representerar Umeå, dess kraft, dess skönhet, vi som bor i Umeå har likt björken en skönhet, vi är öppna och vi bryr oss om varandra. Detta har vi idag visat genom vår närvaro här, vi är beredda att lyssna på varandra och vi stödjer sammarbete.
Björken vi ser på duken består av en mängd blad. På ena sidan av björken finns blad som symboliserar föreningar och organisationer, bladens nerver är vi, innevånarna i Umeå.
Föreningar och organisationer har till syfte är att informera och påverka, samt givetvis aktivera oss till en rik och meningsfull vardag.
På den andra sidan kan vi se löv som skall möjliggöra aktiviteter, dessa löv skall skydda oss, dessa löv skall hjälpa oss, vissa löv skall verka för att våra viskningar och rop skall höras av moder svea. Jag kallar dessa löv beslutsfattande instanser.
Alla dessa blad växer på samma träd. Vi alla,,, innevånarna, föreningarna, organisationerna, och de beslutsfattande myndigheterna utgör själva Umeå.
Om vi samverkar med varandra kommer detta träd att växa och blomstra.

Vi som representerar organisationer och föreningar har till uppgift att informera och påverka de beslutsfattande myndigheterna så att vår röst gör sig hörd, om vi inte gör det så kommer besluten att fattas över våra huvuden.
Vi föreslår att nätverk av föreningar med gemensamma intressen forsätter att bildas och breddas,en förening kan ju ingå i flera olika nätverk, och att informationskanaler mellan dessa nätverk konstrueras, så att vi kan etablera ett samarbete mellan nätverken. Dessa informationskanaler ger oss en möjlighet att samverka vid frågor av allmänn karaktär och som berör oss alla, genom denna samverkan kommer vi att kunna agera med större kraft. Vi har idag genom teknikutvecklingen möjlighet att snabbt och effektivt meddela oss med varandra, jag tänker då på internet, fax osv.
Det finns många problem som synes vara olösliga men som oftast bara kräver ett annat perspektiv eller andra kunskaper för att lösas, de föreningar och organisationer som idag finns representerade i Umeå besitter oerhörda kunskaper inom sina respektive arbetsfält, genom samverkan med andra föreningar med andra kunskaper och perspektiv kan vi hjälpa varandra för att lösa dessa skenbart olösliga problem. Vi kan vidare samverka för att bilda ett forum för ideer och uppslag, för att starta projekt och annan typ av verksamhet.
Hur denna samverkan kan bedrivas och hur strukturen bör vara, är frågor, som endast vi gemensamt, utifrån en demokratisk grundsyn kan forma. Detta kommer att blir ett omfattande arbete men vi kommer att lyckas, om vi bara vill. Vi lever idag i ett Europa där medlemsländerna arbetar i ett Europeiskt nätverk, ideen att bilda nätverk och infomationskanaler borde få stöd av detta Europeiska nätverk inte bara ideologiskt utan även finansiellt, vår ide är ju att bredda demokratin och agera som infomationgivare och ideskapare.
Paus diskussioner.

Jag kommer nu att informera om den förening som vi representerar. Vi heter Alliansen för Arbete-Umeå och vårt mål är att ingå i en nationell organisation med samma namn. Denna förening kommer sedermera att samarbeta med andra organisationer världen över.
Låt mig inledningsvis läsa några rader som Theresa Rajaniemi,, en av grundarna till, alliansen för arbete, skrivit angående målsättningen för riksorganisationen. Jag citerar
I den tänkta alliansen kommer ett 30-tal arbetslöshetsnätverk/föreningar/organisationer att sammansluta sig, för att kunna göra de arbetslösas röst hörd. Alliansen kommer också att vara ett forum för de arbetslösa, socialbidragstagare m fl att komma med ideer för att kunna skapa flera arbeten.,så att vi kan ta oss ur den situation vi nu befinner oss. Vårt mål är också att nå ett inflytande på lokal, regional och nationell nivå, för att se till att arbetslöshetsfrågor och sociala konsekvenser finns med och belyses på ett reelt sätt, till ledande instanser, myndigheter och politiska nivåer etc. OBS! Vi är opartipolitiskt bundna, detta för att nå en stor enighet i bästa samförstånd i sakfrågor, samt för att nå en full demokratisk anda.
Jag fortsätter citera.

Visar en OH-bild med dessa sex punkter.

Det vi f n kommit fram till och enat oss kring är.
*6-timmars arbetsdag med bibehållen lön
*Begränsa övertidsuttaget max 100 timmar per år.
*Ingen utförsäkring av de arbetslösa.
*Nationell minimistandard på levnadsnivån.
*Gröna jobben
*Arbetslöshetsombudsman i kommunerna
Vidare har vi för avsikt att samarbeta med olika hjälporganisationer för att kunna deltaga i projekt/kampanjer. Slut citat.
Detta var ett axplock ur alliansen för arbetes målsättningar.

Jag kommer nu att försöka belysa dessa sex punkter.

6-timmars arbetsdag med bibehållen lön.
Detta innebär att flera människor kommer att få ett förvärvsarbete ca 400 000 nya jobb enligt en utredning, även om det bara skulle ge 100 tusen nya jobb skulle vi vara glada. Vidare kommer vi att se en minskning av arbetsskador t ex utslitningsskador, något som människor med monoton verksamhet ofta drabbas av. Dessa skador orsakar idag ett stort lidande för många medmänniskor samt ökade sjukvårdskostnader.

Begränsa övertidsuttaget max 100 timmar per år.
I dag överbelastas människor av arbetsgivarna, som en följd av att företagarna inte vill anställa nya medarbetare. Vi vill motverka detta utnyttjande av de arbetande och därigenom skapa grogrund för flera jobb.

Ingen utförsäkring av de arbetslösa.
Utförsäkring av de arbetslösa innebär att dessa medmänniskor får söka socialbidrag, deras levnadsstandard sänks då så oerhört att detta kan leda till familjesplittring och/eller svårigheter att kunna betala hyran. Slutsatsen är entydig, utförsäkring av arbetslösa medför fruktansvärda
tragedier, bland dessa är hemlöshet och ensamhet.

Nationell minimistandard på levnadsnivån.
Detta krav innebär helt enkelt att alla skall ha rätten att äta och att ha en bostad. Ingen skall behöva svälta eller vara hemlös. Så är det inte idag. Vi har medmänniskor här i Umeå som varje dag far illa de har vare sig mat eller husrum. Det sociala nätverk som vi har idag fungerar inte. Det finns människor som sedan barnsben funnits i ett system där de inte kunnat få sin röst hörd, ingen har velat lyssna på dem, och om de har lyssnat så har de ställt krav, som dessa sköra människor inte klarat av, så är det idag, jag känner människor som har en sådan fruktansvärd ångest inför besök hos de sociala myndigheterna att denna ångest omöjliggör för dem att söka hjälp, kravet att du måste vara arbetssökande gör inte saken bättre, jag kan föreställa hur det känns om jag blev tvungen att besöka arbetsförmedlingen iförd trasor och luktande soprum, om jag kände ångest före besöket vad skulle jag då känna när alla i min omgivning stirrade på mig och arbetsförmedlaren blev tvungen att skydda besöksstolen med plast innan jag satte mig. Detta innebär helt enkelt att vissa medmänniskor inte skyddas av det sociala nätet. Dessa medmänniskor far fruktansvärt illa, och detta är helt oacceptabelt. En möjlig lösning på detta är medborgarlön. Alla skall ha rätt till bostad och mat, ovillkorligt. Vi behöver ingen som skall ta ställning till om vi behöver äta eller om vi behöver bostad.

Gröna jobben
Vi vill värna om vår natur och om den enda jord vi har. Vi vill därför stöda verksamhet som inte skadar vår omvärld och inte överexploaterar våra naturresurser. Jag citerar Lars Erik Löf som är medlem i, Opus för folket. Målet för svensk energiproduktion skall vara: En ren energi och av Sverige producerad. Ren Energi = Gröna Jobb! Vi ska göra oss av med beroendet av importerade smutsiga energiråvaror som olja, bensin, kol och uran. Vi skall istället satsa på förnyelsebara och egenproducerade energiråvaror. Slut citat

Arbetslöshetsombudsman i kommunerna
Vi kräver att få deltaga med en representant för de arbetslösa i arbetsförmedlingsnämnden
där frågor som angår oss arbetslösa behandlas. Detta ger oss möjlighet att informera om våra ideer, projekt och önskemål. Samt kunna vara med och påverka de beslut som skall fattas.

Paus diskussion.

Vårt mål är att arbeta mot arbetslösheten. Medlet som vi använder för att uppnå detta mål är människans vilja att åstadkomma en förändring till det bättre, vi kan alla bidra och alla är lika betydelsefulla i detta arbete. Vi är inte och kommer aldrig att bli en politisk organisation, vi är en organisation för den lilla människan, för mänsklig värdighet och ömsesidig respekt. Vi anser att vår målsättning endast kan realiseras om vi är villiga att arbeta för en förändring, en förändring där människans värdighet ställs i förgrunden och människans girighet upplöses till förmån för kärleken till vår nästa. Denna uppfattning är vår ledstjärna och får aldrig glömmas bort. Alla människor skall ha möjlighet att få sin röst hörd och respekteras för sina uppfattningar. Genom dialog skall vi påverka vår vardag och känna oss delaktiga i sammhällsdebatten, kunna påverka och ha inflytande för allas bästa, med respekt för alla människor. Denna respekt är för oss ingen akademisk teori eller något politiskt slagord, nej respekten för människans värdighet kan realiseras i handling. Ett konkret exempel på detta är att vi inte har någon hierarki i föreningen och att alla arbetar som jämmlikar. Alla har samma roll i föreningen, alla är talesmän för allas bästa.
Vi skall arbeta för att vi arbetslösa får vår röst hörd. Ett konkret exempel på detta arbete är att vi kommer att kräva att få närvara med en representant för de arbetslösa i arbetsförmedlingsnämnden.
Vidare vill vi ha ett intimt samarbete med föreningar och organisationer vilkas intressenter har en oproportionellt stor arbetslöshet, som exempel på dessa kan nämnas föreningar och organisationer för invandrare, handikappade och ungdomar. Om vi bildar ett lokalt nätverk mot arbetslöshet kommer vi att kunna göra vår röst hörd, och effektivisera kampen mot arbetslöshet. Vi kan dra lärdomar av varandra så att vi inte gör om redan begångna misstag och vi kan utbyta infomation med varandra .
Ett konkret mål skulle kunna vara, att närhelst en frågeställning dyker upp som berör arbetslösheten i Umeå, så kräver vi att bli informerade, av de beslutande organen i Umeå, samt att vi vill vara en remissinstans och yttra oss i ärendet. Detta att vara en remissinstans borde alla föreningar och organisationer kräva, då kan de aktivt påverka och ha inflytande i frågor som berör dem. Om vi hjälps åt kommer vi att få denna självklara rätt,,, eller är det så att de beslutsfattande myndigheterna är allvetare och inte behöver någon information från de berörda?
Tal 971201 Risto Koskinen

1